فهرست مطالب

نشریه مهندسی بیوسیستم ایران
سال چهل و نهم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • ولی کلیکانلو، محمد هاشم رحمتی، محمدرضا علیزاده * صفحات 161-170
    با توسعه خشک کن های مدرن شلتوک علاوه بر سرعت بخشیدن به عملیات خشک کردن، می توان میزان ضایعات و به ویژه انرژی مصرفی را به حداقل ممکن کاهش داد. در این تحقیق اثر دمای هوا، دبی هوای ورودی و نوع رقم و همچنین اثر متقابلشان بر انرژی مصرفی و نرخ خشک شدن شلتوک در یک خشک کن بستر سیال بررسی شد. دمای هوای ورودی در چهار سطح 45، 50، 55 و 60 درجه سلسیوس، دبی هوا در سه سطح 12/0، 14/0 و 16/0 متر مکعب بر ثانیه و نوع رقم شلتوک؛ طارم محلی، فجر و شیرودی در نظر گرفته شده و آزمایشات به صورت فاکتوریل سه فاکتوره 3×3×4، در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان دادند که در هر سه رقم مورد آزمایش، با افزایش دمای هوای ورودی علاوه بر اینکه انرژی مصرفی کاهش یافته، نرخ خشک شدن نیز بطور معنی داری افزایش یافته است. در دمای 45 و 50 درجه سلسیوس، افزایش دبی هوا تاثیر معنی داری بر نرخ خشک شدن شلتوک نداشته ولی در دمای 55 و 60 درجه سلسیوس با افزایش دبی نرخ خشک شدن نیز بطور معنی داری افزایش یافته است. همچنین نتایج نشان دادند که با افزایش دبی هوا ، انرژی مصرفی افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: شلتوک، خشک کن بستر سیال، دبی هوا، نرخ خشک کردن، انرژی مصرفی
  • محمد علی اشرف، علی ملکی*، مهدی قاسمی ورنامخواستی، فرزاد مهدیه بروجنی صفحات 171-179
    این پژوهش با هدف دستیابی به مقادیر تغییرات فشار استاتیکی، دینامیکی و سرعت جریان گاز برای سه سطح مقطع مختلف بیوفیلترها صورت گرفته است. عامل های مورد مطالعه شامل دبی جریان گاز، سطح مقطع های مورد مطالعه (ذوزنقه، مربعی و دایره)، موقعیت عمودی (خط مرکز بستر، خط جلو و خط عقب) در چهار محدوده ارتفاعی از کف بستر بیوفیلتر (بخش اول0 تا 75/16 سانتی متر، بخش دوم 75/16 تا25/29سانتی متر، بخش سوم 25/29 تا75/41 سانتی متر و بخش چهارم 75/41 تا 5/58 سانتی متر ) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج مربوط به مطالعه ی فشار و سرعت در سه سطح مقطع بیانگر کمترین مقدار میانگین فشار دینامیکی و استاتیکی در مقطع مربعی بود و میانگین سرعت به دلیل نبود گوشه حاده در مقطع دایره بیشتر بود. تغییرات فشار در محدوده های مختلف بستر بیوفیلتر روند کاهشی را نشان داد، به نحوی که مقدار میانگین افت فشار دینامیکی و افت فشار استاتیکی در این محدوده ها به ترتیب برابر 9/87 و 4/44 درصد بدست آمد. این در حالی است که مقدار فشار دینامیکی در مقطع دایره ای بیشتر بود. در خط مرکز مقدار فشار دینامیکی بیشتر از سایر موقعیت ها تحت مطالعه بود، به نحوی که میانگین مقدار فشار دینامیکی در موقعیت مرکز برابر با 5-10×509/1 پاسکال، در گوشه عقبی معادل6-10×481/2 پاسکال و در موقعیت گوشه جلویی 6-10×502/2 پاسکال بدست آمد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، جریان گاز، فشار، سطح مقطع، فشار دینامیکی
  • ناصر کانیاوی*، غلامحسین شاهقلی صفحات 181-194
    برهم کنش بین خاک و ماشین چالشی اساسی برای محققان، توسعه دهنده گان، سازندگان و طراحان ماشین های کشاورزی است. مدلسازی ادوات شخم زنی کاری اساسی در مهندسی است. هرچند که مدلسازی برهم کنش های بین خاک و ماشین به علت تغییرات سه بعدی خاک، رفتارغیرخطی خاک، پدیده برخورد و جریان پذیری خاک منطقه فصل مشترک (ارتباط) بین خاک و ادوات و تاثیرات دینامیکی فرآیندی پیچیده است. شبیه سازی صحیح بر هم کنش بین خاک و ادوات کلید اساسی برای این بهینه سازی است و ممکن است نیاز به تست های مزرعه ای زیاد با هزینه های گران را حذف کند. هدف این پژوهش توسعه مدل سه بعدی یک زیرشکن ارتعاشی با استفاده از روش المان های گسسته ، شبیه سازی تاثیر زوایای مختلف ارتعاشی بر عملکرد زیرشکن و تعیین پارامترهای تاثیر گذار بر نتایج شبیه سازی بود. برای مدلسازی توده ی خاک به عنوان یک ماده ی گرانوله ای، از برنامه ی رایانه ای PFC3D استفاده شده است. تیغه تحت سرعت زاویه ای و انتقالی در جهت مثبت محور x در داخل سویل بین به حرکت در آمد. برای تیغه غیر ارتعاشی تنها سرعت انتقالی و برای تیغه ارتعاشی علاوه بر سرعت انتقالی، سرعت زاویه ای نیز تعریف شده بود. عمق کاری تیغه زیرشکن 38سانتی متر و سرعت انتقالی 89/0 متربرثانیه انتخاب شده بود. برای بررسی تاثیر زاویه ارتعاش بر عملکرد زیرشکن از زوایای ارتعاشی 27، 16، 8، صفر، 5/14- و 5/22- درجه در فرکانس 9/4 هرتز و دامنه69± میلی متر استفاده گردید. با افزایش زاویه ارتعاشی (مثبت و منفی)، میزان جابجایی عمودی تیغه در یک سیکل افزایش می یابد و در نتیجه حرکت بالاروی تیغه باعث گسیختگی بیشتر خاک می گردد. با توجه به نتایج شبیه سازی، میزان کار مرزی، انرژی جنبشی و کار اصطکاکی در زوایای ارتعاشی مثبت بیشتر از زوایای ارتعاشی منفی بود و با افزایش بیشتر در زوایای منفی کارمرزی و اصطکاکی کاهش بیشتری داشت. با تغییر زاویه از 5/22- به 27 درجه میانگین انرژی پیوندی ذرات کاهش یافت.
