فهرست مطالب

زن و جامعه - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1397)

فصلنامه زن و جامعه
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/30
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سمیرا برج خانلو، آزاده فرقدانی صفحات 1-16
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی حسادت شناختی، عاطفی و رفتاری و سبک های عاطفی (پنهان کاری، سازگاری و تحمل) در زنان بی وفا، خیانت دیده و فاقد تجربه ی خیانت (عادی) صورت گرفته است. این پژوهش که از نوع پس رویدادی است، در دو جامعه ی زنان بی وفا و خیانت دیده مراجعه کننده به سازمان بهزیستی و مراکز مشاوره وابسته و جامعه ی زنان عادی مراجعه کننده به خانه ی سلامت شهر ساوه، انجام شده است. انتخاب افراد از جامعه ی اول به صورت در دسترس (30 بی وفا، 30 خیانت دیده) و از جامعه ی دوم به صورت تصادفی ساده (30 عادی) صورت گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه های سنجش حسادت ولی زاده و آذربایجانی (1389) و سبک های عاطفی هافمن و کاشدان (2010) بوده اند. نتایج تحلیل داده ها با تحلیل واریانس چند متغیره حاکی از بالاتر بودن حسادت شناختی، عاطفی و رفتاری در زنان عادی در مقایسه با بی وفا و خیانت دیده و همچنین بالاتر بودن سبک عاطفی پنهان کاری در زنان بی وفا در مقایسه با خیانت دیده و عادی بوده است.
    کلیدواژگان: حسادت، سبک های عاطفی، زنان بی وفا، خیانت دیده، فاقد تجربه ی خیانت (عادی)
  • مژگان امیریان زاده ، فاطمه بشارتی صفحات 17-42
    این پژوهش با هدف تبیین تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر مهارت های اجتماعی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر بود. در این پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش بوده است. جامعه آماری شامل تعدادی از دانش آموزان دختر مقطع متوسطه ی اول شهر مرودشت در سال تحصیلی 94-1393 بود، که به صورت تصادفی خوشه ایتک مرحله ای انتخاب شدند و تعداد 30 نفر گروه آزمایش و 30 نفر گروه کنترل به عنوان حجم نمونه برآورد شد. این تعداد،افرادی بودند که در پرسشنامه مهارت های اجتماعی (گرشام والیوت) و عملکرد تحصیلی (فام وتیلور) که به عنوان ابزار این پژوهش بودند، در مرحله ی پیش آزمون، نمرات پایینی را کسب نمودند. آموزش مهارت های زندگی به مدت دو ماه و طی نه جلسه ی نود دقیقه ای آموزشی برای آزمودنی های گروه آزمایش اجرا گردید و گروه کنترل، هیچ آموزشی دریافت نکردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته های پژوهش با توجه به نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مهارت های زندگی بر مهارت های اجتماعی دانش آموزان و همچنین بر خرده مقیاس های مهارت اجتماعی و عملکرد تحصیلی و خرده مقیاس های عملکرد تحصیلی دانش آموزان تاثیر معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، مهارت های اجتماعی، عملکرد تحصیلی
  • احمد ترکفر ، بهجت طهماسبی صفحات 43-57
    مطالعه حاضر به بررسی تاثیر ورزش همگانی بانوان بر سلامت خانواده شهر شیراز پرداخته است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی و نوع تخقیق همبستگی و به روش میدانی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر، عبارت است، بانوان ساکن شهر شیراز در اماکن تمامی مناطق 10 گانه ی شهرداری مورد نظر این پژوهش در زمان تکمیل پرسش نامه در دسترس هستند. به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 270 نفر از این بانوان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام و معادله ساختاری استفاده شد. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که در گام اول، سلامت روانی خانواده 42 درصد از واریانس های شرکت در ورزش همگانی را پیش بینی می نماید. در گام دوم ایجاد آرامش در محیط خانواده 31 درصد از واریانس های شرکت در ورزش همگانی را پیش بینی می نمود. در گام سوم ایجاد فضای شاد در محیط خانواده 66 درصد از واریانس های شرکت در ورزش همگانی را پیش بینی می نماید. همچنین براساس مدل معادله ساختاری تمامی این شاخص ها مناسب بوده و بنابراین مدل تحقیق، مدل مناسبی می باشد. شرکت در ورزش همگانی می تواند باعث افزایش روحیه و شادی خود و خانواده ،پرکاری ،سلامت روانی و آرامش در خانواده می شود. لذا بر تمامی سازمان های دولتی و غیردولتی لازم است تا تمام تلاش های خود را برای ترغیب جامعه به ورزش های همگانی به کار گیرند.
    کلیدواژگان: سلامت روانی خانواده، آرامش در محیط خانواده، فضای شاد در محیط خانواده، ورزش همگانی بانوان
  • مریم جنیدی ، لیلا سنگی صفحات 59-84
    هدف این مقاله، بررسی مشارکت سیاسی زنان، به منزله ی عاملیت یا سوژه ی بسط دموکراسی در چهارچوب ساختار حاکم بر جامعه ی ایرانی است. بدین منظور، نگارندگان با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی و نیز بهره گیری از نظریه ی ساختارگرایی آلتوسر و نظریه ی دموکراسی مجادله ای موفه، تحلیلی جامعه شناختی از مشارکت زنان در دهمین دوره ی انتخابات مجلس شورای اسلامی ارائه دادند. یافته های پژوهش نشان می دهد، عدم هم افزایی سطوح مختلف ساختارهای اقتصادی، ساختار سیاسی و فرهنگی موجود با تحولات ناشی از جهانی شدن و توانمندسازی زنان، موجب استمرار گفتمان مسلط مردسالاری و ضعف عاملیت زنان در امر سیاسی ایران شده است. در نهایت، از این تحقیق نتیجه گیری شد همان گونه که اساس نظریه ی رادیکال دموکراسی موفه در مفصل بندی با اقتصاد لیبرال محقق می شود، برای ارتقای عاملیت زنان در حوزه ی امر سیاسی و نیل به دموکراسی واقعی ، میزانی از توسعه ی اقتصادی با هدف کاهش آثار اتکای بر منابع رانتیر ضروری است.
