فهرست مطالب

پژوهش های تولید گیاهی - سال بیست و سوم شماره 4 (زمستان 1395)

فصلنامه پژوهش های تولید گیاهی
سال بیست و سوم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سارا کریمی زینکانلو *، خدایار همتی، محمد خیرخواه صفحات 1-16
    سابقه و هدف
    امروزه برای داشتن یک نظام کشاورزی پایدار، استفاده از نهاده هایی که جنبه های اکولوژیکی نظام را بهبود بخشند و مخاطرات محیطی را کاهش دهند ضروری به نظر می رسد. گیاهان خانواده نعناعیان از قرنها پیش در اکثر کشورها به عنوان چاشنی یا ادویه غذاها و هم چنین به عنوان دارو برای هضم غذا و مقابله با بیماری های ویروسی استفاده می شده اند. کاکوتی Ziziphora clinopodioides) Lam.) یکی از گیاهان دارویی و معطر است که به عنوان دمنوش و چای برای معالجه گلودرد، بی نظمی های گوارشی، بادشکن، ضد عفونی کننده و التیام دهنده زخم و همچنین در صنایع غذایی و لبنی استفاده می شود. این گیاه پراکنش نسبتا وسیعی در مناطق مختلف آب و هوایی ایران به ویژه مناطق کوهستانی در استانهای خراسان، آذربایجان، همدان، کرمانشاه و سایر مناطق کوهستانی دارد (14). بنابراین، با در نظر گرفتن اهمیت گیاه دارویی کاکوتی، این آزمایش با هدف بررسی اثر سطوح مختلف کود های آلی گاوی و مرغی بر برخی خصوصیات مرفوفیزیولوژیکی گیاه دارویی کاکوتی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی شیروان و آزمایشگاه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال زراعی 93-92 اجرا شد. تیمار ها ی مورد مطالعه شامل: 3 سطح کود دامی از نوع گاوی (5، 10 و 15 تن در هکتار)، 3 سطح کود مرغی (2، 4 و 6 تن در هکتار) و شاهد (بدون مصرف کود) بود. صفات مورد مطالعه شامل ارتفاع، قطر تاج پوشش، گسترش طوقه، عملکرد وزن تر و خشک و میزان کلروفیل بوته بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تیمار ها روی صفات مورد بررسی در سطح 1٪ تاثیر معنی داری داشت. مصرف کودهای آلی باعث افزایش میزان صفات ظاهری نظیر ارتفاع، قطر تاج و طوقه، عملکرد وزن تر و خشک، میزان کلروفیل بوته شد. بر اساس نتایج آزمون مقایسه میانگین ها بیشترین میزان ارتفاع بوته (91/28 سانتیمتر) با کاربرد 10 تن کود گاوی، بیشترین میزان قطر تاج پوشش گیاهی (90/31 سانتیمتر) و قطر طوقه (15/10 سانتیمتر) در تیمار 4 تن در هکتار کود مرغی، بیشترین عملکرد وزن تر (17/412 گرم در متر مربع) و خشک (88/148 گرم در متر مربع) در تیمار 10 تن کود گاوی و بیشترین میزان کلروفیل (12/64 میلی گرم بر سانتیمتر مربع) در تیمار 15 تن در هکتار کود گاوی حاصل شد. همچنین در بررسی فنول و آنتی اکسیدان گیاه مشاهده شد که بیشترین میزان این صفات (به ترتیب 472/0و 703/59) در شاهد بدست آمد. بیشترین میزان فلاونوئید (273/0 میلی گرم بر گرم) هم در تیمار های 5 تن در هکتار کود گاوی، 2 تن در هکتار کود مرغی و شاهد (بدون مصرف کود) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بنابراین با توجه به اثر مثبت مصرف کودهای آلی بر خصوصیات زراعی و بیوشیمیایی گیاه دارویی کاکوتی، مصرف کودهای آلی بر صفات ظاهری مورد اندازه گیری اثر مثبت اما روی برخی صفات بیوشیمیایی نظیر فنول، فلاونوئید و آنتی اکسیدان تاثیر عکس داشته است. بطوریکه با افزایش مصرف کودهای آلی میزان صفات ظاهری افزایش و صفات بیوشیمیایی کاهش نشان دادند.
    کلیدواژگان: کود گاوی، کود مرغی، صفات ظاهری، صفات بیوشیمیایی
  • حمید مروی، پرویز رضوانی مقدم*، محسن جهان، محمد آرمین صفحات 17-35
    سابقه و هدف
    هندوانه ابوجهل یکی از گیاهان دارویی مهم در طب سنتی می باشد و عمدتا در مناطق خشک و بیابانی رشد می کند که تاکنون تحقیقات اندکی پیرامون نیازهای زراعی آن انجام شده است. در بین عوامل مختلف زراعی تعیین مناسب ترین تاریخ کشت و تراکم گیاهی جهت حصول عملکرد مناسب، ضروری ترین فاکتورها محسوب می شود. این پژوهش با هدف بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم بوته بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی هندوانه ابوجهل انجام شد.
    مواد و روش ها
    آزمایش به صورت مزرعه ای در قالب طرح اسپلیت پلات با طرح پایه بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار در سال زراعی 92-1391 در شهرستان سبزوار اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سه تاریخ کاشت(15 فروردین، 15 اردیبهشت و 15 خرداد) و فاکتور فرعی شامل سه تراکم(2، 4 و 8 بوته در مترمربع) انتخاب شد. در پایان فصل رشد تعداد میوه در مترمربع، وزن خشک تک میوه، تعداد دانه در میوه، وزن صد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، عملکرد میوه و عملکرد دانه به عنوان متغیرهای کمی و درصد کوکوربیتاسین و کلوسینتین به عنوان متغیرهای کیفی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تاریخ کاشت و سطوح تراکم بر اکثر صفات مورد مطالعه تاثیر معنی داری داشتند ولی اثرات متقابل در بیشتر صفات معنی دار نشد. تاخیر در کاشت سبب کاهش معنی دار تعداد میوه در مترمربع، عملکرد بیولوژیکی، عملکرد میوه و دانه، شاخص برداشت، مقدار کلوسینتین و کوکوربیتاسین میوه شد ولی وزن صد دانه و تعداد دانه در میوه تحت تاثیر تاریخ کاشت قرار نگرفت. اختلاف معنی داری بین تاریخ کاشت اول و دوم از نظر تعداد میوه در مترمربع، عملکرد دانه، شاخص برداشت، مقدار کلوسینتین و کوکوربیتاسین میوه وجود نداشت. تاریخ کاشت 15 خرداد بیشترین وزن خشک تک میوه را تولید نمود ولی اختلاف آن با تاریخ کاشت 15 فروردین معنی دار نبود. با افزایش تراکم، تعداد میوه در مترمربع، عملکرد بیولوژیک، عملکرد میوه و عملکرد دانه، مقدار کلوسینتین و کوکوربیتاسین میوه به صورت معنی داری افزایش یافت. وزن خشک تک میوه، تعداد دانه در میوه، وزن صد دانه و شاخص برداشت تحت تاثیر تراکم بوته قرار نگرفت. اختلاف معنی داری بین تراکم 4 و 8 بوته در مترمربع از نظر تعداد میوه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد میوه، عملکرد دانه، مقدار کلوسینتین و کوکوربیتاسین میوه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    به طورکلی نتایج این آزمایش نشان داد بالاترین عملکرد دانه و میوه در گیاه هندوانه ابوجهل در تاریخ کاشت 15 فروردین و تراکم 4 بوته در مترمربع حاصل گردید. از نظر صفات کیفی تاریخ کاشت 15 اردیبهشت و تراکم 8 بوته در مترمربع برای کوکوربیتاسین و تراکم 2 بوته در مترمربع برای کلوسینتین مناسب ترین تاریخ کشت و تراکم گیاهی بود.
