فهرست مطالب

قرآن پژوهی حسنا - پیاپی 32 (بهار و تابستان 1396)

نشریه قرآن پژوهی حسنا
پیاپی 32 (بهار و تابستان 1396)

  • 162 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین خاکپور، الهام عباسی * صفحه 7
    در تفسیر روح المعانی آلوسی درباره سبب نزول سوره والعادیات دو روایت متفاوت از امام علی علیه السلام و ابن عباس نقل شده است. حضرت علی علیه السلام سبب نزول و موضوع سوره را با فریضه حج مرتبط دانسته وآیات را مطابق با آن تفسیر کرده اند؛ اما ابن عباس سبب نزول سوره را با فریضه جهاد مرتبط دانسته و تفسیری متفاوت بیان داشته است. هرچند ابن عباس پس از شنیدن کلام امام علی علیه السلام از نظر خود بر می گردد، اما آلوسی اصرار دارد که نظر ابن عباس درست تر است و آن را بر روایت امام علی علیه السلام ترجیح می دهد. مقاله پیش رو به روش توصیفی-تحلیلی با رویکرد قرآنی- روایی و با فرض صحت سند به بررسی و تحلیل نظر آلوسی پرداخته وآن را ازنظر دلالی مورد ارزیابی قرار داده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد: گر چه نظر امام علی علیه السلام بر نظر ابن عباس به دلایلی برتری دارد و رجوع وی از نظر خدش نیز این مساله را تایید می کند؛ اما مضامین سوره گنجایش پذیرفتن هردو رای را دارد و می توان بین آنها جمع کرد.
    کلیدواژگان: حضرت علی علیه السلام، ابن عباس، سبب نزول، سوره عادیات، آلوسی
  • علیرضا جعفرزاده کوچکی * صفحه 21
    روایاتی در منابع اسلامی، حاکی از دستور به تعلیم ندادن سوره یوسف علیه السلام به زنان و تعلیم سوره نور به جای آن است؛ اسناد این روایات علیرغم برخی طعن ها، بر بی اعتباری مطلق دلالت ندارد و با تجمیع قرائن اسناد، این روایات تا حدودی قابل اعتماد است، ولی بررسی محتوایی این روایات حاکی از ناسازگاری آنها با اهداف هدایت گری قرآن و دیگر روایات بوده و حداکثر، کراهت تعلیم این سوره بر زنان است نه تحریم. بدین خاطر که این روایات مخصوص یک مقطع زمانی بوده و مطابق با شرایط اجتماعی و ذهنیات دوران عرب صدر اسلام در مورد زنان می باشد. این روایات در محیطی مردسالار صادر شده که در آنجا زنان هیچ ارزش و احترامی نداشته اند و تلویحا نشان می دهد؛ برخی مسلمانان هنوز در آن زمان مفاهیم عالی سوره یوسف علیه السلام را به خوبی درک نکرده و آن را داستان عاشقانه می پنداشتند. در این روایات شواهدی وجود دارد که مقطعی بودن حکم کراهت این روایات را نشان می دهد. نهایت اینکه اگر چنین روایاتی از معصوم علیه السلام صادر شده براساس نسخ تمهیدی بوده است.
    کلیدواژگان: سوره یوسف علیه السلام، روایات نهی تعلیم، زنان، نسخ تمهیدی
  • محمود طیب حسینی، صدیقه موسوی * صفحه 49
    یکی از مباحث مهم در فهم دقیق آیات قرآن، توجه به چگونگی استخدام افعال در کلام الهی است. افعال از زوایای مختلفی قابل بررسی هستند. از جمله این ابعاد، زمان به کار رفته در افعال استعمال شده است. با تامل در آیات قرآن مواردی مشاهده می شود که هر یک از افعال ماضی، مضارع و امر بر خلاف انتظار و مغایر با سیاق به جای یکدیگر به کار رفته اند. به نظر می رسد به کارگیری فعلی که با زمان دیگر افعال مورد استفاده در آیه یا مجموع سخن مطابقت ندارد، دارای نکاتی است که برجسته سازی آن مورد عنایت متکلم بلیغ بوده است.
