فهرست مطالب

آموزش محیط زیست و توسعه پایدار - سال پنجم شماره 2 (زمستان 1395)

مجله آموزش محیط زیست و توسعه پایدار
سال پنجم شماره 2 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حشمت الله سعدی *، سارا جلیلیان صفحات 5-19
    هدف اصلی پژوهش حاضر، واکاوی نگرش کشاورزان گندمکار به توسعه پایدار و عوامل موثر بر آن در شهرستان اسلام آباد غرب بود. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه ای بود که روایی و پایایی آن توسط صاحب نظران توسعه پایدار مورد تائید قرار گرفت و الفای کرونباخ برای بخش های مختلف پرسشنامه بین 65 تا 77 صدم محاسبه گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی از نرم افزارهای SPSS20 و Lisrel8.8 استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نگرش به توسعه پایدار نشان داد که از میان سه عامل نگرشی، عامل «عاطفی» با ضریب تاثیر 60/0λ= بیش ترین میزان واریانس به عنوان قوی ترین شاخص مرتبط با نگرش پایدار کشاورزان مورد مطالعه، شناسایی شده است. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون چند متغیره، بیانگر این است که از بین متغیرهای مختلف تنها متغیر سطح زیر کشت، اثر مثبت و سن، اثر منفی در پیش بینی نگرش افراد در زمینه ی پایداری کشاورزی دارد. با افزایش سطح زیرکشت، نگرش افراد، مثبت و با افزایش سن، نگرش آن ها، منفی می شود. با توجه به نتایج بدست آمده؛ جهت بهبود نگرش کشاورزان به توسعه کشاورزی پایدار پیشنهاداتی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، توسعه پایدار، نگرش، شهرستان اسلام آباد
  • سمیرا سرباز *، احد ستوده، مهدی رحیمی صفحات 21-29
    پژوهش حاضر با هدف «بررسی تاثیر آموزش محیط زیست بر بر بهبود نگرش دانش آموزان ابتدایی نسبت به حقوق حیوانات » به روش نیمه تجربی انجام شد. جامعه آماری شامل دانش آموزان ابتدایی دختر و پسر یک مدرسه دولتی در شهرستان بردسکن بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 60 نفر دختر و 60 نفر پسر از پایه های چهارم، پنجم و ششم ابتدایی به صورت قرعه کشی انتخاب شدند، سپس این حجم نمونه انتخاب شده پسر و دختر به دو گروه 30 نفره آزمایش و کنترل تقسیم شد و ابتدا از هر دو گروه آزمایش و کنترل پیش آزمون گرفته شد. پس از دو هفته از اجرای پیش آزمون، در پایان جلسات آموزشی از هر دو گروه آزمایش و کنترل پس آزمون گرفته شد. برای گردآوری داده های مربوط به پیش آزمون و پس آزمون، از یک پرسشنامه نگرش نسبت به حقوق حیوانات استفاده گردید. ضریب پایایی این پرسشنامه، از طریق آلفای کرونباخ 64/0 محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس (Ancova) استفاده شد. نتایج آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که ارائه آموزش های هدفمند و فعال به دانش آموزان تاثیر به سزایی در ارتقاء نگرش دانش آموزان نسبت به حقوق حیوانات دارد و همچنین اینکه اختلاف معنی داری بین پاسخ دانش آموزان دختر و پسر وجود ندارد (sig=0.38).
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، حقوق حیوانات، دانش آموزان ابتدایی
  • مرجان غفران فرید، روح الله رضایی* صفحات 31-44
    هدف این تحقیق توصیفی- همبستگی بررسی عوامل تاثیرگذار بر استفاده روستاییان از انرژی های تجدیدپذیر بود. جامعه آماری این پژوهش، تمامی سرپرستان خانوار در مناطق روستایی شهرستان زابل بودند (63736 =N) که با توجه به جدول بارتلت و همکاران (2001)، تعداد 300 نفر از آنان از طریق روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. روایی محتوایی پرسشنامه با نظر پانلی از کارشناسان تایید شد. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق پیش آزمون انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس های اصلی پرسشنامه در حد مناسب (در دامنه بین 761/0 تا 793/0) بود. نتایج آمار توصیفی حاکی از آن بود که میزان استفاده روستاییان از انرژی های تجدیدپذیر شامل انرژی های خورشید، باد و زیست توده در سطح بسیار پایین بود. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین متغیرهای سطح تحصیلات، فاصله روستای محل سکونت تا نزدیک ترین شهر، میزان شرکت در دوره های آموزشی در زمینه انرژی های تجدید پذیر، مساحت مزرعه، مساحت واحد دامدای، تعداد محصولات زراعی، تعداد محصولات سبزی و صیفی، هزینه برق و گاز منزل و میزان استفاده از منابع کسب اطلاعات در زمینه انرژی های تجدیدپذیر با میزان استفاده از این انرژی ها رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام حاکی از آن بود که 6/61 درصد از واریانس میزان استفاده از انرژی های تجدیدپذیر را به ترتیب شش متغیر میزان استفاده از منابع کسب اطلاعات، میزان شرکت در دوره های آموزشی مرتبط، تعداد محصولات زراعی، مساحت واحد دامداری، تعداد محصولات سبزی و صیفی و مساحت مزرعه تبیین کردند.
