فهرست مطالب

Management Studies - Volume:9 Issue: 1, Winter 2016

Iranian Journal of Management Studies
Volume:9 Issue: 1, Winter 2016

  • تاریخ انتشار: 1394/10/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لی لی فردوسی پور صفحات 1-20
    یکی از نظریه های انگیزشی که باور ارزش ها و نگرش هایی فراتر از منافع شخصی و سازمانی را تعریف می کند، الگوی انگیزه خدمت عمومی (PSM) و عبارت است از درک تمایل افراد از منافع عمومی. اگر با رفتار شهروندی سازمانی که اختیاری است همگام شود، اثربخشی خود را در بهبود کیفیت خدمات نمایان می سازد. این مقاله، با هدف بررسی انگیزه خدمت عمومی (PSM)، رفتار شهروندی سازمانی با کیفیت خدمات، به بررسی متون نظری و آزمون فرضیه های تحقیق می پردازد. در این پیمایش، برای انتخاب نمونه از جامعه آماری وزارتخانه های جمهوری تاجیکستان، تعداد 306 نفر از کارکنان و 384 نفر از مشتریان سازمان های دولتی تاجیکستان به روش طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار 18 SPSS در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. با استفاده از روش توصیفی از نوع همبستگی، از آزمون آماری پارامتری رگرسیون چند متغیره استفاده و مدل مفهومی تحقیق تهیه شد. یافته های به دست آمده از این تحقیق حاکی از وجود رابطه انگیزه خدمت عمومی، رفتار شهروندی سازمانی با کیفیت خدمات در سازمان های دولتی تاجیکستان است.
    کلیدواژگان: انگیزه خدمت عمومی، رفتار شهروندی سازمانی، سازمان های دولتی، کیفیت خدمات
  • حبیب الله رعنایی کردشولی، یونس جعفرپور، احمد الهیاری بوزنجانی صفحات 21-41
    امروزه، آگاهی مدیران شرکت های خدماتی از نقش حیاتی مشتریان در موفقیت و شکست کسب و کارشان، آن ها را به این واقعیت رهنمون ساخته که بهترین راهبرد برای ادامه حیات در بازار امروزی، جلب رفتارهای فرااجتماعی مشتریان در فرایند عرضه خدمات است. مسلما، یکی از بهترین راهبردها جهت تشویق مشتریان به سوی این رفتارها، عرضه خدمات با کیفیت به آن هاست. علی رغم اهمیت این موضوع، پژوهشگران بازاریابی تا کنون اثر کیفیت ادراک شده مشتریان از خدمات را بر رفتارهای فرااجتماعی آن ها بررسی نکرده اند. این پژوهش در پی آن است که این شکاف نظری را برطرف نماید. برای این منظور، نمونه ای مشتمل بر 381 نفر از مشتریان شرکت های حمل مسافر در شهر شیراز با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب پیمایش شد. علاوه بر این، با بررسی مبانی نظری متغیرهای پژوهش، چارچوب مفهومی مدل نیز طراحی شد. در نهایت، به منظور آزمون فرضیه ها از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده و مشخص شد که کیفیت ادراک شده مشتریان از خدمات شرکت ها، با تاثیرگذاری بر رضایت آن ها، در رفتارهای فرااجتماعی آن ها به سوی شرکت ها انعکاس می یابد. افزون بر این، ادراک مشتری از فضا و تجهیزات عرضه خدمت، همچنین کارکنان عرضه کننده خدمات، به ترتیب، تاثیر بیشتری بر رضایت مشتریان دارد.
    کلیدواژگان: رضایت مشتری، رفتارهای فرااجتماعی، کیفیت خدمات، شرکت های حمل مسافر
  • علیرضا رجبی پورمیبدی، سعید مرتضوی، آذر کفاش پور، محمد لگزیان صفحات 43-61
    در دنیای امروز، باور فرد در مورد ضوابط و شرایط تعامل دوطرفه با سازمان ها، به منظور ارتقای روابط با مشتریان اهمیت بالایی دارد که به نوعی با عملکرد، همچنین با هدف نهایی هر سازمانی گره خورده است. در متون، این باور را قرارداد روان شناختی تعریف کرده اند. هدف از اجرای این پژوهش ترکیبی، شناخت و کشف محتوای قراردادهای روان شناختی بین مردم و بانک ها در این راستاست. در بخش کیفی پژوهش با رویکردی پدیدارشناسانه تجارب مشتریان بانکی دولتی در ایران در مورد قراردادهای روان شناختی ثبت و مفهوم سازی شد. خروجی این مرحله ابزار ارزیابی انواع قراردادهای روان شناختی به شکل پرسشنامه بود. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده ها با نرم افزار Lisrel تحلیل عاملی شد. نتایج حاکی از جایگاه بنیادین شناخت انواع قراردادهای روان شناختی در بستر بازاریابی رابطه ای بین بانک ها و مشتریان آن هاست. تدوین سیاست های بازاریابی با توجه به مفاد استخراج شده انواع قراردادهای روان شناختی در این پژوهش راهکاری بومی و نوین ارائه خواهد داد.
