فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال هفدهم شماره 2 (تابستان 1389)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال هفدهم شماره 2 (تابستان 1389)

  • 164 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/02/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد جهان لتیباری، رضا حسین پور، رامین فرنود، آژنگ تاجدینی، سیدجواد سپیده دم صفحه 1
    این بررسی با هدف ارزیابی تاثیر میزان مصرف مواد شیمیایی بر طبقه‎بندی اندازه‎ الیاف و ویژگی های مقاومتی خمیر کاغذ ساقه کلزا انجام گرفته است. خمیر کاغذ با استفاده از مقادیر متفاوت هیدروکسید سدیم (4، 8 و 12 درصد وزن خشک ماده سلولزی) و سولفیت سدیم (8، 10، 12 و 14 درصد وزن خشک ماده سلولزی) و مقادیر ثابت زمان فراوری شیمیایی، دمای حداکثر و نسبت مایع پخت به ساقه کلزا به ترتیب 15 دقیقه و 125 درجه سانتی‎گراد و نسبت 7 به 1، تهیه شد. بازده های قابل قبول خمیر کاغذها بین 57 تا 63 درصد و بازده های کل بین 1/60 تا 95/68 درصد تعیین گردید. مقدار لیگنین خمیر کاغذها بین 75/19 تا 8/23 درصد و مقدار هولوسلولز آنها بین 1/70 تا 1/73 درصد اندازه‎گیری شد. درجه روانی خمیر کاغذهای پالایش نشده بین 330 تا 653 میلی‎لیتر استاندارد کانادایی بود، که پس از 1000 دور پالایش به 194 تا 301 میلی‎لیتر استاندارد کانادایی کاهش یافت. طبقه‎بندی الیاف خمیر کاغذها نشان داد که میزان الیاف بخش 100R بین 3/46 تا 53 درصد می باشد و در اثر پالایش تغییر زیادی نکرد. شاخص مقاومت در برابر کشش خمیر کاغذها بین 25/13 تا 05/15 Nm/g تعیین شده، که در اثر پالایش به 9/14 تا 79/17 Nm/g افزایش یافت. شاخص مقاومت در برابر پاره شدن بین 07/3 تا 36/4 /g2mN.m بود و در اثر پالایش تغییر زیادی مشاهده نشد. شاخص مقاومت در برابر ترکیدن این خمیر کاغذ کم و بین 1 تا 3/1 /g2kPa.m محدود می باشد. این ویژگی در اثر پالایش افزایش یافته و به حداکثر /g2kPa.m2 رسیده است.
    کلیدواژگان: ساقه کلزا، هیدروکسید سدیم، سولفیت سدیم، ویژگی های مقاومتی، طبقه بندی الیاف
  • داوود آزادفر، فرزانه قربانی صفحه 21
    گونه «راش شرقی» از جمله گونه های با ارزش جنگل های شمال کشور است. آغاز و استقرار زادآوری این گونه درون روزنه های تاجی که در اثر مرگ درختان اشکوب بالا ایجاد می شوند صورت می گیرد که اندازه این روزنه ها در میزان زنده مانی و رشد نهال ها تاثیر معنی داری دارد. این پژوهش به منظور شناسایی سطوح مختلف روزنه در توده طبیعی و شاهد راش در جنگل شصت کلاته و تاثیر این سطوح بر روی عوامل محیطی موثر در نرخ فتوسنتز خالص و ویژگی های رویشی برگ نهال ها انجام گرفت. همچنین مراحل کار به منظور ارزیابی دخالت های انجام شده توسط انسان در یک قطعه مدیریت شده با روش تک گزینی به طور مشابه تکرار گردید. شناسایی سطوح مختلف روزنه بیانگر