فهرست مطالب

پژوهش های تولید گیاهی - سال بیست و سوم شماره 2 (تابستان 1395)

فصلنامه پژوهش های تولید گیاهی
سال بیست و سوم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سهیل سلطانی، اسماعیل سیفی *، عظیم قاسم نژاد، حسین فریدونی صفحات 1-22
    ایران به عنوان یکی از چند منشاء زیتون در جهان شناخته می شود، بنابراین شناسایی و حفظ ژنوتیپ های بومی در مقایسه با ارقام خارجی و سازمان دهی این ژنوتیپ ها از اهمیت زیادی برخوردار هستند. یکی از مهم ترین عوامل در گسترش موفق سطح زیر کشت درختان زیتون، شناسایی و انتخاب رقم مناسب برای هر منطقه ی جغرافیایی جهت تولید روغن زیتون با کمیت و کیفیت مناسب می-باشد. این مطالعه به منظور بررسی تنوع ژنتیکی 12 رقم بومی و خارجی زیتون بر اساس صفات ریخت شناختی و انتخاب ارقام سازگار با منطقه ی گرگان انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید و در آن صفات کمی و کیفی مطابق با روش شورای بین المللی روغم زیتون ارزیابی شدند. شاخص بلوغ میوه ها طبق روش استاندارد مخصوص زیتون اندازه گیری شد. روغن به وسیله ی سوکسله استخراج گردید و درصد روغن در ماده ی تر و خشک محاسبه شد. برای اندازه گیری کیفیت روغن، روغن به وسیله ی سانتریفیوژ استخراج گردید. نتایج نشان داد که تنوع زیادی از نظر صفات ریخت شناختی بین ارقام و ژنوتیپ های مورد مطالعه وجود دارد. تجزیه ی خوشه ایمی تواند به عنوان یک روش قدرتمند جهت غربال و گروه بندی ژنوتیپ ها به کار رود. تجزیه ی خوشه ایبر اساس داده های کمی ریخت شناختی، ارقام را در سه بخش اصلی گروه بندی نمود و هر گروه شامل ژنوتیپ های مشابه از نظر ژنتیکی بود که ژنوتیپ های سایر گروه ها متفاوت بودند. طبق نتایج، همبستگی معنی داری بین صفات اندازه گیری شده وجود داشت. برای مثال، بین وزن میوه و طول و عرض برگ همبستگی مثبت دیده شد. نتایج نشان داد که ارقام از نظر درصد روغن در ماده ی خشک و تر تنوع قابل ملاحظه ای داشتند. در مرحله ی بعد، کیفیت روغن در چهار رقم زرد، بلیدی، لچینو و آربیکن، که از نظر درصد روغن برتر بودند، بررسی شد. بیش ترین میزان کلروفیل و کاروتنوئید در روغن رقم لچینو (به ترتیب 16/1 و 71/0 میلی گرم بر کیلوگرم) مشاهده شد. رقم لچینو بیش ترین میزان ارزش پراکسید (33/11 میلی اکی والان اکسیژن در کیلوگرم روغن) و رقم زرد کم ترین میزان (80/7 میلی اکی والان اکسیژن در کیلوگرم روغن) را نشان دادند. بیش ترین میزان شاخص اسپکتروفتومتری K232 در رقم آربیکن بود و از نظر شاخص K270 بین ارقام اختلاف معنی دار وجود نداشت. همچنین، از نظر میزان اسیدیته آزاد بین نمونه های روغن اختلاف معنی داری مشاهده نشد. بررسی درصد اسیدهای چرب نشان داد که رقم بلیدی بالاترین میزان اولئیک اسید و لینولنیک اسید (به ترتیب 06/78% و 51/0%) را دارا می باشد. رقم زرد بیش ترین میزان پالمتیک اسید (10/19%) را داشت و ارقام از نظر مقادیر اسید های چرب لینولئیک و استئاریک اختلاف معنی دار نشان ندادند. با توجه به نتایج، رقم بلیدی از کمیت و کیفیت روغن بهتری نسبت به سه رقم دیگر برخوردار است و برای کشت در این منطقه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تجزیه ی خوشه ای، رقم بلیدی، روغن زیتون، صفات فیزیکوشیمیایی، کروماتوگرافی گازی
  • وحید اکبرپور*، حسین آرویی، کامبیز مشایخی، مجید عزیزی آرانی، محمدعلی بهمنیار صفحات 23-49
    سابقه و هدف
    زغال فعال در محیط کشت بافت به عنوان جذب کننده ترکیبات فنلی و مواد سمی مورد استفاده قرار می گیرد، اما در مورد مصرف مستقیم آن به صورت محلول پاشی بر روی گیاه تاکنون تحقیقی صورت نگرفته است. مبنای استفاده از این ماده به عنوان منبع کربنی، تحقیقات به عمل آمده در مورد ساکارز می باشد که تاثیر بسیار مثبتی بر روی رشد و نمو گیاه داشت. لذا این فرضیه را پیش آورد که در صورت استفاده از زغال فعال، می تواند توسط مواد باردار در سطح گیاه جذب و بخشی از طریق کوتیکول و بخشی از طریق روزنه ها به درون آن منتقل و وارد چرخه تثبیت کربن گردد. هدف از این بررسی، استفاده از زغال فعال به منظور افزودن کربن مورد نیاز گیاه دارویی استویا در طی فتوسنتز به غیر از گاز دی اکسید کربن از سایر منابع می باشد. با توجه به اینکه این گیاه از کربوهیدرات ذخیره ای بالایی برخوردار است که جهت این گونه بررسی ها، سامانه ی تحقیقی مناسب را فرآهم می آورد، برای اعمال تیمارهای مذکور انتخاب شد.