فهرست مطالب

مهندسی منابع آب - پیاپی 28 (بهار 1395)

فصلنامه مهندسی منابع آب
پیاپی 28 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره آذری، نوذر سامانی* صفحات 1-18
    در این مقاله، یک شبکه ی عصبی مصنوعی جهت تعیین فراسنجهای آبخوان آزاد (قابلیت انتقال آبخوان، ضریب ذخیره، آبدهی ویژه و شاخص تاخیر) طراحی گردیده است. تابع چاه مربوط به آبخوانهای آزاد با روش پس انتشار خطا و به کارگیری الگوریتم بهینه سازی لونبرگ-مارکوآرت به این شبکه آموزش داده شده است. با اعمال روش تحلیل مولفه ی اصلی بر مجموعه داده های آموزش، ساختار شبکه با آرایش (3×6×3)، صرف نظر از تعداد داده های آزمون آبکشی، ثابت گردید و بازده ی آن بطور قابل ملاحظه ای افزایش داده شد. این شبکه با دریافت هر مجموعه داده آزمون آبکشی واقعی، مختصات نقطه انطباق بهینه را تولید می کند، سپس مختصات نقطه ی انطباق با حل تحلیلی بولتون (1963) ترکیب گردیده، و مقادیر فراسنجهای آبخوان محاسبه می شوند. توانایی تعمیم و عملکرد این شبکه با 100000 مجموعه ی داده مصنوعی ارزیابی گردید و دقت آن با استفاده از داده های دو آزمون آبکشی واقعی با روش انطباق منحنی نمونه ی کامل مقایسه شد. شبکه ی پیشنهادی به عنوان یک روش جایگزین ساده تر و دقیقتر نسبت به روش مرسوم انطباق منحنی نمونه ی کامل برای محاسبه فراسنجهای آبخوان آزاد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: فراسنجهای آبخوان، شبکه ی عصبی مصنوعی، تحلیل مولفه ی اصلی، الگوریتم آموزش لونبرگ، مارکوآرت، آزمون آبکشی
  • بهنام بلوچی*، مریم دهقانی، محمدرضا نیکو صفحات 19-32
    سد کرخه که یکی از مهمترین و بزرگترین سدهای خاکی ایران و خاورمیانه محسوب می شود. این سد تغییرات فراوانی، را از جمله تغییر کاربری اراضی، مقدار آب موجود در منطقه، سطح پوشش گیاهی و سطح مناطق شهری به همراه داشته است. از این رو، در تحقیق حاضر، از روشی کاربردی، برمبنای تصاویر ماهواره ای (Landsat) و روش طبقه بندی بیشترین شباهت، به منظور بررسی تغییرات ناشی از احداث سد کرخه در منطقه ی مورد مطالعه استفاده داده شده است. در این بررسی، که در دوره ی زمانی بلند مدت 40 ساله (از سال 1352 تا 1392 ) انجام شده است، پس از انجام عملیات پیش پردازش مورد نیاز برروی تصاویر، عملیات آشکارسازی تغییرات در 7 ردیف مختلف، مورد بررسی قرار گرفت و مساحت هر ردیف در هر سال ارائه گردید. نتایج حاصله نشان دهنده ی این بودند که در سالهای پس از احداث سد، نسبت به قبل از احداث آن؛ مقدار کل آب، منطقه ی شهری، کل پوشش گیاهی و کل خاک منطقه به ترتیب تا 5/2 درصد افزایش، 36/2 درصد افزایش، 4/1 درصد افزایش و 2/0 درصد کاهش نشان می دهد. به رغم این که نتایج به دست آمده روند منطقی را نشان می دهند، عملیات دقت سنجی تصاویر بطور کامل انجام گردید و مشاهده شد که تقریبا در تمام تصاویر دقت کل و ضریب کاپا بالاتر از 90 درصد؛ و دقت تولید و کاربر برای تمامی ردیفها بالاتر از 80 درصد به دست آمد. این اعداد نشا ن دهنده ی دقت مناسب طبقه بندی انجام شده و اعتبار نتایج این تحقیق می باشد.
