فهرست مطالب

فصلنامه مهندسی منابع آب
پیاپی 34 (پای ی ز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نعمت حسنی، پیام یدالهی *، علی اصغر مرتضوی صفحات 1-10
    هم اکنون بیشتر مناطق جهان با کمبود آب و مسائل جدی زیست محیطی ناشی از فعالیت های کشاورزی روبه رو شده اند، به طوری که رقابت سنگینی بر سر منابع کمیاب آب، به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، به وجود آمده است. از این رو مدیریت منابع آب از موضوعی فرعی به مسئله ای اصلی و پر اهمیت تبدیل شده است. بنابراین، بررسی رفتار کشاورزان در قبال منابع آب از اهمیت قابل توجهی برخوردار می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر نگرش کشاورزان نسبت به فعالیت های مدیریتی منابع آب آنها در دشت همدان-بهار می باشد. روش این پژوهش از نوع توصیفی، و ابزار پژوهش شامل پرسشنامه متغیرهای موثر بر نگرش کشاورزان، و پرسشنامه رفتارهای مدیریت منابع آب می باشد. جامعه ی آماری تحقیق مورد نظر 476 نفر از کشاورزان آبی کار دشت همدان-بهار با چاه های با عمق بیشتر از 150 متر بوده اند، که 250 نفر از آنها به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شده اند. در این تحقیق داده ها با استفاده از آزمون آماری وایازی چندگانه تحلیل شده اند، که بر اساس نتایج آنها، عوامل درک آسیب پذیری(48/0=β)، درک شدت تخریب(55/0=β)، درک موانع حفاظت از منابع آب(57/0=β) و مسئولیت پذیری(42/0=β)، با رفتارهای مدیریت منابع آب در سطح (p<0/01) همبستگی معناداری را داشتند.
    کلیدواژگان: عوامل موثر بر رفتارهای کشاورزان، رفتارهای مدیریت منابع آب، پژوهش توصیفی، کاربران آبی
  • مهدی احمدی *، باقر قرمز چشمه، هدی قاسمیه صفحات 11-24
    در دهه های گذشته، در نتیجه ی فعالیت های انسانی و طبیعی، میزان گاز های گلخانه ای در نیوار افزایش یافته و در نتیجه، دمای کره ی زمین روند افزایشی را به خود گرفته است. افزایش دمای کره ی زمین به نوبه ی خود، باعث تغییرات معنی داری در حیطه های مرتبط، به ویژه منابع آب و رواناب شده است، بنابراین، مطالعه و شبیه سازی تغییرات عناصر اقلیمی (به ویژه دما و بارش) می تواند در برنامه ریزی های مدیریت منابع آب کشور، بسیار با اهمیت باشد. در حال حاضر، معتبر ترین ابزار جهت تولید نمایشنامه های اقلیمی، نرم افزار های سه بعدی جفت شده اقیانوس- نیوار گردش عمومی جو (AOGCM) است. در این تحقیق، تاثیر عدم قطعیت مربوط به نرم افزار های AOGCM و همچنین روش های ریز مقیاس گردانی نرم افزار های اقلیمی در حوضه ی قرآن طالار در دوره ی 2011- 2040 میلادی تحت نمایشنامه انتشار A2 و B2 نرم افزار HadCM3 مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا از دو نرم افزار ریز مقیاس گردانی: چندگانه ی خطی SDSM و نرم افزار شبکه ی عصبی مصنوعی استفاده گردید و سرانجام SDSM به عنوان بهترین نرم افزار انتخاب شد. نتایج به دست آمده نشان دادند