فهرست مطالب

پژوهش های منطقه ای - سال دوم شماره 3 (بهار 1393)

فصلنامه پژوهش های منطقه ای
سال دوم شماره 3 (بهار 1393)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/05/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
  • حسن رضایی* صفحه 7
  • حسن بشارتی راد صفحه 15
    این مقاله در ادامه ی بخش نخست آن می باشد که با همین عنوان در شماره اول فصلنامه ی «پژوهش های منطقه ای» در پائیز 1392 منتشر شده و در اختیار علاقه مندان قرار گرفته است. در بخش نخست، مباحث مقدماتی که نقش تعیین کننده ای در تبیین موضوع و تحلیل مسائل پیرامونی آن دارد، مورد اشاره قرار گرفت. در همین راستا برخی از ابعاد مفهوم شناسی تقریب، خاستگاه معرفتی آن، موانع درونی و بیرونی تقریب، ارزش و جایگاه آن، اهمیت کارکردی آن و...، مورد بحث و بررسی قرار گرفت تا تحلیل و تبیین روشنی از محل نزاع ارائه گردد. سپس تلاش شد از طریق بازشناسی دلائل متعدد جریان های ضد تقریبی، گزارش تحلیلی روشنی از رویکردهای گوناگون طیف مخالفان تقریب، ارائه شود و انگیزه آنان مورد واکاوی قرار گیرد. موافقان تقریب، با رویکردهای مختلف به این مقوله نگریسته و با نگرش های متنوع به تحلیل آن پرداخته اند، مجموعه ی مباحث مرتبط با موضوع تقریب مذاهب اسلامی و مسائل پیرامونی آن را می توان با رویکردهای مختلف از قبیل: «رویکرد تاکید بر مشترکات»، «رویکرد همزیستی مسالمت آمیز»، «رویکرد سیاسی اجتماعی»، «رویکرد علمی فقهی»، «رویکرد امت محور» و... مورد مطالعه قرار داد و بازشناسی کرد. در مقاله حاضر، پس از یادآوری چند بحث زیربنایی تقریب مذاهب اسلامی، مقوله ی تقریب با رویکرد تاکید بر مشترکات، مورد بازشناسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: جریان شناسی، تقریب، مذاهب اسلامی، وحدت اسلامی، امت اسلامی، اخوت اسلامی
  • محمدرضا کلانفریبایی صفحه 43
    مسیحیت دارای سه مفهوم کلی فرقه ای کاتولیسیزم، ارتدوکسیسم و پروتستانتیزم اومانیسم گرا است، که در قرون متمادی درگذر زمان بوجود آمده است. پروتستانتیزم واسطه ای برای طی شدن این سه ایپزود می باشد. اگر چه ممکن است روند انشقاق چندان با خواست اصلاح گرایان مسیحی، همانند لوتر مطابقت نداشته باشد، لکن بعد از تحقق آن، سوال های بسیاری پیش روی متفکران این حوزه، برای به چالش کشاندن آئین مسیحیت فراهم آورد. این نوشتار به دلیل اهمیت حوزه تمدنی ارتدوکس شرق و امکان تقابل و یا تعامل آن با تمدن اسلامی، درصدد ارائه تحلیل کوتاهی از استراتژی همگرایی درونگرا درشاخه ارتدوکس شرق خواهد بود. این اثر ضمن معرفی حوزه های کلیسای ارتدوکس شرق و باز تعریف همگرایی ارتدوکس جدید، با محوریت مسکو، کیف و تفلیس، در قلمرو، منطقه ای و بین المللی، ما را بر تدوین استراتژی مقارن و معادل رهنمون می سازد.
    کلیدواژگان: کلیسا، کاتولیسیزم، پروتستانتیزم، اومانیسم، مسیحیت، قلمرو، عقلانیت، تثلیث، ارتدوکس شرق، اسقف اعظم، کرملین، همگرایی، آزادی وجدان و بحران منطقه ای
  • حسین حیدری مهذب صفحه 79
    در این نوشته، فرقه ی وهابیت - شاخه ی انحرافی جریان سلفی گری- از نگاه جریان شناسانه وتطبیق آن با اصول و معیار های اسلامی به اختصار مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است؛ بر این اساس، بنیان گذاران فکری وتبلیغی وهابیت، آموزه های این جریان، میزان سازگاری آن ها با آموزه های اسلام، آثار اجرایی تفکرات این جریان، و نیز موافقان و مخالفان این گروه مورد بحث واقع شده است. در واقع نوشته حاضر در صدد پاسخ به این پرسش اساسی است که جریان وهابیت که به عنوان یکی از جریان های مذهبی اسلام معرفی می شود تا چه اندازه با معیارهای مسلم اسلامی منطبق است؟ و فرضیه تحقیق، بر این استوار است که این جریان با توجه به عملکرد های آن، دارای مبانی و آموزه های سازگار با مبانی وآموزه های اسلامی نیست.