    کلیدواژگان: هندوانه ابوجهل، تاریخ کاشت، کلوسینتین، کوکوربیتاسین
  • شیوا رحیمی تنها *، عظیم قاسم نژاد، ولی الله بابایی زاد، محمد زمان علاالدین صفحات 37-57
    سابقه و هدف
    خشکسالی به علت تغییرات آب و هوایی، پدیده ی شوری خاک را نیز به دنبال دارد و گیاهان در مقابل اثرات اسمزی ناشی از تنش شوری و تنش خشکی از طریق تغییرات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و متابولیکی در تمام اندام های خود پاسخ می دهند. در تحقیقات گذشته ثابت گردید که قارچ اندوفیت تحت نام Piriformospora indica توانمندی همزیستی با ریشه بسیاری از گیاهان دارد و نیز در محیط کشت اختصاصی خود قادر است بدون احتیاج به حضور گیاه میزبان چرخه زندگی خود را تکمیل کند. همزیستی این قارچ با ریشه گیاه در تحمل به تنش های زنده و غیرزنده مثمرثمر بوده که این تحمل با تغییراتی در عملکرد و اجزای عملکرد هر گیاه همراه است. هدف پژوهش حاضر بررسی تغییرات عملکرد و خصوصیات ظاهری کنگرفرنگی پس از اثبات توانمندی همزیستی قارچ اندوفیت پیریفورموسپوا با گیاه در شرایط تنش شوری و کم آبی است.
    مواد و روش ها
    پس از غوطه ور ساختن ریشه چه های کنگرفرنگی در سوسپانسیون اسپورهای قارچ اندوفیت (P. indica)، به منظور اطمینان از استقرار و کلونیزاسیون اسپورها در بافت گیاه، رنگ آمیزی ریشه چه با استفاده از روش ویرهیلیگ انجام گردید. سپس طی دو آزمایش جداگانه ، شوری با سه سطح 7/0، 6 و 12 دسی زیمنس بر متر و کم آبی با سه دوره ی آبیاری هر 3، 6 و12 روز، شرایط تنش تحت عنوان شاهد، متوسط (ملایم) و شدید برای دو تیمار گیاهان همزیست و شاهد اعمال گردید. همچنین آزمایش در چهار تکرار و به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی انجام شد. سپس تغییرات مورفولوژیکی و عملکردی گیاهان مورد آزمایش در اثر همزیستی قارچ و گیاه، مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بررسی های مورفولوژیکی نشان داد که در اکثر شاخص های عملکردی، برتری گیاهان همزیست شده نسبت به شاهد وجود دارد. وزن تر و خشک ریشه در آزمایش کم آبی و طول برگ و ریشه در آزمایش تنش شوری تحت تاثیر تیمار قارچی تفاوت معنی داری نسبت به شاهد داشتند. اگرچه همزیستی این قارچ سبب افزایش عملکرد در سطوح مختلف شوری نگردید، اما در برخی از شاخص‏های مورفولوژیک از جمله در طول برگ، طول ریشه و نیز در حجم ریشه تغییرات قابل توجهی را در پی داشته است. همچنین طی اثر متقابل دور آبیاری و قارچ، وزن خشک برگ، وزن تر بوته، طول و حجم ریشه افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    برآیند نتایج نشان می‏دهد که گیاهان همزیست شده نسبت به انواع شاهد قابلیت سازگاری بیشتری با استرس‏های غیرزنده دارند. لذا استفاده از راه کار ساده آلوده‏سازی گیاهچه ها به قارچ اندوفیت همزیست ریشه، امکان کشت و کار کنگر فرنگی در خاک های خشک و کم آب را افزایش خواهد داد.
    کلیدواژگان: تنش اسمزی، تغییرات مورفولوژیکی، اندوفیت قارچی، Piriformospora indica، کنگرفرنگی
  • مهدی درودی*، محمدرضا واعظی کاخکی، اکبر صفی پور افشار صفحات 59-74
    سابقه و هدف
    گل رز به عنوان ملکه گل ها از عهد باستان مورد توجه بشر بوده است. در حال حاضر یکی از محبوب ترین گل های جهان است و از لحاظ میزان تولید در صدر قرار دارد. رز ساناز یکی از انواع رز های زینتی است که امروزه به مقدار گسترده ای در فضای سبز و پارک ها مورد استفاده قرار می گیرد. رز ساناز (Rosa chinensis var. Elvis) یکی از چندین گونه رز کشور ماست که پایه های آن را به وسیله روش های سنتی تکثیر و در بازار به فروش می رسانند. از آن جایی که تولید آن از طریق روش های سنتی با محدودیت زمانی و کمبود پایه های پیوندی همراه است، این تحقیق، به دنبال تعیین شرایط بهینه ریز ازدیادی گونه رز رقم ساناز از طریق روش کشت بافت می باشد.
    مواد و روش ها
    به منظور تکثیر این گونه، جوانه های جانبی و انتهایی شاخه های تهیه شده از نهال های پرورش یافته در گلدان به عنوان ریزنمونه استفاده شد. محیط های مورد بررسی جهت پرآوری و باززایی شامل محیط MS، MS/2 و MS/4 بود. هورمون های مورد استفاده شامل هورمون 6- بنزیل آمینو پورین (BAP) با غلظت های 0 ، 1، 3 و 5 میلی گرم در لیتر و هورمون ایندول بوتیریک اسید (IBA) با غلظت های 0، 1/0 ، 3/0و 5/0 میلی گرم در لیتر می باشد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گرفت و هر تکرار شامل 5 ریزنمونه بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بستر MS دارای بیشترین درصد باززایی و ترکیب تیمار بستر MS تمام غلظت، همراه با 3 میلی گرم در لیتر هورمون BAP بیشترین باززایی را به خود اختصاص داده است. بیشترین مقدار شاخه زایی در غلظت 5 میلی گرم در لیتر BAP حاصل شد. ترکیب تیمار محیط پایه MS/4 همراه با 5 میلی گرم در لیتر BAP و محیط پایه MS/4 همراه با 5/0 میلی گرم در لیترIBA و 5 میلی گرم در لیتر BAP بیشترین شاخه زایی را از خود نشان دادند. محیط MS/4 حاوی 5/0 میلی گرم در لیتر IBA و 5 میلی گرم در لیتر BAP دارای کمترین و محیط MS فاقد هورمون، بیشترین طول شاخه را داشتند. شاخه های تولیدی با موفقیت ریشه دار شدند. سپس گیاهچه های ریشه دار شده به شرایط خارج از آزمایشگاه منتقل و سازگار شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از تحقیق می توان گفت که محیط پایهMS تمام غلظت محیط مناسبی برای گونه رز ساناز می باشد. گونه ساناز در غلظت های نسبتا بالای سیتوکینین (BAP) از باززایی و شاخه زایی نسبتا بالایی برخوردار است. با افزایش میزان سیتوکینین محیط تعداد شاخه های ایجاد شده افزایش یافت اما طول شاخه ها کاهش یافت. بیشترین رشد شاخه ها در محیط فاقد هورمون اتفاق افتاد.
    کلیدواژگان: رز ساناز، طول شاخه، سیتوکینین، پرآوری
  • موسی ایزدخوان شیشوان*، مهدی تاج بخش شیشوان، بهمن پاسبان اسلام، جلال جلیلیان صفحات 75-96
    سابقه و هدف
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ و اندازه بذر بر عملکرد بیولوژیکی، صفات رویشی و فنولوژی ژنوتیپهای پیاز خوراکی انجام شد.