که در دوره ی آتی، میزان بارش در ایستگاه قرآن طالار در نمایش نامه های A2 و B2 HadCM3 به ترتیب 7 و 6 درصد افزایش خواهد یافت. اندازه ی دما ی حوضه، 34/0 تا 86/0 درجه ی سانتی گراد افزایش خواهد گرفت. با توجه به افزایش بارش و دما در دوره ی آتی در 2 نمایش نامه ی A2 و B2 موجب می گردد رواناب نیز افزایش یابد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تغییر اقلیم، SDSM، شبکه ی عصبی مصنوعی
  • هادی رزاقیان، بهروز محسنی *، قربان شهریاری صفحات 25-36
    حوادث اقلیمی متفاوتی اعم از سیل و خشکسالی را در سالیان اخیر در سطح حوضه آبخیز بابلرود شاهد بوده ایم که لزوم مطالعه هر چه بیشتر مولفه های نرم افزار های اقلیمی موثر را در فرایندهای هواشناسی و آب شناسی حوضه آبخیز مورد تاکید قرار می دهند. این کار از طریق نرم افزار های گردش عمومی جو انجام می پذیرد. به دلیل بزرگ مقیاس بودن شبکه محاسباتی نرم افزار های گردش عمومی جو، این نرم افزار ها قادر به پیش بینی فراسنج های آب و هواشناسی در مقیاس نقطه ای نیستند. ابزار واسطی به نام مولد هواشناسی ابداع گردیده است که به وسیله آن می توان تغییر اقلیم را در مقیاس نقطه ای، و ایستگاه موردنظر، ارزیابی کرد. در این پژوهش، داده های نرم افزار های گردش عمومی جو HadCM3 و ECHO-G، با به کارگیری نرم افزار LARS-WG تحت نمایشنامه ی مشابه A1B برای دوره زمانی 2065-2046 ریزمقیاس شده و مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفتند. نرم افزار لارس با معرفی چهار متغیر اقلیمی مربوط به دوره پایه آماری 2011-1982، مورد واسنجی و صحت سنجی قرار گرفت. سپس، خودهمبستگی میانگین بین داده های دیده بانی شده برای شبیه سازی بارش، دمای بیشینه، دمای کمینه و تابش به وسیله نرم افزار لارس برای شبیه سازی دوره های آتی به کار گرفته شد. بر پایه یافته های این پژوهش، نرم افزار ECHO-G نسبت به نرم افزار HadCM3 تحت نمایشنامه ی مشابه، بارش کمتر و دمای بیشتر را پیش بینی کرد. بارش در حوضه آبخیز بابلرود در دوره مربوطه، 52- تا 17+ درصد متغیر خواهد بود. همچنین، این حدود تغییرات با افزایش بارش در ماه های پر بارش و کاهش شدید بارندگی در ماه های کم بارش تابستان همراه خواهند بود. بیشترین کاهش مربوط به ماه کم بارش آگوست (43 میلیمتر) در نرم افزار ECHO-G است. بیشترین افزایش بارش نیز مربوط به ماه اکتبر (27 میلی متر) در نرم افزار HadCM3 می باشد.
    کلیدواژگان: خشکسالی، گردش عمومی، مولد هواشناسی، نمایشنامه، نرم افزار لارس
  • سامان معروف پور *، عیسی معروف پور، هادی ثانی خانی صفحات 37-50