    کلیدواژگان: روش المان گسسته، زیرشکن ارتعاشی، نیروی کشش، شبیه سازی عددی
  • علی حیاتی، محمدحسین رئوفت، سعادت کامگار *، فیروز جهانی صفحات 195-203
    درجه بندی محصولات کشاورزی بر اساس رسیدگی برای بسیاری از میوه ها و سبزیجات از اهمیت ویژه ای برخوردار است. روش های مختلفی برای تشخیص میزان رسیدگی میوه به کار گرفته شده است که بعضی مخرب و برخی دیگر غیر مخرب هستند. در این تحقیق برای تعیین رسیدگی میوه ی سیب در دوران انبارمانی بر اساس ویژگی های ظرفیت خازنی ابتدا یک سامانه ی آزمایشگاهی به منظور اندازه گیری ظرفیت حسگر خازنی طراحی و ساخته شد. سپس مدلی برای استخراج ثابت دی الکتریک سیب پیشنهاد گردید و در ادامه رابطه ی بین ثابت دی الکتریک و میزان رسیدگی میوه بررسی شد. نمونه ها از سیب پائیزه رقم رد دلیشز و گلدن دلیشز انتخاب شدند. تمام نمونه های بالغ در یک روز برداشت شدند و هر کدام از ارقام به سه گروه 45 تایی، و هر گروه به سه دسته 15 تایی کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم شدند. ثابت دی الکتریک سیب در طی رسیدن میوه در شرایط کنترل شده دما و رطوبت اندازه گیری شد. نتایج این مرحله نشان داد ثابت دی الکتریک در طی رسیدن میوه کاهش می یابد. به عبارت دیگر در بسامد kHz 100 ثابت دی الکتریک در طی رسیدن میوه روند کاهشی منظمی را دنبال کرده و ازین رو این اطلاعات ذیقیمت است. ادامه ی مطالعات از جمله بررسی رابطه «زمان رسیدن- میزان مواد جامد محلول» و «زمان رسیدن – استحکام» در این بسامد انجام گرفت. نتایج این مرحله نشان داد که استحکام در طی رسیدن میوه روند کاهشی دارد و میزان مواد جامد محلول (TSS) در طی مراحل رسیدن روند افزایشی را طی می کند.
    کلیدواژگان: سیب، حسگر خازنی، بسامد، درجه بندی میوه
  • محمود قاسمی نژاد رایینی*، یاسمن عمیدی، محمد امین آسودار، محمدرضا مرادی تلاوت، بیژن خلیلی مقدم صفحات 205-213
    توجه به نقش مدیریتی و کاربرد مدیریت مطلوب بقایای گیاهی، اجرای روش های نوین خاک ورزی و برخی از مواد افزودنی نظیر سوپرجاذب، به منظور استفاده بهینه از آب در کشاورزی دیم برای افزایش عملکرد محصولات زراعی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. کلزا به عنوان سومین گیاه روغنی مهم دنیا شناخته شده که به دلیل ویژگی های خاص باعث شده که در سطح وسیعی از مزارع جهان در تناوب با محصولات مختلف به ویژه غلات کشت شود. این آزمایش به منظور بررسی روش های خاک ورزی، کاربرد سوپرجاذب و مدیریت بقایا بر درصد سبز شدن و عملکرد کلزای دیم در سال زراعی 94-1393 در شهرستان ایذه در شرق استان خوزستان انجام شد. آزمایش به صورت کرت های نواری خردشده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمار اصلی شامل سه روش خاک ورزی (خاک وری مرسوم (گاوآهن برگردان دار و دیسک)، کم خاک ورزی (خاک ورز مرکب و دیسک) و بی خاک ورزی (کشت مستقیم)) و تیمار فرعی شامل چهار سطح سوپرجاذب (صفر،30، 60، 90 کیلوگرم در هکتار) و تیمار فرعی فرعی شامل دو سطح پوشش بقایا (صفر و 60 درصد) بود. روش کم خاک ورزی با میانگین 25/66 درصد بیشترین درصد سبز شدن را داشت که نسبت به روش بی خاک ورزی 59/7 درصد افزایش داشت. بیشترین درصد سبز شدن مربوط به تیمار 90 کیلوگرم سوپرجاذب در هکتار به میزان 94/68 درصد بود. روش کم خاک ورزی با میانگین 1674 کیلوگرم در هکتار و بی خاک ورزی با میانگین 1134 کیلوگرم در هکتار به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد را داشتند. در مجموع نتایج نشان داد که کاربرد سوپر جاذب و حفظ بقایا، در نگهداری رطوبت خاک و افزایش عملکرد دانه موثر است.
    کلیدواژگان: بی خاک ورزی، سوپرجاذب، کشاورزی دیم، کلزا
  • زهره قاسمی ورجانی، سید سعید محتسبی*، هادی قاسمی، الهام عمرانی صفحات 215-225
    هر ساله بیماری های گیاهی موجب خسارت های قابل توجهی در بخش کشاورزی می شوند که می توان تاثیر آن را در چرخه ی اقتصادی کشورها و امنیت غذایی مردم احساس نمود. تشخیص زودهنگام بیماری های گیاهی راهکاری مفید برای کاهش این خسارت ها می باشد. در سال های اخیر محققان مختلف از روش هایی چون تصویربرداری برای تشخیص بیماری های گیاهی استفاده نموده اند. در این تحقیق یک سامانه جدید، متشکل از روش پردازش تصویر دیجیتال و مدل ترکیبی شبکه عصبی به منظور تشخیص سه بیماری برگ درخت سیب (بیماری های لکه سیاه سیب، آلترناریا و آفت مینوز) بکار گرفته شد. در واقع از فرایند روش پردازش تصویر دیجیتال برای تهیه، پردازش و استخراج ویژگی های هر یک از تصاویر نمونه ها و از مدل ترکیبی شبکه عصبی مصنوعی برای طبقه بندی بیماری ها استفاده گردید. در این مدل برای آموزش شبکه از دو الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات (PSO) و الگوریتم لونبرگ مارکوارت (LM) استفاده شد. در ادامه عملکرد سامانه پیشنهادی در تشخیص بیماری های درخت سیب مورد ارزیابی قرار گرفته و مشاهده گردید که این سامانه در تشخیص بیماری فوق الذکر با دقت 99 درصد و شاخص های 985/0= R2 و 099/0= RMSE عملکرد مناسبی دارد و همچنین در مقایسه با سایر روش های انجام شده توسط دیگر محققان، در تشخیص بیماری های برگ درخت سیب توانایی بالاتری دارد.