وجود 7 طبقه بستگی تاج پوشش و معادل آن 7 طبقه سطح روزنه بین 9 تا 53 مترمربع در توده ها بود. سپس در این روزنه ها ویژگی های رویشی برگ و نرخ فتوسنتز خالص نهال ها و عوامل محیطی موثر بر آن توسط دستگاه LCA-3 اندازه گیری و با استفاده از آنالیز واریانس و مقایسه چندگانه دانکن مقایسه شدند. همچنین با اندازه گیری متوسط بستگی تاج پوشش در قطعه های مورد مطالعه، میزان سطح روزنه ها در هکتار قطعه شاهد و مدیریت شده به ترتیب معادل 1388 و 1957 مترمربع در هکتار به دست آمد. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که متوسط سطح روزنه ها در هکتار به همراه میزان سطح روزنه موجود در بالای هر لکه زادآوری طبیعی توده های راش بر میزان فتوسنتز نهال ها تاثیر دارند. به طوری که نهال ها در توده های با متوسط سطح روزنه در هکتار کمتر و سطح روزنه بزرگ تر در بالای سرشان دارای نرخ فتوسنتز خالص در واحد سطح برگ و همچنین نرخ کل فتوسنتز خالص بیشتری هستند. همچنین نتایج بیانگر این مطلب است که در قطعه شاهد بین سطح برگ با سطح روزنه ارتباط معنی داری وجود نداشته ولی در قطعه مدیریت شده، بین این دو متغیر همبستگی منفی معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: راش شرقی، سطح روزنه تاج پوشش، نرخ فتوسنتز خالص، ویژگی های برگ
  • سیدعلی رضوی صفحه 41
    هدف از این پژوهش مقایسه توده های دست کاشت دارتالاب و توسکای ییلاقی به لحاظ تنوع زیستی و خصوصیات خاک در منطقه کلوده (استان مازندران) می باشد. به منظور بررسی تنوع زیستی، 10 قطعه نمونه (رولوه) در توده های جنگلی و منطقه شاهد برداشت، و نام و فراوانی گونه های گیاهی کف ثبت شد. سپس تنوع زیستی گیاهان علفی با استفاده از دو شاخص غنای گونه ای (سیمپسون و شانون- وینر) و دو شاخص یکنواختی (سیمپسون و اسمیت- ویلسون) محاسبه گردید. به منظور بررسی ویژگی های شیمیایی و فیزیکی خاک نمونه برداری از عمق های 0 تا 15، 15 تا 30 و 30 تا 50 سانتی متری خاک توده های جنگلی و منطقه شاهد انجام شد و تعدادی از مشخصه های خاک نظیر بافت، اسیدیته، کربن آلی، نیتروژن کل و دو عنصر غذایی قابل جذب (P و K) اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که شاخص های تنوع سیمپسون و شانون- وینر و شاخص یکنواختی اسمیت- ویلسون در توده توسکای ییلاقی بیشتر از توده دارتالاب است ولی از نظر شاخص یکنواختی سیمپسون اختلاف آماری معنی داری بین توده های جنگلی مشاهده نشد. سایر نتایج نشان داد کمترین مقدار پتاسیم قابل جذب و بیشترین نسبت C/N به ترتیب در عمق های 30 تا 50 و 0 تا 15 سانتی متری توده دارتالاب و کمترین نسبت C/N در عمق 30 تا 50 سانتی متری توده توسکای ییلاقی بوده است. به طور کلی توده دارتالاب باعث کاهش تنوع زیستی و حاصل خیزی خاک و افزایش نسبت C/N و توده توسکای ییلاقی باعث افزایش نیتروژن و کاهش نسبت C/N می شود.
