فهرست مطالب

آمایش سرزمین - سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه آمایش سرزمین
سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بختیار فیضی زاده، سعید سلمانی* صفحات 177-202
    مطالعه حاضر، مدل سازی تغییرات کاربری اراضی محدوده شهر ارومیه را به منظور آشکارسازی تغییرات انجام گرفته در اراضی کشاورزی مد نظر قرار داده است. در این زمینه تصاویر ماهواره ای لندست به کار گرفته شد. سپس، پردازش شیء پایه تصاویر ماهواره ای با اعمال فرایند سگمنت سازی انجام گرفت و در مرحله بعدی با بهینه سازی مقیاس سگمنت سازی و تجزیه تصویر به عناصر تشکیل دهنده آن، از انواع الگوریتم های شیء پایه متناسب با شرایط فیزیکی و هندسی هر یک کلاس های کاربری اراضی به کار گرفته شد. در طول فرایند پردازش تصاویر علاوه بر اطلاعات طیفی، از اطلاعات مربوط به شکل، همگنی و بافت (GLCM) برای استخراج کاربری ها استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد شهر ارومیه در طی 31 سال گذشته گسترش فیزیکی زیادی داشته، به طوری که مساحت آن از 43/7 درصد کل منطقه مورد مطالعه در سال 1363، به 75/30 در سال 1394 افزایش یافته است. این افزایش با کاهش زمین های کشاورزی جبران شده، به طوری که حجم وسیعی از اراضی کشاورزی مستعد مورد ساخت وساز قرار گرفته است که به معنای تخریب اراضی حاصل خیز به ویژه اراضی باغی در این منطقه به خصوص در محدوده مسیر رودخانه شهرهای چای، بند، محور مهاباد، محور سرو، محور دریا، و محور سلماس بوده است. همچنین، نتایج این تحقیق در شناسایی قابلیت الگوریتم های شیءگرا برای مطالعات شهری اهمیت زیادی دارد و می تواند راهگشای تحقیقات آتی در به کارگیری الگوریتم های کارآمد شیءگرا در پردازش تصاویر سنجش از دور برای مطالعات شهری باشد.
    کلیدواژگان: اراضی کشاورزی، تخریب اراضی زراعی، تغییرات کاربری اراضی، شهر ارومیه، مدل سازی شیء پایه
  • فرزام هستی*، عبدالرسول سلمان ماهینی، رامتین جولایی صفحات 203-228
    پژوهش حاضر با هدف بیان راهکارهایی برای بهینه سازی کاربری ها در فرایند آمایش سرزمین با به کارگیری برنامه ریزی خطی چندهدفه و حل تعارضات ایجادشده در فرایند آمایش سرزمین با نظریه بازی ها، در شهرستان های گرگان و کردکوی انجام گرفت. برای 7 کاربری کلان منطقه مورد مطالعه، ارزیابی توان چندمتغیره انجام گرفت. سپس، فرایند MOLA، برای بهینه سازی اولیه اجرا شد. در بخش آمایش سرزمین ثانویه، بهینه سازی کاربری ها با روش برنامه ریزی خطی چندهدفه وارد فاز جدیدی از طریق توجه به نیازهای محیط زیستی و اقتصادی-اجتماعی شد. پارامترهای محیط زیستی نظیر کاهش رواناب، آلودگی غیرنقطه ای نیتروژن و فرسایش خاک به ترتیب، از مدل L-THIA و مدل RUSLE تهیه شدند. در ادامه کار، برای نهایی سازی مدل برنامه ریزی خطی چندهدفه، محدودیت های این مدل طراحی شد. به دلیل نیازهای متفاوت ذی نفعان محیط زیستی و اقتصادی- اجتماعی، دو گروه محدودیت طراحی شد که سبب ایجاد تعارض در ادامه روند اجرای آمایش سرزمین شد. در فاز سوم آمایش سرزمین نظریه بازی ها برای حل تعارض ایجادشده به کارگرفته شد. بازیکنان محیط زیستی و بازیکنان اقتصادی- اجتماعی در سه تکرار بازی کردند. در نهایت، بازیکنان محیط زیستی برنده، و آمایش سرزمین با محدودیت های محیط زیستی ها به کار خود ادامه داد. نتایج نشان دهنده تغییراتی در سطح کاربری ها است، به نحوی که بین گروه های ذی نفع تعادل ایجاد شده است.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، برنامه ریزی خطی، بهینه سازی، سودبران، نظریه بازی ها
