فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال نوزدهم شماره 2 (تابستان 1391)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال نوزدهم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زینب رودی، حمید جلیلوند*، امید اسماعیل زاده صفحه 1

    برای تعیین گروه های بوم شناختی در پارک جنگلی سی سنگان و بررسی ارتباط آن ها با متغیرهای خاک، بخش ذخیره گاه پارک به مساحت 5/543 هکتار مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 46 قطعه نمونه به روش سیستماتیک- انتخابی با سطح 400 مترمربع (20×20 متر) برای برآورد پوشش گیاهی درختی، درختچه ای و علفی به نحوی در سطح عرصه پیاده شدند که در توده های شمشادی آمیخته، خالص و غیرشمشادی تقریبا به تعداد مساوی قرار گرفتند همچنین ویژگی های خاک شامل اسیدیته، رطوبت، هدایت الکتریکی، آهک، کربن آلی، نیتروژن کل، فسفر و پتاسیم قابل جذب، اجزای بافت خاک (رس، سیلت و شن) و C/N در هر قطعه نمونه در دو عمق 15-0 و 30-15 سانتی متر مورد اندازه گیری قرار گرفتند. پوشش گیاهی به روش TWINSPAN طبقه بندی و سپس گروه های بوم شناختی منطقه مشخص شد که نتیجه آن شکل گیری سه گروه مورد اشاره در بالا بوده است. پس از طبقه بندی رویشگاه محاسبه ارزش شاخص گونه ها برای معرفی گونه های شاخص هر اجتماع گیاهی با استفاده از روش IV انجام پذیرفت. بررسی معنی داری متغیرهای خاک در داخل گروه ها با روش تجزیه واریانس و مقایسه میانگین دانکن انجام پذیرفت و برای تحلیل گرادیان فاکتورهای خاک از روش PCA استفاده شد. نمایش قطعات نمونه در تحلیل DCA و PCA نشان داد که قطعات نمونه هر گروه گیاهی در کنار یکدیگر قرار گرفته و تشکیل گروه های متمایزی را می دهند. مجموع تجزیه و تحلیل های آماری صورت گرفته در ارتباط با ویژگی های خاک و گروه های بوم شناختی نشان داد که اسیدیته، پتاسیم قابل جذب، هدایت الکتریکی، درصد کربن آلی، نسبت کربن آلی به نیتروژن کل، رطوبت و بافت خاک از ویژگی های اصلی تغییرپذیری در گروه های بوم شناختی منطقه می باشند.

    کلیدواژگان: گروه گونه های بوم شناختی، TWINSPAN، DCA، PCA، شمشاد
  • علیرضا مهدیانی، حشمت الله حیدری، رامین رحمانی، داوود آزادفر صفحه 23
    مطالعه ساختار جنگل، امروزه از مباحث مورد توجه و ضروری به ویژه در راستای اهداف جنگل شناسی نزدیک به طبیعت است. گرچه بررسی های ساختار جنگل به طورکلی در جنگل های کوهستانی و ارتفاعات فوقانی جنگل های شمال کاملا بدیع می باشد، ولی شناسایی ساختار توده های اوری به عنوان جنگل های حفاظتی واقع در شرایط سخت کلیماتیک و حساس، امری مهم و ضرورتی انکارناپذیر است. با آگاهی و مدیریت صحیح می توان زمینه استقرار یک زادآوری مناسب و پایداری این رویشگاه ها را برای نسل بعد فراهم نمود. در این پژوهش سه منطقه از رویشگاه های اوری که از تخریب کم تری برخوردار بودند در سطح ارتفاعات استان گلستان (منطقه درازنو، شیرین آباد و لوه) انتخاب و در هر رویشگاه چهار قطعه نمونه یک هکتاری (100×100 متر) به صورت انتخابی تعیین و اطلاعات مربوط به ساختار جنگل در این مناطق اندازه گیری و ثبت شد. در هر پلات به منظور بررسی زادآوری، 4 میکروپلات 225 مترمربعی (15× 15 متر) در چهار گوشه پلات تعیین گردید. در داخل میکروپلات ها فراوانی زادآوری در کلاسه های قطری و ارتفاعی به تفکیک گونه ثبت گردید. در ضمن در هر یک از توده ها یک پلات مستطیل شکل به مساحت 1000 مترمربع (50 × 20 متر) به عنوان شاخص کل توده برای ترسیم ساختارهای افقی و عمودی انتخاب و در هر پلات همه درختان با ارتفاع بیش از 3/1 متر آماربرداری شدند. داده ها با از استفاده از نرم افزارهای مناسب (مانند Excel و SPSS) تجزیه و تحلیل و با استفاده از نرم افزار SVS، ساختار توده ها ترسیم شد. نتایج این پژوهش نشان داد که گونه اوری با حضور چشم گیر خود در رویشگاه 1 (منطقه درازنو - کردکوی) و رویشگاه 2 (ارتفاعات منطقه شیرین آباد- علی آباد) به عنوان گونه اصلی و غالب تیپ نمود می یابد. در رویشگاه 3 لوه، اوری به عنوان گونه همراه توده پراکنش دارد. توده اوری دررویشگاه 