فهرست مطالب

آمایش سرزمین - سال نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

نشریه آمایش سرزمین
سال نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود تقوایی، حسن بیک محمدی، نادر زالی، میترا کسایی* صفحات 1-27
    مطالعات آمایش سرزمین در ایران سابقه ای بیش از هفت دهه برنامه ریزی را تجربه کرده است، ولی در رویکردی کلی هیچگاه به مرحله اجرا گذاشته نشده و اراده ای جدی برای عملیاتی شدن آن تاکنون مشاهده نشده است. بنابراین، این پژوهش با توجه به اجرایی نشدن اکثر طرح های آمایشی استانی، با هدف شناسایی عوامل موثر در اجرایی شدن طرح های آمایش استانی (در استان تهران) انجام گرفته است. نوع پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و توسعه ای، و از نظر روش بررسی، توصیفی و تحلیلی با تکنیک دلفی بوده است. جمع آوری اطلاعات با ابزار پرسشنامه انجام گرفت. تحلیل داده ها در این پژوهش با روش تاثیرات متقابل، و محاسبات پیچیده ماتریس تاثیرات متقاطع با نرم افزار میک مک انجام گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد، عوامل موثر در رویکرد اجرای طرح آمایشی استان تهران شامل توجه به قطبیت سیاسی منطقه، قطب رشد بودن شهر تهران در این استان، و قرارگیری در کریدورهای شرق به غرب و شمال به جنوب، و لزوم تعامل استان با مناطق همجوار است. در نهایت، راهکارهای مناسب برای رفع موانع موجود و اجرای برنامه ریزی آمایشی در استان تهران پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، استان تهران، برنامه ریزی، نرم افزار MICMAC
  • رضا اکبری * صفحات 29-55
    توسعه مبتنی بر سرمایه گذاری خارجی در کره جنوبی از معجزه های اقتصادی قرن حاضر است. تکامل این معجزه اقتصادی با موفقیت تام برنامه ریزی فضایی میسر شده است. بارزترین ویژگی برنامه ریزی فضایی کره جنوبی تحقق پذیری آن است. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی روند موفقیت توسعه در کره جنوبی را برای پاسخ به اینکه برنامه ریزی فضایی در فرایند توسعه کره جنوبی چه نقشی را ایفا کرده است؟ و این تجربه چه آموزه هایی برای کاربست در ایران دارد؟ بررسی خواهد کرد. برنامه ریزی فضایی کره جنوبی در سه سطح جامع سرزمینی، منطقه ای و شهری تهیه می شود. برنامه ریزی شهری ساختار سه لایه ای در قالب طرح جامع شهری، برنامه مدیریت شهری و برنامه های اجرایی دارد. برنامه مدیریت شهری نمونه ای منحصربه فرد، کامل و بسیار موفق در میان کشورهای مختلف است و آموزه های آن برای ایران که فاقد طرح کاربری زمین و تاسیسات و تجهیزات شهری است و در زمینه بافت های فرسوده و طرح تفصیلی نیز انسجام لازم و کافی را ندارد، قابل بهره برداری است. از دیگر ویژگی های بارز قابل کاربست نظام برنامه ریزی فضایی کره جنوبی تعریف سلسله مراتبی مشخص برای فرایند برنامه ریزی فضایی کشور بر مبنای فرایند یکسان اداری، همچنین، تهیه همه برنامه ها توسط مجریان و تصویب طرح های مرتبه پایین تر توسط تهیه کنندگان طرح های مرتبه بالاتر است که از عوامل عمده تحقق پذیری طرح ها است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی، تحقق پذیری، دولت، فرایند اداری، کره جنوبی
