فهرست مطالب

قرآن پژوهی حسنا - پیاپی 25 (تابستان 1394)

نشریه قرآن پژوهی حسنا
پیاپی 25 (تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/06/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهره شریعت ناصری صفحه 7
  • محمد تقی دیاری بیدگلی، سید محمد تقی موسوی کراماتی صفحه 10
    این نوشتار با بررسی مبانی شکل دهنده ساختار اندیشه امام خمینی پیرامون موضوع جامعیت قرآن، در مقام پاسخگویی به چگونگی تکوین اندیشه امام خمینی دراین عرصه است؛ بررسی این موضوع در چهار محور انجام گرفته است که عبارتند از: انسان شناسی، عقل، فطرت و خاتمیت. معرفت به انسان شناسی، ساختار جامعیت قرآن را در منظومه فکری امام خمینی تعیین می نماید. بحث پیرامون خاتمیت، چرایی جامعیت قرآن را پاسخ می دهد و شناخت فطرت و عقل، بستر جامعیت قرآن را روشن می سازد.
    کلیدواژگان: امام خمینی، انسان شناسی، عقل، فطرت، خاتمیت
  • جعفر انواری صفحه 39
    بحث تحریف قرآن از اساسی ترین مباحث علوم قرآنی است. چه اینکه با اثبات آن، اعجاز و اعتبار قرآن و حدیث دچار آسیب جدی خواهد شد. قائلان به تحریف به دستاویزهایی چند برای اثبات آن تمسک جسته ا ند. موضوع نسخ تلاوت از جمله آن هاست، گر چه نسخ کتاب چندگونه تصور می شود و کما بیش اختلاف نظر در مورد آن دیده می شود؛ اما محور بحث در این مقاله بررسی ادله نسخ تلاوت است که عالمان اهل سنت آیات محذوف از قرآن را با همین عنوان توجیه می کنند. نتیجه ای که از این بحث به دست می آید این است که چون نسخ تلاوت در عهد نبوی به انجام نرسیده است، پس درحقیقت همان تحریف است که در قالبی دیگر رخ نموده و راه را به روی توجیه گران گشوده است. با انجام نقد و بررسی موضوع نسخ تلاوت، دیدگاه تحریف نیز در بوته نقد قرار خواهد گرفت. روش تحقیق و بررسی در این نوشتار، روش تحلیلی است.
    کلیدواژگان: تحریف، نسخ، اقسام نسخ، نسخ تلاوت
  • عباس شریفی، زهرا رجایی صفحه 63
    جهان هستی سراسر هوش، شعور و ادراک است و تمامی موجودات هستی نسبت به خداوند متعال مراتبی از معرفت و شناخت دارند و با توجه به بهره ای که از وجود برده اند معرفت آنها نیز متفاوت و دارای شدت و ضعف است. آیاتی که بیان کننده حمد و تسبیح عالم هستی، سخنوری آگاهانه حیوانات، حشر حیوانات و...است به خوبی این ادعا را تایید می کند و تبلور این معرفت را می توان درآنها مشاهده نمود.
    همچنین روایات ائمه معصومین علیهما السلام بر این موضوع تاکید دارد که تسبیح، حمد و سجده اشیاء عالم حقیقی، عالمانه و از روی معرفت به پروردگار خویش و با زبان قال است.
    کلیدواژگان: تسبیح، حمد، صلاه، معرفت موجودات
  • محمدرضا قاسمی، معصومه گلی زاده صفحه 82
    یکی از اعتقادات مشترک بین مسلمانان و مسیحیان مساله خاتمیت است. به این معنا که مسلمانان بنیانگذار دین خود را آخرین فرستاده خداوند و دین و شریعت ایشان را آخرین و کاملترین دین و شریعت می دانند. در مسیحیت از آموزه های مهم و اساسی که هر مسیحی به آن ایمان دارد پایان یافتن جریان نبوت با ظهور عیسی مسیح است؛ با آمدن مسیح که منجی انسان ها است صلح همیشگی بین خدا و خلق برقرار شد و عهد بین آن دو نیز به اتمام رسید؛ همچنین معتقدند تعالیم ایشان نیز کامل ترین و آخرین تعالیم و شریعت است. در این مقاله ابتدا به اثبات خاتمیت پیامبر اسلام به گواهی آیات و روایات و فلسفه خاتمیت ایشان پرداخته شده و بعد از آن مساله خاتمیت عیسی مسیح در مسیحیت مطرح گردیده و در آخر این مطلب عنوان شد اگرچه مسیحیان خاتمیت را مختص به دین خود می دانند؛ اما این ادعا درست نیست چرا که به گواهی تاریخ، مسیحیان و یهودیانی در زمان پیامبر اسلام به نبوت و خاتمیت ایشان آگاه شدند و اسلام آوردند. این خود بیانگر این مطلب است که بشارت به نبوت و خاتمیت پیامبر در عهدین وجود داشته است. بنابراین یک پیامبر خاتم و یک دین خاتم وجود دارد و آن حضرت محمد صلی الله علیه و آله و دین اسلام است.
