فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، پاییز 1395)

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فائزه دانشور صفحات 1-26
    رابطه حقوق و ایدئولوژی، مسئله ای پیچیده و مناقشه برانگیز است. این موضوع تا حد زیادی ناشی از تفاوت دیدگاه درباره تعریف مفاهیم ایدئولوژی و حقوق و همچنین راه های مختلفی است که این دو به هم مرتبط می شوند. در این بین، ناهمگونی ادبیات موجود درباره ایدئولوژی، بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است. بر این اساس، به منظور تبیین رابطه حقوق و ایدئولوژی، ابتدا رویکردهای متفاوت نسبت به مفهوم ایدئولوژی و همچنین تعاریف عام و خاص آن، از طریق مطالعات میان رشته ای تبیین شده وسپس مفهوم منتخب نگارنده از ایدئولوژی ارائه می گردد. در ادامه، نظریه های مربوط به رابطه حقوق و ایدئولوژی ذیل سه عنوان کلی استقلال حقوق، خادمیت حقوق و تاثیرپذیری آن دسته بندی می شود. بررسی نظریه های یادشده حاکی از این است که نظریه استقلال در اثبات خودبسندگی حقوق، توفیقی نداشته و عقیده خادمیت نیز قادر به پاسخ گویی به پرسش های اساسی درباره ادعاهایش، نبوده و همچنین، نظریه تاثیرپذیری از درک تاثیر متقابل حقوق بر ایدئولوژی غفلت کرده است. بااین حال، دیدگاه مبتنی بر رابطه متقابل حقوق و ایدئولوژی، ضمن مفروض گرفتن تعریف خاصی از ایدئولوژی، توجه ما را به اهمیت مولفه های سیاسی و جامعه شناسانه در فهم و تفسیر حقوق جلب کرده و نقش حقوق را در تغییر فرهنگ سیاسی و ایدئولوژی حاکم بر جامعه، خاطرنشان می سازد.
    کلیدواژگان: حقوق، ایدئولوژی، استقلال حقوق، خادمیت حقوق، تاثیرپذیری حقوق، رابطه متقابل حقوق و ایدئولوژی
  • علی یاسینی، محمد تابان صفحات 27-54
    محیط پژوهش محور در دانشگاه ها و موسسه های آموزش عالی، نقش مهمی در تحقق اهداف پژوهشی آموزش عالی ایفا می کند؛ به نحوی که می توان انتظار داشت، در صورت بالا بودن کیفیت آن، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، ضمن تعامل موثر با استاد راهنما، احساس کارآمدی بالایی نیز در پژوهش داشته باشند. هدف اصلی مقاله حاضر، ارائه و آزمون الگوی تبیین کننده خودکارآمدی پژوهشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته های علوم انسانی در محیط پژوهش محور است. روش پژوهش، به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است که به طور خاص از الگویابی معادلات ساختاری استفاده کرده است. جامعه پژوهش را تمامی دانشجویان رشته های علوم انسانی مقطع تحصیلات تکمیلی دانشگاه های غرب کشور (ایلام، کرمانشاه، خرم آباد، کردستان) در سال 1395 تشکیل داده که با شیوه نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم، تعداد 482 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. داده ها با سه ابزار استاندارد روا و پایا جمع آوری و برای آزمون الگوی پژوهش از نرم افزار SPSS و LISREL استفاده شده است. نتایج، نشان می دهند که بین متغیرهای پژوهش به لحاظ آماری، رابطه معناداری وجود دارد. بالاترین ضریب همبستگی بین محیط پژوهش محور و کیفیت تعامل استاد دانشجو (0/61=r) و پایین ترین ضریب بین محیط پژوهش محور و خودکارآمدی پژوهش (17/0=r) محاسبه شده است. نتایج تحلیل مسیر نشان می دهند که محیط پژوهش محور دارای اثر مثبت و معناداری بر خودکارآمدی پژوهش (β=0.38) و کیفیت تعامل استاد دانشجو (β=0.57) است و همچنین از طریق متغیر کیفیت تعامل استاد دانشجو، اثر غیرمستقیم معناداری بر خودکارآمدی پژوهش (β=0.21) دارد. نتایج، حاکی از تفاوت الگوی مفروض در بین دانشگاه های موردمطالعه است.