    از جمله این نکات می توان تاکید بر وقوع فعل، تصویر سازی فعل برای مخاطب به هدف درک روشن تر، اظهار تمایل به وقوع فعل، تفخیم و بزرگداشت فعل و بالعکس بی اهمیت جلوه دادن صدور فعل از فاعل را برشمرد. مقاله پیش رو به روش توصیفی-تحلیلی نگارش یافته است.
    کلیدواژگان: جانشینی افعال، زمان صرفی، زمان سیاقی، فعل ماضی، فعل مضارع، فعل امر
  • صمد اسمی قیه باشی، مرتضی سازجینی *، علیرضا فاضلی صفحه 75
    پژوهش حاضر به روش تحلیلی وجوه ارتباط مفهوم امر به معروف و نهی از منکر با مفهوم تذکر در قرآن کریم را بر اساس روابط همنشینی بررسی کرده است و در این بررسی به حد وسط مشترکی با عنوان فطرت دست یافته است؛ زیرا امر به معروف و نهی از منکر باعث یادآوری دستورات الهی می شود؛ به عبارت دیگر اجرا کردن امر به معروف و نهی از منکر در جامعه موجب تذکر(یادآوری) افراد به همان فطرت دینی و مسائل دینی شده و در نهایت با عمل کردن افراد به دستورات وحیانی فلاح و رستگاری جامعه بشری رقم می خورد؛ پس قرآن کریم در آیات نورانی خود ضمانت سلامت یک جامعه الهی را کاربردی کردن مفهوم امر به معروف و نهی از منکر می داند. با در نظر گرفتن هم نشینی این دو مفهوم کاربردی قرآنی، نتایج ذیل حاصل گردید: 1. هر کس با فطرت خود صحت و قبح امور و ضرر و زیان فردی و اجتماعی را درک می کند؛ اما عموم افراد به تذکر و یادآوری مفاسد فردی و اجتماعی آنها نیازمندند. 2. دین اسلام، مسلمانان را به اوامر و نواهی ملتزم کرده است که برای آنان جنبه تذکر و پند داشته و این تذکر فقط برای مومنان سودمند است و فلاح و رستگاری به ارمغان می آورد؛ زیرا عامل به این دستورات فقط مومنان هستند.
    کلیدواژگان: امر به معروف و نهی از منکر، تشابه، تذکر، فطرت، فلاح
  • زهرا شاهمیرزالو * صفحه 98
    ریشه تحریف گرایی، غفلت از حاکمیت مطلق قرآن بر تمام روایات و اندیشه هاست. تحریف گرایان، روایات را حاکم بر قرآن می شناسند، در حالی که روایات بنا به خود قرآن و نص صریح معصومین علیه السلام در اخبار عرض، محکوم قرآن اند. در یک نگاه کلی، تحریف قرآن را می توان به دو نوع معنوی و لفظی تقسیم کرد. مقصود از تحریف معنوی، برداشت انحرافی و توجیه سخن بر خلاف مقصود گوینده است. این نوع تحریف به طور قطع درباره قرآن رخ داده است. مقصود از تحریف لفظی، تبدیل یا کاهش و افزایش سخن گوینده است؛ آنچه بیشتر مورد نزاع و اهتمام قرآن پژوهان است بررسی تحریف قرآن به معنی کاهش و نقصان در کلمات، آیات و حتی سوره هاست؛ چون تحریف به معنی افزایش آیه یا سوره ای در قرآن و تبدیل آیات به آیاتی دیگر، قائلی ندارد و موضوعا منتفی است. مساله پژوهش پیش رو اثبات مصونیت قرآن از تحریف و جعلی بودن روایات تحریف است که با روش توصیفی_تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای، با نقد سندی و متنی روایات تحریف، به اثبات جعلی بودن اینگونه روایات پرداختیم و این نتیجه حاصل شد که عموم روایات ادعایی تحریف، یا فاقد اتصال سند است یا از راویانی نقل شده است که به کذب و جعل و غلو اشتهار دارند و شماری نیز از منابع فاقد اعتبار می باشند که از کتب مجهول الحالی نقل شده اند که روایات مسند را با روایات مرسل بهم آمیخته اند.