    کلیدواژگان: امر سیاسی، دموکراسی جدلی، سوژه ی زنان، سوژ گی، کلیشه های جنسی
  • نفیسه چینی ، سیدعلی هاشمیان فر ، حنانه محمدی کنگرانی صفحات 85-115
    مفهوم زنانگی به‏مثابه ی سازه‏ای اجتماعی که در زمان‏های مختلف مدلول‏های متعددی داشته، به دنبال «شدن های» مختلف است که یکی از بسترهای مهم آن مراکز ورزشی، آرایشی و کلینیک های زیبایی است. بدین منظور شناسایی دلالت های زنانگی هدف پژوهش حاضر است و محققان برای رسیدن به این هدف به سراغ مشتریان کلینیک های زیبایی، باشگاه های ورزشی، آرایشگاه ها و مراکز بهداشتی رفتند و با در نظرگرفتن معیار اشباع نظری با 50 نفر از زنان و دختران، مصاحبه ی نیم ساخت یافته به عمل آمد. اطلاعات حاصل شده با استفاده از نرم افزار ان ویوو 11 و نیز با استفاده از نظریه ی داده بنیاد (رویکرد کدگذاری استراوس) مورد تحلیل قرار گرفت و در قالب مدل پارادایمی ارائه شد. در این پژوهش، هژمونی فرهنگی غرب و صنعت فرهنگ در قالب شرایط علی، هویت بریکولاژ و تسهیل شدن جراحی ها و اعمال زیبایی به عنوان شرایط مداخله گر کشف شد. هم چنین چالش زیبایی و نمایش جنسی به عنوان شرایط زمینه ای در نظر گرفته شد. فانتزی های زیبایی و جنسی و آبژگی جنسی، خودپنداره و افزایش ولع جنسی نیز به ترتیب به عنوان استراتژی ها و پیامدهای زنانگی یافته شد. در نهایت نیز مفهوم زنانگی ریزوماتیک به عنوان هسته ی مرکزی استخراج شد. توجه به مفهوم مذکور دلالت های زنانگی را به خوبی تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: جنسیت، زنانگی، ریزوم، دلالت، فضای زنانه، برساخت گرایی
  • محمد علی حاجی ده آبادی، احسان سلیمی صفحات 117-142
    در آغاز هزاره ی سوم، بزهکاری و بزه دیدگی سایبری به عنوان یکی از جدی ترین چالش های دستگاه عدالت کیفری مطرح شده است. مطالعات بزه دیده شناسی در بستر سایبر، نشان می دهد که زنان، ازجمله «آسیب پذیرترین اقشار» در فضای مجازی هستند. آنچه بر نگرانی ها می افزاید این است که با پیدایش و رواج شبکه های اجتماعی، به صورت تصاعدی بر رشد بزه دیدگی زنان افزوده شده است. مقابله با بزه دیدگی زنان در شبکه های اجتماعی، درگرو علت شناسی دقیق مسئله و اتخاذ تدابیر مناسب برای مقابله و حذف عوامل جرم زا است. این پژوهش با روش کیفی و با ابزار مصاحبه و مشاهده، به شناسایی بخشی از علل و عوامل بزه دیدگی زنان در یکی از شبکه های اجتماعی پرمخاطب در ایران (فیس بوک) پرداخته است. جامعه ی آماری تحقیق شامل 12 کاربر زن که مکررا در شبکه ی اجتماعی مذکور، مورد بزه واقع شده اند، می باشد. برای افزایش روایی تحقیق، برآیندهای به دست آمده از مصاحبه در شش پروفایل آزمایشی در شبکه ی فیس بوک، مورد راستی آزمایی قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان می دهد که سبک زندگی و نحوه ی تعاملات و انتخاب های یک کاربر زن و فشار اجتماع بر او با میزان بزه دیدگی وی ارتباط دارد. همچنین جایگاه اجتماعی کاربران زن، رابطه ی معنادار و معکوسی با بزه دیده شدن آن ها در شبکه های اجتماعی دارد.
    کلیدواژگان: بزه دیده مقصر، فیس بوک، جرم سایبری، عمومی شدن بزهکاری، زنانه شدن بزه دیدگی
  • معصومه حافظی ، کاظم قاضی زاده صفحات 143-171
    این پژوهش به هدف ترسیم دیدگاه قرآن کریم در خصوص جایگاه تعدد زوجات در جامعه ی فعلی دنبال گشته و داده ها از قرآن کریم، تفاسیر و کتاب های صاحب نظران علوم دینی گردآوری گشته و از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است. موضوع تعدد زوجات همواره در اندیشه ی صاحبنظران، از دیدگاه های متفاوت و یا ضد و نقیض برخوردار بوده است. این پژوهش با بررسی مستند قرآنی تعدد زوجات، در پرتو اصل اخلاقی حقوقی معاشرت به معروف، دیدگاه های مربوط به استحباب، منع مطلق، منع حاکم در غیر اضطرار فردی و نیز جوازی که اصل را بر تعدد زوجات شمرده، با اصل مزبور همخوان نمی یابد؛ بلکه الگوی مستفاد از آموزه های قرآن کریم را بر جوازی می یابد که اصل را بر تک همسری می داند و تعدد زوجات در جامعه ی معاصر را در غیر ضرورت های فردی و اجتماعی که نارضایتی همسر اول را به دنبال دارد، مصداقی از سوء معاشرت می خواند؛ زیرا رنجش زن از ازدواج مجدد همسر خود در جامعه ی فعلی، واقعیتی انکارناپذیر است و لزوم رفتار شایسته با همسر و حفظ حرمت وی، هرگز به مرد اجازه نمی دهد که با ازدواج مجدد در غیر ضرورت های فردی و اجتماعی، رنجش همسرش را موجب گردد. به علاوه آن که توجه به سیاق آیه ی مربوطه مبنی بر محدود نمودن تعدد زوجات بی حد و اندازه اعراب عصر نزول وحی به چهار زن و نیز شرط عدالت ورزی در آن، مدلول روشنی بر این واقعیت است.