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی اثر زغال فعال بر متغیرهای فتوسنتزی استویا، طرحی در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل سطوح مختلف زغال فعال با غلظت های صفر، 2/0، 4/0 و 6/0 درصد انتخاب شدند. ماده مذکور در حلال های متانول 15 درصد، اسید بریک 3 در هزار، اسید استیک 1 در هزار و آب مقطر حل شد. تیمارها به فواصل هر 10 روز یک بار تا قبل از مرحله به گل رفتن روی گیاه محلول پاشی شدند. با شروع گل دهی اجزای وابسته ی کلروفیلی نظیر فلورسانس کمینه در شرایط تاریکی (Fo)، فلورسانس بیشینه در شرایط تاریکی (Fm)، فلورسانس متغیر (FV)، فلورسانس کمینه در شرایط روشنایی (Fo'')، فلورسانس بیشینه در شرایط روشنایی (Fm'')، سرعت انتقال الکترون (ETR)، بیشینه کارآیی فتوشیمیایی سامانه نوری II (Fv/Fm)، کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، عملکرد برگ و میزان استویوزاید برگ اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از زغال فعال به عنوان منبع کربنی امکان پذیر می باشد و غلظت های مختلف زغال فعال با حلال های متفاوت بر روی تمامی صفات اندازه گیری شده به طور معنی داری موثر می باشد. با توجه به مقایسه میانگین داده ها، مطلوب ترین میزان صفات فتوسنتزی محاسبه شده مربوط به غلظت 6/0 درصد زغال فعال بود و سایر غلظت ها در رده های بعدی قرار گرفتند. همچنین، بیشترین و کمترین میزان ویژگی های مطلوب فتوسنتزی به ترتیب در حلال های متانول 15 درصد (M)، اسید بریک 3 در هزار (B)، اسید استیک 1 در هزار (A) و آب مقطر (C) به عنوان تیمار شاهد بدست آمد. همچنین اثر حلال های متفاوت (در سطح 01/0 درصد)، زغال فعال (در سطح 01/0 درصد) و اثر متقابل این دو (در سطح 05/0 درصد) بر میزان وزن خشک برگ معنی دار بود. از لحاظ میزان استویوزاید برگ نیز حلال متانول بیشترین (88/11) و سه حلال دیگر اسید بوریک (67/10)، اسید استیک (42/9) و آب مقطر (28/8) از یک روند کاهشی پیروی نمودند.
    نتیجه گیری
    در نهایت می توان عنوان نمود که استفاده از زغال فعال همراه با حلال مناسب آن می تواند نیاز مطلق به منبع کربنی موجود در هوا را کاهش داده یا جایگزین آن گردد. نتیجه کاربردی این طرح اینست که با اعمال تیمارهای مذکور، میزان کربن جذب شده افزایش یافته و به عنوان جایگزینی برای افزودن گازکربنیک و بالا بردن غلظت آن باشد. احتمال می رود که افزایش کربن جذب شده می تواند با اکسیده شدن در درون گیاه وارد چرخه فتوسنتزی گردد و هیچ گونه افزایشی در میزان کربن موجود در جو ایجاد نمی کند.
    کلیدواژگان: زغال فعال، فلورسانس کلروفیلی، متانول، اسید بریک، اسید استیک
  • سمیه نظامی*، سید حسین نعمتی، حسین آرویی، عبدالرضا باقری صفحات 51-72
    کمبود آب در مناطق خشک و نیمه خشک دنیا بر رشد و تولید گیاهان دارویی و معطر بخصوص گیاهان جنس نعناع تاثیر می گذارد. به منظور بررسی واکنش گونه های نعناع به تنش کم آبی، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه ی طرح کاملا تصادفی با پنج تکرار در دانشکده ی کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل سه گونه نعناع (نعناع فلفلی ‘Mentha×piperita’، پونه ‘Mentha longifolia’و سوسن ‘Mentha spicata’) بودند که در معرض چهار رژیم رطوبتی خاک (100 (شاهد)، 80، 60 و40 درصد ظرفیت زراعی خاک) قرار گرفتند. در این آزمایش سطح سبز گونه ی سوسن در تیمار شاهد، 50 درصد بیش تر از تیمار 80 درصد ظرفیت زراعی بود، در حالیکه در شرایط مشابه در دو گونه ی پونه و نعناع فلفلی مقدار آن به ترتیب بیش از 5/2 و 2 برابر بوده است. از نظر نسبت وزن خشک اندام های هوایی به زیرزمینی در گونه ی سوسن تفاوت معنی داری بین سطوح شاهد و 80 درصد ظرفیت زراعی مشاهده نشد، اما در دو گونه ی پونه و نعناع فلفلی این صفت در تیمار شاهد به طور معنی داری بیشتر از (50 درصد) تیمار 80 درصد ظرفیت زراعی بود. نتایج نشان داد که کاهش رطوبت خاک به کمتر از تیمار شاهد (100 درصد ظرفیت زراعی) منجر به کاهش معنی دار تمام صفات در هر سه گونه ی مورد مطالعه شد، اما دو گونه ی نعناع فلفلی و پونه به کاهش رطوبت خاک طی فصل رشد حساس تر از گونه ی سوسن بودند.
