فهرست مطالب

پژوهش های منطقه ای - سال سوم شماره 7 (بهار 1394)

فصلنامه پژوهش های منطقه ای
سال سوم شماره 7 (بهار 1394)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/03/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 7
  • حبیب زمانی محجوب صفحه 19
    تصوف بخش مهمی از فرهنگ دینی مردم کشورهای آسیای مرکزی است که سبب گردیده این منطقه به یکی از کانون های مهم جریان های صوفیه بدل گردد. این پژوهش، با روشی توصیفی تحلیلی، در پی پاسخ به سوالات زیر می باشد: 1. مهم ترین فرقه های صوفی در تاریخ آسیای مرکزی کدام اند؟ 2. هر یک از جریان های صوفی چگونه شکل گرفته و رونق یافته اند و وضع فعلی آنها چگونه است؟ 3. آیا رواج و رونق تصوف در آسیای مرکزی برای جمهوری اسلامی ایران تهدید است یا فرصت؟
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، تصوف، نقشبندیه، یسویه، کبرویه
  • مرتضی اشرافی، مجتبی اشرافی صفحه 39
    ساختار مذهبی جمهوری آذربایجان و نوع نگاه مردم و نخبگان این کشور به اسلام، به ویژه آیین تشیع، محصول یک فرایند تاریخی بسیار پر فراز و نشیب است که بدون مطالعه و بررسی آن امکان درک صحیح و واقع بینانه از تحولات مذهبی و سیاسی جامعه کنونی جمهوری آذربایجان غیر ممکن است. درواقع شکل گیری و فعالیت احزاب اسلام گرا در بستر همین محصول تاریخی صورت پذیرفته است و از این رو بررسی سیر تحول اسلام در جمهوری آذربایجان می تواند به درک بهتر فضای سیاسی و مذهبی حاکم بر فعالیت های اسلام گرایان در این کشور برسد و همچنین نوع دیدگاه و رویکرد جریان های اسلام گرای آذربایجان به مقولاتی چون دین اسلام، آیین تشیع، نحوه تعامل و یا تقابل با نظام سیاسی حاکم، اهداف و آرمان ها و نیز نوع نگاه آنان به ایران به عنوان بزرگترین کشور شیعی جهان اسلام کمک شایانی نماید.
    کلیدواژگان: جمهوری آذربایجان، شیعیان، جمهوری اسلامی ایران، دین اسلام، سیاست خارجی، تشیع
  • نصرالله حسین زاه صفحه 67
    با پیروزی مسلمانان عرب در جنگ نهاوند به تعبیر خودشان فتح الفتوح، راه تصرف آسیای مرکزی (ماوراءالنهر) به روی مسلمانان باز شد، در واقع با ورود عرب ها به ایران و سکونت قبایل مختلف عرب در این سرزمین آنان با سرزمین های آن سوی جیحون آشنا گردیدند و به تدریج به دست سرداران مسلمان عرب به تصرف درآمدند اما طولی نکشید با پیروزی نیروهای ایوان مخوف، مسلمانان ناگزیر شدند بیش از سه قرن در حکومتی که سیاست وحشیانه ای نسبت به اسلام و مسلمانان داشت زندگی کنند، به طوری که مردم بویژه روحانیون از حقوق خود محروم، موقوفات ملغی، مساجد و مدارس اسلامی نابود یا تعطیل گردیدند. با فروپاشی سلطنت تزاری و انقلاب اکتبر 1917 و حاکمیت شوروی نه تنها وضعیت اجتماعی – سیاسی مسلمانان بهتر نشد بلکه با تسلط آنان بر جامعه، وضعیت وخیم تر گشت و با قوانین شریعت برخورد سختی شد، به نحوی که مساجد ویران، مدارس اسلامی تعطیل و قوانینی بر ضد اسلام به تصویب رسید و اسلام به سختی سرکوب شد و شالوده آن تقریبا نابود گردید؛ و سرانجام با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و پایان برنامه های نوسازی کمونیستی شرایط برای فعالیت اسلام گرایان مهیا شد و اسلام دوباره در این منطقه حیات مجدد یافت، اما طولی نکشید دوباره پس مانده های دولت های کفر و الحاد حاکمیت را مصادره کرده و قوانینی بر ضد اسلام تصویب کردند در نهایت وضعیت مسلمانان چندان بهبود نیافت؛ در همین راستا مقاله حاضر درصدد بررسی تاریخی این مسئله است که اوضاع اجتماعی مذهبی سیاسی مسلمانان منطقه در دوران حاکمیت روسیه تزاری و شوروی چگونه بوده و آیا بعد از استقلال کشورهای اسلامی منطقه آسیای مرکزی وضعیت مسلمانان بهبود یافته است یا خیر؟ در پاسخ به این سوال می توان گفت: گرچه با استقلال این کشورها مردم با اشتیاق تمام به تاسیس مدارس و آموزشگاه های دینی و بنای مساجد دست زدند و با شور و اشتیاق در اعیاد و مراسم دینی شرکت می کنند و گرایش به اسلام رو به فزونی یافته است اما واقعیت امر این است که با حاکمیت حاکمان سکولار و حاکمیت تفکر اسلام ستیزی و تصویب قوانین ضد اسلام نه تنها توسعه ای در آزادی بیان و عقاید برای روحانیت اصیل و روشنفکران بوجود نیامد بلکه همانند دولت های کفر و الحاد محدودیت های قانونی ایجاد کرده و مسلمانان را در انجام فرایض دینی در محدودیت قرار داده اند.
