فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال هجدهم شماره 2 (تابستان 1390)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال هجدهم شماره 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی بیات کشکولی، علی رفیقی، محمد دهمرده صفحه 1
    کشورهای برتر تولیدکننده فرآورده های چوب و کاغذ جهان با این بررسی مشخص می شوند. شناسایی این کشورها اهمیت زیادی در تجارت این فرآورده ها دارد. رتبه بندی مناطق مختلف جهان با محاسبه درصد و میانگین میزان تولید انواع فرآورده های آن ها و همچنین براساس آمار ده ساله (77-1386) انتشاریافته سازمان فائو انجام شد. نتایج نشان داد که درصد تولید بیش تر محصولات در طی دوره مطالعه ثابت بوده است. کشورهای توسعه یافته جهان مانند آمریکا، کانادا، چین و آلمان در تولید بیش تر محصولات رتبه بالایی دارند و حتی میزان تولید اغلب فرآورده های کشورهای آمریکا و کانادا به تنهایی با قاره های دیگر جهان اختلاف جزئی دارند. این کشورها روند تولید خود را همانند سال های قبل از 1377 حفظ کرده اند. افزایش برداشت جهانی چوب گرد پهن برگان زیادتر از چوب گرد سوزنی برگان می باشد ولی تولید جهانی چوب گرد صنعتی پهن برگ در سال های آخر دوره مطالعه کم تر و چوب گرد صنعتی سوزنی برگ بیش تر شده است. برخی کشورهای آسیایی مانند اندونزی و مالزی تمایل به تولید ثانویه به جای مواد خام داشته اند، و این کشورها در تولید محصولاتی مانند اوراق فشرده چوب، خمیر و کاغذ در دوره مطالعه جزو ده کشور برتر جهان می باشند.
    کلیدواژگان: تولید جهانی، فرآورده های چوب و کاغذ، تولیدکنندگان برتر
  • ابوالفضل کارگرفرد صفحه 25
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر گرادیان مصرف چسب بر خواص فیزیکی و مکانیکی تخته خرده چوب و همچنین کاربرد پسماندهای لیگنوسلولزی به دست آمده از هرس باغات مرکبات در تولید این محصول انجام شده است. با استفاده از 4 گرادیان مصرف چسب صفر، 2، 4 و 6 درصد بین لایه سطحی و میانی (10-10، 11-9، 12-8 و 13-7) و استفاده از 2 زمان پرس 4 و 5 دقیقه، 24 تخته خرده چوب آزمایشگاهی ساخته شد. ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته ها اندازه گیری و نتایج به دست آمده در قالب طرح کامل تصادفی و با استفاده از آزمون فاکتوریل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که تخته های ساخته شده با مصرف چسب 11 درصد در لایه سطحی و 9 درصد در لایه میانی (گرادیان مصرف چسب 2 درصد)، دارای بیش ترین مقاومت خمشی بوده اند. همچنین با افزایش گرادیان مصرف چسب، مدول الاستیسیته تخته های ساخته شده بهبود یافته و در گرادیان مصرف چسب 6 درصد، این ویژگی به حداکثر رسیده است. به علاوه، با افزایش گرادیان مصرف چسب از صفر به 2 درصد به طور معنی داری به چسبندگی داخلی تخته ها افزوده شده است. با این حال با افزایش بیش تر گرادیان مصرف چسب، مقدار چسبندگی داخلی تخته ها کاهش یافته و به حداقل می رسد. واکشیدگی ضخامت تخته ها نیز با افزایش گرادیان مصرف چسب از صفر به 2 درصد در حد معنی داری بهبود یافته که با تغییرات چسبندگی داخلی تخته ها در این شرایط هماهنگی دارد.