    فرایند تبخیر- تعرق به عنوان یکی از مولفه های اصلی چرخه ی آب شناسی دارای اهمیت فراوانی در مدیریت و توسعه ی منابع آب، و نیز برنامه ریزی آبیاری می باشد. در تحقیق حاضر، به منظور براورد تبخیر- تعرق غرب و شمال غرب ایران، روش ترکیبی پنمن-مانتیث فائو-56 به عنوان مرجع در نظر گرفته شد، و دقت چهار شبیه مختلف داده مبنا شامل، شبکه ی عصبی مصنوعی (ANN)، سامانه ی استنتاج تطبیقی فازی-عصبی (ANFIS) از دو نوع افراز شبکه (GP)، دسته بندی تفریقی (SC) و شبیه برنامه ریزی بیان ژن (GEP)، موردبررسی قرار گرفتند. به این منظور، مقادیر ضریب فصلی (شماره ی ماه)، عرض جغرافیایی، طول جغرافیایی و ارتفاع 12 ایستگاه در غرب و شمال غرب ایران جهت براورد تبخیر- تعرق به عنوان ورودی به شبیه ها معرفی شدند. برای شبیه های شبکه ی عصبی مصنوعی، فازی-عصبی از نوع افراز شبکه، و فازی-عصبی از نوع دسته بندی تفریقی حداکثر مقادیر ضریب تبیین (R2) به ترتیب 994/0، 998/0 و 997/0 در ایستگاه سنندج، و برای شبیه برنامه ریزی بیان ژن، 982/0 در ایستگاه خوی مشاهده شد. محدوده ی مقدار ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) برای شبیه شبکه ی عصبی مصنوعی، فازی- عصبی از نوع افراز شبکه، فازی عصبی از نوع دسته بندی تفریقی، و برنامه ریزی بیان ژن به ترتیب 311/0-551/1، 319/1-368/0، 80/1 -450/0 و 833/0 -435/0 میلی متر بر روز به دست آمدند. نتایج تحقیق بیانگر دقت بالای شبیه برنامه ریزی بیان ژن در پیش بینی تبخیر- تعرق متوسط مرجع ماهانه می باشند. بنابراین، شبیه GEP می تواند به عنوان شبیه ی ساده برای جایگزینی روابط تجربی جهت تخمین تبخیر-تعرق در پژوهش های بعدی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اطلاعات جغرافیایی، برنامه ریزی بیان ژن، سامانه ی استنتاج تطبیقی فازی، عصبی، شبکه ی عصبی مصنوعی، نیاز آبی گیاهان
  • حجت کرمی *، سعید فرزین، علی حیدری، خسرو حسینی صفحات 51-60
    سرریزها از مهمترین و پر کاربردترین وسایل اندازه گیری شدت جریان در نهرهای باز می باشند و در بسیاری از مطالعات در زمینه ی مهندسی آب مورد استفاده قرار می گیرند. مزیت سرریزهای نیمه استوانه ای و تاج دایره ای نسبت به سایر سازه های مهارکننده و اندازه گیری، ضریب تخلیه ی بالاتر، الگوی جریان پایدار، راحتی عبور اجسام معلق در آب، سهولت در طراحی، اجرا و در نهایت هزینه های پایین تر می باشد. در این تحقیق با استفاده از شبیه سازی Ansys CFX وضعیت جریان در مورد سه نمونه ی آزمایشگاهی، سرریز نیمه استوانه ای مورد شبیه سازی و تحلیل قرار گرفت. سطح آزاد جریان، توزیع فشار و تاثیر بار هیدرولیکی بالادست و قطر سرریز بر ضریب بده مربوط به این سرریز ها بررسی شد. شبیه های آشفتگی k-ω، K-ε و k-ε RNG در این شبیه سازی بهره وری گردید، و نتایج آن با نمونه آزمایشگاهی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصل از شبیه سازی در این تحقیق نشان دادند که به ازای شعاع های 4، 6 و 7 سانتی متر مقدار ضریب بده در محدوده ی 2/1 تا 4/1 به دست می آید. همچنین، به ازای افزایش شعاع، مقدار ضریب بده افزایش داشت. محل ایجاد کمترین فشار بر روی سرریز به ازای افزایش بده نیز به سمت بالادست حرکت می کند که با سایر مطالعات قبلی هماهنگی داشت.