1 وضعیت بهتری نسبت به دو رویشگاه دیگر دارد به نحوی که در این رویشگاه، حداکثر تاج پوشش توده جنگلی 61 درصد (5/76 درصد سهم اوری و 5/23 درصد سهم سایر گونه ها)، سطح مقطع برابر سینه 12/42 متر مربع در هکتار، میانگین قطر برابر سینه توده 80 سانتی متر و میانگین ارتفاع درختان توده 5/14 متر به دست آمده است. نمودارهای توزیع تعداد در طبقات قطری توده ها نشانگر توده های ناهم سال منظم است ولی به جز رویشگاه 1، وضعیت دیگر رویشگاه ها از نظر زادآوری بسیار ضعیف و نگران کننده هستند. نتایج به دست آمده از آزمون F برای مقایسه میانگین های قطر برابر سینه، ارتفاع درختان، حجم سرپا و رویه زمینی رویشگاه های مورد مطالعه نشان داد که در سطح 5 درصد اختلاف معنی داری بین رویشگاه ها مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: ساختار جنگل، گونه اوری، ویژگی های رویشگاهی، زادآوری، استان گلستان
  • ناصر مهاجر، سیدزیدالله میرکاظمی صفحه 43
    شناخت مراحل توالی و خصوصیات کمی و کیفی توده های طبیعی راش در این قسمت از جنگل های شمال این امکان را فراهم می سازد که دخالت های جنگل شناسی مناسبی را اتخاذ نمود تا اصل استمرار تولید و پایداری جنگل حفظ شود. این مطالعه در توده های طبیعی راش طرح جنگل داری وطنا در ارتفاع 1300 متری در 15 قطعه نمونه 1 هکتاری با اندازه گیری مشخصه های کمی، کیفی و تعیین مراحل توالی هر یک از قطعات بر روی 1814 اصله درخت انجام شد. نتایج مشخصه های کمی این توده ها نشان داد که براساس آمیختگی گونه ها، تیپ توده در طرح جنگل داری وطنا، راش- ممرز، ساختار توده ناهم سال نامنظم است. متوسط تعداد در هکتار 122 اصله، متوسط رویه زمینی 44/32 مترمربع در هکتار، متوسط ضریب قد کشیدگی و ضریب انبوهی کلاسیک به ترتیب 38/69 و 39/0 می باشد. ارتفاع غالب توده 69/34 متر، میانگین ارتفاع تنه 43/11 متر، میانگین ارتفاع تاج 9/ 15 متر، میانگین قطر تاج 6/ 8 متر و حجم آن 454 سیلو در هکتار است. نتایج مشخصه های کیفی توده نشان داد 25/59 درصد تنه درختان بدون عیب و 75/40 درصد دارای عیب، 25/54 درصد تاج درختان متقارن و 75/45 درصد آن ها نامتقارن است. همچنین نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که بیش ترین سطح این توده در مرحله تحولی تخریب قرار دارد، مرحله تحولی اولیه به ندرت مشاهده می گردد و مرحله تحولی اپتیمال نیز به نسبت بیش تر از مرحله توالی اولیه است.
    کلیدواژگان: راش، خصوصیات کمی و کیفی، توالی توده های طبیعی راش، استان گلستان
  • مرضیه رئیسی، علی اکبر عنایتی، کاظم دوست حسینی، کامبیز پورطهماسی صفحه 59
    در این پژوهش تاثیر تکنیک لایه ای کردن تخته خرده چوب با استفاده از چوب صنوبر، بر کیفیت سطح مورد بررسی قرار گرفت. عوامل متغیر شامل: تفاوت در نوع خرده های چوب لایه سطحی (جنگلی و صنوبر)، مقدار رزین (8 و 10 درصد) و زمان پرس (4 و 5 دقیقه) بوده است. ویژگی مورد بررسی در این پژوهش زبری سطح تخته خرده چوب سه لایه بوده است، که در واقع نشان دهنده وضعیت پروفیل ناهمواری در سطح می باشد و در بسیاری از کاربردها دارای اهمیت است. نتایج نشان داد که حضور خرده چوب صنوبر در لایه های سطحی، به طور معنی داری سبب بهبود ویژگی کیفیت سطح تخته ها می گردد. اثر زمان پرس بر کیفیت سطح تخته ها به طور معکوس، معنی دار بوده است، به طوری که افزایش زمان پرس موجب کاهش صافی سطح گردید. از طرفی با افزایش مقدار رزین از 8 به 10 درصد در لایه های سطحی، همه عامل های بیان کننده کیفیت سطح تخته به طور قابل ملاحظه ای بهبود یافتند. لازم به ذکر است که نمونه های ساخته شده بار 8 درصد چسب در لایه سطحی، دارای صافی سطح بالاتر از مقادیر ارایه شده در استاندارد مربوط به این گونه تخته ها بوده اند و اختلاف معنی داری بین تخته های یاد شده و تخته های ساخته شده با 10 درصد چسب و سطوح دارای خرده چوب صنوبر وجود ندارد. در نهایت می توان گفت که تخته های ساخته شده با خرده چوب صنوبر و 8 درصد رزین در لایه سطحی و زمان پرس 4 دقیقه به عنوان بهترین تیمار از نظر دست یابی به کیفیت سطح مطلوب شناخته شدند.