    کلیدواژگان: استفاده از انرژی تجدیدپذیر، انرژی های خورشید، باد و زیست توده، شرکت در دوره های آموزشی، استفاده از منابع کسب اطلاعات، روستاییان
  • الهام اسماعیلی علویجه*، لعبت زبردست، محمد جواد امیری، اسماعیل صالحی صفحات 45-54
    هدف از این پژوهش، مقایسه اثربخشی آموزش محیط زیست در دانش آموزان پایه ششم ابتدایی بود. برای اجرای این پژوهش، از آموزش رسمی و غیررسمی استفاده شد. روش تحقیق نیمه تجربی بوده که جامعه آماری را کلیه دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شهر کرج تشکیل داده اند. از میان مناطق12گانه شهرکرج، منطقه 5 و دبستان دخترانه نگین البرز انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها یک پرسشنامه محقق ساخته دارای دو بخش با هدف، میزان نگرش و عملکرد به همراه سه آزمون بود. مقدار آلفای کرونباخ 85/0 بدست آمد. دانش آموزان به صورت تصادفی در دو گروه رسمی و غیررسمی تقسیم شدند. در دو گروه آزمونی قبل از آموزش، اجرا شد سپس از تلفیق دو روش سخنرانی و پرسش و پاسخ در آموزش رسمی استفاده گردید. در گروه غیررسمی یادگیری توسط دانش آموزان صورت گرفت در نهایت برای هر دو گروه بعد از آموزش و 2 ماه بعد از آن آزمونی برگزار گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی،آمار استنباطی استفاده شد. نتایج نشان داد، سطح معنا داری t محاسبه شده، قبل از آموزش در دو گروه رسمی و غیررسمی از 05/0 بیشتر است (05/0P>) و تفاوت معنا داری وجود ندارد. سطح معنا داری t محاسبه شده، بعد از آموزش و 2 ماه بعد از آموزش در دو گروه رسمی و غیررسمی از 05/0 کمتر است (05/0>P) و تفاوت معنا داری وجود دارد. بنابراین آموزش محیط زیست به شیوه رسمی و غیررسمی در دانش آموزان پایه ششم ابتدایی دبستان دخترانه نگین البرز شهر کرج اثربخش بوده اما اثربخشی آموزش غیررسمی محیط زیست بیشتر از آموزش رسمی محیط زیست می باشد.
    کلیدواژگان: اثربخشی، آموزش محیط زیست، آموزش رسمی، آموزش غیررسمی، سخنرانی، پرسش و پاسخ
  • امیر ملکی، صادق صالحی، علی ربیعی، رضا یازرلو* صفحات 55-72
    در ایران، مجموعه ای از ارگانها مانند سازمان حفاظت محیط زیست و شورای عالی محیط زیست، اقدام به سیاستگذاری در حوزه محیط زیست می کنند، در این میان مجلس شورای اسلامی نقش مهمی در سیاستگذاری و جهت دهی به نهادهای مذکور دارد، بنابراین نمایندگان محترم مجلس در ادوار مختلف، مذاکراتی را در قالب طرح، لایحه یا سوال در حوزه محیط زیست ساماندهی می کنند. هدف مقاله حاضر با تاکید بر این مذاکرات، معرفی گونه شناسی گفتمان های محیط زیستی در ایران میباشد. روش مورد استفاده در این تحقیق، روش تحلیل گفتمان فرکلاف است که با رویکردی کیفی، مجموعا 158 مذاکره محیط زیستی را از مجموع مذاکرات نمایندگان محترم دوره اول تا هفتم مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار داده است. نمونه گیری مورد استفاده در این تحقیق، نمونه گیری نظری یا مبتنی بر هدف است، پس مذاکراتی وارد نمونه شدند که پیرامون حوزه محیط زیست باشند. نتایج پژوهش نشان می دهدکه چهار الگوی گفتمانی بر ادوار مجلس حاکم است. گفتمان غالب مجالس اول و دوم عدالت محیط زیستی، گفتمان غالب مجالس سوم تا پنجم حفاظت از محیط زیست و گفتمان غالب مجلس ششم و هفتم گفتمان مخاطره و نهایتا گفتمان نوسازی، گفتمانی تاثیرگذار و سیال بوده که بر مذاکرات مجالس اول تا هفتم سایه افکنده است.
