فهرست مطالب

آموزش محیط زیست و توسعه پایدار - سال پنجم شماره 3 (بهار 1396)

مجله آموزش محیط زیست و توسعه پایدار
سال پنجم شماره 3 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • روح الله سهرابی*، پوریا تدین صفحات 9-22
    توجه به بعد جهانی مسائل محیط زیستی از یک سو و آگاهی پیدا کردن در مورد این مسائل از سوی دیگر، تقاضا برای پاسخگویی سازمان ها در مورد مسائل محیط زیستی را افزایش داده است. ارائه افشای اطلاعات محیط زیستی، یک روش برای توضیح سیاست های مربوط به مسئولیت سازمان برای اعمال فعالیت های اخلاقی، اجتماعی و محیط زیستی است. پژوهش حاضر با هدف مطالعه حوزه های افشاگری و شناسایی عوامل موثر برافزایش انگیزه برای افشاگری اطلاعات محیط‍ زیستی، انجام گرفته است. بدین منظور با استفاده از مدلی در حوزه افشاگری و با استفاده از مصاحبه از خبرگان (کارشناسان، سرپرستان و اعضای هیات علمی دانشگاه های سراسر کشور)، عوامل مهم انگیزشی در سطح افشاگری اطلاعات محیط زیستی و با استفاده از فن دلفی، 64 عامل موثر برافزایش انگیزش افراد در 6 بخش؛ رسانه ها، قوه قضاییه، کارکنان، نهادها و سایر ارگان ها، مصرف کنندگان و سرمایه داران شناسایی شدند. عوامل حمایت دولت از این افراد، عضویت در سازمان های نظارتی، ترس از مجازات دولتی، امنیت شغلی، عوامل مذهب، وجدان کاری، فرهنگ جامعه، توجه به آینده و دیگران، پاداش مادی، ویژگی تاهل افراد و اهمیت به کار، از مهم ترین عوامل در 6 کانال موردنظر هستند.
    کلیدواژگان: افشاگری، محیط زیست، فن دلفی، اطلاعات، انگیزش
  • هادی ویسی*، شیوا قربانی، شهروز عسکری فرد، هومان لیاقتی، پیمان فلسفی صفحات 23-38
    این مطالعه با هدف ارزشیابی سطح سواد کشاورزی پایدار کارشناسان (دانش، نگرش، حساسیت و نگرانی) و ارزیابی اثرات متغیرهای اقتصادی- اجتماعی (جنسیت، سطح سواد، تجربه و منبع اطلاعاتی) بر آن انجام شد. 180 نفر از کارشناسان کشاورزی در استان تهران و البرز با استفاده از پرسشنامه ای شامل چهار بخش: دانش (17 گزینه)، نگرش (10 گزینه)، حساسیت (18 گزینه) و نگرانی (19 گزینه) مورد پرسش قرار گرفتند. این کارشناسان، سابقه شرکت در دوره های آموزشی کشاورزی پایدار را داشتند. تحلیل داده ها نشان داد که کارشناسان، نگرش، حساسیت و نگرانی بالایی نسبت به پایداری کشاورزی داشتند، درحالی که سطح دانش کشاورزی پایداری، متوسطی داشتند. به منظور بررسی اثرات متغیرهای اجتماعی- اقتصادی بر سطح سواد، شش آزمون تحلیل فاکتوریل یک طرفه انجام شد. نتایج نشان داد که جنسیت بر میزان نگرانی نسبت به پایداری کشاورزی و سطح سواد و تجربه کاری نیز بر دانش و نگرانی نسبت به پایداری کشاورزی، اثر معنی داری دارند. نتایج همچنین نشان داد که کارگاه های آموزشی و رسانه ها، اثرات معنی داری بر سطح سواد کشاورزی پایدار کارشناسان داشتند. بر اساس این نتایج، چارچوبی برای برنامه ریزی باهدف توسعه سواد کشاورزی پایدار پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: سوادکشاورزی پایدار، دانش، نگرش، حساسیت، نگرانی
  • یدالله مهر علی زاده* صفحات 39-52
