فهرست مطالب

پژوهش های منطقه ای - سال یکم شماره 2 (زمستان 1392)

فصلنامه پژوهش های منطقه ای
سال یکم شماره 2 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
  • صفحه 7
  • رسول نوروزی فیروز* صفحه 15
    ترکیه از جمله کشورهایی است که امروزه داعیه دار الگوی تمدنی برای جهان اسلام است. تحولات چند دهه اخیر ترکیه نشان از رشد اسلام گرایی به همراه رشد اقتصادی و سیاسی در سطح منطقه ای و بین المللی می دهد. این تحولات برایند رقابت میان جریان ها و جنبش های موجود در فضای فکری ترکیه، با قرائت های خاص خود از اسلام، مدرنیته و ملی گرایی است. شناخت این جریان ها و جنبش های فکری می تواند در تحلیل روندها و رویکردهای آتی کشور ترکیه در سطح منطقه ای و بین المللی مفید باشد. در این مقاله تلاش می شود ضمن بررسی اجمالی فراز و فرود جریان های اسلام گرای ترکیه، خاستگاه هر یک از آنها، و ارتباط آنها با انقلاب اسلامی و یا نقش آنها در تغییر جایگاه انقلاب اسلامی در فضای فکری ترکیه تبیین شود.
    کلیدواژگان: ترکیه، کمالیسم، اسلام گرایی، جریان های اسلامی، اسلام گرایان سیاسی، اسلام گرایان میانه رو، انقلاب اسلامی ایران
  • سید آصف کاظمی* صفحه 49
    نظریه پخش، یکی از نظریه های مطرح در باب توضیح چگونگی انتشار نوآوری ها و گسترش ایده ها و اندیشه هاست. هرچند خاستگاه اولیه این نظریه در رشته جغرافیای انسانی است؛ اما در موضوعات فکری سیاسی نیز کاربرد دارد. موضوع چگونگی تاثیر نوآوری های سیاسی حوزه ی علمیه ی قم بر معرفت سیاسی جامعه ی افغانستان و به کارگیری الگوی مناسب، محقق را بر آن داشت تا توان نظریه پخش را در مورد تاثیر حوزه ی علمیه ی قم بر معرفت سیاسی افغانستان مورد بررسی قرار دهد. آنچه می خوانید، کوششی است در جهت سازماندهی نظری و قالب بندی انبوه مواد خام در باب تاثیر حوزه ی علمیه ی قم بر معرفت سیاسی افغانستان، بر اساس نظریه ی پخش و با توجه به منابع مکتوب و شفاهی، به پاسخ این سوال برسیم که «حوزه ی علمیه ی قم در معرفت سیاسی افغانستان چه تاثیری داشته است؟»مقاله ی حاضر بر اساس نظریه ی پخش، به این یافته ها رسیده است که در افغانستان تلاش برای احقاق حقوق سیاسی شیعیان، بهبود وضعیت سیاسی، مطرح شدن و محوریت روحانیت در رفتار سیاسی، تلاش برای وحدت سیاسی شیعیان، دفاع از حقوق سیاسی شیعیان، گسترش اسلام سیاسی، مشارکت سیاسی حداکثری شیعیان، شکل گیری احزاب و تشکل های سیاسی، و...، از ارمغان های حوزه ی علمیه ی قم و از ایده ها و تاثیرات این حوزه هستند.
    کلیدواژگان: معرفت سیاسی، قم، افغانستان، نظریه ی پخش، محوریت روحانیت در رفتار سیاسی، شکل گیری احزاب
  • سید حسین فخر زارع* صفحه 99
    جهانیشدن و جهانیسازی، از رویدادهای مهمیاست که در دهه های اخیر، در تمام عرصه های جوامع امروزی ریشهدوانده و تاکنون توصیف دقیق و جامعی از تمام زوایای پیدا و پنهان آن صورت نگرفته است و به رغم آن که ابعاد دقیق این رخداد هنوز به خوبی مشخص نشده، اکثر حوزه های فرهنگ، سیاست و اقتصاد جوامع را در چنبره نفوذ خود فرو برده است. آنچه در مواجهه با این جریان سهمگین مهم است، این است که هر جامعه به تناسب فرهنگ و شرایط اجتماعی، خود پیامدهای منفی و مثبت آن را به خوبی توصیف و تبیین کرده و ضمن پرهیز از آسیبهای آن، برای بهرهگیری از فرصتها و دستاوردهای مثبت آن آماده شود.
