فهرست مطالب

به زراعی نهال و بذر - سال سی و چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه به زراعی نهال و بذر
سال سی و چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داوود دوانی*، مجید نبی پور، حبیباللهروشنفکر دزفولی صفحات 113-133
    به منظور ارزیابی اثر هورمون های سیتوکینین (صفر و 50 میلی گرم در لیتر) و اکسین (صفر و 10 میلی گرم در لیتر) و آرایش کاشت (یک ردیف وسط پشته، دو ردیف طرفین پشته و یک ردیف کف فارو) بر عملکرد ذرت دانه ای در شرایط شوری آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های 1392 و 1393در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی بوشهر اجرا گردید. آرایش کاشت در کرت های اصلی و تنظیم کننده ها بصورت فاکتوریل در کرت های فرعی بررسی گردید. نتایج نشان داد که کاشت دو ردیف در طرفین پشته و کف فارو عملکرد دانه را به ترتیب 7/31 و 6/74 درصد افزایش دادند (01/0P<). در دو سال آزمایش محلول پاشی سیتوکینین (44/13 درصد) و اکسین (56/22 درصد) موجب افزایش عملکرد دانه شد. کاشت کف فارو با محلول پاشی سیتوکینین بیشترین ارتفاع گیاه را داشت. در هر سه آرایش کاشت در تیمار مصرف سیتوکینین، مصرف اکسین باعث افزایش تعداد ردیف دانه بلال و تعداد دانه در ردیف شد. سیتوکینین و اکسین وزن هزار دانه را به ترتیب 42/14 و 36/14 درصد افزایش دادند (01/0P<). در هر سه آرایش کاشت مصرف سیتوکینین و اکسین میانگین شاخص برداشت را به ترتیب 01/19 و 72/30 درصد افزایش دادند (01/0P<). نتایج این تحقیق نشان داد که کاشت کف فارو و محلول پاشی سیتوکینین در مرحله 8 تا 10 برگی و اکسین در زمان کاکل دهی عملکرد دانه را افزایش داد.
    کلیدواژگان: ذرت دانه ای، تنظیم کننده رشد، کاکل دهی، کاشت کف فارو، مرحله رشد
  • داوود حسن پنا*، ودود ساعدنیا، رئوف محمدی، انور اسدی، فاطمه آسیابی زاده صفحات 135-151
    این پژوهش به منظور بررسی اثر سن گیاهچه و کودهای مختلف زیستی بر روی ارقام سیب زمینی در سامانه هواکشت، برای رسیدن به بالاترین تعداد و وزن مینی تیوبر سیب زمینی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل انجام شد. در سال اول (1393) گیاهچه های سه رقم تجاری آگریا، کایزر و بانبا به روش قلمه های تک جوانه به تعداد 200 گیاهچه از هر رقم در آزمایشگاه تکثیر شدند. در سال دوم (1394) گیاهچه های تکثیر شده ارقام براساس آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار و سه عامل در گلخانه کشت گردید. عامل اول شامل سه سن گیاهچه ای (30، 40 و 50 روز)، عامل دوم شامل سه رقم تجاری سیب زمینی (آگریا، کایزر و بانبا) و عامل سوم شامل سه کود زیستی ]شاهد، بایوفارم و ترکیب سه باکتری )اینتروباکترکلوآسه سویه Swri1، آزوسپریلوم لیپوفروم سویه Of و سودوموناس پوتیدا سویه 169( بودند. تجزیه واریانس داده ها نشان داد بین سن گیاهچه و اثرمتقابل سن گیاهچه × کود زیستی از لحاظ تعداد ساقه اصلی در بوته، بین ارقام و اثرمتقابل رقم × کودهای زیستی از لحاظ تعداد و وزن مینی تیوبر در بوته و در متر مربع، بین کود بیولوژیک از لحاظ صفات تعداد و وزن مینی تیوبر در بوته و مترمربع، میانگین وزن مینی تیوبر، ارتفاع بوته وتعداد ساقه اصلی در بوته اختلاف معنی داری وجود داشت. استفاده از ترکیب سه باکتری در رقم بانبا باعث افزایش تعداد و وزن مینی تیوبر در بوته و مترمربع گردید. تعداد و وزن مینی تیوبر در ترکیب سه باکتری، 8/119 مینی تیوبر با 9/862 گرم در بوته بود. براساس نتایج بدست آمده از این پژوهش، برای افزایش تعداد و وزن مینی تیوبر در بوته و مترمربع، ارتفاع بوته و تعداد ساقه اصلی در بوته در ارقام سیب زمینی، استفاده از ترکیب سه باکتری (اینتروباکترکلوآسه سویه Swri1، آزوسپریلوم لیپوفروم سویه Of و سودوموناس پوتیدا سویه 169) توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، اینتروباکترکلوآسه، بایوفارم، غده چه، تعداد مینی تیوبر
