فهرست مطالب

مهندسی بیوسیستم ایران - سال چهل و هشتم شماره 4 (زمستان 1396)

نشریه مهندسی بیوسیستم ایران
سال چهل و هشتم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/18
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سجاد درفش پور *، عارف مردانی صفحات 389-397
    در این پژوهش به بررسی عملکرد مدل ویسمر لوث برای تخمین مقاومت غلتشی یک چرخ با لحاظ کردن پارامترهای سرعت پیشروی و تعداد تردد چرخ پرداخته شده است. آزمون های تجربی با استفاده از یک آزمونگر تک چرخ و در محیط کنترل شده انباره خاک به انجام رسید. پارامترهای سرعت پیشروی و بار در سه سطح در نظر گرفته شده و با تکرار عبور چرخ در هر مسیر، سطوح تردد چرخ اعمال گردید. نتایج حاکی از دقت مناسب مدل ویسمر در پیش بینی مقاومت غلتشی در همه سطوح بار و سرعت پیشروی بوده است اما در رابطه با پارامتر تردد، دقت پیش بینی در ترددهای تا 5 عبور بسیار بیشتر از ترددهای بالا دیده شد. یک مدل رگرسیونی بر اساس داده های تجربی برای پیش بینی مقاومت غلتشی چرخ با اضافه کردن اثر سرعت پیشروی و تردد ارائه گردید. به طور کلی مدل ویسمر با وجود عدم در برداشتن پارامترهای سرعت پیشروی و تردد، توانایی پیش بینی خوبی از مقاومت غلتشی چرخ را از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: مدل ویسمر- لوث، چرخ، مقاومت غلتشی، تردد، انباره خاک
  • فریبرز آقاجان پور وشکی، سید هادی رضوی*، فرامرز خداییان چگنی، زینب سادات ابراهیم زاده موسوی صفحات 399-406
    برخی از باکتری های اسیدلاکتیکی پلی ساکاریدهای خارج سلولی تولید می کنند که علاوه بر توانایی اتصال با آب و افزایش ویسکوزیته، خصوصیات سلامتی بخش مفیدی از قبیل کاهش کلسترول، ارتقای سیستم ایمنی و نقش پری بیوتیکی دارند. در این تحقیق تولید اگزوپلی‏ساکارید دکستران در نوشیدنی لبنی تخمیری توسط باکتری لوکونوستوک مزنتروئیدس و نقش هم افزایی لاکتوکوکوس لاکتیس بر تولید آن مورد بررسی قرار گرفت. بهینه سازی تولید دکستران در شیر با استفاده از روش سطح پاسخ با چهار فاکتور مستقل دمای گرمخانه گذاری (C°40-20(، زمان گرمخانه گذاری (35-15 ساعت)، نسبت تلقیح ل. مزنتروئیدس به ل. لاکتیس (90:10-10:90) و درصد ساکارز (6-0 درصد) انجام شد. بر اساس آزمابشات انجام شده دمای C°25، زمان 20 ساعت، نسبت تلقیح 50:50 و ساکارز 5/4 درصد شرایط بهینه تولید دکستران بودند و نتایج آزمون های تجربی مقدار تولید دکستران پیش بینی شده توسط مدل در شرایط بهینه را تائید کرد.
    کلیدواژگان: اگزوپلی ساکارید، دکستران، لوکونوستوک مزنتروئیدس
  • مریم نداف زاده، سامان آبدانان مهدی زاده* صفحات 407-418
    تخمیندقیق میزان آب مصرفی گیاه به عوامل بسیاری وابسته است که درصد پوشش سبز گیاه یکی از موثرترین پارامترها می باشد. از پردازش تصاویر دیجیتال و بینایی ماشین می توان به منظور اندازه گیری این پارامتر در برنامه های مدیریت آب در کشاورزی به طور گسترده استفاده نمود. در این پژوهش مجموعه ای از تصاویر گیاه زینتی حسن یوسف در دو وضعیت (شاداب و پژمرده) جهت تجزیه و تحلیل پیکسل ها و مقایسه فضاهای رنگ پیشنهاد شده با هدف تشخیص نیاز آبی گیاه مورد بررسی قرار گرفتند؛ فضاهای رنگی مورد بررسی عبارتند از: RGB، rgb، XYZ، Lab، UVL، HSV، HLS، YCbCr، YUV، TSL و.I1I2I3 هر فضای رنگی شرایط مختلفی از احتمال توزیع یک گروه رنگ را ارائه می دهد، بدین ترتیب پس از بررسی فضاهای رنگی با توجه به نتایج آنالیز آماری در سطح احتمال 5% و با کمک ترسیم داده ها و مقایسه بصری آن ها، مناسب ترین فضاهای رنگی انتخاب گردید. نهایتا فراوانی شدت های فضای رنگی مطلوب جهت آموزش طبقه بند بیز مورد استفاده قرار گرفتند که در این حالت طبقه بند بیز با دقت کلی 11/83 درصد دو وضعیت شاداب و پژمرده گیاه را از یکدیگر تشخیص داد. در نتیجه بر اساس اطلاعات حاصل از نمودارهای هیستوگرام تصاویر (فراوانی سطوح شدت تصاویر) وضعیت نیاز گیاه به آبیاری قابل تشخیص می باشد.