    این نوع مواجهه، به انضمام استراتژی های مختلف دیگر، در فرهنگ و جامعهای که هستیشناسی جامعه بر دین و دینداری استوار است، قابل ملاحظه بوده و به ویژه درجوامع اسلامی که در منابع و آموزه های گوناگون، دین اسلام، دینی جهانی، جامع و جاودانه معرفی میشود، از اهمیت فوقالعادهتری برخوردار است.
    این که چرا اسلام به عنوان یک نظریه سرآمد، تاکنون کمتر توفیق یافته در سطح جهان استیلای خود را بگسترد و نیز این که در طی چه راهبردهای اساسی و مهمی، اسلام خواهد توانست به عنوان یک گفتمان و دال برتر مطرح گردد، از جمله دغدغه های مهم این نوشتار است.
    کلیدواژگان: اسلام، جهانی شدن، جهانی سازی، جهان اندیشی اسلامی، استراتژی های فعال، جهان گرایی مهدوی
  • حمید طالب* صفحه 141
    رویکرد غالب نسبت به ادیان بر مبنای این فرض قرار گرفته که میان ادیان و پیروان آنها تمایز صریح اعتقادی، هویتی و اجتماعی وجود دارد. رویکرد دیگری نیز قابل بررسی است که به طور خاص با توجه به دینداران یک جامعه متکثر دینی معنادار می شود و بر مبنای آن، مرزهای هویت دینی بطور کامل متمایز و مشخص نیستند. در چنین بافتی هویت دینی بر محور ارتباط دینداران شکل می گیرد. در نتیجه در این نگرش، توجه به هویت و قوای شناختی فرد و شرایط اجتماعی ضروری به نظر می رسد و لازم است به جای تاکید بر آموزه های انتزاعی دینی، به اهمیت بررسی روایت های دین داران در یک منطقه ی خاص توجه شود. در این مقاله این دو منظر متفاوت، از یکدیگر متمایز، و به کاربردها و مفاهیم هر یک توجه شده است. سپس جهت برجسته ساختن شیوه ی معنادار مطالعه ی منطقه ای دین، تعامل میان اسلام و آیین هندو در جامعه ی متکثر فرهنگی و دینی هند و شکل گیری هویت های دینی بر مبنای این تعامل مورد توجه قرار گرفته است. در پایان به این مسئله پرداخته خواهد شد که هویت خاص دینی در چنین بافت التقاطی چگونه برجسته می شود؟ همچنین بستری مشترک برای تعامل و ارزیابی دینی در این موقعیت پیشنهاد خواهد شد.
    کلیدواژگان: هویت دینی، جوامع متکثر دینی، روایت، تعامل اسلام و آیین هندو
  • سید علیرضا عالمی* صفحه 165
    این نوشته در صدد بیان این نکته است که تحمیل مفهوم ژئوپلتیک بر مقوله معرفتی و عقیدتی شیعه، از ابتکارات و بدعت های کتاب «ژئوپلتیک شیعه» نوشته فرانسوا توال است. توال سعی کرده مفاهیم قدیمی تر اسلام ایرانی و اسلام عربی را در دایره ای محدود تر بر شیعه گری ایرانی و شیعه گری عربی تطبیق کند. هدف اصلی او در این کتاب آن بوده که ژئوپلتیک شیعه را با هارتلند(مرکزیت) ایران ترسیم نماید. نویسنده برای رسیدن بدین مقصود، بسیاری از واقعیت های جوامع شیعی را نادیده گرفته است. همچنین از سوی مولف، خبط و خطاهایی در گزارش دهی از تاریخ تشیع و شیعیان مشهود است که در این مقاله به آنها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: ژئوپلتیک، شیعی گری، روحانیت، اقلیت ها، شیعی گری ایرانی، شیعی گری عربی
  • سید محمد ذوالفقاری* صفحه 205
    «سلفیه» یکی از مهم ترین جریان های فعال در جهان اسلام است که از دهه های پایانی قرن گذشته تاکنون تاثیرات شگرفی بر کشورهای اسلامی نهاده است. این مقاله به بررسی مفهوم سلف، پیشینه، بسترهای رشد و گسترش سلفی گری در مصر، معرفی مهم ترین گروه های سلفی مصری، پیش و پس از انقلاب 25 ژانویه 2011م و رویکردهای آن ها نسبت به مسائل جاری سیاسی اجتماعی در مصر می پردازد.
