فهرست مطالب

قرآن پژوهی حسنا - پیاپی 22 (پاییز 1393)

نشریه قرآن پژوهی حسنا
پیاپی 22 (پاییز 1393)

  • بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/09/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صمد عبداللهی عابد، جمشید بیات، محمد احسانی اصل صفحه 16
    در این نوشتار، روایات عصمت که در کتب معتبر حدیثی شیعه، هم چون «الکافی، معانی الاخبار، الخصال و کفایه الاثر» وجود دارند، مورد بررسی سندی متنی قرار گرفته و مشخص شده است که، مهم ترین مستند عصمت امامان علیهم السلام، وجود نصوص قرآنی و روایاتی است که در میان امامیه بر آنها اتفاق نظر وجود دارد و از آنجا که هدف اصلی، بررسی روایاتی است که لفظ «عصمت» در آنها به کار رفته و با بررسی انجام گرفته، این روایات حدودا، 47 حدیث است که با حذف احادیث تکراری، نزدیک به 15 حدیث می رسد. در حالت کلی می توان گفت وضعیت راویان، بر مبنای آراء رجالیون شیعه در بیشتر سلسله سند روایات عصمت، افراد موثق قرار گرفته اند و البته اندکی از آنان نیز بر طبق گفته های رجالیان موثق نیستند؛ ولی درصدی از این راویان مجهول، افرادی هستند که در سلسله سند روایات «کامل الزیارات» قرار گرفته اند و از آنجا که ابن قولویه، در مقدمه این کتاب، همه راویان این کتاب را ثقه، معرفی کرده است، می توان برای این افراد، درجه ای از وثاقت قائل شد. در بین این روایات، اکثر روایات از نوع احادیث معنعن هستند که احادیث صحیح، حسن و موثق شامل می شود.
    بررسی محتوایی این روایات؛ بیانگر آن است که محور غالب این احادیث، فضائل و صفاتی است که ضرورت دارد فرد معصوم باشد، از جمله این صفات: معصوم از گناهان، امین خدا بودن، مطهر از ذنوب و عیوب و...است. با بررسی های انجام شده ثابت شده است که این صفات به امامان معصوم اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله اختصاص دارد.
    کلیدواژگان: امام، عصمت، روایت، اهل بیت، متن و سند
  • محمد مهدی احسانی فر صفحه 55
    زبان شناسی قرآن، دانشی میان رشته ای بین «تفسیر و علوم قرآنی» با «زبان شناسی» است. بهره گیری از این دانش بر غنای تفسیر می افزاید. شناخت زبان قرآن نیازمند معیارهایی است که بتواند درستی گزاره های دریافتی را تضمین کند. گمانه زنی درباره زبان قرآن به «افتراء بر خدا» منجر شده و در نهایت «تفسیر به رای» را رقم می زند. شناخت روشمند زبان قرآن، این آفت را دفع می کند. هدف پژوهش حاضر، ارائه روشی برای شناخت زبان قرآن و درستی آزمایی تفسیر است. بهره گیری از «هدف قرآن» به عنوان مبنای شناخت زبان آن، کشف هدف قرآن از درون قرآن و پرهیز از گمانه زنی های غیر مستند به وحی، از ویژگی های این پژوهش است. نوشتار حاضر توانسته تاثیر هدف قرآن بر زبان شناسی آن را با تطبیق بر مواردی گویا، اثبات کند.
    کلیدواژگان: هدف قرآن، زبان قرآن، جامعیت قرآن، مبانی تفسیر، علوم قرآنی
  • سید محسن موسوی، سید مهدی موسوی صفحه 77
    وجود احادیث به ظاهر متعارض و نیز طعن و سرزنش های اهل کلام نسبت به اهل حدیث، مبنی بر نقل احادیث متناقض و متخالف با شرع و عقل توسط آنها، محدثین را بر آن داشت که به تالیف کتب خاصی همت گمارند که متضمن جمع اخبار و حل و رفع تناقض از چهره روایات باشند. این جمع و حل اختلاف، به شکل های گوناگونی از جمله ترجیح روایتی بر معارض آن، یا حمل بر ناسخ و منسوخ بودن، امکان پذیر است. هرچند آثار این محدثین در مورد جمع بین روایات و حل تعارض میان آنها خالی از اشکال نیست؛ ولی در نوع خود خدمت بزرگی به ساحت حدیث نبوی برشمرده می شود. این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی، در صدد تبیین مهمترین زمینه ها و عوامل پیدایش و توسعه علم «مختلف الحدیث» و بررسی برخی از مهمترین فعالیت های محدثین اهل سنت در این زمینه است.
