فهرست مطالب

پژوهش های تولید گیاهی - سال بیست و چهارم شماره 2 (تابستان 1396)

فصلنامه پژوهش های تولید گیاهی
سال بیست و چهارم شماره 2 (تابستان 1396)

  • 176 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/07/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سارا کرامتی، همت الله پیردشتی*، ولی الله بابایی زاد، علی دهستانی صفحات 1-22
    سابقه و هدف
    شوری آب و خاک از مشکلات جدی و فزآینده در سطح جهان می باشد به طوری که بخش وسیعی از اراضی کشور ما نیز با این مشکل مواجه است. امروزه استفاده از ریزجانداران همزیست با ریشه گیاهان مانند قارچ پیریفورموسپورا ایندیکا از جمله راهکارهایی است که جهت بهبود رشد و افزایش عملکرد گیاهان زراعی در شرایط نامناسب محیطی مانند شوری آب و خاک به کار گرفته می شود. علاوه بر این، امروزه استفاده از موادی مانند پاکلوبوترازول که توانایی تنظیم رشد و تخفیف تنش های محیطی را دارند نیز افزایش یافته است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی جداگانه و همزمان این عوامل بر ویژگی های رشد گیاه دارویی ریحان در شرایط بروز تنش شوری طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1394 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح همزیستی (عدم تلقیح به عنوان شاهد و تلقیح با قارچ)، سه سطح پاکلوبوترازول (صفر، 20 و 40 میلی گرم در لیتر) و چهار سطح شوری آب آبیاری (صفر، سه، شش و نه دسی زیمنس بر متر NaCl) بودند. صفاتی نظیر وزن تر و خشک برگ، اندام هوایی و ریشه، ارتفاع بوته، تعداد برگ، سطح برگ، طول ریشه، محتوای نسبی آب برگ، محتوای کلروفیل برگ، درصد و عملکرد اسانس، میزان پراکسیداسیون چربی ها و پراکسید هیدروژن و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و آسکوربات پراکسیداز (APX) مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد همزیستی قارچ پیریفورموسپورا ایندیکا توانست وزن تر و خشک برگ، اندام هوایی و ریشه را در شرایط تنش به طور معنی داری افزایش دهد. کاربرد پاکلوبوترازول گرچه در شرایط عادی موجب کاهش وزن تر و خشک برگ و بوته شد اما در شرایط تنش توانست وزن تر و خشک برگ و بوته را بهبود بخشد. همچنین، تلقیح قارچی ارتفاع، تعداد برگ، سطح برگ، طول ریشه، محتوای نسبی آب برگ، محتوای کلروفیل برگ، درصد و عملکرد اسانس گیاه ریحان را در شرایط تنش شوری به طور قابل توجهی افزایش داد هرچند بیشترین اثر مثبت قارچ در تیمارهای شوری متوسط و بالا مشاهده شد. اما در این شرایط برگ پاشی پاکلوبوترازول تنها بر صفات سطح برگ، طول ریشه، محتوای نسبی آب برگ، محتوای کلروفیل برگ و عملکرد اسانس تاثیر معنی دار داشت. همزیستی با قارچ شبه میکوریز و کاربرد پاکلوبوترازول، همچنین، میزان پراکسیداسیون لیپید غشاء را به هنگام تنش کاهش داد. تلقیح قارچی و برگ پاشی پاکلوبوترازول، همچنین، موجب افزایش محتوای پراکسید هیدروژن و بالا رفتن قابل توجه فعالیت آنزیم-های آنتی اکسیدانی سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز در شرایط تنش شد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، همزیستی قارچ شبه میکوریز P. indica با گیاه ریحان توانست با افزایش تحمل به شوری تا حدود زیادی ویژگی های رشدی آن را بهبود بخشد. همچنین کاربرد پاکلوبوترازول در تخفیف آثار نامطلوب تنش شوری موثر بود، گرچه این اثربخشی به اندازه تاثیر همزیستی با قارچ نبود. کاربرد همزمان دو عامل مورد مطالعه نیز بر وزن تر و خشک برگ و ریشه، ارتفاع و عملکرد اسانس ریحان تاثیر معنی دار داشت.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، اسانس، پاکلوبوترازول، تنش شوری، قارچ شبه میکوریز
  • سیف الله فلاح*، نرگس قاسمی سیانی، علی رستم نژادی صفحات 23-42
    سابقه و هدف
    کاربرد گسترده نانوذرات در زمینه های مختلف امکان ورود آن ها به محیط زیست را افزایش می دهد. بنابراین، خاک می تواند یک مخزن مهمی از نانوذرات آزاد شده به محیط باشد. با توجه به ویژگی های نانوذرات ممکن است این ترکیبات با اجزای اکوسیستم ها از جمله گیاهان و اجتماعات همزیست آن ها برهمکنش داشته باشند. بنابراین از یک طرف درک رفتار نانوذرات در خاک و گیاه برای کاهش خطرات بالقوه برای محیط زیست و سلامت انسان ها نقش خواهد داشت و از طرف دیگر در مطالعات سمیت شناسی نانوذرات فلزی به دلیل حلالیت آن ها در خاک، ارزیابی مقایسه ای سمیت آن ها با سایر ترکیبات غیر از نانو لازم است.