    کلیدواژگان: سلفیت، سلفی گری، مصر
  • جمال اشرفی* صفحه 241
    موضوع این مقاله بررسی و گزارش پیشینه حرکت اسلامی در یمن است. در این نوشته ابتدا به اختصار تاریخ سیاسی یمن معاصر، وضعیت اجتماعی و نظام امامت مورد بحث قرار می گیرد. سپس فرآیند ظهور اخوان المسلمین در یمن و چگونگی فعالیت های این نهاد در طول بیش از پنجاه سال گذشته بررسی می شود و نیز توصیفی مبتنی بر واقعیت تاریخی از نقش اخوانی ها در سرنگونی نظام امامت در یمن و تعریف نظم جدید سیاسی در این کشور، برای خواننده ارایه می شود.
    مقاله حاضر پس از بررسی تاریخچه حرکت های اسلامی معاصر یمن، بر روی حزب التجمع الیمنی للإصلاح تمرکز می یابد. التجمع یکی از مهم ترین و پرنفوذترین احزاب اسلامی این کشور است که در طول نیم قرن گذشته یکی از بازی گران همیشه فعال عرصه سیاسی یمن بوده است. این حزب توانسته است مدلی بومی از اسلام سیاسی را در یمن بازتولید کند که البته کارنامه آن مجموعه ای از کام یابی ها، شکست ها، موفقیت ها و افت وخیزها را به ما نشان می دهد. این مقاله سعی می کند تا نمایی از این کارنامه تا سال های آغازین قرن جدید را بازگو نماید.
    کلیدواژگان: اخوان المسلمین (الإخوان المسلمون، الإخوان، اخوانی ها)، یمن، حرکه الاحرار، التجمع الیمنی للإصلاح (الإصلاح)، نظام امامت
|
  • Rasool Norozi Firooz* Page 15
    Turkey is among the countries that now claim civilization model for the Muslim world. Developments of recent decades show the growth of Islamism in Turkey with economic and political development in regional and international levels. These changes are the result of the competition between the Intellectual currents and movements of Turkey, with its own interpretation of Islam, modernity and nationalism. Identifying these intellectual currents and movements, can be efficient to analyze trends and future perspectives of Turkey on regional and international levels. In this article Overview of ups and downs of the Islamist movement in Turkey is tried to explain their Origin and their relationship with the Islamic Revolution and their role in changing Position of the Islamic Revolution in Turkey.
    Keywords: Turkey, Kmalysm, Islamism, Islamic movements, political Islamists, moderate Islamists, Islamic Revolution of Iran
  • Seyed Asef Kazemi* Page 49
    Distribution theory is one of the theories about how the ideas, innovations and Thoughts are released and spread. Although the origin of this theory in the field of human geography, but in matters of political thought is also used. The issue of how the political innovations of Qom Seminary influence on The Afghan political knowledge, and applying appropriate pattern, make the researcher to examine the power of Distribution theory about the Qom Seminary influence on The Afghan political knowledge. What you read is an attempt to organize theoretical and large Formatting of raw material in the field of Qom Seminary influence on The Afghan political knowledge, Based on the Distribution theory and according to written and oral sources, the answer we get is "What impact has the Qom Seminary in Afghanistan's political wisdom? This article based on the Distribution theory, has been this findings that The effects of Qom Seminary are Effort for Adjudication political rights of Afghanistan's Shiites, Improvement of the political situation, the centrality of the clergy in political behavior, Trying for Shiite political unity, defending the Shiite political rights, Spread of political Islam, majority Political Participation of Shiites, Formation of political parties and political organizations and etc.