    کلیدواژگان: فضاهای رنگی، پردازش تصاویر دیجیتال، آبیاری، پژمردگی، طبقه بند بیز
  • سید مهدی نصیری*، سمیرا خواجوی، عبدالعباس جعفری صفحات 419-425
    در این مطالعه دسته بندی گوجه فرنگی به کمک منطق فازی و تغییر در آن در شرایط مختلف نگهداری مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور ویژگی های کیفی از قبیل رنگ، اندازه و سختی گوجه فرنگی اندازه گیری شد. دسته بندی نمونه ها توسط یک سامانه طراحی شده منطق فازی با قواعد فازی با نظر کارشناسان خبره مقایسه گردید. تجزیه و تحلیل حساسیت خروجی توابع عضویت به کمک آماره مربع کای مشخص شد. نتایج نشان داد که حساسیت دسته بندی نمونه های نگهداری شده در سردخانه از روز ششم با تغییر از دسته «درجه1» به «درجه2» رخ داد. برای نمونه های نگهداری شده در شرایط محیط این حساسیت از روز سوم با تغییر دسته بندی مشابه رخ داد. نتایج تاکید می نماید هرگونه عملیات فرآوری یا بازار رسانی پس از دسته بندی اولیه باید از لحاظ صرف زمان بگونه ای باشد که حاصل دسته بندی اولیه را دچار تغییر ننماید.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل حساسیت، پردازش تصویر، دسته بندی، گوجه فرنگی، منطق فازی
  • مرجان حاجی ئی، فرامرز خداییان*، رضوان پوراحمد صفحات 427-433
    استفاده از جایگزین های چربی در غذاها نقش مهمی در سلامت انسان بخصوص کاهش بیماری های قلبی و عروقی دارد. در این تحقیق از سه سطح کفیران (2/0،5/0و8/0درصد) به عنوان جایگزین چربی در ماست میوه ای استفاده شد و خصوصیات فیزیکوشیمیایی (اسیدیته، سینرزیس، رئولوژیکی)، میکروبی (تعداد باکتری های اسید لاکتیک، کپک ومخمر) و حسی آنها با سه ماست میوه ای شاهد ( بدون چربی، کم چرب (5/1%) و پرچرب (3%) مقایسه گردید. نمونه ها در شرایط یکسان تولید شدند. نتایج نشان داد که غلظت کفیران بر اسیدیته ماست اثری ندارد. کمترین سینرزیس در بین تمام نمونه ها مربوط به ماست 5/0 درصد کفیران بود که در ارزیابی حسی، بالاترین امتیاز پذیرش کلی را کسب کرد. افزایش غلظت کفیران باعث افزایش اندیس قوام و کاهش رشد کپک و مخمر ماست شد در حالی که بر روی تعداد باکتری های اسید لاکتیک اثر معنی داری نشان نداد.
    کلیدواژگان: ماست میوه ای هم زده، جایگزین چربی، کفیران، بافت، سینرزیس
  • محمدحسن نامور، فاطمه نادی* صفحات 435-443
    به منظور مدل سازی انرژی مصرفی تولید انگور در استان خراسان شمالی، پژوهشی با استفاده از سیستم های شبکه عصبی مصنوعی انجام گرفت. اطلاعات مورد نیاز به وسیله پرسش نامه و مصاحبه حضوری با باغداران در سال زراعی 94-1393 جمع آوری شدند. نتایج نشان داد که مجموع انرژی مصرفی، انرژی خروجی و کارایی انرژی انگور در استان خراسان شمالی به ترتیب 61/52553 مگاژول بر هکتار، 17/283513 مگاژول بر هکتار و 39/5 بود. کودهای شیمیایی با 98/35094 مگاژول بر هکتار انرژی مصرفی، سهمی در حدود 67 درصد از مجموع انرژی مصرفی تولید را به خود اختصاص دادند. سهم شکل های تجدیدپذیر و غیرتجدیدپذیر انرژی در تولید به ترتیب 15 و 85 درصد به دست آمد. نتایج شبکه عصبی مصنوعی نشان داد که بهترین ساختار برای مدل سازی جریان انرژی تولید انگور 1-10-6 بود. ضریب تبیین بهترین ساختار برای تولید انگور معادل 98/0 به دست آمد. بنابراین، این مدل به عنوان بهترین روش برای برآورد انرژی خروجی تولید انگور بر اساس انرژی های ورودی در منطقه مورد مطالعه انتخاب شد.