    کلیدواژگان: تعدد زوجات، اصل معاشرت به معروف، همسران
  • رسول حیدری سورشجانی، حسین گشول * صفحات 173-199

    اشتغال زنان در عرصه ی فرهنگی و به خصوص اقتصادی، تاثیرات مثبت و منفی بسیاری بر فضاهای شهری دارد. در این مقاله به بررسی و تحلیل نقش اشتغال زنان و اثرات مختلف آن در فضاهای شهری پرداخته شده است. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده و تجزیه و تحلیل داده ها با مدل ترکیبی SWOT-AHP انجام شده است که با استفاده از آن به تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید و نیز امتیازدهی هرکدام از آن ها و تعیین اولویت دهی بین شاخص های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی پرداختیم. جامعه آماری این تحقیق را زنان شاغل شهر کاشان تشکیل داده اند. با توجه به رویکرد مدل های تصمیم گیری از نظرات 50 تن از نخبگان و کارشناسان مطرح، به عنوان نمونه انتخاب شده است. امتیازدهی شاخص ها با طیف ساعتی صورت گرفت که پس از مشخص شدن امتیاز نهایی تمام شاخص ها، نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید به صورت زوجی مقایسه شدند. نتایج نشان داد که تاثیر اشتغال زنان بر اقتصاد شهری با وزن 0. 647 بیشتر از سایر شاخص ها است. برای تعیین امتیاز نهایی شاخص های موردنظر در نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید اولویت اول فرصت ها بودند که درمجموع ارزش تلفیقی بالاترین امتیاز را داشتند. مجموع ارزش تلفیقی نقاط قوت1. 68، ضعف 1. 56، فرصت3. 41 ، تهدید1. 77 هستند.

    کلیدواژگان: اشتغال زنان، اقتصاد و فرهنگ شهری، فضاهای شهری، مدل ترکیبی SWOT-AHP
  • رحیم دهقان سیمکانی صفحات 201-218
    آیا حجاب، از جمله ارزش های اخلاقی بوده و ریشه در تکوین دارد یا در زمره ی آداب محسوب شده و به اعتبار و عرف وابسته است؟ پاسخ به این مساله نیازمند تبیین معیار تمایز آداب از ارزش ها است. بر اساس تفاوت های بین ارزش ها و آداب، معیار تمایز ارزش از ادب را می توان این گونه دانست؛ هر مقوله ی ارزشی که 1- مربوط به ساحت درونی انسان باشد؛ 2- منشا تکوینی داشته باشد؛ 3- استدلال پذیر باشد؛ 4- ارتباط مستقیم با سعادت انسان داشته باشد؛ و 5- مشترک بین همگان باشد؛ ارزش اخلاقی محسوب خواهد شد. در غیر این صورت، به شرط این که از خصایص آداب برخوردار باشد، باید آن را در زمره ی آداب قرار داد. این خصایص پنج گانه در مقوله ی «حجاب» و پوشش زن وجود دارد. بر این اساس، حجاب، برخلاف آداب، امری وضعی و اعتباری نیست، و حقیقت ارزش بودن آن به شرایط جوامع بستگی ندارد. این مقاله، ضمن تبیین معیار تمایز آداب از ارزش ها، تلاش نموده تا با روش تحلیلی و کیفی، با تاکید بر آراء تفسیری آیت الله جوادی آملی، نشان دهد که حجاب ریشه در واقع دارد. از این رو، تلقی برخی نواندیشان مبنی بر قرار دادن حجاب در زمره ی آداب و اتخاذ رهیافت ناواقع گرایانه در مورد آن، موجه نیست.
    کلیدواژگان: اخلاق، آداب، ارزش، حجاب، واقع گرایی
  • اکبر رحیمی، موسی واعظی ، حجت محمدی، مائده باکویی صفحات 219-243
    فضاهای عمومی شهری برای آن جام فعالیت های اجباری، اختیاری و مهم تر از همه، فعالیت های اجتماعی هستند و حضور در فضا حق مسلم زنان است و همانند مردان باید از شرایط برابر برای حضور در فضاهای شهری برخوردار باشند. این پژوهش به بررسی میزان انطباق فضا های عمومی منطقه ی 8 تبریز با نیازهای زنان پرداخته است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی است. 242 پرسشنامه بر اساس فرمول کوکران بین زنان توزیع و داده ها بر اساس تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون t تحلیل گردید. میزان آلفای کرونباخ برای پایایی پرسشنامه، 3/88 می باشد که پایایی در حد مطلوب را نشان می دهد. بر اساس مدل تحلیل عاملی اکتشافی سوالات در 4 عامل زیرساخت های فیزیکی، دسترسی، فرهنگی- اجتماعی و امنیت دسته بندی شده است. این 4 عامل در مجموع 32/68٪ از واریانس متغیرها را تبیین می کنند. نتایج تحقیق نشانگر این است که عوامل زیرساخت های فیزیکی، دسترسی و فرهنگی– اجتماعی به ترتیب با سطح معناداری 04/0، 01/0 و 03/0 انطباق مطلوبی با نیاز زنان ندارند؛ اما سطح معناداری عامل امنیت با میزان 217/0 بیانگر وضعیت مطلوب این عامل از نظر پاسخگویان است. با توجه به نتایج و مراجعه ی بالای شهروندان و گردشگران به منطقه، نیازمند توجه بالای مسئولان و نهادهای مرتبط می باشد.
