فهرست مطالب

سوخت و ساز و فعالیت ورزشی - سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه سوخت و ساز و فعالیت ورزشی
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عابدین خسروی، رزیتا فتحی*، مرضیه ثاقب جو صفحات 95-114
    هدف
    پروتئین های شبه آنژیوپوئیتین که در تنظیم متابولیسم چربی درگیر هستند، می توانند به طور بالقوه در درمان سندرم متابولیک مورد استفاده قرار بگیرند. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرین تناوبی و تداومی بر سطوح سرمی پروتئین شبه آنژیوپوئیتین 8 (ANGPTL8) و نیم رخ لیپیدی دختران چاق 11-9 سال بود.  روش شناسی:  32 دانش آموز دختر 9 تا 11 ساله با صدک شاخص توده بدنی بیش از 90 درصد به صورت تصادفی در گروه های کنترل (9 نفر)، تمرین تداومی (11 نفر) و تمرین تناوبی (12) قرار گرفتند. تمرینات شامل هشت هفته پیاده روی تداومی و تناوبی (3 جلسه در هفته) بود. آزمودنی ها در گروه تمرین تداومی در چهار هفته اول با شدت %75-60 ضربان قلب بیشینه و در چهار هفته دوم با شدت %75-70 ضربان قلب بیشینه و در گروه تمرین تناوبی در چهار هفته اول با شدت %80-75 ضربان قلب بیشینه و در چهار هفته دوم با شدت %85-80 ضربان قلب بیشینه پیاده روی نمودند. اندازه گیری سطوح سرمی ANGPTL8، HDL، LDL، TG، TC و گلوکز ناشتا در دو نوبت پیش آزمون و پس آزمون انجام شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد در گروه تناوبی، متغیرهای ANGPTL8، TC و گلوکز افزایش (0/05>p) و شاخص توده بدن و صدک شاخص توده بدن کاهش (0/05>p) یافت. در گروه تداومی، سطوح ANGPTL8 و TC افزایش (0/05>p) و شاخص توده بدن کاهش (0/05>p) یافت. مقایسه بین گروهی نیز نشان داد که مقادیر گلوکز و ANGPTL8 در دو گروه تمرین، تفاوتی نداشتند.
    نتیجه گیری
    افزایش سطوح پروتئین شبه آنژیوپوئیتین 8 پس از هشت هفته تمرینات تناوبی و تداومی مستقل از نوع تمرین بود. به نظر می رسد شاید یکی از دلایل اصلی آن، افزایش سطوح گلوکز و TC باشد، که پیشنهاد دهنده پتانسیل درمانی پروتئین شبه آنژیوپوئیتین 8 در کاهش این عوامل از طریق مهار آن است
    کلیدواژگان: پروتئین شبه آنژیوپوئیتین 8، تری گلیسرید، کلسترول، تمرین تناوبی، تمرین تداومی، دختران چاق
  • آمنه برجسته یزدی*، حسن متین همایی، مقصود پیری صفحات 115-124
    هدف
    با این که چاقی در تمام دنیا فراگیر شده است تلاش برای کاهش این اپیدمیک موثر نبوده است. بنابراین نیاز به یافتن راه های جدید پیشگیری از چاقی وجود دارد. هدف از انجام این پژوهش تعیین اثر تمرین استقامتی و آدنوزین بر بیان ژن A1AR در بافت  چربی احشایی رت های نر چاق  بود. روش شناسی:  بیست سر رت نر صحرایی، نژاد ویستار به مدت دوازده هفته با غذای پر چرب تغذیه شدند تا به میانگین وزنی 30±319 گرم رسیدند. پس از همسان سازی، رت ها به صورت تصادفی در چهار گروه کنترل-سالین، کنترل-آدنوزین، تمرین-آدنوزین و تمرین-سالین تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل دویدن روی نوارگردان بدون شیب به مدت 12 هفته بود. هر هفته پنج جلسه با سرعت 25-20متر در دقیقه و به مدت31-15 دقیقه اجرا شد. برای اندازه گیری  بیان نسبی ژن A1AR از روش PCR  استفاده شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از روش آماری آنالیز واریانس دو طرفه مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    هر دو متغیر تمرین استقامتی و مصرف آدنوزین (به طور مستقل) کاهش معنی داری را در تغییرات بیان ژن A1AR بافت چربی احشایی نشان دادند (0/001= P). همچنین اثرات تعاملی تمرین و آدنوزین حاکی از کاهش معنی دار در تغییرات بیان نسبی ژن A1AR بود (0/003=P)
