فهرست مطالب

پژوهش نامه مدیریت تحول - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1394)

پژوهش نامه مدیریت تحول
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات
  • سیدعلی اکبر افجه ای، ابراهیم محمودزاده، جمشید صالحی صدقیانی، محسن ادبی فیروزجایی صفحات 1-31
    تتحقیقات نشان می دهد تقریبا هفتاد درصد تلاش های تغییر، در تحقق اهداف پیش بینی شده شکست خورده اند. شکست تغییر دلایل زیادی دارد، اما آنچه در سطح استراتژیک می تواند منجر به شکست در تغییرات شود، عدم هماهنگی بین استراتژی کسب و کار و گونه های تغییر باشد. در این مقاله، هماهنگی استراتژی کسب و کار با گونه های تغییر و تاثیر آن بر بهبود عملکرد در هیجده مورد از شرکت های بازرگانی وزارت دفاع که در بازار تجاری (غیرنظامی) فعال هستند، بررسی شد. تحقیق حاضر از نظر هدف، توصیفی، از نظر نتیجه، کاربردی و از نظر نوع داده، ترکیبی می باشد. در تحقیق کمی، یکصدوپنج پرسشنامه از مدیران و محققان مطلع به امور استراتژیک شرکت ها جمع آوری شد. در این تحقیق برای بررسی روابط بین متغیر های تحقیق از «مدل معادلات ساختاری» و بطور اخص تکنیک تحلیل مسیر با بهره گیری از نرم افزار اسمارت پی ال اس نسخه سه و برای «تحلیل خوشه ای» و «تحلیل واریانس» از نرم افزار اس پی اس اس نسخه نوزده استفاده شد. همچنین برای تحلیل داده های کیفی حاصل از مصاحبه های ساختار یافته با سی و شش نفر از مدیران ارشد، از تحلیل محتوا و برای تعیین معیار مقایسه عملکرد شرکت ها، از تکنیک دلفی استفاده شد.نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد شرکت هایی که در آنها گونه های تغییر و استراتژی کسب و کار هماهنگ تر هستند، عملکرد شان بالاتر است. همچنین نتایج حاصل از تکنیک دلفی، نسبت سود به درآمد را به عنوان معیار عملکرد نشان داد.
    کلیدواژگان: هماهنگی، استراتژی کسب و کار، گونه های تغییر، عملکرد، تکنیک دلفی، تحلیل محتوا
  • جواد شکوهی، نورمحمد یعقوبی، حفصه رئیسی شهرویی، فرزانه سیدی صفحات 32-56
    توسعه نوآوری و یادگیری سازمانی به منظور کسب مزیت رقابتی پایدار و بهبود عملکرد سازمانی، به وجود شرایط و بستری مناسب نیاز دارد که سبک های رهبری مدیریت یکی از عوامل موثر در این زمینه می باشد. بدین جهت تحقیق حاضر با هدف تحلیل و بررسی تاثیر سبک های رهبری بر عملکرد سازمانی از طریق نوآوری و یادگیری سازمانی به روش توصیفی-پیمایشی صورت گرفته است. در حالیکه مطالعات گذشته بیشتر بر تاثیر سبک رهبری تحولی متمرکز بوده اند، این مقاله تاثیر دو سبک رهبری تحولی و تبادلی را بررسی نموده است. جامعه آماری، کارکنان دانشگاه سیستان و بلوچستان بودند که 242 نفر از آنها به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گرداوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد و محقق ساخته و به منظور بررسی فرضیه-ها از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که (1) سبک رهبری تحولی تاثیر مثبتی بر عملکرد سازمانی از طریق یادگیری و نوآوری دارد؛ (2) یادگیری سازمانی تاثیر مثبتی بر نواوری سازمانی و عملکرد سازمانی دارد ؛ (3) نوآوری سازمانی تاثیر مثبتی بر عملکرد سازمانی دارد. ولی رابطه میان سبک رهبری تبادلی با یادگیری، نوآوری و عملکرد سازمانی تایید نشد. مدل معادلات ساختاری طراحی شده براساس محیط جامعه اماری به شکل بومی سازی شده اش، نشان از اهمیت سبک رهبری تحولی در حرکت سازمان به سمت نوآوری و یادگیری سازمانی و در نهایت عملکرد سازمانی دارد.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، یادگیری سازمانی، نوآوری سازمانی، عملکرد سازمانی
  • محمد محمودی میمند، آمنه کیارزم صفحات 57-74
    سرمایه فکری به عنوان یک دارایی استراتژیک کلیدی برای عملکرد سازمانی شناخته شده، و راه حل های نوآورانه و مدیریت آن برای حفظ مزیت رقابتی شرکت حیاتی است. هدف این مقاله تحلیل رابطه بین سرمایه فکری، رقابت و محرک های نوآوری در 8 کارخانه فعال در صنعت لاستیک و پلاستیک می باشد. جهت سنجش این عوامل، نظرات 246 نفر از مدیران و کارکنان کارخانجات مورد مطالعه با استفاده از نمونه گیری تصادفی اخذ گردید. ابزار مورد استفاده در این تحقیق پرسشنامه است که جهت سنجش پایایی آن از معیار آلفای کرونباخ و برای بررسی روایی آن از روش محتوایی- صوری با اخذ نظرات اساتید مدیریت و تعدادی از مدیران وکارشناسان میدان مطالعه استفاده شده است که نتایج پایایی و روایی مناسب ابزار را نشان داد. در بخش تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار لیزرل 8.8 جهت سنجش تاثیر متغیرها کمک گرفته شد. یافته های مقاله حاضر نشان دهنده تاثیر اجزاء سرمایه فکری (سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ای) بر ایجاد مزیت رقابتی و محرک های نوآوری شرکت می باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ای، مزیت رقابتی، نوآوری
  • اعظم پهلوان صادق *، بیژن عبدالهی، عبدالرحیم نوه ابراهیم، حسن رضا زین آبادی صفحات 75-103