    کلیدواژگان: انرژی تجدیدپذیر، پیش بینی انرژی خروجی، کارایی انرژی، مدل سازی انرژی
  • امیر منصوری آلام، ابراهیم احمدی* صفحات 445-455
    آسیب هایی که در هنگام حمل ونقل به میوه ها وارد می شود یکی از دلایل اصلی صدمات وارده به آنها می باشد که می تواند به یکی از شکل های ضربه، نیروهای مماسی و نیروی وزن (بار مرده) اتفاق بیفتد. ارتعاش وارده به میوه های در حال حمل می تواند یکی از این آسیب ها یا ترکیبی از آنها را به میوه وارد نماید. مدول الاستیسیته و سفتی یکی از مهمترین خواص مکانیکی میوه است و تغییرات آن تعیین کننده میزان آسیب می تواند باشد. در این پژوهش تاثیر دو نوع جاده آسفالت (بزرگ راه و درجه دوم)، دو نوع وسیله نقلیه با سیستم تعلیق متفاوت (کامیون بادی و کامیونت فنری)، سه سطح ارتفاع قرارگیری جعبه درون وسیله نقلیه (کف: H1وسط:H2 و بالاترین ارتفاع از کف:H3)، دو موقعیت قرارگیری جعبه روی وسیله نقلیه (جلو: S1 و عقب: S2) و دو محل قرارگیری میوه درون جعبه (ردیف پایین جعبه:Loc1 و ردیف بالای جعبه Loc2) بر تغییرات مدول الاستیسیته و سفتی مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا مدول الاستیسیته و سفتی میوه های شاهد (حمل ونقل نشده) اندازه گیری شد، سپس میوه های حمل ونقل شده مورد آزمون قرار گرفتند. میزان آسیب بر مبنای درصد اختلاف پارامترهای اندازه گیری شده بین این دو در نظر گرفته شد. با توجه به نتایج به دست آمده از تحلیل پارامترهای اصلی و متقابل، میوه هایی که با کامیون بادی حمل ونقل شده بودند از نرخ کاهشی (مدول الاستیسیته) کمتری به نسبت میوه هایی که با کامیونت فنری حمل ونقل شده بودند برخوردار گردیدند و مقدار آن در جاده آسفالت بزرگ راه درون سیستم تعلیق بادی و فنری به ترتیب برابر 44/34 و 66/41 و در جاده آسفالت درجه دوم این میزان به ترتیب 48 و 77/57 درصد تنزل (نسبت به شاهد) حاصل شد. با افزایش ارتفاع قرارگیری از کف هر دو سیستم تعلیق (بادی و فنر) مدول الاستیسیته کاهش معنی داری یافت. حمل ونقل روی آسفالت بزرگ راه برای میوه هایی که در موقعیت عقب (S2) کامیون و کامیونت (نسبت به موقعیت جلو) مستقر شده بودند با کاهشی 27/12 درصد مدول الاستیسیته مواجه گردیدند، این میزان در جاده آسفالت درجه دوم با نرخ کاهش بیشتری معادل 62/13 درصد رخ داد. میوه هایی که در ردیف پایین (Loc1) جعبه قرار داشتند (در جاده آسفالت درجه دوم) بعد از انجام آزمایش دارای مدول الاستیسیته بالاتری نسبت به میوه های ردیف بالایی جعبه (Loc2) بودند (معادل43/14درصد). همچنین نتایج نشان داد، میوه هایی که در ارتفاع اول (H1) و دوم (H2) کامیون بادی (T1) استقرار یافته اند از سفتی بیشتری برخوردار هستند. میوه هایی که در ردیف پایین جعبه (Loc1) و موقعیت جلو (S1) کامیون بادی (T1) قرار داشتند در هر سطح ارتفاع قرارگیری (H1، H2 وH3) سفتی بیشتری نسبت به موقعیت عقب (S2) از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: آسفالت بزرگ راه، سیستم تعلیق وسیله نقلیه، سفتی و مدول الاستیسیته
  • ثریا حسنی زعفرانی، مهرناز امینی فر *، مریم مصلحی شاد صفحات 457-465
    استفاده از شیرهای مختلف با ویژگی های متفاوت سبب بروز تغییر در ویژگی های فراورده های لبنی می شود. در این پژوهش برای تهیه ماست از شیر گاو و گاومیش استفاده شد و سپس خصوصیات شیمیایی، عکس‍برداری نیروی اتمی، سختی بافت و آب‍اندازی طی روزهای 1، 15 و 30 بعد از تولید و نگه‍داری در دمای OC4 بررسی گردید. تصاویر میکروسکوپی به دست آمده از سطح نمونه های ماست در پانزدهمین روز بعد از تولید نشان داد که ماست تولید شده از شیر گاو دارای سطحی با قله ها و برجستگی های بلندتر نسبت به نمونه ماست تولید شده از شیر گاومیش می‍باشد. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که ویژگی های تکنولوژیک، درصد آب‍اندازی و بافت ماست تحت تاثیر ریزساختار آن می‍باشد.
    کلیدواژگان: ماست، گاومیش، ریزساختار، آباندازی، سختی
  • سیدهادی پیغمبردوست*، زهرا کسایی، محمدرضا دادپور، میر حسن موسوی، عارف اولادغفاری صفحات 467-474
    در این مطالعه از میکروسکوپ نوری اپی فلورسانس (EFLM) برای مشاهده زنده مانی مخمر نانوایی و ارزیابی فعالیت آن استفاده شد. فعالیت تخمیری سه نوع مخمر تجارتی (A-C) با روش EFLM و آزمون های گازوگرافی، میکروبی و پخت نان مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. رنگ آمیزی مزدوج و همزمان سوسپانسیون های مخمری در روش EFLM، سلول های زنده را با رنگ سبز و سلول های مرده را با رنگ قرمز مشخص کرد. مخمر A با بیشترین تعداد سلول سبز رنگ (178 سلول شمارش شده در تصویر میکروسکپی) در رتبه نخست و مخمر C با کمترین تعداد (102 سلول شمارش شده) در رتبه آخر زنده مانی قرار گرفت. در آزمون میکروبی تعداد واحدهای تشکیل دهنده کلنی در مخمر A بیشترین (cfu/mg1010×15) و در مخمر C کمترین (cfu/mg1010×12) بود. در روش گازوگرافی مخمر A بیشترین (ml CO2/3h 163) و مخمر C کمترین (ml CO2/3h 140) مقدار گاز را تولید کرد. در آزمون پخت، مخمر A بیشترین حجم (cm3 132) و مخمر C کمترین حجم (cm3 108) نان را نشان داد. نتایج نشان دادند که ارتباط مثبتی بین تعداد مخمرهای سبز مشاهده شده در آزمون EFLM، مخمرهای زنده در آزمون میکروبی، مقدار گاز تولید شده در آزمون گازوگرافی و بالاخره حجم نان وجود دارد.