    کلیدواژگان: حدیث، علم مختلف الحدیث، احادیث متعارض، اهل سنت، اهل کلام
  • نصرت نیل ساز، زهره بابااحمدی میلانی صفحه 97
    توحید، اصطلاحی مهم در فرهنگ و معارف اسلام است، انبوهی از یادکردهای قرآنی که مستقیم یا غیر مستقیم به موضوع توحید و یگانگی اشاره دارند، نشان دهنده میزان ارزشمندی این مبحث در نگاه قرآنی است. این مقاله با رویکردی توصیفی، تحلیلی و در چهار محور اصل توحید، نقش قرآن در معرفت توحیدی امام علی علیه السلام، جایگاه حضرت علی علیه السلام در فلسفه الهی، تفاوت مقامات معرفتی امام علی علیه السلام با سایر صحابه مورد بررسی قرار گرفته است. از بررسی این محورها نتیجه شد که آیات قرآن خصوصا در معارف توحیدی همواره الهام بخش حضرت علی علیه السلام بوده است و بیانات حضرت علیه السلام در باب توحید از اهمیت ویژه ای برخوردار است و این بی همتایی و بی نظیری سخنان حضرت علی علیه السلام در باب توحید و خداشناسی در حدی است که برخی گفته اند این سخنان از ایشان نیست. در این پژوهش به این شبهه نیز پاسخ داده شده است.
    کلیدواژگان: حضرت علی علیه السلام، توحید، اندیشمندان اسلامی، خداشناسی، نهج البلاغه
  • انسیه خزعلی، مینا جیگاره، زهرا صادقی صفحه 115
    ترجمه به عنوان تلاش و فعالیتی هدفمند جهت رفع موانع زبانی و فرهنگی و زمینه ای برای برقراری و گسترش روابط در سطوح مختلف از دیرباز مورد توجه بشر قرار گرفته است. ترجمه کتاب مقدس قرآن که ضمن پیام رسانی تربیتی، حامل افکار اعتقادی و اجتماعی و دستورات فقهی و عملی است؛ اهمیت فوق العاده ای دارد. یکی از اموری که در ترجمه صحیح قرآن تاثیر گذار است، عنایت به حروف جر است. این جستار در پی آن است که نقش حروف زائد را علاوه بر آثار لفظی در محتوی و آثار حکمی و دلالی آن جستجو نماید. در این نوشتار برای محدود کردن دامنه پژوهش دو حرف «باء» و «من» از میان حروف جر انتخاب شده است و برای اینکه این حروف با مفاهیم قرآنی مورد نظر تطبیق داده شود به تفاسیر مراجعه شده و سپس معانی مستفاد از تفاسیر با ترجمه ها تطبیق داده شده است. برای این امر ترجمه هایی انتخاب شد که از جهات ادبی، دلالی، فلسفی و روایی جامع تا استقراء از عمومیت افزون بهره مند گردد. همچنین نمونه های آماری در خصوص دو حرف «باء» و «من» و معانی زائد و اصلی آن مقایسه شده است همچنین با توجه به این آمارها، نسبت هماهنگی ترجمه ها با تفاسیر و میزان انعکاس مسائل دلالی و بلاغی قرآن در ترجمه ها پرداخته شده است. این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی به این نتیجه دست یافته است که برخی از ترجمه ها در انتقال مفاهیم قرآنی دارا توانایی بیشتری دارند و میزان هماهنگی آنها با تفاسیر که منبع اصلی ترجمه ها به شمار می روند، بیشتر است.
