فهرست مطالب

مجله بیومکانیک ورزشی
سال سوم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا انتظاری خراسانی *، علیرضا فارسی، محمد کاظم واعظ موسوی، بهروز عبدلی صفحات 1-10
    هدف
    نظریات موجود در رابطه با الگوی تغییرپذیری همراه با ماهر شدن دارای تناقض می باشند. لذا تحقیق حاضر با جداسازی درجات آزادی مکانیکی و دینامیکی به بررسی دو نوع تغییرپذیری هماهنگی و مطلق طی فرایند یادگیری مهارت پرتاب آزاد بسکتبال پرداخت.
    روش ها
    تعداد 20 شرکت کننده به صورت داوطلبانه در پژوهش حاضر شدند. افراد به طور تصادفی به دو گروه تمرین بدنی و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایشی طی 12 جلسه 50 کوششی به تمرین پرداختند. تغییرپذیری مطلق به وسیله ی ریشه میانگین مجذور خطا و تغییرپذیری هماهنگی به روش وکتور کدینگ مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    در نمرات دقت گروه تمرین بدنی به طور معناداری بهتر از کنترل عمل کرد. نتایج در رابطه با تغییرپذیری مطلق نشان داد تنها در مفصل مچ بین گروه تمرین بدنی و کنترل تفاوت وجود دارد (0/37=p و 5/07=F) و الگوی تغییرات از نظریه Bernstein حمایت کرد. در مورد تغییرپذیری هماهنگی، بین دو گروه در هیچ یک از جفت مفاصل تفاوت وجود نداشت اما الگوی تغییرات در گروه تمرین بدنی در مفصل مچ-آرنج مطابق با نظریه سیستم های پویا بود.
    نتیجه گیری
    به طورکلی یافته های پژوهش حاضر نیز لزوم جداسازی درجات آزادی مکانیکی و دینامیکی را در اندازه گیری ها و بحث پیرامون نظریات موجود در رابطه با روند تغییرپذیری حرکتی نشان داد. هم چنین به نظر می رسد که در مهارت پرتاب آزاد بسکتبال حرکت مچ و هماهنگی مچ-آرنج از اهمیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: درجات آزادی مکانیکی، درجات آزادی دینامیکی، وکتور کدینگ، نظریه ی فزونگی
  • محمد فاضل صباغی، مسعود میرمعزی *، پرستو محمدیان صفحات 11-20
    هدف
    در طی سال های اخیر با توجه به پیشرفت های علمی در جنبه های مختلف ورزشی، توسعه و بهبود سریعی در استانداردهای اجراهای ورزشی و همچنین عملکرد ورزشکاران رخ داده است. در مسابقات شنا استارت به موقع و صحیح ازجمله عواملی است که در موفقیت شناگران به ویژه شناگران سرعتی نقش به سزایی دارد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه متغیرهای منتخب کینماتیکی استارت تک پای جلو وزن و عقب وزن شناگران پسر نخبه بود.
    روش ها
    تعداد 14 شناگر نخبه پسر با میانگین سنی 1/92± 17/86سال به صورت هدف دار و در دسترس از بین کسانی که استارت بهتری داشتند در این پژوهش شرکت کردند. متغیرهای منتخب کینماتیکی در نظر گرفته شده در این تحقیق شامل زاویه رهایی از سکو، سرعت رهایی از سکو، زاویه ورود به آب، سرعت ورود به آب و مسافت پرواز بود. از دوربین فیلم برداری سرعت بالای 100 فریم بر ثانیه برای تعیین موقعیت بدن و اندازه گیری پارامترهای کینماتیکی در طی اجرای دو تکنیک استارت تک پای جلو وزن و عقب وزن استفاده شد. آزمون کولموگروف- اسمیرنوف برای بررسی توزیع نرمال داده ها و سپس از آزمون تی- زوجی برای مقایسه کمیت های کینماتیکی بین دو نوع استارت در سطح آلفای 05/0 استفاده گردید.