    کلیدواژگان: مخمر نانوائی، زنده مانی، قدرت تولید گاز، میکروسکوپ نوری اپی فلوروسانس
  • احسان سرلکی*، علی شریف پاقلعه، محمدحسین کیانمهر، حسین میر سعید قاضی صفحات 475-490
    جداسازی ترکیبات فولوات و ناخالصی های غیرآلی از محلول های قلیایی هیومیکی، به دلیل تاثیر بر بهبود کیفیت و درصد خلوص محصول نهایی هیومیک اسید، از اهمیت بالایی برخوردار است. بدین منظور، در این پژوهش، از یک سامانه غشایی برای جداسازی ترکیبات فولوات از محلول های هیوماتی حاصل از استخراج قلیایی زغال سنگ های نارس، استفاده شده است. در این سامانه، از یک غشای پلیمری فراپالایه از جنس پلی سولفون و با اندازه حفرات kDa 5 در یک ماژول قاب و صفحه ای بهره گرفته شد. اثر دمای فرآیند (35، 45 و °C55) بر عملکرد غشا شامل شار تراوه فولوات، درصد گرفتگی و مقاومت های غشا (RT و Rf)، مدل های گرفتگی هرمیا، شاخص بلوکه شدن (i) و مورفولوژی لایه های گرفتگی ارزیابی گردید. نهایتا اثر دمای فرآیند بر درصد خلوص هیومیک اسیدهای فراپالایش شده از ناتراوه های هیومات با آزمون گراویمتری تعیین گردید. یافته های این پژوهش نشان داد که با افزایش دما از 35 تا °C55، میزان شار تراوه فولوات %38 افزایش می یابد. در اثر افزایش دمای فرآیند، رفتار دوگانه ای در گرفتگی و مقاومت های غشا مشاهده شد. براساس نتایج تئوری مدل های گرفتگی هرمیا، مکانیسم گرفتگی تشکیل کیک در دمای °C35، غالب گرفتگی گزارش شد اما با افزایش دما به 45 و سپس °C55، مکانیسم گرفتگی میانی در فرآیند برقرار شد. نتایج شاخص بلوکه شدن (i)، نشان داد که گرفتگی های استاندارد و کامل منافذ غشا، در دماهای بالاتر، زودتر رخ می دهند. همچنین، بررسی گرفتگی ریزساختارهای غشا توسط آنالیز SEM نشان داد که با افزایش دما، میزان کیک تشکیل شده بروی سطح غشا حدود %61 کاهش می یابد اما منافذ غشا با افزایش دما بلوکه می شوند. نتایج آنالیز گراویمتری نیز نشان داد که بالاترین درصد خلوص هیومیک اسید (%26/92) از هیومات های ناتراوه در دمای °C35 حاصل شد و با افزایش دما در سامانه غشایی، اثر معنی داری بر درصد خلوص هیومیک اسید مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: جداسازی غشایی، ترکیبات فولوات، دما، درصد خلوص، هیومیک اسید، زغال سنگ های نارس
  • سودابه فتاحی، امین طاهری گراوند*، فیض الله شهبازی صفحات 491-503
    در پژوهش حاضر روش های نوین نظیر پردازش تصویر و هوش مصنوعی برای ارزیابی سریع، غیر مخرب و آنلاین تازگی گوشت مرغ بکار گرفته شده است. پس از تهیه تصاویر گوشت مرغ و عملیات پیش پردازش، تصاویر به کانال های رنگی مختلف منتقل و ویژگی های آماری بافت تصاویر استخراج گردید. عملیات انتخاب ویژگی با ترکیب دو روش الگوریتم ازدحام ذرات و طبقه بند شبکه های عصبی مصنوعی به منظور کاهش حجم محاسبات و ارتقای شاخص های طبقه بندی انجام شد. با توجه به تعداد ویژگی های منتخب، تعداد نرون های موجود در لایه ورودی 22 عدد به دست آمد و تعداد نرون های موجود در لایه خروجی براساس طبقه بندی تصاویر به صورت 5 کلاس؛ روز اول، روز دوم،...و روز پنجم، 5 عدد تعیین شد. در نهایت ساختار 5-8-22 به عنوان ساختار بهینه طبقه بند مورد نظر حاصل شد. به منظور ارزیابی عملکرد طبقه بند جهت تخمین تازگی گوشت مرغ، شاخص های آماری نظیر دقت، صحت، حساسیت، اختصاصی بودن و سطح زیر منحنی محاسبه شدند که مقادیر این شاخص ها برای طبقه بندی بر اساس ویژگی های منتخب به ترتیب برابر 92، 02/80، 68/80، 89/94 و83/87 درصد می باشند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که سامانه پیشنهادی توانایی تشخیص میزان تازگی گوشت مرغ با دقت مناسب را دارد.