    کلیدواژگان: رطوبت خاک، سوسن، نعناع فلفلی، وزن خشک اندام های زیرزمینی
  • مجتبی ظفریان*، علی تدین صفحات 73-90
    به منظور ارزیابی تاثیر هورمون های اسید آبسزیک، پاکلوبوترازول و یونیکونازول بر کنترل گل جالیز مصریOrobanche aegyptiaca. Pers) ) و شاخص های رشد گوجه فرنگی (Lycopersicon esculentum L.)، آزمایشی گلخانه ای در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار اجرا شد. تیمارها شامل اسید آبسزیک در 4 سطح (غلظت های 1، 3، 5 و 7 میلی مولار)، پاکلوبوترازول در 2 سطح (غلظت های 1/0 میلی مولار و 01/0 میلی مولار) و یونیکونازول در 4 سطح (غلظت های 1، 2، 3 و 4 میلی مولار) و 2 شاهد با و بدون علف هرز گل جالیز بودند. نتایج نشان داد تیمار 5 و 7 میلی مولار اسید آبسزیک، 1/0 میلی مولار و01/0 میلی مولار پاکلوبوترازول و 3 و 4 میلی مولار یونیکونازول باعث کاهش معنی داری تعداد گرهک روی ریشه گوجه فرنگی، تعداد ساقه گل جالیز و وزن خشک گل جالیز شدند. اما در مورد صفات گوجه فرنگی، تیمار پاکلوبوترازول در هر دو غلظت 1/0 میلی مولار و01/0 میلی مولار، ماده خشک، ارتفاع و سطح برگ گوجه فرنگی را کاهش و کمترین مقدار دو صفت نسبت سطح برگ و سطح ویژه برگ را نسبت به شاهد بدون گل جالیز ایجاد کرد. در مجموع می توان چنین نتیجه گرفت که هورمون اسید آبسزیک در غلظت های 5 و 7 میلی مولار و یونیکونازول در غلظت های 3 و 4 میلی مولار نتایج بهتری را در کنترل گل جالیز و محدودیت کمتر رشد گوجه فرنگی داشتند و در مورد پاکلوبوترازول علی رغم اثر مطلوب در کنترل گل جالیز ولی به لحاظ کاهش صفات گوجه فرنگی بهتر است غلظت های کمتر آن مورد آزمایش قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تجمع وزن خشک اندام هوایی، تعداد گرهک، شاخص سطح برگ و نسبت سطح برگ
  • علی مومن پور، علی ایمانی، موسی رسولی*، جعفر محمدیان، لیلا دهاقین صفحات 91-121
    به منظور ارزیابی تحمل به شوری تعدادی از ارقام پسته، آزمایشی گلدانی در سال 1392- 1393 با دو فاکتور رقم در 14 سطح، شامل (شاه پسند، کله قوچی، احمد آقایی، اکبری، ایتالیایی، بادامی زرند، قزوینی، سبز پسته توق، خنجری دامغان، جندقی، ابراهیمی، رضایی زودرس، فندوقی 48 و موسی آبادی) و فاکتور شوری آب آبیاری در 5 سطح شامل ( 0(صفر)، 4/2، 8/4، 2/7 و 6/9 گرم در لیتر نمک طبیعی که به ترتیب هدایت الکتریکی برابر 5/0، 9/4، 8/9، 75/14 و 8/19دسی زیمنس بر متر داشتند)، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه بلوک و در هر بلوک، 3 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که با اعمال تنش شوری و افزایش غلظت آن، شاخص های رشدی شامل ارتفاع شاخه، قطر شاخه، تعداد برگ کل، درصد برگ های سبز، وزن تر و خشک برگ، محتوی رطوبت نسبی برگ، شاخص کلروفیل، کلروفیل های a، b و کل، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، در تمامی ارقام مطالعه شده، کاهش و درصد برگ های نکروزه، درصد ریزش برگ، نسبت وزن تر و خشک ریشه به وزن تر و خشک اندام هوایی، درصد نشت یونی و درصد آسیب دیدگی غشاء سلولی، افزایش یافتند. در مجموع، رقم قزوینی به عنوان متحمل-ترین رقم به تنش شوری انتخاب شد. این رقم توانست به خوبی شوری تا 2/7 گرم در لیتر کلرید سدیم (75/14 دسی زیمنس بر متر)، را تحمل نماید. در نقطه مقابل رقم موسی آبادی و رضایی زودرس به عنوان حساس ترین ارقام نسبت به تنش شوری تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: پسته، تنش شوری، شاخص های رشدی، کلروفیل فلورسانس، عناصر پرمصرف