    کلیدواژگان: وهابیت، جریان شناسی، آموزه های وهابیت، شولمان قرقوزی، محمد بن عبدالوهاب، ابن تیمیه
  • محمد قربانپور دلاور صفحه 105
    حضور مسلمانان در کشورهای اروپایی موضوع بسیار با اهمیت و قابل توجهی است؛ زیرا این حضور در زندگی اجتماعی و جنبه های مذهبی و فرهنگی اروپا تاثیرگذاری دارد. جمعیت قابل توجه و رو به افزایش مسلمانان اروپا نشانگر گسترش سریع اسلام در این قاره است. رشد مهاجرت مسلمانان به اروپا و آمریکا از یک سوی و گرایش غیرمسلمانان به اسلام و موج جدید اسلام گرایی در کشورهای غربی از سوی دیگر، موجب رشد جمعیت مسلمانان نسبت به سایر سکنه این جوامع شده است. به همین خاطر اروپاییان به شکل های گوناگون در صدد ایجاد مانع برای گسترش اسلام هستند و با طرح مباحث مختلف در عرصه های اجتماعی به دنبال به انزوا کشاندن مسلمانان می باشند. ولی با روند فعلی گسترش اسلام در اروپا، مسلمانان با وجود مشکلات متعدد، در سال های آینده نیروی اجتماعی و سیاسی موثری در چارچوب اتحادیه اروپایی خواهند بود و تاثیر مستقیم بر تصمیم گیری های سیاست داخلی و خارجی اروپا خواهند داشت. از این رو سعی و جدیت مردم مسلمان برای پشت سر نهادن بحران ها و تهدیدهای فرارو و استفاده از فرصت ها، آنان را جهت نیل به اهداف و دستیابی به حقوق خویش نزدیکتر خواهد نمود.
    کلیدواژگان: مسلمانان، اروپا، ظرفیت ها، چالش ها، تهدیدها، سناریوها، چشم انداز
  • عباسعلی متولیان صفحه 135
    فرقه دروزیه یکی از فرقه های منشعب از فرقه اسماعیلیه است. نام این فرقه از فردی به نام درزی که در تاریخ به عنوان موسس فرقه شناخته می شود، گرفته شده است؛ در حالی که پیروان این نحله خود را موحدون می نامند. بستر اصلی این فرقه از حیث اعتقادی غلو در حق رهبران و برزگان این نحله بخصوص امام اسماعیلی الحاکم بامر الله بوده است. از دیگر اعتقادات آنها همچون دیگر جریان های اسماعیلی باطن گرایی و در مواردی ترک و نسخ شریعت و تاویل گرایی در احکام شرعی و همچنین طبق ادعای پژوهشگران تناسخ می باشد. همچنین این گروه از لحاظ جغرافیایی در منطقه شامات که شامل لبنان، سوریه و فلسطین اشغالی باشد، حضور دارند. آنها دارای طبقه بندی اجتماعی، کتاب مقدس و اعمال و مناسک ویژه خود می باشند.
    کلیدواژگان: دروزیه، غلو، حاکم بامر الله، اسماعیلیه، باطن، نقض شریعت
  • سید محمد ذوالفقاری صفحه 167
    «اسلام هراسی» و «شیعه هراسی» یکی از مهم ترین چالش های فراروی جهان اسلام است؛ این موضوع از دهه های پایانی قرن گذشته تا کنون تاثیرات عمیقی بر کشورهای اسلامی داشته است. نوشته حاضر با روش توصیفی - تحلیلی سعی دارد چیستی و چگونگی توسعه ی پروژه ی شیعه هراسی را با استفاده از مفهوم کلیدی هراس اخلاقی و چارچوب نظریه ی تحلیل گفتمان به عنوان روشی در تحلیل داده های کتابخانه ای، آمار و اطلاعات کمی و کیفی رسانه ها بررسی کند. به بیان دیگر در این پژوهش از مفهوم هراس اخلاقی به منظور تبین ماهیت شیعه هراسی و از تحلیل گفتمان ارنستو لاکلا و شنتال موفه به عنوان چارچوب نظری برای تحلیل داده ها استفاده می شود.