    کلیدواژگان: تخته خرده چوب، چوب مرکبات، گرادیان مصرف چسب، مقاومت خمشی، چسبندگی داخلی
  • اصغر طارمیان، امیر سپهر، وحید گل محمدی، هادی غلامیان صفحه 41
    در این مطالعه، تاثیر تیمار نانوذرات نقره بر سرعت خشک شدن و گرادیان نهایی رطوبت چوب صنوبر بررسی شد. برای این منظور، تخته های صنوبر (P. nigra) به ابعاد مقطع 100×70 سانتی متر و ضخامت های اسمی 25 و 50 میلی متر، به دو روش اسپری و غوطه وری و با دو غلظت سوسپانسیون نانونقره (20 و 100 پی پی ام) تیمار شدند. سپس، تخته ها در یک کوره آزمایشگاهی و به روش جابه جایی هوای گرم در دمای خشک 60 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 40 درصد، خشک شده و برای محدود کردن شار رطوبت در ضخامت تخته ها، 4 سطح از تخته ها با رزین اپوکسی پوشانده شد. همچنین، الگوی توسعه گرادیان دما در ضخامت تخته ها طی خشک شدن بررسی گردید. نتایج نشان داد که برخلاف تخته های شاهد، در تخته های تیمار شده با نانوذرات به ویژه تخته های غوطه ور شده در نانونقره 100 پی پی ام، گرادیان معکوس دما توسعه پیدا می کند. تخته های 50 میلی متری تیمار شده با نانوذرات نقره 100 پی پی ام در مقایسه با تخته های شاهد از گرادیان رطوبت همگن تری برخوردار بودند؛ ولی تفاوتی بین سایر تیمارها با تخته های کنترل مشاهده نشد. به رغم توسعه گرادیان معکوس دما در ضخامت تخته های تیمار شده، تفاوت معنی داری در نرخ خشک شدن بین تخته های شاهد و تیمار شده مشاهده نشد. بنابراین، می توان گفت که در فرآیند چوب خشک کنی در دمای متوسط، گرادیان دما را نمی توان به عنوان نیروی رانش مهم در حرکت رطوبت در نظر گرفت و جریان توده ای آب آزاد ناشی از گرادیان دما (اثر سورت) قابل چشم پوشی است.
    کلیدواژگان: سرعت خشک شدن، نانونقره، گرادیان رطوبت، گرادیان دما، چوب خشک کنی
  • محمدعلی حسین، سید محمد جواد سپیده دم، احمد جهان لتیباری، آژنگ تاج دینی صفحه 57
    در این پژوهش خمیرکاغذسازی سودا و سودا- آنتراکینون از ساقه ذرت با اعمال مقادیر مختلف قلیائی و زمان پخت، مورد مطالعه قرار گرفت. متوسط طول، قطر و ضخامت دیواره سلولی الیاف ساقه ذرت به ترتیب 03/1 میلی متر، 64/23 میکرومتر و 26/5 میکرومتر اندازه گیری شد و مقادیر مواد استخراجی الکل- استن حل، سلولز، لیگنین، مواد قابل حل در هیدروکسید سدیم 1 درصد و خاکستر به ترتیب 15، 2/51، 23، 95/45 و 2 درصد تعیین گردید. خمیرکاغذسازی سودا با استفاده از هیدروکسید سدیم در 4 مقدار (12، 14، 16 و 18 درصد)، زمان پخت در 2 سطح (15 و 30 دقیقه)، در دمای 145 درجه سانتی گراد (ثابت) انجام گرفت. در فرایند سودا- آنتراکینون، مقدار مصرف آنتراکینون در تمام موارد 1/0 درصد در نظر گرفته شد. پس از تجزیه و تحلیل نتایج خمیرکاغذهای تهیه شده، دو خمیرکاغذ با قلیائی 12 و 18 درصد، زمان پخت 15 دقیقه و دمای 145 درجه سانتی گراد به ترتیب به عنوان خمیرکاغذ غیرقابل رنگ بری و قابل رنگ بری انتخاب شدند. افزودن این مقدار آنتراکینون