  • عرفان سپهوند*، علیرضا طلایی، محمد علی عسکری سرچشمه، محمدرضا فتاحی مقدم، محمود قاسم نژاد صفحات 123-144
    سابقه و هدف
    سیب یکی از مهم ترین محصولات باغی است که هر ساله سهم زیادی از تجارت جهانی محصولات کشاورزی را به خود اختصاص داده است (4). مدیریت بهینه عوامل محیطی به ویژه استفاده درست از نور خورشید یکی از راهکارهای افزایش کمیت و کیفیت میوه است. استفاده از سیستم های تربیت از مهمترین عملیات باغی برای استفاده کامل و درست از نور خورشید است و افزون بر این، موجب افزایش عملکرد و کیفیت محصول و عمر پس از برداشت میوه و همچنین منجر به کاهش کاربرد سموم شیمیایی، آسیب دیدگی محصول روی گیاه و هزینه کارگری می شود (7). بنابراین تحقیق حاضر، با هدف ارزیابی اثر سیستم های مختلف تربیت (وی شکل، هایتک و کوردون)، روی کمیت، کیفیت، میزان رنگ گیری و غلظت عناصر غذایی میوه سیب رقم های ‘گالا’ و ‘دلبار استیوال’ انجام شد.
    مواد و روش ها
    به منظور ارزیابی نوع سیستم تربیت بر ویژگی های کمی، کیفی، غلظت عناصر غذایی و شاخص های رنگ گیری میوه درختان سیب آزمایشی با دو عامل سیستم تربیت و رقم ، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار در سال 1392، انجام شد. سیستم های تربیت شامل (وی شکل، هایتک و کوردون) و رقم های سیب شامل (‘گالا’ و ‘دلبار استیوال’)، بودند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، نوع سیستم تربیت به طور معنی داری بر ویژگی های کمی و کیفی میوه، غلظت عناصر غذایی و شاخص های رنگ گیری میوه موثر است. وزن تر، خشک و سطح برگ (47/1 و 51/0 گرم و 2/4767 میلیمتر مربع) در سیستم هایتک به طور معنی داری از دو سیستم تربیتی دیگر بیشتر بود. بیشترین درصد تشکیل میوه به ترتیب در سیستم های هایتک (67/14%) و وی شکل (07/13%)، مشاهده شد در حالی که بیشترین میزان عملکرد و کارآیی عملکرد به ترتیب در سیستم های کوردون (42/13 کیلوگرم بر هکتار و 88/0 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع) و هایتک (23/11 کیلوگرم بر هکتار و 69/0 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع)، مشاهده شد. مقدار سفتی بافت میوه، شاخص a* (سبزی- قرمزی) و غلظت عناصر فسفر، پتاسیم و کلسیم در میوه رقم ‘گالا’ در هر سه سیستم تربیتی به طور معنی داری بیشتر از رقم ‘دلبار استیوال’ بود. بر اساس نتایج به دست آمده، درصد تشکیل میوه نهایی (65/13%)، میزان عملکرد (49/14 کیلوگرم در هر درخت) و کارآیی عملکرد (93/0 کیلوگرم در سانتیمتر مربع)، وزن میوه (06/123 گرم) و مقدار هدایت الکتریکی عصاره میوه (21/1)، در رقم ‘گالا’ به طور معنی داری بیشتر از درصد تشکیل میوه نهایی ( 86/10%)، میزان عملکرد و کارآیی عملکرد (13/7 کیلوگرم در هر درخت و 53/0 کیلوگرم در سانتیمتر مربع)، وزن میوه (63/101 گرم) و مقدار هدایت الکتریکی عصاره میوه (01/1) در رقم ‘دلبار استیوال’ بود. در حالیکه مقدار اسیدیته قابل تیتراسیون در رقم ‘دلبار استیوال’ به طور معنی داری بیشتر از رقم ‘گالا’ بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع، نتایج حاصل از بررسی صفات کمی و کیفی، غلظت عناصر غذایی و شاخص های رنگ گیری میوه نشان داد که رقم ‘گالا’ به ترتیب در سیستم های تربیتی هایتک و وی شکل و رقم ‘دلبار استیوال’ در سیستم های تربیتی هایتک و کوردون دارای وضعیت مطلوبتری بودند.