    در مقاله حاضر ماهیت رابطه جهانگردی و آموزش عالی در پرتو نظریه تقابل بررسی شده است. هدف از مقاله حاضر آن است تا مشخص نماید آیا سیاست های توسعه گردشگری و آموزش عالی ایران در تعامل یا تقابل نسبت به یکدیگر قرار دارند؟ زیرا ماهیت سیاست گذاری در دو مساله اجتماعی فرهنگی یعنی جهانگردی و آموزش عالی متاثر از مبانی پیچیده علوم اجتماعی مانند قدرت، نظم و تضاد و واگرایی است؛ بنابراین با بهره گیری از روش شناسی تحلیلی- تفسیری و منابع مختلف، منابع و مقالات علمی موجود در مجلات علمی کشور در سال، اسناد برنامه های توسعه کشور بعد از انقلاب اسلامی، دیدگاه های نظری صاحب نظران و مدیران ارشد کشوری در مجلات، بررسی مقالات و مطالب سایت های اینترنتی، روزنامه ها و سایت های خبری دستگاه های اجرایی وابسته به گردشگری و آموزش عالی کشور و تجربه زیسته نگارنده اطلاعات مستخرجه با بهره گیری از روش تحلیل محتوا بررسی شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که الف: در پنج برنامه توسعه کشور بعد از انقلاب اسلامی بین سیاست گذاری های مرتبط با جهانگردی و نظام های آموزش عالی تعاملی وجود نداشته است. ب- در برنامه ششم توسعه رویکرد تعاملی پیش بینی شده است؛ اما فضای تقابلی کنونی ناشی از ساختارهای پیچیده کنونی و ناهمگرای تثبیت شده طی سال های گذشته، تضاد منافع سازمانی و مدیریتی، گسستگی نظام سیاست گذاری در این دو حوزه باعث شده که نتوان در برنامه ششم نیز خوش بینانه در خصوص خروج از تقابل بین دو حوزه را پیش بینی کرد. ج- توسعه گردشگری باید به عنوان یک علم با حوزه مشخص و رشته ای بین رشته ای در دانشگاه ها و مراکز آموزش علمی کشور موردتوجه جدی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جهانگردی، نظام آموزش عالی، تعامل، تقابل، برنامه پنج ساله توسعه کشور
  • فاطمه قسامی*، سید محمد شبیری، مریم لاریجانی، شهریار فرهمند راد صفحات 59-78
    با توجه به حضور دانش آموختگان فنی و حرفه ای در کلیه فعالیت های اقتصادی، لازم است به گونه ای تربیت شوند که از تاثیر کار و تصمیم خود بر محیط زیست آگاه باشند. در این راستا در پژوهش حاضر سعی می شود با توجه به معیارهای شایستگی محیط زیستی، یک مدل تصمیم گیری چند شاخصه فازی برای انتخاب روش آموزش محیط زیست در مدارس فنی و حرفه ای، ارائه شود. به این منظور ابتدا با جستجو در منابع معتبر علمی و تبادل نظر با خبرگان، معیارهای شایستگی محیط زیستی دانش آموختگان فنی و حرفه ای، شناسایی و سپس به منظور تکمیل اطلاعات، سه پرسشنامه متفاوت طراحی شد و پس از توزیع و گردآوری پرسشنامه ها میان خبرگان تحقیق، با استفاده از تکنیک آنتروپی شانون و رویکرد ترکیبی دیمتل-فرآیند تحلیل شبکه ای به وزن دهی معیارهای مذکور، پرداخته شد. از نتایج حاصل آن به منظور رتبه بندی روش های آموزش محیط زیست با استفاده از تکنیک های الکتر فازی، تاپسیس فازی و مجموع ساده وزنی فازی استفاده شد. با توجه به این که نتایج حاصل از اجرای تکنیک های فوق در مواردی با یکدیگر همخوانی نداشت، برای رسیدن به یک اجماع کلی از تکنیک رتبه بندی جزئی استفاده شد و درنهایت یک مدل تصمیم گیری چند شاخصه فازی جهت انتخاب روش آموزش محیط زیست در مدارس فنی و حرفه ای ارائه گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد اولویت معیارهای شایستگی بسته به نوع تکنیک وزن دهی متفاوت است و بحث گروهی مناسب ترین روش تدریس آموزش محیط زیست است.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، تصمیم گیری چند شاخصه، فازی