    کلیدواژگان: بیماری های گیاهی، پردازش تصویر، شبکه عصبی مصنوعی، بهینه سازی ازدحام ذرات
  • امیر علی صادقپور اصفهانی، مجتبی نادری بلداجی*، مهدی قاسمی ورنامخواستی، بهرام حسین زاده صفحات 227-236
    با توجه به اهمیت کیفیت گوشت و سایر مواد غذایی مورد مصرف روزانه در رشد و سلامت جامعه انسانی، توسعه سامانه های تشخیص و پایش کیفیت مواد غذایی بیش از پیش مورد توجه محققین می باشد. در این مطالعه 40 نمونه گوشت گوساله در طی پنج روز ماندگاری در دمای پنج درجه سانتیگراد مورد تصویربرداری ماکروسکوپیک و طیف نگاری توان دی الکتریک در 20 فرکانس از بازه MHz 100- 5 قرار گرفت. فرضیه مطالعه بر این اساس بود که با ترکیب دو روش مذکور حجم اطلاعات مفید حاصل از تغییرات فیزیکی و شیمیایی گوشت به واسطه ماندگاری افزایش می یابد. در هر بار آزمایش مجموعا 42 ویژگی (توان دی الکتریک در 20 فرکانس مختلف بین MHz 100-5 و 22 ویژگی بافتی و رنگی تصویر) از هر نمونه استخراج شد. طبقه بندی روز ماندگاری گوشت با استفاده از متغیرهای دی الکتریک و تصویر با اعمال پنج الگوریتم شبکه های عصبی چند لایه پرسپترون (MLP)، رگرسیون منطقی چند جمله ای (MRL)، درخت های کاربردی (FT)، درخت های مدل منطقی (LMT) و روش تجمیعی بگینگ (Bagging) انجام گرفت. نتایج نشان داد که توان دی الکتریک در فرکانس های مختلف با افزایش ماندگاری تا روز پنجم کاهش یافت به طوری که برای مثال از 250 میکرو وات در فرکانس پنج مگاهرتز در روز اول به 100 میکرو وات در همین فرکانس در روز پنجم رسید. همچنین نتایج طبقه بندی نشان داد که متغیرهای تصویر گوشت به تنهایی بیشتر از متغیرهای دی الکتریک گوشت در طبقه بندی روز ماندگاری موثر هستند اما با تجمیع این دو منبع اطلاعات حسگری و اعمال تکنیک کاهش بعد به روش مولفه های اصلی (PCA) بر روی تمام ویژگی ها، دقت طبقه بندی 78 % برای الگوریتم درخت های کاربردی (FT) و 77 % برای طبقه بند ترکیبی بگینگ (Bagging) با رده بند پایه شبکه های عصبی مصنوعی پرسپترون چند لایه (MLP) حاصل شد.
    کلیدواژگان: تازگی گوشت، حسگر ترکیبی، پردازش تصویر، طیف نگاری دی الکتریک
  • سعید فیروزی*، محمدعلی رستمی، محمد جواد رمضانی، امیرحسین بازیار صفحات 237-248
    ایران بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده پسته جهان است. از این رو، پایداری تولید این محصول استراتژیک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هزینه بالای برداشت دستی پسته، درآمد پسته کاران را کاهش داده و انگیزه تولید این محصول را با چالش جدی مواجه ساخته است. لذا در این تحقیق، عوامل موثر بر برداشت مکانیکی پسته در استان کرمان به عنوان قطب تولید این محصول در ایران، مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور از روش دلفی در سه مرحله استفاده شد. دلفی یک فرآیند گروهی است که هدف از اجرای آن، کشف و جمع آوری نظرات تخصصی گروهی از افراد مجرب و آگاه در یک زمینه تخصصی است. بر این اساس، 25 نفر از کارشناسان پسته و باغداران بزرگ پسته شهرستان های رفسنجان و کرمان به عنوان اعضاء گروه تحقیق دلفی در نظر گرفته شدند. نتایج نهایی تحقیق نشان داد عوامل «بهبود کارایی مصرف آب با حمایت از اجرای روش های نوین آبیاری درختان پسته» و «تخصیص اعتبارات مناسب جهت فراگیرشدن برداشت مکانیکی پسته» به ترتیب با کسب 96 و 95 درصد از توافق اعضاء گروه تحقیق، اولین و دومین محرک های توسعه برداشت مکانیکی پسته در استان کرمان بودند. همچنین، عوامل «اجرای طرح های الگویی مکانیزاسیون برداشت پسته» و «ارائه سیاست های تشویقی جهت توسعه برداشت مکانیکی در میان پسته کاران استان کرمان» نیز با 91 درصد توافق، به طور مشترک در جایگاه دوم اولویت های توسعه برداشت مکانیکی پسته در استان کرمان قرار گرفتند. بررسی موانع برداشت مکانیکی پسته نیز نشان داد که عوامل «نظام خرده مالکی اغلب باغات پسته» و «تک پایه یا تک تنه نبودن درختان پسته در منطقه» به ترتیب با درصد توافق 97 و 94 درصد در جایگاه های اول و دوم جای گرفتند. بنابراین، حمایت مالی ویژه از پیاده سازی شیوه های کارآمد آبیاری، اصلاح و نوسازی باغات قدیمی و برپایی طرح های الگویی برداشت مکانیکی پسته امری اجتناب ناپذیر است. همچنین، تجمیع باغات پسته کوچک در قالب تعاونی های کشاورزی به منظور افزایش توان مالی گروهی به عنوان پشتوانه اصلاح باغات قدیمی و تامین تجهیزات برداشت پسته از موارد ضروری به شمار می روند
    کلیدواژگان: برداشت، ماشین های برداشت، مکانیزاسیون کشاورزی، فندقی ها
  • مجید خانعلی*، اسدالله اکرم، مهدیه محمدنی، هما حسین زاده بندبافها صفحات 249-259
    در این تحقیق، مصرف انرژی و انتشار آلاینده های زیست محیطی تولید کلوچه در استان گیلان مورد بررسی قرار گرفت. داده های لازم از طریق پرسش نامه و مصاحبه حضوری از 30 کارخانه تولید کلوچه جمع آوری شد. نتایج این پژوهش نشان داد که مقدار 50/30 مگاژول انرژی برای تولید هر کیلوگرم کلوچه مصرف شده است که بیشترین سهم انرژی مصرفی به گاز طبیعی با 09/17 مگاژول بر کیلوگرم اختصاص داشت. بر اساس نتایج ارزیابی چرخه زندگی، شاخص گرمایش جهانی برای تولید هر کیلوگرم کلوچه kg CO2 eq. 73/3 تعیین گردید که در حدود 51 درصد آن مربوط به احتراق گاز طبیعی جهت فرآیند پخت است. در نهایت، مدل سازی میزان عملکرد و اثرات زیست محیطی بر اساس دو مدل شبکه های عصبی مصنوعی و سامانه استنتاج فازی- عصبی تطبیقی (انفیس) انجام شد. مقایسه نتایج نشان داد مدل انفیس چند لایه قادر است تا با دقت بیشتر و خطای کمتر عملکرد محصول را برآورد کند.