    کلیدواژگان: سیب، سیستم های تربیت، خصوصیات کمی و کیفی، عناصر غذایی، رنگ پوست میوه
  • کوروش مجدسلیمی* صفحات 145-163
    به منظور بررسی تغییرات عملکرد و اجزای آن در بوته های بالغ گیاه چای تحت تاثیر تیمارهای مختلف کود نیتروژن و آبیاری، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات چای فومن استان گیلان طی سال های 1387 تا 1389 اجرا شد. در این تحقیق از سیستم آبیاری بارانی تک شاخه ای و طرح آزمایشی کرت های خرد شده نواری در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی، استفاده گردید. شش سطح نیتروژن صفر، 100، 200، 300 ، 400 و 500 کیلوگرم نیتروژن در هکتار (از منبع کود اوره) به عنوان عامل اصلی و پنج سطح آبیاری شامل آبیاری کامل (I4)، آبیاری ناقص (I1، I2 و I3) و سطح بدون آبیاری (I0) به عنوان عامل فرعی در چهار تکرار قرار داده شدند. نتایج نشان داد که آبیاری تکمیلی بارانی و مصرف کود نیتروژن باعث افزایش تعداد شاخساره قابل برداشت در ماه های کم آبی و کل دوره رشد می شوند. آبیاری کامل (3424 متر مکعب) همراه با مصرف نیتروژن کمتر سبب افزایش ماده خشک شاخساره های چای گردید. بیشترین میزان عملکرد (3928 کیلوگرم چای ساخته شده در هکتار) با مصرف 200 تا 300 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در شرایط آبیاری کامل و کمترین میزان عملکرد (788 کیلوگرم در هکتار) در وضعیت بدون آبیاری (تنش آبی) و مصرف کود به دست آمد. مصرف 100 تا 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار باعث تولید بیشترین میزان عملکرد برابر 1672 کیلوگرم در هکتار در شرایط دیم گردید.
    کلیدواژگان: کود نیتروژن، آبیاری بارانی، عملکرد چای، تنش آبی
  • یاسر یعقوبیان، سید عطاء الله سیادت، محمدرضا مرادی تلاوت، همت الله پیردشتی* صفحات 165-185
    به منظور کمی سازی و شبیه سازی واکنش گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) به غلظت کادمیوم در خاک، آزمایشی گلخانه ای در تابستان و پاییز 1393 و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمار آزمایشی شامل 12 غلظت کادمیوم خاک (صفر تا 300 میلی گرم در کیلوگرم) بود که قبل از کاشت با خاک مخلوط شد. بذور بادرنجبویه در گلدان های حاوی غلظت های مختلف کادمیوم کشت شده و هشت هفته پس از کاشت، پارامترهای فلورسانس کلروفیل، محتوای کلروفیل (عدد SPAD) و در نهایت صفات مورفولوژیک و وزن تر و خشک اندام های رویشی گیاه اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد پاسخ صفات رویشی و پارامترهای فلورسانس کلروفیل گیاه بادرنجبویه به غلظت کادمیوم خاک به-صورت دو مدل خطی (پنج پارامتر) و دو تکه ای (14 پارامتر) توصیف گردید. صفات رویشی، محتوای کلروفیل و برخی پارامترهای فلورسانس کلروفیل از جمله Fv/Fm، Fv/Fo و Y(II) با افزایش غلظت کادمیوم کاهش یافت درحالی که Fo، Y(NPQ) و Y(NO) افزایش نشان داد. گیاه بادرنجبویه به مقادیر اولیه کادمیوم حساسیت بیشتری نشان داد، به طوری که شیب تغییرات اکثر پارامترهای مورد مطالعه (از جمله وزن تر و خشک اندام های رویشی، Fo، Fv/Fm و Fv/Fo) در سطوح پایین کادمیوم (محدوده صفر تا حدود 75 میلی گرم در کیلوگرم خاک) بیشتر بود و پس از آن با شیب کمتری ادامه یافت. در مجموع حداکثر غلظت کادمیوم که گیاه دارویی بادرنجبویه قادر به رشد بود، 200 میلی گرم در کیلوگرم خاک به-دست آمد، هر چند در غلظت های بالاتر از حدود 30 میلی گرم، تجمع ماده خشک گیاه بیش از 50 درصد کاهش نشان داد.
