فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال شانزدهم شماره 3 (پاییز 1388)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال شانزدهم شماره 3 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالقاسم خزاعیان، فرهاد یغمایی، تقی طبرسا صفحه 1
    در این پژوهش مقاومت خمشی و فشاری چوب پالونیای (Paulownia fortunie) 5 ساله کشت شده در جنگل آموزشی و پژوهشی شصت کلاته گرگان مورد مطالعه قرار گرفت. درختان مورد نظر براساس ضوابط استاندارد انتخاب، نشانه گذاری و بینه زنی گردید. بینه ها براساس جهات جغرافیایی برش داده و به تخته هایی با ضخامت 6 سانتی متر تبدیل شدند. تخته های به دست آمده در هر جهت برای تهیه نمونه های خشک و تر به دو گروه تفکیک و کدگذاری شدند. برای تهیه نمونه های خشک، تخته های تفکیک شده در این گروه داراب بندی و در هوای آزاد (مسقف) قرار گرفتند که رطوبت تعادل آنها به 6/8 درصد رسید. سپس جرم حجمی نمونه های تر و خشک اندازه گیری شد. آزمایش فشار موازی الیاف و خمش استاتیک توسط دستگاه تست مقاومت مکانیکی اینسترون مدل 1186 انجام شد. تنش نهایی (uσ)، تنش حد تناسب (plσ)، مدول الاستیسیته در جهت الیاف (EL)، مدول گسیختگی (MOR)، مدول الاستیسیته ظاهری (MOE) و مدول الاستیسیته واقعی (1E) محاسبه شد. اثر فاصله رویش، جهات جغرافیایی و ارتفاع درخت به صورت فاکتوریل در قالب طرح آزمایشی کاملا تصادفی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که چوب پالونیا با جرم حجمی خشک (D0) برابر 26/0 گرم بر سانتی مترمکعب و جرم حجمی ظاهری (Dh) برابر 28/0 گرم بر سانتی مترمکعب از جمله چوب های بسیار سبک می باشد. همچنین نسبت بالای مقاومت چوب پالونیا به وزن آن جایگاه ویژه این گونه را جهت ساخت سازه های سبک و مقاوم تثبیت می کند. همچنین با افزایش ارتفاع درخت مقاومت های مکانیکی افزایش می یابد. به خصوص این پدیده با کاهش فاصله رویش (کاشت) مشهودتر است. از طرف دیگر فاصله کاشت کوچک تر ضمن تولید چوب با مقاومت های مکانیکی مناسب، موجب افزایش پتانسیل میزان تولید چوب می گردد.
    کلیدواژگان: پالونیا فورتونی، فشار موازی الیاف، خمش استاتیک، فاصله رویش، ارتفاع درخت
  • محمدرضا پورمجیدیان، حمید جلیلوند، اصغر فلاح، آرزو عظیمی، آیدین پارساخو صفحه 23
    به منظور ارزیابی میزان موفقیت و زنده مانی گونه های سنجد و زبان گنجشک در جنگل کاری اطراف فرودگاه بین المللی شهر تبریز، پارامترهای کمی و کیفی درختان در 96 قطعه نمونه 300 مترمربعی دایره ای شکل اندازه گیری شد. جهت بررسی تاثیرات ادافیکی این دو گونه، 9 نمونه از دو عمق 10-0 و 20-10 سانتی متری خاک توده های جنگلی سنجد، زبان گنجشک و منطقه شاهد مجاور آنها که طبیعی و بدون پوشش گیاهی بود، به صورت تصادفی برداشت شد. نتایج نشان داد که نه تنها بین گونه زبان گنجشک و سنجد از لحاظ رشد قطری، رویش ارتفاعی و میانگین سطح مقطع در هکتار اختلاف معنی د اری وجود نداشت، بلکه در بیشتر موارد گونه زبان گنجشک نسبت به سنجد از وضعیت کیفی مناسب تری برخوردار بود. در تجزیه و تحلیل خاک مشخص شد که این 2 گونه مقدار هدایت الکتریکی خاک را در عمق 20-10 سانتی متر افزایش دادند، اما بر مقدار عناصر آهک و پتاسیم تاثیر معنی داری نداشتند. عمق 10-0 سانتی متر خاک توده زبان گنجشک و منطقه شاهد مقدار اسیدیته بیشتری نسبت به عمق 20-10 سانتی متری داشت. درصد کربن آلی و نیتروژن نیز در عمق 10-0 سانتی متر خاک توده های سنجد و زبان گنجشک در سطح احتمال 5 درصد بیشتر از عمق 20-10 سانتی متری بود. سنجد و زبان گنجشک در سطح احتمال 1 درصد باعث کاهش مقدار فسفر در اعماق 10-0 و 20-10 سانتی متری خاک شدند. در سایر مقایسه های انجام شده، اختلاف معنی داری بین میانگین ها مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: زبان گنجشک، سنجد، جنگل کاری، سازگاری، خاک