اثر معنی داری بر ویژگی های خمیرکاغذ نداشت اما اثر آن بر ویژگی های مقاومتی کاغذ از نظر آماری معنی دار بود. نتایج بررسی کاغذهای دست ساز نشان داد که خمیرکاغذ تولید شده با 18 درصد قلیائی، 1/0 درصد آنتراکینون، 15 دقیقه زمان پخت با طول پاره شدن (میانگین) 21/8 کیلومتر و شاخص مقاومت به کشش (میانگین) 59/80 نیوتن در متر بر گرم نسبت به دیگر شرایط خمیرکاغذسازی از مقاومت های بهتری برخوردار بود. شاخص مقاومت به پاره شدن خمیرکاغذ تولید شده با 12 درصد قلیائی، 1/0 درصد آنتراکینون و زمان پخت 15 دقیقه، 6/10 میلی نیوتن در مترمربع بر گرم اندازه گیری شده است. میانگین شاخص مقاومت به ترکیدن خمیرکاغذ تولید شده با 18 درصد قلیائی، زمان پخت 15 دقیقه و بدون مصرف آنتراکینون (معادل 47/5 کیلوپاسکال در مترمربع بر گرم) از مقاومت های بهتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: ساقه ذرت، سودا، آنتراکینون، بازده
  • مرتضی عبدالله بیک مرندی، حسین رسالتی، احمدرضا سراییان، محمدهادی آریایی منفرد صفحه 73
    در این پژوهش تاثیر استفاده از آنزیم زایلاناز تجاری در پیش رنگ بری خمیر کرافت باگاس بررسی گردید. آنزیم زایلاناز به دست آمده از قارچ Trichoderma viride در مقادیر 5، 10، 25 و 50 واحد و سطح زمانی 2 ساعت بر خمیر کاغذ تاثیر داده شد و سپس رنگ بری خمیر با توالی 2ED1D (دی اکسید کلر 4، 6، 8 و 10 درصد + استخراج قلیایی + دی اکسید کلر 2 درصد بر حسب کلر فعال) انجام گردید. نتایج نشان داد که تیمار آنزیمی موجب افزایش معنی دار (01/0P<) درجه روشنی، ماتی و کاهش معنی دار (01/0P<) درجه زردی، عدد کاپا و میزان دور پالایش برای رسیدن به درجه روانی مشخص خمیرهای رنگ بری شده شد. بیش ترین درجه روشنی و ماتی و کم ترین عدد کاپا مربوط به تیمار آنزیمی U25 می باشد، که به ترتیب اختلاف معنی داری در حدود 1/13، 46/1 درصد و 23/2 واحد در مقایسه با تیمار شاهد دارد. کم ترین درجه زردی خمیرهای رنگ بری شده مربوط به تیمار آنزیمی U50 می باشد که اختلاف معنی داری در حدود 32/7 درصد در مقایسه با تیمار شاهد دارد. با توجه به نتایج به دست آمده، تیمار آنزیمی U25 به عنوان تیمار بهینه آنزیمی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: باگاس، خمیر کرافت، آنزیم زایلاناز، ویژگی های نوری، زیست رنگ بری
  • علی قاسمیان، منصور غفاری، ایمان اکبرپور * صفحه 89

    در این پژوهش به دلیل مشکلات موجود در رابطه با رسوب سیلیکات سدیم و کاهش عمر مفید دستگاه ها و تجهیزات، مرکب زدایی شیمیایی کاغذهای روزنامه باطله با استفاده از کمپلکس آلی پلی هیدروکسیل آکریلیک اسید و نمک سدیم (با نام تجاری Sulvy-x) به جای سیلیکات سدیم در فرمول بندی مواد شیمیایی مورد بررسی قرار گرفت. Sulvy-x در 4 سطح 3/0، 5/0، 7/0 و 9/0 درصد براساس وزن خشک کاغذ باطله به کار گرفته شده و مرکب زدایی شیمیایی انجام شد. تاثیر درصدهای مختلف Sulvy-x بر ویژگی های نوری و فیزیکی خمیرکاغذ مرکب