فهرست مطالب

ادبیات پایداری - پیاپی 16 (بهار و تابستان 1396)

نشریه ادبیات پایداری
پیاپی 16 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/04
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقاله پژوهشی
  • ابراهیم ابراهیم تبار* صفحات 1-20
    ادبیات، تابلوی اندیشه ها و احساسات شاعر نسبت به کلیه رویدادهایی است که در دنیای اطراف رخ می دهد. شعرا،حوادث و وقایع موجود جامعه را ابتدا ترصید، سپس تجربه و احساس می کنند و با کمک ذوق و عنصرتخیل آنها را به تصویر می کشند تا خواننده را به درک صحیح ازآن فضا، راهنمایی کنند. یکی از شاعرانی که در ترسیم فضای سیاسی- اجتماعی عصر خود، بسیار موفق عمل کرده و مثل دیگر شاعران پایداری، نگران سرنوشت آینده مردم کشورش بوده؛ سیمین بهبهانی است. قلب او برای مردم و وطن اسلامی، می تپد. این نوع از اندیشه های پایداری؛ مقابله با رژیم طاغوت، ظلم ستیزی و تشویق مردم برای حفظ وطن وآرمان؛ وگسترش عدالت و مبارزه با بی هویتی، هدف او بوده و دراشعارش انعکاس یافته است.
    نگارنده در این جستار در پی پاسخ به این سوال است که بازتاب ادبیات پایداری در شعر سیمین چگونه بوده وکدام یک از مولفه های پایداری در اشعار او بیشتر جلوه داشته است؟ بررسی های به عمل آمده، نشان می دهدکه گونه های مختلف مولفه های پایداری در اشعارسیمین متجلی شده است. یکی از مهمترین مولفه های آن، مقاومت در برابر دشمن خارجی، انزجار از جنگ و ازعوامل دشمن درونی آن، مبارزه با فقر است. او شاعر دردمندی است که لحظه ای از مردم جدا نبوده و برای پاسداری از کشور، اشعار پرشوری را در وصف شجاعت رزمندگان و عظمت شهدا و درحمایت از دفاع مقدس سروده است.
    کلیدواژگان: سیمین بهبهانی، ادبیات پایداری، شهید، فقر
  • احمد امیری خراسانی، عصمت اکرمی نیا * صفحات 21-40
    سرزمین ایران، همواره سرزمین حماسه، دلیریو شجاعت بوده‏است. حماسه های ملی - مذهبی فراوان در اعصار گذشته و حال در خصوص تکریم قهرمانان ملی - مذهبی به نظم در‏آمده و پهلوانی ها، رشادت ها، آرمان ها و خواست های ایرانیان را توصیف کرده‏اند.
    ادبیات پایداری (که شعر دفاع مقدس، گونه‏ای از آن است) شاخه ای از درخت تنومند ادبیات حماسی است که در هر روزگاری به شیوه خاصی نمود می یابد. اگرچه بین سروده ها با درون مایه و مضمون مقاومتو پایداری در دوران دفاع مقدس و پس از جنگ، با مضمون ادب حماسی کلاسیک، تفاوت هایی است، وجه اشتراکهمه آنها ظلم‏ ستیزی، مبارزه با استبداد داخلی، بیگانه‏ستیزی، عدالت‏خواهی و دعوت به استقامت در برابر دشمن است.
    اغلب سروده های آغازین جنگ و سال های دفاع مقدس به قصد تهییج و ترغیب به نبرد و مقاومت و پایداری سروده‏شده اند؛ بنابراین مضمونی، رجز‏گونه دارند.
    این مقاله، ضمن اشاره به کاربرد رجز در اشعار حماسی ادوار مختلف شعر فارسی، مقاصد و کارکردهای آن در اشعار دفاع مقدس را بررسی کرده‏است. برای نیل بدین مقصود، ابتدا رجز در اشعار دفاع مقدس استخراج گردیده، پس از آن مقاصد و کار‏کردهای رجز در این اشعار تحلیل شده‏است.
    کلیدواژگان: حماسه، رجز، شعر دفاع مقدس
  • بهروز آقابابایی رودباری *، حسین حسنپور آلاشتی صفحات 41-64

    تحولات و دگرگونی هایی که در سه دهه اخیر در بن مایه های فکری و ایدئولوژیکی شاعر امروز صورت گرفته، تغییرات بنیادینی را در ساختار زبانی و بلاغی شعر و غزل این دوره فراهم آورده و طیف شعری وسیعی را در قلمرو ادبیات مقاومت در حیطه غزل با درون مایه جنگ - که غالبا می توان آنها را به دو دسته غزل حماسه و غزل سرخ تقسیم و تفکیک کرد - فرا روی شاعر این دوره گشوده است و در این مقال و مجال، نماد به عنوان یکی از ظریف ترین شگردهای هنری در میان عناصر گوناگون خیال، مورد بحث و فحص واقع شده است؛ آن گاه، مفاهیم و خاستگاه های آن در غزل بعد از انقلاب اسلامی، مورد مطالعه واقع شده و در پایان، علاوه بر نتیجه گیری، نمادهای این دوره به لحاظ محتوایی دسته بندی و مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته است. ملاک و معیار گزینش شاعران نیز در این تحقیق بر مبنای انتخاب ده تن از شاخص ترین چهره های غزل بعد از انقلاب اسلامی صورت پذیرفته که شعرشان غالبا در راستای انقلاب و جنگ رقم خورده است؛ این گروه از شاعران عبارتند از: 1- محمود شاهرخی (جذبه) 2- مشفق کاشانی 3- حسین اسرافیلی 4- یوسفعلی میرشکاک 5- علیرضا قزوه 6- سهیل محمودی 7- مرحوم قیصر امین پور 8- شادروان نصرالله مردانی (ناصر) 9- شادروان سیدحسن حسینی 10- زنده یاد سپیده کاشانی.

