فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال بیست و یکم شماره 2 (تابستان 1393)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال بیست و یکم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شیما دانتیسم، علی قاسمیان، مرتضی مشعلچیان صفحات 1-14
    این پژوهش با هدف بررسی امکان استفاده از خمیرکاغذ مرکب زدایی شده کاغذهای باطله اداری به عنوان جایگزین بخشی از خمیرکاغذ الیاف بلند وارداتی همراه با خمیرکاغذ APMP تبریزی انجام شد. در ابتدا از خرده چوب های گونه تبریزی خمیرکاغذAPMP تهیه شد. مرکب زدایی مخلوط کاغذهای باطله اداری به روش متداول شناورسازی انجام شد. سه نوع خمیرکاغذAPMP، خمیرکاغذ الیاف بلند و خمیرکاغذمرکب زدایی شده تا رسیدن به درجه روانی حدود300 میلی لیتر استاندارد کانادایی پالایش شده و به ترتیب با نسبت های شامل تیمارA (80،20،0) به عنوان تیمار شاهد، تیمارB (80، 15، 5)، تیمارC (80، 10،10)، تیمارD (80، 5، 15) و تیمارE (80، 0، 20) ترکیب و در تهیه کاغذ دست ساز به کار گرفته شدند. ویژگی های مکانیکی و نوری کاغذهای ساخته شده شامل شاخص مقاومت کششی، شاخص مقاومت به پاره شدن، طول پارگی، شاخص مقاومت به ترکیدن، درجه روشنی و ماتی بر اساس استانداردهای تاپی اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از اندازه گیری ها و همچنین محاسبه های معادلات نرمال سازی نشان داد که جایگزینی حدود 5 درصد خمیرکاغذ مرکب زدایی شده کاغذهای باطله اداری به جای خمیرکاغذ الیاف بلند وارداتی، کاغذ با خواص مکانیکی و نوری مطلوب تری را نتیجه خواهد داد.
    کلیدواژگان: خمیرکاغذ مکانیکی پروکسید قلیایی، تبریزی، کاغذ باطله اداری، خمیرکاغذ مرکب زدایی شده، الیاف بلند
  • علی بیات کشکولی، علیرضا کیخا، علی رفیقی صفحات 15-30
    روند شاخص قیمت تولید کننده محصولات چوب و کاغذی وضعیت اقتصادی صنعت چوب و کاغذ را نشان می دهد و پیش بینی شرایط آینده آن ضروری است. هدف این تحقیق مقایسه دو روش پیش بینی شبکه عصبی مصنوعی و فرایند خود همبستگی جمعی میانگین متحرک برای پیش بینی شاخص قیمت تولید کننده محصولات چوب و کاغذ می-باشد. معیارهای ارزیابی کارایی و درصد خطای پیش بینی اندازه گیری شد. نتایج نشان می دهد که درصد خطای پیش بینی ها به ویژه روش خود همبستگی جمعی میانگین متحرک (آریما) کم می باشد، ولی نرخ رشد افزایش قیمت پیش بینی شده با روش آریما مشابه دوره های 1381 تا 1389 و نرخ رشد افزایش قیمت پیش بینی شده با روش شبکه عصبی مصنوعی مشابه دوره های هدف می باشد. تقریبا هر دو روش شاخص قیمت تولید کننده یکسانی را پیش بینی کردند که افزایش بسیار جزئی دارند. داده های سری زمانی ماهانه این دو شاخص از 1381 تا 1389 مانا نمی باشند و بنابراین احتمالا شاخص های قیمت آینده همانند سال های گذشته تحت تاثیر شوک های اقتصادی همانند طرح هدفمند کردن یارانه ها قرار می گیرند و باعث سیر صعودی شاخص های قیمت می شود.