  • مهدی ایرانخواهی، سیدعلی جوزی* صفحات 229-250
    در این مطالعه که بر روی سیمای سرزمین شهرستان شمیرانات انجام گرفت، برای اولین بار شبکه بندی هگزاگون برای دستیابی به واحدهای همگن در اجرای مدل تخریب به کار گرفته شد. در این راستا، با توجه به وسعت محدوده مورد مطالعه یک شبکه هگزاگون متشکل از 36 واحد (سلول) ایجاد و هر سلول شبکه به عنوان یک زیرسیما در نظر گرفته شد. در ادامه، آسیب پذیری اکولوژیک، عوامل تخریب و شدت آن ها برای هر سلول با به کارگیری متریک های سیمای سرزمین محاسبه و براساس منطق فازی استانداردسازی و طبقه بندی شد. در پایان، بر مبنای ضرایب تخریب به دست آمده، تحلیل و پهنه بندی سیمای سرزمین انجام گرفت. در مجموع، 73 درصد از مساحت شهرستان شمیرانات با وضعیت تخریب کم و مستعد توسعه شناسایی شد که با رعایت محدودیت های اکولوژیکی و حریم های (رود دره ها، فاصله از گسل های اصلی و مناطق حفاظت شده) قابل توسعه است. همچنین، 23 درصد نیازمند بازسازی و احیاء و 4 درصد نیازمند اقدامات حفاظتی شناسایی شد. در صورت به کارگیری شبکه هگزاگون به عنوان مبنای ارزیابی تخریب سیمای سرزمین، ضمن محاسبه دقیق تر متریک ها و در نهایت، برآورد ضریب تخریب به تفکیک سلول های همگن، وضعیت کل سیمای سرزمین مورد مطالعه نیز از لحاظ میزان تخریب صورت گرفته و پتانسیل توسعه آتی مشخص خواهد شد.
    کلیدواژگان: شبکه هگزاگون، شهرستان شمیرانات، متریک، مدل تخریب سیمای سرزمین، منطق فازی
  • محمدحسن یزدانی، ابراهیم فیروزی مجنده*، سید میلاد حسینی صفحات 251-277
    هدف مقاله حاضر تحلیل مطلوبیت شعاع عملکردی و خدمات دهی پارک های شهر اردبیل در سطوح همسایگی، محلی، ناحیه ای و شهری، بررسی میزان ارتباط توزیع این پارک ها با سطوح آبی موجود در سطح شهر اردبیل، از جمله دریاچه شورابیل و رودخانه بالیقلو و بررسی جهت توزیع پارکها است. برای جمع آوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز روش کتابخانه ای و اسنادی به کار گرفته شد. در تجزیه وتحلیل داده ها و اطلاعات نیز پلیگون های تیسن به منظور سنجش مطلوبیت شعاع عملکردی، تحلیل شبکه برای ارزیابی شعاع سرویس دهی یا پوشش دهی پارک ها و تحلیل بیضی انحراف معیار نیز برای بررسی جهت توزیع پارک ها به کار گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد شعاع عملکردی و خدمات دهی پارک ها در مرکز شهر و مناطق همجوار با سطوح آبی مطلوب و در نواحی پیرامونی شهر نامطلوب بوده است. علاوه بر این، آزمون بیضی انحراف معیار نیز مشخص کرد جهت توزیع پارک های موجود در شهر اردبیل شمال شرقی، جنوب غربی بوده و بیشتر در جهت مسیر رودخانه بالیقلو استقرار یافته اند. همچنین، با بررسی سطح سرانه پارک ها در مناطق شهر مشخص شد، منطقه 2 بیشترین سرانه و منطقه 4 شهرداری نیز کمترین سرانه را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه، پارک های شهری، پلیگون های تیسن، شعاع عملکردی، شهر اردبیل
  • پارسا ارباب*، میثم بصیرت صفحات 279-309
    مقاله حاضر با تمرکز بر فرایند تغییر و تحول در رویکردها و گرایش های موثر در زمینه سیاست شهرهای جدید، ایجاد و توسعه نسل های اول و دوم شهرهای جدید را با استناد به نمونه کره جنوبی مورد مداقه قرار داده است. نسل اول شهرهای جدید این کشور با دو پیش زمینه رشد سریع شهرنشینی، صنعتی شدن و رشد اقتصادی منتج از آن، پی ریزی و همراه می گردد. از جمله چالش های شهری قابل توجه در این دوره، فقدان مسکن و عرضه ناکافی آن، شکل گیری و رشد اسکان غیررسمی به ویژه در ارتباط با سئول و متعاقبا