    کلیدواژگان: نماد، غزل، غزل حماسه، جنگ، مقاومت
  • احمدرضا حیدریان شهری، حکیمه دانشور *، حبیبه عزیزی افضلی صفحات 65-86
    شعر پایداری عاشورایی عربی و فارسی هر روز پرتوان تر از دیروز، عرصه های معنایی و تصویرآفرینی و صور خیال را می‏پیماید و غنی تر و شکوفاتر می گردد تا جایی که توانسته از مرزهای عادی درگذرد و در مقایسه با شعر دهه های گذشته زیباتر، خیال انگیر‏تر و پر رمز و رازتر شود. توجه به این نمادها ما را با پیام‏ها و آرمان‏های عاشورا و شاعران عاشورایی آشنا می‏سازد؛ «گنجشک و جبرئیل سید حسن حسینی و «الحسین لغه ثانیه» سروده جواد جمیل دو اثر سرآمد نمادپردازی در شعر عاشورایی هستند که در این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به بررسی تطبیقی نمادها ی آنها می‏پردازیم.
    از دید حسینی، عاشورا نه تنها حادثه‏ای مغموم نیست، بلکه او با کاربرد بالای بسامد نمادهای حنجره، گلو و گلوگاه و رنگ سرخ بر عدالت خواهی ، فریاد و مبارزه طلبی قیام عاشورا تکیه می کند. اندیشه و فلسفه حاکم بر تمامی اشعار این مجموعه «ما رایت إلا جمیلا» می‏باشد؛ همچنین در زمنیه نمادهای ملی و اسطوره‏ای حسینی با تکیه بر فرهنگ ایرانی و اسلامی و با اعتقاد به حکمت اشراق اشعار خود را می سراید.
    جمیل با نگاهی فرامکانی و فرازمانی به عاشورا می‏نگرد. نمادهای لب، خاکستر و خاکستری در شعر او، فضای استبداد و ابهام حاکم بر کشور عراق را مجسم می‏نماید و زخم و جراحت حسین (ع) زبانی دیگر است؛ زبان دومی که تفسیر زبان وحی و پیامبر (ص) است.
    کلیدواژگان: گنجشک و جبرئیل، الحسین لغه ثانیه، عاشورا، نماد
  • ابراهیم خدایار*، کبری فریدونی صفحات 87-110
    سهروردی (549؟- 587ق) یکی از موثرترین شخصیت های عرفانی و فلسفی در تاریخ فرهنگ ایران و جهان اسلام و بنیان گذار مکتب اشراق است. در دستگاه اندیشگی وی، وقوف بر غربت انسان در جهان و شوق بازگشت به موطن نخستین جایگاهی خاص دارد. این موضوع به‏طور عمده در آثار رمزی وی، به ویژه در رساله قصه الغربهالغربیهبه زیبایی مجال طرح یافته‏است.در این پژوهش سروده پورنامداریان با نام «ای شوق وصل و شور شهادت» از مجموعه شعر رهروان بی برگ (1382) که در حال وهوای «شهادت» سروده شده و بیش از هر چیز مبتنی ‏بر دستگاه فکری سهروردی در رساله پیش گفتهاست، به روش تحلیلی و با رویکردی انتقادی بررسی شد. نتایج تحقیق نشان داد با توجه به آثار پژوهشی شاعر در حوزه فلسفه اشراق و سهروردی پژوهی، قصه غربت غربی به‏طور مستقیم زمینه ساز آفرینش سروده یادشده با حال‏وهوای «مرگ و حیات» و به ویژه گزینش مرگ آگاهانه (شهادت) در بستر مفاهیم عرفانی شده‏است.
    کلیدواژگان: شهادت، سهروردی، قصه الغربهالغربیه، پورنامداریان، رهروان بی برگ
  • فرهاد رجبی*، طاهره شکوری صفحات 111-136
    شاعر سیاسی و متعهد عراقی، «مظفر النواب» از جمله شاعرانی است که ویژگی فنی و تعهد اجتماعی را در شعر خویش در امتداد یکدیگر می بیند. او بر آن است تا با استفاده از ظرفیت های موجود در شعر، علیه موانع و گسست های جوامع عربی به پا خیزد؛ به همین سبب، سنگ بنای ساختار فکری اش را بر استراتژی تمرد و سرکشی در مقابل نگرش تسامح آمیز سران عرب و ناکارآمدی شان گذاشته از مقوله های بنیادینی چون اسلوب شعری، تحت تاثیر این اهداف، سود می برد؛ علاوه بر این از جمله شروط لازم و ضروری برای راهیابی به ژرف ساخت های ذهن شاعر، فرایافت نمادهای به کار رفته در مجموعه اشعار وی می باشد. مظفر النواب برای ارائه نگرش ها و آگاهی ها و همچنین برای ارائه تصویری روشن از تقابل میان این مباحث و واقعیت های جامعه عربی، رمزهای شعرش را از دامان آگاهی جمعی جوامع عربی برگزیده، مفاهیم انتزاعی را از ورای آنها بیان می کند. در این مقاله، سعی شده تا با مطالعه دیوان شاعر، میزان انسجام و همبستگی دو سویه میان کارکرد نمادها و جهان بینی وی لحاظ گردد.
    کلیدواژگان: نماد، آگاهی جمعی، مظفرالنواب، جامعه عربی، مبارزه
  • سیده اکرم رخشنده نیا*، هادی خانوادگی، سهیلا گیاهبان صفحات 137-160
    ادبیات دردو شاخه نظم و نثر از دیر باز روایت گر وقایع و حوادث جامعه، به ویژه مبارزات و مقاومت های مردان و زنان نستوه و مبارز در برابر ددمنشان ستم پیشه بوده است که در این میان، ادبیات اسلامی و دفاع مقدس در روایت و تصویر مقاومت های زنان، نقشی پر رنگ و موثر داشته اند؛ لذا اهتمام به ادبیات پایداری با نگاهی اسلامی از مهم ترین رویکردهای فکری نویسندگان معاصراست؛ آنانی که از نزدیک در جریان جنگ حضور داشته اند و بعینه مظلومیت ملت خویش به ویژه زنان را دیده اند.