    مواد و روش ها
    بنابراین برای بررسی این برهمکنش در مطالعه حاضر گیاه شنبلیله با غلظت های مختلف نانو ذرات اکسید روی (125، 250، 375 و 500 میلی گرم بر کیلوگرم) در بستر شن+پرلیت تیمار شدند. برای ارزیابی مقایسه ای نیز از بالک اکسید روی نیز در غلظت های متناظر با نانو اکسید روی استفاده شد. عدم استفاده از نانو و بالک در بستر کشت به عنوان شاهد برای هر دو آزمایش در نظرگرفته شد. هر دو آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی اجرا و آنالیز گردید. از مقایسات ارتوگونال برای مقایسه تاثیر نانو اکسید روی با بالک آن استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که افزایش غلظت نانو و بالک اکسید روی تاثیر منفی بر تعداد و وزن گره های ریزوبیومی شنبلیله داشته است (P˂0.05). به طور واضح اثر بازدارندگی نانو اکسید روی بر وزن گره ریزوبیومی بیشتر از بالک آن بود (P˂ 0.05). افزایش غلظت نانو و بالک اکسید روی باعث افزایش غلظت روی و کاهش غلظت فسفر در ریشه و اندام هوایی شنبلیله گردید. گروه نانو اکسید روی در مقایسه با بالک آن غلظت فسفر ریشه را به میزان بیشتری کاهش داد. غلظت 125 میلی گرم بر کیلوگرم نانو اکسید باعث افزایش طول ساقه ولی غلظت 375 و 500 میلی گرم بر کیلوگرم باعث کاهش طول ساقه گردید. طول ساقه در همه غلظت های بالک کاهش نشان داد (P˂ 0.05). وزن خشک ریشه در غلظت 375 و 500 میلی گرم بر کیلوگرم نانو اکسید روی و فقط در غلظت 500 میلی گرم بر کیلوگرم بالک کاهش نشان داد. بر اساس مقایسه گروهی نانو در مقابل بالک از نظر وزن خشک ریشه اختلافی مشاهده نشد، با وجود این که غلظت روی ریشه گروه نانو بیشتر از گروه بالک بود. وزن خشک اندام هوایی در غلظت 250 میلی گرم در کیلوگرم و بالاتر نانو اکسید روی و در تمام غلظت های بالک کاهش یافت. وزن خشک اندام هوایی در گروه تیمار بالک کمتر از تیمار نانو بود و بر عکس غلظت روی اندام هوایی تیمار بالک اکسید روی بیش تر از تیمار نانو اکسید روی بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان داد برخلاف آنچه انتظار می رفت سمیت نانو اکسید روی برای رشد گیاه شنبلیله مشابه ذرات بالک این عنصر بود اما برای گره های ریزوبیومی و غلظت فسفر ریشه گیاه، سمیت نانوذرات اکسید روی بیشتر از ذرات بالک بود و این مسئله نگرانی اثرات نانوذرات در اکوسیستم های کشاورزی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: بیومس، سمیت گیاهی، سمیت نانو، گره ریزوبیومی
  • محمود کوشش صبا*، فرزاد نظری صفحات 43-59
    سابقه و هدف
    ژربرا یکی از مهمترین گل های بریدنی در صنعت گلکاری بوده و ارزش اقتصادی بالایی دارد. از عمده ترین مشکلات توسعه صادرات گل ژربرا، ضایعات زیاد و عمر کم گلجای به دلیل به هم خوردن روابط آبی شاخه گل در اثر رشد و افزایش جمعیت میکروبی محلول گلجای می باشد. در طول دهه اخیر اطلاعات عموم مردم در مورد اثرات جانبی مواد شیمیایی مورد استفاده در کشاورزی افزایش یافته و تحقیقات زبادی جهت یافتن روش ها یا مواد جایگزین به منظور حفظ کیفیت و افزایش عمر گلجای گل ها صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش اثر اسانس های زنیان، اسطوخودوس، اکالیپتوس با غلظت های 15 و 30 میکرولیتر در لیتر و نانوذرات نقره با غلظت های 40 و 80 میکرولیتر در لیتر به صورت تیمار پیوسته بر جذب محلول گلجای، شاخص پایداری غشاء ساقه و گلبرگ ها، درصد پژمردگی گلبرگ ها، جمعیت میکروبی محل برش ساقه و عمر گلجای گل بریدنی ژربرا رقم پینک پاور بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل (عامل اول تیمارها و عامل دوم زمان نمونه برداری) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و هر تکرار شامل 4 شاخه گل صورت گرفت.
    یافته ها
    تیمارهای مختلف اسانس های گیاهی و نانوذرات نقره بر صفاتی مانند وزن تر نسبی شاخه گل، تغییرات قطر ساقه در زیر طبق گل و پایین ساقه و نیز نشت یونی گلبرگ ها اثر بارزی نداشتند اما صفاتی مانند میزان جذب گلجای، پایداری غشاء یاخته ای، نشت یونی ساقه، جمعیت باکتریایی انتهای ساقه، درصد پژمردگی گلبرگ ها و عمر گلجای به طور معنی داری تحت تاثیر قرار گرفتند. اسانس زنیان در غلظت 15 میکرولیتر در لیتر با افزایش جذب محلول گلجای، کاهش نشت یونی انتهای ساقه، کاهش جمعیت باکتریایی و نیز کاهش درصد پژمردگی گلبرگ ها، سبب افزایش عمر گلجای ژربرا شد. بیشترین عمر گلجای (11 روز) مربوط به تیمار 15 میکرولیتر در لیتر زنیان بود که تفاوت آن با دو غلظت نانوذرات نقره معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی اسانس زنیان و نانوذرات نقره به کار رفته در این پژوهش، سبب بهبود عمر گلجای گل بریدنی ژربرا شدند. ولی با توجه به شرایط بهتر برخی از صفات اندازه گیری شده در استفاده از اسانس زنیان در مقایسه با نانوذرات نقره و نیز اثرات مضر زیست محیطی نانوذرات نقره، می توان استفاده از اسانس زنیان به غلظت 15 میکرولیتر در لیتر برای افزایش عمر گلجای ژربرا توصیه نمود. اگرچه لازم است با توجه به گوناگونی بین رقم ها، پژوهش های بیشتری با غلظت های متفاوت تری در مورد رقم های مختلف صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اسانس های گیاهی، جمعیت میکروبی، ژربرا، شاخص پایداری غشاء، عمر گلجای
  • پریا بویری ده شیخ، محمد محمودی سورستانی*، مریم ذوالفقاری، نعیمه عنایتی ضمیر صفحات 61-76
    سابقه و هدف
    در کشاورزی پایدار، کودهای زیستی به عنوان یک جایگزین مناسب برای کودهای شیمیایی به شمار می آیند و می توانند باعث بهبود عملکرد کمی و کیفی گیاهان دارویی شوند. کودهای زیستی شامل باکتری ها و قارچ های مفیدی هستند که هر یک از آنها برای اهداف خاصی مانند تثبیت نیتروژن، آزادسازی یون های فسفر و پتاسیم از ترکیبات نامحلول تولید می شوند. این باکتری ها معمولا در اطراف ریشه وجود دارند و به گیاه در جذب عناصر غذایی کمک می کنند. علاوه بر آن، می توانند به گیاه در جذب سایر مواد مغذی، کاهش بیماری ها، بهبود ساختمان خاک و در نهایت تحریک بیشتر رشد گیاه و افزایش کمیت و کیفیت عملکرد موثر باشند. گیاه دارویی نعناع گربه ای (Nepeta cataria L.) متعلق به خانواده نعناعیان می باشد که اسانس آن در صنایع داروسازی و ساخت آفت کش های زیستی کاربرد فراوان دارد. این تحقیق با هدف بررسی اثر کودهای زیستی، شیمیایی و اسیدهیومیک روی صفات رویشی و فیزیولوژیکی گیاه نعناع گربه ای انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این آزمایش در سال زراعی 94-1393 به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 10 تیمار و 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. عامل اول تیمارهای کودی در 5 سطح (کود زیستی تثبیت کننده نیتروژن، کود زیستی حل کننده فسفات، تلفیق دو کود زیستی، کود