    کلیدواژگان: دارتالاب، توسکا ییلاقی، تنوع زیستی، اسیدیته، حاصل خیزی خاک
  • فرزام توانکار، امیر اسلام بنیاد، باریس مجنونیان، افراز ایرانپرست صفحه 57
    صدمات بهره برداری به درختان باقی مانده در جنگل از توانایی پایداری توده و کیفیت تنه درختان می کاهد. در این پژوهش صدمات و مشخصات زخم های تنه درختان باقی مانده در اثر بهره برداری به روش چوب کشی زمینی در پارسل شماره 237 از سری 2 جنگل ناو اسالم بررسی شد. مدیریت این جنگل ها به شیوه تک گزینی است. بعد از پایان عملیات بهره برداری وضعیت درختان (گونه، قطر برابر سینه، سالم، زخمی یا نابود) و مشخصات زخم ها (محل، اندازه و شدت) از طریق 34 قطعه نمونه دایره ای شکل به روش منظم تصادفی برداشت شد. نتایج این پژوهش نشان داد 2/13 درصد از درختان باقی مانده زخمی و 3/2 درصد درختان نابود شده بودند. بیشترین تعداد درختان ازبین رفته در طبقه قطری 10 سانتی متر مشاهده گردید. کلاسه قطری 35 تا 60 سانتی متر بیشترین فراوانی تعداد زخم را داشت، اما اندازه زخم ها در کلاسه قطری 65 تا 90 سانتی متر بزرگ تر بودند. 5/72 درصد از زخم های تنه درختان عمیق تر از پوست مشاهده شد. بیشتر زخم ها در ارتفاع کمتر از 1 متر تنه درختان ایجاد شده بودند. 7/21 درصد زخم ها اندازه کوچک تر از 10 سانتی متر مربع، 8/34 درصد اندازه ای بین 10 تا 50 سانتی متر مربع، 4/30 درصد اندازه ای بین 50 تا 200 سانتی متر مربع و 1/13 درصد اندازه ای بزرگ تر از 200 سانتی متر مربع داشتند. زخم های ناحیه کنده درختان در اندازه کوچک اما با شدت زیاد و عمیق ولی زخم های بالای 1 متر تنه درختان در اندازه بزرگ و سطحی ایجاد شده بودند. درختان روشنایی پسند مانند افرا و توسکا آسیب دیدگی بیشتری داشتند. این صدمات در اثر عملیات چوب کشی به وجود آمدند. طراحی و احداث استاندارد مسیرهای چوب کشی براساس شیوه مدیریت تک گزینی می تواند در کاهش صدمات بهره برداری به درختان باقی مانده در جنگل ناهمسال بسیار مؤثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: تک گزینی، جمع آوری، مسیر چوب کشی، جنگل ناهمسال
  • ایمان اکبرپور، حسین سالتی، احمدرضا سراییان صفحه 73
    در این پژوهش قابلیت مرکب زدایی کاغذ روزنامه باطله به روش متداول شیمیایی و تاثیر استفاده از فرآیندهای شستشو، شناورسازی به طور مجزا و ترکیبی بر ویژگی های نوری و ظاهری کاغذهای ساخته شده بررسی شد. نتایج به دست آمده از اندازه گیری ویژگی های نوری و ظاهری کاغذهای ساخته شده نشان داد که با تیمار شیمیایی 20 دقیقه و استفاده از یک مرحله شستشو، حداکثر درجه روشنی 9/50 درصد ایزو، حداقل درجه زردی 8/14 درصد ایزو، درجه ماتی 6/97 درصد ایزو، تعداد ذرات مرکب 507 و سطح ذرات مرکب mm2/m2 5/2205 حاصل می شود. زمانی که فقط از فرآیند شناورسازی جهت مرکب زدایی استفاده شد، درجه ماتی به 99 درصد ایزو بهبود یافت، اما کاغذهای به دست آمده دارای درجه روشنی کمتر و درجه زردی تعداد و سطح ذرات مرکب بیشتری بودند. همچنین نتایج به دست آمده از اندازه گیری تعداد و سطح ذرات مرکب در دو سمت توری و رویی کاغذهای به دست آمده نشان داد که سمت توری کاغذها تعداد ذرات مرکب بیشتر و سطح ذرات مرکب کمتری دارند. با توجه به شواهد به دست آمده از ویژگی های نوری و ظاهری کاغذهای ساخته شده از مرکب زدایی کاغذهای روزنامه باطله، استفاده از فرآیند شستشو در مرحله جداسازی ذرات مرکب اثربخشی و کارآمدی بیشتری دارد و کاغذهای حاصل از ویژگی های نوری و ظاهری مطلوب تری برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: کاغذ روزنامه باطله، مرکب زدایی، فرایند شستشو، فرآیند شناورسازی، ویژگی های نوری، ویژگی های ظاهری
  • جلیل کرمی، شعبان شتایی جویباری*، سیدمحسن حسینی صفحه 89