    علی احمد باکثیر رمان نویس معاصر و متعهد عربی و حسین فتاحی نویسنده معاصر ایران از جمله روایت گران این مقاومت و پایداری اندکه درآثار خود به خوبی از زن و تجلی حضور او در عرصه های پایداری سخن رانده اند؛ آنان سیمای بانوی مسلمان را ترسیم کرده اند تا از پایداری زنان در دورانی خبر دهندکه چشم استعمارگران به کشورشان خیره مانده بود و این زنان بودند که با نگاهی واقع بینانه، شرایط جنگ را پذیرفتند و دوشادوش مردان قدم به عرصه پایداری نهادند.
    در این مجالبرآنیم که با استفاده از مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی و روش توصیفی- تحلیلی با تکیه بر رمان«سیره شجاع» باکثیر و «عشق سالهای جنگ» حسین فتاحی به تحلیل مقاومت های زنان مبارز و پایدار وتاثیرعشق در این پایداری به ویژه «سمیه و نرگس» بپردازیم که نتایج به دست آمده حاکی از تاثیر روحیه اجتماعی و عشق به همسر و وطن در پایداری این دو زن نستوه در ابعاد و جنبه های مختلف حیات فردی و اجتماعی از جمله مشکلات زندگی شخصی و مشارکت عملی در مبارزات پشت جبهه است.
    کلیدواژگان: پایداری، زن، علی احمد باکثیر، حسین فتاحی
  • علی اصغر روان شاد *، نعیمه خبازی اشرف صفحات 161-182
    بیداری اسلامی به معنای زنده شدن دوباره در پرتو اسلام اصیل و تجدید حیات اسلام است که در سایه آن استقلال، عدالت و ارزش های متعالی جان می گیرد. در جریان بیداری اسلامی، جهان اسلام تلاش می کند با پایداری و مقاومت به بازسازی هویت اسلامی خود بپردازد و ایمان، آرمان و هستی خویش را در برابر سلطه و تهاجم بیگانگان حفظ نماید. در این میان، شاعران مقاومت ایران - همگام با سایر شاعران متعهد - با سلاح شعر از حریم بیداری اسلامی دفاع نموده و به یاری مردم و مبارزان این میدان برخاسته اند.
    کتاب «آیات بیداری» گزیده شعر بیداری اسلامی است که در آن بیش از 80 شعر از شاعران مقاومت ایران به کوشش راضیه رجایی گردآوری شده است. این پژوهش سعی دارد مهم ترین جلوه های پایداری در شعر بیداری اسلامی را بر اساس این کتاب بررسی کند. سوال اصلی این تحقیق، عبارت است از این که: مهم ترین جلوه ها و مظاهر پایداری در شعر بیداری اسلامی طبق این کتاب چیست و سرایندگان این اشعار چگونه و با چه شیوه ای به مسئله بیداری اسلامی پرداخته اند؟ روش تحقیق در این مقاله، تحلیلی- توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که شاعران بیداری اسلامی، ضمن دعوت به قیام در برابر جنایت های دشمنان و بیان بیدادگری های آنان، معتقدند اندیشه های حیات بخش امام خمینی (ره) باعث ایجاد و تقویت جنبش های بیداری اسلامی شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، شعر بیداری اسلامی، آیات بیداری
  • علی عابدی*، حسین یزدانی صفحات 183-206
    انقلاب و به ویژه دفاع مقدس، با ظرفیت های خود؛ از جهت رهبری الهی، اعتقاد به غیب، توجه به آموزه های قرآنی،گرایش های معنوی-عرفانی و وجود جوانان شهادت طلب، زمینه هایی را فراهم نمود تا مضامین عرفان در ادب پایداری بازتاب یابد؛ در این میان، قزوه، شاعر آیینی معاصر، با اشراف به حوزه درون دینی و ادب سنتی، توانست به خوبی در این حیطه راه یابد؛ چنانکه کاربرد واژگان و اصطلاحات عرفانی در شعر او دارای بسامدبالایی است. بیان شیوه های گوناگون کاربرد این عناصر در آثارش از تعبیرها، تلمیح های مشترک قرآنی-عرفانی و اسامی کتاب های عارفان و صوفیان از وسعت اطلاعش حکایت دارد. نقد و محاکات شاعر از متظاهران به عرفان و تصوف، نیز رونمایی از اندیشه منفعلانه این گروه و نظام اندیشگی او به عرفان میدانی و جهادگرانه جایگاه ویژه داده است. این پژوهش که به شیوه کتابخانه ای و تحلیل محتوا نگاشته شده؛ رهیافتی است به اهمیت موضوع عرفان در ادب پایداری و ظرفیت های ادبی این شاعر که می تواند احیاگر برجستگی های اخلاقی و فضیلت های فراموش شده دفاع مقدس نیز باشد.
    کلیدواژگان: عرفان، شعر پایداری، قزوه، دفاع مقدس
  • آزیتا قاضی زاده *، مسعود شریفی فر، عباسعلی رستمی نسب صفحات 207-236
    پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مهم ترین رویداد تاریخی در ایران حماسه هشت سال دفاع مقدس بوده است که به عنوان دورانی بسیار حیاتی و تعیین کننده در بر دارنده ترجمه هایی است که بررسی آنها در درک بهتر آن برهه زمانی و تاثیر آن در دوران کنونی بسیار حائز اهمیت است. از جمله این ترجمه ها می توان به ترجمه اخبار اشاره کرد که چگونگی بازتاب خبرهای مربوط به جبهه های نبرد و اوضاع جامعه در دنیای بیرون را به تصویر می کشد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی دقیق تاثیر هنجارها بر ترجمه اخبار روزنامه های دفاع مقدس بود. بدین منظور روزنامه اطلاعات که منتشرکننده اخبار دفاع مقدس بوده است به همراه ترجمه انگلیسی بر اساس نظریه توری مبنی بر هنجارهای رفتاری مورد تحلیل متنی قرار گرفت. روش این پژوهش، توصیفی است؛ به گونه ای که تحلیل مقایسه ای متون مبدا و مقصد در جهت شناسایی قواعد و الگوهایی که مرتبا در ترجمه تکرار می شوند، مد نظر قرار گرفت. نتایج این پژوهش، علاوه بر درک چگونگی تاثیر هنجارها در امر ترجمه، گوشه هایی از ایدئولوژی حاکم بر ترجمه در دوران حیاتی دفاع مقدس را نیز تبیین می کند.