  • فاطمه رضایی، سامره فلاحتکار*، هاشم داداش پور صفحات 57-79
    بر اثر فعالیت های انسانی و پدیده های طبیعی، چهره زمین همواره تغییر می کند. سرعت و تنوع این تغییر و تحول در محیط های شهری بیش از سایر مناطق است. مقاله حاضر تغییر زمانی و فضایی دو شهر ساحلی (چالوس و بابلسر) و دو شهر غیرساحلی (آمل و قائمشهر) استان مازندران را از جنبه های فشردگی، پیچیدگی و مرکزیت شکل شهر با به کارگیری سنجه های سیمای سرزمین بررسی کرده است. روش تحقیق مقاله کمی است و نقشه های کاربری اراضی در سه طبقه (شهر، اراضی کشاورزی و آب) به روش طبقه بندی حداکثر احتمال از تصاویر ماهواره لندست تهیه شدند. برای تحلیل تغییرات سیمای سرزمین از 12سنجه و در دو سطح طبقه و سیمای سرزمین استفاده شد. نتایج نشان داد مقدار سنجه NP برای طبقه کشاورزی چهار شهر مورد بررسی افزایش یافته، که نشان دهنده پدیده خردشدگی، کاهش پیوستگی و وجود اختلال در کاربری کشاورزی است. علاوه بر این، یافته ها روند افزایشی تعداد لکه ها را در دو شهر قائمشهر و بابلسر نشان داد که گویای وجود ساختار ریزدانه ای در این دو شهر است. همچنین، کاهش سنجه ENN-MN فقط برای قائمشهر نشان دهنده مرکزیت بالا است. به طور کلی، تفاوت بارزی بین شهرهای ساحلی و غیرساحلی از جنبه های فشردگی و پیچیدگی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: پیچیدگی، تغییر کاربری زمین، شکل شهر، فشردگی، مرکزیت
  • طاهر پریزادی، سوران مصطفوی صاحب*، سمیه شاه محمدنژاد صفحات 81-110
    آینده نگری منطقه ای، نوعی از آینده نگری است که با تمرکز بر محدوده سرزمینی خاص، در یک قلمرو جغرافیایی زیرملی با هدف اتخاذ تصمیم های معین برای تحقق آینده مطلوب عملیاتی می شود. هدف مقاله حاضر بررسی سازمان فضایی نظام سکونتگاهی استان اصفهان و ترسیم الگوی مطلوب نظام شهری در افق چشم انداز 1420 است. این مقاله سعی دارد ضمن شناسایی عوامل اصلی موثر بر روند توسعه در مقیاس منطقه ای، زمینه تهیه سناریو های ممکن و محتمل در 25 سال آینده استان اصفهان را فراهم کند. این تحقیق از نظر نوع ترکیبی از روش های اسنادی و پیمایشی، و از نظر ماهیت تحلیلی و اکتشافی است که با به کارگیری مدل های کمی و کیفی انجام گرفته است. برای تجزیه وتحلیل داده ها روش تحلیل ساختاری و نرم افزار میک مک به کار گرفته شد. نتایج نشان داد متغیرهای اصلی راهبردی توسعه استان اصفهان در افق 1420 شامل «شیوه مدیریت کلان کشور»، «شیوه مدیریت استان»، «منابع آب»، «همکاری های بین نهادی»، «جمعیت و مهاجرت»، «تحقیق و توسعه»، «نقش فراملی استان»، «امنیت سرمایه گذاری»، «تولیدات صنعتی و معدنی»، «سطح فناوری اطلاعات»، «گردشگری»، و «تولید تکنولوژی» می باشند. همچنین، براساس یافته های تحقیق، استان اصفهان از نظر توسعه آرایش نظام های فضایی در 25 سال آینده با پنج سناریوی اصلی روبه رو خواهد شد: «سناریوی شعاعی»، «سناریوی جزایر منفصل»، «سناریوی خوشه ای»، «سناریوی چندمرکزی»، و «سناریو شبکه ای». بین سناریوهای طراحی شده، در سناریوی شبکه ای می توان شاهد انسجام فضایی- عملکردی در سطح منطقه و توسعه یکپارچه و متعادل فضایی بود.