    مواد و روش ها
    به منظور ارزیابی تاثیر پرایمینگ و اندازه بذر بر عملکرد بیولوژیکی و صفات رویشی و فنولوژی ژنوتیپهای پیاز خوراکی این پژوهش در دو سال زراعی (1391 و 1392) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل پرایمینگ در چهار سطح (هیدرو پرایمینگ با آب مقطر اسموپرایمینگ با نیترات پتاسیم، پرایمینگ با استفاده از ماده فولامین و شاهد) اندازه بذر در سه سطح (ریز، متوسط و درشت) و ارقام در دو سطح (قرمزآذرشهر و زرقان) بود.ویژگی های عملکرد بیولوژیک، تعداد، طول، سطح و شاخص سطح برگ، نسبت سوخ دهی، نسبت برگ، درصد بولتینگ، شمار روز تا سوخ دهی، رسیدگی فیزیولوژیکی و برداشت مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اثر پیش تیمار و اندازه بذر از نظر تمام ویژگی های مورد بررسی از لحاظ آماری تفاوت معنی دار نشان داد. پرایمینگ بذر موجب بهبود عملکرد بیولوژیکی و صفات رویشی و فنولوژی گردید به طوری که بیشترین عملکرد بیولوژیکی، سطح برگ، شاخص سطح برگ و شاخص سوخ دهی به ترتیب 98/105تن در هکتار 77/123 سانتی مترمربع،25/8 و 99/4 به پرایمینگ با فولامین تعلق داشت و کمترین آنها از تیمار شاهد به دست آمد. همچنین مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین عملکرد بیولوژیکی، سطح برگ، شاخص سطح برگ وشاخص سوخ دهی به ترتیب 33/100 تن در هکتار 38/119 سانتی مترمربع، 96/7 و 98/4 از بذرهای درشت و کمترین آنها از بذر ریز به دست آمد. اثر سودمند پرایمینگ و بذر درشت بر عملکرد بیولوژیکی و صفات رویشی و فنولوژی به سبز شدن و استقرار سریع گیاهچه ها و در نهایت استفاده بهتر از نور، رطوبت خاک و عناصر غذایی به وسیله گیاهان حاصل از بذرهای درشت و بذرهای پرایمینگ شده نسبت داده شد. لذا جهت کشت پیاز استفاده ازبذرهای درشت و پرایمینگ با اسید آمینه فولامین در شرایط مشابه آزمایش قابل توصیه است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش پرایمینگ بذر باعث بهبود عملکرد بیولوژیکی و صفات رویشی و فنولوژی گردید. تیمار بذر با استفاده از اسید آمینه فولامین 2% نسبت به سایر روش های پیش تیمار و اندازه درشت نسبت به سایر اندازه های بذر باعث بهبود ویژگی های مورد بررسی گردید. بیشترین عملکرد بیولوژیکی، سطح و شاخص سطح برگ و شاخص سوخ دهی ازبذرهای درشت و پرایمینگ با ماده فلامین به دست آمد. بنابر این اهمیت پرایمینگ و درجه بندی بذر در این مطالعه آشکار شد، به طوری که برای تضمین عملکرد بیولوژیکی و بهبود صفات رویشی و فنولوژی در پیاز بهتر است ازبذرهای درشت و پرایمینگ با ماده فولامین (2%) استفاده شود.
    کلیدواژگان: بولتینگ، شاخص سوخ دهی، شاخص سطح برگ، فولامین
  • ابراهیم عابدی قشلاقی*، ابراهیم فرزام، داوود جوادی مجدد صفحات 97-116
    سابقه و هدف
    کیوی به عنوان یک محصول تازه تجاری شده، در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی که در شرایط آب وهوایی مشابه آن در کشور کشت می شوند بازده اقتصادی بالایی دارد. همچنین، این میوه در ایران نسبت به سایر کشورهای تولید کننده آن از کیفیت بهتری برخوردار است. شیوه های مدیریتی مانند هرس، استفاده از تنظیم کننده های رشد، کودها، آفت کش ها، گرده افشانی مکانیکی، طبیعی، دستی، تنک گل و میوه، زمان برداشت و غیره بر شناخت مراحل خاص فنولوژیکی تاکید می کنند. بنابراین، هدف از این آزمایش توصیف مراحل فنولوژی کیوی رقم هایوارد در مقیاس «بی بی سی اچ» در غرب استان گیلان و محاسبه نیاز گرمایی است که در پیش بینی زمان رسیدن به مراحل فنولوژی سودمند است.
    مواد و روش ها
    این آزمایش در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار با 12تاک انجام شد. بر روی هر تاک 4 شاخه بارده (در هر طرف 2 عدد) انتخاب و برای داده برداری علامت گذاری شد. جزئیات مراحل اصلی و ثانویه فنولوژی با استفاده از مقیاس«بی بی سی اچ» برای 2 سال در منطقه غرب گیلان (شهرستان آستارا) از تاک های بالغ تعیین شد. درصد شکفتن جوانه ها و درصد شاخه های بارور بر روی شاخه های بارده بررسی شد. منحنی رشد میوه با اندازه گیری ابعاد میوه و آب هم حجم میوه، تغییرات مواد جامد محلول با استفاده از قندسنج دستی و اثر درجه حرارت بر گلدهی و رشد میوه مورد بررسی قرار گرفت. نیاز حرارتی مراحل مختلف نمو به صورت روز درجه رشد محاسبه شد.
    یافته ها
    8 مرحله اصلی رشد کیوی در مقیاس «بی بی سی اچ» شامل؛ مرحله 0 (نمو جوانه)، مرحله 1 (نمو برگ)، مرحله 3 (نمو شاخه)، مرحله 5 (ظهور گل آذین)، مرحله 6 (گلدهی)، مرحله 7 (نمو میوه)، مرحله 8 (بلوغ میوه) و مرحله 9 (پیری، شروع خواب) است، که از 27 اسفند ماه با آغاز تورم جوانه (مرحله 01) شروع و در چهارم دی ماه با ریزش همه برگ ها و شروع دوره خفتگی زمستان (مرحله97) پایان یافت. زمان هر یک از مراحل ثانویه و برخی از شیوه های مدیریتی مربوط به هر یک از این مراحل در مقیاس «بی بی سی اچ» ذکر شد. درصد شکفتن جوانه ها از انتهای شاخه به سمت نوک آن افزایش یافت به طوریکه تمام جوانه های خفته در پایین شاخه قرار داشتند. همچنین درصد شکفتن جوانه ها و تعداد شاخساره های بارور تحت تاثیر سال قرار گرفت. منحنی رشد میوه به صورت سیگموئیدی دوگانه بود و افزایش مواد جامد محلول میوه حدود 3 ماه بعد از تشکیل میوه مشاهده شد. رقم هایوارد بعد از شکستن خفتگی و از زمان شروع تورم جوانه تا رسیدن به گلدهی کامل 67/10±275/429 روز درجه رشد، برای رسیدن به 50 درصد اندازه نهایی میوه 8/65±5/1187 روز درجه رشد و برای رسیدن به بلوغ فیزیولوژیکی به 92/19±58/2763 روز درجه رشد نیاز داشت.
