فهرست مطالب

پژوهش های تولید گیاهی - سال بیست و چهارم شماره 4 (زمستان 1396)

فصلنامه پژوهش های تولید گیاهی
سال بیست و چهارم شماره 4 (زمستان 1396)

  • 174 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/01/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • سحر جنتی عطایی*، همت الله پیردشتی، حسین کاظمی، معصومه یونس آبادی صفحات 1-12
    سابقه و هدف
    در سال های اخیر توسعه و تشدید فعالیت های کشاورزی و تلاش برای رسیدن به سود دهی بیشتر، موجب زوال سریع ساختار و خواص عملکردی در کشت بوم ها شده و خسارت های زیادی را به بوم نظام ها وارد نموده است؛ در نتیجه امروزه تحقیق و بررسی سلامت و مدیریت کشت بوم ها بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است (16). امروزه کلزا به دلیل کاربردهای فراوان در تغذیه انسان و کنجاله آن در تغذیه دام و طیور، از جایگاه ویژه ای در بین محصولات کشاورزی برخوردار است (12). با توجه به نقش مهم استان گلستان در تولید دانه های روغنی و کاهش سطح زیرکشت این محصول در سال های اخیر، نیاز به بررسی بیش تر وضعیت این مزارع می باشد.
    مواد و روش ها
    محدوده مورد مطالعه این پژوهش اراضی کشاورزی شهرستان گرگان بود. نمونه برداری ها طی ماه های اردیبهشت و خرداد سال زراعی 94-1393، در 58 مزرعه تحت کشت کلزا در شهرستان گرگان هم زمان با مرحله رسیدگی کلزا انجام شد. در این مطالعه با استفاده از روش W شکل، تعداد و نوع علف هرز به تفکیک جنس و گونه ثبت شد. سپس عملکرد مربوط به هر کادر برداشت و همچنین اطلاعات مدیریتی هر مزرعه با استفاده از پرسش نامه جمع آوری گردید. سپس از شاخص های شانون-واینر، سیمپسون و عکس سیمپسون، برای اندازه گیری تنوع زیستی علف های هرز استفاده شد. پس از تهیه و طبقه بندی لایه ها، سه شاخص تنوع زیستی، عملکرد دانه و مصرف آفت کش ها (علف کش، حشره کش و قارچ کش)، در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) روی هم گذاری شدند. مزارع با عملکرد بیش تر از میانگین منطقه (دو تن در هکتار)، شاخص های تنوع زیستی و مصرف آفت کش کم تر از میانگین منطقه (4/1 لیتر مصرف آفت کش در هکتار) به عنوان مزارع دارای سلامت استخراج شدند.
    یافته ها
    طبق نتایج بدست آمده دامنه تغییرات شاخص های تنوع شانون، سیمپسون و عکس سیمپسون به ترتیب، 2/2-9/0، 46/0-11/0 و 9/4-1/2 محاسبه شد. طبق نتایج از میان 58 مزرعه کلزا، تنها سه درصد از مزارع نمونه برداری شده دارای سلامت بودند. در این پژوهش 43 درصد از مزارع مورد بررسی مصرف آفت کش بالاتر از میانگین بود. بیش تر این مزارع در محدوده شرقی، شمالی و غربی مشاهده شدند. نتایج حاصل از نقشه بدست آمده از عملکرد دانه مزارع کلزای شهرستان گرگان نشان داد که 39 درصد مزارع دارای عملکرد بالاتر از میانگین بودند. بیش تر این مزارع در محدوده شرق شهرستان قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    بطور کلی از دلایل سلامت مزارع بررسی شده، استفاده از آفت کش ها به میزان مناسب، مصرف بذور بوجاری شده و مرغوب، ادوات سم پاشی مناسب و مدیریت بهتر مزرعه بود. از دلایل عدم دست یابی به شاخص سلامت اکثر مزارع کلزا در گرگان، وجود بانک بذر قوی علف های هرز در مزارع که موجب سبز نشدن مطلوب بذور کلزا گردیده، همچنین آماده سازی نامطلوب مزارع و مصرف آفت کش بیش از استاندارد می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی سلامت، تنوع زیستی، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، کلزا
  • ارزیابی سیستم های مختلف تغذیه آلی و شیمیایی بر عملکرد، کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی گشنیز (Coriandrum sativum L.)
    آزیتا یاری*، علیرضا تاب صفحات 13-29
    سابقه و هدف
    گشنیز یکی از مهم ترین گیاهان دارویی بوده که به علت کیفیت بالای اسانس، علاوه بر مصارف غذایی جنبه درمانی نیز دارد. کشاورزی پایدار با رعایت اصول اکولوژیک، می تواند ضمن ایجاد توازن در محیط زیست، کارآیی استفاده از منابع را افزایش دهد و زمینه بهره وری طولانی تری را برای انسان فراهم آورد. کاربرد کودهای آلی با هدف جایگزینی یا کاهش قابل ملاحظه در کاربرد کودهای شیمیایی، موجب افزایش کیفیت و عملکرد در تولید پایدار گیاهان زراعی می شود. این پژوهش به منظور بررسی ارزیابی سیستم های مختلف تغذیه آلی و شیمیایی بر عملکرد و ترکیبات اسانس گیاه دارویی گشنیز انجام شد.
    مواد و روش ها
    این آزمایش به صورت مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار در سال 1394 در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی شهرستان ایلام اجرا شد. تیمارها شامل 10 و 20 تن کود گاوی در هکتار، 5 و 10 تن ورمی کمپوست در هکتار، 5 تن کود گاوی همراه با 5/2 تن ورمی کمپوست در هکتار، 10 تن کود گاوی همراه با 5 تن ورمی کمپوست در هکتار، کود شیمیایی (تنها 75 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) و شاهد (بدون کاربرد کود) بودند. صفات اندازه گیری شده شامل عملکرد دانه، درصد و عملکرد اسانس و ترکیبات مختلف اسانس بود. به منظور تعیین میزان اسانس از روش تقطیر با آب با دستگاه کلونجر اسانس گیری شد، اجزای اسانس توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS)، انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد بذر (3257/7 کیلوگرم در هکتار)، درصد اسانس (0/154درصد) و عملکرد اسانس (23/75کیلوگرم در هکتار)، محتوی لینالول (62/61 درصد) و محتوی ژرانیل استات (21/9درصد) به ترتیب در تیمارهای کاربرد 10 تن کود گاوی، 5 تن ورمی کمپوست و 10 تن کود گاوی همراه با 5 تن ورمی کمپوست به دست آمد. همچنین بیشترین محتوی آلفاپینن (11/45درصد) و گاماترپینن (7/12درصد) در اسانس در تیمار کاربرد 10 تن ورمی کمپوست به دست آمد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی مدیریت تغذیه تلفیقی گیاه دارویی گشنیز اثرات قابلتوجهی بر شاخصهای کمی و کیفی این گیاه داشت. بیشترین عملکردهای بذر و اسانس با کاربرد 10 تن کود گاوی و بیشترین ترکیبات اسانس با کاربرد ورمی کمپوست به دست آمد. با توجه به نتایج، سیستم های مختلف تغذیه آلی می تواند جایگزین بخش عمده ای از کود شیمیایی اوره در زراعت گیاه دارویی گشنیز شده و گامی در جهت کشاورزی پایدار و حفظ محیط زیست برداشته شود.