    کلیدواژگان: استان اصفهان، آمایش منطقه ای، برنامه ریزی سناریو، سازمان فضایی، نظام سکونتگاهی
  • فاطمه رجایی*، عباس اسماعیلی ساری، عبدالرسول سلمان ماهینی، مجید دلاور، مصطفی قلی پور، علیرضا مساح بوانی صفحات 111-127
    در چند دهه اخیر تغییر اکثر کاربری ها بدون درنظرگرفتن قابلیت ها و محدودیت های محیط زیستی، مشکلات بسیاری مانند تخریب خاک و آلودگی اکوسیستم های آبی را به دنبال داشته است، بنابراین، ضرورت تحقیق حاضر، بررسی چگونگی کاهش آثار تغییرات کاربری اراضی احتمالی آینده در حوضه آبخیز تجن با بررسی توانایی بالقوه اراضی به عنوان راهکاری برای حفاظت از منابع طبیعی است. از این رو، مدل ساز تغییر سرزمین (LCM) برای بررسی میزان تغییرات احتمالی کاربری اراضی آتی به کار گرفته شد و در ادامه، با بهره گیری از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و روش ارزیابی چندمعیاره (ترکیب خطی وزنی)، مستعدترین مناطق کشاورزی تعیین شد. نتایج نشان داد در طول دوره 2010 تا 2040، کاربری جنگلی 34739 هکتار کاهش، و کاربری کشاورزی و مرتع به ترتیب، 27071 و 7668 هکتار افزایش خواهد داشت و نیز 3473 هکتار از مستعدترین مناطق محتمل تغییر از کاربری جنگل به کاربری کشاورزی و مرتع استخراج شد. بنابراین، انتظار می رود بررسی تغییرات کاربری اراضی آینده براساس قابلیت اکولوژیکی می تواند به حفاظت از جنگل های هیرکانی برای پیشگیری از تغییرات غیراصولی کاربری اراضی در دوره آتی منطقه کمک کند.
    کلیدواژگان: ارز ره، توان اکولوژیکی اراضی، حوضه آبخیز تجن، کاربری کشاورزی
  • روح الله پرما، رحیم ملک نیا *، شعبان شتایی، حامد نقوی صفحات 129-151
    مدل سازی روند تغییرات پوشش سرزمین در گذر زمان با به کارگیری داده های چندزمانه در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی می تواند یکی از مهم ترین عوامل در مدیریت بهینه این تغییرات باشد. به منظور مدل سازی روند تغییرات پوشش سرزمین و بررسی امکان پیش بینی آن در آینده، مدل ساز تغییر زمین (LCM) به کار گرفته شد. داده های VNIR سنجنده ASTER ماهواره TERRA با قدرت تفکیک مکانی 15 متر مربوط به سه دوره زمانی 2000، 2007 و 2016 در جنگل های شهرستان گیلان غرب استان کرمانشاه تجزیه وتحلیل شد. نقشه های پوشش سرزمین سال های یادشده در چهار طبقه پوشش جنگل، اراضی مرتعی، اراضی کشاورزی و مناطق انسان ساخت برای هر یک از تصاویر با به کارگیری روش حداکثر تشابه استخراج شد. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها در دوره اول (2007-2000) و دوره دوم (2016-2007) نشان داد پوشش اراضی کشاورزی بیشترین افزایش، و پوشش اراضی مرتعی بیشترین کاهش مساحت را دارند. بر مبنای این تغییرات و با درنظرگرفتن هشت متغیر مستقل مدل رقومی ارتفاع، شیب، جهت، فاصله از جاده، فاصله از مناطق مسکونی، فاصله از حاشیه جنگل، فاصله از اراضی مرتعی، فاصله از اراضی کشاورزی، مدل سازی پتانسیل انتقال سال 2016 به روش شبکه عصبی پرسپترون چندلایه انجام گرفت. سپس، به وسیله مدل پیش بینی سخت و تصاویر طبقه بندی شده دوره اول (2007-2000)، نقشه پوشش سال 2016 با به کارگیری مدل ساز تغییر زمین پیش بینی شد. پس از ارزیابی مدل، میزان صحت کلی برابر با 09/83 و ضریب کاپای برابر با 79/0 به دست آمد که بیان کننده انطباق زیاد بین نقشه پیش بینی شده و نقشه طبقه بندی شده است. با واردکردن نقشه های پوشش سرزمین دوره دوم (2016-2007) به مدل ساز تغییر زمین، نقشه پیش بینی پوشش سرزمین سال 2025 تهیه شد که نتایج نشان داد 52/1029 هکتار از پوشش جنگل و 92/1686 هکتار از اراضی مرتعی پتانسیل انتقال به اراضی کشاورزی را خواهند داشت.