    نتیجه گیری
    تمرینات استقامتی و مصرف آدنوزین به عنوان آنتاگونیست های A1AR ، محرک های قوی لیپولیز بافت چربی هستند و این پتانسیل را دارند که به عنوان عوامل لیپولیتیک موثر در چاقی به کار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، A1AR، بافت چربی سفید احشایی
  • فرشته سهیلی، محمد عزیزی*، رحمن سوری، وریا طهماسبی صفحات 125-134
    هدف
    مقاومت به انسولین نقش مهمی در ایجاد ناهنجاری هایی همچون نقص در تحمل گلوکز، دیابت نوع 2، چاقی و هیپرلیپیدمی دارد. کشف پروتئین تیروزین فسفاتاز (1B (PTP-1B به نظر می رسد نقطه عطفی در بررسی انتقال سیگنال دهی انسولین است. لذا هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر 6 هفته تمرینات تناوبی شدید (HIIT) بر بیان ژن پروتئین تیروزین فسفاتاز1B در بافت عضله رت های دیابتی نوع 2 می باشد. روش شناسی:  در این تحقیق، 20 سر رت نر10 هفته ای دیابتی شده  به طور تصادفی در دو گروه تمرین تناوبی شدید و کنترل تقسیم شدند. گروه تمرین، برنامه HIIT را هر هفته 5 جلسه 30 دقیقه ای به مدت 6 هفته در قالب دویدن روی تردمیل انجام دادند، به طوری که سرعت دویدن به تدریج از 25 متر در دقیقه در هفته اول به 35 متر در دقیقه در هفته ششم افزایش یافت، چهل و هشت ساعت پس از آخرین جلسه تمرین نمونه گیری خونی و بافت برداری از عضله دوقلوی رت ها انجام شد و بیان ژن از طریق روش Real-Time PCR انجام شد. از آزمون شپیروویلک و tمستقل در سطح معناداری 0/05>p برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که PTP-1B در رت های گروه تمرین HIIT کاهش یافت اما از لحاظ آماری معنی دار نبود (0/432=P)، درحالی که شاخص مقاومت به انسولین و گلوکز ناشتا کاهش معنی داری را نشان دادند (0/001=P) اما انسولین سرم به طور معنی داری افزایش یافت (0/003=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل، به نظر می رسد تمرین تناوبی شدید با وجود بهبود در دیابت نوع 2 و مقاومت به انسولین تاثیری بر بیان ژن PTP-1B نداشته باشد.

    کلیدواژگان: بیان ژن PTP-1B، دیابت نوع 2، تمرین تناوبی شدید، مقاومت به انسولین
  • مهدی قلیزاده، فرهاد رحمانی نیا*، معرفت سیاه کوهیان صفحات 135-154
    هدف
    هدف از تحقیق حاضر بررسی آثار مصرف صبحانه ایزوانرژتیک با شاخص گلیسمی بالا و پایین بر هومئوستاز گلوکز و اکسیداسیون سوبسترا در طول فعالیت تناوبی شدید در مردان تمرین کرده می باشد روش شناسی: 8 نفر از دانشجویان مرد رشته تربیت بدنی با سن 0/9± 23/4 سال، وزن 4/38±76/21 کیلوگرم، حداکثراکسیژن مصرفی 1/1±53/7 میلی لیتر بر کیلوگرم بر دقیقه، در دو مرحله آزمایش با فاصله 7 روز و 60 دقیقه بعد از مصرف صبحانه ایزوانرژتیک (819 کیلوکالری)، فعالیت تناوبی شدید را روی چرخ کارسنج انجام دادند. نمونه های خونی برای بررسی گلوکز، انسولین وگلوکاگون پلاسما، جمع آوری و میزان اکسیداسیون چربی و کربوهیدرات در طول فعالیت از طریق معادله های تنفسی ارزیابی شدند.
