فهرست مطالب

قرآن پژوهی حسنا - پیاپی 16 (بهار 1392)

نشریه قرآن پژوهی حسنا
پیاپی 16 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 7
  • سید ابوالفضل سجادی، مطهره فرجی صفحه 11
    معناشناسی که در زبان انگلیسی با نام Semanticis و در زبان عربی علم الدلاله یا علم المعنی نامیده می شود، شاخه ای از زبان شناسی است که به بررسی معنا می پردازد و مقصود و فحوای کلام را از ساختار و سیاق متن درمی یابد. نخستین گام ها در این زمینه در اواسط قرن نوزدهم توسط ماکس مولر Max Muller و میشل بریل Michel Breal برداشته شد.
    واژگان در کلام الهی هریک بار معنایی خاص خود را دارند و نخستین نکته ای که با نگرشی اجمالی به آیات، به چشم می خورد، گزینش مناسب و چینش دقیق این واژگان است. چهار واژه عقل، فهم، علم و فکر نیز از واژگانی هستند که در قرآن کریم هر یک در القای معنای ویژه شان نقش خود را به خوبی ایفا می کنند و در مناسب ترین جایگاه خود قرار گرفته اند. این مقاله معنا و مفهوم عقل، فهم، علم و فکر و جایگاه این واژگان در قرآن کریم را بررسی می کند. همچنین به تفاوت های معنایی و جایگاه آنها در آیات شریفه قرآن کریم می پردازد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، معناشناسی، عقل، فهم، علم، فکر
  • سهراب مروتی، امیر فتاحی، آمنه جوشن صفحه 29
    دانشگاه به عنوان خالق نظام فکری هر جامعه، از جایگاه برجسته ای در نهادینه کردن هر تفکر و ایدئولوژی در جامعه برخودار است. در حقیقت نخستین و اصلی ترین گام برای تعالی یک مکتب فکری، معماری مطلوب آن اندیشه و تفکر در دانشگاه است. به رغم تلاش های فراوان و شایسته در عرصه مردم سالاری دینی، هنوز به نحو مطلوب به نهادینه کردن این ایدئولوژی اسلامی در دانشگاه پرداخته نشده است. در پژوهش حاضر تلاش شده است با تحلیل و بررسی آیات قرآن کریم و همچنین روایات اهل بیت علیهم السلام و استنباط از این آموزه ها به نهادینه شدن این تفکر در دانشگاه بپردازد. در این تحقیق به تبیین ویژگی های بارز دانشگاه مردم سالار و شاخص های چشم انداز دانشگاه مردم سالار پرداخته شده است. در این تحقیق، دانشگاه مردم سالار، نهادی با پنج مشخصه ذاتی یا مولفه بنیادین هویت علمی، هویت دینی و کارآمدی برای جامعه، رضایت محوری و توانمندی علمی معرفی شده است و جهت نهادینه کردن نظام فکری مردم سالاری در جامعه به ترسیم چشم انداز دانشگاه مردم سالار پرداخته شده که بر این مبنا، برای چشم انداز مذکور شاخص های ارزشی دانایی، توانایی، نیکویی و زیبایی لحاظ شده است.
    کلیدواژگان: دانشگاه مردم سالار، مردم سالاری دینی، قرآن و حدیث
  • مراد شه گلی صفحه 59
    مسئله باطن قرآن و همچنین ظاهرآن، مربوط به حوزه فهم و تفسیر است. ضرورت بحث درباره باطن قرآن آنگاه روشن می شود که با فراگیری اصول و قواعد راه یابی به بطون قرآن جدیدی در تفسیر برای مفسر باز می گشاید و با تبین ملاکات بطن یابی مفسر را از تفسیر به رای باز می دارد. در مورد چیستی باطن قرآن دیدگاه های مختلفی وجود دارد در برخی از این دیدگاه ها باطن روح و حقیقت الفاظ است. در برخی دیگر باطن قرآن، تجلی اسماء و صفات الهی در برخی دیگر باطن دلالت های مطابقی ظاهر آیات و دیدگاهی دیگر باطن را همان تاویل می داند در این نوشتار ضمن بررسی هر یک از این اقوال باطن را ورای ظاهر می داند بر این اساس همه اقوال فوق بیان از ابعاد گوناگون و ساحت های متفاوت باطن است. این دیدگاه به روایات نزدیک تر است از طرف دیگر جامع اقوال مختلف است و با وضع لغوی باطن نیز سازگار تر است.