    کلیدواژگان: شاخص قیمت تولیدکننده چوب و کاغذ، شبکه عصبی مصنوعی (ANN)، فرایند خود همبستگی جمعی میانگین متحرک (ARIMA)، پیش بینی
  • شکوفه شکری، حسین رسالتی صفحات 31-42
    افزایش تعداد دفعات بازیافت کاغذ باطله باعث افت کیفیت خمیرکاغذ شده، لذا برای بهبود کیفیت کاغذ آن باید از خمیرکاغذ بکر استفاده شود. در این تحقیق از خمیرکاغذ شیمیایی سودای باگاس برای بهبود کیفیت خمیرکاغذ رنگبری شده شرکت لطیف استفاده شد. با استفاده از باگاس کارخانه کاغذ پارس، خمیرکاغذ سودا تحت شرایط آزمایشگاهی تولید شد. خمیرکاغذ باگاس تولید شده تحت شرایط بهینه پخت (با استفاده از هیدروکسید سدیم 5/17% و زمان پخت 30 دقیقه) دارای بازده 3/51% و عدد کاپای 6/18 بوده است که با استفاده از توالی هیپوکلریت – استخراج قلیایی- هیپوکلریت (HEH) رنگ بری شد. هر یک از خمیرکاغذهای مورد استفاده در این تحقیق(خمیرکاغذ باگاس، بازیافتی و الیاف بلند وارداتی) تا درجه روانی ml، CSF 360 به طور جداگانه پالایش شدند. از 100% خمیرکاغذ مرکب زدایی شده لطیف و نیز از درجات مختلف اختلاط 10 تا 30% هر یک از خمیرکاغذهای باگاس و خمیرکاغذ الیاف بلند وارداتی با خمیرکاغذ لطیف، کاغذ دست ساز استاندارد تهیه شد و ویژگی های کاغذ حاصل تعیین گردید. نتایج نشان داد که با افزایش مقدار خمیرکاغذ باگاس در ترکیب خمیرکاغذ مرکب زدایی شده لطیف، ویژگی های مقاومتی کاغذ حاصل بهبود یافته است. ویژگی های فیزیکی و مکانیکی کاغذ حاصل از ترکیب 30% خمیرکاغذ باگاس و 70% خمیرکاغذ لطیف (به استثنای مقاومت پارگی) معادل ترکیب شاهد شرکت لطیف (ترکیب 80% خمیرکاغذ لطیف و 20% خمیرکاغذ الیاف بلند وارداتی) بوده و با حذف خمیرکاغذ الیاف بلند وارداتی یا کاهش قابل ملاحظه آن قابل استفاده می باشد.
    کلیدواژگان: خمیرکاغذسازی سودا، باگاس، خمیرکاغذ الیاف بلند، خمیرکاغذ بازیافتی
  • جواد سوسنی، عاطفه رادمهر، سیدمحمود حسینی قلعه بهمنی، شمس الدین بالاپور، اصغر سپهوند صفحات 43-60
  • آزاده عبدالله نژاد، شعبان شتایی جویباری صفحات 61-84
    هدف از این تحقیق بررسی تنوع گونه ای درختی و درختچه ای با شاخص های غنای گونه ای، یکنواختی و ناهمگنی در شرایط متفاوت توپوگرافی، انواع تحت رده خاک، تیپ های جنگل مختلف و تاثیر اجرای طرح جنگلداری در سری یک طرح جنگلداری دکتر بهرام نیا می باشد.اطلاعات درختان و درختچه ها از 518 قطعه نمونه طرح جنگلداری استخراج گردید. مقدار شاخص های تنوع گونه ای برای هر قطعه نمونه هم براساس تعداد درختان و هم براساس رویه زمینی محاسبه گردید. نقشه های خصوصیات اولیه توپوگرافی با استفاده از مدل رقومی زمین منطقه تهیه گردید. نقشه های تحت رده های خاک و تیپ های جنگل نیز از پایگاه داده های طرح جنگلداری دکتر بهرام نیا استخراج گردید. میانگین شاخص ها در طبقات مختلف متغیرهای مورد بررسی در محیط GISبدست آمد. بررسی معنی داری بین متغیرها و مقادیر تنوع گونه ای با آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و همگنی گروه ها با آزمون توکی در سطح 05/0 انجام پذیرفت. نتایج نشان داد مقادیر شاخص تنوع در اکثر شاخص های محاسبه شده به دو طریق تعداد گونه های درختی و رویه زمینی در طبقات مختلف ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت شیب، نوع تیپ درختی و تحت رده های خاک دارای اختلاف معنی داری در سطح 05/0 درصد بودند.مقایسه مقادیر شاخص های تنوع در توده مدیریت شده و شاهد (پارسل 32) نشان داد که این توده ها از نظر تنوع گونه ای تنها در شاخص های ناهمگنی براساس تعداد درختان، دارای اختلاف معنی داری در سطح 05/0 درصد بودند و تفاوتی از نظر سایر شاخص ها با یکدیگر نداشتند.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، خصوصیات توپوگرافی، تحت رده خاک، تیپ جنگل طرح جنگلداری دکتر بهرام نیا
  • ناصر نوروزی هارونی، مسعود طبری کوچکسرایی، احسان ساداتی صفحات 85-104
    مشکل اساسی بذر ارغوان (Cercis siliquastrum L.) به خاطر خواب دوگانه (پوسته و جنین) است که سبب تاخیر جوانه-زنی و طولانی شدن دوره جوانه زنی بذر می شود. این تحقیق به منظور کوتاه کردن دوره شکست خواب بذر و بهبود مولفه های جوانه زنی آن روی بذرهای خراش داده شده با آب جوش، با استفاده از تکنیک هالوپرایمینگ با غلظت های 0، 250، 500، 750، 1000 میلی مولار نمک KNO3 (در مدت 24 ساعت) انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در محیط ژرمیناتور (16 ساعت روشنایی، دمای 20 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 65 درصد) صورت گرفت. نتایج نشان داد که به-کارگیری خراش دهی مکانیکی (آب جوش) و نمک KNO3 در تکنیک پرایمینگ توانست در دوره کوتاه 30 روزه بر شکست خواب بذر غلبه کند به نحوی که بذرهای خراش داده شده با جوش و هالوپرایم شده با غلظت 750 میلی مولار KNO3 درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه بذر را به ترتیب حدود 3، 5/1 و 5/2 برابر نسبت به بذر پرایم نشده افزایش داد. همچنین، در این غلظت، در مقایسه با دیگر غلظت ها، کمترین میانگین زمان جوانه زنی، بیشترین سرعت جوانه زنی، بزرگترین اندازه طول ساقه چه و شاخص بنیه بذر مشاهده شد. برای کوتاه کردن دوره خواب بذر ارغوان و افزایش میزان جوانه زنی آن در نهالستان ها، پیشنهاد می شود بذر، قبلا با آب جوش خراش داده شود سپس مبادرت به اعمال تکنیک هالوپرایمینگ با نمک نیترات پتاسیم (ترجیجا غلظت 750 میلی مولار به مدت 24 ساعت) شود.