    کلیدواژگان: دوران دفاع مقدس، ترجمه اخبار، هنجارهای آغازین، هنجارهای عملیاتی
  • علی اکبر محسنی * صفحات 237-258
    بی تردید، کشورهای عربی خاورمیانه و به ویژه عراق، درحالی که به لحاظ معادن نفت،گاز و دیگر ثروت های خدادادی در زمره کشورهای بسیار غنی جهان به شمار می روند، از نظر اقتصادی و صنعتی، اوضاعی بسیار عقب مانده و بحرانی دارند. به نظر می رسد این عقب ماندگی ها و نابسامانی های اقتصادی و اجتماعی، یکی از مهم ترین عوامل بروز جنبش ها و خیزش های فراگیر اجتماعی و مردمی در این کشورهاست. بدیهی است که خود این عقب ماندگی های گوناگون نیز، ناشی از ساختار قدرت استبدادی و حکومت مطلقه سیاسی در این جوامع است؛ بنابراین، ساختار قدرت متصلب و استبدادی، همچنین ریشه دار بودن سنت در خاورمیانه عربی، بحران های عمیق و در نتیجه، پیامدهای ویرانگری را در عرصه های گوناگون زندگی مردم به وجودآورده است. شناخت این پیامدها و ریشه های مخرب آن، می تواند برای دوستداران ادب سیاسی بسیار سودمند باشد. این پژوهش، با روش توصیفی– تحلیلی و بر پایه تامل در آخرین دیوان احمد مطر، می کوشد تا ویرانگرترین پیامدهای استبداد؛ یعنی نهادینه شدن ترس و اندوه در جامعه، گسترش انفعال و یاس اجتماعی در مردم، ترویج نفاق و دروغ، انحراف زبان، بحران هویت و در نتیجه عقب ماندگی اقتصادی و علمی و در نهایت، فروپاشی اجتماعی و فرهنگی جامعه عرب را از منظر شعر او مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. بدیهی است که دستاورد این نوشتار، موجب ارتقا و افزایش سطح آگاهی علاقه مندان به ادب سیاسی نسبت به ساختار قدرت مطلقه سیاسی در جامعه عرب و پیامدهای مهم آن از منظر شعر احمد مطرخواهد شد.
    کلیدواژگان: احمد مطر، شعر عربی معاصر، ادب سیاسی، پیامد استبداد
  • هوشنگ محمدی افشار*، کبری شایان مهر صفحات 259-282
    «قیصر امین پور»درمواجهه با جهان وجامعه، شاعری صادق است.شعر او، گزارش راستین مناسبات شاعر باجامعه و تغییرات و تحولات فرهنگی و اجتماعی است. وی سخت ملتزم و متعهد به ارزش های مذهبی است و اعتقادی راسخ به اصول و آرمان های جامعه دارد. کاربرد واژ گان محاوره ای ، ترکیبات تازه، عینی و حسی بودن واژگان و ساختار ساد ه جمله ها در اغلب موارد از ویژگی های برجسته زبان این گوینده است؛ به نحوی که تبدیل به سبک شخصی وی شده است. آهنگ و تناسب موسیقایی واژه ها و نشان دار بودن آنها و همچنین ساختار تعابیر از دیگر ویژگی های شعر این سخنور است؛ بنابراین برای تبیین گستره سبک، مشخصه های زبانی همراه با ویژگی های تصویری (بلاغی) و قلمرو اندیشه های شاعر به طور موازی و در خدمت اهداف کلی اشعار بررسی می گردد.
    این مقاله به شیوه توصیفی-تحلیلی به بررسی جنبه های گوناگون سبکی اشعار «امین پور» با تکیه بر دو مجموعه شعر، «گل ها همه آفتابگردانند» و «دستور زبان عشق» از اشعار دوره سوم و تکامل سبکی شاعر در چهار لایه آوایی، واژگانی، نحوی و بلاغی پرداخته است. بر اساس یافته های این پژوهش، شعر «امین پور» در حوزه واژگان و نحو و تصاویر دارای نوآوری است.
    کلیدواژگان: قیصر امین پور، سبک شناسی لایه ای، شعر معاصر
  • قاسم مختاری *، قدرت الله وفایی خوش، مطهره فرجی صفحات 283-314
    ادبیات پایداریفلسطین، درخت تناوری است که در دامان فرهنگی انقلاب فلسطین، علیه ظلم اسرائیل روییده است. این شاخه ادبی بر پایه ستیز با بیدادگران و ترسیم چهره آنان و به منظور دفاع از هویت فلسطینی در مقابل تاخت و تاز بیگانگان ظهور کرده است.
    مقاله حاضر که به صورت توصیفی- تحلیلی نگاشته شده است، تلاش می کند با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و با تحلیل شواهد درون متنی، درون مایه های مقاومت را در شعر یکی از برجسته ترین شاعران مقاومت؛ هارون هاشم رشید، نشان دهد و مضامین شعری وی را در دیوان «غزه فی خط النار» مورد بحث قرار داده و از این طریق راهگشای نوعی نگرش تازه در برخورد با این اثر ادبی ارزنده باشد.هارون هاشم رشید، شاعر فلسطینی و از پیشگامان و توسعه دهندگان شعر پایداری در ادبیات عرب و جهان اسلام است. وی شاهد اشغال فلسطین و اوضاع نابسامان کشورهای منطقه بوده و مدت ها انتظار حرکت انقلابی مردم را می کشد. وی نسبت به مظلومیت کشورش واکنش نشان داده و برای رهایی از این وضع، فریاد برمی آورد و تنها راه را، مبارزه و امید به خداوند می داند و هرگونه سازش را رد می کند. وی با زیباترین و بدیع ترین و در عین حال جانسوزترین واژگان، توجه ملت های جهان را به یتیمان فلسطینی معطوف می دارد.
