فهرست مطالب

مجله بیومکانیک ورزشی
سال چهارم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ادریس باوردی مقدم*، نرمین غنی زاده حصار، سید صدرالدین شجاع الدین صفحات 5-15
    هدف
    جمعیت بالای سالمندانی که مشکلات جسمی و سلامتی از جمله استئوآرتریت دارند، تاثیر عمیقی بر وضعیت اجتماعی و اقتصادی کشور دارد. با توجه به این که ورزش درمانی یکی از اجزای اساسی مراقبت بهداشتی استئوآرتریت در سالمندان است، لذا هدف از این مطالعه بررسی ورزش درمانی در استئوآرتریت زانو و لگن می باشد.
    روش ها
    با استفاده از واژه های کلیدی (Knee osteoarthritis، Hip osteoarthritis، Exercise therapy in osteoarthritis) از طریق بانک های اطلاعاتیCinahl Eevier ، PubMed، Science direct ، و Google scholar به جستجوی مقالات خارجی پرداخته شد. پروتکل انتخاب مقالات بر اساس راهنمای دانشگاه یورک انجام گرفت.
    یافته ها
    در جستجوی اولیه 246 مقاله یافت شد، در بررسی اولیه ای 49 مقاله تکراری حذف گردید. در غربالگری مرحله دوم موضوعات، خلاصه مقالات و کلید واژه ها بررسی شدند و 171 مقاله غیر مرتبط با موضوع مورد نظر، نیز از محدوده بررسی خارج شد و در نهایت بر اساس اصول استاندارد و عنوان مقالات مد نظر بر اساس عنوان پژوهش حاضر کار با 19 مقاله، انجام گردید. نتایج بررسی ها حاکی از این بود که در ورزش درمانی تمریناتی با هدف بهبود قدرت عضلانی، ظرفیت هوازی، انعطاف پذیری و فعالیت های تحمل وزن روزانه از جمله تمرینات رایج و مفید ورزش درمانی برای افراد مبتلا به استئوآرتریت می باشد.
    نتیجه گیری
    با بررسی یافته های تحقیقات پیشین، پژوهش حاضر توانست به یک جمع بندی مناسب و یکپارچه در رابطه با ورزش درمانی برای افراد مبتلا به استئوآرتریت زانو و لگن دست یابد و نیاز این قشر آسیب پذیر به تمرینات واحد را تا حدودی برطرف کند. نتایج بررسی ها حاکی از این بود که ورزش درمانی موجب کاهش درد و ناتوانی افراد مبتلا به استئوآرتریت زانو و به ویژه لگن شده و تاثیرات بسزایی در عملکرد این افراد دارد. همچنین تمریناتی با هدف بهبود قدرت عضلانی، ظرفیت هوازی، انعطاف پذیری و فعالیت های تحمل وزن روزانه از جمله تمرینات رایج و مفید ورزش درمانی برای افراد مبتلا به استئوآرتریت می باشد.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، استئوآرتریت لگن، ورزش درمانی
  • جواد هراتی*، حسن دانشمندی، محمدرضا شهابی کاسب صفحات 17-29
    هدف
    تعادل اندام فوقانی ارتباط نزدیکی با قدرت عضلات مرکزی بدن، اندام فوقانی و ثبات تنه در یک زنجیره حرکتی بسته دارد و شنا ورزشی است که نیازمند میزان قابل توجهی قدرت، استقامت، تحرک و تعادل در اندام فوقانی است. بنابراین هدف از مطالعه حاضر مقایسه دو برنامه تمرینی ثبات مرکزی در خشکی و آب بر تعادل اندام فوقانی و عملکرد شناگران می باشد.
    روش ها
    نمونه آماری تعداد 28 نفر از شناگران در دسترس شهرستان سبزوار بودند که به صورت تصادفی به سه گروه تمرین در خشکی (10نفر)، تمرین در آب (10نفر) و گروه کنترل (8 نفر) تقسیم شدند. برای اندازه گیری عملکرد شنا از تعداد دست در دقیقه و رکورد شنا و برای تعادل از آزمون عملکردی تعادل اندام فوقانی استفاده شد. تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مختلط دوعاملی برای مقایسه درون گروهی و بین گروهی متغیرهای پژوهش و از آزمون تعقیبی بونفرونی برای مقایسه ها ی دو به دو گروه ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 4 هفته تمرینات ثبات مرکزی در خشکی باعث بهبود زمان شنای 50 متر و همچنین بهبود تعادل اندام فوقانی در سمت برتر و غیربرتر شد. این بهبود در زمان شنا برای گروه تمرین در آب و نیز برای تواتر دست در هر دو گروه معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    به طورکلی، پژوهش حاضر اهمیت تمرینات ثبات مرکزی در خشکی و آب را بر عملکرد و تعادل شناگران نشان داد. لذا، مربیان و شناگران نوجوان غیررقابتی می توانند از پروتکل مطالعه حاضر برای بهبود تعادل اندام فوقانی و عملکرد شنا در برنامه تمرینی خود استفاده کنند.