    کلیدواژگان: اسانس، ژرانیل استات، لینالول، کود آلی، اوره
  • بهمن حسینی *، شهلا شامه، ابوالفضل علیرضالو صفحات 31-45
    سابقه و هدف
    گونه های مختلف جنس رز (Rosa spp.) از ارزشمند ترین جنس های دارویی موجود در خانواده رزاسه می باشند. گل ها و میوه های گونه های مختلف رز به دلیل برخورداری از انواع فلاونوئیدها، ویتامین ها و همچنین خصوصیات آنتی اکسیدانی، اهمیت زیادی در صنایع غذایی و دارویی دارند. پراکندگی جغرافیایی این گونه ها در اروپا، ترکیه، ایران، روسیه، افغانستان، پاکستان و عراق می باشد. کشور ایران از اصلی ترین مراکز تنوع این گیاه دارویی ارزشمند محسوب می شود. در راستای آغاز اهلی سازی گونه های دارویی رز، تنوع فیتوشیمیایی و آنتی اکسیدانی گل های 27 ژنوتیپ (6 گونه) جنس رز در شمال غرب ایران مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    سه استان شمال غرب کشور (آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، کردستان) برای جمع آوری نمونه های گیاهی و انجام آزمایش ها انتخاب شدند. پس از شناسایی گونه ها، عصاره گیری از نمونه ها با استفاده از روش اولتراسونیک انجام گرفت. تنوع فیتوشیمیایی اندام گل بر اساس محتوای فنول کل (روش فولین سیکالتو)، فلاونوئید کل (روش آلومینیوم کلراید)، کاروتنوئید کل، کلروفیل a و b (روش لیچن تالر) و فعالیت آنتی اکسیدانی (روش DPPH وFRAP) ارزیابی گردید. کلیه داده های به دست آمده با سه تکرار و در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از نرم افزارهای SAS آنالیز شدند. از آزمون LSD برای مقایسه میانگین داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد ژنوتیپ های جمع آوری شده از مناطق مختلف، تفاوت های معنی داری در سطح احتمال یک درصد از نظر خصوصیات فیتوشیمیایی مورد مطالعه دارند. بیشترین میزان فنول کل (02/104 میلی گرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک) در ژنوتیپ G9 (R. canina) و کمترین میزان آن (78/19 میلی گرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک) در ژنوتیپ G26 (R. hemisphaerica) مشاهده شد. بیشترین میزان فلاونوئید کل در ژنوتیپ G14 (R. hemisphaerica) با 32/9 (میلی گرم کوئرستین بر گرم وزن خشک) و کمترین آن در ژنوتیپ G26 (R. hemisphaerica) با 89/1 (میلی گرم کوئرستین بر گرم وزن خشک) ثبت گردید. همچنین بیشترین میزان کلروفیل a و b مربوط در ژنوتیپ های G20 (R. canina) و G25 (R. canina) و بیشترین کاروتنوئید کل (18/670 میکروگرم بر گرم وزن خشک) در ژنوتیپ G1 (R. canina) گزارش شد. در روش DPPH بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی در گل های ژنوتیپ G19 (R. canina) با 60/75 درصد، و در روش FRAP بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی در گل های ژنوتیپ G1 (R. canina) با 63/242 (میکرومول بر گرم وزن خشک) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که شمال غرب کشور تنوع وسیعی از گونه های مختلف رز دارد که می تواند در برنامه های اصلاحی موردتوجه قرار گیرد. از نظر پراکنش، ترکیبات فنولی و خصوصیات آنتی اکسیدانی ژنوتیپ های نسترن کوهی (R. canina) نسبت به سایر گونه ها در وضعیت مطلوبی قرار داشتند که می تواند موردتوجه قرار گیرد. خصوصیات فیتوشیمیایی گونه های مختلف رز همبستگی بالایی با نوع ژنوتیپ و محل جمع آوری داشت و دارای منابع غنی از آنتی اکسیدان های طبیعی و ترکیبات دارویی ارزشمند بود که می توانند در صنایع دارویی و غذایی کاربرد فراوان داشته باشند.
    کلیدواژگان: تنوع فیتوشیمیایی، فعالیت آنتی اکسیدانی، گونه های رز، گیاهان دارویی
  • عارف مهبودی، بهمن زاهدی*، عبدالله احتشام نیا صفحات 47-63
    سابقه و هدف
    گردوی ایرانی (Juglans regia L.) یکی از مهم ترین گونه های جنس Juglans است و ایران از مراکز مهم تنوع ژنتیکی آن می باشد. لذا تعیین تنوع ژنتیکی توده های گردوی ایرانی به خصوص در استان لرستان دارای اهمیت بالایی می باشدتا در صورت وجود تنوع ژنتیکیکافی در صفات مختلف و همچنین دانه، بتوان از نتایج آن در برنامه های اصلاحی آینده گردو استفاده شود.
    مواد و روش ها
    در این آزمایش 43 ژنوتیپ گردوی ایرانی بومی استان لرستان از پنج توده الشتر، دورود، خرم آباد، بروجرد و نورآباد با سنجش 41 صفت مورفولوژیک مورد ارزیابی قرار گرفتند. اندازه گیری صفات روی 10 تا 20 نمونه از هر درخت و 5 تا 10 برگ به صورت تصادفی برای تعداد 41 صفت مربوط به برگ و دانه گردو مانند روغن و پروتئین مغز انجام شد.
    یافته ها
    تجزیه واریانس یکطرفه داده ها اختلاف معنی داری را بین مناطق برای اکثر صفات نشان داد. مقایسه میانگین داده ها به روش آزمون دانکن در سطح پنج درصد نشان داد در اکثر صفات اختلاف معنی داری بین مناطق مختلف وجود دارد. بررسی ضرایب تنوع مربوط به صفات مختلف نشان داد که بیشترین تنوع مربوط به صفت وزن پوست سبز (51/35 درصد) بود. سپس، به ترتیب صفات رطوبت پوست سبز (45/29 درصد) و وزن دانه سبز (39/28 درصد) بیشترین تنوع را در صفات مورد بررسی داشتند. بر اساس مقادیر پروتئین و روغن بالا، به ترتیب توده های الشتر (26/20 و 1/64 درصد)، بروجرد (98/19 و 73/60 درصد) و دورود (14/19 و 11/59 درصد) به عنوان توده های مطلوب برای این صفات تشخیص داده شدند. از نظر عملکرد دانه، توده بروجرد با داشتن وزن دانه با پوست سخت (13/12 گرم) و بالاترین وزن مغز (98/4 گرم) مناسب ترین توده جهت انتخاب پایه های با عملکرد مناسب دانه می باشد اما، بیشترین درصد مغز با پوست سخت در توده نورآباد و بیشترین درصد مغز با پوست سبز در توده دورود مشاهده شد. تجزیه خوشه ایصفات مورفولوژیک بر اساس روش Ward، ژنوتیپ ها را در فاصله 21/41– به سه خوشه و توده ها را نیز در فاصله 71/67 به سه خوشه متمایز نمود. در خوشه اول سه توده الشتر، نورآباد و بیرانشهر، در خوشه دوم توده دورود و در خوشه سوم توده بروجرد به تنهایی قرار گرفتند. بر اساس نتایج تجزیه به مولفه های اصلی، سه عامل اصلی در مجموع 30/93 درصد از واریانس کل را توجیه نمودند. پراکنش توده ها بر اساس دو مولفه اصلی با تجزیه خوشه ایتوده های گردو در استان لرستان بر اساس صفات مورفولوژیک همخوانی داشت و توده ها در سه ناحیه مختلف در دیاگرام قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که جریان ژنی بین توده های که تا حدود زیادی نزدیکی جغرافیایی با هم داشتند سبب شده که این توده ها در تجزیه کلاستر نیز در یک گروه قرار بگیرند. از بین صفات مورد بررسی صفات حجم و ضخامت دانه سبز، طول و عرض دانه با پوست سخت بیشترین تاثیر را در پراکنش توده ها در این مطالعه داشته اند. توده های دورود و سپس نورآباد به ترتیب به جهت داشتن بیشترین درصد مغز با پوست سبز و بیشترین درصد مغز با پوست سخت جهت گزینش از نظر عملکرد مغز و انجام برنامه های اصلاحی آینده گردو در استان لرستان قابل توصیه می باشند. نتایج نشان داد که توده های گردوی استان لرستان دارای تنوع بالایی بوده و گزینش باید از نظر صفات مورد نظر صورت گیرد.