    کلیدواژگان: عدالت جنسیتی، فضاهای عمومی شهری، زنان، تحلیل عاملی، منطقه ی 8 تبریز
  • جواد شکوهی، حفصه رئیسی شهرویی *، نور محمد یعقوبی صفحات 245-269

    هدف اصلی پژوهش، شناسایی و اولویت بندی استراتژی های توسعه ی کارآفرینی اجتماعی در حوزه ی زنان سرپرست خانوار است. 37 استراتژی در قالب 7 عامل شامل: عامل سیاستی، نهادی و قانونی، عامل آموزش کارآفرینی و خودکفایی، عامل تسهیلات کسب وکار، عامل شبکه ها و سازمان های غیردولتی، عامل صندوق ها و کانون ها، عامل حمایت های مشاوره ای و عامل خدمات رفاهی، مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش اساتید دانشگاهی متخصص در حوزه ی مربوطه ، خبرگان و کارشناسان کمیته امداد استان سیستان و بلوچستان فعال در حوزه ی کارآفرینی اجتماعی زنان سرپرست خانوار می باشد که به علت محدود بودن جامعه آماری، نمونه گیری انجام نشد و از روش سرشماری، تعداد 19 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین گردید. پس از جمع آوری داده ها به منظور تایید مولفه ها و شاخص ها از آزمون دوجمله ای و نرم افزار اس پی اس اس استفاده شد و با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی الویت بندی عوامل صورت گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد عوامل سیاستی، نهادی و قانونی از دید خبرگان در رتبه ی نخست عوامل موثر بر توسعه ی کارآفرینی اجتماعی زنان سرپرست خانوار است و عامل تسهیلات کسب وکار در رتبه ی دوم قرار گرفته ،هم چنین از 37 استراتژی تعیین شده، استراتژی های بیمه ی زنان سرپرست خانوار، پشتیبانی و خدمات بازاریابی محصولات و ارائه تسهیلات اشتغال به زنان خانوار، به ترتیب رتبه های اول تا سوم قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: کارافرینی اجتماعی، استراتژی های کارافرینی اجتماعی، زنان سرپرست خانوار
  • علی اصغر عباسی اسفجیر ، سیده سمیه موسوی امیری صفحات 271-287
    استرس شغلی به صورت عدم هماهنگی بین نیازهای شغلی و توانایی ها، قابلیت ها و خواسته های فرد تعریف می شود. تنش شغلی دارای عوارض و پیامدهای مختلف جسمی، روانی و رفتاری است. استرس شغلی پزشکان به عنوان اعضای مهم نظام بهداشتی درمانی می تواند نه تنها بر کیفیت مراقبت از دیگران، بلکه بر کیفیت زندگی و سازگاری زناشویی خودشان نیز تاثیرگذار باشد. علاوه بر آن، زنان یکی از اقشار آسیب پذیر جامعه محسوب می شوند. لذا این پژوهش به منظور بررسی رابطه ی بین استرس شغلی با کیفیت زندگی و سازگاری زناشویی پزشکان زن در شهرستان آمل در سال 1394 انجام گرفته است. این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری در این مطالعه شامل کلیه ی پزشکان زن شاغل در بیمارستان ها و مطب های شخصی، شهرستان آمل (158 نفر) می باشند که برحسب جدول کرجسی و مورگان ، 100 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزارهای مورد استفاده برای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های (سازگاری زناشویی گراهام اسپنیر) ، (استرس شغلی سازمان بین المللی ایمنی و سلامت کار) و (کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی) بود. به منظور بررسی روایی و پایایی این پرسش نامه از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب پایایی برای پرسش نامه ی مقیاس کیفیت زندگی برابر95/0 و پرسش نامه ی سازگاری زناشویی برابر95/0 و پرسش نامه ی استرس شغلی سازمان بین المللی ایمنی و سلامت کار برابر89/0 بود. به منظور بررسی رابطه ی استرس شغلی با کیفیت زندگی و سازگاری زناشویی از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل کانونی استفاده شد. طبق یافته های پژوهش، بیشترین پاسخگویان پزشکان عمومی بوده اند و بالای 20 سال سابقه ی کاری داشته اند. بین استرس شغلی وکیفیت زندگی پزشکان زن، رابطه ی منفی و معنی داری وجود دارد. بین استرس شغلی و سازگاری زناشویی پزشکانزن رابطه ی منفی وجود دارد. بین کیفیت زندگی و سازگاری زناشویی پزشکان زن رابطه ی معنادار وجود دارد. مقدار ویژه 774/. و با وجود مقدار همبستگی کانونی 88/. درباره ی متغیر کیفیت زندگی می توان نتیجه گرفت که متغیر پیش بین استرس شغلی در کانون پیش بینی کیفیت زندگی قوی تر و دقیق تر عمل کرده است. با توجه به رابطه ی منفی و معنی داربین استرس شغلی و کیفیت زندگی پزشکان زن، بنابراین پزشکان زن می توانند با برنامه ریزی صحیح و تنظیم ساعت های کاری از میزان استرس در شغل خود بکاهند و در زندگی زناشویی سازگاری بهتری با همسر خودداشته باشند و در نتیجه سطح کیفیت زندگی خود را بالا ببرند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سازگاری زناشویی، استرس شغلی، پزشکان
  • الهه فرجی ، خدیجه سفیری، افسانه کمالی صفحات 289-315
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان تمایل به باروری زنان همسردار 40-18 سال شهر ایلام و عوامل اجتماعی موثر بر آن است. روش پژوهش، پیمایش است. پیمایش با نمونه ی 190 نفری (با توجه به واریانس به دست آمده و استفاده از فرمول کوکران) ، با روش نمونه گیری خوشه ایو ابزار پرسش نامه و تکنیک مصاحبه انجام شده است. سپس، داده ها با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها حاکی از آن است که میزان تمایل به باروری در بین زنان شهر ایلام زیر حد جایگزینی قرار دارد. در تحلیل رگرسیون چند متغیره نیز متغیرهای نقش منفی ماهواره و تلویزیون بر داشتن تعداد فرزندان زیاد، نقش مثبت تلویزیون بر داشتن تعداد فرزندان زیاد، دلسردکردن از طریق خانواده و اطرافیان، تبلیغات مثبت شبکه های مجازی، ورزش عمومی و سن پاسخگو، 7/43 درصد از واریانس میزان تمایل به باروری را تبیین می کنند. در تحلیل مسیر، شاخص نقش مثبت تلویزیون بر داشتن تعداد فرزندان زیاد، بیشترین تاثیر (323/0) و شاخص ورزش عمومی کمترین تاثیر (124/0) را بر میزان تمایل به باروری دارند. در مجموع، نظریه های یادگیری اجتماعی و مدیریت بدن جهت تبیین رابطه ی عوامل اجتماعی با میزان تمایل به باروری مناسب به نظر می رسند.