    تصاویر ماهواره ای با توان تفکیک مکانی بالا همانند IKONOS می توانند اطلاعات مفیدی را برای مدیریت بهتر منابع زمینی تولید نمایند. برای اثبات این کارآیی لازم است تا پژوهش هایی در موضوع های مختلف انجام شود. در این پژوهش جهت ارزیابی کاربرد تصاویر ماهواره IKONOS در تهیه نقشه نوع پوشش سبز شهری، از تصاویر چند طیفی و پانکروماتیک ماهوارهIKONOS سال 1384 منطقه یک تهران استفاده شد. پس از بررسی کیفیت داده ها، تصاویر به روش چند جمله ای و با استفاده از نقاط کنترل زمینی و مدل رقومی ارتفاع با میانگین خطای ریشه مربعات کمتر از 2/0 پیکسل تصحیح هندسی شدند. ادغام تصاویر چند طیفی با تصویر پانکروماتیک با استفاده از تکنیک مولفه های اصلی انجام گرفت. شاخص های معروف گیاهی نظیر NDVI، VI، GNDVI و TNDVI از طریق نسبت گیری باندها ایجاد گردیدند. با توجه به بازدیدهای زمینی، منطقه مورد مطالعه به 4 طبقه غیرجنگل، پهن برگ، سوزنی برگ و چمن تقسیم شد. برای هر کلاسه تعدادی نقاط تعلیمی (20 درصد) و واقعیت زمینی (80 درصد) با استفاده از سیستم موقعیت یاب جهانی و عکس های هوایی جمع آوری گردید. پس از انتخاب نمونه های تعلیمی از طریق معیارهای تفکیک واگرایی مناسب ترین مجموعه 4 باندی به عنوان مناسب ترین باندهای لازم برای طبقه بندی انتخاب شدند. طبقه بندی به روش نظارت شده با استفاده الگوریتم حداکثر احتمال و روی مناسب ترین باندها صورت گرفت. برای هر طبقه تعداد زیادی نقاط به عنوان نقاط واقعیت زمینی با استفاده از سیستم GPS جمع آوری گردیدند. ارزیابی صحت نتایج طبقه بندی با استفاده از نقاط کنترل زمینی صورت گرفت. نتایج ارزیابی صحت نشان داد که میزان صحت کلی و ضریب کاپا به ترتیب 87 درصد و 80/0 می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده طبقات غیرجنگل، پهن برگ، سوزنی برگ و چمن به ترتیب 59 درصد، 17 درصد، 23 درصد و 1 درصد سطح منطقه را به خود اختصاص داده اند. بر اساس نتایج این پژوهش می توان نتیجه گرفت که داده های ماهواره IKONOS با انتخاب باندهای مناسب جهت تهیه نقشه پوشش سبز اراضی و نقشه گستره جنگل های شهری دارای کارآیی مناسبی می باشند و از آن می توان به عنوان ابزاری مناسب در مدیریت و برنامه ریزی بهینه پوشش سبز شهری در دوره های مختلف زمانی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پوشش سبز شهری، IKONOS، شاخص های گیاهی، ادغام، طبقه بندی، شهر تهران
  • جمشید قربانی، عاطفه رضایی، نصرت الله صفاییان، رضا تمرتاش صفحه 105
    وجود اطلاعات پایه در مورد روش های مختلف اندازهگیری پوشش گیاهی میتواند به محققان در تصمیمگیری برای اندازهگیری و ارزیابی پوشش گیاهی کمک نماید. در این پژوهش 5 روش فاصلهای برآورد تراکم گیاهان (نزدیک ترین فرد، نزدیک ترین همسایه، زوج های تصادفی، ربعی (یک چهارم متمرکز) و زاویه منظم) در 3 تیپ Artemisia sieberi، Juncus littoralis و Punica granatum در استان مازندران از نظر دقت، صحت و زمان نمونه گیری مورد مقایسه قرار گرفتند. در هر تیپ شمارش کامل گونه غالب در سطح 5000 مترمربع انجام و به عنوان تراکم واقعی در نظر گرفته شد. سپس روش های فاصله ای در قالب نمونه گیری تصادفی- سیستماتیک به کار گرفته شدند. نتایج نشان داد که روش های فاصلهای در هر منطقه و بین مناطق، برآورد متفاوتی از تراکم را نشان دادند. در تیپ درمنه دشتی روش زاویه منظم دارای حداقل ضریب تغییرات بوده و در تیپ سازوی ساحلی دو روش نزدیک ترین فرد و زوج تصادفی از ضریب تغییرات کمتری برخودار بوده اند. در تیپ انار وحشی روش نزدیک ترین همسایه کمترین ضریب تغییرات را داشته است. از نظر صحت در دو تیپ درمنه دشتی و سازوی ساحلی روش های نزدیک ترین فرد، زوج تصادفی و ربعی از اشتباه معیار کمتری برخودار بودند. در تیپ انار وحشی روش های نزدیک ترین فرد و ربعی اشتباه معیار کمتری داشتند. در تیپ درمنه دشتی روش ها از نظر کارآیی به هم نزدیک بوده اما در تیپ سازوی ساحلی دو روش نزدیک ترین فرد و زوج های تصادفی و در تیپ انار وحشی روش نزدیک ترین همسایه دارای کارآیی بهتری نسبت به سایر روش ها بودند.