شیمیایی و شاهد) و عامل دوم اسید هیومیک در 2 سطح (0 و 20 کیلوگرم در هکتار) بود. در ابتدای مرحله گلدهی، صفات رویشی (ارتفاع بوته، تعداد و شاخص سطح برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی)، رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل a، b، کل و کاروتنوئید) و تبادلات گازی (سرعت فتوسنتز خالص، کارایی مصرف نور، نرخ تعرق و کارایی مصرف آب) اندازه گیری گردیدند. گیاهان در مرحله گلدهی کامل برداشت و استخراج اسانس به روش تقطیر با آب با کلونجر انجام شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج حاصل، اعمال کودهای زیستی و شیمیایی اثر معنی داری بر صفات اندازه گیری شده داشت. بالاترین میزان وزن تر و خشک اندام هوایی (به ترتیب 33/203 و 37/44 گرم در بوته) و ارتفاع بوته (08/44 سانتی متر) مربوط به تیمار تلفیق کودهای زیستی بود و کمترین مقادیر صفات فوق در شاهد مشاهده شد. اسید هیومیک بر اکثر صفات اندازه گیری شده به جز شاخص سطح برگ و وزن تر اندام هوایی اثر معنی داری نداشت. تیمارهای کود بکار رفته بر میزان رنگیزه های فتوسنتزی و تبادلات گازی گیاه نیز اثر معنی داری داشتند. کاربرد تلفیق کودهای زیستی باعث افزایش معنی دار کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کاروتنوئید، سرعت فتوسنتز خالص و کارایی مصرف آب و کارایی مصرف نور گردید ولی با تیمار کود شیمیایی تفاوت معنی داری نداشت. بیشترین میزان اسانس نیز در تیمار کود زیستی حل کننده فسفات (30/1 درصد) مشاهده شد که با تیمار کود شیمیایی (22/1 درصد) و تلفیق کودهای زیستی (18/1 درصد) تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به عدم وجود تفاوت معنی دار بین تیمارهای کود شیمیایی و تلفیق کودهای زیستی در صفات وزن خشک اندام هوایی و میزان اسانس جایگزین کردن تلفیق کودهای زیستی نیتروژن و فسفر به جای کودهای شیمیایی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اسانس، شاخص سطح برگ، فتوسنتز، کلروفیل، نعناع گربه ای
  • بتول نژادحسن، آسیه سیاه مرگویی*، ابراهیم زینلی، فرشید قادری فر صفحات 77-91
    مقدمه و سابقه تحقیق:منداب (Eruca sativa Mill.) گیاهی یک ساله از خانواده Brassicaceae است که در محدوده وسیعی از بلوچستان تا کناره های دریای خزر می روید. اگر چه این گیاه در بعضی مناطق به عنوان یک علف هرز شناخته شده، ولی به دلیل کاربرد های گوناگون مانند استفاده های مختلف دارویی و علوفه ای، و همچنین داشتن صفات با ارزش مانند رشد بالا رویشی، نرخ رشد بالا، مقاومت عالی در برابر تنش زنده و غیر زنده، و تنوع ژنتیکی بالا به ویژه در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به اهمیت مرحله جوانه زنی در موفقیت استقرار، دستیابی به تراکم مطلوب بوته و نقش عوامل محیطی بر آن، این آزمایش با هدف بررسی دما، پتانسیل آب، شوری، pH و عمق کاشت بر جوانه زنی و سبز شدن بذور منداب پاییزه انجام گرفت.

    مواد و روش ها
    همه آزمایشات به صورت کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام شد. آزمایشات اولیه نشان داد که بذور جمع آوری شده فاقد رکود بودند. به منظور بررسی اثر دما بر درصد و سرعت جوانه‏زنی بذر منداب، بذرها در انکوباتور در دماهای 5/2، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 ، 38 و 40 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. تاثیر سطوح مختلف پتانسیل آب (0، 2/0-، 4/0-، 6/0-، 8/0-، 1-، 2/1-، 4/1- و 6/1- مگاپاسکال) ، شوری (0، 50، 100، 150، 200، 250، 300، 350 و 400 میلی مولار) و اسیدیته (3، 4، 5، 6، 7، 8، 9) در دمای مطلوب جوانه زنی در شرایط آزمایشگاه و تاثیر عمق کاشت (1، 2، 3، 5 و 7 سانتی متر) بر سبز شدن منداب در شرایط گلخانه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها
    جوانه زنی منداب در محدوده وسیعی از دماها اتفاق افتاد و دمای مطلوب چوانه زنی این گیاه 30 درجه سانتیگراد برآورد گردید. نتایج نشان داد منداب از توانایی بالایی در تحمل پتانسیل آب و شوری برخودار است. تنش خشکی و شوری که باعث کاهش 50 درصد جوانه زنی این گیاه شد، به ترتیب 36/13- بار و 53/267 میلی مولار بود. حداکثر درصد جوانه زنی در محدوده اسیدیته 7 به میزان 98 درصد مشاهده شد و در اسیدیته های بالا تر و پایین تر از 7 ، درصد و سرعت جوانه زنی کاهش یافت. بیش ترین درصد سبز شدن (95درصد) در عمق 2 سانتی متر مشاهده شد و با افزایش عمق کاشت از مقدار آن کاسته شد. به طورکلی نتایج بررسی حاضر نشان داد منداب پاییزه به سطوح مختلف دمای جوانه زنی، پتانسیل آب، شوری، اسیدیته و عمق کاشت واکنش نشان می دهد. و از این پارامتر ها و روابط به دست آمده می توان برای پیش بینی زمان تا جوانه زنی و یا سبز شدن منداب در شرایط نرمال استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اسیدیته، براسیکاسه، خشکی، شوری، عمق کاشت
  • عبدالله احتشام نیا *، بهمن زاهدی صفحات 93-108
    سابقه و هدف
    زیتون (Olea europaea L.)، از خانواده Oleaceae و درختی همیشه سبز است. روغن زیتون یکی از مشهورترین و با ارزش ترین روغن های خوراکی می باشد که تقاضا و استفاده از آن به طور روزافزون افزایش می یابد. اثرات سلامتی بخش، ارزش تغذیه ای و پایداری اکسیداتیو بالای روغن زیتون به علت میزان زیاد اسیدهای چرب تک غیر اشباع به خصوص اولئیک اسید و نیز آنتی اکسیدان های طبیعی از جمله فنل ها و توکوفرول ها و سطح پایین اسیدهای چرب آزاد، رنگدانه ها، هیدروکربن ها و ترکیبات اکسیژن دار شده و در نتیجه کاهش تشکیل رادیکال های آزاد در روغن می باشد. تفاوتهای مناطق جغرافیایی بر رشد گیاه تاثیر گذار است و شرایط اقلیمی می تواند سنتز مواد شیمیایی یا متابولیت های ثانویه در گیاهان را تحت تاثیر خود قرار دهد. هدف از این پژوهش شناسایی اسیدهای چرب میوه چهار رقم زیتون در سه منطقه از استان لرستان با استفاده از گاز کروماتوگرافی (GC) بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش بصورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور شامل فاکتور اول منطقه (در سه سطح شامل مناطق کوهدشت، خرم آباد و ویسیان) و فاکتور دوم ارقام مختلف زیتون ( در چهار سطح شامل ارقام کنسروالیا، سویلانا، مانزانیا و روغنی در چهار تکرار و هر تکرار شامل سه درخت در سال 1392 انجام شد. بطور میانگین برای هر رقم، حدود پنج کیلوگرم میوه رسیده از چهار طرف درخت به صورت تصادفی جمع آوری و در پاکت های جداگانه ای قرار داده و بلافاصله جهت سنجش اسیدهای چرب به آزمایشگاه منتقل شدند. تجزیه واریانس، مقایسه میانگین صفات مورد آزمایش با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح پنج درصد، تجزیه خوشه ایبا روش وارد و همچنین تجزیه به مولفه های اصلی بوسیله نرم افزار آماری Minitab انجام شد.
