فهرست مطالب

Management Studies - Volume:12 Issue: 2, Spring 2019

Iranian Journal of Management Studies
Volume:12 Issue: 2, Spring 2019

  • تاریخ انتشار: 1398/02/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احسان آلپ، ولکان سونر اوزسوی * صفحات 1-15
    عملکرد واحدهای تصمیم گیری (DMUs) به عنوان نسبت مجموع موزون خروجی ها به مجموع موزون ورودی ها تعریف می شود. این وزن ها می توانند با استفاده از مدلهای تحلیل پوششی داده ها (DEA) تعیین شوند. ورودی ها و خروجی های واحد تصمیم گیری مرتبط، توسط مجموعه ای از وزنهای به دست آمده از روش تحلیل پوششی داده ها برای هر واحد تصمیم گیری، ارزیابی می شوند. علاوه بر این، وزن ها به طور کلی مشترک نبوده، آنها خیلی نزدیک به صفر یا حتی گاهی برابر با صفر هستند. این بدین معنی است که برخی از معیارهای مهم (در ارزیابی عملکرد) در نظر گرفته نخواهند شد. مشکل دیگر امتیاز کارایی برابر برای واحدهای تصمیم گیری کارآ است. اگرچه این مطلب اغلب مورد قبول نیست و واحدهای تصمیم گیری باید به طور کامل رتبه بندی شوند. استفاده از وزن های مشترک می تواند این مشکلات را در حین اندازه گیری عملکرد واحدهای تصمیم گیری به طور کامل مرتفع نماید. اگرچه چندین مطالعه در ادبیات موضوع برای تعیین مجموعه وزنهای مشترک (CSWs) وجود دارند، اما هیچ کدام از آنها به رویکرد بندپوتین توجه نکرده اند. این مقاله یک الگوریتم جدید، بدیع ، تجربی و قوی مبتنی بر تکنیک بندپوتین برای پیدا کردن مجموعه وزنهای مشترک معرفی می کند.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، مجموعه وزنهای مشترک، ارزیابی عملکرد، روش بندپوتین
  • محمد صادق برادران *، جهانگیر یدالهی فارسی، سید رضاحجازی، مرتضی اکبری صفحات 17-37
    نقش کسب‏وکارهای جدید فناورانه در توسعه اقتصادی و تحولات اجتماعی غیرقابل‏انکار است. قلب این کسب‏وکارها، کارآفرینان فناوری هستند و بر این اساس، یکی از حوزه‏های پژوهشی اصلی در قلمروی کارآفرینی فناوری را به خود اختصاص داده‏اند. در این پژوهش با اتخاذ رویکرد در حال توسعه شایستگی مبنا در مطالعه کارآفرینان، به مرور و تحلیل ادبیات مرتبط با کارآفرینان فناوری اقدام شده است تا ضمن ارائه تصویری از شایستگی‏های ایشان در ادبیات، مسیرهایی برای پژوهشهای آتی فراهم شود. در این راستا، ضمن مرور سیستماتیک مقالات مرتبط با کارآفرینان فناوری، تحلیل محتوای کیفی 87 مقاله آکادمیک نمایه‏ دار در پایگاه اسکوپوس صورت گرفته است. در راستای اهداف این پژوهش، از این دو استفاده صورت گرفته است. اولا دسته بندی کارآفرینان فناوری بر اساس شایستگی ها که کاربردهای مختلفی در آموزش، سیاست گذاری، سرمایه‎ گذاری و پشتیبانی دارد. ثانیا پیشنهاد مسیرهای پژوهشی جدید مطالعه کارآفرینان فناوری که در دو بخش موضوع و متدولوژی بحث شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرین فناوری، استارتاپ، مرور نظام مند، رویکرد شایستگی، سنخ شناسی
  • کاظم تیمورزاده، جعفر پورمحمود *، سهراب کردرستمی صفحات 39-59