    کلیدواژگان: گوشت مرغ، تشخیص تازگی، پردازش تصویر، شبکه های عصبی مصنوعی (ANNs)، الگوریتم ازدحام ذرات (PSO)
  • نجمه توکلی، محمد شریفی*، اسدالله اکرم صفحات 505-515
    چابکی توانایی پاسخگویی سریع به تغییرات یکی از عوامل اصلی موفقیت و بقای شرکت های تولیدی و خدماتی است. امروزه شرکت ها دریافته اند که چابکی برای بقا و رقابت پذیری آنها ضروری است. در این پژوهش پس از شناسایی متغیرهای چابکی، با مدل سازی ساختاری تفسیری مدل چابکی ترسیم و با تحلیل MIC MAC نوع متغیرها مشخص گردید. انعطاف پذیری، ادغام فرآیندها و وظایف، توسعه مهارت های کارکنان، به کارگیری IT و برنامه ریزی متناسب از عوامل مهم چابکی در زنجیره توزیع تعاونی کمباین داران استان فارس محسوب می شوند. حساسیت و پاسخ گویی به بازار و مشتری قدرت نفوذ و وابستگی زیادی دارد. کاهش هزینه ها، رضایت مشتری، معرفی محصول جدید، سرعت انجام خدمات و کیفیت انجام خدمات دارای قدرت نفوذ کم و وابستگی زیادی هستند که نشان دهنده این است که بیشتر به سایر متغیرها وابسته هستند. نتایج تحقیق بیانگر آن است که ادغام فرآیند ها و وظایف، سنگ زیربنای چابکی زنجیره توزیع می باشد. این بدین معناست که برای چابکی سامانه باید از این متغیر شروع کرد که زمینه برای چابک شدن متغیر های سطح بالاتر فراهم شود و این رویه تا رسیدن به رضایت مشتری ادامه پیدا کند.
    کلیدواژگان: چابکی، مدل سازی ساختاری تفسیری، تحلیل MIC MAC
  • کامران خیرعلی پور*، حمید جعفری ثمرین، محسن سلیمانی صفحات 517-526
    یکی از محدودیت های استفاده از نهاده ها در بخش کشاورزی انتشار آلاینده های مختلفی می باشد که اثرات منفی بر محیط زیست دارند . در این تحقیق اثرات زیست محیطی در تولید و انتقال محصول کلزا به دروازه کارخانه روغن کشی در چهار سناریو مختلف شامل: بهره برداران ناحیه مرکزی، ناحیه شمالی و کشت و صنعت مغان با دو روش آبیاری سطحی و بارانی در استان اردبیل به روش ارزیابی چرخه حیات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اطلاعات لازم برای این تحقیق با استفاده از پرسش نامه و مصاحبه با کشاورزان و مسئولین سازمان های مربوطه استان اردبیل به دست آمد. نتایج ارزیابی چرخه حیات نشان داد که نهاده های کود نیتروژن، سوخت و الکتریسیته بیشترین سهم را در شاخص های زیست محیطی مورد مطالعه دارا می باشند و شاخص های زیست محیطی مسمویت آب های آزاد، پتانسیل اختناق دریاچه ای، اسیدیته و گرمایش جهانی نسبت به سایر گروه های اثر دارای اثرات زیست محیطی بیشتری می باشند.
    کلیدواژگان: کلزا، محیط زیست، انتشارات، ارزیابی چرخه حیات، اردبیل
  • هما فتی الهی، شاهین رفیعی *، سید هاشم موسوی اول صفحات 527-537
    بخش کشاورزی از مهم ترین بخش های تاثیرگذار بر محیط زیست است. بررسی و مدیریت اثرات زیست محیطی با روش ارزیابی چرخه ی زندگی (LCA) می تواند به عنوان یکی از عوامل دستیابی به تولید پایدار محصولات کشاورزی مدنظر قرار گیرد. هدف از این مطالعه ارزیابی چرخه ی زندگی انرژی، اقتصادی و زیست محیطی تولید گندم در استان لرستان در سال زراعی 93-94 می باشد. بدین منظور تولید گندم در قالب چرخه ی زندگی از مراحل استخراج مواد اولیه تا تحویل محصول به سیلو، مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان داد که بیشترین میزان انرژی نهاده با 64/12 گیگا ژول در هکتار به نیتروژن مصرفی از کودهای شیمیایی تعلق دارد و نیز سهم انرژی تجدید ناپذیر نسبت به انرژی تجدید پذیر به میزان قابل توجهی بیش تر است. شاخص های انرژی و اقتصادی محصول محاسبه گردید. سود خالص اقتصادی 16/59 میلیون ریال بر هکتار و نسبت سود به هزینه 58/2 در یک سال زراعی برآورد شد و این وضعیت مطلوبی از لحاظ اقتصادی برای منطقه می باشد. نتایج حاصل از ارزیابی تاثیرات زیست محیطی محصول موردمطالعه نشان داد که بیش ترین بارهای محیطی ناشی از مصرف کود های شیمیایی به خصوص نیتروژن و فسفات، کود دامی و الکتریسیته بوده است. مزارع دیم نسبت به مزارع آبی در سطح پایین تری از نظر مصرف انرژی قرار دارد اما نتایج نشان داد که اثرات زیست محیطی بیشتری به ازای هر تن محصول تولیدی ایجاد می کنند که عمده ی انتشارات در اثر تولید و مصرف کود می باشد.