    یافته ها
    در بین ارقام زیتون مورد بررسی در مناطق مختلف، بیشترین ضریب تنوع 88/45 و 63/33 درصد به ترتیب برای گادولئیک اسید و آراشیدیک اسید بدست آمد. در بین ارقام در مناطق مختلف، رقم روغنی در منطقه کوهدشت بیشترین درصد روغن در ماده خشک (30/52 درصد) را داشت. مقایسه میانگین ترکیبات مورد ارزیابی در مناطق نشان داد اولئیک اسید (20/77- 72/57 درصد) نسبت به اسیدهای چرب دیگر، به ترتیب و در منطقه کوهدشت، ویسیان و خرم آباد بالاترین مقادیر را داشت. بالاترین میزان اولئیک اسید (20/77 درصد) در رقم روغنی در منطقه کوهدشت ثبت شد. بررسی ضرایب همبستگی اسیدهای چرب نشان داد که اولئیک اسید بیشترین همبستگی منفی معنی دار با لینولئیک اسید (819/0-)، پالمیتیک اسید (791/0-) و گادولئیک اسید (772/0-) دارد. تجزیه خوشه ایاسیدهای چرب در فاصله 16/11 ارقام را در مناطق مختلف به دو گروه متمایز نمود. دیاگرام پراکنش ارقام در مناطق مختلف با استفاده از مولفه اول و دوم نشان داد که پراکنش نمونه ها بر اساس دو مولفه اصلی با تجزیه خوشه ایهم خوانی داشت، به طوری که نمونه های با نوع و محتوی مشابه اسیدهای چرب در کنار هم قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که کمیت و کیفیت اسیدهای چرب در ارقام زیتون تحت تاثیر فاکتورهای محیطی قرار می گیرد و مقادیر اسید چرب برای هر رقم در هر منطقه متفاوت بود. در مجموع، رقم سویلانا در منطقه خرم آباد از نظر ترکیبات لینولئیک، پالمیتولئیک و میریستیک اسید، رقم مانزانیا در منطقه ویسیان از نظر ترکیبات آراشیدیک و لینولنیک اسید، رقم کنسروالیا در منطقه کوهدشت از نظر ترکیبات گادوائیک، استئاریک و پالمیتیک اسید و در نهایت، رقم روغنی در منطقه کوهدشت از نظر ترکیب اولئیک اسید بالاترین مقادیر را داشتند. با توجه به اینکه در این مطالعه، رقم روغنی در منطقه کوهدشت بالاترین کمیت روغن و بهترین کیفیت اسید چرب را داشت، می توان آن را به عنوان رقم مطلوب توصیه نمود.
    کلیدواژگان: اولئیک اسید، رقم روغنی، رقم سویلانا، شرایط محیطی
  • جواد فتاحی مقدم*، سیده الهام سیدقاسمی، صغری معدنی صفحات 109-123
    سابقه و هدف
    طی برنامه دورگ گیری 20 ساله (1368 تا 1388) بین نارنگی های مینولاتانجلو و شانگشا رقم نارنگی یاشار به عنوان رقمی دیررس توسط پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری معرفی شد. با این حال نیاز به بررسی ویژگی های کیفی و تعیین زمان رسیدن میوه روی پایه های مهم بود که طی پژوهشی دو ساله مورد مطالعه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش اثر پنج پایه (نارنج، پونسیروس، سیتروملو، سیترنج و فلائینگ دراگون) روی شاخص های کیفی میوه نارنگی یاشار طی رسیدن به مدت دو سال بررسی شد. نمونه برداری میوه از اول بهمن تا نیمه اسفند به فاصله زمانی هر دو هفته یک بار (چهار زمان) انجام گرفت. ارزیابی ها شامل اندازه گیری ابعاد میوه (طول، عرض و ضخامت)، میانگین قطرهای حسابی، هندسی، معادل و هم ساز، ضریب رعنایی، کرویت، مساحت رویه، حجم واقعی، حجم ظاهری، خطای حجم، چگالی (دانسیته)، سفتی بافت پوست و گوشت، میزان جابجایی پروب در بافت پوست و گوشت، ضخامت پوست میوه، وزن میوه، درصد عصاره، تعداد بذر، شاخص های رنگ پوست (L*، a*،b*، زاویه رنگ، کروما و CCI)، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، شاخص تکنولوژی، pH، EC، فنل کل، آسکوربیک اسید و ظرفیت آنتی اکسیدانی بود.
    یافته ها
    میوه ی یاشار روی هر پنج پایه از نظر طول، عرض و ضخامت پوست تفاوت معنی داری با هم نداشتند. دانسیته میوه طی زمان برداشت روند افزایشی داشت؛ لیکن روی پایه نارنج کمتر از سایر پایه ها بود. قطرهای حسابی و هندسی میوه یاشار روی همه پایه ها به قطر معادل که واقعی ترین قطر میوه است نزدیک بود. ضریب رعنایی و کرویت (مقدار 16/1)، مساحت رویه، حجم واقعی و حجم ظاهری میوه روی پایه فلائینگ دراگون بیشتر از سایر پایه ها بود (05/0 p
    کلیدواژگان: نارنگی، یاشار، پایه، زمان برداشت
  • اعظم سیدی مرغکی، یوسف حمید اوغلی، محمود قاسم نژاد* صفحات 125-137
    سابقه و هدف
    کاربرد پسماند جامد کارخانه روغن کشی زیتون به صورت کمپوست در باغات زیتون، علاوهبر کمک به دفع این محصول فرعی صنعت تولید روغن زیتون، می تواند سبب بازگشت عناصر غذایی خارج شده از باغ در طی برداشت میوه نیز گردد. هدف از اجرای این تحقیق، جایگزین کردن این کمپوست با کود دامی به عنوان یک کود آلی در باغ های زیتون، بهبود وضعیت تغذیه ای درختان زیتون، کیفیت میوه، عملکرد میوه و روغن می باشد.
    مواد و روش ها
    پسماند جامد کارخانه روغنکشی زیتون با ده درصد وزنی کاه گندم و دو درصد اوره مخلوط گردید. بعد از سه ماه فرآیند کمپوست سازی تکمیل گردید. مقادیر12، 24 و 36 کیلوگرم کمپوست به ازای هر درخت داده شد. درختان شاهد یا کمپوست دریافت نکردند (شاهد اول) و یا اینکه 15 کیلوگرم کود دامی (شاهد دوم) به جای کمپوست به آنها داده شد. عملکرد میوه و روغن، ویژگی های میوه و مقدار عناصر غذایی برگ درختان تیمار شده با کمپوست و شاهدها در دو رقم ʼزردʽ و ʼروغنیʽ طی دو سال بررسی گردید.
    یافته ها
    بیشترین عملکرد میوه و روغن در اولین و دومین سال متعلق به تیمار 12 و 36 کیلوگرم کمپوست در رقم زرد بود که در سال دوم عملکرد میوه و روغن به ترتیب 58 و 57 درصد بیشتر از شاهد اول در همین رقم بود. بالاترین درصد روغن در ماده خشک، در اولین سال، متعلق به تیمار شاهد دوم در رقم روغنی بود. در حالیکه دو سال پس از تیمار، درختان تیمار شده با 24 و 36 کیلوگرم کمپوست در رقم زرد درصد روغن در ماده خشک آنها حدود 10 درصد بیشتر از درختان تحت تیمار با کود دامی در همین رقم بود.