    کلیدواژگان: تمایل به باروری، عوامل اجتماعی، یادگیری اجتماعی، مدیریت بدن
  • عباس کلانتری خلیل آباد، سیده معصومه غیبی صفحات 317-338
    هدف این پژوهش، بررسیرفتار یا گفتار و… تحریک آمیز بزه دیده است که زمینه ساز بزه می شود و براساس بند پ ماده 38 قانون مجازات اسلامی 1392 سبب تخفیف مجازات مرتکب می گردد. در این پژوهش از روش توصیفی - تحلیلی با استفاده از ابزار کتابخانه ای و نمونه برداری از 60 پرونده از پرونده های مطروحه زنان بزهدیده در محاکم قضایی شهر شهرکرد صورت گرفته است. شیوه ی استفاده از پرونده ها به این گونه بوده که همه ی پرونده ها مورد مطالعه قرار گرفت و از بین این پرونده ها، آنهایی که به گونه ای بزه دیده نقش موثری در ارتکاب جرم داشته انتخاب شد و سپس به تجزیه و تحلیل بحث پرداخته شد و در نهایت تاثیر رفتارهای زمینه ساز جرائم جنسی و نقش آن در تخفیف مجازات در رویه قضایی و محاکم ایران بر اساس مبانی فقهی و حقوقی نتیجه گیری شد. یافته های این پژوهش، بیانگر آن است که اولا، گاهی اوقات رفتارها و گفتارهای بزه دیده زمینه ساز ارتکاب جرائم جنسی می شود؛ ثانیا اعمال و رفتار زمینه ساز جرائم جنسی و منافی عفت نه تنها سبب تخفیف مجازات مرتکب می شود، بلکه گاه سقوط مجازات بزهکار را موجب می شود؛ ثالثا تخفیف و سقوط مختص به تعزیر نبوده و به جرایم حدی و قصاص نیز تعمیم می یابد.
    کلیدواژگان: تحریک، مجازات، تخفیف، مرتکب
  • محسن گل پرور ، غزاله عندلیب صفحات 339-362
    تسهیل کار-خانواده بر اساس جدیدترین شواهد در دسترس از زمره متغیرهای بسیار مهم برای سلامتی و رشد پرستاران زن است. بر همین اساس این پژوهش با هدف تبیین نقش تسهیل کار- خانواده و تسهیل خانواده-کار برای شاخص های رشد و سلامتی پرستاران زن اجرا شد. روش پژوهش همبستگی و جامعه ی آماری پژوهش را پرستاران زن متاهل دو بیمارستان دولتی تشکیل دادند که از بین آن ها، صد و هفتاد و هشت نفر به شیوه ی نمونه گیری سهمیه ای انتخاب و به پرسشنامه تسهیل کار-خانواده (Holbrook, 2005) ، پرسشنامه بهزیستی روان شناختی (Golparvar, 2014) ، پرسشنامه امنیت روان شناختی محقق ساخته، پرسشنامه رضایت زناشویی (Fowers & Olson, 1993) و پرسشنامه رشد شخصی محقق ساخته پاسخ دادند. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه (به شیوه همزمان) تحلیل گردید. نتایج نشان داد که بین تسهیل کار-خانواده با رشد شخصی، با بهزیستی روان شناختی و با امنیت روان شناختی و بین تسهیل خانواده-کار با هر چهار شاخص رشد و سلامتی در این پژوهش رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که تسهیل کار-خانواده و تسهیل خانواده-کار، متغیرهای با اهمیتی هستند که لازم است بیش از پیش در میان پرستاران زن مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تسهیل کار-خانواده، امنیت، رشد شخصی، رضایت زناشویی، پرستاران زن
  • علی مصطفایی ، انور نیک نام، بهار عزیزی نژاد، سید طاهر موسوی راد، سید علی آزادمنش صفحات 363-379
    هدف از اجرای این پژوهش تببین نقش واسطه ای اضطراب در بین بازداری اجتماعی و فرسودگی حیاتی در زنان شاغل و غیرشاغل شهرستان بوکان بود. نوع این پژوهش براساس هدف، کاربردی و از نظر روش اجرا، توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش، کلیه ی زنان شاغل آموزش و پرورش شهرستان بوکان و نمونه با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده ی 100 زن شاغل و 100 زن غیرشاغل که همسران آن ها شاغل آموزش و پرورش بودند، انتخاب شد. داده ها از روش پرسش نامه های بک (1990) ، نئو (1989) و فرسودگی حیاتی ماستریخت (2005) گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی و ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر انجام گرفت. نتایج حاصل از آزمون تی نشان داد که بین زنان شاغل و غیرشاغل از نظر بازداری اجتماعی و فرسودگی حیاتی و اضطراب تفاوت معنادار وجود دارد. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین زنان شاغل از نظر بازداری اجتماعی و فرسودگی حیاتی و اضطراب رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. افزون بر این، نتایج تحلیل مسیر نشان دادند که متغیر اضطراب، به صورت مستقیم بر متغیر بازداری اجتماعی و فرسودگی حیاتی زنان شاغل تاثیر می گذارد. براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که اضطراب، شدت و میزان بازداری اجتماعی و فرسودگی حیاتی افراد شاغل را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: اضطراب، بازداری اجتماعی، فرسودگی حیاتی، زنان شاغل، غیرشاغل
|
  • S borjkhanloo, A Farghadani Pages 1-16
    This study aimed to compare the cognitive, affective jealousy and affective styles (secrecy, compatibility and tolerance) between unfaithful, betrayed women and women with no experience of betrayal (normal). This Ex Post Facto research was conducted on two groups of population: Unfaithful and betrayed women, visiting the welfare Organization of Iran and its affiliated counseling centers, and women with no experience of betrayal, visiting the public health center of Saveh. Subjects from the first population (30 unfaithful and 30 betrayed women) and second population (30 normal women) were selected using convenience sampling and simple random sampling techniques, respectively. Data collection instrument included the Jealousy Assessment Inventory developed by Valizadeh and Azerbaijani (2010), and the Affective Style Questionnaire by Hofmann and Kashdan (2010). Results from the application of MANOVA on data showed higher rate of cognitive, affective and behavioral jealousy in normal women than in unfaithful woman and betrayed ones., in addition, secrecy, as an affective style, was more prevalent among unfaithful woman than betrayed and normal ones.