    کلیدواژگان: مسلمانان، آسیای مرکزی، اعراب مسلمان، اسلام گرایی، اسلام ستیزی
  • محسن محمدی صفحه 105
    همزمان با ورود اسلام به هند د رقرن اول هجری، تشیع نیز وارد هند شد. یکی از نکات مهم در مطالعات شیعیان در هند بررسی شخصیت شناسی علمی آنهاست. علمای هند را از صدر اسلام و حتی در بین راویان حدیث نیز می توان یافت. پس از مدتی حکومت های شیعی در هند بر سر کار آمدند که زمینه را برای فعالیت علما و اندیشمندان شیعی فراهم کردند. در این بین مهاجرت علمای شیعه به هند نیز در گسترش علمی شیعیان هند بسیار موثر بود. بر این اساس کتاب های رجال و تراجم زیادی برای بررسی شرح حال علمای شیعه هند نوشته شده است. علمای شیعه هند در همه ایالت های هند حضور داشتند و در برخی شهرها مانند لکنهو و حیدرآباد حضور بیشتری داشتند. از جهت موضوع فعالیت و آثار علمی نیز کلام مهم ترین و گسترده ترین عرصه فعالیت علمای شیعه در هند است. مهم ترین علمای شیعه هند عبارتند از: قاضی نور الله شوشتری، محد علی حزین، سید دلدار علی نقوی و فرزندان ایشان، محمد قلی موسوی، میرحامد حسین، سید ناصر حسین.
    کلیدواژگان: هند، شیعیان، علما، حکومت های شیعی هند، مهاجرت علما
  • عبدالکریم فیروزکلایی صفحه 159
    عربستان سعودی در چارچوب یک ائتلاف از کشورهای عربی اکثریت سنی بحرین، مصر، اردن، کویت، مراکش، قطر، سودان و امارات متحده عربی که شامل تمام کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به جز عمان می شود در روز 26 مارس 2015عملیات موسوم به «طوفان قاطع» را علیه یمن و انصارالله آغاز کرد، که این اقدام با انگیزه های گوناگونی صورت گرفته است. در این راستا در این نوشتار تلاش می شود که مهم ترین دلائل حمله ائتلاف نظامی تحت رهبری عربستان سعودی به یمن مورد بررسی قرار گیرد. یافته های پژوهش نشان می دهد یمن موقعیت ژئوپلیتیک ویژه ای دارد. بدین معنا که عواملی همچون اشراف یمن بر تنگه باب المندب، همسایگی عربستان با این کشور ونگرانی نسبت به مرز جنوبی خود، اتحاد عربستان با ایالات متحده، رقابت های ایران و عربستان به منظور گسترش نفوذ خود در آینده یمن، هراس عربستان از شکل گیری حکومت دموکراتیک در یمن و در نهایت مهار انصاراله و به قدرت رساندن منصور هادی از مهم ترین دلایل این تهاجم نظامی بوده اند. این پژوهش با تشریح دقیق دلایل حمله ائتلاف به یمن، ماهیت و ریشه ها و تاثیر آن را در حمله نظامی ائتلاف تحلیل کرده است. مقاله از روش توصیفی وتحلیلی در تبیین متغیرهای مورد نظر بهره گرفته است.