    نتیجه گیری
    تعیین نیاز حرارتی در پیش بینی زمان های مدیریتی حائز اهمیت است به طوریکه اختلاف دمای روزها در سال های مختلف، مراحل مختلف نمو را تحت تاثیر قرار داد. از این شاخص می توان برای پیش بینی مراحل نمو و در نتیجه برای اعمال کارهای مدیریتی مانند زمان تنک گل، تنک میوه، هرس سبز، هرس زمستان، کودآبیاری، مبارزه با بیماری ها، آفات و همچنین پیش بینی زمان بلوغ فیزیولوژی میوه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: فنولوژی، کیوی هایوارد، مقیاس بی بی سی اچ
  • سرور خرم دل*، پرویز رضوانی مقدم، مینا هوشمند، فاطمه معلم بنهنگی صفحات 117-143
    مقدمه وسمه (Indigofera tinctoria L.) گیاهی فراموش شده و دارویی از خانواده بقولات است. این گیاه یکساله، دوساله و چندساله است، ولی اغلب به صورت یکساله کاشته می شود (6). ایندیگو که در صنعت برای رنگزائی استفاده می شود، از برگ های وسمه استخراج می گردد. این ماده رنگ آبی دارد. وقتی دو گروه ایندوکسیل به طور خود به خود در شرایط حضور اکسیژن هستند، یک مولکول ایندیگو تشکیل می-گردد (14).
    مواد و روش ها این آزمایش با هدف بررسی اثر سطوح کود دامی و تراکم بوته بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه فراموش شده و صنعتی وسمه به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 93-1392 و 94-1393 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل پنج سطح کود دامی از نوع کود گاوی پوسیده (صفر، 10، 20، 30 و 40 تن در هکتار) و چهار تراکم بوته (10، 20، 30 و 40 بوته در متر مربع) بود. صفات مورد مطالعه شامل ارتفاع بوته، قطر تاج پوشش، اجزای عملکرد (شامل تعداد شاخه جانبی در بوته، تعداد نیام در بوته، تعداد بذر در بوته و وزن بذر در بوته)، عملکرد برگ، عملکرد نیام، عملکرد ساقه، عملکرد بیولوژیکی و محتوی و عملکرد ایندیگو وسمه بودند.
    یافته ها نتایج نشان داد که اثر سطوح کود دامی و تراکم بر ارتفاع بوته، قطر تاج پوشش، تعداد شاخه جانبی در بوته، تعداد نیام در بوته، تعداد بذر در بوته، وزن بذر در بوته، عملکرد برگ، عملکرد ساقه، عملکرد نیام، عملکرد بیولوژیکی و عملکرد ایندیگو وسمه معنی دار (01/0≥p) بود. بالاترین قطر تاج پوشش مربوط به کاربرد 30 تن کود دامی (3/88 سانتی متر) بود و کمترین میزان برای شاهد (6/16 سانتی متر) به دست آمد. بالاترین قطر تاج پوشش وسمه برای تراکم 30 بوته در متر مربع با 56 سانتی متر مشاهده شد. بیشترین عملکرد برگ در شرایط مصرف 30 تن کود دامی در هکتار با 69/250 گرم بر متر مربع بدست آمد. بالاترین عملکرد برگ مربوط به تراکم 30 بوته در متر مربع با 37/224 گرم بر متر مربع بود. بالاترین عملکرد ایندیگو برای مصرف 30 تن در هکتار (01/2 گرم بر متر مربع) حاصل گردید. با افزایش تراکم بوته از 10 به 30 بوته در متر مربع، عملکرد ایندیگو 16 درصد افزایش یافت.
    نتیجه گیری افزایش مصرف کود دامی از صفر تا 30 تن در هکتار عملکرد کمی و کیفی وسمه افزایش یافت. با افزایش تراکم بوته از 10 به 30 بوته در متر مربع، رشد، اجزای عملکرد و عملکرد برگ، ساقه، نیام و ایندیگو وسمه به طور معنی داری افزایش یافت.
    کلیدواژگان: بقولات، عملکرد ایندیگو، گیاه فراموش شده، گیاه صنعتی
  • فرزاد نظری *، مرتضی خوشخوی، پژمان آزادی صفحات 145-164
    سابقه و هدف
    بررسی کارکرد ژن های عامل ایجاد رنگ گل در ژاله (ژربرا)، به دلیل کارآیی پایین شیوه های تراریختی و نیز زمان طولانی مورد نیاز برای تولید گیاهان تراریخت پایدار ، به طور معمول به کندی انجام می شود (2). برای واکاوی کارکرد این ژن ها می توان از بیان موقت آنها با شیوه اگرواینفیلتریشن به عنوان یک راه چاره بهره گیری کرد.
    مواد و روش ها
    به همین دلیل این آزمایش در2 مرحله انجام شد، نخست در 12 رقم گل ژاله به رنگ های مختلف آزمایش اگرواینفیلتریشن با 3 سازه ژنی رنگ گل در مسیر آنتوسانینها (1-CcF3 5 H: دارای یک ژن رنگ،2- Del2: دارای 3 ژن رنگ گل و 3- Del8: دارای 5 ژن رنگ گل) انجام شد. برای اگرواینفیلتریشن از آگروباکتریوم (A. tumefaciens) نژاد EHA 101 با پلاسمید pBIH و دارای یک یا چند ژن از ژن های فلاونوئید ʹ3،ʹ5-هیدروکسیلاز (F3 5 H) ، دی هیدروفلاونول4-ریداکتاز (DFR) ، آنتوسیانیدین سنتاز (ANS) ، فلاونون 3 بتا-هیدروکسیلاز (F3H) ، چالکون ایزومراز (CHI) و یک ژن نشانگر انتخابی مقاومت به هایگرومایسین (hpt) بهره گیری شد. پس از کشت آگروباکتریوم دارای سازه های ژنی در محیط کشت های رشد، انگیزش و نیز اینفیلتریشن، تعلیق آن در پایه گلبرگ ها با سرنگ تزریق شد.