  • مهدی نوروزی*، محمدهاشم رضایی، محمد سیفی صفحات 79-90
    توسعه پایدار، عرصه نوینی است که هم زمان، سیاست، فرهنگ، اقتصاد، تجارت و صنعت را موردتوجه قرار داده و همچنین از محیط زیست، همزیستی با طبیعت و حقوق برابر انسان حمایت کرده و به مسائل داخلی و بین المللی کشورها می پردازد. ازآنجایی که در حوزه محیط زیست پاک، رشد مهارت های اجتماعی، عنصر مهمی در ایجاد یک توسعه پایدار است، در این مقاله، مقایسه اثربخشی آموزش الکترونیکی پروژه محور و غیر پروژه محور بر رشد مهارت های اجتماعی در راستای توسعه پایدار دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز اراک بررسی شد. تعداد 750 نفر از دانشجویان آموزش الکترونیکی دانشگاه پیام نور مرکز اراک، جامعه آماری پژوهش بوده اند. تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پرسشنامه استاندارد ماتسون و همکاران برای گردآوری داده ها استفاده شده که اعتبار پرسشنامه استاندارد ماتسون و همکاران در تحقیقات گذشته مورد تایید قرارگرفته است. ضریب پایایی با روش آلفای کرونباخ محاسبه شد. در این روش ضریب پایایی برابر با 0.86 محاسبه شد. در این مقاله، دانشجویان آموزش الکترونیکی پروژه محور و غیر پروژه محور در دو گروه جداگانه موردمطالعه قرار گرفتند. میانگین دو گروه با استفاده از آزمون t نمونه های زوجی (وابسته) مقایسه شده است. نتایج تحقیق نشان داد که بین مهارت های اجتماعی در راستای توسعه پایدار دانشجویان الکترونیکی پروژه محور و غیر پروژه محور، تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی پروژه محور، آموزش الکترونیکی غیر پروژه محور، مهارت های اجتماعی، توسعه پایدار
  • محمدرضا شاه پسند، مسلم سواری* صفحات 91-104
    در این تحقیق از فرایند سلسله مراتبی برای اولویت‏بندی گزیدارها و معیارهای موانع مدیریت پایدار منابع آب کشاورزی، بهره گرفته شده است. بدین منظور در ابتدا با توجه به معیارها و نیز گزیدارهای شناسایی شده، داده های موردنیاز از طریق 29 پرسشنامه از سوی نمونه‏ای برگزیده از کارشناسان تعاونی های آب بران واقع در حوزه سد در استان کردستان بر مبنای مقایسه های زوجی گردآوری و داده های گردآوری شده، تحلیل شد. نتایج حاکی از آن بود که گزینه قانونی و سیاست گذاری بالاترین رتبه را در بین هشت گزینه مطرح شده داشت، درواقع به عنوان مهم ترین مانع مدیریت پایدار مصرف آب کشاورزی شناخته شد و پس ازآن به ترتیب گزینه های اقتصادی - حمایتی، آموزشی- ترویجی، نظام‏های بهره‏برداری، اجتماعی، نهادی و سازمانی، برنامه ریزی و طبیعی قرار دارد. علاوه بر این، نتایج پژوهش در خصوص اهمیت نسبی معیارها برای بررسی وزن گزینه های موانع مدیریت پایدار منابع آب کشاورزی، بیانگر آن بود که اثربخشی آب در سطح مزرعه بیشترین اهمیت را دارد و بعدازآن به ترتیب معیارهای افزایش بهره‏وری آب کشاورزی، انتقال بهینه آب کشاورزی، حفظ منبع، بهینه‏سازی آب، بهبود کارایی آب، نظام آبیاری و مشارکت کشاورزان قرار دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت پایدار، آموزش کشاورزان، مناطق روستایی، منابع آب، استان کردستان