    یافته ها
    افزایش غلظت گلوکز پلاسما (از 86 به 127 میلی گرم بر دسی لیتر) در دوره پس از صرف غذا  و افت ناگهانی  غلظت گلوکز در اوایل فعالیت تناوبی شدید (به 79 میلی گرم بر دسی لیتر) در گروه شاخص گلیسمی بالا (HGI) نشان دادند؛ برعکس این، غلظت گلوکز  در گروه شاخص گلیسمی پایین (LGI) به هنگام فعالیت، تقریبا در حالت پایدار با کمی افزایش باقی مانده است(86 به 89 میلی مول بر دسی لیتر)(P<0/05). ناحیه زیرمنحنی گلوکز و انسولین در گروه HGI به ترتیب (1/08درصد) و (1/37درصد) بیشتر از گروه  LGI بوده و همچنین، در طول فعالیت مقدار اکسیداسیون چربی در گروه LGI بیشتر از گروه HGI بوده است (5/2 گرم به 3 گرم) (P<0/05).
    نتیجه گیری
     HGI موجب ایجاد هایپرگلیسمی و هایپرانسولینمی در دوره پس از صرف غذا شده و بیشتر بودن سطح انسولین در قبل از فعالیت، موجب افت ناگهانی گلوکز خون در طول فعالیت تناوبی شدید شده است؛ولی LGI به علت انسولینمی کمتر موجب حفظ بهتر گلوکز خون و هومئوستاز گلوکز و افزایش اکسیداسیون چربی در طول فعالیت تناوبی شدید شده است.

    کلیدواژگان: شاخص گلیسمی(GI)، هومئوستاز گلوکز، اکسیداسیون سوبسترا، فعالیت تناوبی شدید (HIIE)
  • ماندانا غلامی*، الهام افتخاری، اردشیر ظفری، امید صولت زاده صفحات 155-168
    هدف
    با وجود نقش تمرینات هوازی در کنترل دیابت نوع2، هنوز تاثیرگذاری شدت های مختلف تمرین هوازی و سازوکارهای آن نامشخص است. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی با شدت کم و متوسط بر سطوح HbA1c، برخی عوامل هماتولوژیک و درصد چربی بدن در مردان مبتلا به دیابت نوع2 بود. روش شناسی: آزمودنی های پژوهش حاضر را 33 مرد چاق و دارای اضافه وزن مبتلا به دیابت نوع2 با میانگین سنی 8/03 ± 43/2 و شاخص توده بدن (BMI( 2/71±28/63 تشکیل می دادند که به صورت تصادفی در سه گروه (11 نفر در هر گروه) شامل گروه های کنترل، تمرین هوازی کم شدت و تمرین هوازی با شدت متوسط تقسیم بندی شدند. برنامه تمرین استقامتی کم شدت با شدت 50 درصد ضربان قلب بیشینه (MHR) و تمرین استقامتی متوسط با شدت 70 درصد MHR اجرا شد. برنامه تمرینی به مدت 8 هفته و 3 جلسه در هفته به مدت 60-45 دقیقه در هر جلسه ادامه یافت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که HbA1C، گلوکز و درصد چربی بدن در هر دو گروه تمرین کرده به صورت معناداری (0/05>p). کاهش یافته است. با وجود این، بهبود معنادار نیمرخ لیپیدی تنها در گروه تمرین با شدت متوسط مشاهده شد. همچنین، کاهش HbA1C و افزایش VO2peak در گروه شدت متوسط نسبت به گروه شدت کم معنادار بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد شدت پایین تمرینات ورزشی هوازی در مقایسه با تمرینات هوازی با شدت متوسط با سازگاری ها و بهبود کمتری در وضعیت بیماران مبتلا به دیابت نوع2 همراه است.