    شناسایی و اعتبارسنجی نشانگان و ابعاد هشیاری سازمانی در آموزش عالی هدف پژوهش حاضر بود. پژوهش حاضر پژوهشی آمیخته از نوع اکتشافی متوالی، ابتدا کیفی و بعد کمی، و از لحاظ هدف یک پژوهش کاربردی است. در بخش کیفی جامعه پژوهش، خبرگان هیات علمی دانشکده های مدیریت دانشگاه های دولتی تهران و نمونه تا 14 خبره علم مدیریت با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی معین شد و اجرا به صورت مصاحبه نیمه-ساختاریافته با آنان صورت گرفت. جامعه بخش کمی پژوهش، کلیه اعضای هیات علمی گروه های آموزشی مختلف مدیریت از دانشکده های مدیریت دانشگاه های دولتی تهران و نمونه 226 عضو هیات علمی با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایدومرحله ای و به صورت هدفمند در دسترس و اجرا با ابزار محقق ساخته هشیاری سازمانی در 94-1393 بود. پرسشنامه هشیاری سازمانی روایی و پایایی مطلوبی ارائه داد. برای تحلیل متون ادبی و مصاحبه ها جهت تدوین شاخص های هشیاری در بخش کیفی، از روش کدگذاری باز استفاده شد. روش های تحلیل آماری بخش کمی، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و برازش الگو بود. یافته ها نشان داد هشیاری سازمانی شامل ابعاد سرعت عمل و چابکی، انعطاف پذیری، پاسخگویی، یادگیری مشروط و توسعه شناخت، اعتماد و گشاده رویی است. نتایج بیانگر لزوم تشویق اعضاء به نوآوری و خلاقیت، آموختن مهارت ها و دانش تازه، پذیرش پدیده تغییر، توجه به انعطاف پذیری، تشویق خطرپذیری، بهبود آموزش و خدمات، و توجه به پیامدهای بسیار مهم ایجاد هشیاری در سازمان است.