تمرکزگرایی و لزوم تعادل در منطقه کلان شهری سئول است. شهرهای جدید نسل دوم که نخست با عملکرد تدارک و عرضه مسکن در ناحیه پایتخت برنامه ریزی می شوند، آغازگر جریانی هستند که به واسطه کاهش نرخ رشد جمعیت و توجه همزمان به توسعه های مجدد در کنار جدید، بر توسعه کیفی، تدریجی و برنامه ریزی شده در قالب پروژه هایی با مقیاس کوچکتر، اما متعدد نسبت به گذشته، متمرکز است. امتداد این حرکت، تمرکززدایی از شهر و منطقه کلان شهری سئول، توسعه یکپارچه منطقه ای و در نهایت، تعادل قلمرو ملی کره جنوبی را از منظر آمایش سرزمین، هدفگذاری کرده است.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، شهرهای جدید، کره جنوبی، منطقه کلان شهری سئول، نسل های اول و دوم
  • عبدالرضا کاظمی نیا، صدیقه میمندی پاریزی* صفحات 311-330
    در دهه های اخیر حاکم شدن اقلیم خشک بر کشور ایران، موجب گسترش بیابانی شدن اراضی اطراف شهرها شده است. محدوده ای که برای این پژوهش انتخاب شده، اراضی اطراف شهر کرمان است. به منظور بررسی میزان بیابان زایی اطراف این شهر پس از تصحیح هندسی و رادیومتریک تصویر سنجنده ETM+2009 ماهواره لندست و عکس های هوایی با مقیاس 1:5000 منطقه، نقشه های کاربری اراضی و پوشش گیاهی منطقه تهیه شد، و سپس، برای برآورد تعیین شدت بیابان زایی اراضی محدوده شهر کرمان، شاخص های مربوط به معیار توسعه شهری و صنعتی براساس مدل IMDPA، شامل تراکم راه ها و معادن، میزان تراکم فضای سبز، تبدیل اراضی مرتعی، و جنگلی و تبدیل اراضی باغی و زراعی به کار گرفته است. سپس، پارامترهای یادشده براساس میزان تاثیر آن ها در تخریب و بیابانی شدن اراضی منطقه امتیازدهی شد. در نهایت، در محیط نرم افزار GIS با به کارگیری توابع تحلیلی مورد نیاز براساس مدل IMDPA، اراضی منطقه از نظر شاخص بیابانی شدن پهنه بندی شد. نتایج نشان می دهد اراضی محدوده شهر کرمان در اثر بیابان زایی تکنوژنیکی به سه بخش بحرانی، متوسط و کم قابل طبقه بندی هستند.
    کلیدواژگان: بیابان زایی تکنوژنیکی، سنجنده، سیستم اطلاعات مکانی(GIS)، IMDPA
  • احمد پوراحمد *، ابراهیم فرهادی، رامین قربانی صفحات 331-363
    امروزه یکی از موضوعات حیاتی قرن بیست ویکم در ارتباط با پایداری شهر، چگونگی رشد و توسعه شهر در فضاست و بر این مبنا، مدیریت شهری ناگزیر به توسعه اندیشیده ی شهرهاست. کلان شهر تهران با رشد روز افزون، گسترش همه جانبه و بی برنامه کالبدی، ناپایداری را بر پیکره زیست محیطی اطراف خود وارد کرده است. یکی از راهکارهای اندیشیده شده در آمایش سرزمین برای تمرکززدایی و بازتوزیع جمعیت و امکانات، توسعه شهرها و احداث شهرک های جدید در اطراف مادرشهرها است که باید معیارهای زیست محیطی، اجتماعی اقتصادی، کالبدی، فاصله جغرافیایی و غیره در مطالعات آن لحاظ شود تا به فجایع زیست محیطی منجر نشود. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی و از نوع کاربردی است که با روش های خوشه بندی FCM و K-means به بررسی این مهم می پردازد. برای سنجش کیفیت محیط زیست و تعیین مکان های بهینه توسعه شهرهای جدید در استان تهران سه بعد پایه (محیط انسان ساخت، محیط اجتماعی محیط اقتصادی و محیط طبیعی) با مجموع 22 شاخص به کار گرفته است. تحلیل و پردازش این شاخص ها در دو محیط نرم افزاری Matlab2013 و Arc GIS انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد مناطق شرق و جنوب استان تهران جهت توسعه شهری مطلوب هستند. همچنین، با روش خوشه بندی K-means نقشه ای تهیه شد که می توان به بیان راهبردها و مدیریت یکپارچه مناطق پرداخت.