    کلیدواژگان: گردو (Juglans regia L، )، تجزیه خوشه ای، تجزیه به مولفه های اصلی
  • حسین گلچین، علی اصغری*، محمدحسین رزاقی صفحات 65-77
    سابقه و هدف
    انتخاب روش مناسب برداشت زیتون تاثیر زیادی در کاهش خسارت‏های وارده به میوه و درخت و هم چنین راندمان برداشت داشته و برداشت نامناسب باعث کاهش باردهی درخت در سال آینده می‏شود. گستردگی باغ ها، تنوع ارقام در یک باغ و کمبود و هزینه بالای کارگر، استفاده از ابزار مکانیکی را ضروری می سازد. بنابراین آزمایشی در سال 1394 در یکی از باغ‏های شهرستان رامیان واقع در استان گلستان انجام شد تا بهترین رقم و روش برداشت زیتون برای برداشت مکانیزه این میوه مشخص شود.
    مواد و روش ها
    در این آزمایش راندمان برداشت و خسارت به سه رقم محصول زیتون (ماری، والانولیا و زرد) توسط چهار روش برداشت (چوب‏زنی (روش مرسوم منطقه)، شاخه‏تکان فرقونی، شانه‏ی مکانیکی و شاخه‏تکان دستی‏) در قالب طرح کرت‏های خرد شده با سه تکرار صورت پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج آنالیز واریانس، حاکی از معنی‏دار (01/0≥P) بودن درصد و مقدار برگ ریخته شده، درصد میوه آسیب دیده به میوه برداشت شده و شاخص خسارت نسبت به اثرات ساده رقم و روش برداشت و اثر متقابل آنها بود. نتایج نشان داد که رقم ماری با 80/81 درصد بیش‏ترین راندمان را در بین ارقام و شاخه‏تکان دستی با مقدار 20/88 درصد، نسبت به روش‏های دیگر راندمان بیش‏تری داشت. در تمامی روش‏ها کم‏ترین درصد خسارت روی رقم والانولیا و بیش‏ترین خسارت وارده روی رقم زرد مشاهده شد. در روش برداشت با شانه‏ی مکانیکی، رقم زرد بیش‏ترین (32/45 درصد) و رقم والانولیا کم‏ترین (03/7 درصد) میوه های آسیب‏دیده را داشت. شاخص خسارت در روش برداشت چوب‏زنی روی رقم زرد بیش‏ترین مقدار بوده (29/76 درصد) و اختلاف معنی‏داری با شاخص خسارت رقم‏های ماری و والانولیا که با این روش برداشت شدند، داشت. شاخص خسارت در این دو رقم به ترتیب 12/54 و 03/23 درصد، اندازه‏گیری شد. شاخص خسارت شانه‏ی مکانیکی روی رقم زرد با 92/74 درصد در رده دوم بوده و با روش برداشت چوب‏زنی اختلاف معنی‏داری نداشت. شاخص خسارت رقم‏های والانولیا و ماری نیز در روش برداشت چوب‏زنی نسبت به سایر روش‏های برداشت با اختلاف معنی‏دار بیش‏ترین مقدار بود. در روش شانه‏ی مکانیکی روی رقم والانولیا کم‏ترین شاخص خسارت دیده شد و رقم والانولیا در هر چهار روش برداشت نسبت به دو رقم دیگر شاخص خسارت کم‏تری داشت. حداکثر برگ ریخته شده در روش برداشت چوب‏زنی روی رقم والانولیا (77/10 درصد) مشاهده گردید. ارقام ماری و زرد نیز به ترتیب با 21/8 و 58/7 درصد در مراتب بعدی درصد ریزش برگ نسبت به میوه‏ی برداشت شده با این روش قرار داشتند. برداشت با شاخه‏تکان فرقونی کم‏ترین درصد برگ ریخته شده نسبت به سایر روش‏ها را داشته و اختلاف معنی‏داری بین درصد برگ ریخته شده ارقام مورد بررسی با این روش مشاهده نشد.
    نتیجه گیری: با توجه به اینکه راندمان برداشت با شاخه‏تکان دستی بیش‏تر از دیگر روش‏ها بوده، این روش از جهت برداشت مکانیکی مناسب‏تر است. هم چنین می‏توان نتیجه گرفت که روش برداشت چوب‏زنی به علت داشتن خسارت بالا در همه‏ی گروه های خسارتی، مناسب نیست و منجر به کاهش کیفیت روغن و کنسرو حاصله می‏شود.
    کلیدواژگان: ارقام زیتون، روش های برداشت مکانیزه زیتون، شاخص خسارت، تکاننده
  • یحیی مشاهیری، معظم حسن پور اصیل * صفحات 79-92
    سابقه و هدف
    نرگس یکی از مهم ترین گیاهان پیازی زینتی در مناطق معتدله می باشد که به عنوان گل بریدنی و گیاه گلدانی مورد استفاده قرار می گیرد و افزون بر این، این گل در سطح وسیعی برای زیبا سازی محیط زندگی در باغ ها، پارک ها و چشم انداز ها کشت می شود (14). ماندگاری کم گل شاخه بریدنی نرگس بعد از برداشت و پژمردگی سریع گلبرگ های آن یکی از عوامل محدود کننده در نگهداری و فروش این گل بعد از برداشت می باشد، به طوری که گل های تازه برداشت شده نرگس عمر کوتاهی حدود 8-4 روز دارند (6). پیری گل ها بعد از برداشت یکی از محدودیت های عمده در تولید بسیاری از گل های شاخه بریدنی می باشد، هر عاملی که چنین فرآیندهای تخریبی و فیزیولوژیکی را غیر فعال یا آن ها را به تاخیر اندازد، می تواند سبب بهبود ماندگاری گل های شاخه بریده گردد (12). تولید گل های شاخه بریدنی با کیفیت مناسب و ماندگاری طولانی یکی از فعالیت های اقتصادی مورد توجه فعالان این صنعت می باشد (2). پژوهش های گذشته در صدد افزایش کیفیت و کمیت تولید گل های شاخه بریدنی و گیاهان زینتی بودند که در این بین، تنظیم کننده های رشد گیاهی دارای اهمیت ویژه ای بوده که از مهم ترین آن ها می توان به اثرات مثبت جیبرلین ها اشاره کرد (10). هیومیک اسید نیز ترکیب پلیمری طبیعی است که می تواند به صورت مستقیم به عنوان ترکیبات شبه هورمونی جیبرلیک اسید، اکسین و سایتوکینین و یا غیر مستقیم از طریق افزایش جذب و نقل و انتقال عناصر غذایی در داخل گیاه سبب بهبود کیفیت و ماندگای گیاهان زینتی گردد (20). تحقیق حاضر با هدف بهبود ماندگاری گل شاخه بریدنی نرگس رقم ژرمن و تعیین غلظت مناسب جیبرلیک اسید و هیومیک اسید انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر جهت بررسی اثرات جیبرلیک اسید و هیومیک اسید بر شاخص های مختلف رشد و ماندگاری گل نرگس بر اساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور و 12 تیمار و با سه تکرار اجرا شد و در هر تکرار پنج گلدان در نظر گرفته شد که در هر گلدان یک پیاز کشت گردید و در مجموع 180 گلدان کشت شد. فاکتور اول جیبرلیک اسید در چهار سطح که شامل: صفر (تیمار شاهد)، 150، 300، 450 پی پی ام بود و هیومیک اسید به عنوان فاکتور دوم، با سه سطح شامل: صفر (تیمار شاهد )، 250 و 500 پی پی ام در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از جدول تجزیه واریانس نشان داد که اثر تیمار جیبرلیک اسید بر طول ساقه گل دهنده، مواد جامد محلول و شاخص ثبات غشای سلولی اختلاف معنی داری با شاهد داشت (جدول 2). تیمارهای جیبرلیک اسید و هیومیک اسید به صورت جداگانه اختلاف معنی داری بر ماندگاری گل شاخه بریدنی و وزن تر نسبی گل نرگس داشتند. همچنین هیومیک اسید باعث افزایش قطر ساقه گل دهنده و میزان کلسیم ساقه شد. بیشترین طول برگ نیز مربوط به اثر متقابل تیمارهای جیبرلیک اسید 300 پی پی ام و هیومیک اسید500 پی پی ام بود.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده از پژوهش حاضر نشان داد که با توجه به صفات مورد بررسی استفاده از غلظت های جیبرلیک اسید 300 پی پی ام و هیومیک اسید 500 پی پی ام بهترین تیمار بود که توانست ماندگاری گل و صفات مورد بررسی در این پژوهش را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: شاخص ثبات غشای سلولی، کلسیم ساقه، میزان جذب آب، مواد جامد محلول، وزن تر نسبی
  • اسماعیل زنگانی*، سعید زهتاب سلماسی، بابک عندلیبی، عباسعلی زمانی صفحات 93-110
    سابقه و هدف
    ماریتیغال گیاه دارویی است که برای تولید سیلیمارین و روغن کشت می شود. سیلیمارین ترکیبی از فلاونولیگنان های مختلف می باشد که برای درمان بیماری های کبدی و بسیاری از بیماری های دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. تنش خشکی در این گیاه ضمن کاهش عملکرد دانه، عملکرد متابولیت های ثانویه را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. این پژوهش به منظور بررسی اثرات سدیم نیتروپروساید بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت و عملکرد ماده موثره ماریتیغال در شرایط کمبود آب انجام شد.