    کلیدواژگان: حروف زائد، تفسیر، ترجمه، دلالت، حروف زائد باء و من
  • سید ابوالفضل سجادی، سمیه ماستری فراهانی صفحه 149
    معناشناسی یکی از شاخه های زبان شناسی است که پیشینه ای کهن ندارد، اما برخی مباحث و اندیشه های آن قابل طرح و بحث است. این نظریه که از اواسط قرن نوزدهم پا به عرصه زبان شناسی نوین گذاشت، به بررسی معنا در ساختار کلام می پردازد. بنیانگذاران نخستین آن ماکس مولر و میشل بریل بودند. چند معنایی یکی از شاخه هایی است که دانش معناشناسی به آن می پردازد. این جستار در پی آن است تا با استخراج معانی لغوی و سیر تحول معنای واژه «امر» در قرآن کریم وجوه متعدد معنایی آن را مورد واکاوی قرار دهد و بیان کند که از نظر دانش معناشناسی این واژه ساختار چند معنایی دارد. در این تحلیل و کند و کاو معنایی آیات، مشخص می شود که واژه «امر» معانی متعددی چون دین اسلام، وحی، سخن، گناه و... را با توجه به بافت موضوعی آیات در برمی گیرد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، معنا شناسی، چند معنایی، واژه امر
  • عبدالله ولی پور، ناصر عابدینی صفحه 166
    تاریخ، آینه ای است که حوادث ملل و اقوام گذشته را به تصویر می کشد و پیش روی تعقل کنندگان قرار می دهد. مردم با سیر در آفاق و مطالعه تاریخ و احوالات گذشتگان می توانند، قدمهایی مثبت و منتهی به سعادت در زندگی خود بردارد. قرآن مجید، کتاب آسمانی مسلمانان که هیچ شک و تردیدی در دستورات آن نیست، مهمترین کتابی است که انسانها می توانند با مراجعه به آن و مطالعه سرگذشت پیشینیان، از زندگی آنها عبرت بگیرند. قرآن به عنوان کلام الهی به انسانها این نکته را گوشزد می کند که خشم و غضب و لطف و رحمت الهی یک سنت و قانون است و هر کس از حق و حقیقت فرمانبرداری کند مورد لطف و رحمت وی قرار می گیرد و هرکس به خدا شریک قرار دهد، پیامبران او را تکذیب و از اوامر آنها نافرمانی کند، ظلم پیشه کند و غرق در دنیاپرستی و خوش گذرانی شود؛ مورد خشم و غضب خداوند قرار می گیرد و هلاک می شود. قرآن با ذکر سرگذشت قوم نوح، هود، عاد، ثمود، لوط و... خاطر نشان می کند که سنت و قانون الهی بر این است که خداوند سرنوشت هیچ گروهی را تغییر نمی دهد و آنها را به هلاکت نمی رساند، مگر این که آن قوم و ملت، بستر هلاکت خود را هموار و مقدمات آن را مهیا کنند. جستار حاضر تلاشی است تا موجبات هلاک و انقراض تمدنها و ملتها را با ذکر مصادیق آنها، از منظر قرآن مجید واکاوی کند و نتایج به دست آمده را پیش روی مخاطبان قرار دهد.
    کلیدواژگان: قرآن مجید، تمدنها، انقراض، شرک، ظلم، تکذیب پیامبران
  • ترجمه: نعیم محمدی امجد صفحه 191
|
  • Samad Abdollahi Abed, Jamshid Bayat, Mohammad Ehsani Asl Page 16
    Infallibility traditions which are in the Shiite Hadith Valid books such as “Alkafi, Maani-ol Akhbar, Alkhesal, and Alkefayat-ol-Asar” have been discussed by a textual-documentary study in this paper. It concluded that the most important document of infallibility of Imams (AS) is Quranic texts and traditions which Shiite (the twelvers) are agreed with them. The main purpose of this paper is to study traditions which there are the word “infallibility: in them. They are about 47 Hadiths. By omitting repetitive Hadiths, they decrease to 15 Hadiths. Generally, it can be said that according to Shiite authorities’ opinions, narrators are valid and reliable in most document of infallibility traditions. Although a few of them are not valid, some of these unknown narrators are in the “Kamel-al-ziarat”. Since in the introduction of this book “Ibn Gholouyeh” has introduced all of narrators of the book as reliable ones, we can view some level of reliability for them. Among these traditions, most Hadiths are “Moanan” included valid and reliable Hadiths. We can conclude that it is necessary to be an infallibles one. As a result, it showed that these features just belong to infallible Imams (AS) and Ahlul-Bayt of the prophet (SA).
    Keywords: Imam, infallibility, tradition, Ahlul, Bayt, text, document
  • Mohammad Mahdi Ehsanifar Page 55
    Quran linguistic is an interdisciplinary knowledge between “commentary and Quranic sciences” and “linguistic”. Applying this knowledge will increase commentary’s value. Recognizing Quran language needs some criteria by which verification of acceptable cases are guaranteed. Sounding out about Quran language initially leads to “slander God”, and then, it will lead to “subjective interpretation of Quranic texts”. But methodical recognition of Quran language will solve this problem. The aim of this paper is to represent a method in order to recognize Quran language and commentary’s verification. Also, the characteristic of this paper is to apply Quran aim as a basis to recognize its language, to discover Quran aim by its inside and to avoid of non-documentary sounding out to Divine Revelation. The effect of Quran aim on its linguistic in accordance with clear cases will be show in this paper.