    کلیدواژگان: ارغوان، جوانه زنی، خراش دهی، هالوپرایمینگ
  • مهسا صادق پور، کامبیز پورطهماسی، صمد زارع مهذبیه صفحات 105-116
    از دیرباز چوب معروف فوفل در کشور ایران برای کارهای هنری چوبی و نیز سازهای موسیقی مورد استفاده است. اما براساس منابع موجود فوفل را گیاهی از تیره نخل ها می دانند که عملا دارای چوب به معنای واقعی نیست. در این جا این سوال پیش می آید که چوبی که تحت عنوان فوفل در ساخت ادوات موسیقی استفاده می شود فوفل است یا گونه دیگری؟ برای مشخص شدن این موضوع با کمک یکی از سازنده های سازهای موسیقی ایرانی، چوب فوفل از یک کارگاه ساخت سنتور در تهران تهیه شد. از این چوب قطعاتی با ابعاد cm1x1x1 آماده گردید و سپس نمونه های میکروسکوپی از هر سه مقطع عرضی، شعاعی و مماسی با کیفیت مناسب توسط دستگاه میکروتوم تهیه شدند و بعد مراحل رنگ آمیزی روی نمونه-ها انجام شد. مطالعه تک تک ویژگی های آناتومی با توجه به لیست انجمن بین المللی آناتومی چوب (IAWA) بخش پهن-برگان صورت گرفت. بعد از اندازه گیری و تشخیص تمام ویژگی های آناتومی، با استفاده از نرم افزارINTKEY کار تشخیص نوع گونه صورت پذیرفت. ویژگی های آناتومی چوب معروف به فوفل، مشابه گونه استوایی (Dalbergia latifolia Roxb) تشخیص داده شد. برای ایجاد اطمینان مضاعف در تشخیص درست نوع گونه، از باغ گیاه شناسی هند درخواست گردید تا نمونه ای از چوب فوق را که بومی هند است در اختیار قراردهند، مجددا تعدادی برش آناتومی از گونه Dalbergia latifolia تهیه شد و مقایسات ظاهری چوب و مقاطع میکروسکوپی تهیه شده دونمونه، بر یکسان بودن آن ها صحه گذاشتند.
    کلیدواژگان: فوفل، Dalbergia latifolia Roxb، مقاطع میکروسکوپی، IAWA، نرم افزارINTKEY
  • فاضل چهره، محمدرضا ماستری فراهانی صفحات 117-132
    در این تحقیق مقاومت به پوسیدگی برون چوب صنوبر دلتوئیدس تیمار حرارتی شده در هوای محیط و روغن کلزا مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور نمونه هایی از چوب صنوبر با ابعاد 19×19×19 میلیمتر بر طبق استاندارد D 1413 ASTM تهیه شدند. تیمار حرارتی در دمای 180، 200 و220 درجه سانتی گراد و در مدت 2 و 4 ساعت در هوای محیط و روغن کلزا انجام شد. سپس کاهش حجم نمونه ها اندازه گیری شد. نمونه های آزمایشی به مدت 12 هفته در معرض قارچ عامل پوسیدگی قهوه ای (Coniophora puteana) و قارچ عامل پوسیدگی سفید (Trametes versicolor) قرار گرفتند و سپس کاهش وزن و مقدار رطوبت نمونه ها محاسبه شد. نتایج نشان داد که تیمار حرارتی مقاومت به پوسیدگی چوب صنوبر را بهبود داده است. با افزایش دما و زمان تیمار، مقاومت به پوسیدگی نیز افزایش یافت. به طوری که تیمار حراتی با روغن کلزا در دمای 220 درجه سانتی گراد و زمان 4 ساعت، 5/91 درصد و 6/90 درصد به ترتیب مقاومت به پوسیدگی در برابر قارچ C. puteana و T. versicolor، را بهبود داد. همچنین نتایج نشان داد که تیمار حراتی با روغن کلزا، در مقایسه با تیمار حرارتی در هوای محیط، عملکرد بهتری در بهبود مقاومت به پوسیدگی چوب صنوبر داشت.