    کلیدواژگان: لایه ای کردن، تخته خرده چوب، صنوبر، زبری سطح
  • سمیه نامداریان، محمدرضا دهقانی فیروزآبادی، حسین رسالتی صفحه 75
    در این مطالعه سینتیک خمیر کاغذسازی سودا از پوست، مغز و تمام ساقه کنف رقم 7615 بررسی گردید. مقدار لیگنین کلاسون و لیگنین محلول در اسید مغز کنف به ترتیب 2/17 و 3 درصد و از پوست آن 5/8 و 85/3 درصد براساس وزن خشک ماده اولیه تعیین شد. خمیر کاغذسازی به روش سودا تحت شرایط مقدار قلیایی؛ 40 گرم بر لیتر (بر حسب هیدروکسید سدیم و براساس وزن خشک ماده اولیه)، نسبت مایع پخت به ماده اولیه؛ 20 به 1، دماهای بیشینه پخت 170-140 درجه سانتی گراد (بسته به ماده اولیه) و زمان پخت 1500-0 دقیقه (بسته به دمای بیشینه و ماده اولیه) برای پوست (Bast)، مغز (core) و مخلوط پوست و مغز انجام گرفت. نتایج نشان داد که لیگنین زدایی در پوست و مغز کنف طی سه فاز صورت می گیرد و انرژی فعال سازی مورد نیاز برای لیگنین زدایی در فاز نهایی برای مغز و پوست به ترتیب 53/94 و 89/85 کیلو ژول بر مول می باشد. ثابت سرعت لیگنین زدایی فاز نهایی برای مغز در دماهای 155، 160 و 170 درجه سانتی گراد به ترتیب 4-10×39، 4-10×70 و 4-10×93 یک بر دقیقه و برای پوست در دماهای 140، 145، 150 و 155 درجه سانتی گراد به ترتیب 4-10×30، 4-10×41، 4-10×53 و 4-10×73 یک بر دقیقه و برای مخلوط پوست و مغز کنف در دمای 155 درجه سانتی گراد، 4-10×50 یک بر دقیقه به دست آمد. برای خمیر کاغذسازی از مخلوط پوست و مغز کنف، دمای 155 درجه سانتی گراد توصیه می گردد زیرا در این دما فازهای 2 و 3 در پوست و مغز قابل مشاهده اند.
    کلیدواژگان: کنف، خمیرسازی سودا، لیگنین زدایی، ثابت سرعت، انرژی فعال سازی
  • مریم مصلحی، هاشم حبشی، فرهاد خرمالی صفحه 91
    آب شویی درختان عامل مو ثر در افزایش عناصر غذایی خاک در کوتاه مدت می‎باشد و شدت آن تحت تاثیر عوامل متعددی در حال تغییر می‎باشد. در این پژوهش تاثیر فصول مختلف بر دینامیک کاتیون‎های بازی (سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم) از طریق آب شویی تاج و پوشش کف گونه راش، در توده آمیخته راش- ممرزستان در سری یک طرح جنگلداری دکتر بهرام‎نیا استان گلستان مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های تاج‎بارش و آب عبوری از پوشش کف طی یک سال (1/10/87 تا 1/10/88) بعد از هر بارندگی جمع آوری گردید. نمونه های به دست آمده از آب شویی تاج و پوشش کف، از نظر غلظت و مقدار کاتیون‎ها بین فصول مختلف با استفاده از روش آماری آنالیز واریانس یک طرفه مقایسه شدند. نتایج نشان داد در آب شویی تاج‎ مقدار همه کاتیون‎ها به جز منیزیم در فصول مختلف، در سطح 5 درصد از اختلاف معنی‎داری برخوردار بودند. همچنین در آب شویی پوشش کف، همه عناصر در فصول مختلف در سطح 5 درصد دارای اختلاف معنی‎داری بودند. بیش ترین و کم ترین میزان آب شویی در تاج و پوشش کف در فصول مختلف و مجموع فصل‎ها متعلق به پتاسیم (11/112 و 75/65 کیلوگرم در هکتار در مجموع چهار فصل) و منیزیم (1/6 و 5/4 کیلوگرم در هکتار در مجموع چهار فصل) بود. درختان با افزایش عناصر غذایی محلول در خاک به‎ویژه در تابستان و پاییز زمانی که خاک خشک و رقابت شدید است، منجر به کاهش رقابت بین درختان و موجودات زنده و در نهایت افزایش بازده محصول می‎گردد. بنابراین اطلاع از شدت آب شویی در فصول مختلف برای برنامه های مدیریتی- اقتصادی برای استفاده بهینه از آب شویی، مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: تغییرات فصلی، کاتیون‎های بازی، آب شویی، راش
  • فاضل چهره، محمدرضا ماستری فراهانی، علیرضا صادقی ماهونک صفحه 105