    Keywords: Political knowledge, Qom, Afghanistan, distribution theory, The centrality of the clergy in political behavior, the formation of parties
  • Seyed Hosein Fakhr Zare* Page 99
    Globalization, is of significant events in recent decades, in all spheres of modern societies, and yet there is no comprehensive descriptions of all aspects of it, although the exact dimensions of this event is still not well defined, Most areas of culture, politics and the economy plunged into its influence. What is important Faced with this tremendous progress is that each community according to their culture and social context, have described its positive and negative consequences, and have prepared to take advantage of its opportunities and positive outcomes, While avoiding its damages. This type of exposure, plus various other strategies, Was significant in a culture and society where the ontology is based on religion and religiosity, particularly in the Muslim community that in the resources and the teachings of Islam, is presented a religion of universal, comprehensive and eternal. The major concern of this Article is, Why Islam as a superior theory, is less succeeding spread its hegemony globally and through which fundamental and important strategies, Islam could be considered as a top slab and discourse.
    Keywords: Islam, Globalization, Islamic world thinking, Active strategies, Mahdavi Universalism
  • Hamid Taleb* Page 141
    The dominant attitude toward religion was based on the assumption that there is clear distinction between religions and their followers, beliefs, identity and community. Another approach is to review that is meant specifically according to Believers of a religious pluralistic society and Based on that, the boundaries of religious identity are not completely separate and distinct. In such a context religious identity is formed on the basis of the relationship between Believers. As a result of this attitude, attention to identity, and cognitive powers of individuals and social circumstances is necessary and it is appropriate to replace investigating the importance of Believers narratives in a particular area instead of emphasis on the teaching abstraction religious. In this article these two different perspectives, are distinguished, and the applications and implications of each are paid attention. Then to highlight the meaningful way of regional study of religion, the interaction between Islam and Hinduism in pluralistic cultural and religious communities of India and the formation of religious identities on the basis of this interaction is taken into consideration. This issue will be discussed at the end that how dose highlight the particular religious identity in these context of eclectically? Also the common ground for interaction and religious evaluation in this position will be offered.
    Keywords: Religious identity, religious pluralistic societies, the narrative, the interaction between Islam, Hinduism
  • Seyed Alireza Alemi* Page 165
    This article seeks to explain the fact that imposing the geopolitical concept on the Shia's epistemic and ideological issues, is the innovations of book "Shia Geopolitics" by Ferancova Towal. Towal tried to adapting earlier concepts of Iranian Islam and Arabic Islam to Iranian tend to shi and Arabic tends to shi. His main purpose in this book is to show the Shiite geopolitics with centrality of Iran. Author ignores many of the realities of the Shia community, to reach this goal. Also the author has some evidence wrongs and errors in reporting the history of Shiism and the Shiites that they are mentioned in this article.
    Keywords: Geopolitics, Shiism, clergy, minorities, Iranian Shiism, Arabic Shiism
  • Seyed Mohammad Zolfaghari* Page 205
    "Salafism" is one of the most important movements in the Muslim world that has influence on Muslim countries From The final decades of the last century till now. This article explores the concept of salaf, history, development of Salafism in Egypt, introducing the main Egyptian Salafi groups, before and after the revolution of January 25, 2011 AD, and the attitudes toward current social and political issues in Egypt.
    Keywords: Salafy, Salafism, Egypt
  • Jamal Ashrafi* Page 241
    The subject of this article is to review and report on the history of the Islamic Movement in Yemen. This paper summarizes the political history of modern Yemen, social status and the Imamate is discussed. Then the rise of the Ekhvanolmoslemin in Yemen and how the activities of these institutions over the past fifty years are considered. Description based on factual history of the Ekhvanism role in the overthrow of the Imamate in Yemen and definition of a new political order in the country, is presented for the readers. The article after reviewing the history of contemporary Islamic movements in Yemen, will focus on the Altjm Alymny Llaslah. Altjm one of the most important and influential Islamic parties in the country during the past half century is one of the players has always been active in Yemen Political arena. The party has won to reproduces the local model of political Islam in Yemen but its background shows us the collection of Failures and successes. This article tries to give an overview of this background from the early years of the new century.
    Keywords: Ekhvanolmoslemin (Alekhvan Al moslemun, Alekhvan, Ekhvanism), Yemen, Harekat Al ahrar, Altjm Alymny Llaslah (Aslah), the Imamate