    کلیدواژگان: ظاهر، باطن، تاویل، حد، مطلع
  • مهدی اکبرنژاد، امیر فتاحی صفحه 79
    مقاله حاضر مهمترین مباحث فکری و عقیدتی درباره قرآن کریم در عصر امام هادی علیه السلام را بررسی می کند. اقدامات و تدابیر حکیمانه این امام همام در مقابل این مکاتب و مباحث می باشد. این تحقیق با تکیه بر جمع آوری مطالب با روش کتابخانه ای و ضمن بهره گیری از آموزه های اسلامی بخصوص روایات اهل بیت علیهم السلام، سعی شده است مهم ترین مباحث مذکور مورد بررسی قرار گرفته و مواضع و تدابیر حکیمانه ابوالحسن امام هادی علیه السلام در برابر این مباحث بیان شود. این تحقیق سه مبحث و جریان فکری تحریف، حدوث و قدم قرآن و همچنین تفسیر این کتاب مقدس را به عنوان بارزترین مباحث پیرامون قرآن کریم در این دوره ذکر می نماید که امام هادی علیه السلام با طرح محورهای اصالت قرآن، عدم پیروی از بدعت ها و تبیین و توضیح دقیق مفاهیم ثقل اکبر که همان قرآن کریم می باشد به موضعگیری حکیمانه در این دوره پرداخته اند که این تدابیر، آگاه سازی جامعه اسلامی بخصوص پیروان مذهب تشیع و مصونیت این مذهب در مقابل جریان های سوء فکری عقیدتی در این عصر را موجب شد.
    کلیدواژگان: امام هادی علیه السلام، قرآن کریم، مباحث فکری و عقیدتی
  • اصغر طهماسبی بلداجی صفحه 93
    یکی از استنادات محکم حضرت زینب سلام الله علی ها در همه شرایط، آیات نورانی وحی است. این استنادات بیشتر در دو خطبه مهم کوفه و شام نمود پیدا کرده است و به صورت انعکاس آیه ای از قرآن یا بخشی از آیه و یا مفهوم آن نمایان می شود. مقام والای معنوی و عرفانی و پرورش یافتن در مهبط وحی، عامل مهمی شد تا قرآن کریم در کلام رضیعه وحی متجلی و نمایان گردد. بر همین اساس، این جستار می کوشد به بررسی تجلی آیات قرآن در دو خطبه کوفه و شام بپردازد و از این رهگذر تصویری از تجلیات قرآنی را در کلام او منعکس کند.
    کلیدواژگان: آیات قرآن، حضرت زینب سلام الله علیها، خطبه کوفه، خطبه شام
  • نصرت نیل ساز، زهره بابااحمدی میلانی صفحه 121
    میزان ارزش هر شناختی، به قدر ارزش موضوع آن است. اخداشناسی با ارزش ترین گونه شناخت است. برای شناخت خدای متعال راه های متعددی وجود دارد. از مهمترین این راه ها راه فطرت، راه عقلی-حسی و راه عقلی- فلسفی است. کلام حضرت علی علیه السلام به این راه ها اشاره شده است. شرایط فکری و مباحث علمی در هر زمان می-تواند تاثیر فراوانی در نوع کلام حضرت داشته باشد، به گونه ای که مشاهده می شود، برای اثبات وجود خدای متعال، گاه به ساده ترین روش، یعنی آیات آفاقی اشاره می کند و گاه به بیان استدلالات پیچیده عقلی، فلسفی می پردازد. این پژوهش با استناد به سخنان حضرت علی علیه السلام راه های شناخت خدای متعال را بررسی خواهد کرد.