  • عاطفه مشاری نصیرکندی، بهمن حسینی*، علیرضا فرخزاد، لطفعلی ناصری صفحات 153-170
    پایه گلابی پیرودوآرف (Pyrodwarf) از جمله پایه های نیمه پاکوتاه کننده می باشد که به دلیل داشتن مزایای متعدد مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بهینه سازی شرایط ازدیاد درون شیشه ای پایه گلابی پیرودوارف (Pyrodwarf) و بررسی اثر محیط های کشت پایه، ترکیبات مختلف تنظیم کننده رشد گیاهی بر پرآوری و ریشه زایی این پایه انجام شد. در آزمایش اول، اثر پنج نوع محیط کشت پایه شامل: MS، 1.5MS، 2MS، WPM و B5 بر تعداد شاخه چه و طول شاخه چه بررسی شد. در آزمایش دوم اثر دو نوع تنظیم کننده رشد گیاهی BAP و TDZ در غلظت های صفر (شاهد)، 5/0، 1 و 2 میلی گرم در لیتر بر صفات رویشی تعداد شاخه چه، طول شاخه چه، تعداد گره و طول میانگره بررسی شد. در آزمایش سوم اثر دو نوع محیط کشت پایه MS و ½MS تکمیل شده با دو نوع تنظیم کننده رشد گیاهی IBA و NAA در غلظت های صفر (شاهد)، 5/1، 3 و 5/4 میلی گرم در لیتر بر صفات تعداد و طول ریشه در سه و چهار روز نگهداری در تاریکی بررسی شد. سازگاری پایه گلابی پیرودوارف در محیط های پرلیت درشت، پرلیت ریز، پرلیت همراه با پیت ماس و پیت ماس بررسی شد. در آزمایش اول نتایج آنالیز داده ها نشان داد که، در پایه پیرودوآرف حداکثر میزان پرآوری 71/3 شاخه چه به ازای ریزنمونه در محیط کشت B5 مشاهده شد. در آزمایش دوم نتایج آنالیز داده ها نشان داد که در پایه پیرودوارف، بیشترین تعداد شاخه چه با میانگین 44/12 شاخه چه به ازای ریزنمونه در غلظت یک میلی گرم در لیتر BAP مشاهده شد. در آزمایش سوم نتایج آنالیز داده ها نشان داد که، در پایه پیرودوارف، در محیط کشت ½MS نسبت به محیط کشت MS نتایج بهتری به دست آمد. حداکثر درصد ریشه زایی با میانگین 100 درصد و تعداد ریشه با میانگین 04/3 در محیط کشت ½MS تکمیل شده با 5/4 میلی گرم در لیتر IBA مشاهده شد. به طور کلی در مرحله سه روز تاریکی، ریشه هایی با کیفیت بهتر مشاهده شد. بیشترین سازگاری و درصد زنده مانی گیاهچه ها در پایه گلابی پیرودوآرف در محیط پرلیت درشت به دست آمد.
    کلیدواژگان: گلابی، ازدیاد درون شیشه ای، بهینه سازی، پرآوری، سازگاری
  • محمد جواد کرمی*، سعید عشقی صفحات 171-189
    به دلیل توسعه کاشت انگور در مناطق گرم در سال های اخیر، بررسی واکنش ارقام انگور به تنش گرما به منظور غربالگری و گزینش ارقام متحمل به گرما ضروری است.این پژوهش با هدف تعیین نقش آنزیم های آنتی اکسیدان شامل: کاتالاز، پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز در فرآیند تحمل گرما در شش رقم انگور تجاری در شرایط تنش گرما (1 ± 45درجه سلسیوس) در موستان در سال های 93-1390 در منطقه نیمه گرمسیر قیر در استان فارس انجام شد. شاخص های فیزیولوژیکی شامل: محتوای کل کلروفیل، کلروفیل a، کلروفیل b و فلورسانس کلروفیل (Fv/Fm) برگ نیز بررسی شدند. نتایج نشان داد که آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز فعالیت بالایی در تاک ها در مقابل تنش گرما داشتند. در شرایط یکسان تنش گرما بیشترین فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز در تاک های فلیم سیدلس و رطبی در مقایسه با سایر ارقام مشاهده شد. مقدار بیشتر محتوای کل کلروفیل، کلروفیل a و کلروفیل b با نسبت بالای Fv/Fm برگ همراه بود و مقدار آنها در رقم فلیم سیدلس و بعد از آن در رقم رطبی مشاهده شد. نتایج نشان داد رقم فلیم سیدلس و پس از آن رقم رطبی از سایرارقام واجد شاخص های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی مرتبط با سازگاری به شرایط تنش گرما بودند. همخوانی این نتایج با آزمایش مزرعه ای قبلی که درآن بالاترین عمکرد را در شرایط تنش گرما برای ارقام رطبی و فلیم سیدلس گزارش شده بود، قابلیت بررسی صفات فیزیولوژیک و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان برای تعیین و غربالگری ارقام متحمل به تنش گرما را نشان داد.