    کلیدواژگان: حوزه ی کرخه، Landsat، طبقه بندی با ناظر بیشترین شباهت، آشکارسازی تغییرات
  • اسمعیل حیدری فهونده، نادر برهمند* صفحات 33-46
    یکی از مهمترین پدیده هایآبی در جریانهای نهرهای باز پرشآبی آبی می باشد که به طرز گسترده ای مورد تحقیق قرار گرفته است. زمانی که حالت جریان از حالت فوق بحرانی به زیر بحرانی تغییر می کند، در فاصله ی کوتاهی از جریان، رقوم سطح آب افزایش می یابد، که این افزایش همراه با تشکیل غلطابهای آشفتگی می باشد. این پدیده، اصطلاحا پرش آبیآبی نامیده می شود. بررسی محققین نشان می دهد که بسترهای موجدار و زبر در کاهش عمق ثانویه و طول پرش آبیآبی موثر می باشند. در این تحقیق با استفاده از شبیه های آشفتگی مختلف ( معیار و RNG) و (از نوع SST) و با به کارگیری نرم افزار پویایی محاسباتی فلوئنت، پرش آبیآبی بر روی بستر موجدار مثلثی شکل به صورت دو بعدی شبیه سازی شد. ضمنا، سطح آزاد جریان با روش جزء حجم سیال VOF تعیین گردید. در شبیه سازی عددی، پرش ایجاد شده در یک نهر مستطیلی با بستر موجدار مثلثی و بلافاصله بعد از دریچه و در محدوده ی اعداد فرود 3 تا 5/7 می باشد. نتایج عددی نشان دادند که شبیه آشفتگی مرسوم، و روش جزء حجم سیال VOF، برای پیش بینی نیمرخهای سطح آب در پرش آبیآبی بر بستر موجدار مثلثی شکل مناسب بوده، و خطای مقادیر سطح آب به دست آمده از شبیه های عددی و اندازه گیری شده مابین 3 تا 7 درصد است. نتایج همچنین نشان دادند که عمق پایاب روی بستر موجدار مثلثی شکل نسبت به بستر صاف (در شرایط آبی یکسان) بطور متوسط 8/34 درصد کوچکتر است. در این تحقیق مشاهده گردید که کارمایه ی جنبشی اغتشاشی(K) با فاصله گرفتن از پنجه ی پرش و به سمت پایین دست کاهش می یافت. ضمنا بیشترین تنش برشی بستردر ابتدای پرش دیده شد.
    کلیدواژگان: بستر موجدار، پرش آبی، روش VOF، شبیه های آشفتگی، فلوئنت، عمق پایاب
  • سجاد کیانی *، صلاح کوچک زاده، سید احمد حسینی صفحات 47-56
    سرریز اوجی با مقطع افقی قوسی نسبت به سرریز با تاج خطی، دارای طول تاج بیشتری است؛ از این رو، در یک رقوم معین دریاچه، قادر به تخلیه ی بده ی بالاتری نسبت به سرریز مستقیم است؛ به این دلیل، در طرحهایی که استفاده از آنها میسر است، ارجحیت دارد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر انحنای تاج سرریز بر پدیده حفره سازی و خصوصیات آبی جریان در سرریز سد گرمی چای می باشد. بنابراین، این بررسی در مورد نمونه ی فیزیکی سرریز سد گرمی چای و ضمایم آن، که در پژوهشکده ی حفاظت خاک و آبخیزداری، وزارت جهاد کشاورزی ساخته شده بود، صورت گرفت. نتایج آزمایشگاهی نشان دادند که به دلیل بالا بودن بارآبی فشار روی بدنه سرریز، عدد حفره سازی سرریز در بده های مختلف بالاتر از مقدار بحرانی است. همچنین، داده ها نشان دادند که در طول تاج یکسان، ضریب بده این سرریز در حالت آزاد کمتر از ضریب بده در سرریزهای منحنی پیوند با محور مستقیم است.