    کلیدواژگان: سرریز نیمه استوانه ای، ضریب بده، Ansys CFX، شبیه سازیهای آشفتگی، شبیه سازی حجم سیال
  • علی لیاقت، آرش ادیب *، حمیدرضا غفوری صفحات 61-72
    برقراری تعادل در رودخانه ها به عوامل مختلفی وابسته بوده و ممکن است تعادل برقرار شده نیز در هر لحظه، و در هر مقطع زمانی به هم بخورد. یکی ازمهمترین این عوامل احداث سد بر روی رودخانه ها است. در این تحقیق، هدف بررسی احداث سد کرخه بر تغییرات ریخت شناسی پیچان رود پایین دست است. در این راستا، شناسائی و بررسی تغییرات ریخت شناسی رودخانه ی کرخه قبل و بعد از احداث سد، تعیین میزان تغییرات طولی و عرضی خم های رودخانه پائین دست با توجه به تصاویر ماهواره ای و با استفاده از یک بسته آب پویائی CCHE2D انجام پذیرفته است. نتایج نشان می دهند که در شرایط طبیعی، عرض بستر رود به طرف پایین دست مسیر، متناسب با کاهش شیب، افزایش می یابد. متوسط عرض رودخانه قبل از احداث سد حدود 273 متر، و بعد از آن تقریبا« به60 متر رسیده است. با کاهش عرضی حدود 78% عرض رودخانه تقریبا 21 هکتار اراضی در هر کیلومتر از امتداد آن آزاد می شود. در محدوده مورد مطالعه، متوسط جابه جائی خط القعر رودخانه حدود 340 متر، حداقل و حداکثر جابه جائی 53 و 768 متر می باشد. بالغ بر 56% از جابه جائی ها به سمت راست جریان(غرب) رودخانه بوده و نزدیک بر 59% این جابه جائی ها بیرون از بستر قدیم صورت گرفته است. به طور متوسط، سالانه حدود 34 متر جابه جائی عرضی رودخانه در بازه ی مورد نظر اتفاق افتاده است، که بیانگر ناپایداری این منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: فرسایش، سد، خم، زمین ریخت شناسی، بسته آب پویائیCCHE2D
  • محسن براهیمی، کاظم شاهوردی *، ایران غازی، ناصر طالب بیدختی صفحات 73-82
    توجه جدی به مدیریت تقاضای آب کشاورزی بر اثر افزایش میزان تقاضا برای آب، امری اجتناب ناپذیر است. مدیریت تقاضای آب شامل فعالیت هایی می‏باشد که ممکن است باعث کاهش تقاضای آب، افزایش بازده مصرف آب گردیده، و از آلوده شدن یا دسترسی به منابع آب جلوگیری کند. در مطالعات منابع آب، قوانین مختلفی تصویب شده‏اند، ولی برخی از این قوانین هیچ گاه به مرحله اجرا نرفته اند؛ بنابراین، در تحقیق حاضر ساختار موجود کشور با نظرسنجی از کارشناسان بخش آب بررسی شد. برای این منظور از ابزار پرسشنامه استفاده شد. این پرسشنامه به وسیله ی 38 نفر از کارشناسان و دست اندرکاران بخش آب پاسخ داده شد. ضریب آلفای کرونباخ 701/0 به دست آمد، که نشانگر اعتبار قوی پرسشنامه می‏باشد. نتایج ارزیابی نشان دادند که کارشناسان با تغییر ساختار مدیریت منابع آب کشور موافق بوده، و اعتقاد دارند که «عدم هماهنگی بین سازمان های ذی ربط» و «وجود مشکلات قانونی در اصلاح الگوی مصرف» تاثیر زیادی را در بحران آب دارد. در ادامه، یک ساختار سازمانی با پنج سطح شامل: 1-تعیین چارچوب و سیاست های کلان آب با حضور نهاد‏های قانونی؛ 2-تخصیص سیاست های حوضه های بزرگ؛ 3-تخصیص سیاست‏های حوضه های درجه ی دو؛ 4-اجرای سیاست‏های تخصیص؛ 5-اجرای محلی سیاست ها با توجه به سخت‏افزارها و نرم‏افزارهای موجود و روش های جدید، پیشنهاد شد. این ساختار می‏تواند در سازمان های مختلف کشور مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آب، اصلاح، تقاضا، پرسشنامه، ساختار
  • فرشید صف شکن *، علی محمد آخوندعلی، علی حقیقی، حیدر زارعی صفحات 83-97