    هدف اصلی این مطالعه تعیین اثر تیمار حرارتی چوب صنوبر دلتوئیدس با روغن کلزا، بر روی ثبات ابعادی آن بود. برای این منظور، نمونه های بدون عیب از برون چوب صنوبر دلتوئیدس با ابعاد 2×2×2 سانتی متر تهیه شدند. تیمار حرارتی نمونه های صنوبر با استفاده از دایجستر محتوی روغن کلزا در دماهای 180، 200 و 220 درجه سانتی گراد و دو زمان 2 و 4 ساعت انجام پذیرفت. تغییرات وزن و حجم نمونه ها در اثر تیمار حرارتی در روغن اندازه گیری شد. نمونه های تیمار حرارتی شده و تیمار حرارتی نشده (شاهد) برای مدت 5 روز در آب غوطه ور شدند، سپس میزان جذب آب و تغییرات ابعادی آن ها اندازه گیری شد. وزن نمونه های تیمار حرارتی شده، افزایش و حجم آن ها کاهش یافت. بین کاهش حجم نمونه ها و افزایش زمان و دمای تیمار رابطه خطی برقرار بود. تیمار حرارتی با روغن کلزا سبب بهبود ثبات ابعاد چوب صنوبر شد. با افزایش دما و زمان تیمار، اثر ضدواکشیدگی (ASE) افزایش یافت، به طوری که در دمای 220 درجه سانتی گراد و زمان 4 ساعت، میزان ASE، 69 درصد بود. جذب آب نمونه های تیمار حرارتی شده کاهش یافت، به طوری که جذب آب نمونه های تیمار شده در دمای 220 درجه سانتی گراد و زمان 4 ساعت، 7/135 درصد کم تر از نمونه های شاهد بود.
    کلیدواژگان: تیمار حرارتی، روغن کلزا، صنوبر دلتوئیدس، ثبات ابعادی
  • مراد محمود کیا، محمدرضا ماستری فراهانی، حسین رسالتی صفحه 119
    در این مقاله تاثیر پروپیونیلاسیون بر مقاومت به هوازدگی چوب صنوبر دلتوئیدس مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های آزمایشی در شرایط مختلف دمایی و زمانی پروپیونیله شدند و به مدت 180 روز در معرض هوازدگی طبیعی قرار داده شدند. رنگ چوب پروپیونیله شده قبل و پس از 40، 80 و 180 روز هوازدگی مورد اندازه گیری قرار گرفت. زبری سطح نمونه ها قبل و بعد از 180 روز هوازدگی، اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل آماری در سطح اعتماد 95 درصد با استفاده از آزمون کراسکال والیس نشان داد که در اثر تیمار چوب صنوبر با انیدرید پروپیونیک، تغییر رنگ در اثر هوازدگی (خاکستری شدن) به طور معنی داری کاهش یافت؛ با افزایش درصد افزایش وزن از 3/7 به 4/16، میزان تغییر رنگ به طور معنی داری کاهش یافت. در پایان دوره هوازدگی، زبری سطح نمونه های تیمار شده با درصد افزایش وزن 4/16 درصد، کم تر از نمونه های شاهد بود اما این تفاوت معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: هوازدگی، پروپیونیله شدن، تغییر رنگ، زبری سطح، درصد افزایش وزن
  • محمد فرج اللهپور، کاظم دوست حسینی، محمد لایقی صفحه 131
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر نانوکلوئیدهای نقره و مس بر ضریب هدایت حرارتی تخته خرده چوب صورت گرفت. برای این منظور نانوکلوئیدها با غلظت 4000 (ppm) در چهار سطح 0، 5، 10 و 15 درصد به همراه چسب مصرفی در ساخت تخته خرده چوب مورد استفاده قرار گرفتند، سپس ضریب هدایت حرارتی تخته های ساخته شده در چهار سطح دما (45، 50، 55 و 60 درجه سانتی گراد) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطوح استفاده از نانوکلوئیدها، ضریب هدایت حرارتی افزایش می یابد و نمونه های دارای نانوکلوئید نقره در شرایط یکسان دارای ضریب هدایت حرارتی بالاتری نسبت به نمونه های دارای نانوکلوئید مس می باشند. با افزایش دما ضریب هدایت حرارتی تخته خرده چوب افزایش می یابد و همچنین تاثیر حضور نانوکلوئید بر افزایش ضریب هدایت حرارتی با بالا رفتن دما بیش تر می شود. افزایش ضریب هدایت حرارتی صفحات فشرده چوبی به عنوان فاکتوری مثبت در فرآیند تولید آن ها مورد توجه قرار گرفته که می تواند موجب بهبود خواص کاربردی، کاهش هزینه ها و افزایش بازدهی تولید این فراورده ها گردد.