    کلیدواژگان: مذاکرات مجلس شورای اسلامی، فرکلاف، گفتمان عدالت محیط زیستی، گفتمان حفاظت از محیط زیست، گفتمان مخاطره، گفتمان نوسازی
  • نغمه مبرقعی دینان *، آفرین شهریاری صفحات 73-84
    زنان به عنوان نیمی از جمعیت جهان، مدیران مصرف منابع در سطح خانوار به شمار می آیند. در این میان نقش کلیدی زنان در مدیریت محیط زیست بر کسی پوشیده نیست. آگاهی از سطح دانش محیط زیستی زنان خانه دار و همچنین شناسایی نیازها و خلاهای موجود در این زمینه می تواند نقش به سزایی در ارتقای فرهنگ محیط زیستی جامعه داشته باشد. در پژوهش حاضر، نیازسنجی آموزشی به منظور شناخت سطح برخورداری از آموزش های مختلف محیط زیستی و برآورد نیازهای آموزشی در زنان خانه دار منطقه 15 شهرداری تهران انجام شده است. پژوهش حاضر از نظر نحوه جمع آوری داده ها از نوع توصیفی و پیمایشی است که داده های مورد نیاز آن از طریق تکمیل پرسشنامه ها توسط زنان خانه دار در منطقه 15 که از میان آن ها، 1082 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند به دست آمده است. روایی ابزارپژوهش از طریق نظرات کارشناسی و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرون باخ (86/0) تایید شده است. پردازش و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفته است. زنان در این منطقه از سطح دانش و آگاهی های محیط زیستی (88%) بالایی برخوردارند اما به خوبی منشا همه مشکلات زیست محیطی را نمی شناسند. تمام راه های ارتباطی برای آموزش را مفید می دانند، آموزش های رودررو و تلویزیون به عنوان یک رسانه اجتماعی در مقایسه با سایر روش ها از میانگین بیشتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، نیاز سنجی آموزشی، منطقه 15 شهرداری تهران، زنان خانه دار
  • ابراهیم صالح عمران، لیلا پرهیزکار *، خدیجه حاتمی فر صفحات 85-95
    یکی از علل ایجاد بحران های محیط زیستی، عدم ایجاد آگاهی های محیط زیستی می باشد. به طور یقین یکی از راه های ایجاد آن، آموزش صحیح می باشد. از آنجایی که یکی از پرکاربردترین ابزار آموزشی در کشور، کتاب های درسی است بنابراین، پژوهش حاضر در زمینه این مبحث مهم و با هدف بررسی میزان توجه به مولفه های اصلی آموزش محیط زیست در محتوای کتاب های درسی پایه ششم ابتدایی ایران انجام شده است. بدین منظور به تحلیل محتوای کتاب های درسی ششم ابتدایی پرداخته شد. روش پژوهش تحلیل محتوا با روش آنتروپی شانون بود که واحد تحلیل نیز کل صفحات( متن، پرسش ها، تمرین ها و تصاویر) است. براساس یافته ها، بالاترین ضریب اهمیت در کتاب مطالعات اجتماعی مربوط به مولفه نحوه بهره برداری از منابع فناپذیر و فناناپذیر(23./.) و کمترین ضریب اهمیت مربوط به مولفه های تالاب ها و جمعیت، آلودگی ها، نقش تکنولوژی درمحیط زیست و فرسایش لایه ازن و نقش گرم شدن کره زمین می باشد، در کتاب فارسی(خوانداری) تنها به مولفه های خاک(13../.) و نقش انسان در حفاظت از محیط زیست(2../.)، در کتاب آموزش علوم تجربی ششم ابتدایی به مولفه های محیط زیست، جنگل و درختان(4../.) و نحوه بهره برداری از منابع فناپذیر و فنا ناپذیر(23./.) و در کتاب تفکر و پژوهش تنها به مولفه جنگل و درختان توجه شده و به دیگر مولفه های محیط زیست توجهی نشده است. در کتاب های قرآن، ریاضی، کار و فناوری، هدیه های آسمانی و فارسی (نوشتاری) ششم ابتدایی به مولفه های محیط زیست توجهی نشده است. نتایج نشان داد که توجه متعادل و جامعی به مولفه های آموزش محیط زیست در محتوای کتاب ها نشده است.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، کتاب های درسی، دوره ششم ابتدایی، تحلیل محتوا