    کلیدواژگان: تیمار حرارتی، روغن کلزا، پوسیدگی، Coniophora puteana، Trametes versicolor
  • کامل محمدزاده سقاواز، حسین رسالتی، احسان محرابی صفحات 133-148
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر عامل آهاردهی الکیل کتون دیمر و پرکننده های کائولین، کربنات کلسیم آسیاب شده و رسوبی را بر ویژگی های کاغذ چاپ و تحریر انجام شد. از اینرو الکیل کتون دیمر (AKD)در سطح 5/0 درصد و پرکننده های کربنات کلسیم رسوبی،کربنات کلسیم آسیابی و کائولین در سطوح 30 درصد، بر اساس وزن خشک الیاف، در ترکیب سوسپانسیون خمیر با 70% خمیر CMP پهن برگان و 30% خمیر وارداتی کرافت رنگ بری شده سوزنی برگان از کارخانه چوب و کاغذ مازندران تهیه و مطابق استاندارد TAPPIاعمال شد. نتایج نشان داد که نوع پرکننده در کاغذ بر ویژگی های کاغذ به طور قابل ملاحظه ای تاثیر گذار است. همچنین کاغذهای حاوی کربنات کلسیم رسوبی نسبت به کربنات کلسیم آسیاب شده و کائولین به لحاظ ویژگی های مکانیکی به مراتب تاثیر منفی کمتری ناشی از حضور پرکننده ها داشته و به لحاظ ویژگی های نوری به مراتب تاثیر مثبت بهتری از پرکننده گرفته است. همچنین شایان ذکر است که عامل آهاردهی سبب تشدید تاثیر نامطلوب پرکننده های مختلف در کاغذ می گردد.
    کلیدواژگان: پرکننده، الکیل کتون دیمر، ویژگی های کاغذ، چاپ و تحریر
  • مریم دهدشتی فر، سید غلامعلی جلالی، امید اسماعیل زاده، صالح کهیانی صفحات 149-168
    آگاهی از تاثیر شیوه های مختلف مدیریت جنگل بر روی تجدیدحیات به منظور حفظ و توسعه پایدار جنگل بسیار ضروری می باشد. از زمانی که درختان خشک می شوند، روشنه هایی در تاج پوشش جنگل به وجود می آید. روشنه ها اهمیت زیادی در اکوسیستم جنگل داشته و با استقرار گونه جدید و گسترش مناظر طبیعی، تنوع زیستی جنگل را افزایش می دهند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر روشنه های تاج پوشش و خشکه دارها بر تجدیدحیات طبیعی درختان در پارسل شاهد جنگل تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس (سری آغوزچال)، صورت گرفت. بدین منظور، پس از جنگل گردشی های اولیه و تعیین موقعیت مکانی روشنه های تاج پوشش، قطعات نمونه 400 متر مربعی در روشنه ها و مجاورت خشکه دارهای موجود پیاده شد و نهال های موجود در قطعات نمونه در دو بخش مجزا، نهال کوتاه (ارتفاع کمتر از 5/0 متر) و نهال بلند (ارتفاع بیشتر از 5/0 متر) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تعداد خشکه دارها، نوع گونه، وضعیت کیفی (درجه پوسیدگی) و وضعیت تخریب روشنه ثبت گردید. طبق نتایج به دست آمده کلاسه سطح روشنه خیلی بزرگ (بیشتر از 500 متر مربع) بیش ترین تعداد خشکه دار و کلاسه سطح روشنه کوچک (کمتر از 100 متر مربع) کمترین تعداد خشکه دار را به خود اختصاص داده است و بر اساس طبقه بندی شدت پوسیدگی به ترتیب مربوط به درجه 2 و 4 می باشد. فراوانی خشکه-دارهای افتاده نسبت به خشکه دارهای سرپا خیلی بیش تر بود و بیشترین و کمترین فراوانی خشکه دارهای افتاده به ترتیب مربوط به گونه راش و توسکا می باشد. در حالیکه در بخش خشکه دارهای سرپا بیش ترین و کم ترین فراوانی به ترتیب مربوط به گونه توسکا و راش بدست آمد. گونه راش هم در بخش نهال بلند و هم در بخش نهال کوتاه دارای بیش ترین فراوانی است. بنابراین حضور خشکه دارها در جنگل تاثیر مهمی بر تجدیدحیات طبیعی جنگل دارد و برای رسیدن به پایداری جنگل باید به نقش این مهم توجه شود.