  • جهانگیر محمدی، شعبان شتایی*، فرهاد یغمایی، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحه 43

    تفکیک طبقات سنی در سطوح بزرگ با استفاده از داده های ماهواره ای در مدیریت پایدار توده های جنگلی اهمیت فراوانی دارد. در این پژوهش به منظور قابلیت داده های سنجنده ETM+ ماهواره لندست 7 در تفکیک طبقات سنی، داده های رقومی این سنجنده مربوط به 16 تیر ماه 1381 از جنگل بلوط لوه در استان گلستان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. جمع آوری داده های زمینی مورد نیاز جهت تفکیک طبقات سنی توده های جنگلی مدیریت شده به روش تدریجی پناهی منطقه از طریق نمونه برداری به روش خوشه ایصورت گرفته و تعداد 99 قطعه نمونه شامل 32 قطعه نمونه در دانگ اول (45-25 ساله)، 33 قطعه نمونه در دانگ دوم (5-25 ساله) و 34 قطعه نمونه در توده بهره برداری نشده (بیشتر از 45 ساله) پیاده شد. تصاویر ماهواره ای پس از اعمال تصحیحات هندسی و کاهش اثر اتمسفری مورد پردازش های نسبت گیری باندها و ایجاد شاخص های متداول گیاهی و تجزیه مولفه های اصلی قرار گرفتند. در این پژوهش، تفکیک پذیری سه طبقه سنی به روش نظارت شده و با الگوریتم های طبقه بندی حداکثر احتمال، حداقل فاصله، متوازی السطوح و فیشر مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که الگوریتم حداکثر احتمال با سه طبقه سنی به ترتیب با دقت کلی 79 درصد و ضریب کاپا 68/0 بهتر از دیگر الگوریتم ها توانست طبقات سنی را تفکیک نماید. نتایج به دست آمده از ارزیابی صحت و تفکیک پذیری طبقات نشان دهنده تداخل طیفی بین طبقات سنی 25-5 و بیشتر از 45 ساله بود. با ادغام این دو طبقه سنی صحت کلی و ضریب کاپا به ترتیب معادل 94 درصد و 86/0 به دست آمد. و این اطلاعات در برآورد بالومیس و کربن و همچنین شناسایی مکان هایی که نیاز به تیمارهای جنگل شناسی و دیگر فعالیت های مدیریتی جنگل دارند مفید می باشد.

    کلیدواژگان: طبقات سنی، توده جنگلی، طبقه بندی، لندست ETM+، لوه
  • فاطمه احمدلو، مسعود طبری، احمد رحمانی، حامد یوسف زاده صفحه 61
    در این پژوهش اثر تیمارهای مختلف خاک روی بذر با هدف افزایش موفقیت در رویاندن بذر و زنده مانی (تولید نهال) کاج بروسیا در نهالستان کلوده آمل بررسی شد. بذرها در گلدان های پلاستیکی با 4 ترکیب مختلف خاک شامل: (1) خاک رایج نهالستان (شاهد)، (2) خاک شاهد: کود دامی (1:5)، (3) خاک شاهد: خاک برگ (1:5)، (4) خاک شاهد: کود دامی: خاک برگ (1:1:5) با 4 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی کاشته شدند. بعد از ثبت داده های مربوط به جوانه زنی، زنده مانی نهال ها در 4 ماه مختلف مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که نوع خاک بر تمامی صفات جوانه زنی معنی دار بوده است، به طوری که تیمار 4 (خاک شاهد: کود دامی: خاک برگ) در تمامی صفات (به استثنای میانگین زمان جوانه زنی) دارای بیشترین مقدار بود. نتایج همبستگی نیز ارتباط نسبتا قوی بین صفات جوانه زنی و نوع خاک را نشان داد. همچنین بین میزان زنده مانی نهال ها و نوع خاک یک ارتباط معنی دار مشاهده گردید، به طوری که اعمال تیمارهای کودی سبب افزایش حدود 25 درصدی میزان زنده مانی نهال ها در تیمار 4 نسبت به خاک شاهد گردیده بود. از نتایج این تحقیق استنتاج می شود که «مواد آلی» سبب بهبود شرایط فیزیکی و تغذیه ای خاک و به دنبال آن افزایش میزان جوانه زنی بذر و درصد زنده مانی نهال کاج بروسیا می شوند. پیشنهاد می شود جهت افزایش کیفی و کمی عملکرد تولید نهال این گونه در نهالستان ها، به ترکیب بستر کاشت و عناصر تغذیه ای خاک توجه ویژه ای اعمال شود.