    کلیدواژگان: اثرات زیست محیطی، ارزیابی چرخه ی زندگی، شاخص های انرژی و اقتصادی، سود خالص اقتصادی
  • نصرت الله حیدرپور، هوشنگ بهرامی*، یعقوب منصوری، سعید حجتی صفحات 539-551
    در این تحقیق به منظور امکان سنجی اجرای کشاورزی حفاظتی در حوضه مارون استان خوزستان از روش چند معیاری تاپسیس در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی استفاده گردید. از این رو تمام لایه های اطلاعاتی مکانیزاسیونی- زراعی شامل ماشین (سطح مکانیزاسیون، ضریب بهره وری، خاک ورز مرکب و کارنده)؛ اقلیم (دما و بارش)؛ توپوگرافی (شیب و ارتفاع)؛ خاک (بافت، pH، شوری، فسفر و کربن آلی) به همراه منابع آبی (پتانسیل و شوری)، جمعا 17 لایه برای تناوب محصولات کلزا، نخود و گندم تهیه و پس از وزن دهی با روش تحلیل سلسله مراتبی و رتبه بندی با روش تاپسیس، با همدیگر همپوشانی و بر اساس دستورالعمل فائو در پنج طبقه بسیار مناسب، مناسب، تناسب متوسط، تناسب کم و نامناسب طبقه بندی شدند. نتایج نشان داد که 6/1 و 5/14 درصد از کل سطح اراضی آبی موجود در محدوده مطالعاتی، به ترتیب در طبقات بسیار مناسب و مناسب برای اجرای کشاورزی حفاظتی، قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تاپسیس، تحلیل سلسله مراتبی، تناوب، سامانه اطلاعات جغرافیایی، مکانیزاسیون
|
  • Sajjad Derafshpour *, Aref Mardani Pages 389-397
    In this research, Wismer-luth model function was studied to estimate the rolling resistance of a wheel considering forward velocity and wheel number of passes parameters. Experimental tests were performed using a single wheel tester in controlled environment of a soil bin. Forward velocity and weight were considered at three levels and with wheel pass repeating in each path, it was also applied. Results suggest that Wismer model had a proper accuracy at prognosticating rolling resistance at all levels of weight and forward velocity, but with pass numbers up to 5, traffic parameter had more predicting accuracy compared with higher ones. A regression model was applied based on experimental data to predict the wheels rolling resistance with considering the effect of forward velocity and traffic. As a result Wismer model had a strong ability predicting the wheel rolling resistance while it did not encompass forward velocity and pass number.
    Keywords: Wismer-Luth model, tire, Rolling resistance, pass, soil bin
  • Fariborz Aghajanpoor Veshki, Seyed Hadi Razavi *, Faramarz Khodaeian, Zeinab Sadat Ebraim Zadeh Moosavi Pages 399-406
    Some of lactic acid bacteria are able to produce extracellular polysaccharide through fermentation process. In the food industry, these polysaccharides are frequently used in beverages due to their water binding capacity and increasing viscosity. In addition to technological benefits, certain exopolysaccharides (EPS) have health effect on human, such as cholesterol lowering effect, immune-stimulatory effect and prebiotic activity. In this study, EPS (Dextran) production in dairy fermented beverage by leuconostoc mesenteroides and Synergistic efficacy of lactococcus lactis on dextran production have been investigated. Production of dextran in milk was optimized using response surface methodology with four independent factor, including: fermentation temperature (20-40 °C), fermentation time (15-35 hours), L.mesenteroides-L.lactis inoculation ratio (10:90 - 90:10) and percent of sucrose (0-6%).
    According to the findings 20 °C, 20 hours, 4.5% sucrose and inoculation ratio of L.mesenteroides-L.lactis 50:50 was optimum condition for dextran production and the experimental results confirmed the predicted amount of dextran production in optimum condition.
    Keywords: Exopolysaccharides, Dextran, leuconostoc mesenteroides, Prebiotic
  • Maryam Nadafzadeh, Saman Abdanan Mehdizadeh * Pages 407-418
    A precise estimation of required water for plant depends on many factors, among which the percentage of ground cover is a key parameter. Digital image processing and machine vision can be widely used to obtain this parameter in irrigation management applications. The aim of this study was to recognize the required water for plants based on color parameters of plants’ ground cover; therefore, different color spaces (RGB, rgb, XYZ, HSV, HLS, L*a*b, L*u*v*, YCbCr, YUV, TSL and I1I2I3) were applied on the set of ornamental shrub images with the scientific name of Plectranthusscutellarioides in two positions (fresh and wilting).Each color space demonstrated different probability distribution ofa given color class corresponded to two plant conditions (fresh and wilting). Thus, after examining the color spaces, both statistically and visually, the suitable color spaces were selected. Finally, histograms of suitable color spaces have been used to train the Bayesian Classifier. The Bayesian classifier detected two conditions of plant (fresh and wilting) with precision 83.11%. In general, on the basis of information obtained from images histograms, (frequency of pixels’ intensity) plantswater status for irrigationschedulingwas recognizable.
    Keywords: Color Spaces, Digital images processing, Irrigation, Wilting, Bayesian classifier
  • Seyed Mehdi Nassiri *, Samira Khajavi, Abdolabbas Jafari Pages 419-425
    In the present study, classification of tomatoes by fuzzy logic and change in classification due to storage conditions were studied. In order to conduct the study, qualitative properties such as color, size and hardness of tomatoes were measured. Tomato samples were sorted by a deigned fuzzy logic system based on fuzzy rules, and compared with the experts. Sensitivity analysis of outputs of membership functions were tested by chi-square statistic. In cool room storage, sensitivity of membership functions started from six-day after storage with change from grade 1 to grade 2. For samples that kept at ambient temperature sensitivity started on third day after storage with the same change in sorted groups as previous tests. The results emphasized that any processing operation or marketing after initial sorting of tomatoes should spend time in a way that does not change the results of the initial classification.