    کلیدواژگان: دین، خاتمیت، اسلام، مسیحیت، قرآن و عهدین
  • مهدی آشناور، مریم طادی بنی صفحه 117
    یکی از آموزه های مهم دین اسلام، توجه به اصل قناعت است. قناعت نوعی نگرش خاص درباره دنیاست که نشانه ای از عزت نفس و شخصیت یک انسان مسلمان در مقابل دارایی های خود و دیگران است. دنیازدگی و تنوع طلبی های افراطی و تجمل خواهی های غافلانه که ازجمله بحران های اخلاقی عصر کنونی به شمار می آید، از پیامدها و نتایج نبود موضوع قناعت است. از دیگر آثار سوء نبود چنین خصیصه ای می توان به خودخواهی، تکاثر، افزون طلبی و سستی روابط انسانی، احساس تنهایی، اضطراب و افسردگی و... اشاره کرد.
    آنچه نویسندگان در پی آنند، بررسی مفهوم قناعت و وجوه ابعاد آن ازدیدگاه امام رضا علیه السلام و نیز نوع نگرش ایشان به موضوعات اقتصادی و خصوصا قناعت و آثار آن است. در این مقاله سعی شده با مراجعه به منابع دست اول و حتی جدید به تبیین بحث قناعت به سود معقول در انواع معاملات بپردازد و نظر امام رضا علیه السلام در این بحث را استخراج نماید.
    کلیدواژگان: قناعت، امام رضا علیه السلام، سود معقول، آسیب شناسی قناعت
  • فاطمه علایی رحمانی، فرشته معتمد لنگرودی صفحه 148
    هدف از این پژوهش، بررسی تعامل و نقش همسری و مادری زن در آموزه های رضوی است، تا از این رهگذر بتوان به نحوه نگرش امام رضا علیه السلام نسبت به جایگاه و کارکرد زن در نظام خانواده دست یافت. یافته های به دست آمده از پژوهش، گویای آن است که امام رضا علیه السلام دستیابی مرد به همسر شایسته را مایه ظفر و سعادت مرد دانسته اند و زنانی که به شوهران شان اظهار عشق می نمایند را بهترین غنیمت برای شوهرشان می داند. امام رضا علیه السلام در روایات متعددی توصیه به قناعت پیشگی نموده اند که موجب تعالی روحی فرد خواهد شد. از نظر ایشان، همسر شایسته کسی است که نسبت به شوهر خویش وفادار باشد به این معنا که در غیاب شوهر حافظ عفت خویش و اموال وی باشد. نقش مادری در سیره رضوی فراتر از مساله زایش و به دنیا آوردن کودک است؛ زیرا امام رضا علیه السلام در شیر دادن به کودک توصیه می کنند زنان رنجور و معیوب برای شیر دادن به فرزند انتخاب نشوند چرا که شیر تاثیر سوء خود را بر جای می گذارد. آموزه های رضوی در تربیت اخلاقی کودک به توانایی و وسع کودک توجه داشته و تشویق فرزندان براساس لیاقت ها و شایستگی های وجودی شان و نیز صدقه دادن برای سلامتی فرزندان را در تربیت اخلاقی توصیه می نماید. تربیت دینی فرزند در کلام امام رضا علیه السلام نه تنها از آغاز تولد، بلکه قبل از تولد و در مرحله انتخاب همسر شروع می شود، این گونه تربیت دینی بازتابی از معنویت را در کانون خانواده در پی دارد. این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی داده های خود را از احادیث و قران کریم گردآوری کرده است.