    مواد و روش ها
    آزمایش به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در سال 1392 انجام گرفت. در این آزمایش سدیم نیتروپروساید (SNP) در سه سطح صفر، 100 و 200 میکرومول در لیتر بعنوان فاکتور اصلی، تنش خشکی در سه سطح شاهد، قطع آبیاری از مرحله ساقه روی و قطع آبیاری از مرحله گرده افشانی بعنوان فاکتور فرعی و دو ژنوتیپ ماریتیغال (مجاری و ساری) بعنوان فاکتور فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. صفات اندازه گیری شامل فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز، محتوای نسبی آب برگ، پایداری غشاء سلولی، درصد و عملکرد سیلیمارین و عملکرد دانه بود.
    یافته ها
    تنش خشکی از مرحله ساقه روی محتوای نسبی آب برگ و از هر دو مرحله قطع آبیاری پایداری غشاء سلولی را کاهش داد، در صورتیکه محلول پاشی با سدیم نیترو پروساید از کاهش بیشتر محتوای نسبی آب برگ در شرایط تنش جلوگیری و پایداری غشاء سلولی را بهبود داد. قطع آبیاری از مرحله ساقه روی فعالیت آنزیم کاتالاز را در هر دو ژنوتیپ بطور معنی داری افزایش داد، در حالیکه فعالیت آنزیم پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز را در رقم مجاری کاهش و در اکوتیپ ساری فعالیت آسکوربات پراکسیداز را افزایش و بر فعالیت پراکسیداز تاثیری نداشت. کاربرد SNP فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت را در رقم مجاری بطور معنی داری بویژه در مرحله تنش ساقه روی افزایش داد، اما در اکوتیپ ساری فقط در تنش گرده افشانی سبب افزایش فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز گردید در صورتیکه در تنش ساقه روی سبب کاهش معنی دار آنزیم کاتالاز شد و تاثیری نیز بر فعالیت آنزیم پراکسیداز نداشت. با افزایش شدت تنش محتوای سیلیمارین دانه بطور معنی داری افزایش یافت، ولی تاثیری بر عملکرد سیلیمارین نداشت. کاربرد 100 میکرومولار SNP اثر افزایشی بر درصد سیلیمارین دانه داشت و نیز عملکرد سیلیمارین را در هر دو مرحله قطع آبیاری نسبت به گیاهانی که فقط تحت تیمار خشکی بودند بهبود داد. همچنین عملکرد دانه تحت تاثیر تنش بطور معنی داری کاهش پیدا نمود در حالی که این کاهش با محلول پاشی 100 میکرومولار SNP در مرحله تنش ساقه روی و گرده افشانی جبران گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که محلول پاشی گیاهان با SNP بویژه در سطح 100 میکرومولار با افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت و بهبود کارایی مصرف آب و تروایی غشاء سلولی از افت عملکرد دانه در شرایط کمبود آب جلوگیری و درصد و عملکرد ماده موثره ماریتیغال را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: اکسید نیتریک، تنش آبی، خارمریم، سیلیمارین، گونه های فعال اکسیژن
  • علی جلالوند *، بابک عندلیبی، افشین توکلی، پرویز مرادی صفحات 111-128
    مقدمه
    خشکی یکی از مهمترین تنش های محیطی است که مورفولوژی، فیزیولوژی و بیوشیمی گیاه را تحت تاثیر قرار می دهد و اثرات عمده ای بر تولید کشاورزی می گذارد. کاربرد ترکیبات محرک رشد (سالیسیلیک اسید) و بازدارنده رشد (سایکوسل) در دامنه ای از فرایندهای مختلف رشدی و در افزایش تحمل به خشکی در گیاهان اثر گذارند. به منظور بررسی اثر تنظیم کننده های رشدی، سایکوسل و سالیسیلیک اسید بر تغییرات فیزیولوژیک و تغییرات اسانس گیاه بادرشبو در شرایط تنش خشکی، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان انجام گرفت
    مواد و
    روش
    آزمایش به صورت اسپیلیت پلات با دو عامل دو عامل آبیاری (آبیاری نرمال و تنش کم آبی) و تنظیم کننده-های رشدی (شاهد، سایکوسل 600، سایکوسل 1200، اسید سالیسیلیک 800 و اسید سالیسیلیک 1600 میکرو مولار) با چهار تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. تنش خشکی به صورت پیوسته با قطع کامل آب در بازه زمانی قبل از گلدهی تا انتهای آزمایش اعمال گردید. اعمال سطوح مختلف اسید سالیسیلیک (800 و 1600 میکرو مولار)، سایکوسل (600 و 1200 میکرو مولار) و شاهد (بدون محلول پاشی) به صورت یک بار محلول پاشی دو روز قبل از اعمال تنش خشکی انجام شد.