    کلیدواژگان: روشنه تاج پوشش، خشکه دار، تجدیدحیات طبیعی، جنگل تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس
  • وحیده پیام نور، سامره هاشمی، علیرضا علی عرب، راضیه جعفری حاجتی صفحات 169-184
    سطح وسیعی از خاک های جهان با مشکل شوری مواجه می باشند. شوری بر استقرار، جوانه زنی و سبز شدن گیاهان تاثیر می گذارد. کاشت گونه ها و ارقام مقاوم به شوری یک روش بسیار مناسب و اقتصادی جهت غلبه بر مشکلات مربوط به شوری خاک معرفی شده است. گونه های مختلف اکالیپتوس در دنیا به عنوان درختان متحمل به شوری معرفی و به طور گسترده ای در سراسر جهان استفاده می شوند. مهمترین عنصرهای محلول در خاک های شور که مانع از رشد و کاهش تولید گیاه می شوند کلریدسدیم و کلرید کلسیم هستند. تحقیق حاضر به بررسی اثر تنش نمک کلرید کلسیم بر جوانه زنی و رشد رویشی اولیه گیاهچه سه گونه اکایپتوس (E. camaldulensis، E. microtheca و E.saligna) در دو محیط کشت MS و ماسه پرداخته است. نتایج نشان داد که در هر دو محیط کشت جوانه زنی بذر گونه E.microtheca تا غلظت 250 میلی مول شوری ادامه داشت، در حالی که در گونه های E.camaldulensis و E.saligna جوانه زنی به ترتیب تا غلظت 200 و 150 میلی مول ادامه یافت. در مطالعه مشخصه های جوانه زنی (درصد و سرعت جوانه زنی و بنیه بذر) و رویشی گیاهچه ها (طول ریشه چه و ساقه چه) در هر دو محیط کشت، E. microtheca حداکثر و E. saligna حداقل میزان از میانگین کل را به خود اختصاص داد. بنابراین با توجه به نتایج این تحقیق می توان E. microtheca را در مرحله جوانه زنی و رشد اولیه به عنوان گونه ای مقاومتر به تنش شوری نسبت به دو گونه E. camaldulensis و E. saligna معرفی نمود.
    کلیدواژگان: اکالیپتوس، تنش شوری، کلرید کلسیم، ماسه، محیط کشت MS
  • امید کرمی، علی مهدوی، محمد حسینی نصر، حمید جلیلوند صفحات 185-202
    برنامه ریزی تفرجی در اکوتوریسم (طبیعت گردی) نه تنها به عنوان ابزاری برای ارتقای سطوح اجتماعی و اقتصادی مردم تلقی می شود، بلکه به علت کارکردهای حفاظتی زمینه حفاظت پویای منابع طبیعی را نیز مهیا می کند. با توجه به اینکه اولین قدم در برنامه ریزی برای هر نوع فعالیتی ارزیابی پتانسیل سرزمین برای آن فعالیت است، در این مطالعه به ارزیابی پتانسیل طبیعت گردی حوضه آبخیز بابلرود در استان مازندران با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) پرداخته شد. برای این منظور ابتدا مهمترین معیارها و زیرمعیارهای موثر در ارزیابی پتانسیل طبیعت گردی منطقه با توجه به مطالعات پیشین، شرایط منطقه مورد مطالعه و نظرات تعدادی از کارشناسان، شناسایی شدند. سپس برای تعیین اهمیت معیارها و زیرمعیارهای موثر در ارزیابی پتانسیل طبیعت گردی منطقه، پرسشنامه هایی بین متخصصین توزیع شد. وزن معیارها و زیرمعیارها در هر پرسشنامه محاسبه شده و با میانگین گرفتن از وزن-های هر کدام از پرسشنامه ها، وزن نهایی هر کدام با استفاده از AHP و نرم افزار Expert choice محاسبه شد. سپس نقشه های لازم برای ارزیابی پتانسیل منطقه در محیط GIS تهیه شدند. در مرحله آخر با استفاده از تکنیک ترکیب وزنی خطی (WLC) در محیط GIS نقشه نهایی پتانسیل طبیعت گردی منطقه تهیه شد. نتایج نشان داد که 33/19 درصد از سطح منطقه دارای پتانسیل عالی و 81/52 در از سطح منطقه دارای پتانسیل خوب برای اکوتوریسم است. همچنین 19/23 درصد از سطح منطقه دارای پتانسیل متوسط، 84/1 درصد دارای پتانسیل ضعیف و 82/2 درصد از سطح منطقه برای اکوتوریسم نامناسب است.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، حوزه آبخیز بابلرود، مازندران
|
  • Shima Dantism Pages 1-14
    This research was aimed to investigate the possibility of using deinked office waste paper as a partial replacement into imported long fiber admixture Populus nigr APMP. At first، APMP pulp was provided with Populus nigra chips. Deinking of mixed office waste paper was done by flotation method. Three types of pulp namely APMP، long fiber pulp and deinked pulp were refined to 300 ml، CSF and mixed to each other with different ratios، respectively that included A: (%80، %20، %0 as a control sample، B (80،15،5)، C (80،10،10)، D (80،5،15) and E (80،0،20) then used for making hand sheets. The Mechanical and optical properties of handsheets including tensile strength index، tear strength index، breaking length، burst strength index، brightness and opacity were determined according to TAPPI standard test method. Achieved results of measurements and also normalization equations had shown that a replacement of 5% deinked office waste paper with imported long fiber would result the paper with suitable mechanical and optical properties.