    کلیدواژگان: هشیاری سازمانی، آموزش عالی، سازمان هشیار، ابعاد هشیاری سازمانی، دانشگاه هشیار
  • لیلا مرتضوی، محمدحسین شجاعی صفحات 104-128
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین رابطه بین ادراک کارکنان از رهبری اصیل و مالکیت روانشناختی ترویجی و مالکیت روانشناختی پیشگیری کننده آنها است. در این راستا، از روش پژوهش پیمایشی- تحلیلی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان واحدهای ستادی شرکت سهامی بیمه ایران در شهر تهران تشکیل داد که از میان آنها 129 نفر بر اساس جدول مورگان به عنوان نمونه آماری به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. گردآوری داده های پژوهش حاضر از طریق پرسشنامه مالکیت روانشناختی آلکرز(2011) و پرسشنامه رهبری اصیل آولیو(2007) انجام شد. روایی و پایایی پرسشنامه های مذکور به ترتیب با استفاده از روایی صوری و روایی سازه و همچنین محاسبه آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. بعلاوه، برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری و آزمون فریدمن با بهره گیری از نرم افزار های Amos و SPSS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد میان رهبری اصیل و مالکیت روانشناختی ترویجی رابطه مثبت معنادار وجود دارد. درحالی که، بین رهبری اصیل و مالکیت روانشناختی پیشگیری کننده یا قلمروگرایی، رابطه مثبت و معنا دار وجود ندارد. همچنین، مولفه های خودآگاهی، نگرش اخلاقی درونی شده، شفافیت رابطه ای و پردازش متعادل اطلاعات با مولفه های خودکارآمدی، تعلق، همانندی و پاسخگویی رابطه مثبت معنادار دارند. اما بین نگرش اخلاقی درونی شده و قلمروگرایی رابطه معنادار وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مالکیت روانشناختی ترویجی، مالکیت روانشناختی پیشگیری کننده، رهبری اصیل، شفافیت رابطه ای، پردازش متعادل اطلاعات، نگرش اخلاقی درونی شده، خودآگاهی
  • مرتضی مرادی*، ساناز روستایی صفحات 129-154