    کلیدواژگان: جمهوری عربی یمن، عربستان سعودی، منصور هادی، جنبش انصاراله، تنگه باب المندب
  • حمید طالب صفحه 191
    اروپا بعنوان یک واحد یکپارچه ی سیاسی پس از دوران جنگ سرد و بر مبنای تکثر فرهنگی شکل گرفت. با گذشت سالها از شکل گیری اتحادیه اروپا، چیستی عامل انسجام کشورهایی با فرهنگ ها، زبان ها و قومیت های متفاوت محور نظر ورزی ها قرار گرفت. از سوی دیگر مسلمانان در اروپا از نظر فرهنگی و قومیتی پراکنده و مهاجرانی از کشورهای مختلف آسیا و افریقا هستند. با وجود این تکثر در فرهنگ اسلامی و غربی، به سبب: (1) فعالیت های گروه های افراطی مسلمان عمدتا پس از یازدهم سپتامبر و (2) تفاوت در شیوه ی زندگی و نمادهای دینی مسلمانان؛ پرسش از سازگاری اسلام با فرهنگ سکولار غرب ایجاد شد. این پرسش نگاهی ذات گرا نسبت به این دو فرهنگ (اسلامی و سکولار) را باعث شده است. بر طبق این نگاه، هر یک از این فرهنگ ها بصورت یک ذات یکپارچه در برابر دیگری تصویر می شود در حالی که در عمل این گونه نیستند. در این مقاله ابتدا استدلال می شود که سیاست یکسان سازی فرهنگی بخصوص در فرانسه که لائیسیته بر آن حاکم است باعث شده فرهنگ سکولار بعنوان عامل انسجام فرهنگ غرب مطرح و در نتیجه فرهنگ اسلامی به صورت یک عنصر ناسازگار در آن تصویر شود. مقایسه سیاست یکسان سازی فرهنگی با جریان های افراطی اسلام گرا روشن می سازد که نقطه مشترک هر دو، جداسازی دین از فرهنگ است. همین نقطه ی مشترک عامل ایجاد تنش میان دو فرهنگ غربی و اسلامی و شکل گیری دیدگاه های ذات گرایانه نسبت به فرهنگ اسلامی و فرهنگ غربی است. در بخش آخر زمینه ها و شرایط شکل گیری این دیدگاه ذات گرایانه بخصوص با تاکید بر نقش رسانه در بازنمایی هویت مورد توجه قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: لائیسیته و سکولاریسم، هویت دینی، تکثر، اقلیت مسلمان، بحران هویت
|
  • Habib Zamani Mahjoub Page 19
    Sufism is an important part of the religious culture of Central Asia's people which have caused the area to become one of the important centers of Sofia. This Research, with a descriptive and analytical method seeks to answer the following questions: 1. What are the most important Sufi orders in the history of Central Asia? 2. How each of the Sufi movements did form and flourish and what is their current status? 3. Does the popularity and prosperity of Sufism in Central Asia for the Islamic Republic of Iran a threat or an opportunity?
    Keywords: Central Asia, Sufism, the Naqshbandiyah, Ysvyh, the Kubraviyah
  • Morteza Ashrafi, Mojtaba Ashrafi Page 39
    Azerbaijan's religious structures and the view of the people and the elite of the country to Islam, especially Shia religion, are the result of vicissitudinous historical process that the realistic and correct understanding of political and religious developments of today Azerbaijan is impossible without studying it. In fact, the formation and activities of Islamist parties has been done in the context of this historical product, and therefore studying about the evolution of Islam in Azerbaijan can help to understand better the political and religious atmosphere of the Islamists activities in the country, As well as it can help to the vision and approach of Azerbaijan Islamist movements to such topics as the religion of Islam, Shiism, interaction or confrontation with the dominant political system, goals, and aspirations and their view of Iran as the largest Shiite country in the Muslim world.
    Keywords: Azerbaijan, Shiites, Islamic Republic of Iran, Islam, foreign policy, Shia
  • Nasrollah Hosein Zadeh Page 67
    By the victory of Arab Muslims in the Nahavand war- to their words the great victory-, the way of conquest of Central Asia (Transoxiana) were opened to Muslims, In fact, with the arrival of Arabs in Iran and various Arab tribes living in this land they were familiar with the lands beyond the Oxus, And gradually were captured by the Arab Muslim commanders But soon with the victory of the forces of Ivan the Terrible, Muslims were forced to live more than three centuries in the state with brutal policy toward Islam and Muslims So that people, especially Clergymen deprived of their rights, endowments abolished, mosques and Islamic schools were destroyed or closed. With the overthrow of the tsarist and revolution of October 1917 and Soviet rule not only social -political situation of Muslim was not better but also with their domination over society, the situation became worse and was opposed hardly to Sharia law, So that the mosques were destructed, Islamic schools were closed and passed laws against Islam and Islam was suppressed and it's foundation was almost destroyed; And finally the collapse of the Soviet Union and the end of communist modernization program provides conditions for the activities of Islamists and Islam was renewed again in this area, But soon remained disbelief and heresy confiscated the government again and passed laws against Islam Finally, the situation of Muslims did not improve; In this regard present article is trying to answer this issue that How was the socio-religious -political situation of Muslim in the area during the rule of Tsarist Russia and the Soviet? And after independence of the Muslim countries of Central Asia did the situation of Muslims improve or not? In response to this question can be said: Although with independence of these countries, people with a passion established religious schools and institutions and constructed mosques And enthusiastically participate in the feasts and religious ceremonies and tends to Islam is growing, But the fact of the matter is that with the secular rulers and the rule of thinking of Islam phobia and passing anti-Muslim laws Not only there was no development on the freedom of expression and opinion for the noble clergy and intellectuals, But also like a state of disbelief and atheism have been established legal constraints And have been limited Muslims in religious duties.