  • رضا موحدی، نسیم ایزدی*، وحید علی آبادی صفحات 97-111
    رشد جمعیت و آلودگی حاصل از فعالیت های آنها و تغییرات اقلیمی قرن اخیر، نگرانی ها را در مورد حفظ محیط زیست برای نسل آینده بیشتر کرده است. به طوری که امروزه در بیشتر دنیا ترویج دانش و نگرش زیست محیطی یکی از گرایش های مهم فکری و راهبردهای سیاسی است. توسعه این تفکر در سازمان های مردم نهاد مثل شرکت های دانش بنیان نیز در صدر قرار دارد. بنابراین هدف اصلی این پژوهش، سنجش دانش و نگرش محیط زیستی کارکنان شرکت های دانش بنیان کشاورزی و رابطه آن با عوامل سیاسی اجتماعی بود. این تحقیق از روش توصیفی همبستگی است که از نظر ماهیت از نوع پژوهش های کمی محسوب می شود. جامعه آماری این تحقیق را کارکنان و مدیران شرکت های دانش بنیان کشاورزی استان کرمانشاه و همدان تشکیل دادند. تعداد این افراد براساس آخرین آمار مراکز رشد استان کرمانشاه و همدان 175 نفر بود. برای تعیین جامعه نمونه از روش تمام شماری استفاده شد که در این پژوهش تعداد 175 نفر در پژوهش شرکت نمودند. ابزار اصلی تحقیق در مرحله میدانی پرسشنامه بود. سوالات پرسشنامه شامل سه بخش بود: سوالات بخش اول را ویژگی های دموگرافیکی کارکنان تشکیل دادند، بخش دوم را مقیاس برای سنجش میزان دانش و بخش سوم را مقیاسی برای سنجش نگرش زیست محیطی کارکنان و مدیران تشکیل داد. شاخص ها و مقوله های مورد نظر برای سنجش نگرش زیست محیطی از مقیاس NEP مبنای کار قرار گرفت. پس از طی فرآیند داده پردازی، محاسبات آماری (توصیفی و استنباطی) با استفاده از برنامه SPSS15 وAmos22انجام شد. نتایج تحقیق نشان می دهد، سیاست گذاری های دولتی، پایبندی خانواده به حفظ محیط زیست، رسانه، عضویت درNGO ، تحصیلات و آموزش موجب تغییر در نگرش افراد به محیط زیست می گردد.
    کلیدواژگان: شرکت های دانش بنیان کشاورزی، دانش، نگرش، سیاست گذاری دولتی، محیط زیست
|
  • H. Saadi *, S. Jalilian Pages 5-19
    The main purpose of this study was Analyzing farmer's attitudes to sustainable development and some factors affecting on in Rural County West Islamabad. The data collection instrument was a questionnaire which its validity and reliability was determined by sustainable development expert and Cronbach's alpha value Calculated from 0/65 to 0/77 for different parts of the questionnaire. for data analysis softwares SPSS20 and Lisrel 8 were used. The results factor analysis showed that among three factors: attitude, of "emotional" with coefficient λ =0/60 is greatest amount of variance as the strongest indicators related to attitudes about agricultural sustainability have been identified. Also The results of multivariate regression showed that the only variable between the different variables cultivation positive effect of age predicted a negative effect on people's attitudes in the field of sustainable agriculture. With increased acreage positive attitude and approach them with increasing age MyShvd negative. According to the results, for improveing the attitude of farmers in sustainable agricultural development sugestion were presented.