    کلیدواژگان: تعادل اندام فوقانی، ثبات مرکزی، شنا، عملکرد
  • مسعود میرمعزی*، حیدر صادقی، مهدی جعفری، لطفعلی لطفی صفحات 31-42
    هدف
    با توجه به اثر خستگی قامتی بر شرکت در فعالیت های ورزشی و ایجاد اختلال در عملکرد حرکتی، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر خستگی ناشی از یک جلسه تمرین شدید بر تعادل ایستا و پویای کاراته کاهای کاتا و کومیته مرد نخبه بود.
    روش ها
    از درون جامعه آماری 20 نفره کاراته کاهای کاتا و کومیته مرد تیم ملی کاراته در سال 95-1394، 16 آزمودنی در دسترس با میانگین سنی 20/4±75/23 سال که همگی سالم بودند، انتخاب شدند. تعادل ایستا و پویا قبل و بعد از اعمال یک جلسه تمرین شدید کاراته برای کاراته کاهای تیم ملی اندازه گیری شد. شاخص های نوسانات قامتی شامل میانگین تغییرات مرکز فشار و سرعت تغییرات مرکز فشار در جهات داخلی- خارجی و قدامی– خلفی، طی وضعیت ایستاده روی یک پا به عنوان شاخص تعادل ایستا اندازه گیری شد و به منظور ارزیابی وضعیت ثبات پاسچر پویا از آزمون فرود از پرش روی صفحه نیرو کیستلر با فرکانس 1000 هرتز، استفاده شد. از آزمون تی وابسته برای مقایسه اثر خستگی بر کاتا و کومیته و از تحلیل کوواریانس برای بررسی اثر خستگی در دو گروه کاتا و کومیته در سطح معناداری 05/0 استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد خستگی ناشی از یک جلسه تمرین شدید بر تعادل ایستا و پویای کاراته کاهای کاتا و کومیته مرد نخبه تاثیرگذار است (0/05P<). کومیته کاها نیز از تعادل پویای بهتری نسبت به کاتا کاها برخوردار بودند (0/002p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود که مربیان و ورزشکاران آثار منفی خستگی بر تعادل ایستا و تعادل پویا را در جلسات تمرین شدید مدنظر قرار دهند. ازآنجایی که تمرینات متفاوت در کاتا کاها و کومیته کاها مزیت بر دیگری نداشتند، توصیه می شود در اعمال برنامه تمرین به نحوی عمل شود که خستگی را به تاخیر بیندازد تا خطر آسیب اسکلتی- عضلانی کاهش یابد.
    کلیدواژگان: کاراته، کاتا، کومیته، خستگی، تعادل ایستا، تعادل پویا
  • بهنام مرادی*، سید صدرالدین شجاع الدین صفحات 43-52
    هدف
    مولتیپل اسکلروزیس یکی از شایع ترین بیماری های مخرب سیستم عصبی مرکزی در بزرگ سالان می باشد. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین قدرت و استقامت ایزومتریک عضلات ثبات دهنده مرکزی با کنترل پاسچر و استقامت در راه رفتن بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود.
    روش ها
    تعداد 35 مرد بیمار (مقیاس ناتوانی 1تا4، سن 25 تا 35 سال، توانایی راه رفتن به صورت مستقل) انجمن ملی ام اس تهران، داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند. برای ارزیابی قدرت و استقامت ایزومتریک عضلات ثبات دهنده ثبات مرکزی، کنترل پاسچر و استقامت در راه رفتن بیماران مولتیپل اسکلروزیس به ترتیب از دو مجموعه تست های قدرت و استقامت ایزومتریک عضلات ثبات دهنده ناحیه مرکزی بدن این بیماران (به ترتیب با استفاده از فشارسنج و نگه داشتن زمان) و همچنین از تست های تعادل برگ و 6 دقیقه راه رفتن استفاده گردید. به منظور بررسی ارتباط بین آزمون ها، از ضریب همبستگی پیرسون (با اطمینان 95درصد و 0/05>P) استفاده شد.