زدایی شده در مقایسه با خمیرکاغذ شاهد (خمیرکاغذ روزنامه بازیابی شده با 2 درصد سیلیکات سدیم) بررسی شده و میزان مصرف بهینه این ماده تعیین گردید. نتایج به دست آمده از مقایسه ویژگی های نوری کاغذهای ساخته شده نشان داد که با افزایش مصرف Sulvy-x تا 9/0 درصد، درجه روشنی کاغذ تا 9/50 درصد ایزو افزایش یافته و درجه زردی تا 9/11 درصد ایزو کاهش می یابد. همچنین درصدهای کم تر Sulvy-x مصرفی (3/0 درصد) بیش ترین درجه ماتی (6/98 درصد) را نتیجه داده است. نتایج به دست آمده از مقایسه ویژگی های فیزیکی کاغذها نشان داد که با افزایش درصد مصرف Sulvy-xتا 9/0 درصد، ضخامت کاغذ به حداقل مقدار 8/109 میکرومتر کاهش یافته و مقادیر بیش تر Sulvy-x در مرکب زدایی، کاغذهای با دانسیته بیش تر را نتیجه داده است. بیش ترین دانسیته 546/0 گرم بر سانتی مترمکعب با استفاده از 9/0 درصد Sulvy-x مشاهده شد. همچنین مرکب زدایی کاغذ روزنامه باطله با استفاده از 3/0 و 7/0 درصد Sulvy-x به طور مشابه خمیرهای کاغذ با بیش ترین درجه روانیCSF، 9/447 میلی لیتر را نتیجه داد. به طورکلی استفاده از مقادیر مختلف Sulvy-x در مقایسه با خمیرکاغذ شاهد کاغذهای با درجه روشنی مشابه، درجه ماتی بیش تر و ضخامت کم تر را نتیجه داده است. با توجه به نتایج اشاره شده در بالا، با استفاده از 9/0 درصد Sulvy-x در فرآیند مرکب زدایی می توان کاغذهای با درجه روشنی و دانسیته بیش تر، درجه زردی کم تر و درجه ماتی مطلوبی تولید کرد.

    کلیدواژگان: کاغذ روزنامه باطله، مرکب زدایی شیمیایی، کمپلکس آلی Sulvy، x، ویژگی های نوری، ویژگی های فیزیکی
  • الیاس افرا، حسین رسالتی صفحه 103
    در این پژوهش به بررسی اثر جزءجزءسازی خمیرکاغذ OCC بر بهبود ویژگی های مقاومتی کاغذ به دست آمده پرداخته شده است. خمیرکاغذ OCC به وسیله یک غربال فشاری و تحت شرایط عملیاتی بهینه کارآیی جزءجزءسازی براساس مطالعات قبلی، به دو جزء خمیرکاغذ عبوریافته (خمیر الیاف کوتاه) و خمیرکاغذ وازده غربال (خمیر الیاف بلند) تفکیک گردید. سپس جزء الیاف بلند خمیرکاغذ پالایش و با نسبت های مختلف با جزء الیاف کوتاه آن بازترکیب شده و از خمیرکاغذ با نسبت های ترکیبی مختلف، خمیرکاغذ ورودی اولیه و خمیرکاغذ خالص الیاف بلند پالایش شده نمونه های کاغذ دست ساز تهیه گردید. نتایج به دست آمده از آزمون های فیزیکی و مقاومتی نشان داد که با افزودن تا 50 درصد خمیرکاغذ الیاف کوتاه به خمیرکاغذ الیاف بلند پالایش شده، مقاومت های مکانیکی کاغذهای به دست آمده از خمیرهای کاغذ بازترکیبی از مقاومت های خمیرکاغذ OCC اولیه بیش تر خواهد شد. این واقعیت بیانگر اثر مثبت عمل جزءجزءسازی در افزایش قابلیت پالایش پذیری خمیرکاغذ و بهبود مشخصه های مقاومتی کاغذ می باشد. از طرفی با حذف 50 درصد از خمیرکاغذ اولیه (خمیرکاغذ الیاف کوتاه) از دور پالایش، ظرفیت عملیاتی فرایند پالایش در واحد زمان افزایش قابل ملاحظه و انرژی مصرفی پالایش نیز کاهش قابل ملاحظه ای خواهد یافت.