    کلیدواژگان: بستر کاشت، جوانه زنی، زنده مانی، کاج بروسیا، کود آلی
  • غلامحسین مرادی، قوام الدین زاهدی امیری صفحه 77
    هدف این پژوهش تشخیص طیف شکل های زیستی ناحیه رویشی ایران- تورانی می باشد. با مشخص نمودن این طیف می توان شکل های زیستی غالب این ناحیه را تعیین و با مقایسه این طیف با طیف شکل های زیستی گیاهان دیگر رویشگاه ها و جنگل ها (مدیترانه ای، معتدله و...)، جایگاه این ناحیه را در میان دیگر رویش ها و جنگل ها مشخص نمود. به این منظور ابتدا مطالعاتی که در مورد طیف شکل زیستی در قسمت های مختلف ناحیه رویشی ایران- تورانی صورت گرفته بود جمع آوری شد و میانگین شکل های زیستی این ناحیه رویشی با استفاده از آزمون کای- اسکور () با طیف نرمال رانکایر (فراوانی مورد انتظار) مقایسه گردید. سپس مطالعاتی که در مورد شکل زیستی در تیپ های گیاهی در سایر مناطق دنیا صورت گرفته بود جمع آوری شد. جهت دسته بندی رویشگاه و شکل زیستی از آنالیز تطبیقی اریب استفاده گردید. نتایج نشان داد که در ناحیه رویشی ایران- تورانی تروفیت ها و همی کریپتوفیت ها بیشترین و معمولا فانروفیت ها کمترین درصد شکل های زیستی را به خود اختصاص می دهند. در آنالیز تطبیقی اریب، ناحیه رویشی ایران- تورانی در گروه مجزایی نسبت به دیگر رویشگاه ها قرار نگرفت. با استفاده از آنالیز تطبیقی اریب نشان داده شد که در میان رویش ها و جنگل های دنیا، جنگل های مدیترانه ای شرایط محیطی نزدیک تری به ناحیه رویشی ایران- تورانی دارد.
    کلیدواژگان: شکل زیستی، ناحیه رویشی ایران، تورانی، آنالیز تطبیقی اریب
  • زهره سعیدی، داوود آزادفر * صفحه 93

    صنوبرها درختانی تند رشد و آب دوست هستند که در زمین های خیلی مرطوب یا خشک دچار ضعف و کاهش رشد می گردند. امروزه زراعت چوب این جنس در مزارع و حاشیه رودخانه ها و کانال های آبیاری نقش موثری در توسعه اقتصادی و اجتماعی مناطق روستایی دارد. هدف از این پژوهش مطالعه تاثیر تنش های خشکی و غرقابی بر سه گونه صنوبر شامل صنوبر اورآمریکانا 476، صنوبر دلتوییدس 51/63 و تبریزی 13/64 و مقایسه آنها با یکدیگر است. جهت انجام این پژوهش از موفق ترین کلن های گونه-های فوق در استان گلستان به لحاظ تولید چوب، قلمه گیری و در گلدان های پلاستیکی کشت گردیدند. سپس 30 نهال از هر گونه برای هر تیمار (غرقابی و خشکی) به آزمایشگاه منتقل و با یک شاهد (آبیاری 150 میلی لیتر هر دو روز یک بار) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی تحت تنش های خشکی و غرقابی و سایر شرایط محیطی ثابت قرار داده شدند. میزان نرخ فتوسنتز خالص به وسیله دستگاه LCA-3 به طور روزانه تا از بین رفتن کامل نهال ها در اثر تنش ها اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل واریانس و مقایسه چندگانه دانکن داده ها نشان داد که تنش آبی باعث کاهش نرخ فتوسنتز خالص و درصد زنده مانی نهال های صنوبر نسبت به شاهد می شود. همچنین گونه اورآمریکانا از نظر نرخ فتوسنتز خالص و درصد زنده مانی نسبت به دو گونه دیگر در تنش های خشکی و غرقابی موفق تر بوده و مقاومت به غرقابی آن بیشتر از خشکی است. در حالی که دو گونه دیگر به تنش خشکی مقاومت بیشتری را نسبت به غرقابی از خود نشان دادند.