    وزن میوه، وزن هسته و درصد گوشت میوه در هر دو سال در رقم زرد بیشتر از رقم روغنی بود. در دومین سال پس از تیمار، درختان تیمار شده با 36 کیلوگرم کمپوست در رقم زرد، دارای بیشترین وزن میوه بودند و همچنین وزن گوشت و نسبت گوشت به هسته بیشتری نسبت به تیمار کود دامی در همان رقم داشتند.
    بیشترین مقدار نیتروژن، در اولین سال، متعلق به رقم روغنی با 24 کیلوگرم کمپوست بود که 26 درصد بیشتر از شاهد اول در همین رقم بود. دو سال پس از تیمار، تیمار 36 کیلوگرم کمپوست در رقم روغنی 18 درصد نیتروژن و 10 درصد فسفر بیشتری نسبت به شاهد اول در همین رقم داشت. دو سال پس از تیمار، درختانی که با 36 کیلوگرم کمپوست تیمار شده بودند 10 درصد فسفر بیشتری نسبت به شاهد اول داشتند. همچنین در این سال، رقم زرد نه درصد پتاسیم بیشتری نسبت به رقم روغنی داشت. در اولین سال، رقم زرد کلسیم و منیزیم بیشتر و فسفر و سدیم کمتری نسبت به رقم روغنی داشت. در دومین سال پس از تیمار، کلسیم و منیزیم درختان تیمار شده با 24 و 36 کیلوگرم کمپوست از لحاظ آماری در بالاترین سطح بود. نسبت سدیم به پتاسیم در رقم زرد در سال اول و دوم کمتر از رقم روغنی بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که تغذیه درختان زیتون تیمار شده با کمپوست پسماند جامد کارخانه روغن کشی زیتون به خصوص 36 کیلوگرم می تواند وضعیت تغذیه درختان زیتون از جمله نیتروژن، فسفر، کلسیم و منیزیم برگ را بهبود بخشد و درنتیجه سبب بهبود عملکرد میوه و روغن و کیفیت میوه به خصوص در رقم زرد شود.
    کلیدواژگان: کمپوست سازی، کیفیت میوه، مقدار روغن، عملکرد
  • حمیدرضا عیسوند*، زینب فرج الهی صفحات 147-151
    سابقه و هدف
    مریم گلی گیاهی است از تیره نعناعیان که دارای خواص دارویی است. کشاورزان این گیاه را از طریق بذر تکثیر می کنند. اطلاعات کافی در خصوص توانایی انبارمانی و آزمون بنیه برای مریم گلی وجود ندارد. بنابراین این تحقیق برای بررسی پتانسیل انبارمانی و امکان استفاده از آزمون پیری زودرس جهت برآورد ظهور گیاهچه در مزرعه، انجام شد.
    مواد و روش ها
    آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل دو اکوتیپ مریم گلی (همدان و اصفهان) و مدت زمان اعمال پیری زودرس (دمای 40 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 100 درصد) در پنج سطح (صفر، 24، 48، 72 و 96 ساعت) بود. در این آزمایش صفات درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، درصد گیاهچه غیرعادی، سرعت ظهور گیاهچه در گلدان، بنیه بذر، هدایت الکتریکی، نشت پتاسیم و کلسیم مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    همه صفات بررسی شده تحت تاثیر مدت پیری و نوع اکو تیپ قرارگرفتند. درصد گیاهچه های غیر عادی تحت تاثیر برهم کنش اکوتیپ و مدت پیری تسریع شده قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده در هر دو اکوتیپ با افزایش مدت زمان اعمال پیری، درصد و سرعت جوانه زنی با کاهش محسوسی رو به رو شد که این کاهش در اکوتیپ همدان به مراتب از اکوتیپ اصفهان شدیدتر بود. در اثر تیمار پیری، میزان نشت پتاسیم، کلسیم و هدایت الکتریکی افزایش یافت. افزایش هدایت الکتریکی ناشی از پیری زودرس در اکوتیپ همدان بیشتر از اکوتیپ اصفهان بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اعمال پیری تسریع شده به مدت 24 و 48 ساعت به ترتیب برای اکوتیپ های همدان و اصفهان، جهت برآورد دقیق تر ظهور گیاهچه در مزرعه مناسب است. در مجموع بذر اکوتیپ اصفهان در مقایسه با اکوتیپ همدان از پتانسیل انبارمانی بیشتری برخوردار بود. نتایج T test نشان داد که درصد جوانه زنی استاندارد اکوتیپ ها در آزمایشگاه با درصد سبزشدن آنها در خاک گلدان متفاوت است، لذا آزمون جوانه زنی استاندارد در این نوع از بذرها، معرف تعداد بذرهایی که بتوانند در مزرعه سبز شوند نیست.
    کلیدواژگان: انبارمانی بذر، بنیه بذر، فرسودگی بذر، کیفیت بذر
|
  • Hematolah Pirdashti *, Ali Dehestani, Sara Keramati Pages 1-22
    Background
    water and soil salinity are the serious and growing problem in the world, a large part of our country is also faced with this problem. Nowadays, application of symbiont microorganisms such as mycorrhiza-like fungi, P. indica, is one of the strategies using for improvement of growth and yield in unpleasant environmental conditions such as water and soil salinity. But beside the application of these microorganisms, today the use of materials such as paclobutrazol has also increased, which has the ability to regulate the growth and decrease the negative effects of environmental stresses. The aim of this study is to investigate the effect of these factors on the properties of Basil in saline condition as well as compare the efficiency of them.
    Materials And Methods
    The study was conducted based on randomized complete block design with three replications at Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University in 2015. Treatments included two levels of coexistence (control and inoculated with the fungus), three levels of paclobutrazol (0, 20 and 40 mg.L-1) and four salinity levels (0, 3, 6 and 9 dS.m-1 NaCl). We study leaf, aerial parts and root fresh and dry weight, height, number of leaves, leaf area, root length, leaf relative water content, leaf chlorophyll content, essential oil content and essential oil yield, lipids peroxidation and hydrogen peroxide content, antioxidant enzymes activity including superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and ascorbate peroxidase (APX).
    Results
    The findings of this study indicate that inoculation significantly increased leaf, aerial parts and root fresh and dry weight in stress condition. Paclobutrazol application although reduced leaf and plant fresh and dry weight in normal condition, it could improve them in stress condition. Symbiosis also considerably increased height, number of leaves, leaf area, root length, leaf relative water content, leaf chlorophyll content, and essential oil content of basil in saline condition, as the most positive effects of fungi was observed at medium and high salinity levels. However, in similar situation paclobutrazol foliar spray had significant effect on only leaf area, root length, leaf relative water content, leaf chlorophyll content and essential oil yield. P. indica symbiosis and paclobutrazol application also redused membrane lipid peroxidation as a result of stress. However, the decrease in fungal treatments was more notable than paclobutrazol treatments. Inoculation and paclobutrazol treatments also increased considerably the content of hydrogen peroxide and superoxide dismutase, catalase and ascorbate peroxidase activity under stress.