    کلیدواژگان: ارزیابی چرخه زندگی، شاخص های زیست محیطی، کلوچه، مدل سازی، مصرف انرژی
  • علی ماشاءالله کرمانی*، شهریار کوراوند، جلال اسکندری صفحات 261-268
    در این تحقیق، حذف پوست قهوه ای روی مغز فندق با استفاده از تابش دهی اشعه مادون قرمز مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. برای این کار تاثیر پارامترهای توان لامپ مادون قرمز در سه سطح 800، 1200 و 1600 وات، مدت زمان تابش دهی در سه سطح 2، 3 و 4 دقیقه و رطوبت اولیه مغز فندق در چهار سطح 4، 6، 8 و10 درصد بر پایه تر برای رسیدن به بیشترین میزان درصد سست شدن پوست قهوه ای روی مغز، انجام شد. آزمایش ها به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. برای تعیین میزان درصد سست شدن پوست قهوه ای از تکنیک پردازش تصویر استفاده شد. نتایج نشان داد افزایش توان مادون قرمز و مدت زمان تابش دهی به طور معنی داری (p < 0.05) باعث افزایش میزان درصد سست شدن پوست شد و افزایش رطوبت اولیه مغز فندق به طور معنی داری (p < 0.05) بر کاهش میزان درصد سست شدن پوست گردید. اثرات متقابل هر سه پارامتر مورد بررسی، اثر معنی داری (p < 0.05) در سست شدن پوست نشان داد. مناسب ترین پارامترهای واحد مادون قرمز در توان تابشی 1600 وات، مدت زمان تابش دهی 3 دقیقه و رطوبت اولیه مغز فندق 4 درصد تعیین شد.
    کلیدواژگان: پوست گیری خشک، مغز فندق، مادون قرمز، پردازش تصویر
  • شاهین رفیعی*، پریا سفیدپری، محمد شریفی، بشیر عباسی دشتکی، تیون ولینگا صفحات 269-284
    چرخه مدیریت کود دامی از مرحله جمع آوری تا کاربرد در مزرعه در پرورش گاو شیری برای سناریوهای مختلف از نظر زیست محیطی و اقتصادی مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور ترکیب کود در این چرخه با توجه به جیره مصرفی دام تعیین گردید. اثرات زیست محیطی به کمک استانداردها و سودمندی اقتصادی هر سناریو با نرم افزار کامفار محاسبه شد. نتایج این تحقیق حاکی از سودمند بودن احداث نیروگاه بیوگاز علی رغم نیاز آن به سرمایه گذاری اولیه بالا در حدود 125 میلیارد ریال می باشد که دارای دوره برگشت سرمایه در حدود 4-3 سال است. میانگین نرخ بازده داخلی این پروژه 24% با نرخ تنزیل 20% محاسبه شد. نرخ بازده داخلی نشان می دهد این سرمایه گذاری ریسک پذیر بوده اما از درآمد مناسبی برخوردار خواهد بود. در سناریوی 4 با فرآوری لجن هاضم به کمک جداکننده مکانیکی و کمپوست بیشترین میزان کاهش در انتشار متان ( kg CO2eq m-3261-) مشاهده شد. سناریو 2 و 4 به ترتیب 36% و 17% کاهش در تولید آلاینده ها داشتند. جداسازی بخش مایع و جامد و ماسه از کود تاثیر ناچیزی در کاهش آلاینده ها داشته اما دارای مزایای اقتصادی می باشد. با توجه به نتایج این تحقیق، تولید سوخت بیوگاز باعث کاهش مقادیر زیادی گازهای گلخانه ای و آلاینده های آب و خاک می گردد
    کلیدواژگان: بیوگاز، اثرات زیست محیطی، مزایای اقتصادی، دامپروری، مدیریت کود دامی
  • مهرنوش متحیر رزداری، اکبر عرب حسینی*، هادی صمیمی اخیجهانی، مرتضی خشه چی صفحات 285-294
    یکی از کاربردهای انرژی خورشیدی، در خشک کن خورشیدی می باشد. اما این نوع خشک کن ها دارای بازدهی پائینی هستند که برای افزایش بازده و صرفه جویی در مقدار انرژی مصرفی بهینه سازی صفحه جاذب آن ها در اولویت قرار دارد. بدین منظور، جریان هوای داخل محفظه صفحه جاذب خشک کن خورشیدی با استفاده از روش مدل سازی دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) شبیه سازی شد سپس روند انتقال حرارت، توزیع جریان و سرعت هوای داخل محفظه تحلیل گردید و بصورت آزمایشگاهی صفحات مختلف جاذب مورد مقایسه قرار گرفتند. در این تحقیق سه حالت مختلف صفحه جاذب با ورودی یکسان و سه حالت خروجی متفاوت (دایره ای، متداول و متخلخل) بررسی شد که در صفحه با خروجی متخلخل، صفحه با ضریب تخلخل 0314/0 استفاده شد. نتایج نشان داد که بین داده های تحلیلی و تجربی، ضریب تبیین (R2) بالای 97 درصد برقرار بود. در صفحات دایره ای و متداول انباشت حرارتی در گوشه ها وجود داشت که با تغییر در نوع خروجی و تبدیل آن به حالت خروجی متخلخل از تلفات گرمایی و انباشت حرارت جلوگیری بعمل آمد.