    کلیدواژگان: انگور رطبی، انگور فلیم سیدلس، پراکسیداز، تحمل گرما، کاتالاز
  • معصومه کرباسی، کاظم ارزانی* صفحات 191-205
    به منظور یافتن پایه مناسب برای تولید تجاری گلابی آسیایی و همچنین بررسی سازگاری و چگونگی رشد آن با پایه پیرودوارف، مطالعه ای در سال های باغی 1393 و 1394 در شرایط آب و هوایی تهران انجام شد. در این پژوهش دو رقم گلابی آسیایی `KS6´ و `KS10´ به همراه یک رقم اروپایی (شاه میوه) روی پایه پیرودوارف پیوند شدند و طی دو سال، صفات مربوط به رشد رویشی و چگونگی رشد ریشه اندازه گیری شد. همچنین میزان عناصر غذایی برگ و میزان تجمع نشاسته در بالا و پایین محل پیوند مورد بررسی قرار گرفت. برای مشخص شدن سازگاری این ارقام با پایه پیرودوارف بررسی آیزوزایمی توسط ژل اکریل امید انجام گرفت. نتایج نشان داد که میزان رشد این ارقام اختلاف معنی داری با یکدیگر داشت و میزان رشد `KS10´در مجموع دو سال کمتر بود، درحالیکه میزان عناصر غذایی برگ در آن ها اختلاف معنی داری را نشان نداد. این سه رقم از نظر میزان تجمع نشاسته اختلاف معنی داری باهم داشتند و میزان تجمع نشاسته در رقم شاه میوه کمتر بود. بررسی آیزوزایمی نیز نشان داد که باندهای A و B که در پایه پیرودوارف وجود داشتند در رقم شاه میوه نیز ظاهر شدند اما در ارقام گلابی آسیایی فقط باند B وجود داشت. نتایج این پژوهش نشان داد که پایه پیرودوارف با رقم شاه میوه سازگار و با گلابی های آسیایی نیمه سازگار است. بررسی عادت رشد ریشه این پایه پیرودوارف با پایه بذری گلابی درگزی نیز نشان داد که ریشه پیرودوارف در خاک به صورت سطحی و افقی رشد می کند. بنابراین استفاده از این پایه برای گلابی آسیایی و اروپایی و در مناطقی که با کمبود آب مواجه است با یستی با توجه به کمبود آب و با در نظر گرفتن ملاحظات لازم و با احتیاط همراه باشد و اصولا نبایستی بدون پژوهش های لازم توصیه شود.