    کلیدواژگان: برازش منحنی، سبزینگی برگ، سمیت کادمیوم، عملکرد کوانتومی، گیاه دارویی
|
  • Soheil Soltani, Esmaeil Seifi *, Azim Ghasemnejad, Hosein Fereidooni Pages 1-22
    Iran is renowned as one of the olive origins in the world; therefore, characterizing and conserving the existing genotypes compared to exotic cultivars and organizing these genotypes are of critical importance. One of the most important factors in successful cultivation of olive trees is the identification and selection of suitable cultivars for each geographic region to produce oil with appropriate quantity and quality. This study was conducted to evaluate the genetic diversity of 12 native and exotic olive cultivars using morphological traits and to select the compatible cultivars for Gorgan region. The study was carried out using a completely randomized design with three replications, in which the quantitative and qualitative morphological characteristics were measured according to the procedure of International Olive Oil Council. The maturity index of fruit was measured according to a standard method suggested for olive. The oil was extracted using soxhlet method and the percentage of oil was recorded in both dry and fresh matters. For quality assessment of the oil, the oil also extracted using centrifugation method. The results suggested that there was a huge diversity among the selected cultivars and genotypes based on morphological characteristics. Cluster analysis could be utilized as a powerful tool to screen and classify the genotypes. The cluster analysis based on the morphological quantitative data, showed that the cultivars were classified in three groups and each group contain the genetically similar genotypes which were different from the genotypes in other groups. There were also several subclusters suggesting considerable diversity within each group. There were some significant correlations among the measured characteristics. For instance there was a positive correlation between the fruit weight and the leaf length and width. The results showed that the cultivars had considerable variation in the oil percent in dry and fresh weight. In the next stage, the oil quality of four selected oil cultivars including Zard, Balady, Leccino and Arbequina were analyzed. The highest amount of chlorophyll (1.16 mg/kg) and carotenoid (0.718 mg/kg) were related to Leccino. The highest amount of peroxide value (11.33 meq o2/kg oil) was also in Leccino, while the lowest one (7.8 meq o2/kg oil) was observed in Zard. The highest amount of spectrophotometric index K232 was in Arbequina and no significant difference was observed among the cultivars in amount of K270. There were not any significant differences among the cultivars in acidity. Analysis of fatty acids indicated that Balady had the highest percent of oleic and linolenic acid (78.06% and 0.513%, respectively). The highest percent of palmitic acid was in Zard (19.1%) and the percent of linoleic and estearic acids were not significantly different. According to the results, Balady cultivar showed higher oil quantity and quality compared to other three cultivars and is suitable for cultivating in the region.
    Keywords: clusters analysis, Cultivar Balady, gas chromatography, olive oil, physicochemical traits
  • Hossein Aruei, Kambiz Mashaiekhi, Majid Azizi Arani, Mohammad Ali Bahmanyar, Vahid Akbarpour* Pages 23-49
    Background And Objectives
    Active coal is applied in tissue culture media as the absorbant of phenolic compounds and toxic materials; but no research has been done regarding its direct application like spray on plants. Application of this material as the carbone source is based on researches done by sucrose; which had highly positive effect on plant growth and development. Thus; a hypothesis was brought that applied active coal could be absorbed by charged particles on the plant surface, a portion via cuticle and others via stomata, then entered into carbon fixation cycle. The aim of this study was to investigate the application of active coal in order to increase stevia plant required carbon during photosynthesis beside the other carbon dioxide sources. Since this plant possesses high supply of carbohydrate which prepares suitable system for such researches, it was selected for application of mentioned treatments.
    Materials And Methods
    In order to investigate the effect of different concentrations of active coal on some photosynthetic attributes of Stevia, an experiment was carried out in a factorial based on Randomized Complete Blocks Design (RCBD) with four replications. Evaluated treatments consisted of different concentrations of active coal solution of 0, 0.2, 0.4 and 0.6 percent. Thus, the mentioned material was diluted in solvents such as methanol 15%, borric acid 3 ppm, acetic acid 1 ppm and distilled water. Treatments were sprayed on plants with intervals of 10-day until plants start flowering stage. Chlorophyll fluorescence components such as min fluorescence under dark acclimated condition (Fo), max fluorescence under dark acclimated condition (Fm), variable florescence (Fv), min fluorescence under light acclimated condition (Fo'), max fluorescence under light acclimated condition (Fm'), electron transport rate (ETR), maximum photochemical quantum yield of photosystem (Fv/Fm), chlorophyll a, b and total chlorophyll were measured at beginning of flowering. Additionally, the leaf dry matter and stevioside content of the leaves were also measured.
    Results
    Results showed that application of active coal as a source of carbon is possible; and different concentrations of active coal in different solvents are significantly effective on all of the recorded parameters. Based on means comparison analysis, the most optimum amount of photosynthetic parameters were related to concentration 0.6% of active coal; while other concentrations placed in next orders. Also, the highest and the lowest optimum photosynthetic parameters were recorded in the solvents methanol (15%) (M), boric acid (3 ppm) (B), acetic acid (1 ppm) (A) and distilled water (control; C); respectively. Also, different solvents (p
    Conclusion
    Finally, it can be concluded that application of active coal with its appropriate solvent could decrease the obsulute plant requirement to carbon source existing in the environment or to be substituted. The applied result of this research is that application of mentioned treatments could increase the absorbed carbon by plant. Increase of absorbed carbon might be oxidized and intered the photosynthetic cycle in plant, and no increase of atmospheric carbon would be occurred.