    کلیدواژگان: پتانسیل انتقال، پوشش سرزمین، گیلان غرب، مدل سازی، LCM
  • بهزاد براتی، علی جهانی*، لعبت زبردست، بهزاد رایگانی صفحات 153-168
    ازهم گسیختگی سیمای سرزمین بر اثر ساختن جاده ها، رشد زیربناهای شهری و دیگر کاربری های انسانی به وجود می آید که در مناطق حفاظت شده باعث ازبین رفتن زیستگاه ها می شود و بر حیات وحش از جمله گونه های مهم تاثیر زیادی می گذارد. این امر سبب شده است پایش و مدیریت مناطق حفاظت شده از طریق علم اکولوژی سیمای سرزمین و کمی کردن ازهم گسیختگی به امری مفید و کمک کننده بدل شود. هدف این تحقیق کمی کردن ازهم گسیختگی پارک ملی و پناهگاه حیات وحش کلاه قاضی است. برای رسیدن به این هدف با به کارگیری تکنیک های RS و GIS کاربری های منطقه استخراج شد و با به کارگیری متریک های سیمای سرزمین (CA، CAP، TE، MSI، NP، MPS و MNN) در سطح کلاس ازهم گسیختگی منطقه بررسی شد. نتایج این تحقیق نشان داد در کل منطقه، لکه های مرتع خوب یکپارچه تر شد، ولی تعارضات موجود در منطقه مانند کاربری های معدن، کشاورزی و شهری باعث دورترشدن این لکه ها از یکدیگر شده است که پیشنهاد می شود این تعارضات تا حد امکان کاهش یابند.
    کلیدواژگان: ازهم گسیختگی، اکولوژی سیمای سرزمین، پارک ملی و پناهگاه حیات وحش کلاه قاضی، متریک های سیمای سرزمین
  • شهمراد علیزاده *، حسین محمدی، پرویز کردوانی صفحات 169-188
    تغییرات خشکسالی برای مدیریت بهینه بهره برداری از منابع آب به خوبی محسوس است. به همین دلیل، از گذشته های دور تحقیقات بسیار وسیعی درباره مدل سازی خشکسالی در دنیا و ایران انجام گرفته و با به کارگیری آن ها طرح های آبی و هیدرولیکی متعددی انجام گرفته است. یکی از اهداف مدل سازی سیستم های پویا بررسی سیاست های بالقوه مختلف برای بهبود عملکرد سیستم است. مدل سازی شاخص (شاخص بارش استانداردشده) به عنوان شاخص وضعیت خشکسالی در ایستگاه های کشور با به کارگیری مدل شبکه عصبی شعاعی برای هر ایستگاه انجام گرفته است. متغیرهای مستقل شبکه عصبی، رطوبت نسبی، دما و کمبود اشیا هستند که با توجه به اثر آن ها روی بارش انتخاب شده اند. متغیر وابسته، شاخص SPI است. در کل دوره 42ساله با محاسبه SPI 12 ماهه، 348 نمره استاندارد، و با محاسبه SPI 24ماهه، 336، نمره استاندارد برای هر ایستگاه به دست آمد. در همه ایستگاه ها، مقادیر (تبخیر و تعرق گیاه مرجع) از ماه ژانویه تا ژوئیه افزایش، سپس، تا ماه دسامبر کاهش یافت و در همه ایستگاه ها در ماه ژولای به حداکثر مقدار خود رسید. بیشترین مقادیر ETo متوسط ماهانه در ایستگاه های آبادان و اهواز در ماه ژولای و به ترتیب، برابر با 18/232 و 16/214 میلی متر اتفاق افتاد.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، سیستم دینامیک، مدل سازی خشکسالی، ETo
|
  • Masoud Taghvaee, Hasan Bekmohammadi, Nader Zali, Mitra Kasaei * Pages 1-27
    Studies on spatial planning in Iranian history has experienced more than seven decades of programming, But has never been implemented and a firm determination for its operation has not been seen so far. This is an applied and developmental research, descriptive and analytical in method. research and data collection has been made through questionnaires and Delphi techniques. In this study, using cross-impact analysis and cross-impact matrix software to perform complex calculations were performed MICMAC. The results showed ,effective factors on implementation of spatial planning; Tehran province is regional political polarization, Tehran as a development pole in this province and being placed on the west to east and north to south corridors and the necessity of the province interaction with neighbor regions was determined and suitable solutions to overcome barriers in the way of implementing spatial planning in Tehran province, have been suggested in this study.