    Keywords: Jealousy, Affective Styles, Unfaithful, Betrayed, Normal Women
  • M Amirian zade, F Besharati Pages 17-42
    This study aims to explain the impact of life skills training on social skills and academic performance of female students. The method is experimental with pre and post test. Statistical community includes 60 female students in secondary school year in Marvdasht in the years 1393 – 1394. They were selected based on cluster random sampling. 30 were assigned to experimental and 30 to control group. Thses people were those who got low greads in the social skill questionnaire (Elliot & Gersham, education and performance (Pham &Taylor) which was used that as a tool of this research in the pre test. Life skills training was applied for two months for an average of 90 minutes for the experimental group while the control group received no training. Analyze the data was done on two levels inferential and descriptive. The findings with regard to the test results covariance analysis showed that life skills training has a significant effect on social skills of students as well as on the debris as socialskill and acdemic performance of students.
    Keywords: Life skills, Social skills, Academic performance
  • A Torkfar, B Tahmasebi Pages 43-57
    The aim of this study was to investigate the effect of women's general health on the family health in Shiraz. The present research has a practical purpose, the method of collecting data is descriptive, and the type of research is correlation and field method. The statistical population of the present study is the women living in Shiraz city in all the 10 areas. Participants were asked to complete the questionnaire. Using random sampling method, 270 women were selected as sample. For data analysis, Pearson correlation coefficient, stepwise regression and structural equation were used.The results of stepwise regression showed that in the first step, the mental health of the family predicted 42 percent of the variances of the company in public sports. In the second step, creating calm in the family environment predicted 31 percent of the variances in public sport. In the third step, the creation of a happy atmosphere at home predicts 66 percent of the variances in the public sport. Also, based on the structural equation model all of these indices are suitable and therefore the research model is a suitable model. Participation in public sport can increase the family's spirits and happiness, prolonged mental health and relaxation in the family. Therefore, all governmental and nongovernmental organizations need to do their utmost to encourage community participation in public sports.
    Keywords: Family mental health, relaxation in the family environment, happy atmosphere in the family, women's public sports
  • M Joneidi, L Sangi Pages 59-84
    We attempt to examine the political participation of women, as the agency or subject in the expansion of democracy, within the framework of the ruling structure in the Iranian community. We use descriptive analytical method and Agonistic Democracy Theory's Mouffe and Structuralism Theory's Althusser to present sociological analysis of women's political participation on the 10 Th parlimentary election in Iran. Along these lines, we used Althusser's theory to explain obstacles for the emergence and formation of female subject. Therefore, we used structuralism theory and attempted to explain the role of economic structure and then political and cultural structure on the continuation or naturalization patriarchy discourse and the denial of female subject. Mouffe referred to polemical democracy in articulation with Liberal economy. It was concluded that polemical democracy has no relationship on articulation with rentier states. To achieve real democracy, economic development is undeniable and necessity to change the economic nature and structure of these communities.
    Keywords: The political, Agonistic pluralism, female's subject, subjectivity, sexual stereotypes
  • N Chini_A Hashemyanfar_H. M Kangarani Pages 85-115
    The concept of femininity as a social construct that has had many implications at different times is followed by various "occasions", one of the important foundations of which are sports centers, cosmetics and beauty clinics. To this end, the purpose of this study was to identify the implications of femininity. The researchers went to the customers of beauty clinics, sports clubs, hairdressers and health centers to achieve this goal, and with the consideration of theoretical saturation standard, 50 women and girls were interviewed with semi-structured interviews. The obtained information was analyzed using the AnviVo software 11 and also using the data base theory (Strauss coding approach) and presented in the form of a paradigm model. In this research, the cultural hegemony of the West and the culture industry were discovered in the form of causal conditions, the identity of the brucollage, and the facilitation of surgeries and the application of beauty as intervening conditions. Also, the beauty challenge and the sexual representation were considered as ground conditions. Sexual and sexual fantasies, sexual imagination, self-concept, and increased sexual desire were also found as strategies and implications of femininity. Finally, the concept of rhizomatous femininity was extracted as a central nucleus. Paying attention to the concept reflects the implications of femininity
    Keywords: gender, femininity, rhizome, signification, women's space, Construction
  • M.A Haji Deh Abadi, E Salimi Pages 117-142
    In recent years, cybercrime has become one of the biggest and most serious challenges facing the criminal justice system. Studies in the context of cyber victim show that women, including "vulnerable groups" are in cyberspace. What adds to worries is that in recent years, with the advent of social networks, the number of female offenders has expanded exponentially. Countering this unpleasant situation in cyberspace depends on the exact pathology of the problem and the adoption of appropriate measures to deal with crime factors. This study, using criminological theories, seeks to identify the causes of female victimization in cyberspace and specifically in social networks. Findings of this study suggest that along with the ease of committing crime in social networks, the victim's lifestyle and the type of virtual interactions are parts of the causes and factors of female victimization in cyberspace.