  • محمد دلنواز*، محمد سینا سرمدی، مهدیه یزدانی، امیرحسین صادقی صفحات 105-119
    این پژوهش که با هدف آشناسازی نیروی انسانی شاغل در صنعت آب و فاضلاب کشور با ویژگی ها و مزایای استفاده از هواده های عمقی به عنوان جایگزین هواده های سطحی و نیز امکان سنجی استفاده از آن در فرآیندهای لاگون هوادهی، صورت پذیرفته با استفاده از روش توصیفی از نوع تحلیل اسنادی، گزارش شده است. پژوهش حاضر در وهله اول، به منظور ارتقای کیفیت و توانمندی نیروی انسانی، فرایندهای هوادهی در لاگون ها را بررسی، انواع روش های مربوط به هر یک را بیان و سپس انواع هواده ها اعم از هواده های عمقی، مکانیکی سطحی، زیرسطحی و همچنین هواده های پمپی، نحوه عملکرد و عوامل تاثیرگذار بر این هواده ها را موردبررسی قرار داده است که آگاهی از این امور می تواند موجب بهبود سطح علمی، آشنایی با پیشرفت های روز دنیا و درنتیجه بقا و حیات بیشتر سازمان های مربوطه شود. در انتها نیز با بهره گرفتن از نتایج حاصل از سایر پژوهش ها، مقایسه ای بین دو روش صورت گرفته است که نتیجه حاصل شده نشان می دهد استفاده از هواده های عمقی به جای هواده های سطحی، کاهش حدود 78/ 19 درصد در انرژی مصرفی و درنتیجه صرفه اقتصادی و افزایش راندمان شاخص های گوناگون سنجش آلودگی پساب را به همراه خواهد داشت که می توان آن را گامی موثر در راستای مدیریت درست و صحیح منابع و ایجاد توسعه ی پایدار در صنعت آب و فاضلاب کشور دانست.
    کلیدواژگان: لاگون هوادهی، هوادهی سطحی، هوادهی عمقی، نیروی انسانی، توسعه پایدار
  • فریبرز رحیم نیا *، سعید نصرتی، قاسم اسلامی صفحات 115-129

    درحالی که نگرانی محیط زیستی اغلب به عنوان یک متغیر پیش بین در خرید محصولات محیط زیستی در نظر گرفته می شود، یافته های تجربی این ارتباط را به صورت قطعی مورد تایید قرار نمی دهند. درنتیجه بروز این شکاف در ادبیات، این تحقیق، تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم نگرانی های محیط زیستی بر روی تمایل به خرید محصولات محیط زیستی، به منظور درک بهتر این تناقض را موردبررسی قرار داده است. این تحقیق از حیث هدف کاربردی و از حیث روش، پیمایشی و مبنی بر تحلیل کوواریانس با استفاده از الگوی مدل یابی معادله ساختاری است. موردمطالعه این تحقیق، تعداد 386 نفر از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد، به عنوان بخشی از گروه شهروندان با استفاده از فرمول کوکران به صورت تصادفی انتخاب گردید که بر اساس یافته ها و نتایج به دست آمده نقش میانجی گری استراتژی های یادگیری ارادی و اتفاقی در رابطه میان نگرانی های محیط زیستی و تمایل به خرید محصولات محیط زیستی مورد تایید قرار گرفت. درنتیجه می توان ادعا کرد که با استفاده از استراتژی های یادگیری می توان نگرانی محیط زیستی افراد را به سمت خرید محصولات محیط زیستی هدایت نمود.