    یافته ها
    مشاهده ظاهری نتایج آزمایش اول نشان داد که گلبرگ های رقم های به رنگ صورتی دارای تغییر رنگ گلبرگ گل به سمت آبی و تولید آنتوسیانین دلفینیدین هستند. سپس این آزمایش برای بار دوم با 4 رقم به تقریب صورتی رنگ (‘Aqua Melone’، ‘Bismarck’،‘Esmara’ و ‘Rosalin’) و با همان سازه ها تکرار شد. نتایج واکاوی HPLC چهار نوع آنتوسیانین دلفینیدین، سیانیدین، پلارگونیدین و پئونیدین گلبرگهای تزریق یافته نشان داد که، گلبرگ های رقم ‘Bismarck’ با سازه 5 ژنی pBIH-35S-Del8 بیشترین مقدار دلفینیدین را تولید می کند.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان رقم ‘Bismarck’ ژاله را برای انتقال پایدار ژن های درگیر در مسیر آنتوسیانین ها، با هدف تغییر رنگ گل به ویژه تولید دلفینیدین پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: اگرواینفیلتریشن، ژن فلاونوئید ?3، 5-هیدروکسیلاز، دلفینیدین، ژاله (ژربرا)
  • فهیمه آزموده*، غلامحسین داوری نژاد، نسرین مشتاقی، حسین آرویی صفحات 165-184
    سابقه و هدف
    در میوه کاری نوین و صنعتی امروزه پایه پیوندی در میزان تولید، اقتصاد باغ، پیرایش و عمر درختان، برداشت محصول و در پایان در مدیریت باغ نقش اساسی و تعیین کننده ای را ایفا می نماید. در واقع نیمی از پیکره درخت را پایه تشکیل می دهد که درون خاک قرار گرفته و پس از احداث باغ قابل تعویض و بهبود نمی باشد. از این نظر گزینش پایه مناسب برای یک رقم و برای شرایط اقلیمی و خاکی یک منطقه همانند گزینش رقم پیوندی دارای اهمیت است. کاربرد و توسعه این پایه های رویشی ضروری به نظر می رسد و این امر به در دسترس بودن یک روش ساده و آسان تکثیر این پایه ها بستگی دارد.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی تاثیر غلظت های مختلف هورمون ایندول بوتیریک اسید IBA (0-1000-2000-3000 پی پی ام) و آگروباکتریوم رایزوژنز Agrobacterium rhizogenes نژاد 15834 به تنهایی و در ترکیب با یکدیگر روی ظرفیت ریشه زایی قلمه های دو پایه رویشی سیب شامل EM9 و MM106، آزمایشی به صورت طرح اسپیلت فاکتوریل با 3 تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. آگروباکتریوم رایزوژنز به عنوان عامل اصلی و سطوح مختلف ایندول بوتیریک اسید و پایه ها به صورت فاکتوریل به عنوان عوامل فرعی درنظر گرفته شدند. در این آزمایش از محیط کشت، مخلوط پرلیت و ماسه ضدعفونی شده به نسبت 1:1 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درصد های مختلف ریشه زایی در قلمه های تیمارشده با آگروباکتریوم رایزوژنز و ترکیب هورمون ایندول بوتیریک اسید به اضافه آگروباکتریوم رایزوژنز به دست آمد در حالی که با کاربرد هورمون به تنهایی، هیچ ریشه ای در هر دو نوع پایه رویشی مشاهده نشد. بیشترین میزان ریشه زایی (06/45 درصد) در قلمه های پایه رویشی EM9 تیمار شده با آگروباکتریوم رایزوژنز و غلظت 3000 پی پی ام ایندول بوتیریک اسید بدست آمد. بیشترین میانگین طول ریشه (45/4 سانتی متر) از تیمار آگروباکتریوم رایزوژنز به اضافه 3000 پی پی ام ایندول بوتیریک اسید بدست آمد. بیشترین تعداد ریشه اصلی و فرعی نیز (به ترتیب 3 و 5/6) در پایه رویشی MM106 تیمار شده با آگروباکتریوم رایزوژنز مشاهده گردید. میزان کالوس زایی قلمه ها با کاربرد تیمار آگروباکتریوم رایزوژنز کاهش یافت به طوری که بیشترین میانگین درصد کالوس زایی (42/86 درصد) در پایه رویشی EM9 و تیمار شاهد مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    تیمار ترکیبی آگروباکتریوم رایزوژنز به اضافه هورمون ایندول بوتیریک اسید سطح 3000 پی پی ام به عنوان بهترین تیمار برای ریشه زایی قلمه های EM9 و MM106 سیب در این آزمایش شناخته شد.
    کلیدواژگان: قلمه، آگروباکتریوم، پایه های مالینگ، ریشه زایی، کالوس زایی
  • بهزاد صفری، سیدمحمدمهدی مرتضویان*، سیداحمد سادات نوری، بهروز فوقی صفحات 185-204
    سابقه و هدف
    زیره سبز به عنوان مهم ترین گیاه دارویی اهلی در ایران شناخته شده است که هر ساله بر اهمیت و سطح زیر کشت آن افزوده می شود. میزان عملکرد دانه زیره سبز در اکثر مناطق ایران به علت بروز تنش رطوبتی کاهش می یابد. تاکنون عمده ارزیابی ها بر روی تعداد محدودی اکوتیپ زیره سبز و یا عمدتا در شرایط آبیاری نرمال در کشور صورت گرفته است؛ لذا این آزمایش با هدف ارزیابی توام متنوع-ترین اکوتیپ های زیره سبز رایج و مورد کشت در نقاط عمده زیره کاری کشور از نظر عملکرد دانه و تعیین اثر تنش خشکی در مرحله گلدهی بر عملکرد آن ها، شناسایی ارقام متحمل به تنش برای یافتن منابع ژنتیکی متحمل جهت تشکیل جمعیت های در حال تفرق با استفاده از شاخص های تحمل و حساسیت به تنش و نوع واکنش اکوتیپ ها به شرایط تنش خشکی و آبیاری نرمال در اکوتیپ های زیره سبز صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی اثر تنش رطوبتی بر عملکرد دانه 49 اکوتیپ بومی زیره سبز آزمایشی در قالب طرح لاتیس 7×7 با دو تکرار در مزرعه پژوهشی پردیس ابوریحان – دانشگاه تهران در سال زراعی 92-1391 اجرا شد. اعمال تنش رطوبتی در مرحله 50 درصد گلدهی به صورت 30 درصد ظرفیت زراعی صورت گرفت. تجزیه واریانس در قالب طرح لاتیس و سنجش کارایی نسبی آن نسبت به طرح بلوک های کامل تصادفی صورت گرفته و پس از اعمال تصحیح لاتیس تجزیه واریانس در قالب طرح بلوک های تصادفی ادامه یافت. محاسبه 11 شاخص تحمل به تنش براساس عملکرد در شرایط تنش خشکی و نرمال، محاسبه همبستگی بین مقادیر شاخص ها با یکدیگر و عملکرد دانه و نیز تجزیه به مولفه های اصلی با استفاده از ماتریس ضرایب همبستگی انجام گرفت.
    یافته ها
    کارایی نسبی طرح لاتیس نسبت به طرح بلوک های کامل تصادفی برای شرایط نرمال برابر 153 درصد و در شرایط تنش 148 درصد بود. بر اساس میزان عملکرد اکوتیپ های مورد بررسی در شرایط بدون تنش و تنش، 11 شاخص تحمل و حساسیت به تنش برآورد گردید. نتایج تجزیه همبستگی، تجزیه به مولفه های اصلی و ترسیم بای پلات شاخص ها نشان داد که بین شاخص های محاسبه شده شاخص های MP، GMP، STI، Harm، K1STI، K2STI مناسب ترین شاخص ها برای انتخاب اکوتیپ های با پتانسیل و پایداری عملکرد بالا می-باشند. تجزیه خوشه ایبر اساس شاخص های تحمل، اکوتیپ ها را در سه گروه جداگانه قرار داد به طوری که اکوتیپ های متحمل در گروه مشترکی قرار گرفتند. توزیع اکوتیپ ها در فضای بای پلات، وجود تنوع ژنتیکی بین اکوتیپ ها را نسبت به تنش خشکی نشان داد.
    نتیجه گیری
    اکوتیپ های کرمان (بافت)، خراسان جنوبی (درمیان)، یزد (صدوق) متحمل ترین و اکوتیپ های خراسان شمالی (اسفراین)، اصفهان (اردستان)، خراسان رضوی (کاشمر) به عنوان حساس ترین اکوتیپ ها به تنش خشکی مرحله گلدهی شناسایی شدند. لذا استفاده از این اکوتیپ ها به عنوان والدین تلاقی در برنامه های اصلاحی ارقام متحمل به خشکی توصیه می شوند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، زیره سبز، عملکرد، کم آبیاری
|
  • S. Karimi Zinkanloo *, K. Hemati, M. Khairkhah Pages 1-16
    Background And Objectives
    Nowadays, to have a sustainable agricultural system, the application of inputs that improve the aspects of ecological systems and reduce environmental hazards are necessary.
    Lamiaceae family plants have been used for centuries in many countries as a spice in foods, as well as to digest and as a drug against viral diseases.Ziziphora clinopodioides lam. Is one of the herbs and aromatic plants that is used as herbal tea and tea to treat a sore throat, digestive disorders, carminative, antiseptic and wound healer and also used in the food and dairy industrial .This plant has relatively wide distribution in the mountainous regions of Iran, especially Khorasan province (14).
    Therefore, in view of the importance of this medicinal plant, this test was conducted to evaluate the effect of organic fertilizers (manure and poultry) on some morphophysiological characteristics of Ziziphora clinopodioides.