    کلیدواژگان: تخته خرده چوب، نانوکلوئید نقره، نانوکلوئید مس، ضریب هدایت حرارتی
  • سیدمحمود کاظمی، شمس الدین بالاپور، فاطمه رضایی صفحه 143
    گونه های درختی تندرشدی مانند سپیدار نقش مهمی در تامین مواد اولیه چوبی دارند و از این رو مطالعه سازگاری آن با شرایط آب و هوایی و تاثیر شرایط آب و هوایی بر رویش این گونه های چوبی مهم به نظر می رسد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر متغیرهای آب و هوایی شامل دما و بارندگی بر رویش سالانه سپیدار بود و جمع آوری نمونه های رویشی در جنگل کاری های اطراف ساری انجام گرفت. با استفاده از مته رویش سنج از 10 درخت و از هر درخت 2 نمونه در ارتفاع برابر سینه انتخاب شد. نمونه ها برای اندازه گیری و آنالیز آماده شدند. پهنای دوایر سالانه به کمک برنامه گرافیکی CorelDrow اندازه گیری و سپس به کمک روش های آنالیز دوایر سالانه مورد بررسی قرار گرفت. طول سری زمانی از سال 1360 تا سال 1387 (27 سال) ثبت شد. به کمک برنامه COFECHA مقادیر اندازه گیری شده کنترل و با استفاده از برنامه ARSTAN شاخص دوایر سالانه محاسبه شد. در نهایت گزارش آماری برنامه بیانگر حساسیت 25 درصدی شاخص دوایر سالانه به عوامل محیطی بود و میانگین همبستگی بین نمونه ها 5/0 یا 50 درصد محاسبه شد. مقادیر سری زمانی دوایر سالانه به صورت شاخص با مقادیر بارندگی و دمای هوای ثبت شده در ایستگاه های منطقه مورد مقایسه قرار گرفت. نتیجه ارزیابی نشان داد که افزایش درجه حرارت در اوایل تابستان (ماه جولای) رویش سپیدار را محدود کرده و بارندگی اوایل بهار (آوریل) بر رویش آن اثر مثبت داشت. بنابراین سپیدار گونه درختی حساس به درجه حرارت زیاده بوده و در شرایط خشک و کم آبی رویش آن کاهش می یابد و به این جهت تامین نیاز آبی می تواند رویش سالانه و حجم چوب تولیدی را در سال و در واحد سطح افزایش دهد.
    کلیدواژگان: سپیدار، حلقه رویش سالانه، دما و بارندگی
  • مرضیه فلاح نیا، علی رفیقی صفحه 153
    در این پژوهش اثر فاصله کاشت بر روی خصوصیات فرم تنه درخت مانند مخروط شدگی، برون مرکزی، درصد بیضوی شدگی و همچنین مقادیر ارتفاع، رویش قطری و رویه زمینی درختان بررسی شد. به این منظور از هر تیمار شامل فاصله های کاشت درختان افرا پلت به ابعاد 1×1، 5/1×5/1 و 2×2 متر 4 اصله درخت از جنگل آموزشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان (شصت کلاته گرگان) قطع گردید و اثر متغیر های بالا بر روی آن ها مطالعه شد. نتایج این پژوهش نشان داد با افزایش فاصله کاشت میزان رویش قطری سالانه درختان افرا پلت به طور معنی داری افزایش یافت. همچنین بیش ترین مقدار رویه زمینی درختان مربوط به فاصله کاشت 2×2 متر و کم ترین مقدار آن مربوط به فاصله کاشت 1×1 متر بود. گرچه افزایش فاصله کاشت ارتفاع درختان، مخروط شدگی، معایب برون مرکزی و بیضوی شدن تنه را افزایش داد ولی اختلاف معنی داری را پدید نیاورد.