    یافته ها
    اثر متقابل رژیم رطوبتی در تنظیم کننده رشد در سال برای صفات تعرق، هدایت روزنه ای، فتوسنتز، هدایت مزوفیلی و کارآیی مصرف آب فتوسنتزی معنی دار بود اما برای صفات محتوای نسبی آب، درصد اسانس، عملکرد اسانس و غلظت CO2 زیر روزنه ای معنی دار نبود. مقایسه میانگین اثر متقابل تنظیم کننده رشد در رطوبت برای صفت عملکرد اسانس نشان داد که در شرایط تنش رطوبتی اختلافی بین سطوح شاهده نمی شود ولی در شرایط نرمال اختلاف وجود دارد، بطوری که سالیسیلیک (1600 میکرو مولار) بیشترین مقدار عملکرد اسانس را دارا بود. همبستگی منفی و معنی دار بین درصد اسانس با سرعت تعرق، هدایت روزنه ای و سرعت فتوسنتز و رابطه مثبت و معنی دار با صفت کارایی مصرف آب فتوسنتزی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که تنش خشکی سبب کاهش صفات فیزیولوژیک شامل، محتوای کلروفیل، سرعت فتوسنتز، هدایت روزنه ای و سرعت تعرق می شود. همچنین با اعمال تنش خشکی وضعیت آب در گیاه دچار تغییرات معنی-داری می گردد و محتوای نسبی آب برگ کاهش پیدا می کند. تنش خشکی موجب کاهش درصد و عملکرد اسانس شد بطور ی که حتی استفاده از تنظیم کننده های رشدی که در این آزمایش مورد استفاده قرار گرفتند نتوانست این کاهش را جبران کنند. پس می توان نتیجه گرفت که در شرایط تنش خشکی به علت کاهش کلروفیل و سبزینگی گیاه و همچنین کاهش سطح برگ میزان اسانس گیاه بادرشبویه کاهش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: هدایت مزوفیلی، فتوسنتز، عملکرد اسانس، هدایت روزنه ای
  • محمود رمرودی، نوید رضایی نیا *، محمد گلوی، محمد فروزنده صفحات 129-140
    سابقه و هدف
    کاسنی از خانواده آستراسه و دارای برگ های آبی و یا صورتی است و گونه ی گیاهی با ارزش که سرشار از فلاونوئید و اینولین است و ریشه آن بعنوان تنها منبع ریشه ای تولید اینولین است. تنش خشکی یکی از مهمترین عوامل محدود کننده عملکرد در دنیا به شمار می رود. به منظور بررسی ویژگی های زراعی، عملکرد گل و درصد اینولین ریشه کاسنی تحت تیمارهای مختلف کود زیستی و تنش خشکی پژوهش حاضر انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 94- 1393 در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل انجام شد. عامل اصلی تنش خشکی شامل: آبیاری بر اساس 90، 70 و 50 درصد ظرفیت زراعی در کل دوره رشد و عامل فرعی کودهای زیستی شامل: شاهد (عدم کاربرد کود)، نیتروکسین، ریزموجودات مفید (Effective Microorganism=EM) و نانو کلات پتاسیم بودند. ویژگی های از قبیل ارتفاع بوته، تعداد ساقه در بوته، تعداد گل در بوته، عملکرد گل، وزن خشک و تر ریشه، درصد نیتروژن برگ و درصد اینولین مورد بررسی قرار گرفت. برای اعمال تنش خشکی از دستگاه TDR استفاده شد. پس از جمع آوری داده ها، برای تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار SAS استفاده شد و مقایسه میانگین ها به کمک آزمون دانکن در سطح احتمال پنج درصد انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تاثیر برهمکنش تنش خشکی و کودهای زیستی، بر کلیه ویژگی های مورد بررسی به جز ارتفاع بوته معنی دار شد. نتایج نشان داد با افزایش شدت تنش ارتفاع بوته، تعداد ساقه و گل در بوته، عملکرد گل، وزن تر و خشک ریشه، درصد اینولین ریشه و درصد نیتروژن برگ کاهش یافت. کاربرد کودهای زیستی نیز سبب افزایش ویژگی های مورد بررسی گردید. بیشترین ارتفاع بوته، تعداد ساقه و گل در بوته، عملکرد گل، وزن تر و خشک ریشه و درصد اینولین ریشه از آبیاری کامل، همراه با کاربرد کود EM به دست آمد. کاربرد کود زیستی EM در تیمارهای آبیاری پس از 70 و 50 درصد ظرفیت زراعی به ترتیب رتبه های دوم و سوم درصد اینولین را نشان دادند. با افزایش شدت تنش از شاهد به تیمار آبیاری پس از 50 درصد ظرفیت زراعی، درصد نیتروژن برگ کاهش یافت به طوری که بیشترین درصد نیتروژن از آبیاری پس از 90 درصد ظرفیت زراعی توام با کاربرد نیتروکسین و کمترین آن از اعمال تنش شدید خشکی و عدم کاربرد کود حاصل شد.
    نتیجه گیری
    در این آزمایش بهترین تیمار برای بیشترین وزن تر، خشک و درصد اینولین ریشه، کاربرد ریز موجودات(EM) در شرایط 90 درصد ظرفیت زراعی بود. به طور کلی می توان بیان داشت که استفاده از کودهای زیستی می تواند باعث تعدیل اثر تنش خشکی در گیاه دارویی کاسنی گردید.
    کلیدواژگان: آبیاری، ارتفاع بوته، تعداد گل در بوته، درصد نیتروژن، نانو کلات پتاسیم
  • علی مومن پور * صفحات 141-153
    سابقه و هدف
    مرکبات از مهم ترین محصولات باغی در جهان به شمار می آیند که هم به صورت تازه خوری و هم آب میوه برای سلامتی مصرف کننده مفید می باشند. با توجه به مضرات استفاده از سموم شیمیایی برای انسان و محیط زیست، دستاوردهای جدید در استفاده از موادی که اثرات سوء و زیان آور برای انسان و محیط را به همراه نداشته باشند، حائز اهمیت می باشد. استفاده از ترکیبات طبیعی مانند جیبرلین ها می تواند در فرمولاسیون تجاری در مراحل رشد سریع میوه، قبل از برداشت و پس از برداشت مورد استفاده قرار گیرد که عکس العمل های اقتصادی را در پی دارد. لذا این تحقیق با هدف بررسی اثر جیبرلیک اسید بر خصوصیات کمی و کیفی میوه نارنگی انشو میان رس و دستیابی به بهترین زمان محلول پاشی، انجام شد.
    مواد و روش ها
    به منظور ارزیابی اثر جیبرلیک اسید بر خصوصیات کمی و کیفی میوه نارنگی انشو میان رس آزمایشی در سال 1394- 1395 با دو عامل جیبرلیک اسید در 5 سطح (0، 10، 30، 50 و 70 میلی گرم در لیتر) در سه زمان (60، 45 و 30 روز قبل از برداشت) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و با 3 تکرار انجام شد. در پایان آزمایش، صفات مورفولوژیک، کمی و کیفی میوه و خسارت مگس مدیترانه ای، مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد با اعمال تیمار جیبرلیک اسید و افزایش غلظت آن در تمامی زمان های مطالعه شده، وزن تک میوه، عملکرد در هر درخت و عملکرد در هر هکتار، به طور معنی داری نسبت به شاهد افزایش یافت ولی بیشترین میزان افزایش با تیمار جیبرلیک اسید 70 میلی گرم در لیتر محلول پاشی شده در 60 روز قبل از برداشت، مشاهده شد. همچنین درصد ریزش میوه ها در قبل از برداشت، درصد خسارت مگس مدیترانه ای در تمامی تیمارهای اعمال شده به طور معنی داری نسبت به شاهد کاهش یافت. تیمار جیبرلیک اسید با غلظت-های 30، 50 و 70 میلی گرم در لیتر زمان رسیدن میوه را به طور معنی داری نسبت به شاهد به تاخیر انداخت.
    نتیجه گیری
    در مجموع، تیمار جیبرلیک اسید توانست کمیت و کیفیت میوه را به طور معنی داری افزایش دهد. در بین زمان های مطالعه شده، زمان 60 روز قبل از برداشت به عنوان بهترین زمان انتخاب شد. هر چند با افزایش غلظت جیبرلیک اسید تا تیمار 70 میلی گرم در لیتر، درآمد ناخالص باغدار به ازای فروش کل محصول و درآمد ناخالص باغدار به ازای افزایش عملکرد نسبت به شاهد به طور معنی داری افزایش یافت. اما بیشترین نسبت درآمد کل و نسبت درآمد حاصل از افزایش عملکرد به ازای هر واحد هزینه در ازای مصرف جیبرلیک اسید، در تیمار جیبرلیک اسید 10 میلی گرم در لیتر محلول پاشی شده در زمان 60 روز قبل از برداشت به ترتیب به میزان 43/219 و 49/22 تومان مشاهده شد.
    کلیدواژگان: نارنگی انشو، جیبرلیک اسید، افزایش عملکرد، افزایش درآمد ناخالص، مگس مدیترانه ای
|
  • S. Jannati Ataie*, H. Pirdashti, H. Kazemi, M. Younesabadi Pages 1-12
    Background And Objectives
    In recent years the development and intensification of agricultural activities and attempts to achieve more profitability, causes rapid deterioration in the structure and functional properties of agroecosystems and a lot of damage to ecosystems has arrived. Therefore, today’s agroecosystems health and management researches are increasingly considered. Considering the important role of Golestan province in production of oilseeds as canola and reducing the acreage of these crops in recent years, the need to investigation the status of these fields is necessary. This study was aimed to assess Canola-grown fields health in Gorgan township, Golestan province, Iran
    Material and
    Method
    This study area was agricultural lands of Gorgan township. The present study was conducted using 58 fields in spring 2015. During maturity stage the weed species were sampled and detected using a W method. Then the crop yield of each quadrate was taken and in parallel, management data were recorded by questionnaire. In the first step, geographic information system (GIS) was applied to produce distribution maps of weeds in the studied region. Specific formula of Shannon-Wiener index, Simpson’s index of diversity and reverse Simpson index were used as weeds biodiversity assessment indices. After mapping and classifying of all layers, the three indices of biodiversity, crop yield and pesticide were interpolated in GIS. The fields with higher yield (>2 ton/ha), lower weed biodiversity indices and pesticides application than mean values of studied region, were considered as healthy fields.