    کلیدواژگان: صنوبر، تنش آبی، نرخ فتوسنتز خالص، زنده مانی
  • علی خلیلی گشت رودخانی، علی قاسمیان *، احمدرضا سراییان صفحه 107

    در این پژوهش جهت بررسی مقاومت های مکانیکی و ویژگی های نوری کاغذ کرافت لاینر حاصل از اختلاط الیاف کارتن و روزنامه بازیافتی با خمیر کرافت بکر مخلوط پهن برگان داخلی، الیاف کاغذهای کارتن و روزنامه بازیافتی براساس روش متداول در صنایع بازیافت کاغذ مجددا به خمیر کاغذ تبدیل شدند. بعد از اندازه گیری درجه روانی اولیه آنها، خمیرهای یاد شده به صورت جداگانه پالایش شدند تا به درجه روانی مناسب برای ساخت کاغذ کرافت لاینر برسند. خمیرهای حاصل با نسبت های اختلاط (85، 10، 5)، (80، 10، 10)، (75، 10، 15)، (70، 10، 20)، (70، 15، 15)، (65، 15، 20)، (50، 25، 25)، (25، 50، 25) و (25، 25، 50) درصد به ترتیب برای خمیر بکر، الیاف کارتن و روزنامه بازیافتی با یکدیگر مخلوط شده و از هر کدام از ترکیب های بالا کاغذهای دست ساز تهیه شد و ویژگی های مکانیکی و نوری آنها با ویژگی های یاد شده در کاغذ دست ساز حاصل از 100 درصد خمیر کرافت بکر (نمونه شاهد) مقایسه گردید. از آزمون تجزیه واریانس برای مقایسه ویژگی های کاغذهای ترکیبی با نمونه شاهد استفاده شد. برای تعیین بهترین تیمار از نظر مجموع ویژگی های مورد بررسی از معادله نرمال سازی استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش درصد الیاف کارتن و روزنامه بازیافتی در مخلوط خمیرها، مقاومت به کشش، پاره شدن و ترکیدن کاغذهای کرافت لاینر حاصل کاهش یافته و درجه روشنی آنها افزایش می یابد. با توجه به امتیازات متعلق به هر یک از تیمارهای آزمایشی مشاهده گردید که می توان از مقدار 25 درصد از هر یک از الیاف کارتن و روزنامه بازیافتی (در مجموع 50 درصد) در مخلوط خمیر کرافت بکر مخلوط پهن برگان استفاده کرد و کاغذی با ویژگی های مکانیکی و نوری مطلوب به دست آورد.