    مظلومیت کودکان فلسطینی، امدادهای غیبی خداوند، شکیبایی در مقابل مشکلات، یادآوری گذشته درخشان اعراب، بی هویتی صهیونیسم، استعمار ستیزی و... از بارزترین مضامین قابل بررسی در اشعار این شاعر به شمار می رود.
    کلیدواژگان: شعر معاصر عربی، ادبیات مقاومت، فلسطین، هارون هاشم رشید
  • ایوب مرادی*، فریده فتحی، مسلم یاسمی، سارا چالاک صفحات 315-338
    عاطفه یا احساس، عکس العمل غیر ارادی و احساسی انسان در برابر رویدادهای عالم بیرون است. گاه این عواطف به شکلی توفنده بروز می یابند که این امر ارتباط مستقیم با روان آدمی و اتفاقات پیرامونی او دارد. شفیعی کدکنی از شاعران برجسته معاصر است که در شعر خویش عاطفه حماسی را با وسواس و اندیشه متعالی پرورش داده است. با توجه به دوره زندگی شاعر که عصر جریانات مهم اجتماعی- سیاسی در ایران است، شعر م. سرشک، محمل عواطف ویژه ای شده است که به علت نگرش خاص شاعر به مسائل اجتماع، این عواطف به شکلی پویا، هیجان آفرین، توفنده بیان شده اند. مضامینی همچون: دعوت مردم به بیداری و رهایی از رخوت، تحریک مخاطبان به از جان گذشتگی و شهادت در راه آزادی، ایجاد حساسیت برای شاعران همعصر در قبال وقایع اجتماعی و سیاسی جامعه، امید به آینده و نوید آزادی از مهم ترین نمودهای بیرونی عاطفه حماسی در شعر شفیعی قلمداد می شوند که در این مقاله به تشریح آن پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: محمدرضا شفیعی کدکنی، شعر پایداری، عاطفه، حماسه
  • محمدرضا نجاریان*، سمیه شرونی صفحات 339-364
    احمد عزیزی را می توان به عنوان یک شیعه انقلابی عارف و فیلسوف نیز تعریف کرد. نوعی از تشیع سرخ و انقلابی که با زبان عرفان و کلام و فلسفه اسلامی بیان می شود. عزیزی، شیدایی و طربناکی مولانا را دارد و شاید به همین دلیل ارادتش به مولانا را بیش از دیگران بروز می دهد. ارادتش به موسیقی نیز حاصل این شور و شیدایی است که بیش از هر چیز به زبان موسیقی قابل بیان است. یکی دیگر از بارزترین ویژگی های عرفان عزیزی طبیعتگرا بودن آن است که نشان از تاثیرپذیری او از سهراب است. اصل وحدت وجود در اندیشه های عزیزی دیده می شود؛ بر این اساس، استقلال و جدایی چیزها از هم، نمود و توهمی بیش نیست و موجودات این جهان جلوه یک چیز و مظاهر یک حقیقت اند. نخستین کسی که این مسئله را در مباحث نظری و فکری وارد کرد «شیخ اکبر محیی الدین عربی» موسس این مکتب است.
    در این پژوهش بر آنیم تا محتوای شعر احمد عزیزی را بررسی کنیم. بر این اساس به بررسی جلوه های مذهبی شیعی عزیزی چون مهدویت، عاشورا، عشق و علاقه به ائمه اطهار، شعر شهادت، ولایتمداری، عرفان و تصوف و زندگی و مرگ می پردازیم.
    کلیدواژگان: احمد عزیزی، شعر پایداری معاصر، محتوا، درون مایه
  • رقیه وهابی دریاکناری*، علی اکبر عطرفی، حسین فقیهی صفحات 365-390
    نمونه های اولیه ای در زندگی واقعی هر نویسنده وجود دارد که به نوعی ذهن وی را برای آفرینش یک یا چند شخصیت برمی انگیزد. نویسنده با استفاده از این ابزارها و مواد خام و نیز نیروی تخیلش دست به خلق کاراکترهای داستانی اش می زند. این پژوهش برآن است تا با روش توصیفی- تحلیلی به تعیین پروتوتایپ های رمان «زمستان 62» از «اسماعیل فصیح» و «زمین سوخته» از «احمد محمود» بپردازد. برای رسیدن بدین منظور، ابتدا شخصیت های اصلی و فرعی رمان ها مشخص و از لحاظ ساختاری تحلیل می شوند. پس از آن نوع پروتوتایپ مشخص و در عین حال با هم مقایسه می گردند. برآیند تحقیق نشان از آن دارد که «اسماعیل فصیح» در آفرینش آدم های داستانی اش در «زمستان 62» از پروتوتایپ های «طبقاتی» و «پروتوتایپ در زندگی خصوصی نویسنده» استفاده نموده است. «احمد محمود» در خلق کاراکترهای رمانش در «زمین سوخته» از پروتوتایپ های «طبقاتی» و «تاریخی» بهره برده است. هر دو نویسنده در خلق شخصیت های داستانی شان از «پروتوتایپ طبقاتی» استفاده کرده اند. با این تفاوت که آنها گروه های مختلف اجتماعی را انتخاب نموده اند. «فصیح» طبقه روشنفکر و تحصیل کرده و «احمد محمود» گروه ها و طبقات آسیب پذیر جامعه را در دوران «جنگ» به عنوان پروتوتایپ کلی اثر خود برگزیده اند. آن ها تلاش کرده اند؛ تا در وجود یک یا چند شخصیت رمان خود، ویژگی های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و روانی این گروه ها را به تصویر بکشند.