    هدف تحقیق حاضر، بررسی ارتباط بین جامعه پذیری و رفتار شهروندی سازمانی با در نظر گرفتن متغیرهای میانجیگری چون جو اخلاقی، هویت و تعهد سازمانی است. تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از‏ لحاظ ماهیت و روش از نوع توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری شامل کارکنان بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهر اراک است که تعداد اعضای این جامعه بالغ بر 750 نفر بوده که از این تعداد با استفاده از روش نمونه گیری 315 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد بود که روایی و پایایی آن نیز تایید شد. به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از روش معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج نشان داد که جامعه پذیری سازمانی با جو اخلاقی سازمانی، هویت سازمانی، تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معنی دار دارد. جو اخلاقی با هویت سازمانی، تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معنی دار دارد. هویت سازمانی با تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معنی دار دارد. در نهایت تعهد سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معنی دار داشت.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری سازمانی، هویت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، جو اخلاقی، تعهد سازمانی
  • نیکتا کاظمی مقدسی، محمدرضا ذبیحی، غلام عباس شکاری صفحات 155-180
    همانند انسان ها، سازمان ها نیز ممکن است سالم یا بیمار باشند. از میان اختلالات روان شناختی در سازمان ها میتوان به پارانوئید سازمانی اشاره کرد که از نگرش های منفی افراد سرچشمه می گیرد. احساس عدالت یا بی عدالتی و هم چنین ادراک کارکنان از حمایت های سازمان، می تواند موجب شکل گیری نگرش مثبت یا منفی آن ها شود؛ به گونه ای که بر میزان بدبینی و بیمار شدن سازمان تاثیر گذارد. از این رو مطالعه حاضر به بررسی ارتباط میان عدالت سازمانی و پارانوئید سازمانی با توجه به نقش تعدیل کنندگی حمایت سازمانی ادراک شده در کارکنان پرداخته است. جامعه آماری کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی مشهد بودند که نمونه پژوهش به صورت طبقه ای متناسب با حجم جامعه از میان آن ها انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه و برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نقش تعدیل گری حمایت سازمانی ادراک شده در رابطه بین عدالت سازمانی و پارانوئید سازمانی کارکنان را تایید کردند.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، پارانوئید (بدبینی) سازمانی، حمایت سازمانی ادراک شده
|
  • Seyed Ali Akbar Afjahi, Ebrahim Mahmodzade, Jamshid Salehi Sadaqyani, Mohsen Adabi Firozjayi Pages 1-31
    Researches show that much than seventy percent change efforts have been failed to realize the expected goals. There are many reasons for the failure of change implementation, but at the strategic and macro level, the non-alignment between business strategy and change variations may lead to the failure of changes. In this paper, the alignment between business strategy and change variations and its effect on the performance improvement were investigated in 18 commercial companies of Ministry of Defense being active in trading (non-military) market. The present research is descriptive in terms of goal, applied in terms of consequence and mixed (qualitative-quantitative) in terms of data. In quantitative research, 105 questionnaires were collected from the managers and researchers being aware of the strategic affairs of companies. In this research, "the model of structural equations" and especially the technique of path analysis were applied to study the relationships between the research variables, employing the Software smart P L S, v. 3.0; "cluster analysis" and "variance analysis" were performed by the Software S P S S, v. 19. Also, the qualitative data from the structured interviews made with 36 senior managers was analyzed by content analysis, and the criterion for comparing the performance of the companies was determined by Delphi technique.
    The results of variance analysis test indicated that the companies, where change variations and business strategy are more aligned, have a higher performance. Also, the results from Delphi technique showed the ratio of profit to income as a performance criterion.
    Keywords: alignment, business strategy, change variations, performance, Delphi technique, content analysis
  • Javad Shukuhy, Noor Mohammad Yaghobi, Hafaseh Raiisi, Farzaneh Sayydi Pages 32-56
    Development of Innovation and organizational learning in order to gain a sustainable competitive advantage and improve organizational performance needs appropriate circumstances that one of the factors in this context is the management leadership styles. Therefore, this study aimed to analyze the impact of leadership styles on organizational performance through innovation and learning organizational that was conducted with a descriptive- survey method. While previous studies have focused on the impact of transformational leadership style, in this paper is studied both transactional and transformational leadership style simultaneously. The Statistical Population consist of Sistan and Baluchestan universities employees, from which a sample of 242 was selected. In order to collect data were used Standard and Researcher made questionnaires and to verify the hypothesis were used structural equation modeling. The results of the study showed that (1) transformational leadership influences organizational performance positively through organizational learning and innovation; (2) organizational learning influences organizational performance positively, both directly and indirectly through organizational innovation; (3) organizational innovation influences organizational performance positively. But the relationship between transactional leadership style and learning, innovation and organizational performance was not confirmed. Structural equation modeling that is localized based on statistical population, indicate that the use of transformational leadership style, leads to move Organizations towards innovation and creating a learning organization and ultimately organizational performance.
    Keywords: leadership styles, organizational learning, organizational innovation, organizational performance
  • Mohammad Mahmoudi Maymand, Amene Kiarazm Pages 57-74
    Intellectual capital is known as a key strategic asset for organizational performance and Innovative solutions and its management are critical to maintaining competitive advantage. This paper analyzes the relationship between intellectual capital, competition and driving innovation in 8 factories in the rubber and plastics industry. To assess these factors, the 246 views of managers and employees of companies surveyed were obtained by using random sampling. The used tool in this research was a questionnaire. Reliability was measured via used Cronbach's Alpha formula and in order to study its validity, conceptual-superficial method was used obtaining expert's views that indicated its suitability validity. To analyze the data, the software LISREL 8.8 was used to test the research hypotheses. The results showed that components of intellectual capital (human capital, structural capital, relational capital) to create a competitive advantage and drivers of innovation are impressive.
    Keywords: Intellectual capital, human capital, structural capital, relational capital, competitive advantage, innovation
  • Azam Pahlevan Sadegh, Bijan Abdollahi, Abdolrahim Navehebrahim, Hassanreza Zeinabadi Pages 75-103