    Keywords: Muslim, Central Asian, Arab Muslims, Islamism, anti, Islam
  • Mohsen Mohammadi Page 105
    Along with the arrival of Islam in India in the first century AD, the Shia was entered into India. One of the most important Shia studies in India is study of their scientific character. Indian scholars can be found from early Islam and also even among the narrators of hadith. After a while Shiite government came to power in India which provided the basis for the activities of Shiite scholars and intellectuals. Also migration of Shia scholars to India was very effective on scientific development of Indian Shiites. Accordingly several men and translation books are written to study the history of Indian Shia scholars. Indian Shia scholars were present in all the states of India and in some towns such as Hyderabad and Lakanho had more presence. In terms of activity and scientific works, Word Kalam is the most important and most extensive field of Shia scholar's activity in India.. Indian most important Shia scholars are ghazi Noor Allah Shushtarî, Muhammad Ali hazin, Syed Deldar Ali Naqvi and their children, Mohammed Quli Mousavi, Myrhamed Hussain, Syed Nasir Hussain.
    Keywords: India, Shiite, scholars, Shiite government of India, immigration of scholars
  • Abdol Karim Firoozkalaei Page 159
    Saudi Arabia within the framework of a coalition of Arab nations which their majority are sunni like Bahrain, Egypt, Jordan, Kuwait, Morocco, Qatar, Sudan and the United Arab Emirates, which includes all countries of the Persian Gulf Cooperation Council, except for Oman, began operation called "Storm decisive "against Yemen and Ansar Allah on March 26, 2015. That this action taken by various incentives. In this regard, efforts are made in this paper that examined the most important reasons for the attack on the military coalition led by Saudi Arabia to Yemen. The findings show that Yemen has a special geopolitical situation. This means that factors such as the dominance of Yemen on the Strait of Bab el-Mandeb, neighborhood of Saudi Arabia with yemen and concerns about its southern border, the Saudi alliance with the United States, the competition between Iran and Saudi Arabia to expand its influence in the future of Yemen, Saudi Arabia fear of formation Ansaralh democratic governance in Yemen, and finally bringing Mansour Hadi to power were the most important reasons for the military offensive. This study has analyzed nature and root causes and the effects of the coalition military action on Yemen. In this Paper Analytical method is used to explain the variables of interest.
    Keywords: Arab Republic of Yemen, Saudi Arabia, Mansour Hadi, Ansaralh movement, Bab el
  • Hamid Taleb Page 191
    Europe as a single integrated policy was formed after the Cold War and based on cultural plurality. Over the years of the formation of the Union of Europe, the Cause of cohesion of countries with different cultures, different languages and different ethnic groups were making the comments. On the other hand, Muslims in Europe are culturally and ethnically fragmented and they are immigrants from different countries of Asia and Africa. Despite this plurality in Islamic and Western culture, the question of the compatibility of Islam with the West's secular culture was made because of: (1) the activities of Muslim extremist groups, mainly after September eleventh and (2) The difference in lifestyle and Muslim religious symbols. This question is caused substantiality view to these two cultures (Muslim and secular). According to this view, each of these cultures thought as an integrated entity to another but in fact is not. In this article first it is argued that cultural standardization policy, especially in France, where laicism is ruled causing the secular culture to be raised as the factor of West culture Cohesion, And therefore the Islamic culture was thought as an incompatible element. Comparing between unifying cultural policy and Islamic extremist makes it clear that the common to both is the separation of religion and culture. This common point is the factor of creating tension between Western and Islamic culture and the formation of essentialist views about the Islamic culture and Western culture. In last Section both context and circumstances of this essentialist view, especially with emphasis on the role of media in shaping identity representations will be considered.
    Keywords: laicism, secularism, religious identity, diversity, the Muslim minority, an identity crisis