    کلیدواژگان: بازاریابی رابطه ای، قراردادهای اشتراکی، قراردادهای تبادلی، قراردادهای رابطه ای، قراردادهای روان شناختی
  • امیر نجفی، فاطمه عظیمی صفحات 63-75
    پروژه ها طیف وسیعی از امور مشتمل بر توسعه محصول جدید تا ساخت سد را در بر می گیرند. از جمله عوامل کلیدی موفقیت پروژه ها، به کارگیری ابزار مناسب جهت ارزیابی عملکرد است. مدیریت ارزش کسب شده، یکی از ابزارهای متداول ارزیابی عملکرد پروژه هاست. مدیریت ارزش کسب شده به منظور تحلیل عملکرد هزینه و زمان پروژه توسعه پیدا کرد، ولی نقاط ضعفی در تحلیل های عملکرد زمانی پروژه دارد. در این مقاله، این نقاط ضعف را تشریح و دو روش به منظور رفع آن ارائه می کنیم. روش اول، روشی ساده و تقریبی است که مقدار خطا در تحلیل های زمانی را با احتمال بالا به حداقل می رساند. روش دوم روش دقیقی است که از مفاهیم ارزش کسب شده و زمان شناوری استفاده می کند. در پایان مقاله، عملکرد دو روش توسعه یافته را بررسی می کنیم. نتایج نشان می دهد که روش های توسعه یافته عملکرد خوبی دارد.
    کلیدواژگان: ارزش کسب شده، تاخیر پروژه، تحلیل زمان بندی، مدیریت پروژه
  • احمد احمدپور، معصومه شهسواری صفحات 77-99
    در این پژوهش ارتباط بین مدیریت سود و کیفیت سود شرکت های ورشکسته و غیرورشکسته بورس تهران بین سال های 1385 تا 1389 ارزیابی شد. کیفیت سود با استفاده از چهار ویژگی سود مبتنی بر داده های حسابداری شامل کیفیت اقلام تعهدی، پایداری، قابلیت پیش بینی و هموار بودن (به طور جداگانه) اندازه گیری شده و با آزمون رابطه اقلام تعهدی اختیاری به عنوان شاخص سنجش مدیریت سود و سودآوری آتی، کارا یا فرصت طلبانه بودن مدیریت سود بررسی شده است. همچنین، سودآوری آتی با استفاده از هر یک از سه متغیر تغییرات در سود خالص، وجه نقد عملیاتی و سود خالص عاری از اقلام تعهدی اختیاری آتی اندازه گیری شد. نتایج برآورد مدل با تکنیک داده های تابلویی نامتوازن برای شرکت مشمول آستانه ورشکستگی مدل آلتمن و 198 شرکت غیرورشکسته، حاکی از این است که مدیریت سود در شرکت های ورشکسته گرایش به فرصت طلبانه داشته و برای شرکت های غیرورشکسته کارا بوده است. علاوه بر این یافته ها نشان می دهد در گزارشگری سودآوری آتی شرکت های بورسی، مدیریت سود بهتر از کیفیت سود عمل کرده است. در این میان سود خالص عاری از اقلام تعهدی اختیاری سال آتی، کاراتر از تغییرات در سود خالص و وجه نقد عملیاتی سال آتی، برای ارائه تصویری از قدرت سودآوری آتی است.
    کلیدواژگان: سطح ورشکستگی، کیفیت سود، مدیریت سود
  • باقر عسگرنژاد نوری، میلاد سلطانی صفحات 125-147
    هدف
    توسعه بورس اوراق بهادار قبرس همراه با روند صعوی حضور سرمایه گذاران در فعالیت های مالی سبب شده است تا این بازار از اهمیت خاصی برخوردار شود. در چنین شرایطی، اولین گام جهت توسعه پایدار بورس اوراق بهادار قبرس حمایت از سرمایه گذاران است. ریسک ورشکستگی سرمایه گذاری یکی از چالش های اصلی است که سرمایه گذاران بی تجربه با آن مواجه اند. بر این اساس در این پژوهش تلاش شده است تا مدلی معتبر و دقیق برای پیش بینی ورشکستگی طراحی شود تا بدین طریق از انتخاب سهام نامناسب توسط سرمایه گذاران اجتناب شود.