    Materials And Methods
    This experiment was conducted in designed as a randomized complete block with 3 replications in faculty of agriculture of higher education complex of Shrivan and laboratory experiments were carried out at Gorgan University of Agriculture in 2013-2014. The treatments were included three levels of cow manure (5, 10 and 15 tons per hectare), three levels of poultry manure (2, 4 and 6 tons per hectare) and the control (no fertilizer).
    Results
    The results indicated that the treatments had a significant effect at 1% on the studied traits. Application of organic fertilizers could increase the rate of some morphological traits including height, canopy diameter, crown diameter, weight of fresh and dry matter yield and total chlorophyll content of the plant. The cow manure treatment with 10 tons per hectare had the highest height (28.91 cm), the highest canopy diameter (31.90 cm) and crown diameter (10.15 cm) were observed in poultry manure treatment with 4 tons per hectare. The cow manure treatment with 10 tons per hectare had the highest weight of fresh yield (412.17 gr per m2) and weight of dry yield (148.88 gr per m2). The highest total chlorophyll content (64.12 mg per cm2) was observed by cow manure treatment with 15 tons per hectare. Also, The maximum amount of phenol, and antioxidants (respectively 0.472 and 59.703) were observed in control. The highest flavonoids content (0.273 mg/g) were observed by cow manure treatment with 5 tons per hectare; poultry manure treatment with 2 tons per hectare and control (No fertilizer).
    Conclusion
    Therefore, due to the positive effect of organic fertilizers on crops and biochemical properties of Ziziphora clinopodioides, the application of organic fertilizers had positive effects on measured morphological characteristics but negative effects on some biochemical characteristics such as phenols, flavonoids and antioxidants, . So that by increasing the application of organic fertilizers, the amount of morphological parameters were increased and biochemical parameters decreased.
    Keywords: Cow manure, Poultry manure, morphological characters, biochemical traits
  • H. Marvi, P. Rezvani Moghaddam*, M. Jahan, M. Armin Pages 17-35
    Background And Objectives
    Bitter apple (Citrullus colocynthis L.) is one of the most important plant in traditional medicine that grows at arid and semi-arid conditions, little information about agronomic requirement of bitter apple is avalable. Among different agricultural managements, sowing date and plant density are the main factors for achiving highest yield.This study was conducted for evaluating the effects of sowing date and plant density on yield and yield components of bitter apple.
    Materials And Methods
    A field study was conducted as a split plot design based on a Randomized Complete Block design (RCB) with three replications at farm in Sabzevar, Iran in 2013. The main plots consisted of sowing date (4 April, 5 May, 5 June) and the sub plots consisted of plant density (2, 4, 8 plant.m-2). At harvesting time, number of fruit per square meter, fruit dry matter, number of seed per fruit, 100 seeds weight, biological yield, fruit and seed yield, harvest index were measured as quantitative variables and colocynthin and cucurbitacin content were measured as qualitative variables.
    Results
    The result of analysis of variance showed that plant density and sowing date had significant effect on all studied traits but interactions between most of the studied traits were not significant. Delaying in sowing date significantly decreased number of fruit per square meter, biological yield, fruit and seed yield, harvest index, colocynthin and cucurbitacin content whereas seed weight and number of seed per fruit did not affect by sowing date.There was no significant difference between sowing date on June 4 and May 5 for number and dry matter of fruit, seed yield, harvest index, colocynthin and cucurbitacin content. Sowing date of June 5 had the highest fruit dry matter that had no significant difference with April 4. Increasing plant density was increased number fruit, biological yield, fruit and seed yield, colocynthin and cucurbitacin content. Plant density did not significantly effect on fruit dry matter, the number of seed per fruit, 100 seed weight and harvest index. There were no significant difference between 4 and 8 plant.m-2 for fruit number per square meter, biological yield, fruit yield and seed yield, colocynthin and cucurbitacin content.
    Conclusion
    Overall, the result of this experiment showed that the highest seed yield and fruit yield were obtained on April 4 sowing date and 4 plant.m-2. In terms of quality of active components, the best sowing date and plant density were on May 5 and 8 plant.m-2 for cucurbitacin and 2 plant.m-2 for colocynthin.
    Keywords: Bitter Apple, Sowing date, Plant density, Yield
  • S. Rahimi Tanha *, A. Ghasemnajad, V. Babaeizadeh, M.Z. Alaeddin Pages 37-57
    Backgrounds and
    Objectives
    Drought which is caused by the climate pattern change, can also lead to tough situations of salinity. Plants, however, may respond to the stressors by morphological and physiological changes within the related organs. Recently, a new discovered endophyte, Piriformospora indica, which is able to colonize onto the roots` cortex of many diverse plants can also be cultured in an axenic media, free from any specific host. This seems to be a sustainable solution for crop production in such climates. Thus, P. indica which can also exacerbate plants` tolerance during abiotic stress, was taken for further two separated saline and water deficiency experiments. In this survey, we tend to show whether artichokes` roots (Cynara scolymus) are the endophyte host. Next, what changes can be conveyed in either saline or water deficiency trials.
    Materials And Methods
    Floating in spore suspension, rootlets were stained by Vierheilig method to ensure colonization in contaminated plants. Then, under different stress conditions, we quantified artichoke growth and yield. The experiment was conducted at the University of Agricultural Science and natural resources of Pardis-Gorgan. Water deficiency was induced at three levels according to regulation of water day interval; each 3, 6 and 12 days which were defined as control, mild and severe stress, respectively. Salinity, likewise, was induced by NaCl solutions in 0.7, 6 and 12 ds/m.
    Results
    The results indicated that firstly artichoke accepted P.indica as a symbiotic agent, and secondly contaminated plants functioned far better rather than their controls in stress. As there was a considerable reduction in many yield components such as leaf length, RWC, root length and root volume in both saline and drought trials while plants went through more severity of 6 days to 12 days of water day interval or 6 ds/m to 12 ds/m; yet, these changes did not happen considerably for contaminated plants in the same period or salinity. Although the fungus performance was marginally considerable in saline stress, still there were significant morphological alterations; length in leaves and roots and the root volume were also changed (P
    Conclusion
    In general, many essential changes would be occurred as plants challenge for adaptation. Mutualism might largely expand plants compatibility against stressors. Therefore, proportionally, P.indica was able to alleviate plants malfunctioning in both experiments.
    Keywords: Salinity, Water- shortage, Piriformospora indica, Cynara scolymus, morphological changes
  • Mehdi Darroudi * Pages 59-74
    Background And Objectives
    Rose as the queen of flowers, traditionally the human attention. Now Rose is one of the most popular flowers in the world and has the most production between flowers. Sanaz Rose one of Ornamental Rose varieties that, nowadays widely used in landscaping and park places. Sanaz Rose is one of several Rose species of our country is propageted by traditional methods to sell on the market. Because it’s production by traditional methods is are very slow and time-consuming and usually associated with various problems such as limitation of stock plant . This study sought to determine the optimum conditions for micropropagation of Sanaz rose through tissue culture.
    Materials And Methods
    Axillary and apical buds of the branches made from plants grown in pots were used as initial explants. Investigated media for the proliferation and regeneration included MS, MS/2 and MS/4, respectively. Hormones used was hormone BAP at concentrations of 0, 1, 3 and 5 mg/l and IBA at concentrations of 0, 0.1, 0.3 and 0.5 mg/l.experiments were conducted as a completely randomized design with 5 replications and repeated three times.