    کلیدواژگان: دیابت شیرین، عوامل هماتولوژیک، تمرین استقامتی، درصد چربی بدن، هموگلوبین گلیکوزیله
  • فرزانه ساقی، الهام حکاک دخت*، مهتاب معظمی صفحات 169-182
    هدف
    هورمون های مشتق از آدیپوکین ها شامل لپتین، آدیپونکتین، رزیستین، آپلین و امنتین می باشند. یکی از نقش های امنتین کاهش مقاومت به انسولین است. هدف تحقیق حاضر مقایسه اثر هشت هفته تمرین مقاومتی و استقامتی بر میزان امنتین و مقاومت به انسولین و نیم رخ لیپیدی در زنان چاق یائسه بود.
    روش شناسی: در مطالعه حاضر 24 زن یائسه ی چاق سالم، به صورت تصادفی به دو گروه استقامتی و مقاومتی تقسیم شدند. برای تعیین شاخص های بیوشیمیایی شامل امنتین، مقاومت به انسولین و نیم رخ لیپیدی، نمونهخونی 24 ساعت قبل از اولین جلسه و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین، گرفته شد. برنامه تمرین استقامتی شامل دویدن روی تردمیل با شدت 55 تا 70 درصد حداکثر ضربان قلب ذخیره بود. برنامه تمرین مقاومتی نیز شامل شش حرکت بود که با شدت 60  تا 80 درصد یک تکرار بیشینه انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد هشت هفته تمرین استقامتی و مقاومتی بر تغییرات بین گروهی امنتین، مقاومت به انسولین و نیم رخ لیپیدی زنان چاق یائسه تاثیر معنادار دارد. از طرفی تغییرات درون گروهی نشان داد در همه ی فاکتورها بجز لیپوپروتئین با چگالی پایین در هر دو گروه و تری گلیسرید در گروه مقاومتی، تمامی شاخص ها تغییر معناداری نداشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج تغییرات بین گروهی نشان داد بین تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی و استقامتی بر میزان امنتین، مقاومت به انسولین و نیم رخ لیپیدی تفاوت معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، تمرین مقاومتی، امنتین، مقاومت به انسولین
|
  • A Khosravi, R Fathi *, M Saghebjoo Pages 95-114
    Aim
    Angiopoietin-like proteins that be involved in the regulation of lipid metabolism, can be potentially utilized in therapies for metabolic syndrome. The purpose of this study was to investigate the effect of eight weeks intermittent and continuous exercise training on serum angiopoietin-like protein 8 levels and lipid profile in 9-11 years old obese girls.
    Method
    Thirty students aged 9 to 11 years old with a percentile of body mass index more than 90% were randomly assigned to control (n = 9), continuous training (n = 11), and intermittent exercise (12). The exercises included eight weeks of continuous and intermittent walking (3 sessions per week). The subjects underwent continuous training in the first four weeks with 60-75% HRmax and in the second four weeks with of 70-75% HRmax, and subjects with intermittent exercises in the first four weeks with intensity of 75-80% HRmax and in the second four weeks with of 80-85% HRmax. Serum levels of ANGPTL8, HDL, LDL, TG, TC and glucose was measured in pre-test and post-test.
    Results
    The results of this study showed that in the intermittent group, ANGPTL8, TC, glucose increased (p< 0.05), and BMI and percentile of body mass index decreased (p<0.05). In the continuous group, the levels of ANGPTL8 and TC increased (p< 0.05) and BMI decreased (p<0.05). Comparison between groups showed that glucose and ANGPTL8 were not significantly different in two groups.
    Conclusion
    The increased of angiopoietin-like protein 8 after eight weeks of continuous and intermittent exercises was independent of the type of exercise. It seems that, one of the main reasons  is the increase of glucose and TC, which suggests the therapeutic potential of angiopoietin-like protein 8 in reducing these factors by inhibiting it.