    کلیدواژگان: مقطع افقی قوسی، ضریب بده، عدد حفره سازی، بارآبی فشار
  • میترا صمصامی پور، محمدرضا امداد، پیمان افراسیاب*، معصومه دلبری صفحات 57-66
    در شرایط محدودیت منابع آب و فراوانی نسبی اراضی قابل کشت (شرایط حاکم بر اکثر مناطق ایران)، هدف اساسی بایستی بالا بردن تولید بازاء واحد آب مصرفی و استفاده بهینه از این منابع باشد. در این تحقیق مدیریتهای مختلف کم آبیاری به صورت آبیاری جویچه ای یک در میان متناوب و با درنظرگیری مراحل حساس رشد گیاه ذرت، و اثر توام آنها بر ماده ی خشک تجمعی در بوته ی آن و افزایش کارایی مصرف آب بررسی شد. در این ارتباط، طرحی در قالب بلوکهای کامل تصادفی با شش تیمار شامل: آبیاری کامل جویچه ها در کل دوره ی رشد، آبیاری یک در میان متناوب در کل دوره ی رشد، آبیاری کامل در مرحله ی استقرار گیاه و آبیاری یک در میان متناوب در بقیه ی مراحل رشد، آبیاری کامل در مرحله ی گلدهی و آبیاری یک در میان متناوب در سایر مراحل، آبیاری کامل در مرحله ی استقرار و گلدهی و آبیاری یک در میان متناوب در سایر مراحل، آبیاری کامل در مرحله ی گلدهی و رسیدن محصول، و آبیاری یک در میان متناوب در سایر مراحل، در سه تکرار انجام پذیرفت. بیشترین ماده ی خشک تجمعی، 257 گرم در بوته، در تیمار آبیاری کامل جویچه ها در کل دوره ی رشد بود، و کمترین آن 196 گرم در بوته، به تیمار آبیاری یک در میان متناوب در کل دوره ی رشد اختصاص داشت. هرچند بیشترین عملکرد زیستی (18385 کیلوگرم در هکتار) متعلق به تیمار آبیاری کامل در تمام دوره ی رشد بود، ولی بالاترین کارایی مصرف آب مربوط به تیمار آبیاری کامل در مرحله ی گلدهی و آبیاری یک در میان متناوب در سایر مراحل رشد و برابر با 88/1 کیلوگرم دانه ی ذرت در مترمکعب بود.
    کلیدواژگان: آبیاری یک در میان، آبیاری جویچه ای، ذرت، عملکرد، کارایی مصرف آب
  • محمد واقفی *، افشین اقبال زاده، مختار رستم نژاد صفحات 67-80
    یکی از اهداف مهم علم مهندسی رودخانه، محافظت از سواحل رودخانه ها از پدیده فرسایش ساحل خارجی آن ها و جلوگیری از جابجا شدن مجرای اصلی آن هاست. آبشکن از جمله سازه های هیدرولیکی است که به منظور حفظ سواحل از فرسایش و تثبیت کناره ها و افزایش عمق آب رودخانه کاربرد فراوانی دارد. با توجه به کاربرد گسترده این سازه، شناخت الگوی جریان اطراف آن از اهمیت فراوانی برخوردار است. از آنجا که الگوی جریان در این ناحیه پیچیده و دارای ماهیت سه بعدی است، شبیه سازی آن در این تحقیق به صورت سه بعدی انجام پذیرفت. شبیه سازی جریان عبوری از آبشکن مستغرق توسط نرم افزار FLOW-3D صورت گرفت. برای مدل سازی سطح آزاد از روش VOF و برای شبیه سازی آشفتگی از مدل RNG k-ε استفاده شد. بر اساس مقایسه نتایج حاصل از شبیه سازی عددی در خصوص پارامترهای سرعت طولی و عمق جریان مشخص شد مدل عددی می تواند بخوبی عبور جریان از آبشکن مستغرق را شبیه سازی نماید. در ادامه اثر افزایش دبی بر پروفیل های سرعت و سطح آزاد جریان بررسی شد. براساس نتایج بدست آمده با افزایش دبی سرعت ماکزیمم طولی در جلو دماغه و عمق جریان بالادست آبشکن افزایش یافت. در دبی های کمتر آهنگ تغییرات بیشتر و در دبی های بالاتر آهنگ تغییرات ملایمتر شد. همچنین نسبت عمق آب در بالادست به عمق آب در پایین دست نیز با افزایش دبی، افزایش یافت.