    روش
    در بسیاری از پژوهش های قبلی، مدل های غبربومی برای پیش بینی ورشکستگی شرکت ها استفاده شده است. با وجود این، در پژوهش حاضر قصد بر این است تا با طراحی مدلی بومی، ضعف های مدل های قبلی پوشش داده می شود. بدین منظور داده های پژوهش بر اساس انتخاب 53 شرکت غیرمالی از 103 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار قبرس طی دوره زمانی 2012-2007 گردآوری شد. مدل مورد نظر نیز با به کارگیری مجموعه کاملی از متغیرهای حسابداری، بازار و اقتصاد کلان و با استفاده از روش رگرسیون لجستیک تخمین زده شد.
    نتایج
    دقت مدل های ورشکستگی مبتنی بر متغیرهای حسابدری و بازار به ترتیب برابر با 2/ 91 و 1/ 82 درصد است. از سوی دیگر، ارتباط معناداری بین متغیرهای اقتصاد کلان و احتمال ورشکستگی شرکت ها وجود نداشت.
    کلیدواژگان: پیش بینی ورشکستگی، متغیرهای اقتصاد کلان، متغیرهای بازار، متغیرهای حسابداری
  • میرمحمود سادات، حسین صفری، علی اصغر سعدآبادی، احسان خانمحمدی صفحات 149-174
    بسیاری از مسائل مدیریت ذاتا با ارزیابی مجموعه ای از گزینه ها بر اساس چند معیار حل می شود. تکنیک های MCDM تکنیک هایی ساده و اثربخش برای حل مسائل مدیریت در سطوح مختلف و نقطه تمرکزی در مطالعات جدید مدیریت است. تصمیم های حیاتی در سطح راهبردی سازمان، علاوه بر آنکه حساس است، برای تغییر نیاز به هزینه هنگفت دارد. بنابراین، یافتن رویکردی جامع برای حل این گونه مسائل به اندازه کافی ضرورت دارد. در تعیین راهبردها، یکی از مسائل عمده مدل های رایج مدیریت راهبردی بر اساس BSC، مسئله عدم ارائه رتبه بندی اهداف راهبردی برای اولویت بندی اقدام های عملیاتی است. در این مقاله رویکردی ارائه می دهیم که تکنیک های LFPP و FRS را برای رفع این ضعف به کار می برد. برای ارائه رویکردی جامع، مفهوم راهبرد کانوس، چارچوب اقدامات چهارگانه مدل راهبردی اقیانوس آبی و تکینک های تعیین راهبردهای رقابتی از مدل راهبردی جودو برای فرموله کردن مسئله به کار رفته است. برای بررسی کاربردپذیری مدل ارائه شده، آن را در حل موردکاوی از شرکت کاشی و سرامیک X به کار برده ایم.