    شاخص ایمنی جاده یک شاخص مهمی است که اخیرا به عنوان یک ابزار مفید برای اندازه گیری کیفیت زندگی در بسیاری از کشورها و شهرها برحسب امنیت جاده معرفی شده است. شاخص ایمنی جاده یک شاخص پیچیده ای است و حداقل دارای سه جزء اصلی، رفتار کاربر جاده، ایمنی وسایل نقلیه و اثرات زیرساخت های جاده ای است. بسیاری از محققان به دلیل امکان سنجی و کاربرد آن، مطالعه از نظر جاده را از دیدگاه شاخص ایمنی جاده انتخاب کرده اند.بسیاری از محققان مطالعه عملکرد جاده را از دیدگاه شاخص ایمنی جاده بخاطر امکان سنجی و کاربرد آن، انتخاب کرده اند. با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها، رویکرد جدیدی برای محاسبه شاخص ایمنی جاده ها پیشنهاد می شود. در این مقاله، شاخص های ایمنی جاده انتخاب شده، در دو گروه شاخص های مطلوب و نامطلوب دسته بندی می شوند. رویکرد جدید برای مطالعه موردی جاده های استان آذربایجان شرقی ایران بکار گرفته می شود. با استفاده از روش پیشنهادی، جاده های ناکارآ شناسایی می شوند و استراتژی هایی برای بهبود کارایی این جاده ها پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: شاخص امنیت جاده ای، تحلیل پوششی داده ها، ارزیابی عملکرد امنیت جاده ای، شاخص های نامطلوب
  • هلیا یوسف نژاد، مسعود ربانی *، ندا معنوی زاده صفحات 61-79
    توازن ظرفیت ، به عنوان سطح میانی برنامه ریزی تولید سلسله مراتبی در سیستم های تولید ترکیبی MTS/MTO، تصمیمات مهم متعددی را شامل می شود. در این مقاله، دو مورد از این تصمیمات شامل یافتن بهترین استراتژی برای رد یا قبول سفارشات ورودی و تعیین موعد تحویل سفارشات، مورد بررسی قرار می گیرد. همچنین یک مدل شبیه سازی با هدف ارزیابی کارایی مدل عدد صحیح مختلط ارائه شده، تبیین می گردد. در نهایت، یک مطالعه موردی صنعتی در یک کارخانه فرآوری مواد غذایی مورد بررسی قرار می گیرد تا چارچوب ارائه شده مورد ارزیابی قرار گرفته و تحلیل حساسیت های مورد نیاز انجام گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی تولید، ساخت بر مبنای انبارش، ساخت بر مبنای سفارش، پذیرش سفارشات، شبیه سازی بهینه سازی
  • حمیدرضا فرزانه خلق آباد، نگین علی سلطانی، سلمان نظری شیرکوهی *، محمدعلی آزاده، سعید موسی خانی صفحات 81-105
    بخش اورژانس بیمارستان، اولین مکان ارائه خدمات تشخیصی و درمانی به بیماران اورژانسی می باشدکه بصورت 24 ساعته به بیماران سرویس می دهد. از این رو، ارزیابی عملکرد بخش اورژانس از طریق ارزیابی رضایت بیمار یک مفهوم حیاتی و ابزار عملی محسوب می گردد. این مطالعه یک چارچوب ریاضی منحصر به فرد برای بهینه سازی رضایت بیمار در بخش های اورژانس ارائه می دهد. به منظور گردآوری داده ها برای ارزیابی عملکرد بخش اورژانس بیمارستان، پرسشنامه استاندارد طراحی شده است. پایایی و روایی پرسشنامه ها به وسیله آلفای کرونباخ و تحلیل واریانس پارامتری و غیر پارامتری (ANOVA) بدست آمده است. علاوه بر این، در این مقاله برای ارزیابی عملکرد بخش اورژانس براساس شاخص های منتخب از روش تحلیل پوششی داده ها (DEA) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که شاخص های خاص مانند کیفیت تجهیزات، عملکرد پزشکان و زمان درمان بیشترین تاثیر (وزن) بر رضایت بیمار را دارند. چارچوب ارئه شده در این مطالعه یک رویکرد عملی برای همه بخش های اورژانس در روند بهبود و بهینه سازی رضایت بیمار است.