    Keywords: sustainable agriculture, sustainable development, attitude, Islamabad county
  • S. Sarbaz *, A. Setoodeh, M. Rahimi Pages 21-29
    This research is done to investigate the effect of environmental education on improvement of elementary school students’ attitude about animal rights by Semi experimental method. The statistical population was including the elementary school students, boys and girls of a public school in the city Bardaskan.Sixty girls and sixty boys from fourth, fifth and sixth grades were selected through a simple random method, then the selected samples were divided into two experimental and control groups of 30 students. At first a pretest was given to both groups. After two weeks of pretest, at the end of the training sessions of both experimental and control groups a post test was applied. The related data of pretest and posttest were collected by a questionnaire based on attitude towards animal rights. The reliability coefficient of the questionnaire was calculated through Cronbach alpha (0/64). The Ancova covariance analysis test was used for analyzing the information. The test results showed that presenting active and purposeful education to students has a significant effect on students attitude improvement towards animal rights and also there is no significant difference between male and female student's responses (sig = 0.38).
    Keywords: Environmental education, animal rights, Elementary students
  • M. Ghofranfarid, R. Rezaei * Pages 31-44
    The main aim of this descriptive- correlation research was to investigate the affecting factors on villagers’ use of renewable energies. The statistical population of the research consisted of all heads of households in the rural areas of Zabol city (N= 63736). According to the Bartlett et al., (2001) table, 300 of them were selected by multistage sampling. A questionnaire was used to collect the data. The content validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. A pretest was conducted to establish the reliability of the questionnaire. The Cronbach’s alpha coefficient for the main scales of the questionnaire was at an appropriate level (ranged from 0.761 to 0.793). The descriptive statistics results indicated that the villagers level of using of renewable energies including solar, wind and biomass energies were at a very low level. The results of the correlation analysis revealed that variables of literacy level, distance between village to the nearest city, rate of the participation in training courses on renewable energies, the size of land, livestock unit, the number of agricultural products and vegetables, the cost of gas and electricity for home and level of using of information acquisition sources on the renewable energies had significant and positive relationship with the villagers level of using of these energies. Also, the results of regression analysis showed that 61.6 % variances of using level of renewable energies were explained by the six variables including: using level of information acquisition sources, rate of the participation in training courses, the number of agricultural products, the size of livestock unit, the number of vegetables and the size of land, respectively.
    Keywords: Using of Renewable Energy, Solar, Wind, Biomass Energies, Participation in Training Courses, Using of Information acquisition Sources, Villagers
  • E. Esmaeili Alavijeh *, L. Zebardast, M.J. Amiri, E. Salehi Pages 45-54
    The aim of this study was to compare environmental education effectiveness in sixth grade students. For this purpose, both formal and informal forms of education were applied. Research method was quasi-experimental method. Statistical population was all sixth grade female students in Karaj, so 5th district was chosen randomly among 12 districts of Karaj, and then Negin Alborz Girls Elementary School was chosen. Data collection tool was a researcher-made questionnaire with two sections namely; attitude and performance with three tests. The value of 0/85 was obtained for Cronbach’s alpha. The students were divided randomly into formal and informal groups. A test was conducted in both informal and formal groups,before education. Then a combination of lecture and Q & A methods were used in formal education while in informal group, the learning was performed by student. Finally 2 months later, a test was performed for both groups after education. Descriptive statistics and inferential statistics were used to analyze the data. The results showed that significant level t calculated, before education in both informal and formal groups ismore than 0/05 (p>0/05) and there is no significant difference. The significant level t calculated, after education and 2 months after education in both formal and informal groups is less than 0/05 (p
    Keywords: Effectiveness, Environmental education, Formal Education, Informal Education, Lecture, Question, Answer
  • A. Maleki, S. Salehi, A. Rabie, R. Yazarloo * Pages 55-72
    In Iran, a group of organs like environment protection organization and supreme council of environment are the key policy-makers in environment scope. Among these the Islamic council parliament plays a key role in policy-making and guiding the related organizations. Thus the respected representatives of the parliament in different periods holding discussion, so as to organize environment scope in the form of plan, bill and question. The purpose of this paper with emphasis on these discussions is to introduce environmental protection discourse typology in Iran. The method of this research is Fairclough analyzing discourse with qualitative approach which is totally investigating 158 environmental talks of representatives of the first to seven periods of Islamic council parliament. The sampling method of the research is theoretical sampling or purpose based sampling. So the discussions have taken into accounts which were related to environrnent scope. The results of this paper shows that four discourse patterns dominate in different parliamant periods. The dominate discourse of the first and second periods was environmental justice discourse. The dominate discourse of the third to fifth periods was protecting the environment and dominate discourse of the sixth and seventh periods was risk discourse and finally the modernization discourse was influential and dynamic discourse which overshadows the discussions of the first to seventh periods.