    Keywords: Alkaline Peroxide Mechanical Pulp (APMP), Populus nigra, Office Waste Paper, Deinked Pulp, Long Fiber
  • Alireza Keikha, Ali Rafighi Pages 15-30
    Trend of product point of wood and paper products is showing economic status of wood and paper industry and future situation prediction of these products is essential. Two methods of Artificial Neural Networks (ANN) and Autoregressive integrated moving average (ARIMA) were compared and monthly product point was forecasted for 2011. Performance evaluation criteria and MAPE was measured. Our results show that MAPE is low، especially in the ARIMA method، but predicted inflation rate of ARIMA is the same of past periods (2002 to 2010) and also، predicted inflation rate of ANN is similar to target periods. Approximately، the same product point is predicted by both methods and product point will increase، inconsequentially. But the monthly time series data of both product points are non stationary from 2002 to 2010. So probably، economics shocks as the subsidies scheme will affect product point and this subject will cause of upward product point.
    Keywords: product point of wood, paper, Artificial Neural Networks (ANN), Autoregressive integrated moving average (ARIMA), Forecasting
  • Pages 31-42
    The quality of pulp and paper will be reduced by increasing the number of waste paper recycling and utilization of virgin chemical pulp is one method to upgrade the recycled pulp quality. Therefore، bagasse soda chemical pulp was used to improve the Latif deinked pulp (DIP) quality at present study. Bagasse has been supplied by Pars Paper Company and soda pulp was made at laboratory scale. The Bagasse produced pulp under the optimum cooking conditions (using NaOH 17. 5% and cooking time: 30 mins) had 51. 3% yield and 18. 6 kappa number، and bleached by HEH bleaching sequence. The pulp samples (bagasse، DIP، and imported long fiber pulp(LF))، were separately refined to 360 ml، CSF. Standard hand sheets were made from pure DIP pulp and also different ratios of 10 to 30% of any of bagasse and LF pulps in admixture with DIP pulp and the paper properties were determined. The results showed that the strength properties of DIP were improved by using soda bagasse pulp in DIP furnish. The physical and mechanical properties of paper made from 30% bagasse and 70% DIP pulps، except tear strength، were comparable with the properties of Latif paper (20% LF and 70% DIP pulps) and it can be used by elimination or remarkable decreasing of LF pulp.
    Keywords: Soda pulping, Bagasse, Long fiber pulp, Recycled pulp
  • Javad Soosani, Atefe Radmeh, Seyyed Mahmood Hoseini Ghalebahmani, Shamsaddin Balapour, Asghar Sepahvand Pages 43-60
    Most tree characteristics such as annual growth ring are influenced by climatic changes. Dendroclimatology، a branch of Dendrochronology science، studies the effects of climate parameters such as temperature and precipitation on the characteristics of annual growth ring. To carry out this research، 30 Quercus persica coppice trees were selected in Oak forest in Khorramabad، Lorestan، Iran. We supply trees samples with disk format. Tree ring samples were taken to the laboratory and were prepared there by the handle cutter. Annual growth rings were measured by BINOCOLAR and LINTAB measurement table and TSAP software. Cross dating was performed among samples by TSAP software. Seven tree samples were deleted due to unsuitable Cross dating. Chronology of the site was prepared by ARSTAN. Temperature and precipitation data were collected from climatology station and their effects on annual growth ring were examined. The results indicated that precipitation and temperature had positive and negative effects on trees growth، respectively because of the arid and semi arid climate. Most positive and significant effect of precipitation was recognized in October and May but that of temperature was determined in September، October، November، December، July and August.