    کلیدواژگان: فطرت، خلقت و آثار، آثار الهی، خداشناسی، عالم تکوین، مخلوقات، حدوث، نهج البلاغه
  • مهدی آشناور صفحه 145
    شناخت آخرین کتاب الهی و معجزه جاوید پیامبر خاتم صلی الله علیه و آله در گرو شناخت صحیح و درست تک تک واژه های آن است که با در نظر گرفتن تمامی شرایط عصر نزول اعم از مخاطب، زمان و مکان نزول آیات و... می توان به این امر نایل آمد. واژه موت در اصل به همان معنای مشهورش یعنی مرگ است و در ابتدا نیز به همان حالت جدا شدن روح از بدن و بی حرکت شدن جسم اطلاق می شده؛ چرا که این حالت برای بشر موضوعی بود که در پیرامونش اتفاق می افتاد و برایش محسوس بوده است. این لغت تطور خاصی را در طول زمان به خود ندیده؛ گرچه بعد از نزول، چند معنی مجازی پیدا کرده است؛ معنایی چون (گمراهی، غفلت و...) و نیز در بین عرفا و اهل تصوف نیز به انواعی تقسیم شده که معانی اصطلاحی مخصوص به خود دارد. ما در این مقاله برآنیم تا اول به معنا شناسی تاریخی واژه و سپس سیر تطورات و نیز معناشناسی آن در قرآن کریم بپردازیم.
    کلیدواژگان: موت، مرگ، معنا شناسی، قرآن
  • صفحه 174
|
  • Dr. Sayyed Abolfazl Sajjadi, Motahhare Faraji Page 11
    Knowing meaning in English i.e. semantics and in Arabic i.e. science of signification or science of meaning; a branch of linguistic which it studies meaning and extracts speech intention through context structure and style. In this respect, the first efforts have been done by Max Muller and Michel Breal in the middle of 19century. Every word has its special connotation in divine speech. Generally, the first hint is good selection and precise arrangement of these words. Also, four words such as Intellect, Comprehension, Science, and Thought have played an important role by inspiration their special meaning in Quran. As a result, they are in the best of their status. However, the meaning and conception of above mentioned words and their status in Quran as well as meaning differences and their status in Quranic verses will be discussed in this paper.
    Keywords: Quran, semantics, intellect, comprehension, science, thought
  • Dr. Sohrab Morovvati, Amir Fattahi, Ameneh Joshan Page 29
    University as a thought system creator in each society has an important status in order to institute thought and ideology in the society. In fact, the first and the most essential step to sublimate a thought school is an ideal design of that thought at university. In spite of ample efforts in the field of religious democracy, it still hasnt been dealt with instituting this Islamic ideology at university ideally. We are going to analyze Quranic verses, Ahlul-Bayt (AS) traditions, and also, by understanding these doctrines to be institute this thought at university, in this paper. Then, it will illustrate obvious features of democratic university and its indexes and perspective. Moreover, democratic university has been introduced by five intrinsic components in this paper as follows; scientific identity, religious identity, effectiveness in the society, satisfaction-based, and scientific competence. However, it draws democratic university perspective in order to institute thought democracy system in the society. Valuable indexes such as wisdom, competence, goodness, and beauty have been taken into account to above mentioned perspective.