    The main objective of this study is identification and validation of symptoms and dimensions of organizational mindfulness in higher education. This study is a mixed research and an explanatory sequential design, and the target is in the area of applied research. In qualitative unit, population were the experts of schools of management of public universities of Tehran and sample were 14 experts of management knowledge and semi-structured interviews were implemented on them. In quantitative unit, population were the management faculty members of schools of management of public universities of Tehran and sample were 226 management faculty members of schools of management of public universities of Tehran and organizational mindfulness instrument was executed on them in the year 2014-2015. The sampling method in the qualitative unit was snowball and the quantitative unit was two-stage cluster sampling method and then targeted available. Analysis showed accepted reliability and validity. In qualitative unit for collection of mindfulness indicators, content analysis and open coding method was used for information analysis. Due to the nature of study in the unit of quantitative, the statistical methods used were exploratory and confirmatory factor analysis. Findings showed organizational mindfulness consist of rapidity and agility, flexibility, accountability, conditional learning and development of recognition, trust and openness dimensions. Results showed the need to encourage members to innovation and creativity, new skills and knowledge learning, acceptance of changes, attention to flexibility, encourage of risk-taking, improvement of education and services, and attention to very important consequences of mindfulness creation in organization.

    Keywords: Organizational mindfulness, Higher education, Mindful organization, Dimensions of organizational mindfulness, Mindful University
  • Leila Mortazavi, Mohammad Hosein Shojaee Pages 104-128
    The purpose of this study is determination of relationship between employees’ perception of authentic leadership and their Promotive Psychological Ownership and Preventive Psychological Ownership. According to, the survey-analytical method of research was used. Statistical population of this research is all the line staff of Iran Insurance Company in Tehran. Among them 129 employees were selected based on Morgan table as statistical sample via simple random sampling. Research instrument consisted of psychological ownership questionnaire (Olckers, 2011) and Authentic Leadership questionnaire (Avilio, 2007). Reliability and validity of aforementioned questionnaires were done according to content validity and construct validity and also cronbach's alpha calculation. In addition, for data analysing and research hypothesis test, structural equation modelling and Friedman test were used, via using of Spss and Amos software. Research findings indicated that there is a significant positive relationship between authentic leadership and promotive psychological ownership. However there is no relationship between preventive psychological ownership, or territoriality, and authentic leadership. Besides that, there is a positive relationship between components/factorials of self-awareness, internalized moral perspective, relational transparency and balanced processing of information and self-efficacy, belongingness, self-identity and accountability factorials. However, there is no semantic relationship between internalized moral perspective and territoriality.
    Keywords: Promotive psychological ownership, Preventive psychological ownership, Authentic leadership, Relational transparency, balanced processing of information, Internalized moral perspective, Self, awaren
  • Morteza Moradi*, Sanaz Rostaee Pages 129-154

    The purpose of this study is to investigate the potential effects of organizational socialization (OS) on organizational citizenship behavior (OCB). For this purpose, the role of mediator variables such as; ethical climate (EC), organizational identification (OI) and organizational commitment (OC), were studied. According to these variables, 10 hypotheses were developed to examine the relationship between these variables mutually. Questionnaires were distributed between Imam Ali (AS) hospital employees. The sample was of 315 employees. In order to test the hypothesis in the end, LISREL software and Structural Equation Model (SEM) is used. The findings indicates that organizational socialization has a significant positive effect on organizational citizenship behavior ethical climate, organizational identification and organizational commitment. Ethical climate has a significant positive effect on organizational citizenship behavior, organizational identification and organizational commitment. Organizationa identification has a significant positive effect on organizational citizenship behavior and organizational commitment. Finally, findings also indicates that relation between organizational commitment and organizational citizenship behavior is positive.

    Keywords: Organizational Socialization, Organizational Identification, Ethical Climate, Organizational Commitment, OCB
  • Nikta Kazemi Moghadasy, Mohammadreza Zabihi, Gholam Abbas Shekari Pages 155-180
    Like humans, Organizations may be healthy or sick. From psychological disorders in organizations, organizational paranoia can be noted that originate from employees negative attitudes. Employees sense of justice or injustice and also their perception of organizational support could motive formation of positive or negative attitude, so that impact on the level of organization’s cynicism and getting sick. This study examines the relationship between organizational justice and organizational paranoia regarding the moderating role of perceived organizational support on the employees. Statistical population of this study includes all employees in Islamic Azad University of Mashhad. Research data was collected using questionnaires through a stratified sampling method proportional to the population. In order to analyze the research data, pearson correlation test and structural equation modeling were used. Our findings confirmed the moderating role of perceived organizational support in the relationship between organizational justice and organizational paranoia of employees.
    Keywords: Organizational Justice, Organizational Paranoia (Cynicism), Perceived Organizational Support