    کلیدواژگان: بخش اورژانس، رضایت بیمار، تحلیل پوششی داده ها (DEA)، تجزیه و تحلیل واریانس (ANOVA)، تحلیل حساسیت
  • سید محمدرضا طاهری، محمدعلی بهشتی نیا * صفحات 107-132
    این مقاله به کمینه سازی مجموع زمانهای زودکرد و دیرکرد در مساله زمانبندی یکپارچه تولید و حمل و نقل در یک زنجیره تامین دو مرحله ای می پردازد. به علاوه محدودیتهایی نظیر پنجر های زمانی تحویل و زمانهای فراهم بودن تامین کنندگان و وسایل نقلیه نیز در مساله در نظر گرفته شده اند. پس از ارائه مدل ریاضی مساله یک نسخه توسعه یافته از الگوریتم ژنتیک به نام الگوریتم سفر به تاریخ (TTH) با الهام از ایده سفر به تاریخ به منظور حل مساله ارایه شده است. به منظور ارزیابی الگوریتم پیشنهادی، نتایج الگوریتم TTH با دو الگوریتم ژنتیک دیگر در ادبیات موضوع مقایسه شده است. نتایج مقایسات نشان از عملکرد بهتر الگوریتم پیشنهادی دارد. بعلاوه نتایج پیاده سازی تحلیل حساسیت روی پارامترهای اصلی مساله، رفتار توابع هدف در نظر گرفته شده را هنگامی که پارامترهای درنظر گرفته شده تغییر پیدا می کنند را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، فراابتکاری، زنجیره تامین، زمانبندی، لجستیک
  • اسماعیل مرادی، اشکان عیوق، مصطفی زندیه * صفحات 133-159
    از منظر مدیریت زنجیره تامین، یکپارچه سازی تصمیمات برنامه ریزی فرایند و برنامه های زمان بندی موضوعی چالش برانگیز و حائز اهمیت به شمار می آید. حل این مساله یکپارچه، زمینه دست یابی به زمان بندی های عملیات با کمترین زمان تکمیل کارها را فراهم می آورد. مدلسازی با ساختار برنامه ریزی عدد صحیح، رویکردی متداول در ادبیات موضوع به منظور حصول چنین یکپارچگی ای است. این مدل ها محدودیت های پیش نیازی را برای انتخاب ماشین ها و تعیین توالی کارها مورد ملاحظه قرار می دهند. برای دست یابی به توالی های موجه، در این تحقیق یک ماتریس تبدیل(TM) پیشنهاد شده است. همچنین از یک روش جستجوی تکاملی با عنوان معماری ژنتیک قابل یادگیری(LEGA) استفاده شده است. بر اساس LEGA یک الگوریتم ژنتیک با قابلیت یادگیری برای زمان بندی و برنامه ریزی فرایند به صورت یکپارچه(IPPSLEGA) توسعه داده شده است. رویکرد این تحقیق روی مسائل با اندازه های متنوع ارزیابی شده است. نتایج محاسبات نشان می دهد که معماری پیشنهادی یا عملکرد بهتری از رویکردهای پیشین داشته یا دست کم کارائی یکسانی ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، برنامه ریزی فرایند، زمان بندی، ماتریس تبدیل، جستجوی تکاملی
|
  • hsan Alp, Volkan Soner Ozsoy * Pages 1-15
    The performance of the units is defined as the ratio of the weighted sum of outputs to the weighted sum of inputs. These weights can be determined by data envelopment analysis (DEA) models. The inputs and outputs of the related (Decision Making Unit) DMU are assessed by a set of the weights obtained via DEA for each DMU. In addition, the weights are not generally common, but rather, they are very close to zero or they are even equal to zero. This means that some major criteria will not be considered. Another problem is the similarity of the efficiency scores of efficient DMUs. However, this is not the case in reality, and the performance of the DMUs should be completely ranked. Using common weights can solve these problems completely during measuring the performance of DMUs. There are some articles in the literature to determine common weight sets (CSWs), but none of them takes into account the bootstrap approach. This paper introduces a novel, empirical and robust algorithm based on bootstrapping technique to find CSWs.
    Keywords: Data envelopment analysis, Common set of weights, Performance evaluations, Bootstrapping
  • Mohammad Sadegh Baradaran *, Jahangir Yadollahi Farsi, Seyed Reza Hejazi, Morteza Akbari Pages 17-37
    Due to the importance of technology entrepreneurs’ competencies in the creation and development of technological businesses, a distinct stream of research has been dedicated to this subject. However, given the nature of suchlike studies, it is difficult to reach a common understanding of the competencies. In fact, there is a need to provide some systematization to achieve advancements in the field. A review of 87 articles indexed on Scopus about technology entrepreneurs indicates that competencies of technology entrepreneurs can be classified under three groups of technological competencies, entrepreneurial competencies, and managerial competencies. This classification is used for two purposes, namely to categorize the technology entrepreneurs based on their competencies and to recommend new venues of research to study technology entrepreneurs. This paper can help technology entrepreneurs develop their competencies. It will also be useful in identifying entrepreneurs, and in training and developing the competency of academic entrepreneurs, technology incubators, and accelerators.