    کلیدواژگان: امام رضا علیه السلام، زن، همسری، مادری، وفاداری، قناعت
  • سید مصطفی کازرونی صفحه 170
    شناخت انسان از دیرباز با تفکرات عمیق فلسفی افراد زیادی در سرتاسر جهان روبه رو بوده است. انسان شناسی قرآنی و انسان شناسی غربی، به عنوان دو مکتب فکری عمده که به شناخت انسان، پرداخته اند به طور کلی از حیث موضوع، هدف و رویکرد با هم متفاوت هستند. نقاط عمده ضعف انسان شناسی غرب در مقایسه با انسان شناسی قرآنی در ضعف موضوع، هدف و رویکرد است؛ به گونه ای که انسان غربی را با پوچ گرایی در عصر حاضر مواجه نموده است در حالی که کاربردی بودن و تاثیر عینی بر زندگی بشر از نقاط قوت آن به شمار می رود؛ اما انسان شناسی قرآنی عمدتا هنوز در حوزه نظری باقی مانده است. انسان شناسی غربی سه موقعیت زمانی مختلف باستانی، قرون وسطی و معاصر را طی نموده است. در این مقاله، سعی شده است با استناد به اصول مذهب شیعه، یعنی توحید، معاد، نبوت، امامت، عدل و مراجعه به منابع دسته اول همچون قرآن، فلاسفه اسلامی، روایات ائمه اطهار علیهم السلام، مستشرقین غربی، فلاسفه ازمنه مختلف غربی به ویژه قرون وسطی و عصر جدید، دید جامعی از تطبیق این دو مکتب به خواننده، ارائه شود.
    کلیدواژگان: انسان شناسی قرآنی، انسان شناسی غربی، شیعه، توحید، نبوت، معاد، امامت، عدل، اومانیسم
  • ترجمه: محمد مهدی حسینیان مقدم صفحه 212
|
  • Muhammad Taqi Dayyari Bidgoli, Sayyed Muhammad Taqi Mousavi Keramati Page 10
    In order to answer how Imam Khomeini’s thought create, the fundamentals of the structure of Imam Khomeini’s thought around the comprehensiveness of the Holy Quran will be studied in this paper in accordance with the four following issues: anthropology, wisdom, nature and the last of the prophets. To be aware of anthropology determine the structure of comprehensiveness of the Holy Quran in the Imam Khomeini’s intellectual system. Discussion on “being the last of the prophets” will answer the whatness of the comprehensiveness of the Holy Quran, and then, knowing the nature and the wisdom will illustrate the base of the comprehensiveness of the Holy Quran.
    Keywords: Imam Khomeini, anthropology, wisdom, nature, being the last of the prophets
  • Jafar Anvari Page 39
    One of the most fundamental issues in the Quranic sciences is distortion. By confirming it, the miracle and the validity of Quran and Hadith will suffer from a serious loss. One of the grounds to confirm the distortion is duplication of recitation through which there is more or less a controversy. The aim of this research is to study the reasons of duplication of recitation by which Sunni’s scholars have justification on the deleted verses of Quran. Findings of this research indicate that since duplication of recitation has not been done during prophet Muhammad (SA) period, indeed, it is distortion in the other form. Distortion’s viewpoint will be criticized by discussing the duplication of recitation. The research methodology is analytic in this paper.
    Keywords: distortion, duplication, type of duplication, duplication of recitation
  • Abbas Sharifi, Zahra Rajaei Page 63
    The creation’s world is replete with intelligence and perception, and also, all of the creatures know God in some different level. With respect to their intelligence, the extent of this level is different. This claim is confirmed by verses referring to the real praise of the creation’s world, animal conscious speech, resurrection of animal, etc. Also, Infallible Imams (AS)’s traditions emphasize on the praise of anything in the real world is consciously and this is done by their knowledge to God and their verbal language.