    کلیدواژگان: فاصله کاشت، رویش قطری سالانه، مخروط شدگی، برون مرکزی، بیضوی شدگی و رویه زمینی
  • علیرضا قمی، محمدرضا کاوسی صفحه 161
    ذخیره گاه جنگلی سرونوش به وسعت 195 هکتار در 23 کیلومتری جنوب فاضل آباد گرگان واقع شده است. گونه غالب این ذخیره گاه یعنی درخت نوش می باشد که رویشگاه های آن به صورت طبیعی و بومی در شمال ایران وجود دارند. با بررسی به عمل آمده مشاهده گردید که تعداد زیادی از پایه های سرو نوش دچار ضعف فیزیولوژیک شده اند. روی بیش تر درختان منطقه گل سنگ درخت زی تورنابئا وجود داشت. نتایج نشان داد که میزان خشکیدگی شاخه های آلوده به گل سنگ در قطرها و سنین مختلف متفاوت است و همچنین با افزایش تراکم گل سنگ، رویش درختان کاهش چشم گیری پیدا کرده اند.
    کلیدواژگان: گل سنگ درخت زی، تورنابئا، سرو نوش، رویش
|
  • Z. Roodi, H. Jalilvand, O. Esmaeilzadeh Page 1

    In order to determine the ecological groups in Sisangan Forest Park and study its relationship with soil variables, reserve area of the park (approximately 543.5 hectare) were evaluated. Total 46 systematic-selected sample plots, about 400 m2 (20×20 m) for estimation of tree, shrub and herb vegetations in the field of mixed Bux tree, pure stands and non-Bux were almost equal numbers were selected. TWINSPAN vegetation analysis program was used to classify ecological groups which resulted formational of three above mentioned groups. After site classification, indicator species values were accounted by IV method. Soil acidity, moisture content, electrical conductivity, organic carbon, total nitrogen, available phosphorus and potassium, soil texture and ratio of organic carbon to total nitrogen in each plot at the depth of 0-15 and 15-30 cm were determined. Significant consideration of soil variables within groups, one-way analysis of variance and Duncan’s group mean comparison range were applied; and for gradient analysis of soil factors PCA was used. Sample plots in PCA and DCA showed that each samples of plant groups were stayed closed together and they form the idiosyncratic groups. Statistical analysis showed that soil acidity, available potassium, electrical conductivity, organic carbon, ratio of organic carbon to total nitrogen, moisture content and soil texture are the basic characteristics’ variability in ecological region.

    Keywords: Ecological species groups, TWINSPAN, DCA, PCA, Buxus hyrcana Pojark
  • A.R. Mahdiani, H. Heydari, R. Rahmani, D. Azadfar Page 23
    Study of forest structure is one of the basic requirements to achieve the objectives of close to nature silvicultural treatments. The study of forest structure in northern parts of the country is a new and important approach, besides more attention should be paid on the necessity of the structure of local oak forests, due to the harsh environment and its sensitivity. For the purpose of this research, three representative sites were carefully selected after a concise field and map recognition at the Golestan province mountainous forests (Derazno, Shirinabad, and Loveh). At each site, 4 sample plots with one hectare area (100×100 m) were established according to a random systematic design. In addition, at four parts of each sample plot a subplot (15×15 m) were determined for regeneration study. At each main plot, a 20×50 m plot was also established for further study of vertical and horizontal profile. The statistical packages used for all analyses were SPSS-and SVS. Results showed that, Quercus macranthera is the dominant species at site one (Derazno, Kordkoy) and site two (Shirinabad-Aliabad). Maximum crown canopy was 61% of the total (76.5% and 23.5% for Quercus macranthera and other species, respectively). At Derazno site, a more favorable condition compared to the other sites were observed. Stand mean diameter and height were 80 cm and 14.5 m, respectively. Stands diameter distributions showed an uneven-aged shape. The main issue was the fact that the regeneration density was not enough; except for site one at Derazno. The comparison of mean diameter, height, tree standing volume and basal area by using of ANOVA, and F test, suggest a significant difference, at 1% confidebce level for various sites.
    Keywords: Forests structure, Quercus macranthera, Site specification, Regeneration, Golestan province
  • N. Mohaje, S.Z. Mirkazemi Page 43
    Knowledge on succession stage and quantitative and qualitative characteristics of beech (Fagus orientalis, Lipsky) in natural stands of north forest made it possible to apply the best siliviculture management. Through those methods the permanent and stable forest productivity could be continued. This study was done in beech natural stands (Vatana forest project), at 1300 meters altitude. Fifteen samples with 1 ha area were selected. The qualitative and quantitative characteristics and succession stage of all trees in each sample within the plat were measured. The results indicated that mixture species in Vatana forest project is fagues orientalis-carpinus betulus and structure type of these natural stands had uneven age and irregular. The average number of trees were estimated 122 per hectare and basal area was 32.44 m²/ ha. In addition, average coefficient height and coefficient density based on Rinke density coefficient estimated 69.4% and 39%, respectively. Dominate stand height was 34.7 m, its canopy volume 454 (silv/ha) and average trunk height were 11.4 m. Average canopy height and diameter were 15.9 m and 8.6 m, respectively. Qualitative characteristics of stand indicated that 59.2% of trees trunk were free of defects. The results also showed that the most area in this plan phase transformation was destroyed. The initial stage of transformation succession is rarely observed. Optimal stage of development is more rapid than initial succession and most of then observed to be in latter stages.