    Results
    Results showed that MS media has the highest percentage of regeneration and treatments full strength MS media with 3 mg/l BAP hormone has the largest regeneration percent. The results also indicated that the highest shooting coefficient was in 5 mg/l BAP concentration. The combination treatment of basal medium MS/4 with 5 mg/l BAP and medium MS/4 with 0.5 mg/l IBA and 5 mg/l BAP showed the highest shoot induction. The results of the average length of the branches affected by culture medium , the concentration of IBA and BAP hormone concentrations showed that in the MS/4 containing 0.5 mg/l of IBA and 5 mg/l BAP has the shortest branch and MS medium without hormones had the longest shoots. Produced shoots were then transferred to different rooting media and were rooted successfully. Rooted plantlets are then transferred out of the lab and were adapted well to the ex vitro conditions.
    Conclusion
    According to the results of this research can see that MS basal media is a suitable media for Sanaz rose. Sanaz rose has good germination and proliferation in relatively high concentrations of cytokinins(BAP). With increasing in cytokinin concentrations of media, produced shoot number increased but shoot length decreased. The best shoot growth was observed in hormone free media.
    Keywords: Sanaz rose, shoot length, cytokinin, Proliferation
  • M. Izadkhan*, M. Tajbakhash, B. Pasban, J. Jalilian Pages 75-96
    Background And Objectives
    The main objective of this work was to study the effect of priming and seed size on biological yield, growth and phonological characteristics of onion genotypes.
    Materials And Methods
    In order to evaluate the effect of priming and seed size on biological yield, growth and phonological characteristics of onion genotypes a factorial field experiment based on a randomized complete block design with three replications was conducted in 2012 and 2013 cropping season at Agriculture and Natural Resources Research Center of East Azarbayjan, Iran. The experimental treatments included priming (at four levels: hydro priming, osmopriming (in %2 KNO3), priming with falomin amino acid (in 2%) and control (without priming), seed size (at three levels: small, medium and large) and cultivars (at two levels: Red Azarshahr and Zargun). Following charac-teristics such biological yield, number of leave, leave length, leaf area, leaf area index, bulbing ratio, leaf ratio, bolting percent, number of days to bulbing, physiological maturity and number of day to harvest were studied.
    Results
    Analysis of variance for the measured traits indicated that all characteristics significantly were affected by priming and seed size. Results showed that seed priming and seed size improved biological yield, growth and phonological characteristics. The highest biological yield, leaf area, leaf area index, bulbing ratio, were obtained from plant that primed with folamine 105.98 (T/ha), 123.77cm2, 8.25 and 4.99, respectively and the lowest were achieved from control plants. Also mean comparison indicated that the higher values of biologic yield, leaf area, leaf area Index, bulbing ratio were obtained from large seed size 100.33 (T/ha), 119.38cm2, 7.96 and 4.98, respectively and the lower of it were found to small seed size. Nevertheless, seed priming and seed size improved biological yield, growth and phonological characteristics onion cultivars were attributed to rapid seedling emergence and establishment, and consequently the optimum use of light, soil moisture and nutrients by the plants developed from the primed seeds and seed size.
    Conclusion
    According to the results and discussion mentioned above seed priming treatments improved biological yield, growth and phonological characteristics as compared to the unprimed. Among the treatments, seed priming with Falomin Amino Acid 2% was more effective than the po-tassium nitrite 2% and hydropriming. Large seed size significantly increased the biological yield, growth and phonological characteristics. Accordingly, the importance of seed priming and seed grading were obvious in this study, so seed priming with Falomin Amino Acid 2% and large seed size should be used for onion planting in order to insure high biological yield, to improve growth and phonological characteristics of onion.Therefore priming with Falomin Amino Acid 2% and large seed are recommended of onion planting for the places with the same environmental conditions our experiment.
    Keywords: Bolting, Bulbing index, Folamine, Leaf area index
  • Ebrahim Abedi Gheshlaghi * Pages 97-116
    Background And Objectives
    Kiwifruit as a new commercial crop in comparison with other crops that are grown in the similar climatic conditions has a high economic return. On the other hand, this fruit has better quality in Iran than that in other kiwifruit production countries. Management practices such as pruning, application of growth regulators, fertilizers, pesticides, mechanical natural and hand pollination, flower and fruit thinning, harvest time, etc. rely on the recognition of certain phenological stages. Therefore, the objective of this study was to describe the phonological growth stages of a Hayward kiwifruit cultivar growing under the west of Guilan using the BBCH code and to calculate the heat requirements that help predict the time to reach each phenological stage.
    Materials And Methods
    This experiment was conducted in a randomized complete block design with 3 replications of 4 trees. Fruiting branches on each 4 tree (2 on each side) were marked for assessed. Principal and secondary phenological growth stages of development using the BBCH scale for 2 years in the west of Guilan (Astara) on mature vines were determined. Fruit growth curve, with measuring dimensions and equivalent water, TSS changes with hand refrectometer and the effect of temperature changes on TSS and flowering and fruit development were studied. Heat requirements were calculated as GDD.
    Results
    Eight Principal phenological growth stages on kiwifruit include: stage 0 (bud development), stage 1 (leaf development), stage 3 (shoot development), stage5 (inflorescence emergence), stage 6 (flowering), stage 7 (fruit development), stage 8 (maturity of the fruit) and stage 9 (Senescence, beginning of dormancy) that began with the beginning of bud swelling in the 17th of March and terminated on the 25Th of December. The time of secondary phenological growth stages and some management practices related to each of these stages of BBCH scale also mentioned. Broken of branch buds increased from the base to the top of the shoots, so that all dormant buds were in the base. The percentage of bud break, and the number of fruitful shoots were affected by the year. The curve of fruit growth was double sigmoid and increased fruit soluble solids of fruit was about 3 months later. After dormancy breaking and from beginning of bud swelling, Hayward kiwifruit cultivar required 429.275±10.67 GDD to reach full bloom, 1187.5±65.8 GDD to reach 50% of final fruit size and 2763.58±19.92 GDD before the fruit could be harvested.
    Conclusion
    Determine of heat requirements is important for predict of the management time, so that the temperature difference between days in different years affected the development stages. The index can be used to predict developmental stages and thus to apply administrative tasks such as flowers thinning, fruit thinning, green pruning, winter pruning, fertigation, pest and disease control and also be used to expecting of physiological fruit maturity.
    Keywords: Phenology, Hayward Kiwifruit, BBCH scale
  • S. Khoramdel *, P. Rezvani, M. Hooshmand, F. Moalem Pages 117-143
    Introduction True indigo (Indigofera tinctoria L.) is a forgotten crop and medicinal plant from Fabaceae family. The plant is annual, biennial and perennial, but it is cultivated as an annual plant (6). A material called Indigo is extracted from the leaves of true indigo which is extensively used in industries for dying objects. It is blue in color. Indigo is formed when two indoxyl groups combine spontaneously in the presence of oxygen to form an indigo molecule (14).
    Materials and methods In order to study the effects of cow manure and plant density on quantitative and qualitative criteria of true indigo as a forgotten and industrial crop, an experiment was conducted as factorial layout based on a randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station, Ferdowsi University of Mashhad during two growing seasons of 2013-2014 and 2014-2015. Experimental treatments were five cow manure levels (10, 20, 30 and 40 t.ha-1) and four plant densities (10, 20, 30 and 40 plants.m-2). Studied traits were plant height, canopy diameter, yield components (such as number of branches per plant, number of pods per plant, number of seeds per plant and seed weight per plant), leaf yield, pod yield, stem yield, biological yield, indigo content and indigo yield of true indigo.