    ارزیابی دگرگونی و آسیب پذیری ناشی از تغییر اقلیم جهت برنامه ریزی آینده منابع آب ضروری می باشد. در این تحقیق، شبیه سازی های اقلیمی با کاربرد 4 شبیه ساز گردش عمومی(GCM) ارائه شده در گزارش چهارم ارزیابی تحت دو نمایشنامه ی انتشار A2و B1 انجام شده است. نتایج نشان دادند که میانگین تغییرات دما بین 13/0- تا 96/0 و 72/0 تا 85/1 درجه ی سانتیگراد به ترتیب برای دوره های 2038-2016 و 2061-2039 می باشد. علاوه بر این، میانگین تغییرات بارندگی ماهانه ی شبیه سازی شده دوره های مذکور نسبت به دوره ی مشاهداتی(2010-1988) به ترتیب بین 5/3- تا 182 و 7/20- تا 123درصد است. همچنین، شبیه سازی بارش- رواناب روزانه با کاربرد شبیه ساز IHACRESS انجام شد، چنان که میزان R2 برای واسنجی و صحت سنجی در بهینه ترین حالت به ترتیب برابر با 684/0 و 635/0 به دست آمده است. به طورکلی، میانگین حجم رواناب سالانه ورودی به آبگیر سد درودزن طی دوره های آتی نسبت به دوره ی پایه به ترتیب به میزان 4/8 و 15/28 درصد کاهش خواهد یافت. علاوه بر این، بیشترین کاهش در میانگین حجم رواناب ماهانه ی حوضه طی دوره های آتی به ترتیب برابر با 34/42 و 13/54 درصد در نوامبر نسبت به دوره ی پایه پیش بینی شده است.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، جریان ورودی به حوضه، حوضه ی سد درودزن، ریزمقیاس نمایی
|
  • Nemat Hassani, Payam Yadollahi *, Ali Asghar Mortazavi Pages 1-10
    The declining groundwater resources have jeopardized food security in many marginal drylands. As Iran is dependent on this immensely precious resource that provides some 60% of its needs in hydrologically normal years, and undoubtedly more during droughts, the populace, particularly their irrigation farmers have to be concerned with this dwindling resource. Therefore, the farmer's attitudes towards utilization of groundwater resources are of utmost importance. The purpose of this study, which was implemented through questionnaires, was an assessment of some effective factors, which govern the farmer’s attitudes towards water resources management behaviors in Hamedan-Bahar Plain. Of the 476 farmers who operated wells deeper than 150 meters, 250 were randomly selected for this study. The data were analyzed using the multiple regression analysis based on their answers. The results indicated that understanding of vulnerabilities (β=0.48), realization of the damage (β =0.55), perception of the barriers to water conservation (β =0.57) and acceptance of responsibility for mismanagement of groundwater resources (B=0.42) had significant correlation coefficients (p
    Keywords: Effective factors on farmer's attitudes, Water resource management behaviors, Descriptive study, Water users
  • Mehdi Ahmadi *, Bagher Ghermez Cheshmeh, Hoda Ghasemiyeh Pages 11-24
    One consequence of a significant increase in the man-made greenhouse gases in recent decades has been a global rise in air temperature with the commensurate rise in the atmospheric heat energy, which in turn affects the hydrologic cycle. Thus a drastic change in the amount, distribution and timing of the hydrologic events is logical. Therefore, preparation for the future water-related events dictates an implication of detailed studies on the prediction of the future rise in temperature and the resultant change in precipitation. The Atmosphere-Ocean General Circulation Model (AOGCM) is considered to be the most reliable software for the predicting the weather-related events. The statistical downscaling method (SDSM) and the Artificial Neural Networks (ANN) were tested to remove the uncertainty related to the AOGCM. Of a few software used for downscaling, SDSM was proved to be the most reliable for predicting the 2011-2040 changes in air temperatures and precipitation under the A2, B2 scenarios of the HadCM3 for the Qorantalar Watershed. Results indicated that there would be an increase of 7% and 6% in the precipitation amount, and 0.34 and 0.86 degrees Celsius in temperature using the A2 and B2 scenarios, respectively.