    کلیدواژگان: نگرانی محیط زیستی، تمایل به خرید محصولات محیط زیستی، یادگیری ارادی، یادگیری اتفاقی
|
  • R. Sohrabi, P. Tadayoun Pages 9-22
    Attention to the global dimension of environmental issues on one hand, and awareness about these issues on the other hand have increased the demand for organization accountability about environmental issues. Providing the environmental information disclosure is a way to explain the policies related to organization responsibility for imposing the ethical, social and environmental activities. This research aims to study the disclosure fields and recognition of the influencing factors on motivation promoting to disclosure the environmental information. In order to this, we used a model based on disclosure fields and by interviewing from (experts, administrators, faculty members of the universities all over the country), the important motivational factors to disclosure the environmental information using Delphi technique, 64 influencing factors for promoting people motivation in 6 parts: media, judiciary, stuff, institutions, and the other organizations, consumers and capitalists were recognized. Factors like government support, regulatory organizational membership, fear of government punishment, job safety, religion factors, work ethic, society culture, regarding future and the others, material rewarding, marital status and job importance are the most important factors in the 6 channels.
    Keywords: Disclosure, Environment, Delphi technique, Information, Motivation
  • H. Veisi *, Sh. Ghorbani, Sh. Askarifard, H. Liaghati, P. Falsafi Pages 23-38
    The purpose of this study is to evaluate experts’ sustainable agricultural literacy (knowledge, attitude, sensitivity and concern) level and to assess effects of socio-economic variables (gender, educational level, experience and information source on their sustainable agricultural literacy level. A total of 180 agricultural experts in Tehran and Alborz provinces are questioned by using of a questionnaire which includes four parts; knowledge (17 items), attitude (10 items), sensitivity (18 items), concern (19 items). Experts had participated in courses of sustainable agriculture. Data analysis showed that experts had positive attitude and high degrees of concern and sensitivity toward sustainability of agriculture; however they had low to moderate levels of sustainable agricultural knowledge. In order to evaluate the role of socio-economic variables on experts’ sustainable agricultural level, six separate one-way MANOVAs were conducted. The results revealed that; a) there is significant effect of gender on experts’ sustainable agricultural literacy regarding to concern, b) there is a significant effect of educational level and work experience on experts’ sustainable agricultural literacy regarding to knowledge and concern; and c) there is a significant effect of information sources e.g. workshops and media about sustainability of agriculture on experts’ sustainable agricultural literacy. Finally, based on these results, planning aiming to promote the literacy of sustainable agriculture was proposed.
    Keywords: Sustainable agricultural literacy, knowledge, Attitude, sensitivity, concern
  • Y. Mehralizadeh * Pages 39-52
    The main purpose of this paper is exploring the nature of tourism relation with higher education in the light of conflict theory. This paper is addressing to how extend the policies of tourism development planning and higher education in Iran are convergent or divergent. Since the nature of policy making in two socio –cultural issues such as tourism and higher education are effected from complicated social science bases like power, discipline T conflict, convergent or divergent, so by using of a phenomena-analytical methodology and applying different sources such as review of literature, documents of last five development planning in Iran, review of scholars, and websites of different organization relevant to tourism and higher education, collected data are examined by using of content analysis method.The results indicated that:a- in the last five year development planning of Iran there are less policies to make a relation between Tourism and Higher Education, b-in the first draft of the sixth five year development planning of Iran new relations are considered but due to the current divergent between tourism and higher education activities its successful under critical situation, c-development of tourism must be considered as an interdisciplinary science in the universities and higher education institutions.
    Keywords: Tourism, Higher Education, Interaction or Confrontation, Five-year Development Planning
  • F. Ghassami *, S.M. Shobeiri, M. Larijani, Sh. Farahmand Rad Pages 59-78
    Due to the presence of vocational and technical graduates in all economic activities, they should be trained in such a way that to be aware of the impact of their work and decision on the environment. In this regard, in this study we try to offer a fuzzy multiple attribute decision making model based on the environmental competency criteria for choosing an environmental education method in vocational and technical schools. For this purpose in the first by searching scientific resources, as well as discussions with experts, environmental competency criteria of technical and vocational graduates were identified, then three different questionnaires were designed for data collection and after distributing and collecting questionnaires among research experts, entropy Shanon method and hybrid DEMATEL-ANP approach were used for weighting and prioritizating of mentioned criteria. The results were used for ranking of environmental education methods using fuzzy Electre, fuzzy Topsis and fuzzy Saw. Since the results of the above-mentioned methods are not consistent with each other in some cases, for reaching a general consensus, the POSET method was used and finally, a fuzzy multiple attribute decision making model was proposed to select the best environmental education method in technical and vocational schools. The results show that prioritizing of environmental competency criteria is vary depending on the type of weighting techniques and group discussion is the most appropriate teaching method of environmental education.