    کلیدواژگان: تحریف قرآن، روایات جعلی، اعجاز قرآن، غلو، تحریف لفظی، تحریف معنوی
  • عبدالله میراحمدی *، موسی ابراهیمی، سید حکیم حسینی صفحه 127
    پلورالیسم دینی یکی از مسائل کلام جدید است. پلورالیسم یعنی پذیرش چند نوع فهم، برداشت و معرفت نسبت به یک حقیقت واحد، حتی اگر با یکدیگر متضاد باشند. عبدالکریم سروش یکی از قائلان به این نظریه است که تلاش می کند آن را با استناد به آیات قرآن اثبات کند. دقت در دیدگاه های او درباره پلورالیسم و تفسیری که از آیات مورد استناد خود ارائه می دهد، نشان دهنده اختلاف نگرش و روش تفسیر او با نگرش و روش تفسیر غالب دانشمندان و مفسران است. به همین دلیل، نتایج و دریافت های او از آیات قرآن نیز با دریافت های آنان، متفاوت و در مواردی متباین است. این پژوهش به روش توصیف و تحلیل محتوا، پس از تبیین دیدگاه سروش در پذیرش و اثبات پلورالیسم دینی، از دو جهت به نقد و رد این دیدگاه می پردازد: اثبات نادرستی استناد سروش به آیات قرآن و استنباط از آن ها؛ تحلیل دلایل قرآنی رد این نظریه به صورت کلی.
    کلیدواژگان: پلورالیسم دینی، عبدالکریم سروش، نقد پلورالیسم دینی، نقد دلایل قرآنی
|
  • Hossein Khakpour, Elham Abbasi * Page 7
    There are two different traditions of Imam Ali’s (AS) and Ibn Abbas in Alousi’s Rouh-al-Ma’ani commentary about the reason of the Revelation of surah the Assaulters. According to Imam Ali’s (AS), the reason of the Revelation and the subject of the surah are related to the obligation of pilgrimage to Mecca (Haj), and then, the Quranic verses have been interpretedby virtue of it. On the other hand, based on Ibn Abbas’s viewpoint the reason of the Revelation of the surah is related to the obligation of Holy War (Jihad), and also, he has expressed a different commentary. However, Ibn Abbas has later changed his view with regard to Imam Ali’s (AS) speech. But Alousi insisted on Ibn Abbas’s view is more correct and he preferred it on Imam Ali’s (AS) view. A descriptive-analytic method and a Quranic-narrative approach have been applied in this paper. An analysis of Alousi’s viewpoint has been done by virtue of the document correctness. Findings of the present research indicated although Imam Ali’s (AS) view has some advantages on Ibn Abbas by some reasons and this has been supported by him, contents of the surah implys on both the above-mentioned views.
    Keywords: Imam Ali's (AS), Ibn Abbas, the reason of the Revelation, surah the Assaulters, Alousi
  • Alireza Jafarzadeh Koochaki * Page 21
    There are some traditions in the Islamic resources imply on prohibition of teaching surah Yousof (AS) to women and to teach surah Noor instead. Evidences related to these traditions don’t indicate absolute invalidness with regard to some sarcasms. On the other hand, these traditions are liable in somehow by virtue of evidences, but studying their contents show that there are some contradiction between Quranic purposes about guidance and other traditions. This implys on indesire of teaching this surah to women, not prohibition of teaching of it. As a result, these traditions are related to a certain period of time and based on social condition and Arab’s mentality about women in the early era of Islam. Also, these traditions are issued in a male-dominated society in which there has not been any respect for women. However, some Muslim didn’t understand the valuable concepts of surah Yousof and knew this story as a romantic one. There are some evidences in these traditions indicate that the indesire rule is related to a short perod of time. If there were such traditions from Ahlul-Bayt (AS), they would be in accordance with the arranging copies.