    کلیدواژگان: خشک کن خورشیدی، صفحه جاذب، دینامیک سیالات محاسباتی، توزیع جریان، انتقال حرارت
  • حمید مرتضی پور*، محمدحسن مصطفوی، کاظم جعفری نعیمی، محسن شمسی صفحات 295-305
    در این تحقیق یک طرح نوین برای شیرین سازی آب شور، با انرژی خورشید پیشنهاد گردید. در آب شیرین کن موردنظر، از روش رطوبت زنی – رطوبت زدایی برای تبدیل آب شور به قابل شرب استفاده شد. آب شیرین کن ساخته شده شامل تبخیر کننده ی فتوولتائیک-گرمائی، چگالنده، مخزن های آب شور و شیرین، دمنده ی هوا و پمپ آب بود. ارزیابی سامانه پیشنهادی در سه سطح سرعت هوا (1، 5/1 و 2 متر بر ثانیه) و سه سطح دبی آب شور عبوری از روی صفحه جاذب فتوولتائیک (94، 189 و 283 کیلوگرم بر ساعت بر متر مربع سطح جمع کننده) انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که بالاترین بازده تبخیرکننده حدود 80 درصد و بیشینه تبخیر روزانه حدود 4/7 کیلوگرم بود که در دبی جریان آب 189 کیلو گرم بر ساعت بر متر مربع و سرعت هوای خروجی 2 متر بر ثانیه مشاهده گردید. بالاترین کارایی چگالنده حدود 61 درصد و بیشینه آب شیرین تولیدشده حدود 8/4 کیلوگرم در هرروز بود که در دبی آب عبوری 189 کیلو گرم بر ساعت بر متر مربع و سرعت هوای خروجی 1 متر بر ثانیه، به دست آمد. با وجود آنکه دمای کاری پنل فتوولتائیک مرسوم، به طور قابل ملاحظه ای بالاتر (به طور متوسط 18 درجه سلسیوس) از حالت های مختلف جمع کننده ی فتوولتائیک-گرمائی بود، بازده الکتریکی آن، به دلیل دریافت تابش بیشتر خورشید، بیشتر شد.
    کلیدواژگان: آب شیرین، بازده الکتریکی، تبخیرکننده، چگالنده
  • ابراهیم احمد ابراهیم حسن، رضا علیمردانی *، علی حاجی احمد، حمید عبدالملکی صفحات 307-318
    اولین مرحله در پرورش مرغ، تولید جوجه است که با توجه به رشد جمعیت به دستگاه جوجه کشی با عملکرد بالا نیاز است. در این پژوهش دو نمونه دستگاه جوجه کشی،یکی به سامانه هیبریدی با کنترلر فازی(HIFC) مجهز شد و نمونه دیگر بدون تغییر در ساختار بصورت ON/OFF با هم مقایسه شدند. بر اساس نتایج راندمان جوجه آوری در سامانه HIFC %13/92 و در سامانه ON/OFF برابر %16/78 بود. سامانه HFIC عملکرد بهتری در کنترل یکنواخت شرایط محیطی نسبت به سامانه ON/OF نشان داد. انرژی مصرفی سامانه HIFC %25/31 از سامانه ON/OFF کمتر بود. میزان انرژی خورشیدی دریافت شده برای سامانه HIFC در یک دوره 21 روزه برابر kWh20/27 بود. در حالی که میزان انرژی مورد نیاز برابر با kWh24/24 است که 21/12% مازاد بر نیاز سامانه HIFC تولید می شود. در صورتی که اگر از انرژی هیبریدی در سامانه ON/OFFاستفاده شود، فقط %77 توان مورد نیاز از این طریق تامین می شود.
    کلیدواژگان: سامانه هیبریدی، جوجه کشی، شرایط محیطی، کنترلر فازی
  • رضا اسماعیل زاده کناری*، مریم اثنی عشری صفحات 319-328
    عصاره گیاه اوجی Mentha aquatique با استفاده از اولتراسوند و ماسراسیون (اتانول:آب (80:20)) استخراج شد و با یکدیگر مقایسه شدند. فنول کل عصاره در روش ماسراسیون و اولتراسوند به ترتیب 16/45 mg GA/g و 92/51 mg GA/g عصاره به دست آمد. فعالیت آنتی اکسیدانی غلظت های مختلف عصاره (50، 100، 250، 500، 1000 و 1500 ppm) با روش مهار رادیکال آزاد DPPH اندازه گیری شد. نتایج نشان داد در هر دو عصاره با افزایش غلظت عصاره فعالیت آنتی اکسیدانی افزایش می یابد. عصاره ها در غلظت 1000 ppm با آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ اختلاف معنی دار آماری نداشتند و برای اضافه شدن به روغن آفتابگردان انتخاب شدند. پایداری حرارتی نمونه های روغن حاوی عصاره به صورت جداگانه و ترکیبی (1000 ppm) در دمای 180 درجه سانتیگراد ارزیابی شد. TBHQ در غلظت 100 ppm به عنوان استاندارد در کنار نمونه شاهد استفاده شد. نتایج نشان داد طی فرآیند سرخ کردن روغن اکسایش افزایش می یابد. نمونه کنترل کمترین پایداری اکسایشی و نمونه حاوی عصاره ترکیبی بیشترین پایداری اکسایشی را نشان دادند. در نهایت افزودن 1000 ppm از عصاره ترکیبی می تواند بهتر از 100 ppm از TBHQ در جلوگیری از اکسایش روغن آفتابگردان طی فرآیند سرخ کردن عمل نماید و بعنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی جهت مصرف در روغن های خوراکی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: روغن آفتابگردان، عصاره اوجی، اکسایش، اولتراسوند
|
  • Vali Kelikanlou, Mohammad Hashem Rahmati, Mohammad Reza Alizadeh* Pages 161-170
    With the development of modern drying paddy in addition to speed up the drying process, and in particular the amount of waste can be reduced to the minimum possible energy consumption. In this study was investigate the effect of input air temperature, input air flow rate and variety also their interaction on energy consumption and drying rate in the fluidized bed dryer. The parameters of input air temperature at 4 levels of 45, 50, 55 and 60 °C, the air flow rate at 3 levels of 0/12, 0/14 and 0/16 m3/s and variety of paddy at 3 levels Tarom, Fajr and Shirudi was considered and tests was done in three replication in form of a 3×3×4 the 3-factor factorial design. The results indicated that In all three varieties tested, by increasing the intake air temperature as well as reduced energy consumption, drying rate also increased significantly. At 45 and 50 ° C, increasing air flow grain drying had no significant effect on the rate But at 55 and 60 ° C by increasing the flow rate of drying significantly increased. The results showed that by increasing air flow, increased energy consumption.
