فهرست مطالب

قرآن پژوهی حسنا - پیاپی 28 (بهار 1395)

نشریه قرآن پژوهی حسنا
پیاپی 28 (بهار 1395)

  • 238 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/07/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهره شریعت ناصری صفحه 7
  • عباس صبوحی طسوجی صفحه 9
    برخی از آثار تفسیری، به ویژه در عصر جدید به عنوان «تدبری» یا «تدبرگرا» شناخته می شود. تفسیر المیزان، اثر علامه طباطبایی، یکی از تفاسیر موسوم به تدبری است. این پژوهش با محوریت سوال از ویژگی های ایجابی و سلبی تفسیر المیزان در حیطه تدبر، به بررسی رویکرد تدبری این تفسیر پرداخته است. نگاه قاعده مند به مبانی و روش تدبر و به کارگیری آن در مقام تفسیر، در بخش ویژگی های ایجابی و مصونیت از آسیب های رویکرد تدبری از قبیل سنت گریزی و وحدت گرایی افراطی در بخش ویژگی های سلبی، سبب شده که در این تحقیق، تفسیر المیزان، به عنوان الگوی تدبرگرایی معیار معرفی شود.
    کلیدواژگان: رویکرد، تدبری، تفسیر، المیزان، معیار
  • هدیه مسعودی صدر، قاسم بستانی، سیدیوسف محفوظی صفحه 37
    تطبیق آیات قرآن، بر افراد و حوادثی که شرایط آنها، مانند زمان نزول آیات بوده است، بر اساس روشی است که در اصطلاح مفسرین از آن با عنوان «جری و تطبیق» یاد می شود. این روش به معنای تطبیق و تسری حکم آیه بر فرد یا حادثه ای است و از رموز جاودانگی قرآن به شمار می رود که همواره مورد توجه و کاربرد قرآن پژوهان بوده است؛ اما برای دوری از اشتباه یا سوء استفاده و نیز با توجه به وجود برخی از «جری و تطبیق» های غیر قابل قبول عقلی یا نقلی، نیازمند به ضابطه و قواعدی است تا بر اساس آنها چنین بهره مندی از قرآن به حد کمال برسد و راه بر اشتباه یا سوء استفاده از آیات هدایت بخش قرآن بسته شود؛ در این مقاله تلاش می شود تا ضوابط و قواعدی که بر اساس آن بتوان «جری و تطبیق» قابل قبولی انجام داد، در عناوین: هم سویی جری و تطبیق با مذهب خاص، عدم مخالفت جری و تطبیق با سیاق و نظم آیات، ارتباط بین الفاظ آیات و جری و تطبیق، عدم تناقض جری و تطبیق با سنت و... ذکر و مورد بررسی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: قرآن، جری و تطبیق، ضوابط
  • محمدرضا اکبری، مجتبی شیرانی، محمدحسین سعادت آبادی صفحه 70
    این مقاله در یک نگاه روش شناسانه در صدد است به بررسی روش بهره گیری از روایات در تفسیر «الفرقان فی تفسیر القرآن بالقرآن» تالیف آیت الله محمد صادقی تهرانی بپردازد. روش تفسیری مفسر در این تفسیر روش قرآن به قرآن است که مفسر بر این روش در سراسر تفسیر خویش پایبند مانده است؛ اما این روش تفسیری مانع استفاده گسترده از روایات تفسیری در فهم بهتر آیات نشده است. البته سبک و شیوه تفسیری مفسر و نوع مواجهه ایشان با روایات تفسیری سبب آن شده است که مفسر در برخورد با روایات رویکرد خاصی را اعمال کند. معیار اصلی مفسر در این تفسیر، خود قرآن است و روایات نقش شارح و موید منطوق و مفهوم ظاهر آیه را بر عهده دارند و یا ابعاد معانی آیه را گسترش می دهند. در دیدگاه مفسر تفسیر قرآن بر پایه روایات معتبر، جدا از تفسیر قرآن به قرآن نبوده با این تفاوت که رتبه آن موخر از قرآن به شمار آمده است بدین صورت که تا آیه ای در پرتو آیات دیگر تفسیر نشود نوبت به روایات تفسیری نمی رسد.
    کلیدواژگان: تفسیر الفرقان، صادقی تهرانی، روش تفسیر قرآن به قرآن، روش بهره گیری از روایات
  • قاسم بستانی صفحه 98
    از دیر باز، یکی از منابع تدوین و نیز یکی از زمینه های تحقیق و بررسی لغت شناسان عرب، قرآن و حدیث بوده است و از جمله آن احادیث، احادیث معصومین علیهم السلام، مانند امام صادق علیه السلام بوده است. در این مقاله تلاش می شود بنابر فرهنگ های لغت اهل تسنن، احادیث امام صادق علیه السلام که در آنها گردآوری شده و سپس بنا بر دیگر کتب علوم اسلامی، تبارشناسی شده تا معلوم گردد که این احادیث، به غیر از کتب لغت، در کجا ذکر شده اند تا علاوه بر آشنا شدن با جایگاه امام صادق علیه السلام نزد عموم مسلمانان، جایگاه آن احادیث نیز شناخته شود.
    فرهنگ های لغت مورد مراجعه، فرهنگ های لغت اصلی و عمده زبان عربی بوده و شامل فرهنگ های لغت عام و جامع و فرهنگ های لغت خاص به الفاظ قرآنی یا روایی و نیز فروق اللغه است.
    این تحقیق گوشه ای از عظمت حضور فرهنگی و علمی امام صادق علیه السلام در یکی از حوزه های علوم اسلامی و عربی (واژه شناسی) و نیز شخصیت فرامذهبی این امام معصوم علیه السلام را به نمایش گذاشته است.
    کلیدواژگان: امام صادق علیه السلام، حدیث، فرهنگ های لغت، اهل سنت
  • عسگر بابازاده اقدم، حسین تک تبار فیروزجایی صفحه 145
    «ثم» به عنوان یکی از حروف عطف،کاربردهای فراوانی در زبان عربی دارد. از آنجایی که یکی از مواضع کاربرد این حرف در متون دینی و قرآن کریم بوده و کاربردها و معانی مختلف آن در بافت ها و سیاق های متفاوت در تغییر معانی و مفاهیم اثرگذار است و همچنین از آن جایی که متون دینی، به خصوص قرآن کریم از اهمیت، حساسیت و جایگاه والایی برخوردار بوده و درک و فهم آن نیازمند تامل همه جانبه است، بررسی حالات متعدد این حرف و کشف معانی آن در آیات گوناگون ضروری می نماید. این مقاله در صدد است تا با روش توصیفی – تحلیلی، ابعاد مختلف لفظی و معنایی حرف یاد شده را مورد بحث و بررسی قرار دهد. نتایج پژوهش، حاکی از آن است که این حرف حدود 330 بار در قرآن کریم تکرار شده؛ ولی در همه آیات به یک معنا نیست. ملاحظه ظرافت های زبانی و بلاغی «ثم» در آیه های گوناگون نشان می دهد که این حرف علاوه بردلالت براشتراک، ترتیب و تراخی، دارای معانی دیگری نیز هست که بیشتر از جنبه بلاغی قابل تامل است.
    کلیدواژگان: ثم، حروف عطف، قرآن کریم
  • عماد مرادی صفحه 166