    کلیدواژگان: فضا و محیط پژوهش محور، خودکارآمدی پژوهش، کیفیت تعامل استاد، شاگرد
  • محمد امین عرفان منش، مرضیه مروتی اردکانی صفحات 55-77
    هدف این مقاله، مطالعه علم سنجی و تحلیل شبکه های همکاری نویسندگان و موسسات در مقاله های منتشرشده در فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی، طی شماره های نخست تا بیست و هفتم است؛ در این راستا تعداد تولیدات، الگوهای تالیف، پرتولیدترین افراد و موسسه ها، ویژگی شبکه های همکاری در مقاله های فصلنامه و همچنین تخصص موضوعی پدیدآورندگان، مورد بررسی قرار گرفته است. این مقاله دارای رویکرد کاربردی است و با استفاده از شاخص های علم سنجی و تحلیل شبکه های اجتماعی، انجام شده و از نرم افزار تحلیل شبکه یو.سی.آی.نت، برای ترسیم و تحلیل شبکه های همکاری علمی استفاده شده است. نتایج این پژوهش، نشان می دهد که 185 مقاله در شماره های نخست تا بیست و هفتم فصلنامه منتشر شده است که 272 پژوهشگر از 70 دانشگاه و موسسه پژوهشی در نگارش آن دخیل بوده اند. بررسی شبکه همکاری پدیدآورندگان مقاله ها نشان دهنده تمایل بیشتر پژوهشگران به تولیدات انفرادی و یا مشارکت در گروه های کوچک است. به طورکلی 65/48 درصد از مقاله ها به صورت انفرادی و 35/51 درصد نیز از طریق همکاری علمی دو یا چند پژوهشگر تالیف شده است. مطالعه شبکه همکاری علمی دانشگاه ها و موسسه های پژوهشی در مقاله های فصلنامه با استفاده از شاخص های مرکزیت، بیانگر این است که دانشگاه های شهید بهشتی، تهران، علامه طباطبایی، تربیت مدرس و خوارزمی از نقشی کلیدی و مرکزی در شبکه برخوردار بوده اند. همچنین حوزه های موضوعی علوم تربیتی، علوم سیاسی و مدیریت، دارای بیشترین سهم در مقاله های منتشرشده در فصلنامه بوده اند.
    کلیدواژگان: فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی، علم سنجی، تحلیل شبکه های اجتماعی، هم تالیفی، همکاری علمی
  • مرتضی مردیها صفحات 79-104
    فلسفه علوم اجتماعی، همچون فلسفه علوم طبیعی، با پرسش از معنای علم و مفاد و معیار تبیین و توضیح علمی آغاز می شود. پرسش اصلی مقاله حاضر این است که «تولید علمی، در حوزه علوم اجتماعی، دقیقا در پی چیست؟ به تعبیر دیگر، در یک توضیح و تبیین علمی در پی معلوم کردن چه مجهولی هستیم؟» به طور معمول، دست کم سه پاسخ به این پرسش داده می شود: علت، دلیل، و معنا. در این مقاله ضمن توصیف، تحلیل، و نقد هریک از این پاسخ ها، که مکتبی در فلسفه و روش شناسی علم محسوب می شوند، سعی می کنم نشان دهم که هیچ یک از این موارد، نمی تواند به داعیه غلبه مطلق در امر تبیین وفا کند، که البته این امر به معنای برابری ارزش آن ها نیست. فرضیهݘ مقاله حاضر این است که توضیح علی، توضیح دلیلی، و توضیح معنایی، هم از منظر تحلیل نظری و هم در روال غالب عالمان علوم اجتماعی، به ترتیب، دارای بیشترین اهمیت و کارآمدی در امر تبیین علمی هستند.