  • Pages 61-84
    The purpose of this research is investigation on، spatial distribution of tree and shrub species diversity using richness، evenness and heterogeneity indices in different condition of topographic، suborder soil types، forest type and influence of management in the district 1 of Doctor Bahramnia forest. Trees and shrubs attributes obtained from 518 sample plots of forestry plan. Species diversity indices were determined in each plot based on tree frequency and basal area. The topographic primary attributes maps were derived from a digital terrain model of study area. Suborder soil and forest type maps obtained from database of Dr. Bahramnia forestry plan. Mean of indices in different class of variables calculated using GIS functions. Data were analyzed using statistical software by analysis of one-way variance (ANOVA) and the homogenous groups were determined with Duncan’s test in significant level of p‹0. 05. The results indicated that rat of diversity indices in major of tree based species diversity indices calculated with both way، number of trees and basal area of trees were significance statistical difference (p‹0. 05) in different class of altitude، slope، aspect، forest type and suborder soil. Comparison of value diversity between managed stand and unmanaged stand (parcel 32) indicated that these stands in heterogeneity indices that calculated with basal area of trees، exhibiting significance statistical difference (p‹0. 05).
    Keywords: Species diversity, Attribute of topographic, Suborder soil, Forest type, Dr. Bahramnia forestry plan
  • Naser Norouzi Haroni, Masoud Tabari, Ehsan Sadati Pages 85-104
    The essential problem of Judas tree (Cercis siliquastrum L.) is due to double dormancy (membrane dormancy and embryo dormancy) causing delay of germination and enhance of germination period. This investigation was conducted in order to seed breaking dormancy and improvement of germination characteristic. The experiment was done on scarified seeds with boil water and halopriming technique with concentrations of 0، 250، 500، 750، 1000 mM salt KNO3 (for 24 hours). The experiment was as completely randomized design with four replications in germinator (16 hours of light، 20 °C and 65% relative humidity). The results showed that boil water and halopriming technique (KNO3) in a 30-day halopriming could remove dormancy whereas scarified seeds with boil water and primed with 750 mM KNO3 improved germination percentage، germination speed and seed vigor index، respectively 3، 1. 5 and 2. 5 fold as compared to non-primed seeds. Likewise، in this salt concentration، in comparison with other ones، the least mean germination time، the greatest germination speed، shoot length and vigor index were appeared. For reducing the seed dormancy period and increasing the germination percentage of C. siliquastrum in nurseries، it is advised that the seeds before planting are to be scarified with boil water and then applied with KNO3 (essentially 750 mM for 24 hours) in halopriming technique.
    Keywords: Halopriming, Germination, Judas tree, Scarification
  • Mahsa Sadeghpour, Kambiz Pourtahmasi, Samad Zare Pages 105-116
    Foofel has been used in making instruments in Iran from ancient times. It is thought that this hardwood comes from the palmaceae family which doesn’t have any woody structure. To ascertain what this species really is، some Foofel samples were prepared from an instrument maker for examination. In this investigation، transverse، radial، and tangential microscopic samples were taken from three sides of 1x1x1 Cm pieces of wood by using a microtome. The same preparation method was applied to each section. All anatomical characteristics were measured and determined according to the IAWA Hardwood Feature List. After using the INTKEY software، the samples’ anatomical features displayed more similarities with Dalbergia latifolia Roxb. To make sure if the identified sample is exactly Dalbergia Latifolia، some pieces of it were transferred from India (the origin of this species) to Iran. Comparing the microscopic samples of Dalbergia with the prepared samples، and macroscopic observation supported the conclusion that the sample is indeed Dalbergia latifolia Roxb. Results of this study regarding to knowing this wood characteristics would enable the instrument makers to find the real Foofel wood or its equivalents easier.
    Keywords: Dalbergia latifolia Roxb. Microscopic sections, IAWA list of microscopic features for hardwood identification, INTKEY software
  • Fazel Chehreh, Mohammad Mastari Farahani Pages 117-132
    In this study the decay resistance of Populus deltoides sapwood heat treated in air and rapeseed oil were investigated. For this purpose، the samples of Cottonwood with dimensions 19×19×19mm in according to ASTM D 1413 standard were prepared. Heat treatments were performed at 180، 200 and 220°C temperatures for 2 or 4 hours in air and rapeseed oil. Then samples volumes losses were measured. The experimental samples were exposed to brown rot fungus (Coniophora puteana) and white rot fungus (Trametes versicolor) for 12 weeks. Then weight loss and moisture content of the samples were measured. Results showed that heat treatment improved the decay resistance of cottonwood. With increasing treatment time and temperature، the decay resistance increased. So that heat treatment with rapeseed oil at the temperature of 220 degrees for 4 hours، improved the decay resistance against C. puteana and T. versicolor 91. 5 and 90. 6 percent، respectively. The results also showed that، heat treatment in rapeseed oil had a better effect in comparison to air heat treatment on the improvement of Cottonwood decay resistance.