    یافته ها
    مسافت پرواز در دو تکنیک استارت تک پای جلو وزن و عقب وزن شناگران پسر نخبه اختلاف معناداری داشت (0/05>p) و در استارت تک پای عقب وزن بیشتر از استارت جلو وزن بود. در سایر مولفه ها ازجمله زاویه و سرعت رهایی از سکو، زاویه و سرعت ورود به آب در دو نوع استارت تک پا جلو وزن و عقب وزن تفاوت معناداری وجود نداشت (0/05
    نتیجه گیری
    به دلیل تفاوت مسافت پروازی و زمان جدا شدن از سکو به دلیل موقعیت قرارگیری مرکز ثقل بدن در دو نوع استارت توصیه می شود مربیان و شناگران بسته به نوع مسابقه (سرعتی و استقامتی بودن ماده شنا)، از هر یک از دو نوع استارت استفاده کنند.
    کلیدواژگان: شنا، استارت تک پا، کینماتیک
  • یوسف یاراحمدی *، راضیه میرباقری، ملیحه حدادنژاد صفحات 21-30
    هدف
    والیبالیست ها به علت پرش زیاد و قوس دادن به کمر برای ضربه زدن ضربه های مداوم مثل اسپک که از بالای سر زده می شود، دچار اختلال در ستون فقرات و افزایش لوردوز کمری می شوند. لذا هدف از این تحقیق بررسی تاثیر هشت هفته ماساژ یومی هوتراپی بر خطای بازسازی، انعطاف پذیری و قدرت عملکردی زنان والیبالیست مبتلا به لوردوز کمری بود.
    روش ها
    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. 30 نفر زن والیبالیست مبتلا به لوردوز کمری افزایش یافته به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفره ماساژ یومی هوتراپی و کنترل (بدون تمرین) تقسیم شدند. میزان خطای بازسازی و دامنه حرکتی تنه به وسیله اسپاینال موس ، قدرت عضلات فلکسوری و اکستنسوری با استفاده از دینامومتر دستی و میزان زاویه کمری به وسیله خط کش منعطف اندازه گیری شد. از آزمون تی زوجی جهت مقایسه درون گروهی و از آزمون تی مستقل جهت مقایسه بین گروهی استفاده شد.
    یافته ها
    در میزان خطای بازسازی و دامنه حرکتی تنه و قدرت عضلات فلکسوری و اکستنسوری بین دو گروه تمرینی و کنترل تفاوت معنی داری مشاهده شد (0/05≥P).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ماساژ یومی هوتراپی بر خطای بازسازی، دامنه حرکتی فلکشن تنه و قدرت عملکردی تاثیرگذار است. لذا به درمانگران توصیه می شود ماساژ یومی هوتراپی را موردتوجه ویژه قرار دهند.
    کلیدواژگان: دامنه حرکتی، حس عمقی، یومی هوتراپی
  • اکبر طاهریان، معصومه شجاعی *، افخم دانشفر، مریم شریف دوست صفحات 31-40
    هدف
    مرکز جرم، کمیتی است که بر اساس توزیع جرم و طول قسمت های فوقانی بدن به بخش های پایینی بدن تعیین می شود. این کمیت که نقش اساسی در تعادل بدن ایفا می کند، با روش های گوناگون اندازه گیری می شود. پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل به منظور تخمین مرکز جرم دختران و پسران در فاصله ی 6 تا 12 سال، برحسب متغیرهای مربوط به قامت و جرم انجام پذیرفت.
    روش ها
    شرکت کنندگان این پژوهش 192 کودک دختر و 192 کودک پسر سالم مشغول به تحصیل در شهر اصفهان بودند که از تعداد154850 دانش آموز به روش خوشه ایانتخاب شدند و جرم آن ها با ترازو و متغیرهای مربوط به قامت، با متر و محل مرکز جرم بدن با دستگاه تخته توزین مبتنی بر محاسبه گشتاورها اندازه گیری شد. سپس با رعایت پیش فرض های رگرسیون چند متغیره و از روش گام به گام، متغیرهایی که بیشترین تاثیر را بر مکان مرکز جرم داشتند، انتخاب و مدل هایی برحسب آن ها ارائه گردید.
    یافته ها
    معادله ای که برای دختران به دست آمد، نشان می دهد قامت ایستاده، نمایه توده بدنی و نسبت قد نشسته به قامت ایستاده، می توانند محل مرکز جرم کودکان دختر را برآورد نمایند و تخمین مرکز جرم کودکان پسر، با قامت ایستاده، قد نشسته و نسبت قد نشسته به قامت ایستاده، به صورت معادله میسر می باشد.