    کلیدواژگان: روش نزدیک ترین فرد، روش نزدیک ترین همسایه، روش زوج های تصادفی، روش نقطه مرکز یک چهارم، روش زاویه منظم
  • فاطمه تقی زاده مفتی کلایی، محمدرضا ماستری فراهانی، ابوالقاسم خزاییان صفحه 121
    این پ‍ژوهش به منظور بررسی اثر استریفیکاسیون بر روی زبری سطح نمونه های چوبی صنوبر دلتوئیدس انجام گرفت. چوب صنوبر بدون حضور کاتالیزور و حلال در دماها و زمان های مختلف با دو انیدرید اسید کربوکسیلیک با زنجیر خطی (انیدرید استیک یا انیدرید پروپیونیک) اصلاح گردید. تحت شرایط متفاوت، درصد افزایش وزن های (WPGs) مختلف به دست آمد. در این پژوهش از روش پروفیلومتری (تکنیک سوزنی) به منظور اندازه گیری 3 پارامتر زبری سطح (Ra، Rz، Rt) نمونه های اصلاح شیمیایی شده استفاده گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که در اثر اصلاح چوب با انیدرید استیک و انیدرید پروپیونیک زبری سطح چوب افزایش می یابد و میزان این افزایش، صرف نظر از نوع انیدریدهای مورد مطالعه، به میزان درصد افزایش وزن بستگی دارد.
    کلیدواژگان: اصلاح شیمیایی چوب، انیدرید اسید کربوکسیلیک، انیدرید استیک، انیدرید پروپیونیک، زبری سطح، صنوبر دلتوئیدس
  • مائده سیار، اصغر طارمیان صفحه 133
    در این پژوهش، تاثیر شکل گیری چوب کششی در گونه تبریزی (P.nigra) بر ویژگی های آناتومی آن مطالعه شد. تراکم عناصر آوندی و اشعه چوبی در واحد سطح (N/mm2)، قطر آوندها و ابعاد اشعه چوبی در چوب کششی و نرمال اندازه گیری گردید. هم چنین، شکل گیری لایه ژلاتینی در سلول های فیبری چوب کششی بررسی شد. نتایج نشان داد که فراوانی و قطر آوندها در چوب نرمال بیشتر از چوب کششی است. در مقابل، تراکم اشعه چوبی در چوب کششی بیشتر بود. برخلاف طول اشعه چوبی، پهنای اشعه در چوب کششی در مقایسه با چوب نرمال بیشتر بوده است. مطالعات میکروسکوپ الکترونی نیز نشان داد که حفره سلولی بیشتر فیبرهای چوب کششی با لایه ژلاتینی مسدود هستند. یکی از دلایل وقوع تغییرات در ویژگی های آناتومی چوب کششی، واکنش درخت به تنش های رشد است.