    Conclusion
    It seems that, symbiotic relationship of basil with fungi P. indica can improve basil growth properties by increase salt tolerance in such condition. Paclobutrazol application is also effective in mitigating the adverse effects of stress, although not as powerful as fungi inoculation.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Essential oil, Mycorrhiza-like fungi, Paclobutrazol, Salinity
  • Seyfollah Fallah* Pages 23-42
    Backgrounds and
    Objectives
    Widespread use of nanoparticles increases their release to the environment. Soil may be a major sink for released nanoparticles to the environment. These nanoparticles interact with ecosystem component specially plants and their symbiosis. Therefore understanding nanoparticles behavior in the soil and plants is essential to restrict potentially toxic effects of nanoparticles. On the other hand, due to metal nanoparticle solubility, their toxicology studies are need to comparative evaluation of their toxicity with non-nanoparticles.
    Material and
    Methods
    Thus we designed an experiment to investigate effect of different zinc oxide nanoparticles concentration (125, 250, 375 and 500 mg/kg) on fenugreek as a nitrogen-fixing plants that form symbiotic relationship with Sinorhizobium melliloti. For comparison between nano and bulk, the same concentrations of zinc oxide and bulk nanoparticles were applied. Control treatment for both experiment had neither zinc oxide nanoparticles and their bulk. Both experiments were conducted based on completely randomized design. Contrasts were used for comparison between nano and bulk means.
    Results
    Results showed that increase in zinc oxide nanoparticles and their bulk had negative effect in rhizobium nodule biomass (P˂ 0.05). Apparently, inhibition effect of zinc oxide nanoparticles on rhizobium nodule biomass was more than zinc oxide bulk (P˂ 0.05). Increase in zinc oxide particles and their bulk increased Zn concentration in the root and shoot and decreased P concentration in the root and shoot (P˂ 0.05). Nano group decreased P concentration in the root more than bulk group (P˂ 0.05). Level of 125 mg/kg zinc oxide nanoparticles increased shoot length, however level of 375 and 500 mg/kg zinc oxide nanoparticles decreased shoot length (P˂ 0.05). Shoot length decreased at all level of zinc oxide bulk compared to control. Root dry weight showed reduction at level 375 and 500 mg/kg zinc oxide nanoparticles and only at level 500 mg/kg zinc oxide bulk. Contrast between nano and bulk showed that there is no significant difference, though Zn concentration in the root was more than Zn concentration in the shoot. Shoot dry weight decreased at level up to 250 mg/kg zinc oxide nanoparticles and at all level of zinc oxide bulk. Shoot dry weight at nano group was more than that of bulk group, and Zn concentration of shoot at bulk group was more than that of nano group.
    Conclusion
    In summary, the phytotoxicity of zinc oxide particles was similar in the nano and bulk forms, but we find more toxicity of zinc oxide nano particles than their bulk for rhizobium nodules in the fenugreek plant and P concentration in the root, and this increase concerns about effects nanoparticles in agricultural ecosystems.
    Keywords: Biomass, nanotoxicity, rhizobium nodule, phytotoxicity
  • Mahmoud Koushesh Saba *, Farzad Nazari Pages 43-59
    Background And Objectives
    Gerbera is one of the most important cut flowers in floriculture industry and has high economic value. One of the main problems in gerbera export is postharvest losses and short vase life due to the water relations disruption by the increasing of microbial population in preservative solution. During last decades awareness increased among peoples regarding side effect of chemicals used in agriculture and several research has been conducted to find alternative methods or materials to preserve product quality or prolong vase life.
    Materials And Methods
    In this study the effect of essential oils of ajowan, lavender, and eucalyptus with two concentrations (15 and 30 l L-1 L) and silver nanoparticles with two concentrations (40 and 80 l L-1 L) on vase solution uptake, membrane stability index of stem and petals, petals wilting percentage, microbial population at the end of stem and vase life of cut gerbera cv. Pink Power were investigated. A factorial experiment (the first factor was treatments and the second factor was sampling time) was conducted in a completely randomized design (CRD) with three replications and four flowers in each replication.
    Results
    The different treatments of plant essential oils and silver nanoparticles had not sensible effect on some of traits such as relative fresh weights of cut flowers, the changes of stem diameter in the below of flower head and end of stem and petals ion leakage. Conversely, some of traits such as the vase solution uptake, membrane stability index, stem ion leakage, microbial population at the stem end, petal wilting percentage and vase life significant affected. Essential oil of ajowan (15 l L-1 L) increased vase solution uptake and reduced microbial population, ion leakage petal, wilting percentage and, consequently, increased the vase life of gerbera. The highest vase life (11 days) was related to 15 l L-1 L ajowan treatment, although there was no significant difference with compared to silver nanoparticles
    Conclusion
    In general, essential oil of ajowan and silver nanoparticles used in this study were able to improve the vase life of gerbera cut flowers. But, due the superiority of some measured traits of gerbera cut flowers treated with essential oil of ajowan compared to silver nanoparticles, and harmful environmental effects of silver nanoparticles, can be recommended the ajowan essential oil with 15 l L-1L concentration be used for increasing the vase life of gerbera. However, since gerbera plants are highly heterozygous, further researches on other cultivars with different concentrations may be suggested.
    Keywords: Essential oils, microbial population, gerbera, membrane stability index, vase life
  • Mohammad Mahmuod Sorestani * Pages 61-76
    Background And Objectives
    In sustainable agriculture, biological fertilizers are an alternative to chemical fertilizers that they can improve the quality and quantity of medicinal plants. Biological fertilizers are consisting of useful bacteria and fungus that each one is produced for a special purpose, for example nitrogen fixation, releasing phosphate and potassium nutrients from their insoluble compounds. These bacteria are usually existed around the roots and help plant to uptake nutrients. In addition, they can be useful to the plants to uptake other nutrients, decrease diseases, improve soil structure and consequently stimulate more plant growth and increase quantitative and qualitative yield. This research was conducted to study the effects of biological and chemical fertilizers and humic acid on growth and physiological parameters of catnip (Nepeta cataria L.).
    Materials And Methods
    A factorial layout based on randomized complete block design (RCBD) with and three replications was conducted at experimental farm of Shahid Chamran University of Ahvaz. The first factor was included five fertilizer (included nitrogen-fixing biofertilizer (Azotobacter vinelandii), Phosphate solubilizing biofertilizer (Pseudomonas putida and Pantoea agglomerans), NF PS, chemical fertilizer), control and the second factor was two humic acid levels (such as 0 and 20 kg.ha-1). Growth parameters (such as plant height, leaf number and leaf area index, fresh and dry weights of aerial parts), photosynthetic pigments (chlorophyll a, b, total, carotenoid) and gas exchanges (net photosynthesis rate, quantum yield, transpiration rate, water use efficiency) were measured at beginning of flowering stage. The plants were harvested at full bloom stage and essential oil extraction was carried out with hydro-distillation method.