    کلیدواژگان: تبیین علمی، علت، دلیل، معنا
  • پروانه نجاریان صفحات 105-137
    نظریه پیچیدگی، نظریه نوینی است که از علوم طبیعی منشا گرفته، اما پس از چندی در قلمرو علوم اجتماعی نیز گسترش یافته و در دو دهه اخیر با شتاب فزاینده ای توسط متخصصان تعلیم و تربیت مورد استفاده قرار گرفته است. با توجه به اینکه نظریه پیچیدگی در ایران، در اغلب قلمروها و به ویژه در تعلیم و تربیت و برنامه درسی، موضوع ناشناخته ای است، ضرورت دارد مفاهیم و دلالت‏های آن تبیین شوند. مقاله حاضر با این پرسش تدوین شده است که چگونه مفاهیم و استلزامات نظریه پیچیدگی، راهکارهایی برای رفع کاستی های برنامه درسی کنونی ارائه می کنند؟ این پژوهش از نوع بنیادی بوده و از دو روش‏ پژوهش فلسفی استفاده شده است: «تحلیل مفهومی از نوع ارزیابی ساختار مفاهیم» و «استنتاج از نوع قیاس عملی». یافته های مقاله حکایت از این دارد که با یاری گرفتن از ویژگی های نوین فلسفی نظریه پیچیدگی، می توان در جهت اصلاح برنامه درسی کنونی گام برداشت. برخی استلزامات نظریه در برنامه درسی عبارتند از: بها دادن به ابعاد پیچیده انسان و تعاملات او با جهان هستی، تحقق رویکرد فرارشته‏ای و برنامه درسی مسئله محور، ترویج دانش زمینه ای و انتخاب منابع و مواد آموزشی مرتبط با مسائل بومی، جایگزینی دانش توزیعی، مشارکتی، و مذاکره ای به جای دانش کنترلی و سلسله مراتبی، حمایت از یادگیری مادام‏العمر و یادگیری از راه دور، تاکید بر یادگیری از طریق بازخورد، پیوند، و تعامل چندجانبه شبکه‏ای با به کارگیری فناوری های شبکه بنیان پیچیده نوین آموزشی، و آمادگی برای رویارویی با تحولات و موقعیت‏های غیرمنتظره.
    کلیدواژگان: پیچیدگی، خود، سازمان، نوپدیدی، لبه آشوب، پیوند
  • جعفر امیری فرح آبادی، محمد ابوالقاسمی، محمد قهرمانی صفحات 139-171
    از نظر بسیاری از متخصصان و صاحب نظران آموزش عالی، مهم ترین عامل ناکارآمدی سیاست گذاری آموزش عالی ایران در حال حاضر، منطبق نبودن سیاست ها و تصمیم های این حوزه با پشتوانه های علمی، نظری و پژوهشی است. سیاست پژوهی به عنوان فرایندی پژوهشی، معطوف به ارائه گزینه های سیاستی و ناظر به عمل، به سیاست گذاران، تعریف می شود و می تواند در سیاست گذاری منطقی و عقلایی در حوزه آموزش عالی بسیار موثر باشد؛ ازاین رو هدف کلی این مقاله، آسیب شناسی فرایند سیاست پژوهی در آموزش عالی ایران است. به منظور نیل به این هدف، جامعه آماری مقاله حاضر، مراکز، موسسه ها و پژوهشکده های سیاست پژوهی، اعم از موسسه های وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا غیروابسته به این وزارتخانه، سیاست گذاران باسابقه در حوزه آموزش عالی و همچنین خبرگان علمی این حوزه بودند که 14 نفر از آن ها به صورت هدفمند برای انجام مصاحبه های عمیق انتخاب شدند و روایی یافته ها نیز با روش های تطبیق مشارکت کنندگان و بازبینی همکاران بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از کدگذاری باز و محوری استفاده شده است. یافته های پژوهش، حاکی از وجود 113 گزاره مفهومی (مقوله فرعی)، 14 مقوله اصلی در قالب پنج بعد عوامل زمینه ای و محیطی، عوامل ساختاری، عوامل کارکردی (مربوط به سیاست گذاران/ تصمیم گیران آموزش عالی و سیاست پژوهان آموزش عالی)، و عوامل تعاملی و ارتباطی بود که روابط بین آن ها در الگوی پژوهش ترسیم شد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی سازمانی، سیاست پژوهی آموزش عالی، سیاست گذاری آموزش عالی
  • محمد نقی فراهانی، حمید خانی پور صفحات 173-193
    روان شناسی می تواند در نقش یک علم میانجی، علوم انسانی را به هم مرتبط کند. اهداف این مقاله عبارتند از: 1- بررسی تاریخچه علاقه مندی های میان رشته ای در روان شناسی؛ 2- بررسی حوزه های مشترک روان شناسی و سایر علوم انسانی؛ 3- تبیین های روان شناختی ناکام ماندن مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی ایران؛ 4- سازوکار های روان شناختی اثرگذاری تاسیس موسسه های میان رشته ای در توسعه آموزش عالی؛ و 5- راه های ارتقای همکاری روان شناسان در مطالعات میان رشته ای ایران. مطالعات میان رشته ای، نیازمند تاسیس و توسعه موسسه های میان رشته ای است که برون داد آن، یکپارچگی نظری و توسعه راه حل های جامع و کل نگر به نیازهای زیستی، روانی، اجتماعی، و اخلاقی انسان خواهد بود. فرایندهای مخرب مرتبط با پویایی های کار گروهی، سوگیری خود افزایی و کمبود موسسه های میان رشته ای به عنوان داربست های اجتماعی تحول علوم انسانی، ازجمله دلایل شکست همکاری های میان رشته ای در ایران است. توسعه موسسه های میان رشته ای که روان شناسی نیز در آن نقش داشته باشد، مستلزم تغییر دادن برنامه های درسی، گسترش شاخه های روان شناسی، و اتخاذ رویکردهای گفتمانی در روان شناسی است.