    Keywords: Acetic acid, Active coal, Boric acid, chlorophyll fluorescence, Methanol
  • Somaye Nezami*, Hosein Nemati, Hosein Arooei, Abdulreza Bagheri Pages 51-72
    Shortage of water in arid and semiarid regions of the world can reduce growth and production of medicinal and aromatic plants, especially Mentha species. In order to evaluate response of mint species to water deficit stress, an experiment was carried out using a completely factorial-randomized design with five replications at College of Agriculturae, Ferdowsi University of Mashhad, Iran. The factors studied included three mint species (peppermint ‘Mentha×piperita’, wildmint ‘Mentha longifolia’, spearmint ‘Mentha spicata’) that were exposed to four levels of irrigation treatments (control (100%), 80%, 60% and 40% of field capacity (FC)). in this study in 100% of FC spearmint’ green area was 50% more than 80% of FC, while in wildmint and peppermint mentioned parameter in control treatment were 2.5 and 2 times more than 80% of FC, respectively. However no difference observed between 100 and 80% of FC on aboveground to underground dry matter ratio in spearmint, but this parameter in control treatment of wildmint and peppermint were 50% more than 80% of FC. Results showed that growth of all three species were significantly decreased when soil moisture reduced to lower than 100 of FC, but peppermint and wildmint were more sensitive than spearmint to depletion of soil water during growing season.
    Keywords: Mentha piperita, Mentha spicata, soil moisture, underground dry matter
  • Ali Tadayyon, Mojtaba Zafariyan* Pages 73-90
    In order to evaluate of Abscisic acid, Paclobutrazol and Uniconazole hormones effects on the Egyptian broomrape (Orobanche aegyptiaca. Pers) control and growth indexes of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.), a glasshouse experiment was conducted in CRD design with four replications. Treatments consisted of Abscisic acid in 4 levels (1, 3, 5 and 7 mM), Paclobutrazol in 2 levels (0.1 and 0.01 mM) and Uniconazole in 4 levels (1, 2, 3 and 4 mM) and two control treatments of weed free and weed infested treatments, respectively. The results eliminated that Results showed that the treatments of Abscisic acid (5 and 7 mM), Paclobutrazol (10-4 and 10-5 mol) and Uniconazole (3 and 4 mM) decreased significantly broomrape nodules on the tomato roots, number of stems and broomrape shoot dry weight. But in the case of tomatoes traits, Paclobutrazol treatment in both concentrations of 0.1 and 0.01 mM reduced shoot dry weight, plant height and leaf area of tomato and produced the lowest leaf area ratio and specific leaf area compared with the control treatment (without broomrape). In general, it can be concluded that Abscisic acid (5 and 7 mM) and Uniconazole (3 and 4 mM) hormones had better results in the control of broomrape and lower limit of tomato growth and about Paclobutrazol, despite the favorable effect on broomrape control but in terms of decreasing treatments of tomato it is better tested at low concentration.
    Keywords: Leaf area index (LAI), leaf area ratio (LAR), number of nodules, shoot dry weight accumulation
  • A. Momenpour, M. Rasooli, M. Rasoli *, J. Mohamadiyan, L. Dahaghin Pages 91-121
    In order to evaluate the tolerance of pistachio some cultivars to salinity a pot experiment was carried with 2 factors including cultivar and salinity in the year 2013. The cultivars were Ghazvini, Shah Pasand, Akbari, Khanjari, Jandaghi, Italiyayi, Fndoghi 48, Sabz Pesteh Tohg, Ahmad Aghayi, Rezaie Zood Res, Mousa Abadi, Ebarahimi, Kaleh Ghochi and Badami Zarand. The salinity was applied in five levels including 0, 2.4, 4.8, 7.2 and 9.6 g/l of sodium chloride with electrical conductivity equal to 0.5, 4.9, 9.8, 14.74 and 19.8 ds/m, respectively). Results revealed that in all of the studied cultivars, branch height, branch diameter, number of total leaves, percentage of green leaves, fresh and dry weight of leaves, shoots and root, relative humidity content, chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophylls, reduced when salinity level increased. But, percentage of necrotic leaves, percentage of downfall leave, root/shoot fresh and dry weight ratio, relative ionic percentage and cell membrane injury percentage were increased. Overall, Ghazvini was found to be the most tolerant cultivar to salinity stress (14.75 ds/m) among the evaluated cultivars. In contrast, Mousa Abadi and Rezaie Zood Res were the most sensitive cultivars to salinity stress.
    Keywords: Pistachio, Salinity stress, Growth indices, chlorophyll fluorescence, Macronutrients
  • E. Sepahvand*, Ar. Talaei, Ma. Askarisarcheshme, Mr. Fatahimoghadam, M. Ghasemnejad Pages 123-144
    Background And Objectives
    Apple is the most important horticultural crops that is allocated large share of world trade in agricultural products. Principles of sustainable fruit production systems are based on optimal use of natural resources (light, water, soil fertility) where the input (labour, energy, fuel, other material) and output (yield) are well balanced and the resources remain renewable. In such a system the minimizing of environmental polluting input (fuel and agrochemicals) is essential (4). Fruit orchards can be considered as artificial ecosystems converting the energy of photosynthetic active radiation (PAR) into edible, marketable fruits for human consumption (7).The core of this system is the bio-factory of leaves driven by the absorbed PAR. Several data support that the light interception is the basic factor for the modern orchard systems, albeit further factors as LAI, the spacing the trees, training and pruning systems, the species specific fruiting wood development, rootstocks also influence the orchard efficiency (7). Therefore, in this study, the effect of three different systems (V shape, HighTech and Cordon) was investigated on qualitative and quantitative traits as well as fruit skin color and concentration of nutrition element of fruit two cultivar ‘Gala’ and ‘Delbarestival’
    Material and
    Method
    In order to evaluate the types of training systems on qualitative and quantitative traits as well as fruit skin color and concentration of nutrition element an experiment was carried out with two factors including cultivar and training systems in 2013. Training systems including (V shape, HighTech and Cordon) and cultivars were ‘Gala’ and ‘Delbarestival’.