    Keywords: The culprit guilty, social networks, cybercrime, lifestyle, crime prevention
  • M Hafezi, K Ghazizadeh Pages 143-171
    This study describes the place of polygamy in the present society based on Quran. Data has been derived from Quran, interpretation, and the books written by religious science experts. Descriptive and analytical method has been used in this article. The subject of polygamy has been always investigated from different and contradictory viewpoints of experts. Documentary about polygamy according to Quran, the principle of moral and legal sociability, some viewpoints related to religious preference, the approval of polygamy, reverence and also judge's prohibition in non-emergency are not compatible with aforesaid principle. But based on Quran's viewpoint, monogamy is the principle and it says, in contemporary society, polygamy means social abuse in unnecessary situations. Because of the need of an appropriate behavior with women in contemporary society, men are never allowed to remarry since it can cause their wife’s suffering. In addition, referring to the related verse based on limitation and reformation of Arab customs of revelation age is a clear referent of this fact.
    Keywords: polygamy, sociability, wives
  • R Heidary, H Gashool Pages 173-199

    Women’s employment in cultural and especially economic areas has many positive and negative effects on urban and family spaces. This paper examines the role of women’s employment and its various effects on urban spaces. The research method is descriptive-analytical as a way to analyze the strengths, weaknesses, opportunities and threats, as well as rating each of them, as well as rating each of them, and determining the priority between the indices of attitude, social and cultural affairs. The statistical society of this research is women working in Kashan city which according to the approach of decision models, 50 of the elites and experts have been used as the sample. Indicator scoring is done with the hourly spectrum that, after the final score, all the indices, strength, weaknesses, opportunities and paternity were compared. The results showed that the effect of women’s employment on urban economics with a weight of .647 is more than other indicators. To determine the final score of the indicators in the strengths, weaknesses, opportunities and threats, the first priority was the opportunities that in total the consolidated value had the highest score. The sum of the combined value of the strengths was 1.68, weaknesses 1.56, opportunities 3.41 and threats 1.77 respectively.

    Keywords: Women’s Employment, Urban Economics, Culture, Urban Spaces, Hybrid Model AHP-SOWT
  • R Dehghan Simakani Pages 201-218
    Is "hijab" an ethical value rooted in reality or considered as a custom which is related to different communities and traditions? The answer to this question requires a clear criterion for differentiating customs from values. Based on the differences between values and customs, we can say; any value which is original, reasonable, and common to everyone, relates to man's inner dimension, and if it is contacted to humans’ happiness, it is moral value, otherwise it should be placed among customs. These five features exist in the category of "hijab" and therefore hijab is an ethical value. Accordingly, hijab, is rooted in nature and it does not depend on the circumstances of different communities and traditions. This article clarifies the criteria for the distinction between customs and values, and also with a method of analysis, with an emphasis on the views of Ayatollah Javadi Amoli, in an effort to show that "hijab" is a virtue. Hence the belief of those who consider "hijab" as a custom is not acceptable.
    Keywords: ethics, customs, values, value, realism
  • A Rahimi, M Vaezi, H Mohamadi, M Bakooyi Pages 219-243
    Urban public spaces are used for compulsory, voluntarily, and, more importantly, social activities and women certainly have the right to play an active role in, and they should benefit from equal right the same as men. This study aimed to address the amount of adaptation of public spaces in zone 8 of Tabriz the needs of women. The present study is applied and, in essence, is descriptive-analytic. 242 questionnaires were distributed, according to the Cochran formula, among women and data were analyzed using Factor-analysis and t-Test. The Cronbach Alpha was 88/3 which is ‘good’. The questions, based on Exploratory Factor Analysis model, have been categorized into four factors: physical, accessibility, social-cultural, and security. Overall, these factors specify %68/32 of variance of the variables. The result shows that the factors of infrastructure of physical, accessibility, social-cultural with the levels of significance, 0/04, 0/01, and 0/03, respectively, are not adapted desirably to the needs of women, but the level of significance for the security factor (0/217) shows a suitable condition through the lens of the respondents. According to results and due to the fact that citizens and tourists visit the zone regularly, this issue should be taken into account significantly by the authorities and the related organizations.
    Keywords: sexual equity, urban public spaces, women, factor analysis, zone8 of Tabriz city
  • J Shukuhy, H Raeisee shahrooi, N.M Yaghoobi Pages 245-269

    The main objective of this research is to identify and prioritize strategies for developing social entrepreneurship in the field of woman headed households. Accordingly, 37 strategies are based on seven factors: policy factors, institutional and legal factors, entrepreneurship training and self-sufficiency, business facility, networks and nongovernmental organizations, funds and associations, counseling support and the welfare service agent were examined. The statistical population of this research is the university professors and experts of the Sistan and Baluchestan provincial relief committee who are active in the field of social entrepreneurship of women headed by households. Due to the limited community of population, sampling was not carried out, and by the census method, 19 individuals were selected as a sample. After collecting data, binomials and SPSS software were used to confirm the components and indices. Using the process of fuzzy hierarchical analysis, factors were prioritized. The research findings show that policy, institutional and legal factors are ranked first and the business facility is ranked second. Of the 37 strategies identified, women's household insurance strategy, products marketing services and Provide employment facilities for women's households, ranked from first to third.

    Keywords: social entrepreneurship, social entrepreneurship strategies, women Headed Households
  • A.A Abbasi Asfajir, S.S Amiri Mousavi Pages 271-287
    Occupational stress incurs various physical, psychological, and behavioral consequences. The occupational stress among physicians, as important members of the healthcare system, can affect not only their quality of care for others, but also of their lives and marital adjustment. As women are considered vulnerable in the society, this study, therefore, was conducted to determine the relationship between occupational stress and female physicians’ quality of life and their marital adjustments in Amol city in 1394.