    Keywords: Paddy, fluidized bed dryer, air flow rate, drying rate, energy consumption
  • Mohammad Aliashraf, Ali Maleki*, Mahdi Ghasemi Varnamkhasti, Farzad Mahdiye Broujeni Pages 171-179
    This research has focused on study of changing static and dynamic pressure and velocity values in three levels of different bio filter cross sections. The studied factors included gas flow rate, cross sectional area (trapezoidal, square and circular), vertical position (bed center line, front line and rear end) in four elevation ranges from the bottom of the bio filter bed (the first part 0 to 16.75 cm, the second part 16.75 to 29.25 cm, the third part 29.25 to 41.75 cm and the fourth part was 41.75 to 58.5 cm) was examined. The results of studying the pressure and velocity in the three cross sections showed the lowest mean of dynamic and static pressure in the square section and the mean speed was higher due to the absence of the corner at the cross section. The variations of pressure in different ranges of bio filter bed showed a decreasing trend, so that the average of dynamic pressure drop and static pressure drop in these ranges were 87.9 and 44.4%, respectively. While the maximum dynamic pressure has obtained from circle section. At the locations assumed in this study, the maximum average of dynamic pressure estimated 1.509×10-5 Pa at center line. For the other locations the average dynamic pressure obtained 2.502×10-6 Pa at front line and 2.481×10-6 Pa at back
    Keywords: Simulation, Gas Flow, Pressure, Cross section, Dynamic Pressure
  • Naser Kanyawi *, Gholamhossein Shahgholi Pages 181-194
    Interaction between soil and machine is essential challenge for researchers, developers, designers and manufacturers of agricultural machineries. Modeling of tillage equipment is an important Engineering work. However, interaction modeling is a complex process due to three-dimensional changes in soil, nonlinear soil behavior phenomenon and soil flow quality in connection area between the soil and tool and the dynamic effects of equipment. Correct simulation of the interaction of soil is the key point for the optimization of tillage tools and can eliminate required field tests with high costs. The purpose of this study is to develop a three-dimensional model of a vibrating subsoiler using discrete element method, simulation frequency and oscillation angle on the performance of vibration subsoiler and determining different parameters affecting the simulation results. The information from model simulation will be useful for the design and optimization of vibrating subsoiler. For modeling soil mass as a granular material, the computer program PFC3D. Blade was moved with angular and transition speed in the positive x-axis direction. For non-vibrating blade only included transition speed and for vibration blade in addition to transition speed, angular velocity was also defined. Working depth was 38 cm and blade speed of 0.89 meters per second was defined. To evaluate the effect of vibration angle on vibrating subsoiler different vibration of 27, 16, 8, zero,-14.5,-22.5 degrees in frequency of 4.9 Hz and amplitude of ± 69 amplitude was tested by simulation. In all vibration tests in comparison with non-vibrating,with Increasing vibration angle (positive and negative), the amount of vertical displacement of blade increased which caused more soil rupture. Simulation results showed that the rate of boundary work, kinetic energy and friction work at positive angles were more than negative vibration angles. With increasing negative angle boundary work and friction work significantly decreased. Changing the angle from -22.5 to 27 degrees decreased average bond energy of particles.
    Keywords: Discrete Element Method, Oscillatory subsoiler, Draft, Numerical Simulation
  • Ali Haiati, Mohammad Hosein Raofat, Saadat Kamgar*, Firooz Jahani Pages 195-203
    Grading based on product ripeness is important for marketing fruits and vegetables. Various methods have been used to determine fruit ripeness some of which are destructive and some nondestructive. In this study for determining the fruit ripeness of apple during storage an apparatus was designed and fabricated to measure the electrical capacitance of the fruit samples as an indication of fruit ripeness. In the next stage a model was proposed to establish a relationship between the capacitance and ripeness (maturity rate) of the apple fruits. The capacitance unit was used to measure the dielectric constant of two apple varieties; Red delicious and Golden Delicious. For each variety three fruit samples of 45 mature apples were harvested on one day. Each sample was divided into three groups of small, medium and large apples. Preliminary tests indicated that the capacitance unit can establish a good relationship between dielectric constant and fruit ripeness at a frequency of 100 kHz. Remaining tests were conducted to measure dielectric constants of all samples under controlled conditions of temperature and humidity at this frequency. Analyses of the results indicated that dielectric constant decreases as the fruit ripens. This frequency level was also used to conduct other tests for measuring the fruit hardness and total soluble solids (TSS) during ripening stage. Results indicated that fruit hardness decreases and TSS increases during ripening.
    Keywords: Apple, Capacitive sensors, Frequency, Grading fruit
  • Mahmoud Ghaseminezhad*, Yasaman Amidi, Mohammad Amin Asoodar, Mohammad Reza Moradi Telavat, Bijan Khalili Moghadam Pages 205-213
    In order to study the effects of tillage, crop residue, and super absorbent on canola seedling emergence and yield, an experiment was conducted in Izeh region, east of Khuzestan in 2014. A strip spilt plot design was applied in form of randomized complete block using 3 replications.. The main treatments consisted of three tillage
    Methods
    conventional tillage (moldboard plow and disk) reduced tillage (combination tillage and disk) and no tillage(direct seeding). Secondary treatments were different amounts of super absorbent (0, 30, 60, and 90 kg/ha), and the third treatment was 2 levels of wheat residue (60% and 0%). Reduced tillage method with 66.25% showed the maximum seedling emergence compared to no-till treatment (7.59%). The maximum seedling emergence (68.94%) was achieved from 90 kg/ha super absorbent. Reduce tillage method with 1674 kg/ha and no-tillage with 1134 kg/ha showed the maximum and the minimum yield respectively. Finaly, the results were shown that superabsorbent and crop residues were affected in increased soil moisture content and grain yield
    Keywords: No tillage, Super absorbent, Dryland farming, Canola
  • Zohreh Ghasemi Varjani, Seyed Saeid Mohtasebi *, Hadi Ghasemi, Elham Omrani Pages 215-225
    Each year, plant diseases cause considerable damages to the agricultural sector which their effect on the economy and food security is very important. Early detection of plant diseases is a useful strategy to reduce these losses. In recent years, researchers have used a variety of techniques such as machine vision for the diagnosis of plant diseases. In this study, a new system, consisting of digital image processing technique and also combination model of artificial neural network to distinguish three apple tree leaf diseases (namely Alternaria, apple black spot, and apple leaf miner pest) were used. In short, the process of digital image processing technique involves preparation, processing, and extraction of features of each of the sample images and the hybrid artificial neural network model was used to classify diseases. In this model, particle swarm optimization algorithm for network training (PSO) and Levenberg-Marquardt (LM) were used. After that, the operation of the proposed system for diagnosis of diseases of apple trees was evaluated. It is concluded that the system has a good performance for diagnosis accuracy was 99% and R2=0.985, RMSE=0.099. Finally, in comparison with other methods mentioned by other researchers for diagnosis of apple tree leaves diseases, the proposed system has higher ability.