    کلیدواژگان: MCDM، تکنیک FRS، تکنیک LFPP، راهبرد اقیانوس آبی، راهبرد جودویی
  • اسدالله گنجعلی، سعید رضایی صفحات 175-191
    محققان معتقدند صدای کارمند نتایج مطلوبی برای سازمان و کارکنان به همراه دارد. با وجود این درباره تاثیر صدای کارمند بر خلاقیت کارکنان و فرایند تاثیرگذاری آن تحقیقات بسیار اندکی صورت پذیرفته است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین صدای کارمند و خلاقیت کارکنان انجام شد. کارکنان سه شرکت برتر فرآورده های لبنی مستقر در استان مازندران جامعه آماری این تحقیق انتخاب شدند. نمونه گیری به روش تصادفی انجام شد و 302 نفر اعضای نمونه انتخاب شدند. داده های این تحقیق از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. قبل از آزمون فرضیه ها شاخصی برای سنجش صدای کارمند طراحی شد. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشان می دهد صدای کارمند بر معنادار بودن شغل تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین، معناداربودن شغل بر انگیزش درونی تاثیر مثبت و معنادار دارد. نتایج همچنین، نشان می دهد انگیزش درونی بر خلاقیت کارکنان تاثیر مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: انگیزش درونی، خلاقیت، صدای کارمند، معناداربودن شغل
  • محمدرسول آهنگران، اباذر افشار، محمد قاید صفحات 193-215
    امروزه، بسیاری از معضلات به ویژه فرهنگی و اجتماعی واحدهای ملی، از عوامل فراملی و روند موسوم به جهانی شدن و مشخصا امپریالیسم فرهنگی نشات می گیرد. خصوصا با ورود به فضای پست مدرن و رسانه ای در دهه 1960 میلادی و هم زمان با وقوع تحولاتی در این برهه مانند جریان نهضت زنان، جنبش های اجتماعی، انقلاب جنسی و گسترش فردگرایی در غرب، سبب تحولاتی بنیادین در فضای فرهنگی و اجتماعی جوامع شده که فضای فرهنگی و اجتماعی جامعه ما هم متاثر از این تغییرات و تحولات بوده و گسترش پدیده موسوم به بدحجابی را در دهه های اخیر در پی داشته است. هدف از پژوهش حاضر که با رویه پیمایشی انجام یافته است، بررسی نقش مدیریت فرهنگی دانشگاه ها در مقابله با گسترش الگوهای پوششی و رفتاری نابهنجار در جامعه آماری دانشجویان دانشگاه آزاد تهران مرکز (مجتمع دانشگاهی ولی عصر(عج)) در سال تحصیلی 1391-1392 بوده است که از بین آنان 370 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه است. برای آزمون داده ها از روش آماری رگرسیون چند متغیره، ضریب همبستگی، آزمونT و تحلیل واریانس استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مدیریت فرهنگی دانشگاه ها که در قالب نقش و به عنوان متغیر مستقل تحقیق آورده شده، بر متغیر وابسته یعنی بدحجابی و بدپوشی تاثیر معنا دار و افزایشی دارد و با تغییر آن می توان وضعیت فرهنگ حجاب را در دانشگاه ها پیش بینی و تبیین کرد.
    کلیدواژگان: پوشش، فردگرایی، فرهنگ، مدیریت اسلامی دانشگاه، مدیریت فرهنگی
|
  • Lili Ferdosipour Pages 1-20
    As one of the motivational theories which define both values and attitudes beyond personal as well as organizational benefits, Public Service Motivation (PSM) model aims to underscore the appreciation of individuals with regard to public interests. If PSM pattern being optional is synchronized with civic-organizational behavior, its effectiveness is manifested in improving service quality. The current study aims to investigate PSM model and civic-organizational behavior with respect to service quality. In addition, the background theoretical literature and the research hypotheses are scrutinized. The participants of the study consist of 306 employees of the Republic of Tajikistan's ministry and 384 customers of Tajikistan's governmental organizations who were selected with stratified-random sampling method. In order to analyze the data after the questionnaire's distribution phase, SPSS 18 software was run at two levels of descriptive and inferential statistics. The descriptive approach of correlation Parametric Regression of multi-variables was utilized in this study. The results of the current research indicate that there is a significant relationship between PSM pattern and civic-organizational behavior with respect to service quality. Hence, providing sufficient services through hiring highly-motivated employees for public services significantly increases public trust with regard to the government as the source of providing high-quality services.
    Keywords: Civic, organizational behavior, Governmental organization, Public service motivation (PSM), service quality
  • Habibollah Ranaei Kordshouli, Younes Jafarpour, Ahmad Allahyari Bouzanjani Pages 21-41
    Nowadays, the awareness of service firms’ managers about the crucial role of customers in the success or failure of their business has increased. This has led them to this fact that the best strategy for surviving in the marketplace is encouraging customers’ prosocial behaviors in service delivery process. Reasonably, one of the best strategies to encourage customers toward these behaviors is service delivering quality. Despite the importance of this issue, marketing researchers have not investigated the effect of customers’ perceived service quality on their prosocial behaviors yet. The current study aims to bridge this research gap. Hence, a sample consisting of 381 customers of passenger transportation agencies (ground transportation), in the city of Shiraz, by convenient method were selected and surveyed. In addition, based on the theoretical framework of the research variables, the conceptual model was proposed. Finally, structural equation modeling (SEM) was used to test the hypotheses and it was found that the customer's perception of service quality, through affecting their satisfaction, can be reflected in their prosocial responses toward the agency. Furthermore, the customer's perception of setting and staff's dimension of service quality respectively have more positive effect on their satisfaction.