    Keywords: Beech, Quantitative, qualitative characteristics, Natural stands succession, Golestan forest
  • M. Raeisi, A.A. Enayati, K. Dousthoseyni, K. Pourtahmasi Page 59
    In this workresearch, the effects of layering technique effect of on the surface quality of particleboards made with with poplar particles on surface quality were as evaluated. In sample preparation, three the variable factors of experiment were consisted of used including difference between type of surface layer particles (poplar and industrial), resin content (8 and 10% percent), and press time (4 and 5 minutes). The property that was studied in this research was surface roughness. In fact, theseis factors demonstrateing situation of smoothness profile in particleboard surface layers and it is very important in many applications. Results showed that poplar particles presence in surface layer of the panels, ledcause to improvement of surface quality, significantly. The effete of press time on surface quality of boards was inversely significant. With increasing press time increasing, the surface roughness was decreased. In other hand, with increasing resin content from 8 to 10% percent in surface layers, all of the properties, especially surface quality were improved. It should be noted that, manufactured boards with 8% percent resin had higher surface quality than values have been provided in the relevant standard, and there was no significant difference between boards made of poplar in surface with 8 and 10% percent resin content. Finally, to obtain high physical and mechanical properties and efficiency, application of poplar particles in the surface layers along with, using of 8% resin content andand 4 minutes for press time was found to have as the best results in terms of physical and mechanical propertiescondition.
    Keywords: Layering technique, Particleboard, Poplar, Surface roughness
  • S. Namdarian, M.R. Dehghani Firouzabadi, H. Resalati Page 75
    In this study, the kinetic of Soda pulping from bast, core and whole stem of kenaf (cultivar 7615) was evaluated. The Klason and acid soluble lignin content based on oven dry weight (O.D.) were found to be 17.2% and 3% for the core fibers, and 8.5% and 3.85% for bast fibers, respectively. For Soda pulping from bast, core and whole stem Cooking conditions was alkaline charge 40 g/L (as NaOH based on O.D. fiber), liquor to wood ratio 20/1, cooking maximum temperature from 140 to 170 °C (based on raw material) and the cooking time from 0 to 1500 min. (based on maximum temperature and raw material). The results indicated that delignification in kenaf bast and core fibers were completed during three phases and activation energy required for delignification in final phase were 85.89 kJ/mol and 94.53 kJ/mol for the bast and core, respectively. Rate constant of delignification in final phase for core in temperatures of 155, 160, and 170°C were 3910-4, 70×10-4 and 93×10-4 (min-1), and for the bast in temperatures of 140, 145, 150, and 155 °C, were 30×10-4, 41×10-4, 53×10-4, and 73×10-4 (min-1), respectively. Temperature of 155°C was chosen for pulping for whole stem because in this temperature, second and third phases are observable in both of the bast and core.
    Keywords: Kenaf, Soda pulping, Rate constant, Delignification, Activation energy
  • M. Moslehi, H. Habashi, F. Khormali Page 91
    Forest canopy leaching changing based on the different factors, is an effective factor causes to increase nutrition in a short time. We investigated the effect of seasons on the variation of base-cations (Ca2+, Mg2+, Na+ and K+) in throughfall and forest floor leaching of the beech species in the mixed Hyrcanian beech forest in Golestan province, Iran. Throughfall and forest floor leaching samples were taken through a year (2008/12/21 to 2009/12/21). Amount of base-cations in throughfall and forest floor leaching (Ca2+, Mg2+, Na+ and K+) were compared by One-Way variance analysis in the different seasons. Results showed that the amount of Ca2+, Na+ and K+ in throughfall were different in seasons significantly except for Mg2+ (p<0/05). Also all base cations were significantly different in forest floor leaching (p<0/05). The most and least cation leaching in throughfall and forestfloor leaching belonged to K+ (112/11 and 65/75 Kg ha-1year-1) and Mg2+ (6/1 and 4/5 kg ha-1 year-1), respectively. Forest canopy leaching increased the nutrition in soil solution especially in summer and fall that soil is dry and competition is intensive. So this process caused the competition between trees and organisms decreased and efficiency product increased finally. So the information of leaching intensity in different seasons is necessary for the economic-management programming to use the best leaching process.
  • F. Chehreh, M.R. Mastari Farahani, A.R. Sadeghi Mahounak Page 105
    The main purpose of this study was to determine rapeseed oil heat treatment effects on Populus deltoides wood dimensional stability. For this purpose, free defect specimens with the dimensions of 2×2×2 cm were cut from poplar sapwood. The heat treatments were carried out at the temperatures of 180, 200 and 220 oC for 2 and 4 h. Changes in weight and volume of the treated samples were measured. All samples were soaked in water for 5 days. Then, the water absorption and dimensional changes were determined. By the heat treatment with rapeseed oil, the specimen weight increased and volume of the specimens decreased. Linear relationship was obtained between sample volume reduction due to heating treatment, and time and temperature. The heat treatment improved the dimensional stability of poplar wood. With increasing temperature and time of treatment, the anti-swelling efficiency (ASE) was increased. At the temperature of 220 °C and 4 h treatment, ASE was 69%. In addition, water absorption of the treated samples was reduced. For instance at condition of 220 °C and 4 h the ASE was 135.7% less than that for the control sample.