    کلیدواژگان: میان رشته ای، روان شناسی، آموزش عالی، موسسه میان رشته ای
  • طلیعه مقیمی، حمیدرضا اراسته، کامران محمدخانی صفحات 195-224
    با توجه به پیشرفت های علمی اخیر در جمهوری اسلامی ایران، پیشبرد دیپلماسی علم و فناوری در اولویت برنامه های راهبردی کشورمان قرار گرفته است. مقاله حاضر به لحاظ پرداختن به نقش نظام های آموزش عالی و سیاست خارجی در پیشبرد دیپلماسی علم و فناوری، از نوع پژوهش های میان رشته ای نوآورانه است و برای نخستین بار با ایجاد رابطه ای دوسویه از طریق پیشبرد دیپلماسی علم و فناوری، دو حوزه مدیریت آموزش عالی کشور و سیاست خارجی را به هم پیوند می دهد؛ همچنین بر مبنای هدف، از نوع کاربردی و از نظر نحوه جمع آوری اطلاعات، پیمایشی است. برای پاسخ به پرسش های پژوهش، از دو روش کیفی (مصاحبه نیمه ساختاریافته) و کمی (پرسش نامه) استفاده شده است. جامعه آماری در روش کیفی، 6 نفر از صاحب نظران حوزه های آموزش عالی و سیاست خارجی (به لحاظ ماهیت بین رشته ای پژوهش) هستند که در مصاحبه شرکت کرده اند. جامعه آماری برای ابزار کمی نیز اعضای هیئت علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی هستند. یافته های به دست آمده از این پژوهش، بیانگر کارآمدی آن در سیاست گذاری های دو حوزه مورداشاره است و مدل نهایی شامل 3 بعد و 30 مولفه برای پیشبرد دیپلماسی علم و فناوری در کشور و 5 عامل و 21 ملاک، برای ارتقای نقش نظام آموزش عالی در پیشبرد دیپلماسی علم و فناوری است. توسعه ظرفیت های کشور در مسیر پیشبرد دیپلماسی علم و فناوری در همه ارکان جامعه، به ویژه جامعه علمی و توسعه همکاری های علمی و فناورانه میان نهادهای علمی کشور و همچنین تسهیل فرایند صدور روادید و تسهیلات ویژه برای جامعه علمی ایران و دیگر کشورها، در راستای توسعه دادوستدهای دانشگاهی، از مهم ترین پیشنهادهای کاربردی، به دو نظام موردمطالعه این پژوهش برای پیشبرد دیپلماسی علم و فناوری است.