    کلیدواژگان: غربال سازی، مقاومت های مکانیکی، خمیرکاغذ OCC
  • رامین فارسی، سیداحمد میرشکرایی صفحه 117
    گردو درختی پهن برگ است که به صورت دست کاشت در باغات و به صورت خودرو در مناطق کوهستانی کشور یافت می شود. در این پژوهش جداسازی و شناسایی ترکیبات شیمیایی به دست آمده از پیرولیز چوب گردو بررسی شد. پیرولیز چوب گردو در راکتور بستر ثابت و در دمای 350 درجه سانتی گراد و در جو نیتروژن به مدت 20 دقیقه انجام پذیرفت. جداسازی و شناسایی ترکیبات در نمونه های استخراج شده با مشتق سازی توسط بیس تری متیل سایلیل تری فلوئورو استامید و استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی و طیف سنجی جرمی و مطالعه طیف های جرمی انجام شد. در مجموع 10 ترکیب شناسایی شدند. فراوان ترین ترکیب موجود لووگلوکوزان و آلفا L- گالاکتوفورانوزید بود که به میزان 49 درصد مواد مشتق شده را تشکیل می دهند. این ترکیبات به ترتیب از پیرولیز سلولز و همی سلولز موجود در دیواره سلول چوبی که پیش ترکیب اصلی در تشکیل دیواره سلول می باشند به دست آمده است. سایر مواد شناسایی شده مهم در دمای 350 درجه شامل، سایلان، 1- متوکسی- 3- (2- فنیل اتنیل)- بنزن، 1،2،3- بوتان تری ال، تری کوزان، پروپانوئیک اسید و اکتا متیل تری سیلوکسیان بود.
    کلیدواژگان: پیرولیز، چوب گردو، راکتور بستر ثابت، کروماتوگرافی گازی، طیف سنج جرمی
  • گزارش کوتاه علمی
  • حامد یونسی کردخیلی، سعید کاظمی نجفی * صفحه 129

    در این پژوهش روند جذب آب و بخار آب و همچنین تاثیر سازگارکننده مالئیک انیدرید پلی پروپیلن (MAPP) بر این روند در چندسازه چوب- پلاستیک مقایسه شد. به این منظور چندسازه چوب- پلاستیک با استفاده از 60 درصد الیاف چوب و 40 درصد پلی پروپیلن با و بدون مالئیک انیدرید ساخته شد. سپس نمونه هایی به ابعاد 1×5/2×5/2 سانتی متر تهیه و پس از خشک کردن در آون، در داخل آب مقطر و در معرض بخار آب (دما 100 درجه سانتی گراد) قرار داده شدند. رفتار جذب آب و بخار آب و همچنین واکشیدگی ضخامت طولانی مدت این چندسازه تا رسیدن به نقطه اشباع، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد چندسازه هایی که در معرض بخار آب قرار گرفتند دارای میزان جذب بخار آب و واکشیدگی ضخامت بیش تری در مقایسه با چندسازه های غوطه ور شده در آب مقطر می باشند. افزودن 2 درصد سازگارکننده مالئیک انیدرید نیز موجب کاهش قابل توجهی در میزان جذب آب و بخار آب و همچنین واکشیدگی ضخامت در چندسازه چوب- پلاستیک گردید.

    کلیدواژگان: ماده مرکب پلی پروپیلن، الیاف چوب، سازگارکننده، جذب آب، بخار آب، واکشیدگی ضخامت
|
  • A. Bayatkashkoli, A. Rafighi, M. Dahmardeh Page 1
    Important producer countries of wood and paper products are identified by this study. Identification of these countries is Important for trade of wood and paper products. Ranking of different regions of the world was done using mean values of the production based on FAO 10 years reports from 1998 to 2007. Results showed that the production value for the major part of the products was almost constant during the studied period. Developed countries such as: USA, Canada, China and Germany were the foremost producers of wood and paper products and even the production rate of USA and Canada is slightly lower than the total production of all other countries of the world. These countries have kept their production rate as the years before 1998. The global harvesting of non-coniferous round woods was higher than coniferous round woods, but world production of the non-coniferous industrial round woods became less than that of coniferous industrial round woods in the last years of the studied period. Some Asian countries such as Indonesia and Malaysia have been willing to produce secondary products instead of raw materials. These countries are among the 10 top countries in manufacturing of the products such as wood-based panels and pulp and paper in the studied time period.
  • A. Kargarfard Page 25
    The purpose of this reseach was to examine the influence of resin consumption gradient and press time on the physical and mechanical properties of particleboard produced from citrus tree residues. Four resin consumption gradients; 0, 2, 4 and 6% difference between surface and core layers (10-10%, 11-9%, 12-8% and 13-7%) and two press times of 4 and 5 minutes were applied and totally 24 laboratory boards were produced. The mechanical and physical properties of boards were measured and the results were analyzed using ANOVA method. The results showed that applying the resin consumption gradient of 2%, the MOR of the boards was improved. However, MOE of the boards increased as the resin consumption gradient increased and the maximum was observed at 6% resin gradient. The results indicated that at resin consumption gradient of 2%, higher IB was reached which was significantly different compared to other resin gradients, but at higher resin consumption gradients lower IB was measured. The thickness swelling of the boards showed irreversible behavior to IB of the boards and as the resim consumption raised to 2%, lower thickness swelling was observed which was significantly different with other resin consumption gradients and further improvement was not observed at higher resin gradients.