    کلیدواژگان: کاغذ باطله، خمیر کرافت پهن برگان، پالایش، درجه روانی، کاغذ بازیافتی، نرمال سازی
  • سیدعلی رضوی صفحه 121
    در شکل گیری، توسعه و پایداری جوامع گیاهی، عوامل اکولوژیکی مختلفی نقش دارند که مهم ترین آنها فاکتورهای فیزیوگرافیک می باشند. هدف این پژوهش شناسایی تیپ های جنگلی و تاثیر عوامل فیزیوگرافیک رویشگاه شامل ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهات دامنه بر روی برخی از مشخصات کمی تیپ ها می باشد. این پژوهش در سری 2 جنگل تحقیقاتی واز به مساحت 5/847 هکتار در شهرستان چمستان استان مازندران انجام شد. در این بررسی تعداد 265 قطعه نمونه برداشت و شبکه آماربرداری به صورت تصادفی سیستماتیک با ابعاد 150×200 متر طراحی و قطعات نمونه دایره ای شکل 10 آری پیاده گردید. در هر قطعه نمونه تعدادی از فاکتورهای کمی درختان شامل قطر برابر سینه و ارتفاع درختان شاهد ثبت شد. به منظور تشخیص و تفکیک تیپ ها از میانگین مجموع سطح مقطع برابر سینه درختان در قطعه نمونه و روش آنالیز دوطرفه گونه های شاخص استفاده و توده های جنگلی در 7 تیپ گروه بندی شد. به منظور مقایسه تیپ ها و نقش عوامل فیزیوگرافیک بر روی مشخصات کمی آنها، از آزمون تجزیه واریانس یکطرفه و آزمون دانکن و برای بررسی همبستگی عوامل فیزیوگرافیک رویشگاه با تیپ های جنگلی از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج نشان داد که تیپ های جنگلی علاوه بر اختلاف از نظر خصوصیات فلوریستیکی از نظر عوامل فیزیوگرافیک رویشگاه نیز از یکدیگر متمایز هستند. مقایسه تیپ ها از نظر برخی از مشخصات کمی با یکدیگر نشان می دهد که تیپ 6 دارای کمترین مقدار میانگین سطح مقطع برابر سینه، حجم در هکتار و ارتفاع درختان شاهد می باشد. بررسی عوامل فیزیوگرافیک بر روی مشخصات کمی تیپ ها نشان می دهد که میانگین سطح مقطع برابر سینه و میانگین حجم در هکتار، میانگین تعداد زادآوری و میانگین درصد پوشش علفی و میانگین ارتفاع درختان شاهد، به ترتیب با جهت جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریا، درصد شیب دامنه و ارتفاع از سطح دریا اختلاف آماری معنی داری را نشان می دهند. قابل ذکر است که محدوده ارتفاع 1200 تا 1600 متر از سطح دریا شرایط ایده الی برای استقرار راشستان تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: جنگل واز، تیپ جنگل، عوامل فیزیوگرافیک، آنالیز دو طرفه گونه های شاخص، مشخصات کمی
|
  • A. Khazaeian, F. Yaghmaei, T. Tabarsa Page 1
    Bending and compression strength of Paulownia fortunie wood grown in educational and research forest located at Shastkalate, Gorgan were studied. Paulownia trees were selected among five years old plantation. Sampling spot was conducted following standard procedure. Trees were cut into logs, which were then cut into 6 cm thickness wood blocks based on geographic directions. Wood blocks were divided into two groups. One group assigned as wet group and another group of wood blocks was air dried until their equilibrium moisture content reached to 8.6% and assigned as dry group. Density of all wood block was determined. Compression parallel to the grain and bending tests were carried out using Instron machine model 1186. Maximum stress (), proportional stress (), Modulus of elasticity parallel to the grain (EL), modulus of rupture (MOR), apparent modulus of elasticity (MOE) and real modulus of elasticity (E1) were determined. Effect of tree spacing, geographic directions and tree height on the above mentioned properties were analyzed using random factorial design. Results showed that Paulownia wood having dry density of 0.26 g/cm3 and apparent density of 0.28 g/cm3 is a very light wood. Also, its high strength to weight ratio places it in special category material for making light and strong constructions. In addition, its strength properties increases with the height of the tree. Especially this effect is more distinct by decreasing tree spacing. On the other hand, less tree spacing produces high strength wood and more wood material, as well.