    کلیدواژگان: پیشبرد دیپلماسی علم و فناوری، مطالعات میان رشته ای، نظام سیاست خارجی، نظام آموزش عالی
  • مهدی سپهری صفحات 225-245
    نینیان اسمارت، دین شناس برجسته معاصر، با فاصله گرفتن از دین شناسی سنتی که در قالب علم کلام سابقه داشته است، پژوهش خود درباره دین را پژوهشی تاریخی، تطبیقی (میان فرهنگی)، میان رشته ای و نیز پدیدارشناختی و همدلانه دانسته و آن را در قالب الگویی تحلیلی ارائه می دهد. الگوی وی ابعاد هفت گانه «آیینی و مناسکی»، «تجربی و احساسی»، «اسطوره ای»، «اعتقادی و فلسفی»، «اخلاقی و حقوقی»، «اجتماعی و نهادی» و نیز «مادی» را برای دین مطرح می کند که البته این ابعاد با هم مرتبط هستند. از سوی دیگر، دین شناسی عرفانی در مقایسه با نگاه اسمارت، با الگویی تکامل یافته در نگاه سید حیدر آملی، گونه ای از شیوه «انفسی و حضوری» را ارائه می دهد که در عین فاصله گیری پدیدارشناختی در راستای دوری از تعصب ها و قالب های پیش ساخته ذهنی، توانایی همدلی ذات گرایانه و حقیقت جویانه فراوانی در دین شناسی دارد. این «همدلی»، در پدیدارشناسی غیرعرفانی مدرن، از حد یک همدلی ذهنی و درنهایت، احساسی فراتر نمی رود. اگرچه الگوی دین شناسی اسمارت با ابعاد متکثر و جامعی که برای دین معرفی می کند، فضای گسترده ای برای تحلیل جهان بینی ها و ادیان، پیش روی می نهد، اما به اندازه الگوی وحدت گرای عرفانی، در تحلیل ابعاد طولی و تو در توی دین توانایی ندارد. الگوی «شریعت _ طریقت _ حقیقت» در دین شناسی عرفانی با ساختار سه گانه اش در عین ارائه رابطه ای مرتبه ای و طولی بین ابعاد دین، متضمن استعاره «راه» است که اهمیتی نمادین در تحلیل سنت های دینی به عنوان ظهورات حقایق فراتاریخی و فرازمانی در مسیری تاریخی و زمانی دارد.
    کلیدواژگان: نینیان اسمارت، مطالعات دین شناختی مدرن، دین شناسی عرفانی، ابعاد دین، مطالعه تاریخی تطبیقی، الگوی دین شناختی
|
  • F. Daneshvar Pages 1-26
    The interaction between law and ideology is both complex and contentious. This stems from differences in opinions on the definitions of the two concepts and the various ways in which ideology and law might be related to one another. Moreover, the existing diversity in the literature concerning ideology takes the biggest share of the blame. Hence, to clarify the relationship between ideology and law, one must first do an interdisciplinary study of the existing approaches towards the concept of ideology, as well as its general and specific definitions, and ultimately, the selected definition of ideology must be presented. The theories regarding the relationship between ideology and law may be divided into three categories, namely, autonomy of law, subordination of law to the ideology, and the influence of ideology. Interdisciplinary studies show that the first theory has not been successful in proving the autonomy of law. Likewise, the second theory has failed to address and respond to substantial issues as to its claims. Lastly, the influence of ideology theory has failed to deal with how ideology has been reciprocally affected by law. Nevertheless, the idea advocating the reciprocal relationship between law and ideology, while assuming a particular meaning of ideology, has drawn our attention to the importance of political and sociological factors in understanding law, highlighting the role of law in changes in the prevailing political culture and the dominant ideology in the society.
    Keywords: law, ideology, autonomy of law, subordination of law, influence of ideology, reciprocal relationship between law, ideology
  • A. Yasini, M. Taban Pages 27-54
    Research-oriented environments in universities and higher education institutions play an important role in achieving the goals of research in higher education so that it can be expected that if graduate students interact effectively with supervisors, they will have a high sense of efficacy. The main purpose of this study was to present an explanatory model of students’ research self-efficacy in research oriented environments. In this model, the relationship between research-oriented environments, quality of student-supervisor interactions and research self-efficacy was investigated. In terms of the objectives, the research method was of the applied type and regarding collecting data it was descriptive. M.A and PhD graduate students of public universities of western Iran (Ilam, Razi, Luristan, and Kurdistan) constituted the population of the study, of whom 482 students were selected through stratification sampling method. To collect the data, three valid and reliable questionnaires were used. The data was analyzed using path analysis, and the correlation test showed that there is a significant relationship between research-oriented environments (r=0.61), quality of student-supervisor interaction (r=0.57) and research self-efficacy (r=0.38). The results indicate that the hypothesized model has complete fit with the observed data. In this model, the direct effect of research training environments on the quality of student-supervisor interaction and research self-efficacy and also their indirect effect on research self-efficacy were significant in a positive way.