    Result and
    Discussion
    The results showed that types of training systems can affect on apple fruits quality and quantity and concentration of nutrition element. Fresh and dry weight of leaves (1.47 and 0.51 gr) and leaf area (4767.2 mm2) in training systems of HighTech was higher than two other systems. The highest rate of fruit set was observed in training systems of HighTech (14.67%) and V shape (13.07%) whereas the highest rate yield and yield efficiency was observed in training system of Cordon (13.42 kg/ha and 0.88 kg/cm2) and High tech (11.23 kg/ha and 0.69 kg/cm2) , in respectively. Fruit tissue firmness and fruit skin a* value and concentration of phosphor, potassium, calcium in fruits of cultivar ‘Gala’ in each three training system were significantly higher than cultivar ‘Delbarestival’. The result indicated that rate of fruit set (13.6%5), rate of yield (14.49 kg/tree) and yield efficiency and (0.93 kg/cm2), weight fruit (123.06 gr) and rate of EC (1.21) in cultivar ‘Gala’ were significantly higher than rate of fruit set (10.86%), rate of yield and yield efficiency (7.13 kg/tree and 0.53 kg/cm2), weight fruit (101.63 gr) and rate of EC (1.01) in cultivar of ‘Delbarestival’.
    Conclusion
    Generally, results of investigations qualitative and quantitative traits as well as skin color of fruit and concentration of nutrition element showed that cultivar ‘Gala’ in training systems HighTech and V shape and cultivar ‘Delbarestival’ in training systems High-tech and Cordon produced fruits with more quality favorite than other system, in respectively.
    Keywords: Apple, Training systems, Qualitative, Quantitative traits, Nutrition elements, Fruit skin color
  • Kourosh Majd Salimi * Pages 145-163
    In order to investigate the effect of nitrogen fertilizer on tea yield and yield components in supplemental irrigation and rain fed conditions an experiment was conducted at Feshalam Tea research station in Fouman (Guilan) during (2008-2010). In this study, line-source irrigation technique and the strip plot experiment on randomized complete block design was used. Six levels of nitrogen, zero, 100, 200, 300, 400 and 500 kg ha-1 (N0 to N5) from urea as the main plots and five contiguous irrigation levels consist of full irrigation (I4), deficit irrigation (I1, I2, I3) and no-irrigation (I0) in four replications as sub-plots were arranged. The results showed that supplementary sprinkler irrigation and nitrogen fertilizer increased the number of harvested shoots in the months of water shortage during growing season. Full irrigation (3424 m3) with less nitrogen uptake increased dry matter of tea shoots. The highest yield (3928 kg ha-1 of made tea) was obtained with consumption of 200 to 300 kg N ha-1 under full irrigation condition and the lowest yield (788 kg ha-1 without irrigation and fertilizer. Application of 100 to 200 kg N ha-1 produced the highest yield (1672 kg ha-1) in rainfed conditions.
    Keywords: nitrogen fertilizer, Sprinkler irrigation, tea yield, water stress
  • Yasser Yaghoubian, Hematolah Pirdashti* Pages 165-185
    In order to quantify and simulate the response of lemon balm (Melissa officinalis L.) plants to cadmium (Cd) concentrations in the soil, a pot experiment was conducted using completely randomized design (CRD) with three replicates during 2014. The treatment consisted of twelve Cd concentrations from 0 to 300 mg kg-1 of Cd in the soil which was mixed with the experimental soil before planting. Lemon balm seeds were sown in pots containing different concentrations of cadmium. After eight weeks, chlorophyll fluorescence parameters, SPAD value and finally morphological characteristics and fresh and dry weights of plant organs were measured. The results showed that response of vegetative and chlorophyll fluorescence parameters in lemon balm to Cd concentrations described by either linear (five parameters) or segmented (14 parameters) models. Vegetative traits, SPAD value and some chlorophyll fluorescence such as Fv/Fm, Fv/Fo and Y(II) decreased while Fo, Y(NPQ) and Y(NO) increased when Cd concentration increased in the soil. Lemon balm was more sensitive to lower concentration of Cd. The most studied parameters of lemon balm such as shoot fresh and dry weights, Fo, Fv/Fm and Fv/Fo reflect a sharp slope in lower Cd concentrations at the range of 0 to 75 mg kg-1 of Cd and then changed with a slight slope. In conclusion, lemon balm plants are tolerant to 175 to 200 mg kg-1 of Cd in the soil, however, its dry matter accumulation was decreased up to 50% when Cd levels in the soil was nearly 30 mg kg-1.
    Keywords: Cd toxicity, curve fitting, medicinal plant, SPAD value, quantum yield