    Keywords: Heat treated, Rapeseed oil, Decay, Coniophora puteana, Trametes versicolor
  • Pages 133-148
    This study was targeted on investigating the effect of sizing agent and PCC، GCC، clay fillers on properties of printing and writing paper. Therefore، Alkyl Ketone Dimer (AKD) by 0. 5%، and mineral fillers including precipitated calcium carbonate (PCC)، ground calcium carbonate (GCC) and kaolin by 30% were used in furnish consisted of 70% Hardwood chemical-mechanical pulp (CMP) and 30% bleached softwood Kraft pulp (BSKP) produced by Mazandaran Wood and Paper Mill، based on dry weight of fibers and also according to TAPPI Standard. Results showed that filler type affected the paper properties and sizing agent significantly، and PCC containing handsheets also had less negatively affected by fillers، and its optical properties have positively affected by mineral fillers. It noteworthy that sizing agent causes intensified undesirable impact of various fillers on paper.
    Keywords: Filler, Alkyl Ketene Dimer, Paper Properties, Printing, Writing
  • Maryam Dehdashtifar, S.Gholamali Jalali, Omid Esmailzadeh, Saleh Kahyani Pages 149-168
    Awareness of the impact of forest various management methods on forest regeneration is necessary for forest maintenance and sustainable development. Gaps occurs in the forest canopy when trees dry out and die. Canopy gaps have great importance in forest ecosystems and increase the forest biodiversity by establishment of new species and development of natural scenery. This study aimed to investigate the effect of canopy gaps size and dead trees on natural regeneration in control compartment of the Experimental Forest Station of Tarbiat Modares University (Aghozchal district). Therefore، after an initial forest survey and determination of canopy gaps location، plots of 400m2 were sampled in the canopy gaps and adjacent to the existing dead trees and seedlings in the plots were studied in two separate parts: short (50cm height) seedlings. Also، species، number of dead trees، quality status (decay class) and destruction status of canopy gaps were recorded. The results showed that maximum and minimum number of dead trees based on the size of canopy gap was in very large group and small group respectively، and based on decay class is related to class 2 and 4. Logs become much more frequent than snags and the highest and lowest frequency of logs was beech and alder respectively and in contrast، for snags was alder and beech respectively. In comparison with other species، beech has the highest frequency in both parts of natural regeneration. Thus the presence of dead trees in the forest has a significant impact on the natural regeneration and forest biodiversity، high attention should be given for the important role of dead wood in order to achieve forest sustainability.
    Keywords: Canopy gap, Dead trees, Natural regeneration, Experimental Forest Station of Tarbiat Modares University
  • Pages 169-184
    A large area of world soil have salinity problem. Salinity affects establishment، germination and emergence of plants. Planting salt tolerant species and cultivars is a very convenient and economical way to overcome the problems associated with soil salinity. Various species of Eucalyptus introduced as salt tolerant trees and have widely used around the world. The most important elements dissolved in saline soil that inhibit the growth and crop production are reduced sodium chloride and calcium chloride. In this study has been investigated the effect of calcium chloride as a salt stress on germination and seedling growth of three species (E. camldulensis، E. microtheca and E. saligna) in two substrates، sand and MS medium. The results showed that seed germination has continued until 250 mmol of salinity in both substrates in E. microtheca while the species E. camaldulensis and E. saligna، germinated respectively until 200 and 150 mmol. The maximum and minimum total mean germination (percent and speed germination and seed vigor) and seedling growth (root and shoot length) characteristics in both substrates belong to E. microtheca and E. saligna. Thus، according to the results of this research E. microtheca can be introduced as a more resistance species to salt stress than two other species، E. camaldulensis and E. saligna in germination and primary growth stages.
    Keywords: Calcium chloride, Eucalyptus, MS medium, sand, salt stress
  • Pages 185-202
    Recreation planning is not only as a tools for enhancing of socio-economy levels of the people but because of its conservational functions can provide a dynamic conditions for conservation of natural resources. With respect to this point that the first step in recreation planning like planning for any activity is the evaluation of land potential for that activity. The aim of this study was to evaluate the potential of ecotourism of Babolrood watershed in Mazandaran province by using of analytical hierarchy process (AHP) and geographical information system (GIS). For this regard، firstly the most important effective criteria and sub-criteria in evaluating of the potential for recreation in the study area were determined by using prior researches، conditions of study area and expert knowledge. After that، some questionnaires were provided and between different experts were distributed. The weight of criteria in each questionnaire was calculated and then the averaged weights were estimated. With applying of AHP method and Expert Choice software the final weight for each criteria and sub-criteria was determined. After that، the needed maps for this evaluation were provided in GIS environment. At the end، with help of Weighted Linear Combination (WLC) technique the final potential map for the ecotourism development of region was provided. The results showed that 19/33 percent of study area has a high potential and 52/81 percent has a good potential for ecotourism. In addition، 23/19 percent has an average potential، 1/84 percent has a weak potential and 2/82 percent is not suitable for recreation land use.
    Keywords: Ecotourism, Analytical Hierarchy Process, GIS, Babolrood Watershed, Mazandaran