    Keywords: Research, Oriented Environment, Supervisor, Student interaction, Research self, efficacy
  • M. A. Erfanmanesh, M. Morovati Ardakani Pages 55-77
    The aim of this study is to analyze the collaboration network of authors and institutions in papers published in the quarterly journal of Interdisciplinary Studies in the Humanities from the first to the 27th issue. Accordingly, the number of publications, authorship patterns, most productive authors and institutions, characteristics of collaboration networks as well as authors’ areas of expertise were studied. To conduct this applied research, scientometric and social network analysis indicators were utilized. Moreover, UCINet software was used for visualization and analysis of scientific collaboration networks. Results of the study revealed that 185 papers written by 272 researchers from 70 institutions have been published in the first 27 issues of the journal. Investigating the collaboration network of researchers showed that they tend to publish individually or collaboratively in small groups. 48.65% of the papers were single-authored and 51.53% weremultiple-authored. Moreover, Shahid Beheshti University, University of Tehran, Tarbiat Modaress University as well as Kharazmi University played the most important and central roles in collaboration network of institutions in the journal. Last but not least, the fields with the highest share of publication in Journal of Interdisciplinary Studies in Humanities were Educational Sciences, Political Sciences and Management.
    Keywords: Quarterly Journal of Interdisciplinary Studies in the Humanities, Scientometrics, Social Network Analysis, Co, authorship, Scientific Collaboration
  • M. Mardiha Pages 79-104
    Like philosophy of natural sciences, philosophy of social sciences begins with questioning of the meaning of science and the criterion of scientific explanation. Although in the former, just similar to the latter, the epistemological abstractive discussions are divergent, the practice of science is not. But in the sphere of social sciences the practice also lakes convergence and the community of scientists does not share the same scientific criteria of scientificity. The problematic of this article is that, in the realm of social sciences, what exactly scientists are pursuing and searching for when they are producing science. Usually, there are, at least, three responses to that question: cause, reason, and meaning. Describing, analyzing, and criticizing those epistemological positions, each of which is a well-known school in philosophy of social sciences, I will try to demonstrate that none of these criteria is able to pretend an absolute dominance in scientific explanation. However, this does not mean that they have all the same value and weight. The hypothesis is that, in theoretical analysis as well as in scientific practice, causal explanation, investigation of reason, and inquiry concerning meaning, are respectively more important and functional in scientific explanation in the area of social sciences. In many works of the most prominent social scientists, we can find some sort of combination of these different points of view that reflect this hierarchy of criteria.
    Keywords: Social sciences, explanation, cause, reason, meaning
  • P. Najarian Pages 105-137
    Complexity theory is a new theory originally introduced in natural sciences; however, recently it has been widely used in social sciences, and has been of great interest to educators in the last two decades. Since complexity theory is yet fairly unknown in the majority of fields of science in Iran, especially in education and curriculum development, it is necessary to describe its concepts and implications. The objective of this paper is to determine how the complexity theory and its implications can provide solutions for the current curriculum problems. This work presents a basic research approach, in which two philosophical research methods of “conceptual analysis: conceptual structure assessment” and “deductive
    Method
    practical syllogism” have been used. The results of this paper show that the application of philosophical features of the complexity theory can enable us to improve the current curriculums. Some of the implications of the complexity theory are: paying particular attention to the complex aspects of learners and their interactions with the universe; developing general mental abilities, applying trans-disciplinary approaches and problem-based curriculums, promoting contextualized knowledge and selecting educational resources and materials related to ecological problems; replacing distributed, participatory and negotiating knowledge with controlled-based and hierarchy-based one; promoting lifetime learning and distance learning, emphasizing learning through feedback, connection and network interaction by applying the new complex network-based technologies, and being prepared for continuous changes in unpredictable situations.