    Keywords: praise, gratitude, prayer, creature's knowledge
  • Muhammad Reza Ghasemi, Masume Golizade Page 82
    “Being the last of the prophets” is one of the common beliefs between Muslims and Christians. It means that Muslims know the founder of their religion as the last messenger of God and know his religion as the last and the most perfect one. In Christianity, every Christians believe that one of the important and basic doctrines is to end the prophecy by the advent of the Christ. The permanent peace was established between the God and the creature by the advent of the Christ and the promise between them to end. Also, they believe that his doctrine is the last and the most complete one. Initially “being the last of the prophets” of the prophet Muhammad (SA) by virtue of verses, traditions and the philosophy of his “being the last of the prophets”, and then, “being the last of the prophets” of the Christ in the Christianity will be discussed in this paper. Finally, it will refer to this claim that Christians know “being the last of the prophets” to just their own religion, but the claim is not correct because there are some historical evidences related to Christians and Jews became aware of the prophecy and “being the last of the prophets” of prophet Muhammad (SA), and then, they became Muslim. It implies on there has been good tidings of the prophecy and “being the last of the prophets” of prophet Muhammad (SA) in the Old and the New Testament. As a result, there is just one the last prophet and the last religion, i.e. prophet Muhammad (SA) and Islam.
    Keywords: religion, “being the last of the prophets”, Islam, Christianity, Quran, the Old, the New Testament
  • Maryam Tadi Bani, Mahdi Ashnavar Page 117
    One of the important Islam doctrines is to focus on the contentment. Dealing with this issue has a moral value and a high status in economical-Islamic discussions. Thus, it involves individual and social aspect of human life, and also, its consequences effect on everyone’s mundane and otherworldly life. This is so obvious in the Infallible Imams (AS)’s speech especially Imam Reza (AS). It is possible to find his intellectual direction and the type of his attitude towards economical issues especially contentment and its effect by studying Imam Reza (AS)’s way of life and speech. Not only the concept of contentment and its aspect in Imam Reza (AS)’s viewpoint, but also the necessity of focusing on contentment in the field of Islamic thought will be discussed in this paper.
    Keywords: contentment, Imam Reza (AS), reasonable benefit, pathology of contentment
  • Dr. Fatemeh Alaei Rahmani, Fereshteh Motamed Langaroodi Page 148
    The aim of the present research is to study woman’s interaction and her role as a wife and her maternity in Imam Reza (AS)’s doctrines, and then, to reach Imam Reza (AS)’s attitude on the status and the role of woman in the family life. Findings of the research indicate that according to Imam Reza (AS), having a good wife is man’s felicity and women who love their husbands are the best wealth for them. Also, Imam Reza (AS) has recommended to contentment in order to spiritual sublimity. According to him, a good wife is a woman with fidelity to her husband, i.e. in the absence of him to be care of her moral purity, and also, her husband’s property. Maternity in Imam Reza (AS)’s way of life is not just to bear a child. Also, he has advised that weak and sick women shouldn’t breast-feed a child because of its mal effect. Imam Reza (AS)’s doctrines pay attention to child’s moral nurture and his/her encouragement. Also, he has advised to charity for the children’s health. Based on Imam Reza (AS)’s doctrines, children’s religious nurture not only begins from the birth, but also it begins before the birth during the selection of a wife. This religious nurture is reflected on the family by spirituality. The data has been collected by a descriptive-analytic method by referring to Hadiths and the Holy Quran in this paper.
    Keywords: Imam Reza(AS), woman, wife, maternity, fidelity, contentment
  • Sayyed Mostafa Kazerooni Page 170
    Knowing human being has been encountered with many people’s deep philosophical thoughts in all over the world for a long time. Quranic anthropology and western anthropology as two main intellectual schools have dealt with knowing human being, in generally speaking; they are different with each other in terms of the subject, the aim and the approach. The main weakness of western anthropology in comparison with Quranic anthropology is the weakness in the field of the subject, the aim and the approach so that western anthropology has been encountered with nihilism at the present time. On the other hand, its strength is to be practical and the tangible effect on human being life. However, Quranic anthropology has mainly remained in the theory scope. Western anthropology has passed from these three different periods; the ancient, the Middle Ages and the contemporary one. A comparative attitude of the comparison of the two above mentioned schools will be represented to the reader by virtue of Shiite religious principles, i.e., unity, resurrection, prophecy, leadership and justice, and also, referring to primary references such as Quran, Islamic philosophies, the traditions of Infallible Imams (AS), western orientalists, and western philosophies during different periods especially in the middle ages and the modern age.
    Keywords: Quranic anthropology, western anthropology, Shiite, unity, prophecy, resurrection, leadership, justice, humanism