    Keywords: customer satisfaction, passenger transportation agencies, prosocial behaviors, service quality
  • Alireza Rajabipoor Meybodi, Saeed Mortazavi, Azar Kafashpoor, Mohammad Lagzian Pages 43-61
    Nowadays, belief in the criteria and conditions of interactions with an organization to promote customer relationships is somehow tied to the organizational performance, and its final goal is of great importance. In the literature on organizational behavior, this belief is defined as the “psychological contract”. The intention of this mixed research is to identify and discover the contents of psychological contracts within “relationship marketing” between customers and banks. In the first phase, qualitative research with a phenomenological approach was applied to study customers’ experiences about psychological contracts. In this phase, the psychological contracts within relationship marketing were assessed through a questionnaire. Next, the data from the questionnaires were “factor analyzed” by Lisrel. We noted a fundamental understanding of the types of psychological contracts in the context of a relationship between a bank and its customers. Marketing policies with regard to the terms extracted from a certain kind of psychological contract in the study provided local and advanced results.
    Keywords: Communal contracts, Psychological contracts, Relational contracts, Relationship marketing, Transactional contracts
  • Amir Najafi, Fatemeh Azimi Pages 63-75
    A project is any endeavor involving planned action, for example, developing a new product or constructing a dam. [CE1] Major factors for a project to be successful are applying performance measurement and feedback tool. One such well-known performance measurement tool to control the project execution is earned value management (EVM). EVM uses the fundamental principle that trends in the past can be good predictors of the future. It was originally developed to follow time and cost of a project, but it has some weak points in analyzing the time performance of a project. In this article, we first explain these weak points in detail. Then, to improve them, we develop two
    Methods
    the first one is a simple and approximation method to minimize errors in EVM analysis with a high probability and the second method is an exact approach that uses earned value and floating time concepts. At the end, the performance of the proposed methods is evaluated and analyzed on a set of instances containing a variety of project sizes. The results of this experimentation show that the efficiency of the methods is relatively good.
    Keywords: Earned value, Project delay, Project management, Schedule analysis
  • Ahmad Ahmadpour, Masoumeh Shahsavari Pages 77-99
    This paper investigates the relationship between earnings management and quality of earnings for the bankrupt and non-bankrupt firms listed in the Tehran Stock Exchange from 2007 to 2012.The earnings quality is measured by four separate accounting-based earnings attributes: accruals quality, earnings persistence, earnings predictability; earnings and is also examined by testing the relationship between discretionary accruals as a measure of earnings management, being opportunistic or efficient earnings management. Also, the future profitability was measured by each of the three variables, future change of earnings, future cash flow from operation, and future non-discretionary earnings. The results of estimating unbalanced panel data technique for 55 firms subjected to bankruptcy of Altman's model, and 198 non-bankrupt firms, shows that the bankrupt firms tend to use opportunistic earnings management, and the non-bankrupt choose efficient earnings management. Moreover, the results show that earnings management performs better than earnings quality in predicting future profitability. Meanwhile, the non-discretionary earnings more effectively than future change of earnings and future cash flow from operation for providing a picture of the future profitability of the firm.
    Keywords: Earnings management, earning quality, bankruptcy level
  • Hesam Nazari, Aliyeh Kazemi, Mohammad, Hossein Hashemi Pages 101-123
    This study focuses on the forecasting of energy demands of residential and commercial sectors using linear and exponential functions. The coefficients were obtained from genetic and particle swarm optimization (PSO) algorithms. Totally, 72 different scenarios with various inputs were investigated. Consumption data in respect of residential and commercial sectors in Iran were collected from the annual reports of the central bank, Ministry of Energy and the Petroleum Ministry of Iran (2010). The data from 1967 to 2010 were considered for the case of this study. The available data were used partly to obtain the optimal, or near optimal values of the coefficient parameters (1967–2006) and for testing the models (2007–2010). Results show that the PSO energy demand estimation exponential model with inputs, including value addition of all economic sectors, value of constructed buildings, population, and price indices of electrical and fuel appliances using the mean absolute percentage error on tests data were 1.97%, was considered the most suitable model. Finally, basing on the best scenario, the energy demand of residential and commercial sectors is estimated at 1718 mega barrels of oil equivalent up to the year 2032.