    معناشناسی بخشی از دانش زبان شناسی است که از رهگذر آن می توان به تحلیل معنای واژه ها و جمله های یک متن پرداخت و جایگاه دقیق کلمه ها و ترکیب های آن را با توجه به نظام معنایی که در آن قرار دارد، به دست آورد. این پژوهش که به شیوه توصیفی- تحلیلی و به روش کتابخانه ای سامان یافته به بررسی معنا و مقصود عهد در قرآن کریم بر اساس مبانی دانش معناشناسی با رویکرد همنشینی پرداخته است. از نتایج این پژوهش بیان چگونگی تحول معنایی عهد در قرآن است. همچنین بیان اینکه هرگناهی بی وفایی به عهد الهی است و به آیه شصت سوره یس ﴿الم اعهد إلیکم یا بنی آدم ان لا تعبدوا الشیطان إنه لکم عدو مبین﴾ ای فرزندان آدم، مگر با شما عهد نکرده بودم که شیطان را مپرستید؛ زیرا وی دشمن آشکار شماست، باز می گردد.

    کلیدواژگان: معناشناسی، عهد، قرآن، همنشینی
  • ناصر عابدینی، داوود اسدیان صفحه 196
    در علم زبانشناسی، بررسی ارتباط میان واژه و معنا را معناشناسی می گویند و آن اصطلاحی است برای اشاره به مطالعه معنای عناصر زبان، به ویژه مطالعه شرایط حقیقی جملات و عبارات زبانی. این مقاله با موضوع «معنا شناسی تطبیقی واژگان تلاوت و ترتیل از منظر قرآن وحدیث» از طریق مراجعه به منابع لغوی، آیات قرآنی، منابع روایی و کتب علم قرائت معنای این دو واژه (تلاوت و ترتیل) از جهت لغوی، کاربردهای قرآنی، کاربردهای حدیثی و اصطلاحی را مشخص کرده و همچنین ارتباط بین آن دو را بیان نموده است.
    کلیدواژگان: تلاوت، ترتیل، قرآن، روایات
  • محمد مهدی حسینیان مقدم صفحه 219
|
  • Abbas Sabahi Tasooji Page 9
    Some of commentary works, particularly in the modern time, are identified as resourceful or resourcefulness ones. One of the commentaries known as resourceful is Al-mizan done by Allameh Tabatabaei. Resourceful approach of this commentary collection based on positive and negative features of Al-mizan in the field of resource has been discussed in this research. A systematic look at resourceful principles and methods in the field of commentary in the positive features and immunity of resourceful approach’s harms such as tradition-escaping and extremist unitary in the negative features has made Al-mizan as a standard resourcefulness.
    Keywords: approach, resourceful, commentary, Al, mizan, standard
  • Hedyeh Masoodi Sadr, Ghasem Bostani, Sayyed Yoosuf Mahfoozi Page 37
    Corresponding Quranic verses to some people and events that their conditions has been the same as the time of the verses’ descent, is based on the method so-called as ‘Jari and Tatbigh’ among interpreters, i.e. corresponding the rule of verse on an individual or an event, and it also views as the eternity of the Quran so that Quranic scholars have always focus on it. To avoid of making mistake or misusing with regard to some unacceptable intellectual and narrative ‘Jari and Tatbigh’, a rule and criterion is necessary to prevent this problem. Rules based on acceptable ‘Jari and Tatbigh’ such as affinity of ‘Jari and Tatbigh’ with a special religion, agreement of ‘Jari and Tatbigh’ with the style and order of the verse, the relation between verses’ words and ‘Jari and Tatbigh’, lack of contradiction between ‘Jari and Tatbigh’ and tradition will be discussed in this paper.
    Keywords: Quran, Jari, Tatbigh, rules
  • Muhammad Reza Akbari, Mojtaba Shirvani, Muhammad Hussein Saadat Saadatabadi Page 70
    This paper is seeking to deal with studying the methods of employing traditions in ‘Al-Furghan Fi Tafsir Al-Quran Bel-Quran’ written by Ayatollah Muhammad Sadeghi Tehrani in a methodological approach. His method of interpretation is the Quran by the Quran. This method has been observed all over of this work. However, this method does not prevent employing traditions for understanding the verses as well. The interpretation method employed by the commentator and his way of dealing with the traditions made him employ a certain approach. For the commentator, the main criterion is the Quran itself and the traditions play an important role as illustration and they extend the aspects of the verses’ meanings. According to the commentator’s viewpoint, Quran interpretation based on valid traditions is not separated from the interpretation based on the Quran by the Quran, but it has been mentioned that a verse must be initially interpreted by virtue of other verses, and then, it will be interpreted by traditions.