    Keywords: Heat treatment, Rapeseed oil, Populus deltoides, Dimensional stability
  • M. Mahmoudkia, M.R. Mastery Farahani, H. Resalati Page 119
    In this study, the effect of propionylation on the weathering resistance of eastern cottonwood was investigated. The samples were propionylated under different reaction temperatures and times, and then the treated samples were exposed to natural weathering for 180 days. The color change of the propionylated wood was evaluated before and after weathering for time interval (40, 80 and 180 days). In addition, the surface roughness of the specimens was measured before and after weathering. The statistical analysis was done using Kruscal Wallis at the confidence level of 95% showed that propionylation reduced significantly the color change (turning grey(due to weathering. The color change reduced when the WPG increased. At the end of the exposure time to weathering, the surface roughness of the treated samples was 16.4% less than that for the control (untreated) samples but the difference was not statistically significant.
    Keywords: Weathering, Propionylated, Color change, Surface roughness, WPG
  • M. Farajallahpour, K. Doost, Hoseini, M. Layeghi Page 131
    The purpose of this study was to investigate the effect of silver and copper nanoclouids on the thermal conductivity of particleboard. For this purpose, nanoclouids with concentration of 4000 (ppm) in four levels of 0, 5, 10 and 15% were applied to the particleboards with the consumed resin, then thermal conductivity of the boards were measured at four temperature profiles (45, 50, 55 and 60 °C). The results showed that with increasing nanoclouids content, the thermal conductivity increased, and the samples containing silver nanoclouids indicate higher thermal conductivity than the samples containing copper nanoclouids at the same conditions. With increasing temperature, thermal conductivity of the boards increased. The increased of thermal conductivity of compact wooden plates was as a positive factor in production process in terms of cost reducing and increase efficiency of the products.
    Keywords: Particleboard, Nano, silver, Nano, copper, Thermal conductivity
  • S.M. Kazemi, Sh. Balapour, F. Rezaei Page 143
    Fast-growing tree species such as poplar have important role in supplying raw wood materials. The main purpose of present study was to evaluate the impact of climate variables (namely temperature and rainfall) on poplar growth. Samples were collected using increment borer from poplar trees around city of Sari, Iran. Ten samples were extracted and then prepared for measuring and analyses. Tree ring widths were measured by Corel Draw 10 graphical program and using dendrochronological methods analysis. Time series span were recorded 27 years (1982-2008). Quality and measuring control were performed using COFFECHA and computed tree ring index by ARSTAN program. Analysis showed that sensitivity is 25% and correlation coefficient between trees was 50%. Comparing the tree ring index with annually recorded climate variables showed that increasing of temperature in July had negative effects on annual growth. In addition, rainfall in April had positive effects on annual growth of poplar trees. Finally, it is to be noted that poplar is a sensitive tree to high temperature and its growth is decreased in dry condition.
    Keywords: Populus alba, Annual Tree ring, Temperature, Precipitations
  • M. Fallahnia, A. Rafighi Page 153
    This study was conducted to investigate the effect of planting space on specifications of trunk form in terms of tapering, eccentricity, elliptical stem well as height and diametric growth and basal area of Acer velutinum. For this purpose from each treatment including planting space of 1×1, 1.5×1.5 and 2×2 meters, four trees from Shastkalateh traning forest,Gorgon Iran, were cut and above mentioned factors were determined. The results showed that with increase in planting space, annual diameter growth were significantly increased. Maximum and minimum basal area was related to planting space of 2×2 and 1×1 m2, respectively. However, with increase of planting space, tapering, eccentricity and elliptical trunk were increased, but the difference was not considrable.
    Keywords: Planting space, Annual growth, Tapering, Eccentricity, Elliptical stem, Basal area, Acer Velutinum
  • A.R. Ghomi, M.R. Kavosi Page 161
    The biological reserve of Biota orientalis with 195 hectare, which was located 23 km far from south of Fazelabad Gorgan, were studied. The dominant species of this area is Platycladus orientalis which is natural and native in the north part of Iran in Fazelabad. Observations showed that many stands of Platycladus orientalis had sever physiological weakness. Most of trees had shriveled. T. Ephebea. Results showed that the range of dryness in different diameters and ages were different and also with increasing density of lichen, growth of trees decreased salient.
    Keywords: Lichen, Growth, T. Ephebea, Platycladus orien