    کلیدواژگان: خصوصیات رشد، عادت رشد ریشه، اثر پایه، عناصر غذایی، تجمع نشاسته
  • حمیدرضا خادم حمزه، علیرضا یدوی*، محسن موحدی دهنوی، امیرحسین شیرانی راد صفحات 207-232
    به منظور ارزیابی اثر کشت تاخیری بر عملکرد دانه، اجزاء عملکرد و برخی خصوصیات زراعی ارقام زمستانه کلزا تحت شرایط آبیاری و تنش خشکی آخر فصل دو آزمایش جداگانه شامل آبیاری تا پایان فصل رشد و قطع آبیاری از مرحله نمو خورجین ها تا پایان دوره رشد با دو رقم آزادگرده افشان (طلایه و اکاپی) و دو هیبرید (نپتون و الویس) در سه تاریخ کاشت 15 مهر (تاریخ کاشت بهینه)، 25 مهر و 5 آبان (تاریخ کشت های تاخیری) بصورت آزمایش کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال های زراعی 95-1393 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی زرقان، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس اجرا شد. تاریخ های کاشت بعنوان کرت های اصلی و ارقام بعنوان کرت های فرعی بودند. نتایج بیانگر اثر معنی دار آبیاری و رقم بر کلیه صفات و همچنین اثر معنی دار تاریخ کاشت بر تمام صفات بجز وزن هزار دانه و تعداد دانه در خورجین بود. قطع آبیاری از مرحله نمو خورجین باعث کاهش ارتفاع بوته، روز تا رسیدگی، عملکرد و اجزاء عملکرد دانه گردید که میزان کاهش عملکرد دانه ناشی از قطع آبیاری در مرحله نمو خورجین و تاخیر در کاشت به ترتیب 9/23 و 4/18 درصد بود. کاهش 2/17 درصدی تعداد دانه در خورجین ناشی از تنش خشکی و 2/16 درصدی تعداد خورجین در گیاه ناشی از تاخیر در کاشت از دیگر عوامل موثر در کاهش عملکرد دانه بودند. نتایج همچنین نشان داد تاثیر منفی قطع آبیاری بر عملکرد دانه و شاخص برداشت بسیار بیشتر از تاخیر در کاشت بود. رقم طلایه (دارای برتری عملکرد دانه در تمام شرایط) به عنوان اولین گزینه انتخابی در شرایط مشابه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کلزا، شاخص برداشت، وزن هزار دانه، آزاد گرده افشان
  • مریم تاتاری*، حمید عبداللهی صفحات 233-239
|
  • D. Davani *, M. Nabipour, H. Roshanfekr Dezfouli Pages 113-133
    To study the effect of cytokinin (0 as control and 50 mgl-1) and auxin (0 as control and 10 mgl-1) hormones and planting arrangements (single row, double rows and furrow plantings) on grain yield and yield compoments of maize SC704 under saline stress conditions, a field experiment was conducted as split factorial arrangements using randomized complete block design with three replications in 2013 and 2014 in Bushehr Agricultural and Natural Resources Research Center. The experimental factors included: planting arrangement in main-plots and growth regulators as factorial in subplots. Results showed that double rows and furrow planting increased grain yield by 31.7% and 74.6%, respectively (P<0.01). Foliar application of cytokinin and auxin in both years increased grain yield. The highest plant height obtained in furrow planting and foliar application cytokinin hormone. Cytokinin and auxin application increased the number of rows per ear and number of grain per row in all planting arrangements. Cytokinin and auxin increased 1000 grain weight by 14.42% and 14.46%, respectively (P<0.01). The application of cytokinin and auxin in different planting arrangements increased harvest index by 19% and 30.72%, respectively (P<0.01). The results showed that furrow planting and foliar application of cytokinin in the V8-V10 stage and auxin at the silking stage increased grain yield of maize SC704 under saline stress conditions.
    Keywords: Growth regulator, silking stage, furrow planting, growth stage
  • D. Hassanpanah *, V. Saednia, R. Mohammadi, A. Asadi, F. Asiabizadeh Pages 135-151
    This study was performed to investigate the effect of plantlet age and different biological fertilizer on mini-tuber production of three potato cultivars in aeroponic system for achieving the highest mini-tuber number and weight, in Ardabil Agricultural and Natural Resources Research Station. In the first year (2014), 200 plantlets of three commercial potato cultivars; Agria, Caesar and Banba were propagated by single node cutting method, in the laboratory. In the second year (2015), plantlets were planted in a factorial experiment based on completely randomized design with three replications and three factors, in the greenhouse. The first factor included three plantlet ages (30, 40 and 50 days), the second factor was three potato commercial cultivars (Agria, Caesar and Banba) and the third factor was three different biological fertilizers [control, Biofarm and three bacteria combination (Enterobacter cloasse strain Swri1, Azosprillum lipoferum strain of and Sedomonus putida strain 169)]. Analysis of variance showed that the effects of plantlet age and plantlet age × biological fertilizer intraction on lateral stem number per plant, cultivars and cultivars × biological fertilizer intraction on mini-tuber number and weight per plant were significant. The effect of biological fertilizer was significant on mini-tuber number and weight per plant, average mini-tuber weight, plant height and lateral stem number per plant. The application of combination of three bacteria in Banba potato cultivar increased mini-tuber number and weight per plant. The mini-tuber number and weight per plant were 119.8 mini-tubers with 862.9 gram per plant in combination of three bacteria. It was concluded that for increasing the mini-tuber number and weight per plant in potato cultivars, application of combination of three bacteria (Enterobacter cloasse strain swri1, Azosprillum lipoferum strain of and Sedomonus putida strain 169) is recommended.