    Keywords: Technology entrepreneur, Start-up, Systematic review, Competency approach, Typology
  • Kazem Teimourzadeh, Jafar Pourmahmoud *, Sohrab Kordrostami Pages 39-59
    Road safety index is an important indicator that has been recently introduced as a useful tool to measure the quality of life in many countries and cities. Road safety index is a complex index and it has at least three main components, including road user behavior, vehicle safety, and road infrastructure effects. Many researchers have selected studying road performance from road safety index perspective due to its feasibility and applicability. To calculate the road safety index, a novel approach was proposed using data envelopment analysis method. In this paper, the selected road safety indicators are classified into two groups, namely the desirable and undesirable indicators. The new approach was applied for a case study in the roads of East Azerbaijan Province in Iran. Inefficient roads were recognized applying the proposed method, and strategies were suggested to improve the efficiency of these roads.
    Keywords: Road Safety Index, Data envelopment analysis, Road safety performance assessment, Undesirable indices
  • Helia Yousefnejad, Masoud Rabbani *, Neda Manavizadeh Pages 61-79
    Capacity coordination, as the tactical level of hierarchical production planning in hybrid MTS/MTO systems, includes numerous important decisions. In this paper, two of these decisions i.e. finding the best strategy for the acceptance/rejection of incoming orders and determining orders’ due dates – are investigated. Also a simulation model is proposed to evaluate the efficiency of the presented mixed integer model. Finally, an industrial case study is considered in a food processing plant to evaluate the proposed framework and conduct suitable sensitivity analysis.
    Keywords: Production planning, Make to stock, Make to order, Order Acceptance, Simulation Optimization
  • Hamidreza Farzaneh Kholghabad, Negin Alisoltani, Salman Nazari, Shirkouhi *, Mohammadali Azadeh, Saeed Moosakhani Pages 81-105
    In healthcare systems, emergency departments (EDs) are the most vital elements, in that they provide critical and immediate healthcare services to the patients 24 hours a day. Patient satisfaction is a crucial concept and a practical tool for evaluating the performance of the EDs. This study presents a unique framework for the performance optimization of an emergency department in a big general hospital in Iran based on the standard patient satisfaction indicators. Standard questionnaire is designed and used in a large and busy emergency department. The reliability and validity of the questionnaires are obtained by Cronbach’s alpha and parametric and non-parametric analysis of variance (ANOVA), respectively. Afterwards, the most efficient data envelopment analysis (DEA) model is selected and employed to assess the performance of the emergency department based on the selected indicators. Results show that certain indicators such as quality of equipment, performance of physicians and treatment time have the greatest impact (weight) on overall patient satisfaction. The framework of this study is a practical approach for all types of emergency departments in the process of the improvement and optimization of patient satisfaction.
    Keywords: Emergency department, Patient satisfaction, Data envelopment analysis (DEA), Analysis of variance (ANOVA), Sensitivity analysis
  • Seyed Mohammad Reza Taheri, Mohammad Ali Beheshtinia * Pages 107-132
    This paper concentrates on the minimization of total tardiness and earliness of orders in an integrated production and transportation scheduling problem in a two-stage supply chain. Moreover, several constraints are also considered, including time windows due dates, and suppliers and vehicles availability times. After presenting the mathematical model of the problem, a developed version of GA called Time Travel to History (TTH) algorithm, inspired from the idea of traveling through history, is proposed to solve the problem. In order to validate the performance of the proposed algorithm, the results of TTH algorithm are compared with two other genetic algorithms in the literature. The comparison results show the better performance of the proposed algorithm. Moreover, the results of implementing the sensitivity analysis to the main parameters of the algorithm show the behavior of the objective functions when the parameters are changed.
    Keywords: Genetic algorithm, Meta-heuristic, Supply chain, Scheduling, Logistic
  • Esmaeel Moradi, Ashkan Ayough, Mostafa Zandieh * Pages 133-159
    Through the lens of supply chain management, integrating process planning decisions and scheduling plans becomes an issue of great challenge and importance. Dealing with the problem paves the way to devising operation schedules with minimum makespan; considering the flexible process sequences, it can be viewed as a fundamental tool for achieving the scheme, too. To deal with this integration, the modeling approach to problem with MIP structure is common in the literature. These models take precedence constraints into consideration to select machines and to determine sequences. In order to obtain viable sequences, we employed a proposed transformation matrix (TM). We also took advantage of an evolutionary search, called Learnable genetic Architecture (LEGA). Based on LEGA, we developed an integrated process planning and scheduling learnable genetic algorithm (IPPSLEGA). Our approach was evaluated with problems with various sizes. The experimental results show that our proposed architecture outperforms prior approaches, or it performs, at least, as efficiently as they do.
    Keywords: Supply chain management, Process planning, Scheduling, Transformation matrix, Evolutionary search