    نتیجه گیری
    برای تخمین مرکز جرم بدن کودکان، به جای استفاده از روش ها و محاسبات متعدد و بعضا دشوار، وقت گیر و پرهزینه، استفاده از معادلات به دست آمده در این پژوهش توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کودکان، مرکز جرم، معادله، گشتاور
  • هیمن محمدی *، حسن دانشمندی، محمدحسین علیزاده، علی شمسی ماجلان صفحات 41-50
    هدف
    مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر والگوس پویای زانو در طی اسکات بالای سر، بر قدرت و دامنه حرکتی مفاصل ران و مچ پای بسکتبالیست ها انجام گردید.
    روش ها
    در این مطالعه 35 بسکتبالیست سالم (میانگین سن 99/1 ± 98/20، قد 64/6 ± 27/183 سانتی متر و وزن 24/9 ± 31/75) در دو گروه کنترل (18 نفر) و دارای والگوس پویای زانو (17 نفر) و فاقد آسیب اندام تحتانی در طی یک سال گذشته به طور داوطلبانه شرکت نمودند. قدرت با استفاده از دینامومتر دستی و دامنه حرکتی غیرفعال با استفاده از گونیامتر اندازه گیری شد. از آزمون تی مستقل در سطح معنی داری 05/0 برای تعیین تفاوت قدرت و دامنه حرکتی گروه کنترل و دارای والگوس پویای زانو استفاده شد.
    یافته ها
    بسکتبالیست های گروه والگوس پویای زانو در مقایسه با گروه بدون والگوس دارای قدرت چرخش خارجی و اکستنشن ران بیشتر (به ترتیب 000/0P=، 004/0P=) ، قدرت پلانتار فلکسیون کمتر (001/0P=)، دامنه حرکتی دورسی فلکسیون زانو خم کمتر (021/0P=) و چرخش خارجی ران بیشتری (002/0P=) بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بسکتبالیست های دارای والگوس پویای زانو دارای عضلات سفت و ضعیف مچ پا هستند و به نظر می رسد مداخلات تمرینی متمرکز بر بهبود قدرت و دامنه حرکتی مچ پا، می تواند کینماتیک اندام تحتانی طی اسکات بالای سر را بهبود بخشد و موجب اصلاح والگوس پویای زانو گردد.
    کلیدواژگان: والگوس پویای زانو، قدرت عضلانی، دامنه حرکتی، اسکات بالای سر
  • صفورا حشمتی *، حسن دانشمندی، سید حسین حسینی صفحات 51-60
    هدف
    هدف از تحقیق حاضر، مقایسه فعالیت الکتریکی عضلات ذوزنقه فوقانی و دندانه ای قدامی در حرکت آبداکشن و بررسی وضعیت تقارن کتف ها بین سه رشته تیراندازی شامل تیروکمان، تپانچه و تفنگ بادی بود.
    روش ها
    24 تیرانداز 20-40 ساله با سابقه بیشتر از 3 سال تمرین، به صورت در دسترس در این تحقیق شرکت کردند. فعالیت الکتریکی عضلات آزمودنی ها حین آبداکشن بازو در زوایای 60 و 90 درجه با دست برتر با استفاده از الکترومیوگرافی سطحی و وضعیت تقارن کتف ها با استفاده از تست اصلاح شده لغزش جانبی، ارزیابی شد. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون های آماری t مستقل و ANOVA صورت گرفت.
    یافته ها
    در هردو وضعیت آبداکشن 60 و 90 درجه، فعالیت عضله دندانه ای قدامی در گروه تیروکمان به طور معنی داری بیشتر از گروه های تپانچه و تفنگ بادی بود (0/05>P). اما در فعالیت عضله ذوزنقه فوقانی تفاوت معنی داری بین سه گروه نشان داده نشد(05/0P). همچنین، تفاوت های معناداری در تقارن کتف ها در حالت قرارگیری دست ها روی لگن و در حالت قرارگیری دست ها در 90 درجه الویشن، بین گروه های تیروکمان با تفنگ و نیز بین گروه های تفنگ با تپانچه وجود داشت (0/05>P).
    نتیجه گیری
    حالت گیری های متفاوت دست و شانه تیراندازان رشته های مختلف به عنوان پوسچرهای غالب در حین تمرین و مسابقات، می تواند از مهم ترین علل تفاوت در فعالیت الکتریکی عضلات و تقارن کتف در میان این گروه ها باشد.