    Keywords: Angiopoietin-like protein 8, triglyceride, Cholesterol, continuous training, intermittent training, obese girls
  • A Barjaste Yazdi *, H Matin Homaee, M Peeri Pages 115-124
    Aim
    Although obesity is becoming epidemic all around the world, the effort to reduce its prevalence has not been effective. Thus, there is a need to find further paths to prevent obesity. The aim of this study was to determine the effect of endurance training and adenosine on the A1AR gene expression in the visceral adipose tissue of obese male rats
    Method
    Twenty wistar strain male rats were fed with high-fat food for twelve weeks and reached the average weight of 319+-30 grams. The rats were divided randomly into four groups after being conformed. The exercise training session included running on the treadmill with no slope for 12 week. Each week, five sessions were held for 15-31 minutes with the speed of 20-25 meters per minute. In order to measure the relative gene expression of A1AR, the PCR method was used. The data was analyzed using the statistical method of two-way analysis of variance.
    Results
    both variable of endurance training and adenosine consumption (independently) demonstrated a significant decrease in the A1AR gene expression in the visceral adipose tissue. (P=0.001). Also, the intraction of training and adenosine affects significant reduction of the A1AR expression.
    Conclusion
    Endurance training and adenosine are strong stimulants of adipose tissue lipolysis as A1AR antagonists and have the potential to be used as effective lipolysis agents in obesity
    Keywords: Endurance Training, A1AR, Visceral White Adipose Tissue
  • F Soheili, M Azizi *, R Soori, V Tahmasebi Pages 125-134
    Aim
    Insulin resistance plays an important role in the development of abnormalities such as impaired glucose tolerance, type 2 diabetes, obesity, and hyperlipidemia. The discovery of protein tyrosine phosphatase 1b (PTP-1B) seems to be a milestone in the investigation of insulin signaling transmission. Thus the purpose of this study was to evaluate the effect of 6 weeks of high intensity interval training (HIIT) on expression of PTP-1B in the muscle tissue in type 2 diabetic rats..
    Method
    In this study, 20, ten week old diabetic male rats were randomly divided into high intensity interval and control groups. The training group performed training protocol on a treadmill for 6 weeks and 5 session/week, with gradual increase in speed (25-35 m/min) during scheduled runs. Forty-eight hours after the last training session blood and tissue (from gastrocnemius) sampling were carried out in diabetic rats and PTP-1B gene expression was evaluated by Rea-Time PCR method. Data was analyzed using independent t-test and Shapiro Wilk at a significant level of p≤0/05.
    Results
    Findings show that PTP-1B was decreased in the diabetic rats of HIIT group but was not significant (P=0.432). Also, insulin resistance index and fasting glucose significantly were decreased in HIIT group (P=0.001), but serum insulin was increased (P=0.001).
    Conclusion
    According to the results, it seems that HIIT does not affect PTP-1B gene expression, but it improves type 2 diabetes and insulin resistance.
    Keywords: PTP-1B gene expression_type ­2 diabetes_high intensity interval training_insulin resistance
  • M Gholizadeh, F Rahmani Nia *, M Siahkuhian Pages 135-154
    Aim
    Most studies have used moderate or low intensity endurance exercise to examine the effect of food intake with high and low glycemic index on metabolic responses and oxidation of substrates. However, the effect of glycemic index on high intensity intermittent exercise, which is a major characteristic of many sports, has not been studied. The purpose of the present study was to investigate the effect of high-glycemic (HGI) and low-glycemic (LGI)index isoenergetic breakfast on glucose homeostasis and substrate oxidation during high intensity intermittent exercise (HIIE).