    Results
    The biodiversity indices range of Shannon-Wiener, Simpson’s and reverse Simpson were calculated as 0.9-2.2, 0.11-0.46 and 2.1-4.9, respectively. Our results revealed that just 3 percentage of surveyed fields were located in healthy condition. In this study, in 43 percent of surveyed farms, pesticides were higher than the average. And most of these farms were in east, north and west of studied area. The results of the yield map showed that 39 percent of farms have had above-average performance. Most of these farms were located within the east of studied area.
    Discussion
    The standard amount in applied pesticides, the seeds with high quality, suitable cropping management and spraying equipment were the main reasons for the health of fields. But, existing the strong seed bank in fields can be causes low ability for seed germination, undesirable preparations in farms and higher consumption of pesticide than average of were identified as mean reasons of unhealthy in many canola fields of Gorgan.
    Keywords: Biodiversity, Canola, GIS, Health Assessment
  • Evaluation of organic and chemical different nutrition systems on the yield, quantity and quality of essential oil of coriander (Coriandrum sativum L.)
    Azita Yari *, Alireza Tab Pages 13-29
    Background and
    Purpose
    Coriander is one the most important cultivated medicinal plants, because of high quality essential oil and its uses as food and herbal medicine. Sustainable agriculture with ecological principles can increase the efficiency of resource utilization and provide longer productivity for humans while creating a balance in the environment. Using organic fertilizers to replace or considerably reduce the use of chemical fertilizers leads to an increase in the quality and performance of the sustainable production of crops. This research is conducted in order to study the effects of organic and chemical different nutrition systems on yield and essential oil contents of coriander.
    Materials And Methods
    This field experiment was done based on a randomized complete block (RCBD) design with 8 treatments and 3 replications in the agricultural education and research center of the Ilam county during 2015. Treatments include 10 and 20 t ha-1 of cow manure, 5 and 10 t ha-1 of vermicomposting, 5 t ha-1 of cow manure plus 2.5 t ha-1 of vermicomposting, 5 t ha-1 of cow manure plus 5 t ha-1 of vermicomposting, chemical fertilizers (only 75 kg N ha-1), and the control (without fertilizer application). Measured variables included seed yield, essential oil yield and percentage, and the essential oil components of the essence. In order to determine the amount of essential oil, the process of essence extraction is done through the Clevenger apparatus by distillation; and the essential oil components are determined by (GC/MS).
    Results
    The results indicated that the highest seed yield (3257.7 kg ha-1), essential oil percentage (0.154%) essential oil yield (23.75 kg ha-1), linalool content (62.61%), and geranyl acetate content in (21.9%) occur in 10 tons of cow manure, 5 tons of vermicomposting, and 10 tons of cow manure plus 5 tons of vermicomposting, respectively. Furthermore, the highest percentages of α-Pinene (11.45%) and γ-terpinene content (7.12%) were obtained related to 10 tons of vermicomposting.
    Conclusion
    The results showed that integrated nutrient management of Coriander as a medicinal plant has significant effects on quantitative and qualitative indicators. On the whole, the highest seed and essential oil yield are obtained using 10 tons of cow manure, and the highest essential oil yield compounds are obtained using vermicomposting. According to to the results, organic different nutrition systems can replace the bulk of chemical urea fertilizer in cultivation of coriander as a medicinal plant. It’s a step towards sustainable agriculture and environmental protection.
    Keywords: Essential oil, Geranyl acetate, Linalool, Organic manure, Urea
  • S. Shameh, B. Hosseini *, A. Alirezalu Pages 31-45
    Background And Objectives
    Rose (Rosa spp.) belongs to the Rosaceae family and is one of the most important genus of medicinal plants. Flowers and fruits of rose genus due to possess flavonoids, vitamins and antioxidant activity have many importance in food and medicinal industries. The geographic distribution of this species was in Europe, Turkey, Iran, Russia, Afghanistan, Pakistan and Iraq. Iran is one of the main biodiversity centers of this valuable medicinal plant. This study was undertaken in order to examine the phytochemical and antioxidant diversity of rose flower organ in 27 genotypes of Northwest of Iran.
    Materials And Methods
    Three provinces of the Northwest (West Azerbaijan, East Azerbaijan, Kurdistan), which is the origin of many roses species in Iran were chosen for sampling. After species identification, extraction of samples was conducted using ultrasonic in excess of 120 hertz (Elmasonic( device. Total phenolic content, total flavonoid content, total carotenoid and chlorophyll and Antioxidant capacity were determined by using Folin–Ciocalteu assays, aluminum chloride method, Lichtentaler method,FRAP and DPPH respectively. All the data obtained in a completely randomized design with three replications and were analyzed using SAS software and mean comparisons were done according to the LSD test.
    Results
    The analysis of results showed that genotypes had significant difference (p≤ 0.01) in phytochemical properties. Total phenolic content was in its highest value (104.02 mg GAE/g DW) in the flowers of G9 (R. canina), whereas the lowest level (19.78 mg GAE/g DW) was found in the flowers of G26 (R. hemisphaerica). Total flavonoid content was in its highest value (9.32 mg /g DW) in the flowers of G14 (R. canina), whereas the lowest level (1.89 mg /g DW) was found in the flowers of G26 (R. hemisphaerica). The highest level of Chlorophyll a and b and total carotenoid (670.18 μg/g DW) content were found in G20 (R. canina), G25 (R. canina) and G1 (R. canina) respectively. The highest level of antioxidant capacity in DPPH (R. canina) and FRAP (R. canina) assays were found in G19 (75.60 %) and G1 (242.63 µmol Fe ﯸ DW) respectively.
    Conclusion
    Results showed that the Northwest of Iran has a wide diversity of rose different species that can be considered in breeding programs. These results showed that phytochemical characteristics of different species of rosewidely correlated with genotype and location type and are promising sources of natural antioxidants and bioactive compounds beneficial to be used in the food or the pharmaceutical industries.
    Keywords: Antioxidant activity, Medicinal plants, Phytochemical diversity, Rosa species
  • A. Mehbodi, B. Zahedi *, A. Ehteshamnia Pages 47-63
    Background And Objectives
    Persian walnut (Juglans regia L.) is one of the most important species of Juglans genus and Iran is one of the most important centers of genetic diversity of this species. Thus evaluation of genetic diversity of Persian walnut in Lorestan province is very important. So if the results displayed a sufficient genetic diversity of nut and tree, we can use it for walnut breeding programs in future.
    Materials And Methods
    In this study 43 Persian walnut genotypes of the five populations were selected. 41 morphologic traits evaluated between these populations were including Alashtar, Doroud, Khorram-abad, Boroujerd and Nourabad. Assaying traits on 10 to 20 samples from each tree, and 5 to 10 leaves, that selected accidently, for 41 quantitative traits related to nuts and leaves such as protein and oil of nuts was done.
    Results
    One-sided variance analysis of the data’s indicated a significant difference between regions for most traits. Means comparison with Duncan’s test at 5% level showed that most traits were significantly different in various regions of Lorestan province. The study of variety coefficients of different traits showed that the husk weight had the most variation among the traits (35.51%). After that, husk humidity (29.45%) and green seed weight (28.39%) respectively owned the major variation among the studied traits. In terms of high protein and oil, Alashtar (20.26 and 64.1%), Boroujerd (19.98 and 60.73%) and Doroud (19.14 and 59.11%) populations respectively had the highest contents of protein and oil than other populations. In terms of nut yield, Boroujerd population had seed weight with hard skin of 12.13gr and highest kernel weight (4.98gr). This population made it the most suitable population for selecting stocks with suitable nut yield. On other hands, the highest percentage of kernel with hard skin was observed in Nourabad population and the highest percentage of kernel with green skin was in Doroud population. Cluster analysis of morphologic traits based on Ward method, differentiated genotype in 3 clusters in distance of -41.21 and populations also in 3 clusters in distance of 67.71. In the first cluster Alashtar, Nourabad and Beyranshahr populations, in the second cluster Doroud population and in the third cluster Boroujerd populations were placed. Based on the results of principal component analysis (PCA), 3 main components justified total of 93.30% of total variance. Dispersion of populations based on 2 main components were corresponded with cluster analysis of walnut populations based on morphologic traits in Lorestan province and populations were put in 3 different areas on diagram.