  • M.R. Pourmajidian, H. Jalilvand, A. Fallah, A. Azimi, A. Parsakhoo Page 23
    In order to assess the adaptation of Elaeagnus angustifolia L. and Fraxinus rotundifolia Mill afforestation around Tabriz international airport, the qualitative and quantitative characteristics of trees were measured in 96 experimental circular plots with a size of 300 m2. To study the edaphic effects of these species, nine samples were randomly collected from 0-10 cm and 10-20 cm depth of soil in Elaeagnus angustifolia L. and Fraxinus rotundifolia Mill stands and control plot (without afforestation). Results indicated that there was not significant difference between the diameter growth, height growth and mean basal area per hectare for Fraxinus rotundifolia Mill and Elaeagnus angustifolia L. In addition, Fraxinus rotundifolia Mill had more suitable qualitative status than Elaeagnus angustifolia L. In the analysis of the soil, it was revealed that these species increased soil EC in 10-20 cm depth, but without significant effect on T.N.V. and K values. Soil pH at the depth of 0-10 cm in Fraxinus rotundifolia Mill afforestation and control plot was higher than depth of 10-20 cm. Soil OC (Organic Carbon) and N percentage at the depth of 0-10 cm in Fraxinus rotundifolia Mill and Elaeagnus angustifolia L. afforestation was higher than depth of 10-20 cm, at probability level of 5 percent. These species reduced soil P content at the depths of 0-10 cm and 10-20 cm, at probability level of 1 percent. In other comparisons, there was not significant difference between means.
  • J. Mohammadi, Sh. Shataee, F. Yaghmaee, A.R. Salman Mahini Page 43

    Classifying age classes in a large area using remotely sensed data has considerable significance for forest sustainable management. In this research, Landsat ETM+ data from Loveh forest, dating July 2002, were analyzed to investigate the potential of this sensor for age class mapping. We applied a systematic cluster sampling method to collect field data. We used 99 plots so that contained 32 plot. In stands with 25-45 years, 33 plots in stand with 5-25 years and 34 plots in stands with >45 years. The quality of the image was first evaluated for radiometric noises. Separability of three age classes 5-25, 25-45 and >45 years, using a supervised classification and four algorithm of maximum likelihood, minimum distance, parallel piped and linear discriminate analysis (Fisher). The results showed that maximum likelihood in three and two age classes with overall accuracy and kappa coefficient were (79% and 94%) and (0.68 and 0.86), respectively. Signature separability, producer and user accuracies showed the highest spectral similarity between 5-25 and >45 age classes. By merging the two classes, the overall accuracy and kappa coefficient became equal to 94% and 0.86, respectively. These results demonstrate that the reflectance values recorded by ETM+ sensor are related to forest stands. This information could also be used to estimate forest biomass and carbon content, identify locations within the stands that might require treatment and plan other management activities.

  • F. Ahmadloo, M. Tabari, A. Rahmani, H. Yousefzadeh Page 61
    Current research was aimed to study the effect of soil different treatments on seed germination and seedling survival of Pinus brutia Ten. seedling in nursery of Koloudeh, located in Amol city. Seeds in plastic pots were sown at four different soil treatments including: (a) nursery soil (control), (b) control soil: cattle manure (5:1), (c) control soil: decomposited litter (5:1), (d) control soil: cattle manure: decomposited litter (5:1:1). The design was set up as completely randomized design (CsRD) with four replications. After recording data of germination, survival was studied in four months. The analysis of variance demonstrated that soil affected significantly all germination attributes, so that treatment (d) [control soil: cattle manure: decomposited litter (5:1:1)] had higher amount in all attributes (except mean germination time). The results showed that there was a significant correlation between germination attributes and soil type. Also a significant correlation was detected between seedlings survival and soil type, so that seedling survival was increased 25 percentage using organic matter (in treatment d). It is concluded from the results of this research that organic materials improve the physical and nutritious condition of the soil, which, consequently improves seed germination and seedling survival of pinus brutia. Thus, it is proposed to paya particular attention to the composition of the seedbed and nutritious elements of the soil-media in nursuries in order to enhance the qualitative and quantitative seedling production of this species.
  • Gh. Moradi, Gh. Zahedi Amiri Page 77
    The aim of this research was to identify the life form spectra in the Irano-Tourani region. Identifying these spectra can reveal the relevant life form species. By Comparison these spectra with other regions, life form spectra, the situation of this region among the other regions can be determined. It was carried out using Raunkiaer’s method to determine the life form spectra from Irano-Tourani region. It was applied using Detrended Correspondence Analysis (DCA) to identify variability among different vegetation life forms. The proportion of species in each life form class was analyzed and compared with Raunkiaer’s normal spectrum using a test. The result showed that in Irano-Tourani region the Hemicryptophytes and the Therophytes, were the main life form classes and usually the Phanerophytes were the least ones. Compared with life form spectra from other vegetation types, the Irano-Tourani region did not form a distinct group. The DCA indicated that the Mediterranean forests have more similar environmental conditions to the Irano-Tourani region.