    Keywords: Planning, Spatial Planning, Tehran province, software MicMac
  • Reza Akbari * Pages 29-55
    Developing according to foreign investment in South Korea is an economic miracle of contemporary century. The evolution of economic miracle has been accomplished by complete success of spatial planning. The most striking feature of spatial planning in South Korea is its implementation. Using descriptive- analytical method, this paper will seek success procedure of South Korea spatial planning and basic role of government in order to respond three questions: how government of South Korea was able to achieve such successes? Applying spatial planning as a tool in this process, which role government play? And what doctrines have this experiment in order to apply in Iran?
    Spatial planning of South Korea implement in three scale of master land, regional and urban plan. Urban planning of Korea has a three-tier structure. Urban master plan determine long-term growth path and future image of city in the upper level, urban management plan present program of city with binding rules and objective details in the next level, and the manner of programs and necessary strategies implementation in the third level. Urban management plan, including zoning plan (land use), urban facility plan, Maintenance plan of the city (time-out texture) and detailed plan of regions, is an unique, thorough and so successful sample among different countries and its doctrine is exploitable for Iran which has no land use and urban facilities plan and no sufficient and necessary solidarity in the field of time-out textures and detailed plan. Administrative identical process, preparing all plans by executors and approving lower – rank plans by preparers of upper – rank plans are another striking feature applying in spatial planning system of Korea which is major factors of urban plans implementation.
    Keywords: South Korea, Government, spatial, Administrative process, Implementation
  • Fatemeh Rezaei, Samereh Falahatkar *, Hashem Dadashpoor Pages 57-79
    Land cover always has changed due to human activities and natural phenomena,. Intensive and variety of these changes in urban environments are more than others. The objective of this research was assessment of the temporal and spatial changes for two coastal cities (Chalus and Babolsar) and two non-coastal cities (Ghaemshahr and Amol) in Mazandaran province with the view to compactness, complexity and centrality of urban form using landscape metrics. The research methodology was a quantify method and the land use maps were produced in three classes (urban, cropland and water) by maximum likelihood classificationusing Landsat satellite images. For landscape change analysis 12 landscape metrics were used in the class and landscape level. The results show that the NP for cropland in four cities increased, which represent fragmentation, loss of continuity and interference in cropland. Additionally, increasing trend of number of patches was observed in two cities Ghaemshahr and Babolsar in landscape level that showed fragmented structure in these cities. Also, ENN-MN decreased only for Ghaemshahr that means high centralization was occurred in this city. Generally, the significant difference was not observed between coastal and non-coastal cities with the view to compactness and complexity.
    Keywords: Land use Change, urban form, Centrality, Complexity, Compactness
  • Taher Parizadi, Soran Mostafavi Saheb *, Somaye Shah Mohamadnejad Pages 81-110
    Regional Foresight, which focuses on some of the specific land area in a given territory sub-national aims to achieve the desired future decisions, will be operational. This article examines the spatial organization of Settlement systems in Isfahan province And Presentation of the urban system in the horizon 1420. This paper tries to identify the key factors influencing the development process at the regional scale, producing both possible and probable scenarios to provide the in the next 25 years Isfahan province. This research is a combination of documentary and survey methods in terms of category and is based on new methods in the science of future studies, analytical and exploratory in terms of nature, which is conducted by a combination of qualitative and quantitative models. Structural analysis are used to analyze data by use of MICMAC software. The results indicate that the key and strategic variables of Isfahan province development in Horizon 1420 includes: the way of countrys macro management, the way of managing the province, water resources, inter-institutional cooperation, population,Research & Development, role of transnational Province, Investment security, Industrial Production and mineral, level of IT, Tourism,production technology.
    Based on the findings, Isfahan province in terms of arrangement space systems will face in the next 25 years with five main scenario: Radial scenario, a scenario dismissed Islands, a cluster scenario, the scenario of multi-center, network scenario. Among the scenarios planned, the network scenario we can see the functional spatial integration in the region and the development integrated and balanced space.