    Keywords: Al, Furghan commentary, Sadeghi Tehrani, interpretation's method of the Quran by the Quran, the method of employing traditions
  • Ghasem Bostani Page 98
    The Quran and Hadiths including Infallibles (AS) Hadiths such as Imam Sadegh (AS) were one of compilation references, and also, one of the fields of research for Arabs morphologists from long time ago. Imam Sadegh’s (AS) Hadiths based on Sunni’s lexicon, and then, based on another Islamic science books will be illustrated in this research in order to identify where these Hadiths have been mentioned elsewhere, except in the lexicon, so that not only the status of Imam Sadegh (AS), but also the status of those Hadiths will be recognized by Muslims. The interested lexicons are mainly Arabic lexicons including general and particular ones in the field of Quranic and narrative words and Furough-al-Loghat. A part of cultural and scientific presence of Imam Sadegh (AS) in the field of Islamic and Arabic sciences, i.e. morphology and his metareligious personality will be presented in this research.
    Keywords: Imam Sadegh (AS), Hadith, lexicon, Sunni
  • Asgar Babazadeh Aghdam, Hussein Taktabar Firoozjaei Page 145
    ‘Then’ as one of conjunctions, has many usages in Arabic language. Since one of its usages is in the religious texts and the Holy Quran so that its different usages effect on the style, meaning, and concepts, and also, due to the sensitivity and significance of the Holy Quran, understanding the exact meaning of this conjunction, i.e. ‘then’, and studying its various states in different verses is essential and of high level of importance. Different verbal and semantic aspects of ‘then’ will be discussed in this paper by a descriptive-analytic method. The findings of the present research indicates that ‘then’ has been repeated 330 times in the Holy Quran, but it has different meaning in different verses. Also, lingual and rhetorical points in various verses show that it has another meaning in addition to equivocation, sequence, and delay which they are important in terms of rhetorical aspects.
    Keywords: then, conjunctions, the Holy Quran
  • Emad Moradi Page 166

    Semantics is a part of linguistic by which it can be analyzed the meaning of the words and sentences of a text and identified the part of speech with regard to semantics. This is a descriptive-analytic research and it deals with studying the meaning of ‘promise’ in the Holy Quran based on principles of semantics with a collocation approach by library methodology. Also, by virtue of “did I not charge you, O children of Adam! That you should not serve the Shaitan? Surely he is your open enemy” (Quran, 36: 60). It indicates that committing every sin is, in fact, infidelity to Divine promise.

    Keywords: semantics, promise, the Holy Quran, collocation
  • Naser Abedini, Davood Asadiyan Page 196
    In linguistics, a study of the relation between word and meaning is called semantics. Semantics is a term for referring to study the meaning of elements of a language, particularly to study the real context of sentences and phrases of a language. The meaning of ‘recitation’ and ‘chanting’ in terms of Quranic, Hadith and idiomatic applications will be identified in this paper by virtue of resources such as lexicon, Quranic verses, narrations and recitation sciences’ books. Also, the relation between ‘recitation’ and ‘chanting’ will be studied.
    Keywords: recitation, chanting, Quran, narration