    Keywords: Climate change analysis, SDSM, Artificial Neural Networks
  • Hadi Razzaghian, Behrouz Mohseni *, Ghorban Shahriari Pages 25-36
    The Babolroud watershed has experienced different climate related events such as flooding and drought in recent years that emphasize the urgent need to investigate the impact of climate change on meteorology and hydrology of the watershed. Two general atmospheric circulation softwares were used to predict these changes. However, the large scale computational grid of such software discourages their application to meteorology parameters prediction in small scales. Therefore, an interface tool called the LARS- WG model has been developed to facilitate assessment of such parameters in more manageable scales and at the desired localities. The data generated by the HadCM3 general circulation of the atmosphere software were incorporated into the LARS-WG software under a similar scenario for the 2046-2065 periods. They were downscaled, compared and evaluated the four climatic variables related to the statistical base period of 1982-2011. These data were introduced into the LARS-WG software for calibration and verification. Furthermore, the relationships between the collected data were established between rainfall depth, maximum and minimum temperatures and radiation to simulate the future events. It was observed that the ECHO-G software prediction was lower for precipitation and higher for temperature under the similar scenario as compared to those predicted by the HadCM3 software. Precipitation depth as predicted by this software for the Babolroud watershed ranged from -52 to %. The results indicated a moderate increase in precipitation in the rainy season and an extreme decrease in the summer month. The highest reduction was related to the August rainfall (43 mm) as predicted by the ECHO-G software. The highest increase in precipitation was related to October (27 mm) as predicted by the HadCM3 software.
    Keywords: Drought, General circulation, Weather generator, Scenario, LARS, WG software
  • Saman Maroufpour *, Eisa Maroufpoor, Hadi Sanikhani Pages 37-50
    Evapotranspiration (ET0), a major component of the hydrologic cycle, is important in water resources development and irrigation planning. The ET0 for west and northwest of Iran was estimated using the FAO Penman-Montieth method (FAO-56) as the reference. The performance of four different data-driven methods, namely the Artificial Neural Networks (ANN), Adaptive Neuro Fuzzy Inference System (ANFIS) with grid partition (GP), ANFIS with subtractive clustering (SC), and Gene Expression Programming (GEP) were investigated on the ET0 estimation. Latitude, longitude and altitude of stations, and the periodicity component were used as inputs to the applied models to predict the long-term monthly ET0 using the data from 12 stations in the west and northwest of Iran. The maximum coefficients of determination (R2) were found to be 0.994, 0.998 and 0.997 for the ANN, ANFIS-GP and ANFIS-SC models at the Sanandaj Station, respectively. The highest R2 (0.982) of the GEP model was calculated for the Khoy Station. The root mean squared error ranged 0.311-1.551, 0.368-1.319, 0.450-1.80 and 0.435-0.833 mm/day for the ANN, ANFIS-GP, ANFISSC and GEP models, respectively. The results revealed the high accuracy of the GEP in the prediction of ET0. Therefore, the GEP model can be applied as a simple method in future studies as an alternative to the use of empirical relationships for the ET0 estimation.
    Keywords: Adaptive Neuro, Fuzzy Inference System, Artificial Neural Network, Crop water requirement, Gene Expression Programming, Geographical information
  • Hojat Karami *, Saeed Farzin, Ali Heydari, Khosrow Hosseini Pages 51-60
    Weirs are the most important and very applicable barriers built across channels to control the flow of water or change its direction. They are also widely used in current measurement in open channels and many hydraulic engineering studies. The advantage of the semi-cylindrical and circular crested weirs as compared with other structures and measuring instruments is their higher discharge coefficient, stability of flow pattern, non-obstruction by floating materials, simplicity of design, durability, wide applicability and economics. One of the newest and most useful software in the field of computational fluid dynamics is Ansys CFX, which provides fairly reliable results. This software, which benefits from the continuity and momentum equations and the application of a turbulence model, was used to simulate flow over three semi cylindrical weirs with different radii in a laboratory study. After selecting the optimum mesh size for simulating the flow in the multiphase form of the fluid model, the k-ε, RNG k-ε and k-ω turbulence models were used to simulate the flow, and the results of the numerical solution was compared with the collected data extracted from experimenting with the physical models. The mesh size selection was based on the optimum mesh, root mean square error, mean absolute error and the coefficient of determination. The results showed that for cylinder with 4, 6, 7 cm radius, the discharge coefficient ranged from1.2 to 1.4. Furthermore, both the flow and the discharge coefficient increased with an increase in the radius. Moreover, the location of minimum pressure on the weir moved upstream with incremental discharge in conformity with previous studies.