    Method
    Eight male students with age 23.4 ± 0.9 years, weight 76/21± 4/38 kg, maximal oxygen uptake 53.7±1.0ml/kg/min, participated in two expermintal trials separated by 7 days. At each trial, 60 minutes after consumption isoenergitic breakfast (819 kcal), high intensity intermittent exercise (HIIE) was performed. Blood samples were evaluated for plasma glucose, insulin and glucagon, total fat and carbohydrate oxidation, evaluated by through respiratory equations.
    Results
    The results showed that in the postprandial period, increase in plasma glucose concentrations in HGI (from 86 to 127mg/dl) (P <0.05). In HGI, glucose concentration decreases rapidly in the early period of HIIE (to 79 mg/dl), but remains almost stable in LGI (P <0.05). AUG of glucose and insulin in HGI were higher (1.08%) than LGI (1.37%), respectively. The oxidation of fat during activity in LGI (2.5 g) was higher than that of HGI (3 g) (p <0.05).
    Conclusion
    HGI causes hyperglycemia and hyperinsulinemia in the postprandial period, and higher levels of insulin before exercise can lead to a sudden drop in blood glucose over the course of the activity, but LGI, due to lower insulinemia, helps to maintain better blood glucose and glucose homeostasis during HIIE.

    Keywords: Glycemic Index (GI), Glucose homeostasis, Substrate Oxidation, High Intensity Intermittent Exercise (HIIE)
  • M Gholami*, E Eftekhari, A Zafari, O Solatzadeh Pages 155-168
    Aim
    despite role of aerobic exercise training in controlling type 2 diabetes, effectiveness of different aerobic training intensity’s and their mechanism is unknown. Therefore, the aim of present study was to investigate the effect of eight weeks' low and moderate intensity aerobic training on levels of HbA1C, some hematological parameters and percent body fat in men with type 2 diabetes.
    Method
    subjects in present study was consist of 33 obese and overweight men with type 2 diabetes with average age of 43.2 ± 8.03 and BMI 28.63 ± 2.71 that randomly assigned in three groups (11 in each group) including control, low intensity aerobic exercise training and moderate intensity aerobic training. Low intensity aerobic training program were performed with 50 percent of maximum heart rate (MHR) and moderate intensity aerobic training with 70 percent of MHR. Training program continued for eight weeks and three sessions in week for 45-60 minutes in each session.
    Results
    results indicated that HbA1C, glucose and percent body fat significantly (p<0.05) decreased in both training groups. However, lipid profile significantly was improve only in moderate intensity aerobic training group. Moreover, HbA1C decrease and VO2peak increase in moderate intensity group was significantly diffrent to low intensity group.
    Conclusion
    It seems that low intensity aerobic training in comparison to moderate intensity aerobic training are associated with lower adaptations and improvement in type 2 diabetes patient.

    Keywords: diabetes mellitus, hematologic parameters, endurance training, body fat percent, glycosylated hemoglobin (HbA1C)
  • F Saghi, E Hakak Dokht *, M Moazzami Pages 169-182
    Aim
    Derived hormones from adipokines are include leptin, adiponectin, apelin and omentin. One of the roles of omentin is reducing insulin resistance.The purpose of this study was to compare the effects of aerobic training and resistance training on serum omentin, insulin resistance and lipid profilein women.
    Method
    Twenty four non-active healthy obese postmenopausal women volunteered to participate in this research. They were randomly assigned into two groups: aerobic training group (AT, n=12) resistance training group (RT, n=12). AT group carried out exercises at 55-75 percent of maximal heart rate reserve and RT group carried out training at 60-80 percent of 1RM. Dependent variables were measured in the two phases of the study, including pre-test and post-test. Blood samples were taken 24 hours before starting the first training session and also 48 hours after the last training session.
    Results
    Results of paired samples t-test did not show any significant difference between changes in serum omentin and insulin resistance after aerobic training and resistance training. However, independent samples t-test show significant changes in all of them.
    Conclusion
    The results of intergroup variations showed that there is a significant difference between the effect of eight weeks of resistance and endurance training on the amount of omentin, insulin resistance and lipid profiles.

    Keywords: Aerobic training, resistance training, omentin, insulin resistance