  • A. Tarmian, A. Sepehr, V. Golmohammadi, H. Gholamiyan Page 41
    In this study, the effect of nano-silver (Ag) treatment on the drying rate and final moisture gradient of poplar wood was investigated. Poplar (Populous nigra) boards with green dimensions of 100×70×50 and 20 mm were treated with nano-silver (Ag) suspension by spraying and immersion method. Two concentrations of nano-silver suspension, including 20 and 100 ppm were used. Then, the boards were conventionally dried at a constant dry-bulb temperature of 60 oC and relative humidity of 40%. The boards were coated on their four surfaces using epoxy resin to confine the moisture transfer along the board thickness. In addition, the temperature gradient along the board thickness was measured during drying. Results showed that in contrast to control samples, in the nanoparticles-treated boards, particularly those immersed in 100 ppm nano-silver, a reverse temperature gradient developed. The moisture gradient in the 50 mm-thick boards treated by 100 ppm nano-silver was more homogenous than that in control boards; however, no difference was found between the other treated boards and control boards. Despite reverse temperature gradient through the thickness of treated boards, there was no significant difference in drying rate between the control and treated boards. Thus, it can be claimed that in the medium temperature wood drying process, the temperature gradient cannot be considered as a driving force for moisture transfer and therefore the bulk flow due to temperature gradient (Soret effect) can be neglected.
  • M.A. Hossein, M.J. Sepidehdam, A. Jahan-Latibari, A. Tajdini Page 57
    Soda and soda-AQ pulping of corn stalk applying different charges of active alkali and pulping time was studied. The average value of fiber length, diameter and cell wall thickness were measured as 1.03 mm, 23.64 µm and 5.26 µm, respectively. The content of alcohol-acetone extractives, cellulose, lignin, extractives soluble in 1% NaOH and ash content of corn stalk were determined as 15%, 51.2%, 23%, 45.95% and 2%, respectively. Pulping with four levels of sodium hydroxide (12, 14, 16 and 18%, based on NaOH), and two cooking times (15 and 30 minutes) and constant cooking temperature at 145 ºC was performed. 0.1% AQ was added to soda/AQ cooking liquor. After analyzing the pulping yield and kappa number, two pulps were selected (NaOH; 12, 18%, cooking time; 15 minutes and cooking temperature; 145 ºC) as brown and bleachable stock, respectively. Eventhougth addition of 0.1% AQ showed no significant effect on pulping yield, but its effect on paper strength properties was significant. The result of handsheet evaluation revealed that the strength of pulp produced applying 18% NaOH, 0.1% AQ, and 15 minutes pulping time with breaking length of 8.21 km, and 80.59 N.m/g tensile index was superior to other pulping conditions. The tear index of the pulp produced applying 12% NaOH, 0.1% AQ and 15 minutes pulping time was determined as 10.60 mNm2/g. The burst index of pulp produced using 18% NaOH, 15 minutes pulping time without AQ addition, was the highest.
  • M. A.B. Marandi, H. Resalati, A.R. Saraeian, M.H. Aryaie Monfared Page 73
    The effect of commercial xylanase enzyme in prebleaching of bagasse kraft pulp was investigated. Xylanase enzyme from Trichoderma viride was added to pulp at various doses of 5, 10, 25 and 50 IU/g pulp for reaction time 2h and then the enzyme treated pulp was bleached in D1ED2 sequences (using Dioxide chlorine 4, 6, 8, 10% + Alkaline extraction + Dioxide chlorine 2% as active chlorine). The results showed that enzymatic treatment improved brightness and opacity and decreased yellowness, kappa number and revolution of refiner for given freeness of bleached pulp significantly (P<0.01). Maximum of brightness and opacity and minimum of kappa number were related to 25IU/g pulp treatment, which had about 13.1%, 1.46% and 2.23 unit significant difference in comparison with those of the control sample, respectively. Minimum of yellowness was related to 50IU/g pulp treatment which had about 7.32% significant difference as compared with control sample. Regard to the obtained results, the 25IU/g pulp treatment could be suggested as optimum treatment.