    Keywords: Semi, cylindrical weir, Discharge coefficient, Ansys CFX, Turbulence models, Fluid volume
  • Ali Leagat, Arash Adib *, Hamid Reza Ghafouri Pages 61-72
    Stability of streambeds is dependent on different factors some of which maybe destabilized at any moment. Dam erection on the riverbed is the most important among those factors. Some morphological changes of a meandering river, the most obvious of which are the gradient change and the area deducted or added to the riverbed, were studied downstream of the Karkheh Dam. To delineate the areas, which had been taken from or added to the riverbed due to the lateral and longitudinal displacement of the meanders, morphology of the downstream river bed prior to and after the dam construction were studied employing satellite imagery, and their extent was calculated using the CCHE2D model. Slope reduction, as expected, follows an increase in the riverbed breadth. The average width of the riverbed was reduced from 273 m to 60 m (78% reduction) after the dam construction. The land taken off the streambed was almost 21 hectares for each kilometer of the length of the river. Mean, maximum and minimum horizontal thalweg displacements were 340,768 and 53 meters, respectively; 56% of the displacements were towards right (west) and 59% of the displacement took place out of the original streambed. The mean annual lateral displacement of the riverbed was 34 meters after the dam construction. This finding illustrates the instability of the terrain through which the river flows.
    Keywords: Erosion, Dam, Meander, Morphology, CCHE2D model
  • Mohsen Barahimi, Kazem Shahverdi *, Iran Ghazi, Naser Taleb Bidokhti Pages 73-82
    Serious attention to agricultural water supply management is inevitable due to an increase in demand for this most precious resource. Water demand management is a strategy that reduces the demand for, increases its use efficiency of, and prevents the waste of its resources. Various laws, pertaining to the prudent water management, have been passed; however, many of them have never been enforced. Therefore, the existing structure was investigated by polling a group of water- related experts. The questionnaire, which was employed for this research, was answered by38 eminent water experts. The calculated Cronbach's alpha coefficient of the polling was 0.701 that pointed to the strong reliability of the questionnaire. Those water experts were in agreement with reorganization of the water resources management and maintained that a “lack of coordination among relevant agencies” and the “legal difficulties in reforming the consumption patterns” have greatly affected the emergence of the existing water crisis. Therefore, a countrywide organizational chart, consisting of five levels, was proposed: 1. Providing a framework and adapting a firm policy on logical water management in coordination with the judiciary bodies; 2. Enabling the managers of large watersheds to adapt their own policies; 3. Enabling the managers of sub-watersheds to adapt their own policies; 4. Implementing the confirmed policies employing the existing hardware and software and looking for the new methods; 5. Implementing the adapted policies at the local scale. We strongly recommend an assessment of this chart by the concerned water authorities.
    Keywords: Water demand, Questionnaire, Reform, Structur
  • Farshid Safshekan *, Ali Mohammad Akhoond-Ali, Ali Haghighi, Heidar Zarei Pages 83-97
    The Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change presents four general circulation models under the SRES emission scenarios of A2 and B1. The take-home message of these documents is the expected change in the atmospheric temperature, which undoubtedly would affect the hydrology of watersheds. These warnings dictate the necessity of prediction of the future change in the flow of rivers and the vulnerability of the people who depend on them for their water supplies. Results indicated that the average temperature variations are from -0.13 to 0.96°C and 0.72 to 1.85°C for 2016-2038 and 2039-2061 periods, respectively. Furthermore, the average monthly rainfall variations in the baseline period in comparison to the observed period (1988-2010) are from -3.5 to 182% and -20.7 to 123 % for those two periods, respectively. The daily rainfall- runoff simulation using the IHACRES model yielded the R2 of 0.684 and 0.635 for the calibration and validation stages, respectively. Overall, the mean volume of annual runoff into the Doroodzan Reservoir would decrease by 8.4 and 28.15 % as compared with the baseline period for the 2016-2038 and 2039-2061, respectively. Furthermore, the most decrease in the mean volume of monthly runoff of the basin in comparison with the baseline period has been predicted for November to be 42.34 and 54.13 % for those two periods, respectively.
    Keywords: Climate Change, Inflow of the basin, Doroodzan Dam Basin, Downscaling