    Keywords: Potato, Enterobacter cloasse, biofarm, mini-tuber, mini-tuber number
  • A. Moshari Nasir Kandi, B. Hosseini *, A. Farokhzad, L. Naseri Pages 153-170
    Pear rootstock Pyrodwarf as semi-dwarfing rootstock has been used because of its many advantages. To optimize in vitro propagation conditions and study the effect of basal medium, different combinations of plant growth regulators on micro propagation and rooting of Pyrodwarf rootstock, this study was conducted. In the first experiment, the effect of five basal media including: MS, 1.5MS, 2MS, WPM and B5 were studied on shootlet number and shootlet length. In the second experiment, the effect of two plant growth regulators; BAP and TDZ with four concentrations (0, 0.5, 1 and 2 mgl-1) was studied on shootlet number, shootlet length, node number, internode number and internode length. In the third experiment, the effect of two basal media MS and ½MS supplemented with two plant growth regulators: IBA and NAA with four concentrations (0, 1.5, 3 and 4.5 mgl-1) was studied under three and four days darkness for root induction. Acclimatization of rootstock was surveyed separately in coarse perlite, fine perlite, peat moss and perlite + peat moss. Results showed that the highest proliferation, 3.71 shoots per explants, was observed in B5 medium. The highest shoot number with mean of 12.44 shoots per explant were observed in concentration of 1 mgl-1 BAP. The highest rooting percentage with mean of 100% and root number with mean of 3.04 was observed in ½MS media supplemented with 4.5 mgl-1 IBA. The roots with better quality were observed in induction for three days in darkness. The highest acclimatization and survival percentage of seedlings in pyrodwarf rootstock obtained in coarse perlite growth medium .
    Keywords: Pear, acclimatization, in vitro propagation, optimization, proliferation
  • Mohammad Javad Karami *, S. Eshghi Pages 171-189
    In recent years, grape growing areas has extended to warm region, therefore, study on grapevine response to heat stress for screening and selection of heat tolerant cultivars is important. Antioxidant systems activity in plants is one of the most important plant adaptation mechanisms to abiotic stresses. This research aimed to determine the response of antioxidant enzymes such as catalase (CAT), peroxidase (POD), ascorbate peroxidase (APX), and superoxide dismutase (SOD) activities to heat stress in six grapevine cultivars under vineyard conditions. Some physiological traits including; total leaf chlorophyll, chlorophyll a and b contents and chlorophyll fluorescence (Fv/Fm) response were also measured. Results showed that CAT and POD enzymes played criticals roles in the grapevine defense system under high temperature stress. Flame Seedless and Rotabi cultivars had high CAT and POD enzymes activities. Total chlorophyll, chlorophyll a and b concentration were associated to higher Fv/Fm, and were the highest in Flame Seedless followed by Rotabi cultivar. It was concluded that the highest levels of physiological parameters and antioxidant enzymes activities involved in heat stress tolerance in Flame Seedless and Rotabi cultivars, respectively. Similarity between results of this research and previous study under heat stress conditions in which Flame Seedless and Rotabi cultivars had the highest yield showed that physiological traits and antioxidant enzymes activity have the potential for screening grapevine cultivars for heat stress tolerance.