    یافته ها
    ارتباط بین تست های قدرت و استقامت ایزومتریک عضلات مرکزی بیماران مولتیپل اسکلروزیس (قدرت ابداکتورهای ران 0/629r=، قدرت چرخش دهنده های خارجی ران 0/492r=، استقامت فلکسورهای تنه 0/546r=، استقامت اکستنسورهای تنه 0/552r=، استقامت فلکسورهای جانبی تنه 0/546r=) با کنترل پاسچر این بیماران معنادار (ارتباط مثبت و مستقیم) می باشد. در مقابل بین تست های ایزومتریک عضلات ثبات دهنده مرکزی با استقامت در راه رفتن بیماران مولتیپل اسکلروزیس ارتباط معناداری وجود (0/05>P) نداشت.
    نتیجه گیری
    با وجود ارتباط معنادار بین قدرت و استقامت ایزومتریک عضلات ثبات دهنده مرکزی بیماران مولتیپل اسکلروزیس با یکی (کنترل پاسچر) از دو متغیر عملکردی، باید بیان کرد که بهره گیری از سایر روش ها (تست های دینامیک و روش هایی نظیر الکترومایوگرافی)، برای رسیدن به نتایج مطمئن مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: قدرت، استقامت، عضلات مرکزی، عملکرد، مولتیپل اسکلروزیس
  • مرتضی ساجدی نیا*، علی اصغر نورسته، زهرا صلاح زاده صفحات 53-61
    هدف
    عوامل موثر در حفظ تعادل شامل اطلاعات حسی است که از سیستم های حسی-پیکری، وستیبولار و بینایی به دست می آید و تحت تاثیر هماهنگی، دامنه حرکتی مفصل و قدرت عضلاتی قرار دارند. لذا هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین سازوکارهای عصبی-عضلانی با تعادل ایستا و پویای بازیکنان فوتبال بود.
    روش ها
    در یک مطالعه مشاهده ای تحلیلی، از میان بازیکنان فوتبال باشگاه شهرداری تبریز، تعداد 45 نفر برای بررسی ارتباط بین قدرت، حس نیروی مفصل، حس عمقی و دامنه حرکتی با تعادل انتخاب شدند. میزان تعادل ایستا با استفاده از آزمون ارزیابی خطاهای تعادل (Bess)، تعادل پویا به وسیله آزمونY، میزان دامنه حرکتی زانو و حس عمقی با استفاده از دستگاه الکتروگونیامتر و قدرت عضلات چهارسر و همسترینگ و حس نیروی مفصل با استفاده از دستگاه دینامومتر ایزوکنتیک مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و آزمون ضریب همبستگی پیرسون ارتباط بین متغیرها در سطح معنی داری 0/05 بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین قدرت عضلات بازکننده و خم کننده زانو، حس نیروی مفصل، حس عمقی و دامنه حرکتی زانو با تعادل ایستا و پویا ارتباط معنی داری وجود دارد(0/05≥P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، بهبود قدرت عضلات مفصل زانو در ورزشکاران فوتبال، ممکن هست منجر به بهبود تعادل ایستا و پویای ورزشکاران گردد.
    کلیدواژگان: قدرت عضلانی، حس عمقی، دامنه حرکتی، تعادل ایستا، تعادل پویا
  • رسول بیاتی، علی شمسی ماجلان*، بهمن میرزایی صفحات 63-73
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی تاثیر 12 هفته برنامه گرم ‏کردن اختصاصی کشتی بر تعادل پویا کشتی‏ گیران نوجوان بود.
    روش‏ ها: تعداد 24 کشتی ‏گیر آزاد کار به صورت نمونه‏ گیری در دسترس انتخاب شدند و به دو گروه آزمایش و گروه کنترل تقسیم شدند.
    گروه آزمایش به مدت 12 هفته و 3 بار در هفته برنامه گرم کردن Wrestling+ و گروه کنترل نیز به همین مدت برنامه گرم‏ کردن روتین خود را انجام دادند. به منظور ارزیابی تعادل پویا از آزمون تعادل Y در قبل و پس از انجام تمرینات استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تی مستقل، تی وابسته و پی ‏نسبت در سطح معناداری (0/05P<) استفاده شد.
    یافته ها: بعد از انجام 12 هفته تمرین افزایش معناداری در میزان دست‏یابی در هر سه جهت آزمون تعادل Y و همچنین کاهش معنادار تعداد افراد در آستانه خطر آسیب آزمون تعادل Y در گروه آزمایش مشاهده شد (0/05P<). تفاوت معناداری در هیچ یک از متغیرهای تحقیق در گروه کنترل مشاهده نشد (0/05P≥).