    کلیدواژگان: تیروکمان، تفنگ بادی، تپانچه، فعالیت الکترومایوگرافی، وضعیت کتف
|
  • Zahra Entezari Khorasani *, Alireza Farsi, Mohammad Kazem Vaez Mousavi, Behroz Abdoli Pages 1-10
    Objective
    Theories are in paradox in relation to the variability pattern with being skilled. Then this research has investigated two types of absolute and coordination variability during basketball free throw learning, with isolating mechanical and dynamical degrees of freedom.
    Methods
    Twenty self-declared participants were randomly assigned into two groups: physical practice and control. Experimental group practiced in 12 sessions of 50 trials. Absolute variability was measured by root mean square error and coordination variability was assessed using vector coding.
    Result
    The physical practice group was significantly better than control group in accuracy scores. Results in relation to the absolute variability revealed, only in the ankle joint, physical practice and control groups are different (P=0.037, F=5.07) and the pattern of changes supported Bernstein's theory. In the case of coordination variability, there was no difference between the two groups in any of the joints coupling. But the wrist-elbow pattern of changes in physical practice group was in accordance with the theory of dynamic systems.
    Conclusion
    Overall, it seems that wrist movement and wrist-elbow coordination are very important in free throw shooting skill. Also, the findings of this study showed that it is necessary to isolate mechanical and dynamical degrees of freedom in the measuring and discussing the Theories regarding the movement variability.
    Keywords: Mechanical degrees of freedom, Dynamical degrees of freedom, Vector coding, Bernstein theory, Redundancy
  • Mohammad-Fazel Sabaghi, Masoud Mirmoezzi *, Parasto Mohammadian Pages 11-20
    Objective
    Over recent years, due to scientific advances in various aspects of sport, rapid development and improvement has taken place in sport performance standards as well as athlete's performance. In the swimming tournament starting on time and correctly, one of the factors that plays an important role in the success of swimmers, especially speed swimmers. The aim of this study was Comparison of selected kinematic variables frontand rear- weighted track start of elite male swimmers.
    Methods
    Fourteen male elite male swimmers with an average age of 17.86±1.92 years were targeted and available among those who had better starters and had the right foot (dominant legs) place in this study. The following kinematic parameters were analysed: take off angle, take off velocity, entry angle, entry velocity and flight distance. Used a top speed of 100 fps video camera to detect body position and biomechanical parameters during the performance two start techniques.the statistical methods were Kolmogorov-smirnov test to chek for normal distribution of data and T-test for comparison between two types of kinematic quantities start with 0.05 alpha levels.
    Results
    Findings indicated that flight distance were significant difference between two start techniques (P
    Conclusion
    Because of the difference in flight distance and Time off the platform in two types of startes, coaches and swimmers can use either of the two startes depending on the type of competition (Speed and endurance of swimming).
    Keywords: Swimming, Track Start, Kinematic
  • Yousef Yarahmadi *, Razeih Mirbaghri, Maliha Hdadnzhad Pages 21-30
    Objective
    Volleyball players due to the high jump and bend the waist to hit and Continuous shot to be like spokes from the top of the head, spine and increased lumbar lordosis are impaired. The aim of this study was to investigate Efficacy of the Yumeiho therapy massage on Repositioning error, Range of motion trunk Flexation and functional power in women volleyball players with Hyper lordosis.
    Methods
    the present study was a quasi - experimental study with a pretest-posttest design with a control group. A total of 30 postmenopausal women with hyper lordosis were purposefully selected and randomly divided into two groups of 15 individuals massage and control (no exercise) groups. The amount of Repositioning error by the spinal mous, Range of motion by spinal mouse and muscle strength by dynamometer was used. The experimental group strength training did three times a week for eight weeks. Paired t-test for within group comparison, independent t-test was used for comparison between groups.
    Results
    Significant difference was observed between the two groups in the Repositioning error, Range of motion of trunk Flexation and extensor and flexor of trunk muscle.
    Conclusion
    results showed that the effect of Yumeiho therapy massage on repositioning error, Flexation range of motion trunk and functional power had a significant. It therapists recommended to include Yumeiho therapy massage in order to enhance these variables.