    کلیدواژگان: چوب گونه تبریزی، ویژگی های آناتومی، چوب نرمال، چوب کششی و لایه ژلاتینی
  • مرضیه فلاح نیا، علی رفیقی، احمدرضا سراییان صفحه 145
    در این پژوهش اثر فاصله کاشت بر مرفولوژی الیاف چوب افرا پلت بررسی شد. به این منظور از هر تیمار شامل فاصله های کاشت درختان افرا پلت به ابعاد 1×1، 5/1×5/1 و 2×2 متر، 4 اصله درخت از جنگل آموزشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان (شصت کلاته گرگان) قطع گردید و فاکتورهایی مانند ارتفاع و رویش سالانه قطری درختان، طول، قطر و ضخامت دیواره الیاف بر روی آنها اندازه گیری شد. برای اندازه گیری ویژگی های مرفولوژیکی الیاف، تراشه هایی از دوایر سالانه از سمت مغز به پوست تهیه شده و سپس با استفاده از روش فرانکلین وابری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش فاصله کاشت، ارتفاع و میزان رویش سالانه قطری درختان افرا پلت افزایش می یابد. نتایج به دست آمده از اندازه گیری و مقایسه میانگین طول، قطر و ضخامت دیواره الیاف درختان با فاصله کاشت های مختلف و 3 ارتفاع مختلف آن ها (30/1 متر، 50 درصد و 75 درصد ارتفاع درخت) اختلاف معنی دار آماری در سطح 1 درصد خطای آزمایش را نشان نداد. ولی ملاحظه شد که با افزایش فاصله کاشت، طول الیاف افزایش و قطر و ضخامت آنها کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: فاصله کاشت، مرفولوژی الیاف، وابری الیاف، روش فرانکلین، افراپلت
|
  • A. Jahan Latibari, R. Hossienpour, R. Farnood, A. Tajdini, S.J. Sepidehdam Page 1
    The influence of chemical consumption on fiber and strength properties of pulp produced using rapeseed stem is evaluated. Three dosages of NaOH (4, 8, 12%) and four dosages of Na2SO3 (8, 10, 12, 14) were applied and treatment duration and temperature were kept constant as 15 minutes and 125ºC. L/W was 7/1. Screened and total yield of pulps were measured as 57-63% and 60.1-68.95%, respectively. The residual lignin and holocellulose in the pulp varied between 19.75-23.8% and 70.1-73.1%, respectively. The unrefined freeness of the pulps were measured as 330-652 ml CSF which were reduced to 194-301 ml CSF after treatment at 1000 revolution in PFI mill. The fiber classification indicated that the portion of R-100 is amounting to 46.3-53% which did not change after refining. Tensile index was measured as 13.25-15.05 Nm/g which was improved to 14.9-17.79 Nm/g upon refining. However, the tear index was not altered as the pulp was refined and it was remained as 3.07-4.36 mNm2/g. The burst index was fairly low as 1-1.3 kPa.m2/g which after refining increased to 2 kPa.m2/g.
  • D. Azadfar, F. Ghorbani Page 21
    Fagus orientalis is one of the most important species in the northern Iranian forests. Regeneration establishment is created by canopy opening resulted from the mortality of overstorey trees. The opening area has a significant effect on survival and growth of seedlings. The present research focused on determining optimum canopy opening area for natural Beech stands at Shastkola forest, also the effect of the opening areas on environmental factors, affecting on net photosynthesis rate and leaf characteristics. All stages of the research procedures have been replicated in both managed (by selection method) and natural (control) stands. The field categorization of canopy opening areas indicated that there were seven classes of canopy closure and also seven canopy opening areas ranging from 9 to 53 m2. Leaf growth characteristics and net photosynthesis rate were evaluated in each of the canopy opening areas by LCA3 and compared by variance analysis and Duncan test. Also the mean opening area per hectare was 1338 and 1957m2 per hectare for the control and managed sections, respectively. The results indicated that the mean opening area per hectare and opening area above each regeneration area of Beech stands were the major factors in controlling photosynthesis condition in such a way that seedlings establishment in the areas with smaller average opening area per hectare and larger opening area above the regeneration areas exhibit higher net photosynthesis rate per unit leaf area and also for the total net photosynthesis rate. The research also indicated that there was non-significant relationship between leaf area and opening areas in the control section but significant negative correlation in the managed section.