    Keywords: Energy demand, Forecasting, genetic algorithm, Particle swarm optimization algorithm, Residential, commercial sectors
  • Bagher Asgarnezhad Nouri, Milad Soltani Pages 125-147
    The development of the Cyprus Stock Exchange together with the increasing trend of investors’ presence in financing activities has led to the importance of this market. In such circumstances, the first step towards a sustainable development of the Exchange is to support the investors. Risk of bankruptcy for the investee is a major challenge that an inexperienced stock investor encounters. In this study, for predicting bankruptcy, an attempt has been made to design a valid and accurate model that could act as a deterrent to improper stock selection. In most of the previous studies, non-native models have been used to predict bankruptcy in companies. However, the present study has attempted to overcome the shortcomings of the earlier studies through designing an indigenous model based on the data collected from 53 non-financial companies out of 103 listed companies in the Cyprus Stock Market from 2007 to 2012, using a complete set of variables affecting bankruptcy (accounting, market and macroeconomic variables), and with using the logistic regression method. The results showed that the accuracy of bankruptcy models that are based on accounting and market variables has been respectively 91.2% and 82.1%, respectively. On the other hand, it was shown that there is no significant relationship between macroeconomic variables and the probability likelihood of bankruptcy.
    Keywords: accounting variables, bankruptcy prediction, macroeconomic variables, market variables
  • Mir Mahmoud Sadat, Hossein Safari, Ali Asghar Sadabadi, Ehsan Khanmohammadi Pages 149-174
    Vital decisions made at the strategic level in an organization are not only intricate but also costly to alter. It is therefore important to find a comprehensive approach to deal with such a possibility. One of the major problems of a common balanced scorecard (BSC)-based model in strategic management is lack of a ranking system for strategic objectives in order to enable prioritization of the operational actions for strategy development. In this paper, we have proposed an approach to apply the Logarithmic Fuzzy Preference Programming (LFPP) and the Fuzzy Ratio System (FRS) techniques to resolve this issue. To propose a comprehensive approach, the strategy canvas concept, the four actions framework of the blue-ocean strategy model, and the competitive strategy development techniques of the Judo Strategy model can be employed for problem formulation. To check for applicability, the proposed model was applied to a case of X Tile and Ceramics Company. This research applied a combination of the Judo Strategy and the blue-ocean model in the form of a BSC strategic planning to develop strategic objectives as well as utilized the LFPP and FRS techniques to rank the objectives based on their strategic goals.
    Keywords: Blue, ocean strategy, FRS technique, Judo strategy, LFPP technique, MCDM
  • Asadollah Ganjali, Saeed Rezaee Pages 175-191
    Researchers are of the belief that employee voice has favorable effects for both the employee and the organization. However, the effect of employee voice on creativity, and the process through which it influences creativity, has hitherto received little attention. This study aimed at investigating the relationship between perceived employee voice and creativity. Employees of three premier dairy companies located in Mazandaran province constituted the statistical population of this research. Using a random sampling method, 302 employees were selected as the research sample. Data was gathered through a questionnaire. Before testing the hypotheses, a localized scale was developed for employee voice. Results of the data analysis revealed that perception of employee voice has a positive effect on work meaningfulness. Moreover, work meaningfulness has a positive effect on intrinsic motivation. Results also prove that intrinsic motivation has a significantly positive effect on an individual employee's creativity.
    Keywords: Employee Voice, work meaningfulness, intrinsic motivation, Creativity
  • Mohammad Rasool Ahangaran, Abazar Afshar, Mohammad Ghaed Pages 193-215
    Nowadays, many national problems -especially the cultural and social ones- originate from transnational factors, a trend called globalization, and particularly cultural imperialism. In particular, the arrival of post-modernism and media since the 1960s, and at the same time, changes that have taken place such as feminism, social and sexual movements, and the extension of individualism in the West, have resulted in fundamental changes in the cultural and social environment of communities, which have also affected our society's cultural and social space in recent decades, leading to a phenomenon called "improper hijab". The current paper aims to study the role of universitie's cultural management in dealing with expanding dressing patterns and abnormal behavior using the survey procedure method. Subjects of the present study are 370 students of Tehran Central Branch of Islamic Azad University (Valie-Asr University Complex) in the years 2012-2013, who were selected randomly. A questionnaire was prepared for collecting the data. Multivariate regression, correlation, T-test and ANOVA were used in order to test the data. The results suggested that universitie's cultural management, which is considered as a role and presented as an independent variable of the current research, has a meaningful and significantly increasing effect on improper hijab as a dependent variable, and the hijab cultural situation in universities can be predicted with its change.
    Keywords: Culture, Cultural management, Dressing, individualism, Islamic management of universities