    کلیدواژگان: آبشکن مستغرق، سطح آزاد، شبیه سازی عددی، _ FLOW، 3D
  • علی اکبر حکمت زاده*، سید محراب امیری، سروش پاپری صفحات 81-94
    اخیرا سرریزهای پلکانی با شیب کم به علت مناسب بودن جهت اجرا بر روی سدهای خاکی مورد توجه قرار گرفته اند. مطالعات عددی کمی بر روی سرریزهای پلکانی با شیب کم صورت پذیرفته است. در این تحقیق، هیدرولیک جریان بر روی سرریز با روش دو فازی درهم (Mixture) شبیه سازی گردید. برای توصیف آشفتگی جریان، از مدل یک معادله ای Eddy Viscosity، مدل های دو معادله ای k-ε، RNG k-ε ، k-ω ، SST k-ω و مدل تنش رینولدز ω-RSM استفاده گردید. با مقایسه محاسبات عددی و داده های آزمایشگاهی نتیجه گرفته شد که مدل های آشفتگی k-ω و ω-RSM مناسب تر از سایر مدلهای آشفتگی می باشند. در ضمن مدل دو فازی درهم به خوبی هیدرولیک جریان بر روی این سرریزها را شبیه سازی کرد. بعلاوه تاثیر شیب سرریز، دبی جریان و ارتفاع پله های سرریز بر میزان هدر رفت انرژی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با کاهش شیب سرریز، کاهش دبی جریان و افزایش ارتفاع پله، هدر رفت انرژی افزایش یافت.بطوریکه در دبی در واحد عرض 234/0 با تغییر زاویه ی شیب سرریز از 6/26 درجه به 9/8، درجه میزان اتلاف انرژی سرریز از 39 درصد به حدود 50 درصد افزایش پیدا کرد.
    کلیدواژگان: سرریز پلکانی با شیب کم، جریان دو فازی، شبیه سازی آشفتگی، مدل تنش رینولدز
  • علی اصغر قائمی*، فروغ مجدالدین صفحات 95-106
    استفاده از فاضلاب و پساب خطرات زیست محیطی نظیر آلودگی آب، خاک و گیاهان را بدلیل تجمع عناصر سنگین بدنبال دارد. پژوهش با هدف گیاه پالایی وتیور و اکالیپتوس در جذب برخی از فلزات سنگین در خاک آلوده به شیرابه زباله صورت پذیرفت. آزمایش در سال 1392 براساس طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار آبیاری شدند. فاکتورها شامل 2 نوع گیاه و کیفیت های مختلف فاضلاب بود. گیاهان فلزات سنگین را از آب و خاک جذب نموده و میزان تجمع این فلزات در گیاه معنادار بود. غلظت فلز سرب در ریشه گیاه وتیور بیشتر از ریشه اکالیپتوس مشاهده گردید. هیچگونه فلز نیکل در اندام هوایی دو گیاه مشاهده نگردید. بیشترین غلظت مس در اندام هوایی برای هر دو گیاه، در تیمار آبیاری با پساب مشاهده گردید که این غلظت در گیاه اکالیپتوس 84/13 و در گیاه وتیور 30/11 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک اندام هوایی است. میزان جذب و غلظت 4 فلز سرب، نیکل، روی و مس برای ریشه گیاه وتیور اختلاف معناداری با ریشه گیاه اکالیپتوس داشت. بیشترین میزان فلز روی جذب شده در محل ریشه در گیاه وتیور تحت تیمار آبیاری با فاضلاب خام و به مقدار 382/2 میلی گرم در گلدان اندازه گیری گردید. استفاده از فاضلاب با کیفیت های متفاوت تاثیر بسیار خوبی بر رشد گیاه داشته است که این رشد مناسب، سبب افزایش میزان جذب و در نتیجه پالایش بهتر خاک گردید. بیشترین وزن خشک اندام گیاهی(ریشه و اندام هوایی) اکالیپتوس در آبیاری با فاضلاب خام 47/46 و در وتیور 88/59 گرم در گلدان اندازه گیری گردید.
    کلیدواژگان: آبیاری، پساب، گیاه پالایی
|
  • Tahere Azari, Nozar Samani* Pages 1-18
    In this paper, an Artificial Neural Network (ANN) is designed for the determination of unconfined aquifer parameters: transmissibility, storage coefficient, specific yield, and delay index. The network is trained for the well function of unconfined aquifers by the back propagation technique and adopting the Levenberg–Marquardt (LM) optimization algorithm. By applying the principal component analysis (PCA) on the training data sets the topology of the network is reduced and fixed to [3×6×3] regardless of number of records in the pumping test data. The network generates the optimal match point coordinates for any individual real pumping test data set. The match point coordinates are then incorporated with Boulton analytical solution (1963) and the aquifer parameter values are determined. The generalization ability and performance of the developed network is evaluated with 100/000 sets of synthetic data and its accuracy is compared with that of the type curve matching technique by two sets of real field data. The proposed network is recommended as a simpler and more reliable alternative for the determination of unconfined aquifer parameters compare to the conventional type-curve matching techniques.