    Conclusion
    Results showed that genetic relationships among populations that were geographically near each other, caused these populations to be in same groups in cluster analysis. Green seed volume and thickness, length and width of seed with hard skin, had the highest effects on dispersion of populations in this study. Doroud and Nourabad populations respectively with the highest percentage of kernel with green skin and kernel with hard skin are recommended for selection in terms of kernel yield and future walnut breeding program in Lorestan province. Results showed that walnut populations in Lorestan province had a high diversity and the selection must be done through mentioned traits.
    Keywords: Walnut (Juglans regia L.), Cluster Analysis, Principal Component Analysis (PCA)
  • Hossein Golchin, Ali Asghari *, Mohammad Hossein Razzaghi Pages 65-77
    Background And Objectives
    Selection of the best olive harvesting method has a high effect on harvest efficiency and reduction of damage to olive fruits and trees. On the contrary, improper harvest method reduces the next year’s fruit bearing. At harvest time of olives, extensive gardens, diversity of varieties in a garden, high cost and shortages of labour at harvest time, makes mechanical harvesting methods necessary. Thus an experiment in 2015 was performed in a garden at Ramian city to determine the best olive cultivar and harvest method for mechanized harvesting.
    Materials And Methods
    At this experiment, harvesting efficiency and damage on three olive cultivars crops (Mari, Valanolia and Zard) by four types of harvesting methods (Knocking by a wooden rod, branch shaker machine, plastic comb shaker machine and portable branch shaker) were studied in a split plot experiment with three replications.
    Results
    Analysis of variance showed that the amount and percentage of lost leaf and damaged fruit to harvested fruit ration and damage index is significant to variation cultivar and harvest method as well as interactional effect of the this variables (P≤0.01). The results indicated that the most harvesting efficiency among cultivars were related to the Mari (81.80%) and among harvesting methods, the portable branch Shaker had the most harvesting efficiency (88.20%). At all harvesting methods, the least damage percentage was observed on the Valanolia cultivar and most damage was seen on zard cultivar. The hand held pneumatic vibrating combs caused the most and least damaged fruits on Zard and Valanolia cultivars (45.32% and 7.03% respectively). Zard cultivar had shown the most damage index in harvesting by Knocking by a wooden rod (76.29%) and the Valanolia cultivar had the least damage index in harvest by plastic comb shaker machine (12.32%). Damage index of these cultivars were measured 54.12% and 23.03% correspondingly. Damage index of pneumatic vibrating combs on Zard cultivar had second rank (74.92%) and didn’t showed a significant difference with Knocking by a wooden rod. Damage index of Valanolia and Mari cultivars in harvest by knocking a wooden rod was significantly higher than other harvest methods. At harvest of Valanolia cultivar by plastic comb shaker, the least damage index was observed and Valanolia cultivar had least damage index in harvest by all four methods in comparison to the other two cultivars. Valanolia cultivar had the most leaf drop in harvesting by Knocking by a wooden rod (10.77%). Mari and Zard cultivars showed 8.21 and 7.58% of lost leaf percentage to harvested fruit ratio at this harvest method. The most leaf drop was observed at harvest by knocking a wooden rod. Harvest by the pneumatic branch shaker caused the least leaf drop and no significant difference in leaf drop had observed at harvest by this machine among cultivars.
    Conclusion
    Because harvesting efficiency of portable branch shaker was more than the other methods, this method is more suitable for mechanized harvesting. Due to high damage level, knocking a wooden rod is not suitable and leads in reduction of oil quality and produced conserve.
    Keywords: olive varieties, mechanized olive harvesting, damage index, Shaker
  • Y. Mashahiri, M. Hassanpour Asil* Pages 79-92
    Background And Objectives
    Narcissus is one of the most important ornamental bulbous plant in the temperate regions which it can be used as cut flower or flowering potted-plant (14). Moreover, this flower is planted in high volume for the beautification of scenery and environment in parks and gardens. One of the limiting factors in the post-harvest vase life and selling of narcissus is its short post-harvest life and quick wilting of its petals. Fresh cut flowers of narcissus have a very short vase life of around 4 to 8 days (6). Flower senescence after harvest is a major limiting factor in cut flower production. Any factor that can cause delay or disable the destructive or physiological processes in cut flowers can improve post-harvest life (12). The production of cut flowers with suitable quality and long vase life is one of the favorite economical activities in the industry (2). Previous studies tried to look for procedures to improve the quality and quantity of cut flowers and ornamental plant production, and amongst them, plant growth regulators have a special importance specifically in gibberellic acid effects (10). Humic acid is a natural organic polymer which can improve quality and durability of ornamental plants, directly such as hormone-like substances of gibberellic acid, auxin, and cytokinin and indirectly by increasing absorption and translocation of nutrients in the plant (20). The general purposes of the current study were to improve vase life of narcissus (German cultivar) and to determine the best concentration of gibberellic acid and humic acid.
    Materials And Methods
    The current study aimed to investigate the effects of gibberellic acid and humic acid on various indicators of growth and vase life of narcissus flower. It was conducted on the basis of the factorial experiment with randomized complete block design which consisted of with two experimental factors, 12 treatments, and replicated three times. In each replication there were five pots and for each pot one bulb was cultivated and the total number of cultivated pots were 180. Experimental factors were gibberellic acid in four levels (150, 300, 450 ppm and control) and humic acid in three levels (250, 500 ppm and control).
    Results
    Results from analysis of variance table showed that the effect of gibberellic acid on the height of floral stem, the total soluble solids and the cell membrance stability index was significant in comparison with control (Table 2). Gibberellic acid and humic acid treatments independently had significant differences on the relative fresh weight and vase life of narcissus cut flowers. Also diameter of floral stem and calcium content were increased by humic acid treatment. Interaction between treatments of gibberellic acid 300 ppm and humic acid 500 ppm resulted in the highest length of leaf.
    Conclusion
    This research concludes that the best treatments for improvement of vase life and the researched properties of narcissus were the 300 ppm gibberellic acid and 500 ppm humic acid concentrations.
    Keywords: Cell membrance stability index, Calcium content of stem, Water absorption rate, Total soluble solids, Relative fresh weight
  • Esmaeil Zangani * Pages 93-110
    Background And Objectives
    Milk thistle is a medicinal plant that is cultivated for the production of silymarin and oil. Silymarin composed of a different flavonolignans that have been used in treating liver disorders and other diseases. Although grain yield in the milk thistle decreases under drought stress, it may influenced on secondary metabolites yield. This study was conducted to investigate the effects of sodium nitroprusside on the enzymes antioxidant activity and active substance yield in milk thistle in the water deficit conditions.
    Materials And Methods
    The experiment was conducted in split-split plot restriction in a randomized complete block design with three replications. Foliar spray with sodium nitroprusside (SNP) at three levels of 0,100 and 200 µmol l–1 was considered as the main factor, while drought stress at three levels of control, withholding of irrigation at stem elongation and withholding of irrigation at anthesis stage were regarded as secondary factors. Finally two genotypes of milk thistle (Hungarian and Sari) comprised the sub-sub factors. Measured traits were catalase, ascorbate peroxidase and peroxidase enzymes activity, RWC, cell membrane stability, silymarin yield and content and grain yield.
    Results
    Drought stress decreased leaf relative water content since stem elongation and cell membrane stability during both times of withholding irrigation. Moreover, exogenous of sodium nitroprusside prevented from a further reduction RWC in stress conditions and improved cell membrane stability. Withholding irrigation enhanced catalase enzyme activity during stem elongation stage in both genotypes, While, drought stress in the Hungarian cultivar peroxidase and ascorbate peroxidase activity decreased and in Sari ecotype ascorbate peroxidase activity increased and had no effect on the peroxidase activity. Application of SNP in in the Hungarian cultivar particularly at the time of stem elongation stress significantly increased enzymes antioxidant activity. However in Sari ecotype, only led to a significant increase of ascorbate peroxidase activity during anthesis stress while, it caused a significant decrease in catalase in the stage of stem elongation stress and did not have any effect on peroxidase activity.