    Keywords: Fuzzy logic, Image processing, Sensitivity analysis, Sorting, Tomatoes
  • Marjan Hajiei, Faramarz Khodaiyan *, Rezvan Pourahmad Pages 427-433
    The use of fat replacers in foods plays an important role in human health, especially cardiovascular diseases. In this study, three levels of kefiran (0.2, 0.5, 0.8 %) was used in fruit yogurt as fat replacer. Their physicochemical (pH, synersis, rheological), microbial (number of lactic acid bacteria, molds and yeasts) and sensory properties were compared with three control fruit yogurt (non -fat, low-fat (fat 1.5%) and fat (fat 3%). Samples were prepared in the same conditions. The results showed that concentrations of kefiran had no effect on the acidity yogurt The lowest level of synersis was obtained in the presence of 0.5% kefiran. This sample also received the highest score of sensory evaluation. With the increase of kefiran concentration increased consistency index and decreased the growth of mold and yeast, while no effect on the number of lactic acid bacteria shown.
    Keywords: Stirred fruit yogurt, fat substitutes, kefiran, texture, synersis
  • Mohammad Hassan Namvar, Fatemeh Nadi * Pages 435-443
    The aim of this study was to model the energy flow of grape production North Khorasan province of Iran. Data were collected through questionnaires and also interviews with producers. The results revealed that the total energy inputs, energy output and energy use efficiency of grape production in North Khorasan were 52553.61 MJha-1, 283513.17 MJha-1 and 5.39, respectively. Chemical fertilizer with 35094.98 was attributed the highest share of energy consumption. The shares of renewable energy and non-renewable energy of production were 15 and 85%, respectively. The results of neural networks showed that the best structure for modeling the energy consumption for broiler production was estimated at 6-10-1. The coefficient determination of the best topology was 0.98 for the grape production.
    Keywords: Renewable energy, Energy output prediction, Eenergy efficiency, Energy modeling
  • Amir Mansori Alam, Ebrahim Ahmadi * Pages 445-455
    Damage during transportation is imported fruits, one of the main reasons for their injuries which can be one of the forms of impact, tangential forces and the weight (dead load) happens, vibration applied to fruit in transit can be one of the casualties or combination of them bring fruit, in this study, two kinds of asphalt road , two vehicle types with different suspension systems , three levels of box height of the vehicle , two situation of the box on the vehicle and two location of fruit in a box on changes in modulus of elasticity and stiffness were evaluated during, the injury was considered based on the percentage difference between them. according to the results obtained from the analysis of the main parameters and interaction factors Fruits that were transported with air suspension reduced rate (modulus of elasticity) is less than the fruits that transport had been received with spring suspension, and the amount of paved roads and highways in the spring air suspension respectively 34/44 and 41/66 asphalt road lies second in the amount of respectively 48 and 57/577 percent (compared to control) was.
    Keywords: asphalt highway, second grade, vehicle suspension, stiffness, modulus of elasticity
  • Soraya Hasani Zaferani, Mehrnaz Aminifar *, Maryam Moslehi Shad Pages 457-465
    Using different milks with different characteristics resulted to the change in characteristics of the final dairy product. . In this study, yogurt samples were produced from cow and buffalo milk and their characteristics include chemical properties, syneresis, texture, rheological behavior and photography of atomic force microscope at 1, 15 and 30 days after storage. The microscopic images obtained from surface of three types of yogurt at fifteenth days of storage time showed that the number and the height of peaks in bovine yoghurt surface were higher than buffalo yoghurt. Our results also showed that the technological properties, percentage of synersis and texture of yoghurt were affected by its microstructure.
    Keywords: yogurt, buffalo, syneresis, texture, Microstructure
  • Seyed Hadi Peighambardoust *, Zahra Kasaie, Mohammad Reza Dadpour, Mir-Hassan Mossavi, Aref Olad Ghaffari Pages 467-474
    Activity of three types of commercial bakery yeasts encoded as A-C was investigated by EFLM technique and compared to those of conventional methods such as Gasograph, microbial incubation and breadmaking. Double staining of yeast suspensions with FDA and Evance Blue in EFLM revealed green and red colors for live and dead yeast cells, respectively. Yeast A with the highest number of green (alive) cells (178 counted cells per microscopic image) and yeast B with the lowest number of surviving cells (102 counted cells) achieved the most and the least survival ranks, respectively. The most and least colony forming units (CFU) was obtained for yeast A (15×1010 cfu/mg) and C (12×1010 cfu/mg), respectively in microbial tests. In Gasography method, yeasts A and C produced the highest (163 mL CO2/3h) and lowest (140 mL CO2/3h) gas volumes, respectively. Similarly, in breadmaking tests the highest (132 cm3) and lowest (108 cm3) loaf volumes corresponded to yeasts A and C, respectively. Results indicated that there is a positive correlation between green yeast cells in EFLM, live yeasts in microbial test and the amount of gas produced in gasography analysis, and finally the loaf volume.