    Method
    It was a descriptive-correlational study. The statistical population included all female physicians either employed in hospitals or working at their offices in Amol city (158 subjects). 100 subjects were selected as samples referring to the Krejcie and Morgan table. The instruments used for data collection included the following questionnaires: (Spanier's Dyadic Adjustment Scale), (Occupational Stress, the International Labour Standards on Occupational Safety and Health), and (QOL, World Health Organization). Cronbach's alpha test was used to determine the reliability of the questionnaire. The reliability coefficient for the QOL scale was 0.95, for the dyadic adjustment was 0.95 and for the occupational stress questionnaire of the International Labor Organization for occupational safety and health was 0.89. Pearson correlation coefficient and focal analysis were used to determine the relationship between occupational stress, quality of life, and dyadic adjustment.
    Findings: There is a negative and significant relationship between occupational stress and the quality of life among female physicians. Female physicians showed a negative relationship between their occupational stress and dyadic adjustment. There is a significant relationship between quality of life and dyadic adjustment among female physicians.
    Result
    Considering the negative and significant relationship between occupational stress and the quality of life among female physicians, female physicians can reduce the amount of stress by having appropriate work-plan and adjusting their working hours to enjoy better adjustment with their spouses in their marital life, hence enhancing their quality of life
    Keywords: job stress, quality of life, marital adjustment, women, physicians
  • E Faraji, KH Safiri, A Kamali Pages 289-315
    The purpose of the present study is to investigate tendency to fertility among women of 18-25 years old in Ilam city and the social factors influencing it. The method of the study is survey. The survey was run with 190 persons (with regard to the achieved variance and Cochran formula) using cluster sampling, questionnaire and interview technique. Then, data were analyzed using SPSS. Findings show that the tendency to fertility among the women in Ilam city is under the replacement rate. In multi- variable regression analysis also 43/7 percent of variance of degree of tendency to fertility is determined by variables including the negative role of satellite and TV on having many children, the positive role of TV on having many children, discouragement from family and others, positive advertisement of social networks, public sport, and the age of respondent are among the contributing factors. In analyzing the path, the index of positive role of TV on having many children has the highest effect (0/323) and the index of public sport has the lowest effect (0/124) on tendency to fertility. Totally, theories of social learning, and body management is appropriate for specifying the relationship between social factors and tendency to fertility.
    Keywords: tendency to fertility, social factors, social learning, body management
  • A Kalantari, M Gheibi Pages 317-338
    The purpose of this research is to investigate the behavior or speech and ... provocative of the victim which is the cause of the crime and, according to Article 38 of the Islamic Penal Code 1392, commits a reduction in the punishment. In this research, a descriptive-analytical method was used using library tools and sampling of 60 cases of victimized women in the judiciary in Shahrekord. The way in which files were used was that all cases were studied, and among these cases, those who were victimally, had an effective role in committing a crime. Then, the analysis of the discussion was dealt with. Finally, the effect of the underlying causes of sexual crimes and their roles in reducing the punishment in the Iranian judiciary and courts based on jurisprudential and legal foundations was investigated. According to the findings of this research, firstly, the behaviors and speeches of the victim are the basis for committing sexual offenses. Secondly, the actions and behavior that underlie sexual offenses and chastity do not only reduce the punishment of the perpetrator, but also sometimes lead to the fall of the criminal punishment. Thirdly, discounts and deductions are not specific to Ta'zir, and generalization is also applied to extrajudicial incidents and retaliation
    Keywords: provocation, punishment, discount, perpetrator
  • M Golparvar, Gh Andalib Pages 339-362
    Work-family facilitation based on the latest available evidence is crucial to the health and development of female nurses. Accordingly, this research was administered with the aim of investigating the role of work-family facilitation and family-work facilitation for health and development of female nurses. Research method was correlation and statistical population was the women nurses of two public sector hospital, among them one hundred and eighty seven women nurses were selected using quota sampling and responded to the work-family facilitation questionnaire (Holbrook, 2005), psychological well being questionnaires (Golparvar et al, 2014), researcher made psychological security questionnaire, marital satisfaction questionnaire (Fowers & Olson, 1993) and researcher made personal growth questionnaire. Data were analysed using Pearson’s correlation coefficient and multiple regression analysis (enter method). The results showed that there is a positive significant relationship between work-family facilitation and personal growth, psychological well-being and psychological security, and between family-work facilitation with four healthy development indexes. The results of this study indicate that work-family facilitation and family-work facilitation are important variables , that need to be addressed further among female nurses.
    Keywords: family-work facilitation, security, personal growth, marital satisfaction, female nurses
  • A Mostafaie, A Niknam, B Azizi Nezhad, S.T Mousavi Rad, S.A Azadmanesh Pages 363-379
    The purpose of this study was defining the mediating role of anxiety in relation to social inhibition and vital exhaustion of female employed and unemployed in the city of Boukan. This research is purposeful, applied and methodically descriptive of survey type. The statistical population included female employed of Boukan city and 100 women employed and 100 women unemployed were selected through selected randomly sampling. Beck scales (1990), Neo scales (1989), vital exhaustion Maastricht scale (2005) were administered to collect data. Then data were analyzed by T-test, means of Pearson correlation coefficient, and path analysis. The results t test showed that between employed and unemployed women in social inhibition and vital exhaustion and anxiety, there is a significant difference. According to the results of Pearson correlation, anxiety has a significant and positive relationship with social inhibition and vital exhaustion in employed women. In addition, the findings of path analysis indicated that anxiety affect social inhibition and vital exhaustion. According to research findings, the intensity and degree of anxiety can predict the social inhibition and vital exhaustion of working people.
    Keywords: anxiety, social inhibition, vital exhaustion, employed women