    کلیدواژگان: هراس اخلاقی، اسلام هراسی، شیعه هراسی، اسلام ستیزی، افکار عمومی، رسانه
  • سید سعید هاشمی نسب، مریم سعادتی صفحه 195
    سقوط رژیم اقتدارگرا و قبیله محور قذافی پس از کشته شدن وی در جریان جنگ داخلی لیبی به دست انقلابیون، پرسش از آینده ساختار سیاسی این کشور را جلوه گر ساخت. قذافی در طی چهار دهه حکومت فرد محور خود با سیاست هایی چون نابودی هر نوع گروه اجتماعی خود بنیاد، نابودی هر نهاد سیاسی و ملی در برابر قبیله گرایی و جلوگیری از چرخش نخبگان، جامعه ای از هم گسیخته، واگرا و مضمحلی به ارث گذاشته است که پس از کشته شدنش، عرصه سیاسی در این کشور را در فضای ابهام و تیره ای فرو برده است. در این راستا نوشتار حاضر سعی دارد با محوریت این پرسش که «مهم ترین عوامل بحران زا در شکل گیری سامان سیاسی نوین لیبی چیست؟» به بررسی آینده سیاسی این کشور بپردازد. برای پاسخ به این پرسش تلاش شده تا با مرور مفاهیمی در مورد سامان سیاسی، مهم ترین عوامل بحران زای پیش روی این کشور مورد بررسی قرار گیرد که پاسخ موقت به این پرسش آن است که نوع ساختار اجتماعی لیبی که برساخته ارتباط قبایل مختلف در این کشور است و نابودی هر نوع نهاد اجتماعی و سیاسی در دوران حکومت قذافی در کنار عوامل داخلی و خارجی دیگر موجب شده تا تعادل بخشی و اجماع بین گروهای متضاد سیاسی انجام نگیرد که در نتیجه رسیدن به سامان سیاسی در لیبی بسیار سخت و ناممکن شود.
    کلیدواژگان: لیبی، سامان سیاسی پسا قذافی، جامعه مدنی، نهادهای سیاسی
|
  • Hasan Besharati Rad Page 15
    This article is a continuation of the first part that is published in the first issue of the Quarterly "area studies" in the fall of 1392 with the same title, and is presented for readers. In the first part, preliminary discussion that has a decisive role in defining issue and analysis of the issues surrounding it, were cited. Accordingly, some aspects of the approximation, its epistemic origins, obstacles, inner and outer approximations, values and its position, and its functional significance, were discussed as a clear analysis of the dispute to provide. Then tried to provide clear analytical reports of different approaches of opponents range approximation and tried to analyze their motivation through the recognition of several reasons of anti approximate flows. Advocates approximation, look at to this issue with different approaches and analyze it with the various approaches, The set of relevant topics about approximate Islamic sects and its surrounding issues can be studied and recognition with different approaches such as: "an approach emphasizing commonalities, " "peaceful approach", "political approach - social", "scientific approach - jurisprudence" "community-centered approach ". In this paper, after reminding some fundamental discussion about approximation of Islamic Schools, category approximation has been recognized with the approach of emphasizing on commonalities.
    Keywords: Processolgy, approximation, Islamic sects, Islamic Unity, Nation of Islam, Islamic brotherhood
  • Mohammad Reza Kalan Faribaei Page 43
    Christianity has three concepts of sectarian Catholicism, Orthodoxy and Protestantism, humanism that has occurred for centuries in the passage of time. Protestantism is due to be gone through these three episodes. Although the split may not match with the demands of Christian reformers like Luther, but after realizing, it provides many questions facing scholars in this field, to challenge Christian doctrines. This article seeks to provide abrief analysis of the convergence strategy introverted in the field of EastOrthodox, because of the importance of civilization sphere of the Orthodox East and the possibility of conflict or interaction with Islamic civilization. It also identified Areas of East Orthodox Church and Redefines the convergence of new Orthodox, Oriented to Moscow, Kiev and Tbilisi, in the regional and international realm, leads us on providing Consistent and resistant strategy.