    Keywords: Yeast, survival, Gasing power, Epifluorescence Light Microscopy (EFLM)
  • Ehsan Sarlaki *, Ali Sharif Paghaleh, Mohammad Hossein Kianmehr, Hossein Mirsaeedghazi Pages 475-490
    Separation of inorganic materials and fulvate compounds from alkaline humate solutions is very important due to obtaining a better quality and more purified humic acid. For this reason, in this research a membrane separation system was used to separate fulvate compounds from humate solutions obtained from alkaline extraction of lignite coals (low rank coal). A hydrophilic ultrafilter membrane of polysulfone material with a pore size 5 kDa was employed using a plate and frame module. The effect of temperature (35, 45 and 55°C) on the membrane performance such as permeate flux of fulvates, fouling percentage, total membrane resistance and membrane resistance (RT and Rf), and morphology of membrane layers were investigated. Also, the influence of temperature on the humic acid purity obtained as retentate was determined using gravimetric analysis. The results of this work showed that by increasing the temperature from 35 to 55 °C, the value of permeate flux of fulvates was increased by 38%. Multiple behaviors were observed in the membrane fouling and resistances by increasing the temperature. The cake layer formation mechanism was obtained as dominant of fouling in 35°C temperature according to Hermia’s theoretical model results
    Keywords: Membrane Separation, Fulvate Compounds, Temperature, Purity, Humic Acid
  • Sodabe Fatahi, Amin Taheri Geravand *, Feizollah Shahbazi Pages 491-503
    In the current study, new methods such as image processing and artificial intelligence have been used for the fast, easy and non-destructive evaluation of chicken meat freshness. After image acquisitions and pre-processing operations, the images were transferred to different color spaces and the statistical texture features of images were extracted. The feature selection operation was performed by combining particle swarm optimization (PSO) and artificial neural networks (ANNs) classifier to reduce the amount of calculations and improve the classification indicators. According to the number of selected features, the number of existing neurons in input layer were obtained 22 and the number of existing neurons in output layer were determined 5, according to classify the images as 5 classes. In the purpose of the classifier assessment operation to estimate the freshness of chicken meat, the statistical indicators such as precision, accuracy, sensitivity, specificity and area under the curve were calculated, which the values of these indicators for classification based on the selected features are 92, 80.02, 80.68, 94.89 and 87.83 percent, respectively. The obtained results of this study indicates that suggested system has the ability to diagnosis the chicken meat freshness with suitable accuracy.
    Keywords: Chicken meat, Freshness diagnosis, Image processing, Artificial neural networks (ANNs), Particle swarm optimization (PSO)
  • Najmeh Tavakoli, Mohammad Sharifi *, Asadollah Akram Pages 505-515
    Agility is known as quick response ability to the changes and also the main success and survival factor in manufacturing and service companies. Nowadays the companies know that the agility is essential for their survival and competitiveness. In this study, after identifying the parameters of agility, using structural modeling interpretative model was draws and the parameters were determined by MIC MAC analysis. Flexibility, integration processes and tasks, the development of staff skills, use of IT and appropriate planning are of important agility factors in the distribution chain of combine owners cooperative Fars province. Cost reduction, customer satisfaction, new product introduction, speed of service and quality of servicing has high dependence which shows more dependence to other variables.
    Keywords: Agility, Interpretive Structural Modeling, MIC MAC analysis
  • Kamran Kheiralipour *, Hamid Jafari Samarbon, Mohsen Soleimani Pages 517-526
    One of the limitations regard to input use in agriculture is various emissions that have negative effects on natural environment. In this research, environmental impacts in canola production and transportation to oil extracting factory gate in Ardabil Providence were studied based on life cycle assessment considering four scenarios including central and north regions and Moghan Agro-Industrial & Livestock Co. with surface and sprinkler irrigation methods. The required information in this study was gathered using questionnaires and interviews with farmers and staffs of the related organizations in Ardabil Province. The results of life cycle assessment showed that nitrogen fertilizer, fuel and electricity inputs had the highest share of environmental indicators. Also, indicator normalization showed that free water ecotoxicity, eutrophication, acidification and global warming had more environmental impacts than other indicators.
    Keywords: Canola, Emissions, environment, Life cycle assessment, Ardabil
  • Homa Fatolahi, Shahin Rafiee *, Sied Hashemmousavi-Avval Pages 527-537
    The aim of this study is Life Cycle Assessment of wheat production from energy, economic and environmental perspectives. The study was conducted in Lorestan province in 2014/2015 production year. For this purpose, the production of wheat in the form of life cycle assessment of raw material extraction stage to delivery to the silo has been studied. The results indicated that nitrogen chemical fertilizer had the highest contribution (12.64 GJ ha-1) in total energy consumption and the portion of non-renewable energy was significantly higher than renewable energy share. Economic net return was estimated as 1815.45 $/ha annually. Also, benefit to cost ratio was 2.58, indicating economically appropriate condition of wheat production for the study area. Evaluation of environmental effects showed that the consumption of fertilizers, particularly nitrogen and phosphate, manure and electricity have greatest environmental loads, respectively.
    Keywords: Life cycle assessment (LCA), Energy, economic indices, Net return, Benefit to cost ratio, Environmental effect
  • Nosratollah Heidarpour, Hoshang Bahrami *, Yaghoob Mansoori, Saeed Hojati Pages 539-551
    A GIS-based plan with TOPSIS multi-criteria technique was used to assess the feasibility of implementing conservation agriculture in the Maroon Basin of Khuzestan Province. For this purpose, a total of 17 information layers mechanization-farming including machinery (level of mechanization, operation factor, number of conservation tillage and drill), climatic (temperature and precipitation), topographic (slope and elevation), soil properties (texture, pH, salinity, phosphorus and organic carbon) and water resources (potential and salinity) are considered, to determine the areas most suitable for the crop rotation of canola, chickpea and wheat. Thematic layers for the above parameters were prepared in a GIS environment, classified into 5 categories according to FAO guidelines as: highly suitable, suitable, moderately suitable, marginally suitable and not suitable and weighted with AHP method. Then, prepared layers are ranked with TOPSIS techniques and overlapped in GIS. The results showed that 1.6% (5030 ha) and 14.5% (44595 ha) of the studied area is highly suitable and suitable for implementing conservation agriculture, respectively.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process, GIS, Mechanization, Rotation, TOPSIS