    Keywords: Quran aim, Quran language, comprehensiveness of Quran, fundamentals of commentary, Quranic sciences
  • Sayyed Mohsen Mousavi, Sayyed Mahdi Mousavi Page 77
    The existence of Hadiths which were apparently incompatible, and also, a curse of Islamic rationalist against people of Hadith based on quoting paradoxical Hadiths against Divine law and intellect by them make scholars of Hadith write some special books include gathering news and solving the problem and removing paradox of traditions. This gathering news and solving the problem is possible in various ways such as to prefer a tradition on its incompatible one or to abrogating and abrogated. Although the works of these scholars of Hadith is not without error in the case of matching the traditions and removing paradox among them, it is viewed a great work in the realm of prophetical Hadith. Not only the most important background and the reasons of emergence and development of disputed Hadith science, but also the most important activities of Sunni scholars of Hadith will be illustrated in this paper by a descriptive-analytical method.
    Keywords: Hadith, disputed Hadith science, incompatible Hadiths, Sunni, Islamic rationalist
  • Nosrat Nilsaz, Zohreh Baba Ahmadi Milani Page 97
    Unity is an important term in the Islamic culture and knowledge. So many Quranic remainders which refer to Unity directly or indirectly indicate the valuable level of this matter in Quranic viewpoint. Unity, the role of Quran in Imam Ali (AS) epistemic status, Imam Ali (AS) in divine philosophy, and the difference between Imam Ali (AS) epistemic status and other companions have been discussed in accordance with a descriptive-analytic approach in this paper. It concluded that Quranic verses particularly in the Unity knowledge has consistently been inspired Imam Ali (AS). Also, Imam Ali (AS) statement on Unity is so important. Uniqueness of Imam Ali (AS)’ speech on the Unity and theology is to the extent that some say these speeches are not related to Imam Ali (AS). This doubt has been answered in this paper.
    Keywords: Imam Ali (AS), Unity, Islamic scholars, theology, Nahj, ol, Balaghah
  • Ensiyeh Khazali, Mina Jigareh, Zahra Sadeghi Page 115
    Translation as a purposeful activity has been paid attention to human being in order to remove lingual and cultural obstacles and as a field to communicate in different levels for a long time. Translation of Holy Quran is so important not only a training message, but also it contains belief and social thought and jurisprudential commands. Focusing on prepositions is one of effectiveness affairs in Quran right translation. The role of verbal and prescriptive effects of preposition will be discussed in this paper. Also, to limit the range of research, just “to” and “of” has been selected among all prepositions. By referring to commentaries, the Quranic concepts of these prepositions have been taken into consideration, and then, they will be corresponded to translations. Therefore, translations have been selected so that they are comprehensive literarily, perspective, philosophically and narrative. Also, there is a comparison between statistical cases related to “to” and “of” and their main and non-main meaning, and then, the coordination between translations and commentaries will be discussed in accordance with these statistics. The methodology is descriptive-analytic in this paper and it indicates that the more competence in translation to transfer Quranic concepts, the more coordination between translations and commentaries.
    Keywords: prepositions, commentary, translation, perspective, “to”, “of”
  • Dr. Sayyed Abolfazl Sajjadi, Somayeh Masteri Farahani Page 149
    Semantics is one of linguistic branches which have no longer background. But some of its matters and ideas can be discussed. This theory has been presented since middle nineteen century in the modern linguistic. It studies meaning in the speech structure. Max Muller and Michel Brail were its first founders. Multi-meaning is discussed in semantics. Lexical meaning and development sequence of “command” in Quran will be discussed in this paper. Also, it will show that “command” has a multi-meaning structure semantically. At last, it concluded that “command” has various meaning with respect to subjective situation of the verses.
    Keywords: Holy Quran, semantics, multi, meaning, “command”
  • Dr. Abdollah Valipour, Naser Abedini Page 166
    History as a mirror reflects the biography of the past nation and people and show it to intellectuals. Everyone can live prosperously by traveling the land and the people and studying history and predecessors. Quran which is a Holy book, there is no doubt in its orders and commands, and also, it is an admonitory book. Quran as a God speech warns people that rage, wrath, favor, and compassion is a tradition and a rule and anyone who obey it, will be prosperous and anyone who disobey God and His prophets (SA) commands will be perished. By referring to Nouh, Houd, Ad, Smoud, and Lout… Quran shows that “Allah doesn’t change the condition of a people until they change their own condition.” Civilizations’ overthrow factors will be discussed in this paper by evidences in Quran viewpoint and the consequences will be showed.
    Keywords: Quran, civilizations, overthrow, paganism, oppression, denying prophets (SA)