    Keywords: Aquifer parameters, artificial neural network, principal component analysis (PCA), Levenberg–Marquardt (LM) training algorithm, pumping test
  • Behnam Balouchi*, Maryam Dehghani, Mohammad Reza Nikoo Pages 19-32
    The Karkhe River is one of the most important rivers in Iran and is the third largest river in terms of the discharge volume. In its wild state. the river usually left many damage its wake. In order to reduce these detrimental out comes, the Karkhe Dam was built, which is one of the most important and also the largest dams in Iran and the Middle East. This dam has instigated an economic reforminits basin, such as changes in the land-use, amount of water, vegetation and the urban areas. Some of the major changes occurred ofter the dam construction have been evaluated: The Using Landsat satellite images spanning between 1352 and 1392, maximum likelihood classification identifying 7 classes was conducted on the pre-processed images. The results showed the barren soil decrease of 0.2 percent; the residential area, vegetation and water supply have increased by 2.36, 1.4 and 2.5 percent, respectively. In spite of the logical trend of these results, the accuracy assessment was as an added measure to confirmed the previous results. The evaluation showed a high accuracy almost in all of the classification results. The overall accuracy and the Kappa coefficient estimated from the accuracy assessment are higher than 90% and 0.9, respectively, while the user and producer accuracies are more than 80%. This demonstrates the high performance of the maximum likelihood classification.
    Keywords: Karkhe Basin, Landsat, supervised maximum likelihood classification, change detection
  • Esmaeil Heidari Fahvande, Nader Barahmand* Pages 33-46
    The hydraulic jump is one of the most important topics In the field of open channel flow, which has been extensively investigated. When a flow condition changes from a supercritical to a subcritical regime, the result is an abrupt rise in the water surface level accompanied by turbulent rollers. This phenomenon is called a hydraulic jump.Many researches have shown that the corrugated beds caused the conjugate depth and length of the hydraulic jump are reduced as compared to those of smooth beds. In this study, a 2D numerical simulation of hydraulic jump on a triangular corrugated bed was simulated using various turbulence models (Standard and RNG k – model and (SST) model) and Fluent software. Also, the free surface was determined, using the VOF method. Hydraulic jump was simulated in a rectangular channel with a triangular corrugated bed, using various Froude numbers within a range of 3-7.5. The numerical results showed that the turbulence model and the VOF method were suitable for predicting the free surface profiles of hydraulic jumps on triangular corrugated beds. The relative error of the predicted free surface profiles and measured value were within a range of 3%- 7%. Also, the results confirmed that on everage, the tailwater depth on triangular corrugated beds was 34.8% less than that of smooth beds under similar hydraulic conditions. The numerical model indicated that as the distance from jump’s toe is increased, the turbulent kinematic energy (K) is reduce; Moreover the maximum value of bed shear stress was obtained on jump’s toe.
    Keywords: Triangular corrugated beds, Hydraulic jump, VOF method, Torbulance model, Tail water, FLUENT
  • Sajjad Kiani*, Salah Kouchakzadeh, Seyed Ahmad Hosseini Pages 47-56
    The Crest of an Ogee spillway with a curved plan is longer than that of one with a straight crest; therefore, its capacity for the overflow at any reservoir level is higher than that of the straight-crested spillway. Thus it is a preferred design in most water ponding projects. The objective of this study was to investigate the degree of its curvature on its hydraulics. This was a achieved on a 1:25 experimental model of the Germ chai ogee spillway at the Hydraulics Laboratory of the Soil Conservation and Water Management Research Institute of the Ministry of Jihadi Agriculture. The results revealed that the cavitation number at any discharge rate was higher than the critical value compared with that of the straight- crested weirs Moreover, the discharge coefficient was lower than that of the other type with an equal crest length.
    Keywords: Curve plan, Discharge coefficient, Cavitation Number, Pressure head
  • Mitra Samsamipour, Mohammad Reza Emdad, Pyman Afrasiab*, Masoumeh Delbari Pages 57-66
    Under the conditions of limited availability of water resources and the relative abundance of arable land (the conditions prevailing in most parts of Iran), the main objective should be to enhance production per unit of water used and the optimal use of the soil these resources. In this context, a deficit irrigation an alternate furrow irrigation, was investigated at critical stages of maize plant growth, of and their combined effects on dry matter accumulation and water use efficiency was assessed. This research was performed as a randomized complete block design with three replication consisting of six treatments: full furrows irrigation in growing season, alternate furrows irrigation in the entire growing season, full irrigation at the establishment stage and alternate irrigation at other stages, full irrigation at the flowering stage and alternate irrigation at other stages, full irrigation at establishment and flowering stage and alternate irrigation at other stages, full irrigation at flowering and ripening stages and alternate irrigation at the other stages. The highest dry matter accumulation was 257 gr per plant, which belonged to irrigation of all furrows during the entire growing season, and the lowest was 196 gr per plant, which belonged to the alternate irrigation during the the entire growing season. During the most biomas yield (18385 kg) belonged to the full irrigation of all during the entire growing season, bowever, the highest water use efficiency was 1.88’ which belonged to the full irrigation at the flowering stage and alternate irrigation other stages.