    Keywords: Church, Catholicism, Protestantism, Humanism, Christianity, territory, rationality, Trinity Orthodox East, the Archbishop, the Kremlin, integration, freedom of conscience, regional crises
  • Hosein Heidari Mohazzab Page 79
    In this paper, the Wahhabi sect_ Deviation branch of Salafism_ has been studied briefly from the Processolgy perspective and the implementation to the Islamic principles and criteria., On this basis, the intellectual and promotional founder of the Wahhabi, Wahhabi teachings, rate of compatibility with the teachings of Islam, Executive works of Wahhabi ideas the ideology of the current administration, as well as supporters and opponents of the group are discussed.. Actually present paper seeks to answer this basic questions that Wahhabi which is introduced as a religiousstream how comply with Islamic certain criteria? And the research hypothesis will show that According to Wahhabi's function, it does not have the principles and teachings consistent with the principles and teachings of Islam.
    Keywords: Wahhabism, Processolgy, the teachings of Wahhabism, Sholman Qarquzy, Muhammad ibn Abdul Wahhab, Ibn Taymiyyah
  • Mohammad Ghorbanpoor Page 105
    The presence of Muslims in Europe is very important and significant, because this existence has influence on community life and Europe's religious and cultural aspects. Significant and growing Muslim population in Europe is indicative of the rapid spread of Islam in this continent. Growth ofMuslim immigration to Europe and America on the one hand, and tendencynon-Muslims to Islam and the new wave of Islamism in the West on the other hand, cause the growth of Muslim population than other residents of this community. For that Europeans seeks to create a barrier to the spread of Islam in a variety of shapes and with initiatives different topics in the social areas seeking to isolate Muslims. But with the current spread of Islam in Europe, Despite Muslims have many problems; they will be an effective political and social force in the European Union in the coming years and they will have direct impact on Europe domestic and foreign policydecisions. For this reason pitch of the Muslim people for leaving behind the crisis and the threats facing and using opportunities can make them closer to achieve goals and their rights.
    Keywords: Muslims, Europe, capabilities, challenges, threats, scenarios, visions
  • Abbas Ali Motavalliyan Page 135
    Durozier sect is a branched sect of the Ismaili sect. The name of the sect is taken from the individual's name Darzi, which is known in history as the founder of the sect; while the followers of these movements call themselves Movahhedun. The original context of sect in terms of belief is exaggerating their leaders, particularly Imam Ismaili by The ruling of Allah. Inward oriented and in some cases leaving and making the Shariah disused and interpretation oriented in the Religious injunctions and also according to the researchers claim transmigration are their beliefs like other Ismaili. Also this group geographically exists in the Damascus region, including Lebanon, Syria and the occupied Palestinian territory. They have their own social classify, practices, rituals and Bible.
    Keywords: Drvzyan, Exaggeration, by The ruling of Allah, Ismailia, Inward, the Shariah violations
  • Seyed Mohammad Zolfaghari Page 167
    "Islamophobia" and "Shia-phobia" are one of the main challenges facing the Muslim world; this subject closing decades of the last century had a profound impact on the Islamic countries. This paper is trying to review what and how to develop the project of Shia-phobia by the use of key concept of moral panic and theoretical framework of discourse analysis as a method to analyze library data, and statistics qualitative and quantitative information for media by the describing-analytical method. In other words, in this study, the concept of moral panic is used in order to explaining the nature of Shia-phobia by the discourse analysis of E-Laclau and C- Mouffe as a conceptual framework for analyzing.
    Keywords: moral panic, Islamophobia, Shia, phobia, Anti, Islamism, public opinion, media
  • Saeid Hasheminasab, Maryam Saadati Page 195
    Fall of Gaddafi's tribe centered authoritarian regime after he was killed by the revolutionaries in civil war in Libya, showed the question about Political future of the country. Gaddafi during his four decade Self-government with policies such as the destruction of any social groups, destruction of every political and national institutions against tribalism and stop the rotation ofelites, have inherited a diverge and overset society that after he was killed, Politics in this country is immersed in an atmosphere of mystery and darkness. In this context, the present paper tries to examine the politicalfuture of this country based on this question that "what is the main factorcausing the crisis in formation of a new political system in Libya?" To answer this question, we attempted to examine the most important factor causing the crisis facing the country by reviewing the concepts of the Political Order That the provisional answer to this question is: Libyan social structure which is the result of the relationship between different tribes in this country and Elimination of all forms of social and political institutions of the Gaddafi regime Along with other internal and external factors Has made unbalancing and Lack of consensus between the political oppositional groups Which led the political order in Libya to be very difficult and impossible.
    Keywords: Libya, post, Qaddafi Political Order, civil society, political institutions