    Results and discussion The results indicated that the effects of cow manure and plant density were significant (p≤0.01) on plant height, canopy diameter, number of branches per plant, number of pods per plant, number of seeds per plant, seed weight per plant, leaf yield, stem yield, pod yield, biological yield and indigo yield of true indigo. The highest canopy diameter was observed in 30 ton cow manure per ha (88.3 cm) and the lowest was shown for control (16.6 cm). The maximum canopy diameter was related to 30 plants.m-2 with 56 cm. The highest leaf yield was obtained in 30 ton cow manure per ha with 250.69 g.m-2. The maximum leaf yield was related to 30 plants.m-2 with 224.37 g.m-2. The highest indigo yield was achieved in 30 ton cow manure per ha (2.01 g.m-2) and by increasing plant density form 10 to 30 plants.m-2, indigo yield was enhanced up to 16%.
    Conclusion By increasing cow manure application from zero to 30 t.ha-1 quantitative and qualitative yield of true indigo was enhanced. By enhancing plant density from 10 to 30 plants.m-2 growth, yield components, leaf yield, stem yield, pod yield and yield indigo of true indigo were improved.
    Keywords: Fabaceae, Indigo yield, Neglected crop, Industrial crop
  • F. Nazari *, M. Khoshkhui, P. Azadi Pages 145-164
    Background And Objectives
    The study of flower color genes function in gerbera is hampered due to the low efficiency of transformation methods and the long time span needed for production of stably transformed transgenic plants (1). For some functional analysis, the transient expression of genes could be an efficient alternative.
    Materials And Methods
    Therefore, this study was conducted in two stages. In first stage, the agroinfiltration experiment with 3 flower color constructs (1-pBIH-35S-CcF3´5´H: with one gene, 2-pBIH-35S-Del2: with 3 genes and 3-pBIH-35S-Del8: with 5 genes) in 12 cultivars of gerbera was investigated. Agroinfiltration of gerbera petals were performed by Agrobacterium tumefaciens strain EHA 101 harboring binary vectors pBIH that contained one or more genes of flavonoid 3ʹ 5ʹ-hydroxylase (F3´5´H), dihydroflavonol 4-reductase (DFR), anthocyanidin synthase (ANS), flavanone 3β-hydroxylase (F3H), chalcone isomerase (CHI) and hygromycin phosphotransferase (hpt).
    Results
    Visual observations of injected petals showed that cultivars with pink color have shifted flower color from pink to blue and produced delphinidin. In the second stage, this experiment was repeated with 4 pink cultivars (‘Aqua Melone’, ‘Bismarck’, ‘Esmara’ and ‘Rosalin’) and mentioned constructs. The results of HPLC analysis of 4 anthocyanins (delphinidin, cyaniding, pelargonidin and peonidin) showed that the injected petals of ‘Bismarck’ cultivar with pBIH-35S-Del8 construct have the highest delphinidin production.
    Conclusion
    Therefore, we can suggest ‘Bismarck’ cultivar of gerbera for stable transformation of genes involving production of anthocyanins for change of flower color particularly production of delphinidin.
    Keywords: agroinfiltration, flavonoid 3? 5?-hydroxylase gene, delphinidin, gerbera
  • Fahime Azmoode *, Gholam Hossein Davarynejad, Nasrin Moshtaghi, Hossein Aroiee Pages 165-184
    Background And Objectives
    Nowadays in the modern and industrial pomology, the rootstocks play an important role in the production, garden economy, trimming and the life of tree, harvest and garden management. In fact, rootstock forms half statue of the tree which is located inside the soil and not been replaceable and improved. In this respect, the choice of suitable rootstock for a cultivar and climatic and soil conditions of the region, as well as a selection of cultivars is important. Application and development of this vegetative rootstocks is necessary and depends on the availability of a simple and easy way to reproduce it.
    Materials And Methods
    This study was conducted to evaluate the effects of different concentrations (0-1000-2000-3000 ppm) of Indole-3-butyric acid (IBA) and one strain of Agrobacterium rhizogenese (15834) alone or in combination with each other on the rooting capacity of hardwood cuttings of EM9 and MM106 apple clonal rootstocks in split factorial design with three replications at research greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad. It was considered Agrobacterium rhizogenese as a main plot and different levels of Indole-3-butyric acid and rootstocks as a factorial on the sub-plots. The medium of this experiment was the mixture of perlite and disinfected sand in 1:1 ratio.
    Results
    The results indicated that different percentages of rooting were observed in cuttings treated by Agrobacterium rhizogenese alone and combination of Indole-3-butyric acid and Agrobacterium rhizogenese in both rootstocks while no rooting was observed with Indole-3-butyric acid alone. The highest rooting percentage (% 45/06) was obtained in EM9 rootstock cuttings treated by Agrobacterium rhizogenes plus 3000 ppm IBA. The highest mean root length (4/45 cm) was obtained from Agrobacterium rhizogenese plus 3000 ppm Indole-3-butyric acid treatment. Maximum number of the main and secondary roots (3 and 6/5, respectively), were observed in the MM106 rootstock treated by Agrobacterium rhizogenese. Callusing rate of cuttings were reduced with using of Agrobacterium rhizogenese, so the highest percentage of callus induction (% 86/42) was observed at control treatment of EM9 rootstock.
    Conclusion
    A combination of Agrobacterium rhizogenes and 3000 ppm Indole-3-butyric acid treatment was found as the best treatment for rooting of MM106 and EM9 apple cutting in this experiment.
    Keywords: Cutting, Agrobacterium, Malling rootstocks, Rooting, Callusing
  • B. Safari, S.M.M. Mortazavian*, S.A. Sadat Noori, B. Foghi Pages 185-204
    Background And Objectives
    Cumin is known as the most important cultivated medicinal plant in Iran that its importance and cultivation area increase every year. Cumin seed yield reduction occurs in most regions of Iran due to the water stress. So far, based on literature review, major evaluations have been done using limited cumin ecotypes or mainly conducted under normal irrigated condition in the country; So this study was designed to assess the most diverse cumin ecotypes currently cultivated in the major cumin cultivation areas of Iran in terms of seed yield, determination the effect of drought stress during flowering stage, identification of drought tolerant ecotypes to from segregating population using tolerance indices and indication of ecotypes response to drought stress and normal irrigation conditions.
    Materials And Methods
    To determine the effect of water stress on yield of 49 cumin ecotypes adapted to Iran, a simple 7 × 7 lattice design with two replications was conducted in research farm of college of Aburaihan, University of Tehran. Experiment was conducted during 2012-13 crop season. Water stress initiated at 50% flowering stage when the soil humidity reached to 30% field capacity. Analysis of variance based on lattice design and evaluation of the relative performance compared to randomized complete block design were done. Further analysis was done based on randomized block design after correction of data. Calculation of 11 drought tolerance indices based on yield under drought and normal irrigated conditions, correlations among indices and seed yield and principle component analysis based on correlation coefficient matric were followed.
    Results
    Lattice design relative performance compared to randomized complete block design was 153 and 148 percent in normal and stress conditions, respectively. Eleven different tolerance indices were estimated based on yield in both conditions. Correlation analysis, principal component analysis and biplot display showed indices MP, GMP, STI, Harm, K1STI and K2STI as suitable indicators showing high yield potential and stability. Cluster analysis based on indices grouped all ecotypes into three distinct groups. Tolerant ecotypes were placed in the same group. Ecotypes distribution in the biplot revealed genetic variation among genotypes regarding drought tolerance response.
    Conclusion
    Ecotype of Kerman (Baft), South Khorasan (Darmian) and Yazd (Sadooq) identified as most tolerant ecotypes while ecotypes from North Khorasan (Esfaraien), Esfahan (Ardestan) and Khorasan-Razavi (Kashmar) identified as most sensitive ecotypes to drought stress in flowering stage. Then usage of these accessions are recommended as parents to improve tolerant cumin cultivars in breeding programs.
    Keywords: Cumin, Low water, Genetic variation, Yield