  • Z. Saeidi, D. Azadfar Page 93

    Poplars are classified as fast-growing and slightly water tolerant species which will be weakened with decreased growth in extreme moisture or drought lands. The plantation of these species in agricultural lands and at the edge of rivers and water canals has currenthy an important role in both economical and social development of rural regions. The purpose of this study was to investigate and compare the effect of drought and hydromorphy stresses on three species of Poplars including Populus nigra 64.13, Populus deltoides 63.51 and Populus euramericana 476. For this purpose, the cuttings of the best clones of the mentioned species as wood production in Golestan province were planted in plastic pots. Then 30 seedlings of each species for each treatment were carried to the laboratory with the same conditions and were treated with water stress (drought and hydromorphy) and one control (150 milliliters irrigation every two days) as factorial experiment. Net photosynthesis rate (NPR) was measured daily by LCA-3 continuously till the seedlings were completely dead. The variance analysis and Duncan multiple comparison of data showed that water stress caused decreasing of NPR and viability percentage of the seedlings compared with control condition. Populus euramericana was more successful in hydromorphy and drought stresses in comparison with the other species, and also more resistance to hydromorphy than drought stress from the NPR and viability point of view. Whereas, Populus deltoides and Populus nigra had more resistance to drought stress than hydromorphy.

  • A. Khalili Gasht Roodkhani, A. Ghasemian, A.R. Saraeian Page 107

    In order to determine the mechanical and optical properties of kraft liner paper made of the mixture of recovered OCC/ONP fibers with mixed local hardwoods virgin kraft pulp, OCC/ONP papers have been repulped in the common method of the paper recycling industry. The initial freeness value of each pulp was measured and they were separately refined to reach the suitable freeness value required to make kraft liner paper. The pulps have been mixed at (85, 10, 5), (80, 10, 10), (75, 10, 15), (70, 10, 20), (70, 15, 15), (65, 15, 20), (50, 25, 25), (25, 50, 25) and (25, 25, 50) percentage rates of virgin kraft pulp, OCC and ONP papers, respectively. Handsheets were made, according to the related TAPPI standard test methods, from each mixture (treatment) and their mechanical and optical properties have been determined. The results were compared with those of control sample (100% virgin kraft pulp) using ANOVA technique. Normalization equation was calculated to determine the best treatment. The results have shown that with increasing the amount of OCC/ONP fibers in the mixture of pulps, tensile, tear and burst indices of the produced kraft liner paper decreased and brightness increased, in comparison to those of the control sample. According to the calculated normalization equation, the score of each treatment showed that 25/25 percent of OCC/ONP fibers (totally 50 percent) can be used in the mixture of local hardwood virgin kraft pulp to produce kraft liner paper with appropriate mechanical and optical properties.

  • S.A. Razavi Page 121
    Different ecologic factors influence on forming, development and sustaining of the plant communities, among which physiographic variables are the most important ones. The aim of this study was to identify forest types and effect of physiographical factors such as sea level height, slope and aspect of the site on quantitative characteristics of forest types in 2nd district of Vaz Forest with area of 847.5 ha in Chamestan city (Mazandaran Province). The field data were collected in 256 plots. Inventory grid was designed by a random-systematic method with dimension of 150×200 meter and sample circle plots with radius of 17.84 meter. In each sample, some of quantitative tree factors e.g., diameter breast height and control trees height were recorded. In order to recognize the type, total surface average equal to trees basal area in sample plot and Two Way Indicator Species Analysis (TWINSPAN) were used. Forest stands were grouped into seven forest types. In order to compare forest types and the role of physiographical factors on their quantitative characteristics, ANOVA and Duncan tests and Spearman correlation coefficient were used. The results showed that forest types are not only different in floristic characteristics but also in physiographic characteristics of sites. Other results also showed that the 6th forest type has minimum mean of basal area, volume and height of the control trees. It was also found that there were significant differences between mean of basal area and mean of volume, mean of regeneration and vegetation cover and mean of control trees height with geographical directions and sea level height, slope percent of the site and sea level height, respectively. It is notified the category of the sea level height (1200-1600 m) was recognized as an optimal condition for Beech stands (Fagus orientalis Lipsky.).