    Keywords: surah Yousof (AS), traditions related to prohibition of teaching, women, arranging copies
  • Mahmoud Tayyeb Hosseini, Sedighe Mousavi * Page 49
    One of important issues in precise understanding of the Quranic verbs is to pay attention to howness applying verbs in the divine speech. The verbs can be studied in different aspects such as the tense of verb. Also, contemplating in the Quranic verses indicated that each of past tense, present tense and imperative have been applied instead of each other unexpectedly and in contradiction with the style. It seems applying a verb in other tense in the verse has important points that the highlighting verb has been in the level of interest of a rhetorician theologian. Some of these points are to emphasize on the incidence of verb, to illustrate verb for the audience to better understanding, to have a tendency on the incidence of verb, to highlight the verb, and to show unimportant issue of a verb from a subject. A descriptive-analytic method has been applied in this paper.
    Keywords: substitution of verbs, morphology tense, style tense, past tense, present tense, imperative
  • Samad Esmi Ghobbeh Bashi, Morteza Sazchini *, Alireza Fazeli Page 75
    The aspects of relation among reminder, promotion of good and prevention of evil based on collocation in the Holy Quran have been discussed by an analytic method. A common medium as nature has been achieved in this research becausepromotion of good and prevention of evil will lead to remind divine commands. In other words, executing promotion of good and prevention of evilin the society will lead to remind people the religious nature and religious issues, and finally salvation will be brought out for human being's society by executing these commands. Therefore, the guarantee of divine society's safety is to execute promotion of good and prevention of evil in accordance with Quranic verses. The following results will be achieved with regard to the collocation of these two above mentioned Quranic aspects: 1) everyone knows the goodness and badness of things, and also, individual and social loss by his/her nature, but most of people needs a reminder related to individual and social immoralities. 2) Muslim has been obliged to goodness and badness by Islam. This is a reminder by which salvation will bring out since only believers execute these commands.
    Keywords: promotion of good, prevention of evil, similarity, reminder, nature, salvation
  • Zahra Shahmirzaloo * Page 98
    The root of tendency to distortion is negligence of Quran absolute governance on all traditions and thoughts. Distortion followers know traditions as governing on the Quran, meanwhile these traditions are governing on the Quran based on the Quran itself and a direct text of Ahlul-Bayt (AS) in accidental quality news. As a whole, Quran distortion can be divided into two types; spiritual and verbal. Spiritual distortion means distorted understanding and speech justification against the speaker's intention. There has absolutely been this kind of distortion about the Holy Quran. On the other hand, verbal distortion means conversion, decrease, and increase of speaker's speech. A study of Quran distortion as decrease and loss of words, verses and even surahs is in the level of interest and controversial for Quran researchers because distortion as increase a verse or a surah in the Quran and converting a verse into another verse is no longer under consideration. The proof of Quran immunity of distortion because of being forgery the distortion traditions has been discussed in this paper by a descriptive-analytic and library method by virtue of documental and textual criticism of distortion traditions. The findings indicated that most of distortion traditions are without document or are related to falsehood, forgery, and exaggeration traditions, and also, some of them are with no validity narrated from unknown books in which "Mosnad traditions" are combined with "Morsal traditions".
    Keywords: Quran distortion, forgery traditions, Quran miracle, exaggeration, verbal distortion, spiritual distortion
  • Abdollah Mirahmadi *, Mousa Ebrahimi, Sayyed Hakim Hosseini Page 127
    One of issues in the new speech is religious Pluralism. Pluralism means acceptance of some types of comprehension, understanding, and knowledge in relation with a pure fact even though they are in contradiction with each other.One of narrators of this theory is Abdolkarim Soroush who seeks to prove it by virtue of Quranic verses. His views on Pluralism and his commentary based on these verses indicated that his approach and commentary’s method are different to the most of scholars and commentators. Therefore, his findings are different and in some cases are in the opposite of their findings. A descriptive-analytic method has been applied in this research. Also, criticism and rejection of this viewpoint will be discussed in two aspects; i. e. to prove incorrectness of Soroush’s citation to Quranic verses and his comprehension, on the other hand to analyze Quranic reasons related to the rejection of this theory generally.
    Keywords: religious pluralism, Abdolkarim Soroush, criticism of religious pluralism, criticism of Quranic reasons