    Keywords: complexity, self, organization, emergence, edge of chaos, connectedness
  • J. Amiri Farahabadi, M. Abolghasemi, M. Ghahramani Pages 139-171
    According to many experts and scholars of higher education, nowadays the most important factor of inefficiency of higher education policymaking in Iran is nonconformity of policies and decisions with scientific, theoretical and research basics. Policy research is defined as a research process focused on providing policy options and referred to the practice of policymakers and can contribute to reasonable and rational policymaking in the field of higher education. Therefore, the purpose of this study was pathology of higher education policy research process in Iran. In order to achieve this objective, statistical population of study were institutions and research centers of policy research including those affiliated to the Ministry of Science, Research and Technology (such as Institute of Research and Planning in Higher Education (IRPHE), National Research Institute for Science Policy (NRISP), Institute for Social and Cultural Studies - ISCS) and those not affiliated to the Ministry, as well as informed policymakers in the field of higher education and 14 of them were chosen purposefully to carry out in-depth interviews. The validity of the findings was evaluated by methods of member checking and peer review. To analyze the data, open and axial coding was used. Results revealed the existence of 113 conceptual statements (subcategories) and 14 main categories in terms of five dimensions: contextual & environmental factors, structural factors, functional factors (related to Policy/decision makers in higher education and higher education policy researchers) and interactive & communicational factors which relations between them were drawn in the research model.
    Keywords: Organizational pathology, higher education policy research, higher education policymaking
  • M. N. Farahani, H. Khanipour Pages 173-193
    Psychology as a hub science has a good capacity to connect human sciences. Purposes of this article were: Reviewing historical interest among psychologist for interdisciplinary studies; Investigating common issues between psychology and other human sciences; Explaining psychological causes for failures of interdisciplinary studies in human sciences in Iran; Clarifying role of interdisciplinary institutions for higher education development; Presenting ways for integrating psychologist in interdisciplinary studies in Iran. Interdisciplinary studies need to develop interdisciplinary institutions that consider psychological, social and moral needs of human being and society. In Iran, maladaptive group process in team work, self-serving bias and shortages of interdisciplinary institutions as a social scaffolding for developing of human science may probably explain failures of interdisciplinary cooperation. Development of interdisciplinary institutions which psychology could have an active role needs to alter educational curriculums for psychology, developing new domain of psychology, and adopting discursive perspectives in psychology.
    Keywords: interdisciplinary, Psychology, higher education, Interdisciplinary institution
  • T. Moghimi, H. R. Arasteh, K. Mohammadkhani Pages 195-224
    Science diplomacy is a developing foreign policy and international relationship among nations is affected by science and technology. Because of the major role of higher education in the production and dissemination of science and new technology, this important organization has always been attractive. This study is an investigation into measurements and factors for developing science diplomacy and the role of higher education as a fundamental factor in foreign diplomacy. This study is of applied type. The researcher-made questionnaire is the tool for data gathering in this paper. The sample in this research is composed of the faculty members of Khajeh Nasir Toosi University. The results show and confirm 3 dimensions and 33 elements for developing science diplomacy and 5 factors and 21 measurements for the role of higher education in developing science diplomacy. The main suggestions for higher education and foreign policy are developing infrastructure, developing international cooperation among universities, and finding solutions for shared challenges especially among neighboring countries.
    Keywords: science, technology diplomacy, interdisciplinary, higher education, foreign policy
  • M. Sepehri Pages 225-245
    Ninian Smart, a distinguished contemporary pioneer of religious studies, moving away from traditional religious studies known as theology, considers his studies to be historical, comparative (in his favorite term cross-cultural), interdisciplinary as well as phenomenological and empathic, and presents his model as an analytical one. His model offers seven interconnected dimensions for the religion: rituals, experimental, mythological, doctrinal and philosophical, ethical and legal, social and institutional, and material. On the other hand, mystical theology in comparison with the Smart’s view, through a model developed by Seyyed Haider Amoli (720 - after 787 H.), offers a type of spiritual-subjective and intuitive way that creates a phenomenological distance – to stay away from presuppositions and prejudices – and has the ability to show essentialist empathy in religious studies. This empathy, in the modern non-mystical phenomenology, does not go beyond mere mental and emotional empathy. Although Smart’s model introduces pluralistic dimensions of religion, and is broader in the analysis of worldviews and religions, it is not able to deeply analyze dimensions of religion as compared with the mystical-unitary model. The shari’a-tarighat-haghighat mystical model in its tripartite structure involves the metaphor of »the way» while providing a deep relationship between the dimensions of religion; this metaphor has a symbolic importance for the analysis of religious traditions as the manifestations of trans-historical realities in a historical and temporal path.
    Keywords: Ninian Smart, modern religious studies, mystical religious studies, the dimensions of religion, historical, comparative studies, religious model