    Keywords: democratic university, religious democracy, Quran, Hadith
  • Morad Shah Goli Page 59
    Quran inwardness and outward ness is relating to comprehension and commentary. The necessity of discussing on Quran inwardness will be obvious when learning principles and values to access Quran inwardness lead to not only it opens a new way in the field of commentary for commentator, but also it will prevent commentator to do subjective interpretation of Quranic texts by illustrating criterions of knowing inwardness. However, there are different viewpoints about quiddity of Quran inwardness. Inwardness is the soul and the fact of words in some of these viewpoints. In another one, it is a manifestation of divine attributes and names, correspondent significations of verses outward ness, or equal to interpretation. With respect to these quotations inwardness is beyond outward ness in this paper. Therefore, all of above mentioned things are different aspects and threshold of inwardness. Also, this viewpoint is nearer to traditions. On the other hand, comprehensive quotations are different and they are more consistent with lexical position of inwardness.
    Keywords: outward ness, inwardness, interpretation, limit, prelude
  • Dr. Mahdi Akbar Nejad, Amir Fattahi Page 79
    The most important thought and doctrinal discussions on Quran during Imam Hadi (AS) will be discussed in this paper. His measurements and philosophical managements are against these schools and discussions. Not only by relying on gathering data as library-based method, but also by applying Islamic doctrines specially Ahlul-Bayt (AS) traditions, the most important of above mentioned discussions have been discussed and Imam Hadi (AS) stances and philosophical managements against these discussions have been explained in this research. Also, these discussions and thoughts currents such as distortion, created ness, and eternity of Quran, and then, Quranic commentary as the most obvious discussion on Quran during this period will be mentioned in this paper. Taking philosophical stand has been done by Imam Hadi (AS) suggestion on designing Quran originality bases, non- obedience of heresies and precise explanation the Greater Weight i.e. Quran. As a result, these managements will lead to aware Islamic society particularly Shiite followers and its immunity against thought and doctrinal mal currents in this era.
    Keywords: Imam Hadi (AS), Holy Quran, thought, doctrinal discussions
  • Asghar Tahmasebi Beldaji Page 93
    One of the explicit documentations by Hadrat Zeinab (AS) in all conditions is divine revelation verses. These documentations have represented more in two important sermons i.e. Kufah and Sham as a Quranic verse, part of the verse, or its conception. Her spiritual and mystical rank and growing up in the place of revelation became an important factor to represent Quran in Hadrat Zeinab (AS) speech. As a result, Quranic verses in Kufah and Sham sermons will be discussed, and then, Quranic manifestations in her speech will be represented in this paper.
    Keywords: Quranic verses, Hadrat Zeinab (AS), Kufah sermon, Sham sermon
  • Nosrat Nillsaz, Zohreh Baba Ahmadi Millani Page 121
    The amount of the cognition value is equal to its subject value. The most valuable cognition is God cognition. There are various ways to God cognition. The most important of them are as follows; nature, intellectual-sensory, and intellectual- philosophical way. Imam Ali (AS) speech has referred to these ways. Also, thought conditions and scientific discussions in each time can impact on the type of his speech so that in order to confirm God existence, it refers to the simplest way i.e. horizon verses, and sometimes it refers to intellectual and philosophical complex arguments. By virtue of Imam Ali (AS) speech, the ways of God cognition will be discussed in this paper.
    Keywords: nature, creation, effects, divine effects, God cognition, evolutionary world, creatures, created ness, Nahj, ol, Balaghah
  • Mahdi Ashnavar Page 145
    Recognition the last divine scripture and prophet Muhammad (SA)'s eternal miracle is due to a real recognition of every Quranic words. It is accomplished by focusing on descent age's conditions including audience, time and place of verses descent and so on. Originally, it means ''Death'' which is its well-known meaning. At first, it referred to separation of spirit from body because this event had been tangible to human being. This word seems had not a remarkable transformation over the time. However, it has several virtual meaning (e.g. misleading, ignorance, and…) after its descent. Also, it has been divided into some kinds of idiomatic meanings by mystics. We are going to deal with its historical semantics, and then, its transformation process as well as its Quranic semantics will be discussed in this paper.
    Keywords: Expiration, Death, Semantics, Quran