    Keywords: Rotabi grape, Flame Seedless grape, peroxidase, heat tolerance, catalase
  • M. Karbasi, K. Arzani * Pages 191-205
    In recent years some of pear nurseries have been suggested using vegetative propagated European pear (Pyrus communis L.) `Pyrodwarf’ rootstock for pear orchards in Iran. This research was carried out to explore the scion/rootstock interaction, root growth and root length and distribution of two Asian and one European pear cultivars on vegetatively propagated “Pyrodwarf” rootstock. Two Asian pear; cv. `KS6ˊ and cv. `KS10ˊ with one European pear; `Shahmiveh’ cultivar, budded on `Pyrodawrf' rootstock in late August 2012. The scion’s vegetative and rootstock root growth and distribution were recorded under Tehran environmental conditions in 2014 and 2015 growing seasons. In addition, to study the scion/rootstock compatibility, the amount of starch in the above and below of the graft union was determined using isozyme study by polyacrylamide gel electrophoresis. The results showed that the vegetative growth of cultivars on “Pyrodwarf” rootstock was significantly different. The growth of `KS10ˊ cultivar was lower than `KS6ˊ and `Shahmivehˊ cultivars. Starch content was significantly different among the cultivars. `Shahmiveh’ had the lower starch content than the other two cultivars. Isozymes study showed A and B bands in the `Pyrodwarf' rootstock and `Shahmiveh’ cultivar, however, only B band was observed in the `KS6ˊ and `KS10ˊ cultivars. `Shahmiveh’ as an European pear cultivar showed good compatibility on `Pyrodwarf' rootstock, but `KS6ˊ and `KS10ˊ as Asian pear cultivars showed semi-incompatibility on `Pyrodwarf'. The evaluation of the `Pyrodwarf' root system in comparison with `Dargazy’ seedling rootstock showed that the main roots of this rootstock grew horizontally near to the top layer of the soil. Roots did not penetrate and grew well in the deeper layers of the soil. It was conclude that due to the root system and structure, `Pyrodwarf' rootstock may not be suitable for the arid and semi-arid areas and should not be recommended to pear fruit orchards which facing shortage of irrigation water. Further research using suitable and compatible rootstocks with optimum root growth under drought conditions would warrant suitable fruit production of Asian and European pear orchards in Iran.
    Keywords: Growth characteristic, root growth habit, rootstock effect, mineral nutrients, starch accumulation
  • H. R. Khademhamzeh, A. Yadavi *, M. Movahhadi Dehnavi, A. H. Shirani Rad Pages 207-232
    To evaluate the effect of delayed planting and irrigation regimes on yield, yield components and some agronomic traits of winter rapeseed varieties, two separate field experiments (I: optimum irrigation and II: terminal drought) carried out as split plot arrangements in randomized complete block design with three replications in 2014-2016 cropping seasons at Zarghan field station, Agricultural and Natural Resources Research and Education Center of Fars, Iran. In each experiment three planting dates (07, 17 and 27 October) and four winter rapeseed varieties; two open pollinated cultivars (Talayeh and Okapi) and two hybrids (Neptune and Elvis)) were assigned to main plot and randomized in subplot, respectively. The results indicated significant effect of irrigation and variety on all traits.The effect of planting date was significant on all traits except 1000 seed weight and number of seed per pod. Terminal drought decreased plant height, days to maturity, seed yield and yield components. The decrease in seed yield by terminal drought and delayed planting was 23.9 and 18.4%, respectively. The reduction of 17.2% of seed no. per pod by terminal drought stress and 16.2% of pods per plant by delayed planting caused yield reduction. The results also showed that the effect of terminal drought stress on seed yield and harvest index was much higher than the delay in planting. Tallayeh which maintained seed yield superiority under different conditions can be recommended as the suitable variety for similar growing conditions.
    Keywords: Rapeseed, harvest index, 1000 seed weight, open pollinated
  • M. Tatari *, H. Abdollahi Pages 233-239
    Fruit production with good quality depends on determination of self-fertility and self-incompatibility of cultivars as well as the best pollinizer. Therefore, this research was carried out to study the best pollinizer for introduced quince cultivar “Viduja”. The effects of the male parents, including KVD2, KVD4, Isfahan, Torsh and also open pollination were studied on quantitative and quality characteristics of the pollen recipient parent in a randomized complete block design with four replications at the Horticultural Research Station of Mobarakeh, Isfahan, Iran. To determine the best pollinizar, shoots of the donor parents were cut and the required amount of the pollen grains was prepared in the laboratory. Flowers of “Viduja” cultivar were emasculated in the balloon stage and covered with isolation bags. The isolation bags were removed temporarily and emasculated flowers were crossed with the pollen of donor parents. Female parent incompatibility was evaluated with covering a number of flowers in the balloon stage. Hand self-pollination and open pollination were carried out for “Viduja” cultivar. The results showed that there was not fruit set in self-pollinationed treatments. The highest fruit set obtained with pollens of KVD2 genotype. The length, diameter and fruit weight were not affected by the type of pollen, and only natural and hand self pollinated treatments had significant differences with other treatments. The highest total soluble solids were obtained from pollinated flowers with pollens of KVD2 genotype and open pollination. The pollen grain type had no significant effect on other fruit quality traits. In conclusion, the best source of pollen for “Viduja" quince cultivar was KVD2 genotype. Therefor the cultivation of this genotype is recommended in the “Viduja” orchards.
    Keywords: Quince, female parent, pollen grain, pollination, self-incompatibility