    Keywords: Range of motion, Proprioception, Yumeiho therapy
  • Akbar Taherian, Masoumeh Shojaei *, Afkham Daneshfar, Maryam Sharifdoust Pages 31-40
    Objective
    The center of mass is dependent on the distribution of mass and length of the upper parts of the body to the lower parts of the body. This plays a fundamental role in the body's balance, which can be measured in various ways. The purpose of this study was to provide a model for determining the center of mass of girls and boys aged 6 to 12 years.
    Methods
    Participants in this study were 192 healthy girls and 192 healthy boys who were studying in Isfahan, from which 154850 students were selected through cluster sampling. For this purpose, their mass was measured with a bascule, variables related to stature with meter and center of mass were measured with a weighing machine based on calculating torques. with respect to the multivariate regression assumptions and stepwise method, the variables that had the greatest impact on the center of mass were selected and models were proposed whit them.
    Results
    The girl’s equation, shows that the stature, body mass index and sitting height per stature ratio, can be used to estimate the center of mass of girl children, and the estimated center of mass for boy children, with stature, sitting height and sitting height per stature ratio, form equation is possible.
    Conclusion
    It is recommended to use the obtained equations in order to estimate the center of mass of children's bodies, rather than using multiple and sometimes difficult, time-consuming and costly methods and calculations.
    Conclusion
    It can be said that, in order to calculate the center of mass of child, instead of using multiple and sometimes difficult, time consuming and costly methods and calculations, the equations obtained in this study should be used.
    Keywords: Children, Center of Mass, Equation, Torque
  • Hemn Mohammadi *, Hassan Daneshmandi, Mohammadhoein Alizadeh, Ali Shamsimajlan Pages 41-50
    Objective
    The purpose of this study was investigate the effect of dynamic knee valgus during overhead squat, on hip and ankle joints muscle strength and range of motion in basketball players.
    Methods
    In this study 35 healthy basketball players (with the mean age 20.98± 1.99, height 183.27 ± 6.64 cm and mass 75.31 ± 9.24 kg), in the control group (n = 18) and dynamic knee valgus group (n = 17) with no lower-extremity injury during the last year were the volunteers. The peak force and the passive range of motion were measured rspecively by a hand-held dynamometer and a goniometer. The Independent T-test at the significance level of 0.05 was used to determine the difference of strength and range of motion in the control and dynamic knee valgus groups.
    Results
    Compared by the control group, the dynamic knee valgus group showed to have a greater strength of the hip external rotation and extension (respectively P=0.000, P=0.004), smaller Plantarflextion strength (P=0.001), smaller dorsiflexion range of motion with knee bent (P=0.021), and greater external rotation of the hip (P=0.002).
    Conclusions
    The results showed that the dynamic knee valgus group exhibited tight and weak ankle musculature, and as appeared, training interventions focused on improving strength and range of motion of the ankle can improve lower extremity kinematics of during overhead squat and modify dynamic knee valgus.
    Keywords: Dynamic Knee Valgus, Muscle Strength, Range of Motion, Overhead Squat
  • Safoura Heshmati *, Hassan Daneshmandi, Seyyed Hosseein Hosseini Pages 51-60
    Objective
    The purpose of the present study was to compare the serratus anterior and upper trapezius muscles activities in the shoulder abduction and scapula symmetry position between three shooting fields including archery, pistol and air rifle.
    Methods
    Twenty­-four available shooters of 20-40 years old with more than 3 years of professional training history were participated in this study. The electrical activity of subjects in during 60 and 90 degree abduction with dominant hand were evaluated by using surface electromyography and scapular symmetry position by using Modified Lateral Scapular Slide test. Data were analyzed by independent t-test, ANOVA.
    Results
    In both positions of 60 and 90 degree abduction, the activity of the serratus anterior muscle in archery group was significantly more than the pistol and air rifle ones (P 0.05). There were significant differences between distances of two lower scapular angles from the vertebral column in positioning of the hand on the hip in air rifle, and in positioning of the hand in 90 degree elevation, in archery and pistol groups (PDiscussion and
    Conclusion
    The different positioning of hand and shoulder in the different fields shooters as the dominant postures during exercises and competitions, can be one of the most important causes of the difference in muscles electrical activity and scapular symmetry among these groups.
    Keywords: Archery, Air rifle, Air pistol, Electromyographic activity, Scapula position