    Results
    The results showed that application of biological and chemical fertilizers had significant effects on the measured traits of Catnip. The highest fresh and dry weights of aerial parts (203.33 and 37/44 g/plant, respectively) and plant height (44.08 cm) were belonged to combination of biological fertilizers. The lowest above traits were observed in control. Humic acid had not significant effect on the most measured traits except leaf area index and fresh weight of aerial parts. The amounts of photosynthetic pigments and gas exchanges were also affected by fertilizer treatments. The results showed that application of combination of NF and PS had significant effect on chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoid, net photosynthesis rate; water use efficiency and light use efficiency parameters of Catnip but had not significant difference with chemical fertilizer. The highest essential oil content was observed in PS treatment (1.30%) that it had not significant difference with chemical fertilizer (1.22%) and combination of biological fertilizers treatments (1.18%).
    Conclusion
    According to non-significant difference between chemical fertilizer and combination of biological fertilizers treatments in dry weight of aerial parts and essential oil content, an alternative combination of biological fertilizer NF and PS instead of chemical fertilizers is recommended.
    Keywords: Catnip, Chlorophyll, Essential oil, Leaf area index, Photosynthesis
  • A. Siahmarguee *, Farshid Ghaderifar Pages 77-91
    Introduction Arugula (Eruca sativa Mill.) is an annual plant of Brassicaceae family, that grows in a wideareas of Iran from Sistan and Baluchistan in southeast to coast of the Caspian sea in north. This plant is known as a weed in some regions. However, it has attracted attentions in recent years due to various medicinal and forage uses, as well as having valuable traits such as high vegetative growth, high growth rate, excellent resistance to the biotic and abiotic stresses, and high genetic diversity. Considering the importance of the successful germination and seedling establish mention the survival of plants and also to achieve the optimal plant density of crops, and the effect of environmental factors on it, this experiment was conducted to investigate the effect of environmental factors such as temperature,water potential, salinity, pH and planting depth on the germination and emergence in Arugula.
    Materials and Methods All experiments were conducted in randomized completely design with four replications Initial germination test revealed no dormancy of gathered seeds. In order to study the effects of temperature on germination percentage and rate, seeds were placed in cold incubators with temperatures of 2.5, 5, 10. 15, 20, 25, 30, 35, 38 and 40 °C. The effect of water potential (0, -0.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1, -1.2, -1.6 and -1.8MPa), salinity (0, 50, 150, 200, 250, 300 350 and 400 Mm) and pH (3, 4, 5, 6, 7, 8 and 9) on seed germination were conducted under optimal temperature and effect of planting depth (1, 2, 3, 5, 7 cm) on seedling emergence was carried out in a greenhouse condition.
    Results and Discussion Arugula seed germination occurred in a wide range of temperatures. Optimum temperatures for Arugulaseed germination were estimated 30.55 °C. Arugula showed a high tolerance to drought and salinity stresses. Drought and salinity stresses that reduces the germination of this plant to 50% were -13.36 MPa and 267.53 Mm, respectively.The maximum germination percentage (98%) was observed in pH 7 and any increase or decrease in pH resulted in decrease in germination percentage and rate. the highest emergence percentage (95%)were observed at a depth of 2cm, and further increase in seeding depth caused a decrease in emergence percentage.
    Conclusions. In general, results of this study showed germination and emergence of winter rapeseed affected to different levels of temperature, water potential, salinity, acidity and placed planting depth. And these parameters can be used to predict the time to germination or emergence of Arugula in normal conditions.
    Keywords: Brassicaceae, Drought, pH, Salinity
  • A. Ehteshamniya * Pages 93-108
    Background And Objectives
    Olive (Olea europaea L.) belongs to the Oleaceae family and is an evergreen tree. The olive oil has been an important source of nutrition and medicine for centuries. Olive oil is of highly important due to presence of significant amount of mono-unsaturated Fatty Acid namely Oleic Acid and natural antioxidants. Different geographical regions with different natural conditions have been different effects on growth of plants and climate conditions can be affected synthesis of chemical matter or secondary metabolites in plants. Therefore, in this study, fatty acids of olive fruit cultivars in three regions of the Lorestan province were investigated by Gas Chromatography (GC).
    Materials And Methods
    This research was conducted in factorial test in based on completely randomized design with two factors, Factor A was four cultivars of olive (including cultivars of Konservolia, Sevillana, Manzanilla and Rowghani) and factor B was three regions of Lorestan province (including Kouhdasht, Khorramabad and Veysian) that were studied in four replicate and each replicate include three trees. In this study, fruit fatty acids of four olive cultivars in three regions of the Lorestan province were identified using gas chromatography (GC). For each cultivar, selected 30 healthy olive trees from different parts of the garden and about five kilograms of fruit-manually in each repeat randomly picked from different directions trees healthy fruits in separate envelopes were placed. Analysis of variance and mean comparison of traits was performed with Duncan test (P
    Results
    The analysis of variance showed that all fatty acids in different regions had significant differences between cultivars (P
    Conclusions
    The results showed that the quantity and quality of fatty acids in olive cultivars influenced by environmental factors and fatty acid values for each cultivar in each region were different. Finally, among the olive cultivars studied in different regions, the Sevillana in Khorramabad in terms of Linoleic, Palmitoleic and Myristic acid, the Manzanilla in Veysian in terms of Arachidic and Linolenic acid and the Konservolia in Kouhdasht in terms of Gadoleic, Stearic and Palmitic acid and finally the Rowghani cultivars in the Kouhdasht region in terms of Oleic acid had a highest values. Rowghani cultivar in Kouhdasht region had a highest quantity and quality of oil and fatty acid in this research, therefore it can be recommended as ideal cultivar.
    Keywords: Oleic acid, Rowghani cultivar, Sevillana cultivar, environmental conditions
  • Javad Fattahi Moghadam *, Seyedeh Elham Seyedghasemi, Soghra Madani Pages 109-123
    Background And Objectives
    According to a breeding program carry out in Citrus and Subtropical Fruits Research Center of Iran, Yashar mandarin was created from crossing between Minneola tangelo and Changsha mandarins. Based on previous investigations, we found that Yashar might be a late ripening variety on Sour orange. The quality of this new variety on different commercial rootstocks did not study yet, completely. Therefore, the aim of this study was to investigate the Yashar physico-chemical and mechanical characteristics on five commercial rootstocks during two years.
    Materials And Methods
    In this study, the effect of five rootstock (Sour orange, Poncirus, Citrumelo, Citrange and Flaying dragon) on Yashar fruit quality investigated for two years during ripening. Yashar fruit was sampled at last January to early of March period every two weeks (4 times). Various physico-chemical and mechanical characteristics evaluated including fruit lenght, width, thickness; arithmetic, geometric, equivalent and harmonic means; fruit aspect ratio, sphericity, surface area, true volume, apparent volume, volume error, density, peel and pulp firmness, peel thickness, weight, juice percentage, seed number, peel color indices (L*, a*, b*, hue angle, chroma and CCI), total soluble solid (TSS), titratable acidity (TA), technological index (TI), pH, electrical conductivity (EC), total phenol, ascorbic acid and antioxidant capacity during experiment.