    Keywords: Alternative irrigation, corn, furrow irrigation, water use efficiency yield
  • Mohammad Vaghefi*, Afshin Eghbalzadeh, Mokhtar Rostamnezhad Pages 67-80
    One of the important purposes of river engineering science is to protect river banks from erosion phenomenon and to prevent shifting of the main channel path. Spur dike is a hydraulic structure which has a lot of applications for stabilizing river banks and increasing water depth. According to widespread use of this structure, it is important to understand the flow pattern around it. Since flow pattern around a spur dike is complex and fully 3D, 3D simulation was done in this study. FLOW-3D software was employed to simulate the flow around a submerged spur dike. VOF method was used for free surface simulation and RNG k-ε model was used for turbulence modeling. Based on comparison of numerical and experimental results for stream wise velocity component and flow depth, it was concluded that numerical model could simulate the flow parameters with relatively high accuracy. In following, the effect of discharge increase on velocity profiles and flow free surface was investigated. According to obtained results, maximum longitudinal velocity Infront of the spur dike nose and flow depth at the upstream of spur dike increased with discharge increase. In lower discharges, the changes rate was more and vice versa. Also, the ratio of the flow depth at the upstream and the flow depth at the downstream increased with discharge increase.
    Keywords: Submerged Spur dike, Free Surface, Numerical Simulation, FLOW, 3D
  • Ali Akbar Hekmatzadeh*, Seyed Mehrab Amiri, Soroush Papari Pages 81-94
    Recently, low gradient stepped spillways, which can be constructed on the embankment dams, have been getting high attention owing to their easy implementation. A few numerical researches have been conducted to simulate the flow hydraulic on stepped spillways. In this study, the air water flow was simulated using two-phase mixture model. Six models of turbulence including Eddy viscosity, k-ε, RNG k-ε, k-ω, SST k-ω, and ω-RSM were applied to describe the turbulence of flow. According to the results of numerical and experimental tests, it was found that k-w and ω-RSM are superior to describe the turbulence of flow. Moreover, the mixture two-phase model described the experimental data successfully. In addition, the effects of spillway slope, flow discharge, and step height in the amount of energy dissipation were examined. It was concluded that the energy dissipation increases with a rise in the step height and a reduction in the slope and the flow discharge. In the unit discharge of 2.34, the energy dissipation increased from 39 to 50 percent with decreasing the spillway slope from 26.6 to 8.9 degree.
    Keywords: Low gradient stepped spillway, Two, phase flow, Turbulence modeling, Reynolds stress model
  • Ali Asghar Ghaemi*, Forough Majdeddin Pages 95-106
    Using wastewater and sewage have some environmental dangers such as water, soil and plant pollution from heavy metals accumulation. This research was conducted to study phytoremediation of vetiver and eucalyptus by absorption of heavy metals from sewage in a contaminated soil with landfill leachate. Plants were irrigated with different types of wastewater in 2012 on the base of a completely randomized design with 4 replications. The factors were 2 type of plants and different quality of wastewater. plant samples were taken and the heavy metals were measured by Atomic Absorption system after 100 days. According to results, few heavy metals had been absorbed by plants from soil and water. Heavy metals accumulation in plants were significant. Concentration of Pb for vetiver roots were more than of eucalyptus roots but the results in shoots were inverse. There was no Ni in plants shoot. The absorption and the concentration of Pb, Ni, Zn , Cu in vetiver roots had a significant difference with eucalyptus. Using different type of wastewater had significant impact on plant growth which caused increasing the absorption of heavy metals by plants and resulted better remediation of soil. The maximum weight of plant drymatter (root & shoot) for eucalyptus was measured 46.47 and vetiver was 59.88 grams per pot for none refined wastewater irrigation. It is recommended to investigate the long term affects of this pollution on soils and plants.
    Keywords: Irrigation, phytoremediation, sewage