    کلیدواژگان: استان تهران، شهرهای جدید، مناطق بهینه، FCM، K-mean
|
  • Bakhtiar Feizizadeh, Saeed Salmani * Pages 177-202
    In the present research land use changes modeling in the Urmia city is considered in order to detect changes in agricultural lands. In this regard, Landsat satellite images were used and then the object base processing satellite images was performed by applying the process segmentation and in the next stage, the optimization of scale segmentation and image analysis to its constituent elements, the object basic algorithms according to the physical condition, geometric of each land-use classes were used. During images processing in addition to spectral data, the data in the form of homogeneous, shape and texture (GLCM) were used for land use extraction. The results show that the Urmia city had so many physical expand in the past 31 years so that its area has increased from 7.43% of the total study area in 1363 to 30.75 in 1394. This increase was rectify by the reduction of agricultural lands so that large amount of agricultural lands have been used for construction purposes which has caused land degradation, particularly fertile lands in this area, particularly within the Shahr chay river, Mahabad road, Sero road, Darya road and the road of Salmas.
    Keywords: Agricultural land, Changes in land use, Destruction of agricultural land, Object modeling, Urmia city
  • Farzam Hasti *, Abdolrassoul Salmanmahiny, Ramtin Joolaie Pages 203-228
    The present study aims to provide a solution to optimize land use through multi-objective linear programming, and to solve the conflicts generated in the process using game theory, in two cities of Gorgan and Kurdkoy, Iran. The primary land use planning was completed for seven land use through multi-criteria evaluation and then a first allocation was implanted using MOLA. In the secondary land use planning phase, land use optimization, with multi-objective linear programming was conducted considering economic-social and environmental needs. Environmental requirments such as reducing runoff, non-point nitrogen pollution and soil erosion, were modeled using L-THIA and RUSLE models. For socio-economic parameters job, profit and initial costs were considered. To finalize, a multi-objective linear programming model, was designed. The environmental and socio-economic stakeholders have different needs. That creates conflict in the land use planning process. In the final third phase of the land use planning, game theory was used to resolve conflicts. Environmental and socio-economic players were allowed to play scenarios in triplicate. The results showed the winning changes in land use to the extent that an equilibrium between interest groups was reached.
    Keywords: Game theory, land use planning, linear programming, Optimization, stakeholder
  • Mehdi Irankhahi, Ali Jozi * Pages 229-250
    The present study has been conducted on Shemiranat county landscape, using lattice hexagon approach, for the first time, in order to achieve homogeneous units in degradation model. To this aim, with respect to the extent of the studied area, a lattice hexagon composed of 36 units (cells) was created and each grid cell was considered as a sub landscape. Next, ecological vulnerability, degradation agents and their severity was calculated for each cell, using landscape metrics and then classified and standardized based on fuzzy logic. Eventually, according to the obtained degradation coefficients, landscape zoning and analysis was done. Overall, 73 percent of the Shemiranat County was identified as with low degradation area which is developable with paying attention to ecological restrictions and buffers (distance of river valleys, main faults and protected areas). Also, 23 percent and 4 percent of the studied area was determined as need rehabilitation and needs protection, respectively. Using the lattice hexagon as the basis of landscape degradation assessment, in addition to more accurate calculation of metrics and estimation of the degradation coefficient, separately for each homogeneous cells, landscape degradation status and future development potential will be determined.