  • S.A. Razavi Page 41
    The aim of this study is comparison of soil characteristics and biodiversity in plantation of bald Cypress and Caucasian Alder forest stands in Kludeh region (Mazandaran Province). In order to study biodiversity in forest stands and control region, 10 sample plots (Releve) were selected and the name and abundance of plant species of the forest floor were recorded. Biodiversity of herbal plants were tested by two species richness indexes (Simpson, Shannon-Winner) and evenness indexes (Simpson, Smith-Wilson). In order to investigate soil chemical and physical properties, soil were taken at 0-15, 15-30 and 30-50 cm depths in forest stands and control region. Each soil sample was analyzed for texture, pH, organic carbon, total nitrogen and two nutrients element (K, P). The results showed that the diversity indexes of Simpson and Shannon-Wiener and evenness index of Smith-Wilson in Caucasian Alder stand is higher than bald Cypress stand. On the other hand, Simpson’s evenness index did not show statistical significantly difference in forest stands. Other results also showed that the minimum amount of K and the maximum C/N ratio were observed in 30-50 and 0-15 cm depths of bald Cypress stand, respectively, and the minimum C/N ratio was observed in 30-50 cm depth of Caucasian Alder stand. Totally, bald Cypress stand declines the biodiversity and soil fertility but, Caucasian Alder stand reduces C/N ratio and increases the nitrogen amount.
  • F. Tavankar, A. Eslam Bonyad, B. Majnunian, A. Iranparast Bodaghi Page 57
    AbstractLogging damages to residual trees can reduce stand sustainability and bole quality. This study assessed the logging damage to trees following ground-based logging system in Asalem-Nav forest area. In this forest area, silviculture method is single selection cutting. After logging operation, field survey was done to collect data of residual stand damage. After exploitation, the condition of trees (species, dbh, safe, damaged or destroyed) and characterization of bole wounds (place, size and severity) were determined in 34 round shaped sample plots using systematic sampling method. The results showed that 13.2% of residual trees were damaged and 2.3% were destroyed. Most of the destroyed trees observed to be categorized in 10cm diameter class. Diameter class of 35 to 60 cm had more number of wounds, but wound sizes were larger in 65 to 90 cm diameter class. 72.5% of wounds were occurred ticker than bark. Most of the wounds were occurred on tree heights lower than 1 m. 21.7% of wounds were less than 10 cm2, 34.8% between 10-50 cm2, 30.4% between 50-200 cm2 and 13.1% more than 200 cm2. The wounds on the stump level occurred in small size and deep, but wounds on upper than 1 m in large size and superficial. The trees such as Acer and Alder had more damages. These damages caused by skidding operation. Designing and standard construction of skid trails based on selective logging method can be very useful to reduce logging damages to remaining trees in uneven aged forest
  • Akbarpour, H. Resalati, A.R. Saraeian Page 73
    In this study, deinkability of old newspaper by conventional method and the effect of washing, flotation and combined washing/flotation processes were investigated on optical and superficial properties of the produced papers. The results from measuring of the optical and superficial properties indicated that using chemical treatment time of 20 minute and one stage washing resulted the papers with the highest brightness degree of 50.9% ISO and the lowest yellowness degree of 14.8% ISO, opacity degree of 97.8% ISO, dirt count of 507 and dirt area of 2205.5 mm2/m2. When the flotation process applied solely to deinking, opacity degree was improved to 99% ISO while the papers produced had lower brightness and higher yellowness, dirt count and dirt area. Also, the results obtained from distribution and the area of ink particles on both wire and felt sides of the papers showed that wire side of papers contained the higher ink count and ink area. With regard to the results obtained from optical and superficial properties of the made papers from deinking of old newspaper, application of washing process has more efficiency for removing of ink particles compared to flotation or combined washing and flotation processes, and the made papers have more desirable optical and superficial properties.
  • J. Karami, Sh. Shataee Joibary, S.M. Hosseini Page 89

    High-resolution imagery such as IKONOS satellite can produce useful information for many resource management applications. We investigated the capability of Pan and multi spectral IKONOS imagery of one region of Tehran dated from 2005 in urban vegetation management and mapping of green cover. After data quality of images for radiometric noises, the images were geometrically corrected by polynomial method using GCPS and DEM with less than 0.2 pixel RMSe. Fusion of multi spectral and panchromatic images was done using PCA method. Some suitable vegetation indices including NDVI, VI, GNDVI and TNDVI were generated by rationing transformations on the main bands. Based on the field checking of the study area, four classes of urban green cover types including non-forested area, broad-leaved forest, needle-leaved forest, and grass were considered. For each class, some points were sampled for training (20%) and accuracy assessment (80%) of classification using GPS and aerial photos. The best band selection was done using divergence index. The classification was done by maximum likelihood algorithm on the four best bands. The accuracy assessment of classification results was accomplished using 80 percent of rest sample points. The results of accuracy assessment showed that overall accuracy and kappa coefficient were 87% and 0.80, respectively. According to the results, the non-forested area, deciduous, coniferous vegetations and grasses covered 59%, 17%, 23% and 1% of the study area, respectively. Results of this research exposed that IKONOS imagery has capability for mapping the urban vegetation covers and can produce useful information for managing urban vegetation covers in different time periods.