    نتیجه‏ گیری: به نظر می‏ رسد که انجام برنامه گرم کردن اختصاصی کشتی می‏ تواند باعث بهبود تعادل در کشتی گیران شود. بنابراین استفاده از این شیوه نوین گرم‏ کردن قبل از تمرینات اختصاصی کشتی به مربیان و کشتی‏ گیران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تست Y، کشتی، گرم کردن، نوجوان، کشتی گیر
|
  • Edris Bavardi Moghadam *, Narmin Ghanizadeh Hesar, Seyed Sadradin Shojaedin Pages 5-15
    Objective
    The high elderly population who suffer from physical and health problems, including osteoarthritis, has a profound impact on the country's social and economic situation. Considering that therapeutic exercise is one of the essential components of OA care in the elderly, the aim of this study was to evaluate Exercise therapy in Knee and Hip Osteoarthritis.
    Methods
    Keywords such as (Knee osteoarthritis, Hip osteoarthritis, Exercise therapy in osteoarthritis) were searched in some including databases Cinahl Eevier, PubMed, Science direct, and Google scholar. Articles selection was done based on the York University manual protocol.
    Results
    In the initial search, 246 articles were found and in the initial review 49 duplicate articles were removed. In the second screening of the topics, the abstracts of the articles and the key words were examined and 171 articles unrelated to the content area were also excluded. Finally, based on the standard criteria and based titles on of the articles, only remained 19 articles based on which the study was conducted. The results of the studies indicated that in sports therapies, exercises aimed at improving muscle strength, aerobic capacity, flexibility, and daily weight bearing activities are commonly used useful exercises for people with osteoarthritis.
    Conclusion
    Reviewing the findings of the previous studies, this study was able to make from a proper conclusion in relation to exercise therapy for people with osteoarthritis of the knee and hip and to partly address the training needs of this vulnerable group. The results of the study indicated that exercise therapy reduces the pain and disability of people with knee osteoarthritis, especially pelvic pain, and has a significant effect on the performance of these individuals. Also, exercises aimed at improving muscle strength, aerobic capacity, flexibility, and daily weight bearing activities are commonly used and useful exercises for people with osteoarthritis.
    Keywords: Knee osteoarthritis, Hip osteoarthritis, Exercise therapy
  • Javad Harati *, Hassan Daneshmandi, Mohammad Reza Shahabi Kaseb Pages 17-29
    Objective
    Swimming is a sport that requires a considerable strength, endurance, mobility and stability of the upper body. Therefore, the aim of this study was to compare the effects of dry-land and in-water core stability training programs on swimmers’ upper body balance and performance.
    Methods
    The available statistical sample of this study included 28 swimmers from city of Sabzevar who were divided randomly into three groups of dry-land (10 swimmers), in-water (10swimmers) and control (8 swimmers). Data analysis was done by split-plot ANOVA to compare intra- and inter-group variables and Bonferroni post-hoc test was also utilized to compare group means within two groups.
    Results
    The results showed that four-week core stability exercises on dry-land led to 50m swimming time improvements as well as upper body balance of dominant and non-dominant limbs. There was no significant improvement in 50m for dry-land group and no significant improvement in stroke rate for both experimental groups.
    Conclusion
    Based on the findings of this study, it is suggested that coaches and swimmers utilize exercises used in this study in order to improve upper body balance as well as swimming performance in their training program.
    Keywords: Upper quarter balance, Core stability, Swimming, Performance
  • Masoud Mirmoezzi *, Heydar Sadeghi, Mahdi Jafari, Lotfali Lotfi Pages 31-42
    Objective
    With regard to the effects of postural fatigue on the amount of participation in sport activities and as this may result in impaired motor functioning, the aim of this study was to investigate the effect of fatigue on static and dynamic balance in karate kata and kumite elite men.
    Methods
    The statistical population consist of all karate kata and kumite National Karate team members in 2015-16, which involved 20 men. The sample of the study included 16 athletes with average age of 20.4 ± 23.75 years, all of whom were healthy. Static and dynamic balance was measured before and after the exercise protocol, including a severe karate training session. Static postural stability indices including mean center of pressure displacement (COP) and velocity of COP displacements (COP VEL) Direction of medial-lateral (ML) and anterior-posterior (AP), were measured in standing position on one leg. In order to evaluate the dynamic postural stability index (DPSI), the jump-landing task was used on the 1000-Hz Kistler force plate. Inferential statistics which were used to compare pre and post-test data in order to compare the effect of fatigue in kata and kumite groups at a significant level of 0.05, including paired samples t-test and covariance analysis.