    Keywords: The lattice hexagon, Landscape degradation model, Metric, Fuzzy Logic, Shemiranat County
  • Mohammad Hasan Yazdani, Ebrahim Firouzi Mijandi *, Seyed Milad Hoseyni Pages 251-277
    The purpose of this paper is to analyze the Utility operating radius and service on city parks in Ardabil neighborhood, local, regional and urban level, to investigate the relationship between the distribution of these parks with water levels in the city of Ardabil, including Shorabil lake and Balyqlv river and reviews for distribution park. The data and information used by documentary. To analyze the data, the Thyssen polygons to measure the radius of the functional utility, network analysis to assess radius of the service or coverage of parks, and standard deviation ellipses analysis was used to examine the distribution of parks. The results indicate that the function of the radius of the park in the center of the city were favorable and neighboring areas with high water levels in the periphery of the city were unfavorable. In addition, the test also showed that the standard deviation ellipse for distribution parks in the city of Ardabil in the Northeast, Southwest and more in the direction of the river Balyqlv located. Also, investigating the per capita levels of parks in urban areas determined that, the area 2 municipality per capita is highest among municipality areas and the area 4 municipality has lowest per capita among municipalities.
    Keywords: functional Radius, urban parks, Thiessen polygons, network analysis, Ardabil City
  • Parsa Arbab *, Maysam Basirat Pages 279-309
    This article, with a focus on the change and transformation process of the approaches and trends affecting the new towns policy, scrutinizes the first and second generations of the new towns in reference to the South Korea as a case study. The first generation of new towns development in South Korea is associated with the rapid growth of urbanization, industrialization and subsequently economic increase of this country. Lack of housing and inadequate housing supply, formation and growth of the informal settlements especially in connection with Seoul, and the subsequent centralization in the Seoul metropolitan area are the main and significant urban challenges of South Korea in this period. The second generation of new towns has been planned first with the aim of housing supply as their main function in the capital region. These cities are the result of approach that follow the qualitative, gradual and planned development in the form of small scale but multiple projects compared to the past. Decentralization of Seoul and Seoul metropolitan area, integrated regional development, and ultimately the balance of South Korea’s national territory are the key purposes of this process, in terms of spatial planning.
    Keywords: Spatial Planning, New Towns, First, Second Generations, South Korea, Seoul Metropolitan Area
  • Abdolreza Kazeminiya, Sedigheh Meimandi Parizi * Pages 311-330
    In the recent decades, the effect of dry climate of Iran is due to expanding desertification in this country. The countryside of Kerman has selected for this survey. For investigating of amount of deserts generation around this city after geometric and radiometric studying¡ the image of Landsat ETM 2009 and aerial photos at a scale of 1: 5000, preparing of basic maps of earth and vegetation covers maps. To estimate of the severity level of desertification in Kerman, The indicator of Urban and industrial development based on IMDPA , that including density of roads and mines, amount of green space and changing to pasture and forest land. After that giving score to this parameters did upon its affect for destroying and desertification.Finally, in GIS software, with using analytic functions required based on IMDPA. Land area were classified in terms of desertification. The results show that the effects of desertification land in Kerman city can be classified to three section¡ critical , medium and low.
    Keywords: GIS, Landsat, IMDPA, technological desertification
  • Ahmad Pour Ahmad *, Ebrahim Farhadi, Ramin Ghorbani Pages 331-363
    One of the critical issues related to sustainable urban in twenty-first century, is the growth and development of the city in space and on this basis, the civil management was forced to think about urban development. Tehran metropolis with its growing, developing immersive and without physical, environmental instability surrounding the statue has arrived. One of the ways for decentralization and redistribution of the population and facilities thought in spatial planning is the, urban development and building new settlements around the metropolis which must meet the criteria of environmental, social, economic, physical, geographical distance, etc. be considered in studies not lead to environmental catastrophes. The method of this research is descriptive-analytical and its target is applied using the K-means and FCM's clustering methods to check this important. To evaluate the quality of the environment and determine optimal sites for the development the new cities in Tehran province in 3 pm base (man-made environment, social environment, economic environment and the natural environment) with a total of 22 indexes are used. The analysis and processing of indices for the paper two environments Matlab2013 and Arc GIS software was done. The results of clustering using FCM and overlay in the form of maps showing which areas are suitable for urban development in the East and South of Tehran. Also the plan was prepared by K-means that we can be used to provide strategies and integrated management areas.
    Keywords: Tehran Province, New Towns, Optimal Areas, FCM (Fuzzy C, means Clustering), K-means