    کلیدواژگان: پروتوتایپ، رمان، جنگ، زمستان62، زمین سوخته
|
  • Ebrahim Ebrahimtabar * Pages 1-20
    Literature, thoughts and feelings of a poet deals with the events that occur around the world. Poets follow events in the community first, then experience and feel them, and taste and, finally, with the help of literary taste and imagination, portray the incidents to lead the reader to an accurate understanding of the atmosphere. Simin Behbehani was one of the poets who were very successful in portraying the socio-political climate of the age, and who was concerned about the fate of her people. Her heart beats for the people and the country. Her ideas regarding resistance, reflecting her goal and reflected in her poetry include resistance against the tyrant regime, fighting against cruelty, and encouraging people to protect their homeland and their ideals, and spreading justice and fighting for identity. The question in this study is the reflection of resistance literature and the frequency of its features in her poetry. The results show that resistance against the enemy from outside, hatred toward war and internal enemies, and fighting against poverty are among the most important features in her poetry. She was a sympathetic poet of people who has composed poetry in praise of courageous warriors and great martyrs, and in support of the holy war.
    Keywords: Simin Behbehani, Resistance literature, Martyr, Poverty
  • Ahmad Amiri Khorasani, Esmat Akraminya * Pages 21-40
    Iran has always been the land of valorous feats, courage and brevity. Many national and religious epics have been composed to appreciate national and religious heroes and to describe gallantry, brevity and goals. The poetry of Holy Defense is a branch of resistance literature – itself a branch of epic literature – reflecting in a unique way in different eras. Although there are differences between poems with the theme of resistance within Holy Defense and post-Holy Defense poetry, and those of classical epic literature, they have the common subject matters of fighting against cruelty, domestic despots, and foreign enemies, and also seeking justice and calling for resistance against enemy. Most poems, composed in the early years of Holy Defense, aim at encouraging and persuading for fighting and resistance; therefore, they are of epic nature. This study examines the function of ranting in the epic poetry of different eras of Persian poetry, including Holy Defense poetry. The rantings were first chosen and then analyzed.
    Keywords: Epic, (Ranting) War cry, Holy defense poetry
  • Behrouz Aghababaei Roudbari *, Hossein Hassanpour Alashti Pages 41-64

    In the past three decades, changes and developments in mental and ideological beliefs of today’s poets have caused some fundamental transformations in linguistic and rhetorical structure of today’s poetry and sonnet, and opened a wide poetic scope for poets of resistance literature, in war sonnet - which is often divided into two categories of epic sonnet and red sonnet. This study discusses symbol as one of the most detailed artistic figures, and then deals with its meaning and origins in the sonnet after the Islamic Revolution. Finally, in addition to conclusions, symbols in this period have been classified and analyzed in terms of content.
    Ten well-known poets of the sonnet from in post-Islamic Revolution period whose poems usually deal with revolution and war were chosen. They include 1.Mahmoud Shahrokhi (Jazbeh), 2.Moshfegh Kashani, 3. Hossein Esrafili, 4.Yusufali Mirshakak, 5.Alireza Qazveh, 6.Soheil Mahmoudi, 7.Qeisar Aminpour, 8.Nasrolla Mardani (Nasser),
    9.Seied Hassan Hosseini, 10.Sepideh Kashani

    Keywords: Symbol, Sonnet, Epic sonnet, War, Resistance
  • Ahmad Heidaryan Shahri, Hakime Daneshvar *, Habibeh Azizi Afzali Pages 65-86
    Today, meaning and imagery in Arabic and Persian resistance Ashoura poetry are more powerful than the past and are going to be richer and more prosperous so that this poetry could pass ordinary boundaries and be more beautiful, symbolic, and imaginative than poetries of the past decades. Paying attention to these symbols makes us familiar with lessons and ideals of Ashoura and the Ashoura poets. “The Bird and Gabriel” composed by Seyyed Hassan Husseini and “Al-Hussein Loghah Sanieh” composed by Javad Jamil are two important symbolic works of Ashoura poetry. In the present study, these symbols are studied comparatively using analytic-descriptive method. From Hussein's view, Ashoura is not an elegy and dolefulevent; rather it relies on justice and defiance in Ashoura uprising by high frequency of symbols of larynx, pharynx, throat and red color. The thought and philosophy governing all poems of this collection is the statement “I see nothing except beauty”. Regarding national and mythical symbols, he composed his poems relying on Iranian and Islamic culture and believing in illuminationism philosophy.
    Jamil regards Ashoura beyond time and place. In his poetry, lips, ash, and gray color visualize autarchy that rules in Iraq. Imam Hussein's wounds and injuries are an interpretation of the Prophet’s words and the revelation.
    Keywords: Gonjeshk va Jibrail (The Bird, Gabriel), Al-Hussein Loghah Saniah, Ashoura, Symbol
  • Ebrahim Khodayar*, Kobra Fereidouni Pages 87-110
    Suhrawardi (549?-587 AH) is one of the most influential mystical and philosophical figures in the history of Iranian and the Islamic world as well as the founder of the Suhrawardi School of thought (Spiritual Enlightenment). According to Suhrawardi, being aware of the absolute loneliness of human in this world and his desire to return to his primordial homeland is of much importance. This theme is very beautifully projected in his mystical works; especially in Qissat al-Ghorbat al-Gharbiyya (A Narrative of Western Solitary). In this study, an analytical and critical approach is employed to analyze a poem by Taqi Pournamdarian titled "Ay Shauq-e Wasl va Shoor-e Shahadat" (Thou, Ecstasy of Reunion and Passion for Martyrdom) taken from his poetry collection named "Rahrowan-e Bibarg" (Wayfarers of the Desert) 2003. The overall theme of this poetry is martyrdom. The subject matter of this poetry is more or less similar to that of Suhrwardi's mystical work mentioned above. The results of this study indicate Taqi Purnamdarian's deep knowledge of the mystical philosophy of Suhrawardi and his “Qissat al-Ghorbat al-Gharbiyya” which is the primary source for Purnamdarian’s above mentioned poem, composed with an atmosphere of "life and death", specially a chosen death (shahadat) based on the philosophy of enlightenment.