  • A. Ghasemian, M. Ghafari, I. Akbarpour Page 89

    Due to the problems of deposition of sodium silicate on the equipment and decrease of the service age of implements, deinking of old newspaper was accomplished using organic complex of Sulvy-x in place of sodium silicate. Sulvy-x was used at four levels of 0.3, 0.5, 0.7 and 1% on the basis of oven dry waste paper and chemical deinking was done. The effect of various charges of Sulvy-x was investigated and on optical and physical properties of deinked pulp compared with those of control sample (ONP recycled using 2% sodium silicate) and its optimum usage was determined. The results of optical properties showed that the brightness of paper increased to 50.8 %ISO and the yellowness decreased to 11.96 %ISO by increasing of Sulvy-x charge up to 0.9%. Also, lower charge of Sulvy-x (0.3%) resulted the highest opacity of 98.63 %ISO. The results of physical properties indicated that the caliper of paper reduced to a minimum value of 109.8 µm. Higher charges of Sulvy-x in deinking process resulted the paper with the higher density. The highest density of 0.546 g/cm3 was observed using 0.9% Sulvy-x. Also, deinking of old newspaper with 0.3% and 0.7% Sulvy-x resulted the pulps with the highest freeness as 435 ml, CSF. In general, using different amount of Sulvy-x in place of sodium silicate resulted the papers with similar brightness, higher opacity and lower caliper compared to those of control sample. However, the paper with higher brightness and density, lower yellowness and desirable opacity could be produced using 0.9% Sulvy-x in chemical deinking of old newspaper.

  • E. Afra, H. Resalati Page 103
    This study sougth to the effect of OCC pulp fractionation on produced paper strength properties improvement. Using a pressure screen, OCC pulp was devided to tow distinct fractions of accept ratio (short fibers) and reject ratio (long fibers) in accordance with optimum condition of fractionation based on the previous studies. In the next stage, long fiber stream was refined and recombined with short fiber stream based on different ratios. Then, hansheets were made of notified recombined pulp, inlet OCC pulp and refined long fiber pulp samples. The results of physical and mechanical tests showed that by increasing short fiber ratio up to 50%, strength properties of produced paper were higher than those of inlet OCC pulp. This indicates the positive effect of fractionation on increasing pulp refining potential and paper strength properties improvement. On the other hand, by not refining 50% of the inlet OCC pulp (short fiber stream), operation capacity of refining process and refining energy consumption increases and decreases, respectively.
  • R. Farsi, S.A. Mirshokraee Page 117
    Walnut is a hardwood tree which covers a wide area of the plantation forest and gardens. The objective of this study was the separation and identification of compounds produced from pyrolysis of walnut wood at fixed bed reactor under an inert gas atmosphere (nitrogen) at 350 oC for 20 minutes. The separation and identification of compounds from bio-oil treated with N,o-bis (tri methyl sailil) tri fluoro acetamid (BSTFA) were done by using gas chromatography/ mass spectroscopy (GC/MS(technique. Ten compounds were totally identified. The most important compound identified in wood at this range was levoglucosan and α-L-galactofuranosid. The other important compounds observed at 350 oC were propanoic acid, tetracozan, octamethyltrisiloxane, sailan, 1, 2, 3 butan triol and Tetracosane.
  • H. Younesi Kordkheili, S. Kazemi Najafi Page 129

    In this research, water and steam absorption behavior and also effect of maleic anhydride polypropylene (MAPP) on these behaviors in wood fiber-polypropylene composite were compared. For this purpose, the composites were manufactured from 60% fibers and 40% polypropylene in presence and absence of MA. The oven dried samples with dimensions of 2.5×2.5×1 cm were immersed in distilled water and exposed to water steam. Long-term water and steam absorption and thickness swelling of the composites were studied. The results showed that the composites exposed to water steam exhibited higher water absorption and thickness swelling than those immersed in water. The addition of 2% MA decreased steam and water absorption and thickness swelling in studied composites.