    Keywords: Settlement System, Scenario Planning, Spatial Organization, regional planning, Isfahan Province
  • Fatemeh Rajaei *, Abbas Esmaili, Abdolrassoul Salmanmahiny, Majid Delavar, Mostafa Gholipour, Alireza Massah Bavani Pages 111-127
    In recent decades almost of land use changes without taking capabilities and limitations of environmental have caused environmental problems and known forms of soil degradation and aquatic ecosystem pollution. The purpose of this investigation is determining how to mitigate the effects of future land use changes in Tajan watershed by investigating ecological potential as a strategy for natural resource conservation. Therefore, the land change modeling (LCM) was used for the analysis of possible future land useand then using Geographic Information System (GIS) and multi-criteria analysis (linear weighted combination) was determined the most sustainability of agricultural areas. The results showed that during the period from 2010 to 2040, 34 739 hectares of forest land use were declined and 27 071 and 7668 hectares of agricultural lands and pastures will increase respectively and the 3473 hectares of the most susceptible areas possible change from forest to agriculture and pasture were extracted. So expect to assessing changes land use based on the ecological potential in the future can protect Hyrcanian forests for the prevention of unprincipled changes in the coming period in this region.
    Keywords: Multi-criteria evaluation, Ecological Potencial, Agriculture Land use, Tajan watershed
  • Rohollah Parma, Rahim Maleknia *, Shaban Shataee, Hamed Naghavi Pages 129-151
    In order to land cover change modeling and detect to possibility of predict the future trend of Land Change modeler (LCM) was used. VNIR Data ASTER Sensor of TERRA satellite with spatial resolution of 15m for three periods 2000, 2007 and 2016 from Gilan-e-Gharb forests of Kermanshah province were analyzed. Land cover maps of years 2000, 2007 and 2016 four categories: forest cover, pasture lands, agricultural lands and built-up area areas for each of images were extracted. The results of data analysis in the first period (2000-2007) and the second period (2007-2016) showed the greatest increase in agricultural lands and pasture lands have the greatest decrease area. Based on these changes and by taking eight independent variable, transition potential modeling of 2016 was done using Artificial Neural Network. Then by hard predict model and images were classified of first period (2000- 2007), the land cover map in 2016 using Land Change Modeler was predicted. After evaluating the model, 83.09 and 71.10 overall accuracy was obtained for the first and second periods showed the consistency between prediction map and classified map of year 2016. The land cover maps by entering the second period (2007-2016) to Land Change Modeler the land.
    Keywords: modeling, land cover, transition potential, Gilan-e-Gharb, LCM
  • Behzad Barati, Ali Jahani *, Lobat Zebardast, Behzad Rayegani Pages 153-168
    Landscape fragmentation, due to the roads construction, urban infrastructure development and other land uses, seems to be in result of the loss of habitat in protected areas. Indeed, Landscape fragmentation causes a huge negative impact on wildlife, including important species. In result, the monitoring and management of protected areas, through the landscape ecology and quantification of fragmentation, will be so applicable. This research aims to quantify the landscape fragmentation in Kolah Ghazy national Park and wildlife refuge. To achieve this purpose, RS and GIS techniques were used to extract land uses in studied area and then landscape fragmentation was quantified using landscape metrics (CA, CAP, TE, MSI, NP, MPS and MNN) in class level. The results cleared that rich rangeland patches have been more integrated, but the incompatible land uses, such as mining, agriculture and urban infrastructure development make these patches to be more far away from each other, so, reduction of incompatible land uses is recommended in the region.
    Keywords: Landscape Ecology, Fragmentation, Landscape metrics, Kolah Ghazy national park, wildlife refuge
  • Shahmorad Alizadeh *, Hossein Mohammadi, Parviz Kardavani Pages 169-188
    Drought changes for optimal operation management of water resources well is the sensible. That's why last round of very extensive research on modeling drought in the world and Iran is and using their water projects and has conducted numerous hydraulic. One of the goals dynamic systems modeling potential policies to improve system performance. Modeling SPI index as an indicator of the country's drought situation stations using radial neural network model for each station was done. Independent variables neural network, relative humidity, temperature and lack of objects, which were selected according to their impact on precipitation. SPI index is the dependent variable. In total period of 42 years calculated by SPI, 12-month and 348 standard score by calculating the SPI 24-month, 336 standard score is obtained for each station. At all stations, ETo values from January to July to December increased and then fell in July to its maximum level reached in all stations. The highest average monthly ETo values in Abadan and Ahvaz stations in July and 18/232 and 16/214 mm respectively happened.
    Keywords: Drought modeling, system dynamics, ETo, drought, climate change