    Keywords: Martyrdom, Suhrawardi, Qissat al-Ghorbat al-Gharbiyya, Pournamdarian, Rahrowan-e Bibarg
  • Farhad Rajabi *, Tahereh Shakouri Pages 111-136
    The Iraqi political and committed poet, Mozafar Al-Navab, is one of the poets who consider their technical features and social commitment in line with each other. Using the existing capacity of lyrics, he seeks to turn against and break down the barriers of Arabic communities. Therefore, the cornerstone of his thought lies in his disobedience strategy against the tolerance-oriented attitude of Arab leaders and their inefficiency. He also takes advantage of the foundational issues such as poetic style influenced by his own goals. Furthermore, among conditions necessary to gain deeper insights into the mind of the poet are the meta-perceptions of the symbols used in the collection of his poems. To present attitude and awareness and also a vivid image of contrast between these issues and the reality of Arabic societies, Mozafar has acquired codes from the collective consciousness of the Arab communities, and expresses abstract concepts through those codes. In this study, through studying the poet’s Divan (collections of poems), an attempt was made to consider mutual solidarity and coherence between the function of symbols and his worldview.
    Keywords: Symbol, Collective consciousness, Mozafar Al-Navvab, Arab community, Struggle
  • Seyedeh Akram Rakhshandehnia *, Hadi Shabani Chafjiri, Soheila Giyahban Pages 137-160
    Literature in the form of prose and poetry has served as the narrator of realities and happenings of the society, especially the struggles and resistance of heroic men and women against cruel oppressors. Meanwhile, Islamic and Holy Defense literatures have had a prominent and effective role in narrating and depicting the resistance of women. Therefore, dealing with resistance literature has been an obsession for contemporary authors who have experienced war at first hand, and witnessed the oppression of their people, especially of women. Ali Ahmad Bakasir, the committed cotemporary Arab novelist, and Hossein Fatahi, the cotemporary Iranian novelist, are among these narrators of resistance who have spoken perfectly about women and their role in the issue of resistance. They have depicted Muslim women to relate their acceptance of war and its conditions with a realistic view. Through a descriptive-analytical method, and relying on two novels: “Sirat Shojae” by A. Bakasir and “Love of War Years” by H. Fatahi, this study discusses the resistance of strong and combatant women especially “Somayeh” and “Narges”. The results show the resistance of these two heroine women in various aspects and prospects of individual and social lives including resistance against problems of personal life and practical participation in struggles behind the frontier.
    Keywords: Resistance, women, Ali Ahmad Bakasir, Hossein Fatahi
  • Ali Asghar Ravanshad*, Naeemeh Khabazi Ashraf Pages 161-182
    Islamic awakening means to revive in the light of authentic Islam and Islamic revival through which, independence, justice and noble values can emerge. In the process of Islamic awakening, Muslim world tries to restore its Islamic identity through resistance and gaining power and protect its faith, ideals, and their identity against foreign invasion and domination. Iranian poets of resistance, along with other committed poets, try to defend the Islamic awakening by poetry to help Muslim people and other defendants in this field. The “Awakening Verses” is a selection of Islamic awakening poetry compiled by Razieh Rajaei containing more than 80 poems. This study tries to examine the most important features of resistance in Islamic awakening poetry with a review of the book “Awakening Verses”. The main question in this study is “what are the main expressions and manifestations of resistance in Islamic awakening poetry in this book, and how the Islamic awakening poets deal with it?” The research methodology is analytical-descriptive and library sources are used. The findings show that, in addition to inviting people to stand against crimes and injustice of enemies, and description of opponents oppressions, Islamic awakening poets believe that valuable guidelines of Imam Khomeini has created and strengthened the Islamic awakening movements across the world.
    Keywords: Resistance literature, Islamic awakening poetry, Awakening Verses
  • Ali Abedi *, Hossein Yazdani Pages 183-206
    Regarding the issues of divine leadership, belief in the unseen, heeding the teachings of Quran, spiritual-mystical tendencies, and martyrdom-seeking youths, revolution, and especially Holy Defense, with its potentialities, provided the ground to reflect mystical themes in resistance literature. With his mastery in the fields of religious and traditional literature, the contemporary occasional poet, Qazeh, could find his way into in this area well, as he has frequently used mystical words and phrases in his poetry. Employing these elements in his works, in various ways such as interpretations, Qranic-mystical allusions, and the names of books by mystics and Sufis suggest the extent of his knowledge. His criticism of pretenders to mysticism, and his unveiling of their passive way of thinking and his own thought system have provided a special place for practical Sufism. The present study, carried out based on library research method and content analysis, is an approach to the importance of mysticism in resistance literature and the poet's literary capacities that could be the reviver of the forgotten prominence of moral virtues of the Holy Defense.
    Keywords: Mysticism, Resistance poetry, Qazveh, Holy Defense
  • Azita Ghazizade *, Masoud Sharififar, Abbasali Rostaminasab Pages 207-236
    After the triumph of Islamic Revolution in Iran, the most significant historical event was the eight-year period of imposed war of Iraq against Iran known as Holy Defense which contained many translations; investigation into these translations would open new insights for better understanding of that period and its effects on the present era. Among all, the study of translations of political news would be of great benefit for the reflection of war news and the situation of the society. The purpose of this study is to scrutinize the influence of norms on translating Holy Defense newspapers. A number of political news from Persian Ettelaat newspaper are analyzed parallel with their English translations based on Toury’s theory of norms of translation behavior. The research method is descriptive based on a comparative analysis of ST-TT pairs to identify recurrent patterns and regularities for reconstructing norms. The results reveal how norms govern translation process. Moreover, they clarify the ideology overriding translations in Holy Defense era.
    Keywords: Holy Defense era, News translation, Initial norms, Operational norms
  • Aliakbar Mohseni * Pages 237-258
    Arabic countries such as Iraq, for their possession of petroleum, natural gas and other natural resources are, undoubtedly, among rich countries. However, as far as industry, technology, and culture are concerned, they are lagging behind. This has given rise to uprisings and the continuous collapses of regimes in such countries. Recognizing cultural and political factors behind such backwardness, which is rooted in the monarchial structure of these countries, can lead to new illuminating experiences useful for those interested in political discourse. Among famous poets whose poetry might yield such knowledge is the Iraqi poet, Ahmad Matar. Studying his collection of poems reveals that, probably more than any other political poet, he has been able both to familiarize the addressee with the undemocratic political structure in Arabic countries and warn the reader of the consequences of such a structure for the individual and the community – consequences such as normalizing fear and sadness among the community, passivity and disappointment, spreading hypocrisy and insincerity, bringing about identity crisis and social and economic corruption.