    By increasing the intensity of stress, silymarin content increased, but had no influence on the silymarin yield. Application of up to 100 µM SNP had a increasing effect in silymarin content and improved silymarin yield in both withholding irrigation stages than plants which were solely under drought stress and did not receive SNP. Also drought stress significantly decreased grain yield while this decrease was compensated by exogenous application of 100 µM SNP in the stages of stem elongation and anthesis stress.
    Conclusion
    The results showed that SNP foliar application, particularly at the level of 100 µM increased activity of antioxidant enzymes and improved water use efficiency and stability of cell membrane. Hence prevented grain yield drop in water deficit conditions and enhanced milk thistle's active substance yield and content.
    Keywords: Milk thistle, Nitric oxide, Reactive oxygen species, Silymarin, Water stress
  • Ali Jalalvand*, Babak Andalibi, Afshin Tavakoli Pages 111-128
    Introduction
    Drought is one of the most important environmental stresses which impact on morphological, physiological and biochemical process of plant and have major effects on agricultural productions. Application of plant growth regulators like salicylic acid as growth stimulator and cycocel as growth inhibitor effect on different growth process and influence on increases of drought tolerance. In order to study the effect of growth regulators, cycocel and salicylic acid on physiological changes and essential oil at dragonhead in drought stress condition in the research field of Zanjan University.
    Material and
    Method
    A split plot experiment with two factors irrigation (normal and water stress) and growth regulators treatment (control, 600 and 1200 µm cycocel and 800 and 1600 µm salicylic acid) was conducted in based of completely randomized block design with four replications. Two moisture regimes (normal and drought stress) were main factors. In drought stress, plants were irrigated before flowering stage and after that irrigation was stopped in drought stress treatment until end of experiment. Different levels of salicylic acid (800 and 1600 µm) and cycocel (600 and 1200 µm) and control were sub factors which was applied once, two days before drought treatment.
    Findings: Interaction of moisture in growth regulators in year for treats transpiration, stomatal conduct, photosynthesis, mesophyll conduct and photosynthesis water use efficiency was significant, but treats of relative water content, essential oil percent, essential oil yield and sub-stomatal CO2 concentration was not significant. Mean compression of interaction of growth regulators in moisture for essential oil yield indicated that there is no significant differences between growth regulators treatment in drought stress, but in normal condition it had significant impact, so that the highest essential oil yield obtained at 1600 µm salicylic acid. A negative and significant correlation between essential oil percent with transpiration, stomatal conduct and photosynthesis rate and also exist a positive and significant correlation with photosynthesis water use efficiency.
    Conclusion
    Results of this experiment showed that drought stress reduced physiological traits include, chlorophyll content, photosynthetic rate, stomatal conductance and transpiration rate and also it significantly changed plant water status and decreased relative water content. Drought stress decreased essential oil present and essential oil yield. So that even the use of growth regulators that used in this experiment were unable to compensate for this decrease. So it can be concluded that in drought stress conditions due to decreased chlorophyll and greenness plant and also reduced leaf area in dragonhead the essential oil is reduced
    Keywords: Mesophyll conductance, Photosynthesis, Essence yield, Stomatal conductance
  • N. Rezaienia, M. Ramroudi *, M. Galavi, M. Forouzandeh Pages 129-140
    Background And Objectives
    Chicory is belongs to the Asteraceae family the leaves colors are blue or pink and valuable medicinal specie that is rich of felavonoeds and inulin and root is only source of inulin production. Drought stress is as an important limitation for yield in the world. Thus, the present study with the aim of evaluating the agronomical traits and root inulin percentage of chicory under different bio-fertilizer treatments and drought stress was carried out.
    Materials And Methods
    The study pereset a split plot experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Institute (Chah nimeh), University of Zabol, Iran in 2014-2015. The main plots were there irrigation levels (irrigation after 50 (control), 70 and 90% of field capacity) and sub plots were four fertilizer rates (without fertilizer (control), inoculation of nitroxin, effective microorganism fertilizer (EM) and foliar application of nano potassium chelate). Such traits as plant height, number of branch per plant, number of flower per plant, flower yield, root and shoot fresh weight, leaf N percentage and inulin percentage, were evaluated. To apply drought stress has been used from TDR set. After data collection statistical analysis was performed using SAS program and Means were separated according to the least significant difference (DMRT) at 0.05 level of probability.
    Results
    The results showed that the interaction of drought stress and bio-fertilizers had a significant effect on all traits except plant height. The results showed with increasing in stress rate, plant height, number of branch per plant, number of flower per plant, flower yield, root fresh and dry weight, inulin percentage and leaf N percentage, decreased. The bio-fertilizers application improved all traits. The maximum plant height, number of branch per plant, number of flower per plant, flower yield, root fresh and dry weight and inulin percentage were obtained from irrigation after 90% field capacity along with EM application. With increasing in drought rates from control to 50% FC, leaf nitrogen percentage decreased so that the highest leaf nitrogen was obtained from irrigation after 90% FC along with nitroxin application and the lowest was belonged to severe drought stress without fertilizer.
    Conclusion
    In this experiment, optimum treatment for highest of fresh and dry weight and inulin perceantage was microorganism fertilizer (EM) application in 90% FC condition. In general, the results revealed that to achieve high yield of chicory, irrigation after 90% FC along with EM could be used.
    Keywords: Irrigation, Nano potassium chelate, Nitrogen percentage, Number of flower per plant
  • A. Momenpour * Pages 141-153
    Background And Objectives
    Citrus is one of the most important fruit crops in the word because of the scale of its production and the health benefits derived from consumption of either fresh fruit or juice. Due to the disadvantages of the using pesticides for humans and the environment, new achievements in the use of compounds those adverse effects hasn’t on humans and the environment is very important. The use of natural compounds such gibberellins in commercial formulation could have been used in stages fruit rapid growth, per-harvest and post-harvest that result would be economical reactions. Therefore, this study was carried to aim evaluation effect of GA3 on the fruit qualitative and quantitative characteristics of Citrus Reticulata cultivar Unsho and attain to the best time for spraying.
    Material and
    Method
    In order to evaluation effect of GA3 on the fruit qualitative and quantitative characteristics of Citrus Reticulata cultivar mid-season Unsho, this experiment was carried in a Completely Randomized Block Design (CRBD), with two factors GA3 in 5 levels and spraying time in 3 levels and with 3 replications in during years 20016 and 2017. GA3 levels including (0, 10, 30, 50 and 70 mg/l) and spraying time including (60, 45 and 30 days per-harvest). At the end of the experiment was evaluated morphological, fruit qualitative and quantitative characteristics and Mediterranean flies’ damage.
    Result and
    Discussion
    The results showed that with GA3 spraying and increasing concentration its, in total of times studied, fruit weight, yield of per tree and yield of per hectare were increased significantly compare to the control. But the most rate of increase were observed in GA3 treatment (70 mg/lit) that were sprayed in 60 days of per-harvest. Also, fruits down fall percentage in per-harvest, Mediterranean flies’ damage percentage in total treatments were reduced significantly compare to the control. The results showed that GA3 treatment in concentrations (30, 50 and 70 mg/lit) were delayed fruits reaching time significantly compare to the control.
    Conclusion
    In total, GA3 treatment could have been increased fruits quantity and quality significantly to compare with the control. In between times studied, 60 days per-harvest was selected as the best time. However, with increasing concentration of GA3 to 70 mg/lit, Farmer gross income per product total sale and farmer gross income per yield increased ratio to control, were increased significantly to compare with the control. But the most of proportion total income to the per-unit cost and income obtained from yield increased ratio to per-unit cost concern using GA3, were observed in GA3 treatment to concentration 10 mg/lit that were sprayed in 60 days pre-harvest (219.43 and 22.49) respectively.
    Keywords: Citrus Reticulata cultivar Unsho, GA3, Increase of yield, Increase of gross income, Mediterranean fly