    Keywords: plant diseases, Image processing, Artificial neural network, particle swarm optimization
  • Amir Ali Sadeghpour Esfahani, Mojtaba Naderi Beldaji *, Mahdi Ghasemi-Varnamkhasti, Bahram Hosseinzadeh-Samani Pages 227-236
    Regarding the importance of quality of meat and other daily consuming food stuffs in the growth and health of human society, development of quality diagnosing and monitoring systems for food materials are being paid increasing attention by investigators. In this study, 40 beef samples were subjected to macroscopic imaging and dielectric power spectroscopy at 20 frequencies in the range of 5-100 MHz during five days of storage at 5 ° C. It was hypothesized that combination of the two sensing methods would result in more information on physicochemical changes of meat during ageing. For any beef sample, 42 attributes (i.e. 20 dielectric variables including dielectric power at different frequencies and 22 texture and color features of the image) were extracted. Classification analyses for the day of storage were performed with five algorithms of neural networks including multi-layer perceptron (MLP), multinomial logistic regression (MRL), functional trees (FT), logistic model trees (LMT) and Bagging aggregation. The results showed that the dielectric power at different frequencies decreased with the storage day from e.g. 250 µW at 5 MHz on the first day to 100 µW at the same frequency on the fifth day. The results showed that image parameters of beef were more effective in classification than dielectric variables but combining the information of the both sensory techniques, after reduction using PCA, resulted in classification accuracies of %78 for functional tree (FT) algorithm and %77 for Bagging classification with MLP as the base classifier
    Keywords: Meat freshness, Combined sensor, Image processing, Dielectric spectroscopy
  • Saeed Firouzi*, Mohammad Ali Rostami, Mohammad Javad Ramezani, Amir Hossein Bazyar Pages 237-248
    Iran is the world's largest pistachio producer and exporter. Hence, the sustainability of the production of this strategic product is of particular importance. The high cost of pistachio harvesting has reduced the income of pistachio growers and created a serious challenge to the motivation of producing the pistachios. So, in this research, the contributing factors of mechanical harvesting of pistachio nuts in Kerman Province as the pole of pistachio production in Iran were studied. For this purpose, the Delphi method was used in three stages. Accordingly, 25 experts of pistachio cultivation experts and big growers of Rafsanjan and Kerman cities were considered as the research panel of the study. The final results of the research showed that the factors "Improving water use efficiency by supporting the implementation of new methods for irrigation of pistachio trees" and "allocating suitable credits for the pistachio nuts harvesting" with 96.00% and 95.00% agreements of the research panel’s members were the first and second stimulants for the development of pistachio harvesting in Kerman Province. Also, the factors of "implementation of pattern projects for mechanized pistachio harvesting", and "Providing incentive policies for the development of mechanical harvesting among the pistachio growers" with 91.00% of the agreement, jointly ranked as the second priorities. Investigating the barriers to the mechanical harvesting of pistachio also showed that the factors of the "smallness of most pistachio gardens" and "not being single-base or single-nesting of pistachio trees in the region" with the 97.00% and 94.00% agreements got the first and second ranks, respectively. Therefore, special financial supports for implementation of efficient irrigation systems, modification and renovation of old gardens, and the establishments of pattern projects for mechanized pistachio harvesting are inevitable. Also, consolidation of small pistachio gardens in the form of agricultural cooperatives in order to increase the group's financial strength as a backbone for the modifying the old gardens and the provision of pistachio harvesting equipments are indispensable
    Keywords: Agricultural mechanization, harvesting, harvesting machines, nuts
  • Majid Khanali*, Asadollah Akram, Mahdieh Mohammadnia Galeshklamei, Homa Hosseinzadeh-Bandbafha Pages 249-259
    In this study, energy consumption and environmental emissions of cookie production in Guilan Province of Iran was investigated. The required information was collected using questionnaires and interviews from 30 factories of cookie production. Equivalent energies of inputs and outputs were calculated based on the standardized energy coefficients. The results of this study showed that 30.50 MJ of energy was consumed for production of one kilogram of cookie in which the highest share of energy consumption was allocated to natural gas with 17.09 MJ kg-1. Based on life cycle assessment (LCA) results, global warming (GW) index was calculated as 3.73 kg CO2 eq. per kilogram of produced cookie which about 51 percent of that was related to combustion of natural gas consumed in cooking process. Finally, the modeling of amount of yield and environmental impacts was conducted based on two models of artificial neural network (ANN) and adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS). The results showed that ANFIS was capable of predicting yield with more accuracy and less error.