    Keywords: Ahmad Matar, Contemporary Arabic Poetry, Despotism, Cultural discourse
  • Hooshang Mohammadi Afshar *, Kobra Shayanmehr Pages 259-282
    Qeisar Aminpour is an honest poet dealing with the world and society. His poetry is an exact report of the poet’s relations to the society and socio-cultural transitions. He is firmly committed to religious values and believes in the goals of the society. The outstanding features of this poetic language are the use of conversational words, new compounds, objective and concrete words, and simple structure of words and sentences; they have turned into his individual style. Music and musical harmony of words, and the structure of interpretations are other features of his poetic features. Therefore, in order to explain his style, the poet’s linguistic features, his rhetorical figures, and his thoughts are examined simultaneously. Based on a descriptive-analytical method, this study examines Qeisar Aminpour’s poetic features with regard to two books of poems from his third poetic phase, i.e. “All Flowers are Sunflower” and “Syntax of Love”, and investigates his stylistic evolution on four levels, i.e. phonetics, lexical, syntactical, and rhetorical levels. Based on the results, Qeisar Aminpour has had innovations as to words, syntax, and images.
    Keywords: Qeisar Aminpour, Stylistics of layers, Contemporary poetry
  • Qasem Mokhtari *, qodrat Allah Vafaii Khosh, Motahareh Faraji Pages 283-314
    Palestinian resistance literature grew in the cultural ground of Palestine’s revolt against Israeli cruelty. This branch of literature was formed based on the struggle against, and portrayal of tyrants in order to defend Palestinian identity against aliens. The present descriptive-analytical study aims to illustrate themes of resistance in a collection of poems called “Qazeh fi Khat-e Naar” (“Gaza in the Line of Fire”) by Harun Hashem Rasheed, the Palestinian poet, who is one of the pioneers and developers of the poetry of resistance in Arabic literature and the Islamic world. He has witnessed Palestine’s invasion and chaotic conditions of neighborhood countries, and he long been awaiting peoples’ revolutionary movement. Harun Hashem Rasheed reacts to his country`s oppression and cries out for freedom from these conditions; he believes in struggle and trust in Allah as the only ways to this goal and rejects any kind of agreement. With the most beautiful and the most creative, yet the most tragic words, he draws all nations’ attention to Palestinian orphans.
    Oppression of Palestinian children‚ God's divine intervention‚ endurance of the difficulties, remembering Arabic glorious history, Zionism’s lack of identity, and opposing colonialism are the most outstanding themes in Rasheed’s poetry.
    Keywords: Contemporary Arabic Poetry, Resistance literature, Palestine, Harun Hashem Rasheed
  • Ayoub Moradi *, Farideh Fatahi, Moslem Yasami, Sarah Chalak Pages 315-338
    Affection or feeling is a spontaneous and emotional reaction against the outside world events. Sometimes these emotions rise explosively which is directly related to human psyche. Shafii Kadkani is a prominent contemporary poet who has developed epic affection obsessively and with noble thoughts in his poetry. During his lifetime, many social-political incidents occurred in Iran and this led the poet to be sensitive to the events around him, and due to his attitude to social issues, these emotions are expressed as dynamic, exciting and revolutionary. Some of the most significant manifestations of epic affection in the poetry of Shafii Kadkani discussed in this study are call for people’s awakening and freedom from passivity, exciting the audience to sacrifice and martyrdom for the cause of freedom, sensitizing contemporary poets to social and political events, creating hope for the future and the promise of freedom.
    Keywords: Mohammad Reza Shafii Kadkani, Resistance poetry, Affection, Epic
  • Mohammad Reza Najjarian *, Somaye Sharooni Pages 339-364
    Ahmad Azizi can be introduced as a mystic and a revolutionary Shiite philosopher. A sort of red and revolutionary Shiism expressed in the language of mysticism and Islamic philosophy. Azizi has the passion and happiness of Mowlana and that could be the reason why he reveals his love of Mowlana more distinctly than others. His love of music is the result of his passion most manifest in the language of music. Another feature of Azizi’s mysticism is his being a naturalist which is indicative of Sohrab's influence on him. The principle of Unity of Existence can be observed in the ideas of Azizi; this principle is based on the independence and separation of things from each other, and states that this world is an illusion and all things manifestations of one reality. The first person who introduced this principle into theoretical discussions was Sheikh Akbar Mohi-o-Din Arabi, the founder of the school of Unity of Existence.
    This study thematically examines the poetry of Azizi. The themes include Mahdaviyat, Ashoura, love of the Imams, martyrdom, velayat, mysticism, Sufism, life and death.
    Keywords: Ahmad Azizi, Contemporary resistance poetry, Content, Theme
  • Roghaye Daryakenari *, Ali Akbar Atrafi, Hossein Faghihi Pages 365-390
    There are some primary models in real life of each author, which on some levels motivate his mind to create an artwork. Through using these primary models and his imaginative mind, the author creates characters. In this study, the prototypes of two novels, i.e. ‘Zemestan62’by Ahmad Mahmoud and ‘Zamin Soukhte’ by Ismael Fasih, will be specified in a descriptive-analytical method. Firstly, the main and minor characters will be identified and structurally analyzed. Then the type of prototypes will be specified and compared with each other. Results show that Ismael Fasih created his characters in ‘Zemestan62’by using ‘classified’ and ‘private life’ prototypes. Ahmad Mahmoud, on the other hand, in creating his characters in ‘Zamin Soukhte’ used ‘classified’ and ‘historical’ prototype. Both authors in creating story characters used ‘leveled prototyped’ with the difference that they have chosen different social groups of people. ‘Fasih’ in his ‘Zemestan62’used ‘intellectual’ and ‘educated’ social class people. On the other hand, Mahmoud illustrated ‘vulnerable groups of the society’ during war time. They have tried to illustrate social, political, economic, and mental qualities of these classes in their characters.
    Keywords: Prototype, Novel, War, Zemestan 62, Zamin Soukhteh