    Results
    The findings indicated that fatigue caused by intense training would significantly affect the static and dynamic balance in karate kata and kumite elite men (P
    Conclusion
    Based on the results of the study, it can be recommended that coaches and athletes consider the negative effects of fatigue in intensive training sessions on static and dynamic balance. Since practically there is not much differences between different exercise in kata and kumite. It is recommended that the exercise program be used to delay fatigue in order to reduce the risk of musculoskeletal damage.
    Keywords: Karate, Kata, Kumite, Fatigue, Static balance, Dynamic balance
  • Behnam Moradi *, Seyed Sadreddin Shojaedin Pages 43-52
    Objective
    multiple sclerosis is one of the most common diseases which affect adults’ central neural system. The aim of this study was to assess the relationship between core stability muscles isometric strength and endurance with the postural control and walking endurance in patients with multiple sclerosis (MS).
    Methods
    To this end, 35 male patients (incapability scale 1to 4, aged between 25 to 35, with the ability to walk independently) from Tehran MS association participated in this study voluntarily. In order to evaluate the core muscles isometric strength and endurance, and the postural control of the patients with multiple sclerosis, two sets of tests (using barometer and keeping the time) and berg balance tests and 6-minute walk were utilized. In order to examine the relationship between and among the tests, Pearson correlation coefficient (with the significance level of 0.95 and p value≤0.05) was used.
    Results
    The relationship between core muscles isometric strength and endurance among the MS patients (Leg Abductors Strength r= 0.629, leg External Rotators Strength r= 0.492, Trunk Flexor Endurance r = 0.546, Trunk Extensors Endurance r = 0.552, Trunk lateral Flexor Endurance r = 0.564) and their balance was significant (direct and positive relationship). On the other hand, no significant relationship was found between core muscles isometric tests with 6-minute with walk functional among the patients multiple sclerosis.
    Conclusion
    Despite the significant relationship between core muscles isometric strength and endurance in patients MS on one of the functional capability variables (balance), it should be stated that taking advantage of other methods (dynamic methods and methods like Electromyography) is required in order to achieve more verified and certain results.
    Keywords: Strength, Endurance, Core muscles, Functional, Multiple Sclerosis
  • Morteza Sajediniya *, Aliasghar Norasteh, Zahra Salahzadeh Pages 53-61
    Objective
    The effective variables in maintaining balance come from sensory information that is obtained from sensory-visual, vestibular and visual systems, and is affected by coordination, range of motion and muscle strength. The purpose of this study was to investigate the relationship between neuromuscular mechanisms and the static and dynamic balance of soccer players.
    Methods
    In an analytical observational study, among the football players of the Shahdari Tabriz Club, 45 people were selected to examine the relationship between strength, joint strength, proprioception and range of motion. The static equilibrium value was measured by means of the equilibrium error assessment (BESS), dynamic equilibrium by Y test, knee range of motion and proprioception using an electrogunometer and chest and hamstring muscle strength and joint force sensation using an isokinetic dynamometer it placed. Finally, using SPSS software version 19 and running the Pearson correlation coefficient, the relationship between variables was evaluated at the significance level of 0.05
    Results
    The results showed that there wouled be a significant relationship between extensor muscle strength and knee flexion, joint force sensation, proprioception and knee range with static and dynamic balance (p
    Conclusion
    The results of the study imply that improvement of knee joint strength in soccer athletes may improve their static and dynamic balance.
    Keywords: Muscle strength, Proprioception, Range of motion, Static balance, Dynamic balance
  • Rasoul Bayati, Ali Shamsi Majelan *, Bahman Mirzaei Pages 63-73
    Objective
    The aim of the present study was to investigate the effects of a 12 week Wrestling specific warm-up program on dynamic balance in cadet wrestlers.
    Methods
    The study population included all cadet wrestlers in the city of Rasht from among whom 24 freestyle wrestlers were selected by the convenience sampling and divided into intervention and control groups. The Intervention group performed a Wrestling warm-up program for 12 weeks, three times a week and the control group performed routine warm-up during the same period. Y balance test was used for the assessment of dynamic balance in pre and post phases of the program. Independent samples t test, Dependent samples t test, and p-test were used for data analyses with preset alpha value of p
    Results
    The results indicated that there was a significant increase in reach distance of Y balance test and a significant decrease in the number of wrestlers at high risk in intervention group after implementation of 12 weeks wrestling warm-up program (p
    Conclusion
    It seems that the wrestling warm-up program can improve the dynamic balance. Therefore, it is recommended that wrestlers and coaches use this new warm-up program before the specific training.
    Keywords: Y Balance test, Wrestling, Warm-up, Cadet, Wrestler