    Results
    The results showed that fruit length, width and thickness of Yashar had not significantly differences on five rootstock. Although fruit density showed an increasing trend during the harvest time but Yashar fruit density on Sour orange was lower than other rootstocks. Arithmetic and geometric means of fruits on all rootstocks were closer to equivalent mean as a really diameter. Variables such aspect ratio, sphericity (1.16), surface area, true volume and apparent volume were higher on Flying dragon than other rootstocks (p
    Keywords: Mandarin, Yashar, Rootstock, Harvesting time
  • Azam Seyedi Marghaki, Mahmuod Ghasem Nejad * Pages 125-137
    Background
    The use of olive mill solid waste to form of compost in olive groves, in addition to helping dispose of this by-product of the olive oil industry, also can recycles nutrients that out of the garden during the fruit harvest. The aim of this study, was to riplacing of this compost with manure of animal at the olive groves as an organic fertilizer, improvement on the nutritional status of olive trees, fruit quality, fruit yield and oil.
    Materials And Methods
    Olive mill waste solid was mixed with 10% wheat straw (W/W) and two percent urea. The composting process was completed after three months. 12, 24 and 36 kg olive pumice compost was given per tree. Control trees donʹt received compost (first control) or 15 kg of manure (second control) instead of compost. The fruit yield, oil yield, fruit quality characteristics and leaf mineral elements content of ‘Zard’ and ‘Roughany’ olive cultivars were evaluated in compost treated and control over two years.
    Results
    The most both fruit and oil yield in the first and second year after treatment belonged to the 12 and 36 kg compost treatment in ‘Zard’ cultivar that in the second year, fruit and oil yield was respectively 58 and 57 percent more than the first control in the same cultivar. In the first year, the highest oil percentage in the dry matter, belongs to the second control in the ‘Roughany’ cultivar. While, two years after treatment, the trees that treated with 24 and 36 kg of compost in the ‘Roughany’ cultivar had about 10 percentage of oil in dry matter more the trees that treated with manure in the same cultivar. Fruit weight, pit weight and fruit pulp percentage in ‘Zard’ cultivar was higher than ‘Roughany’ cultivar over two years. In the second year after treatment, the trees that treated with 36 kg of compost in ‘Zard’ cultivar had the highest fruit weigh and also pulp weight and pulp to pit ratio was more than the manur treatment in the same cultivar.
    The highest nitrogen, in the first year after the treatment blonged to ‘Roughany’ cultivar, with 24 kg compost, that was more 26 percent than the first control in the same cultivar. In the second year after treatment blonged to ‘Roughany’ cultivar, with 24 kg compost, that was more 26 percent than the first control in the same cultivar. Two years after treatment, the trees were treated with 36 kg of compost had 10 percent more phosphorus than the first control. Also in this year, the ‘Zard’ cultivar had nine percent more potassium than the ‘Roughany’ cultivar. In the first year, ‘Zard’ cultivar had more calcium and magnesium, and less phosphorus and sodium than the ‘Roughany’ cultivar, respectively. In the second year after treatment, calcium and magnesium in the trees that treated with 24 and 36 kg compost was at the highest level statistically. The ratio of sodium to potassium in the first and second year, in the ‘Zard’ cultivar was less than’Roughany’ cultivar.
    Conclusion
    It seem olive trees that fertilized with olive mill pomace compost especially with 36 kg could improve nutrition status of olive tree such as leaf N, P, Ca and Mg in leaves and consequently improves fruit and oil yield and fruit quality especially in ‘Zard’ cultivar.
    Keywords: Composting, Fruit quality, Oil content, Yeild
  • Yaddollah Sepehri * Pages 139-145
    The historical evidences have shown that farming was the most important job in ancient civilization. Before Islam, agriculture activities were down in low level in many parts of Saudi arabia due to lack of the knowledge about farming, irrigation and groundwater.
    After Islam revolution. Prophet always advise the Muslims to farming. These revolution had a new culture and civilization in all aspect of life especially in agriculture as a great gifts to humanity.
    Today we are heirs to a civilization that is the result of thousands of years of work and efforts of various nations, each one for a short time or a long, have the responsibility of pulling this civilization and this civilization have handed over to other nations.
    Many Muslim scholars in the field of agriculture began writing books and contributed to the development of the knowledge of his time and play today.
    Muslims in agricultural scientific movement acquaint Europe with some types of trees and plants were significant contribution. Agricultural science and botany of the knowledge that was common among Muslims and monuments of Iran's pre-Islamic texts suggest that agriculture was the most important business of the day. Undoubtedly, Muslims were the first people who invented pharmaceutical knowledge because they were eager to identify medicinal plants as a sub-discipline of medicine that viewed and finally were able to identify the plants in the field created a major scientific movement and provide valuable services.
    Muslims in agricultural scientific movement acquaint Europe with some types of trees and plants were significant contribution.
    Name some of these trees and fruit in Eastern Europe still showed their principle and finally be noted that in the invention of tools, toys and food preparation and storage, and so have contributed to the civilization of the world today. Iranian ancient aqueduct built in fan had written and practical expertise on how water extraction had been hidden and digging canals and today also gradually gotten Moghanian and water based on the same methods they use. In the era of the Umayyad discussion of current irrigation and water control and attention by the time counted was raised to the extent that one of the things that is considered to be the trappings of civilization, The running water control, and floods by building dams on the ground that the water used to irrigate agricultural land used and also prevent soil erosion and destruction to come. In this article try to introduce Islamic philosophers in agricultural developments and show theirs effects and creativities briefly.
    Keywords: Islamic scientists, Agricultural sciences, Agricultural creativities
  • Hamid Reza Eisvand*, Zeinab Farajollahi Pages 147-151
    Background And Objectives
    Sage is a medicinal plant belonging to Lamiaceae family. Farmers propagate this plant by seed. There is no sufficient information about seed storability and suitable vigor test for sage. Therefore, current research was carried out to find storability potential and probability of using accelerated aging test in predicting field seedling emergence.
    Materials And Methods
    experiment was carried out in base of completely randomized design with three replications, in 2016, at agronomy laboratory of Lorestan University, Iran. Factors were sage ecotypes (Hamedan and Esfahan) and accelerated ageing (40± ◦C and RH=100%) duration (0, 24, 48, 72 and 96 hour). Germination percentage, speed of germination, root length, shoot height, percent of abnormal seedling, speed of seedling emergence, seed vigor, electrical conductivity and K and Ca leakage were measured.
    Results
    accelerated aging and ecotype affected all of studied traits. Interaction of accelerated ageing duration and ecotype was significant on percentage of abnormal seedling. In both ecotypes, germination rate and speed were decreased by increasing in accelerated ageing duration; however this decrease was more for Hamedan ecotype than Esfahan ecotype. Accelerated ageing increased K and Ca leakage and electrical conductivity. Ageing induced EC was more in Hamedan ecotype than Esfahan ecotype.
    Conclusion
    In general, seed of Esfahan ecotype had more storability potential than Hamedan ecotype. T test results showed that result of standard germination test is different with rate of seedling emergence in the soil. Therefore standard germination test is not a good indicator for seedling emergence in farm. Result of this research suggested applying 24 and 48 accelerated ageing before standard germination test for Hamedan and Esfahan ecotype, respectively.
    Keywords: seed deterioration, seed vigor, seed storage, seed quality