    Keywords: Parliamentary talks, Fairclough, Environmental justice discourse, Environmental protection discourse, Risk discourse, Modernization discourse
  • N. Mobarghai Dinan*, A. Shahryari Pages 73-84
    Women as the half of the world’s population, are also the managers of the resources consumption in the family. Women have a key role in the environmental management. So awareness of their environmental knowledge level and identifying current needs and shortcomings on this regard can have a significant role on improving of the environmental culture in the society. In this research "training needs assessment" has been done for knowing the women different environmental training level and estimating their educational needs among the housewives in Tehran municipality of region 15. The research method for data collecting is descriptive and survey based. Data has been collected via questionnaires of housewives in region 15 which among them 1082 were selected as statistical sample. The reliability coefficient was confirmed by Cronbach alpha (0/86) and its validity has been assessed by expert comments. Data Processing and analysis also has been done with SPSS software. The results showed that the environmental knowledge and awareness level of the women in this region is high (0/88) but they have some problem about the recognition of the cause of some environmental problems. They think that all communicational methods are useful for environmental education. Furthermore face to face training and using TV programs as a social media are the most effective ways for their learning compared to the other ways.
    Keywords: Environmental education, Training Needs Assessment, Region 15 of Tehran Municipality, Housewives
  • E. Salehi Omran, L. Parhizkar *, Kh. Hatamifar Pages 85-95
    One of the causes of environmental crisis is the lack of environmental awareness. Certainly, one of the ways of creating it is proper training. As one of the most versatile tools for teaching in the country are textbooks, the present study aims at investigating the main components of environment teaching included in the sixth grade text books in Iran. The method of the study was content analysis using Shannon entropy analysis including texts, questions, exercises, and pictures of selected books. The findings showed that the highest significant correlation in social studies books was related to the component of the way of exploiting the renewable and non-renewable resources which was (.023%), and the least significant correlation was related to the components of population, ozone layer depletion, and the role of technology in environment as well as global warming. It is also showed that in the Persian text book (reading), the focus of attention was only on the soil components (.013%) and the human role in environmental protection (.002%). In the text book of science, (.004%) of focus was on the components of environment, jungles, and trees, and (.023%) to the ways of exploiting the renewable and non-renewable resources. In the sixth grade's thinking and research textbook, the attention was only on the jungles and trees without considering the other environmental components. In the text books of Quran, mathematics, work and technology, divine gifts, and Persian (writing), there is no attention to the environment. The results showed that there is not a balanced and comprehensive attention to the components of environmental education in the content of text books of the sixth grade in Iran.
    Keywords: Environmental education, text books, the sixth grade course, content analysis
  • R. Movahedi, N. Izadi *, V. Aliabadi Pages 97-111
    Population growth and pollution resulting from their activities and climate changes of the last century, has increased concerns about preserving the environment for future generation so that nowadays environmental knowledge and attitude improvement is one of the major intellectual trends and political strategies in most countries of the world. Development of this critical thinking has the first rank in NGOs such as the knowledge-based companies. The main objective of this study was to assess the environmental knowledge and attitude of staffs in agricultural knowledge-based companies and its relation with socio- political factors.This research is a descriptive- correlational one and it’s a quantitative research in terms of its nature. The statistical population were Kermanshah and Hamadan knowledge-based companies staffs and managers. According to latest statistics of growth centers the number of people was 175 in Kermanshah and Hamadan. The census method was used for determining the sample size in this study, 175 people participated in the study. In a survey, instrument of the research was a questionnaire. The questionnaire contained three parts: the first part were staffs demographic questions, Part II was an scale formed for measuring the knowledge of staffs and managers and Part III was related to their environmental attitude.The related indicators and categories for assessing the environmental attitude from NEP scale were selected as the basis of the project. After the process of data processing, statistical analysis (descriptive and inferential) using the SPSS15, Amos22 softwares was done. The results show that government policy makings, family commitment to protecting the environment, media, being a member of the NGO, education and training lead to changes in people's attitude to the environment.
    Keywords: Agricultural Knowledge-Based Companies, Kknowledge, Attitudes, Government Policy Making, Environment