  • Ghorbani A. Rezaei, N. Safaeian, R. Tamartash Page 105
    Primary information about different methods of vegetation sampling is important to researchers to decide about their sampling. In this study we applied five distance methods (closest individual, nearest neighbor, random pairs, point-centered quarter and angle orderd) to estimate plant density in three vegetation types including Artemisia sieberi, Juncus littoralis and Punica granatum in Mazandaran, Iran. Methods were compared according to their precision, accuracy, and efficiency. In each vegetation type total number of above dominant species (A. sieberi, J. littoralis and P. granatum) was counted in an area of 5000 m2 as actual density. Then five distance methods were applied under random-systematic sampling method. The results showed that in A. herba-alba angle orderd method had minimum coefficient variation (cv) but for J. littoralis closest individual and random pair methods showed minimum cv. For P. granatum the least cv was found in closest neighbor method. Based on the accuracy, for A. herba-alba and J. littoralis least standard error of the mean was found in three methods (closest individual, random pair, and point-centered quarter). Two of these methods (closest individual and point-centered quarter) showed also least standard error of the mean for P. granatum. For A. herba-alba all methods showed more or less the same efficiency but for J. littoralis closest individual and random pairs and for P. granatum closest neighbor had better efficiency than other methods.
  • F. Taghizade Moftikolayi, M.R. Masteri Farahani, A. Khazayian Page 121
    This study was carried out to investigate the effect of esterification on the surface roughness of eastern cottonwood. Eastern cottonwood was modified without using any catalyst and solvent at different temperatures and times with two linear chain carboxylic acid anhydrides (acetic anhydride or propionic anhydride). Different weight percentage gains (WPGs) were obtained at different conditions. In this study, stylus method was employed to evaluate the surface roughness parameters (Ra, Rz, Rt) of the chemically modified samples. The result showed that the surface roughness of wood is increased zby modification with acetic and propionic anhydrides, and disregarding the anhydride type, the amount of the increase is dependent on WPGs.
  • M. Sayar, A. Tarmian Page 133
    In this research, the effect of tension wood formation in Populus nigra on its anatomical characteristics was studied. Vessel element and ray frequency (N/mm²), vessel diameter and ray dimensions were measured in both normal and tension wood. Furthermore, the formation of gelatinous layer (G-layer) in the fibers of tension wood was studied. The results showed that the vessel proportion and diameter in normal wood were greater than those in tension wood but ray proportion in tension wood was higher. Unlike ray length, ray width in tension wood was greater than that in normal wood. The SEM studies also revealed that most of the fiber cell lumens in tension wood were blocked by gelatinous layer. The tree response to growth stresses is one of the main causes for anatomical variation in tension wood.
  • M. Fallahnia, A. Rafighi, A.R. Saraeyan Page 145
    This research was conducted to investigate the effect of planting space on fiber morphology of Acer velutinum. In this work, from each treatment including planting space of 1×1, 1.5×1.5 and 2×2 meters, four trees were cut from Shastkalateh plantation of Gorgon University and factors such as length and annual diametrical growth of trees as well as length, diameter and wall thickness of fibers were measured. Strands prepared from annual rings from the core to bark and then defiberation performed using Franklin method to analyze morphological properties. The results showed that increasing planting space, led to increased length and annual diametrical growth of the trees. Results of the measurement and comparison of trees’ fiber length, diameter and wall thickness in various planting space and three different heights of the trees (1.5 meter, 50% and 75% of trees’ height) showed no significant differences at the one percent statistical error level. However, by increasing of the planting space, length of fibers increased, and their diameter and wall thickness decreased.