    Keywords: Life cycle assessment, Energy, Environmental indicators, Cookie, Modeling
  • Ali Mashallah Kermani*, Shahriar Kouravand, Jalal Eskandari Pages 261-268
    In this study, removal of the brown skin (seed coat) on the hazelnut kernel was investigated using infrared radiation. Evaluation of the infrared radiation method to achieve the highest percentage of seed coat loosening on the kernel. The effects of infrared emitter power at three levels of 800, 1200 and 1600 W, radiation duration at three levels of 2, 3 and 4 minutes, and the initial moisture content of hazelnuts at four levels of 4, 6, 8, and 10% wet basis (w.b.) were investigated. Experiments were conducted at factorial in a completely randomized design with three replications. The peel loosening percentage was determined with using image processing method The results showed that by increasing in the IR radiation power and radiation time increased the percentage skin loosening significantly (p
    Keywords: Dry, peeling, Hazelnuts peeling, Infrared radiation, Image processing
  • Shahin Rafiee*, Paria Sefeedpari, Mohammad Sharifi, Bashir Abasi Dashtaki, Theun Vellinga Pages 269-284
    The manure management cycle from collection to application in dairy farming was evaluated from environmental and economic aspects for different scenarios including biogas production. For this purpose, manure characteristic is determined regarding the real feed ration composition. Environmental impacts and economic profitability of each scenario was calculated using standards and COMFAR program, respectively. The results showed although biogas production is costly but it is profitable with initial investment of 125 billion Rials (2,777,778 €) and a payback period of about 3 to 4 years. The internal rate of return was calculated as 24% considering a discount rate of 20%. The internal rate of return shows that although this investment is risky, the amount of income is acceptable. Scenario 4 including digestate processing using a mechanical separator followed by composting has the maximum avoided methane emission (-261 kg CO2eq m-3). Emissions mitigation was calculated to be 36% and 17% in scenario 2 and 4, respectively. Solid/liquid separation and sand separation have less impact on emission reduction withy different economic advantages. Regarding the results of this study, a large amount of greenhouse gases and emissions to water and soil has mitigated thank to biogas production
    Keywords: Biogas, Environmental impacts, Economic benefits, Dairy farm, Manure management
  • Mernush Motahayyer Razdari, Akbar Arabhosseini*, Hadi Samimi Akhijahani, Morteza Khashehchi Pages 285-294
    One of the ways to use solar energy is to use a solar dryer. But these kind of dryers have low efficiency that optimizes their absorbent plate to increase efficiency and save energy. For this purpose, the air flow inside the compartment of the adsorbent plate of the solar dryer was simulated using the computational fluid dynamics modeling and the heat transfer process, flow distribution and air velocity inside the compartment were analyzed and finally, the plates were compared in vitro. In this research, three different modes of the page with the same input and three different output modes (circular, conventional and perforated) were investigated. In a porous sheet with porosity, the plate was used with a coefficient of 0.0314. The results showed that between analytical and empirical data, the explanatory factor (R2) was above 97%. There are circular and conventional heat accumulation in the corners, which, by changing the type of output and converting it to the perforated output state, Heat and heat accumulation are prevented.
    Keywords: Dryer, Absorbent plate, ANSYS, Computational Fluid Dynamics, Heat transfer
  • Hamid Mortezapour*, Mohammad Hassan Mostafavi, Kazem Jafari Naeimi, Mohsen Shamsi Pages 295-305
    In this study, a novel solar water desalination system was proposed. The designed system worked based on the humidification – dehumidification (HD) method. It was comprised of a photovoltaic-thermal (PVT) evaporator, a condenser, fresh and saline water tanks, an air blower, and a water pump. The performance evaluation tests were conducted at three velocities of air leaving the exhaust pipe (1, 1.5 and 2m/s) and three levels of saline water passing over the photovoltaic module (94, 189 and 283kg.h-1 per m2 collector surface). The results showed that the highest evaporator efficiency was about 80% and the maximum daily evaporated water was about 7.4kg, which were observed at the water flow rate of 189kg.h-1m-2 and the air velocity of 2m/s. Whereas, a maximum condenser effectiveness of 61% and fresh water production of about 4.8kg per day were found at the water flow rate of 189kg.h-1m-2 and the air velocity of 1m/s. Although operating temperature of the conventional photovoltaic module was considerably higher than the PVT collector at the different working conditions, its electrical efficiency was also higher due to the more absorption of solar energy.
    Keywords: Condenser, Electrical efficiency, Evaporator, Fresh Water
  • Ibrahim Ahmed-Ibrahim-Hassan, Reza Alimardani*, Ali Hajiahmad, Hamid Abdolmaleki Pages 307-318
    The first step in chicken breeding is the production of chicks, which requires a high-performance incubator. In this research, the performance of two incubators was compared. One of them was instrumented with a hybrid system based on fuzzy controller (HIFC), another one was the commercial incubator (ON/OFF). By comparing the important parameters to make suitable conditions for eggs hatchery, the percentage of eggs hatching, egg weight changes, chick’s hatch time and energy consumption were compared and evaluated. The result showed that the eggs hatching ratio was 92.13% for HIFC and 78.16% for ON/OFF systems. The HIFC system showed a better result in controlling egg environmental conditions than the ON/OFF system, based on eggs weight changes and chick’s hatch time. The energy consumption of the fuzzy controller was 31.25% less than the ON/OFF controller. The amount of energy received by the solar hybrid system over a 21 day periods was 27.20 kWh. For the HIFC system, the amount of energy needed for a hatching period was 24.24 kWh which shows an excess energy of 12.21%. For the ON/OFF system, contribution of solar hybrid system for power requirement was 77%.
    Keywords: Hybrid System, Egg Incubator, Environmental Conditions, Fuzzy Controller
  • Reza Esmaeilzadeh Kenari*, Maryam Asnaashari Pages 319-328
    The extracts of Mentha aquatique by ultrasound assisted and maceration (ethanol: water (80:20)) extraction method were compared. The total phenolic content of extracts were obtained 45.16 mg GA/g and 51.92 mg GA/g Extract in maceration and ultrasound-assisted method respectively. The antioxidant activity of different concentration of extracts (50, 100, 250, 500, 1000 and 1500 ppm) were measured by DPPH radical scavenging method. The results shows that in both extracts by increasing in concentration of extract antioxidant activity were increased. Both extract at 1000 ppm of concentration have no significant statistical difference by TBHQ and they selected to add in sunflower oil. The thermal stability of samples containing separated and mixture extracts (1000 ppm) evaluated at 180 °C. TBHQ at 100 ppm served as standard besides the control. The results showed that during frying process oil oxidation were increased. Control sample had the least oxidative stability and sample containing mix extract showed the highest oxidative stability. Finally 1000 ppm of the mix extract could act better than 100 ppm TBHQ in inhibition of lipid oxidation in sunflower oil during frying process and it suggest as a natural antioxidant to use in edible oils
    Keywords: sunflower oil, Mentha aquatique extract, oxidation, antioxidant, ultrasound