    Keywords: Environmental Education, Multiple Attribute Decision Making, Fuzzy
  • M. Nowrozi *, M. H. Rezaee, M. Seifi Pages 79-90
    Sustainable development is a new field involving politics, culture, economy, trade and industry simultaneously, while supporting environment, coexistence with nature and equal human rights, and dealing with countries domestic and international affairs. Since in the field of clean environment, social skills development is an important element in creating a sustainable development, this paper compares the effectiveness of project and non-project-based E-learning on the development of social skills along with sustainable development of Arak Payam Noor University students. The 750 number of E-learning students of Arak Payame Noor University is the research population. Among whom 30 are selected using the purposive sampling method. The Matson et al standard questionnaire is used for data collection. The validity of Matson’s standard questionnaire was confirmed in past researches. The reliability coefficient is calculated by the Cronbach's alpha alpha method. The reliability coefficient is calculated equal 0.86 in this method. In this paper, project and non-project-based E-learning students are studied in two separate groups. The average of two groups is compared using the paired samples (Coupled) of T-test. The calculations show that the results of the sustainable development of social skills of project and non-project-based E-learning students are significantly different.
    Keywords: Project based E-learning, Non project based E-learning, Social skills, Sustainable Development
  • M.R. Shahpasand, M. Savari * Pages 91-104
    In this research, hierarchical process has been applied for prioritizing options and barriers criteria of sustainable management of agricultural water resources. For this purpose, first, according to the identified criteria and options, data from experts of Ab Baran cooperatives in Kurdistan province based on paired comparison of data were collected through a questionnaire answered by 29 selected samples and the expert choice software was used to analyze them. The results showed that the legal and policy options were considered the highest among the other eight options. It is also known to be the most important obstacle to the sustainable management of agricultural water consumption. After that, economic-support, extension-education, exploitation style, social, institutional and organizational, planning and natural options were located. Furthermore, the results concerning the relative importance of criteria for significance evaluating of management of agricultural water obstacles revealed that water efficiency at the farm level is the most important and then increasing agricultural water productivity, optimum transfer of agricultural water, resources conservation, water conservation, improving water efficiency, irrigation system and farmer's participation were important in turn.
    Keywords: Sustainable Management, Farmers Training, Rural Areas, Water Resources, Kurdistan Province
  • M. Delnavaz * Sarmadi_M. Yazdani_A.H. Sadeghi Pages 105-119
    This study is performed with the purpose of familiarity of human force working in water and wastewater industry of the country with features and advantages of using deep Aerators as a replace for surface Aerators and also feasibility for using it in Aerated Lagoons processes by using descriptive method from the type of document analysis. Present study in the first step is investigated for improving quality and empowerment of human force of aeration processes in Lagoons and explains related types of methods to each one and then the types of Aerators such as deep, surface mechanical and undersurface Aerators and also pump Aerators of performance method and effective factors on it are investigated that informing these affairs can cause the improvement of scientific level, familiarity with new developments in the world and at last remaining and life of more related organizations. At last by utilizing results arising other researches, a comparison is performed between two methods that the result shows that using deep Aerators instead of surface Aerators had 19.78 percent decline in consumed energy and as a result it will be along with economic saving and increasing efficiency of multiple indices for evaluating waste pollution that we know it as an effective step through correct management of resources and creating sustainable development in water and wastewater industry of the country.
    Keywords: Aerated Lagoons, Surface aeration, Deep aeration, human force, Sustainable Development
  • F. Rahimnia *, S. Nosrati, Gh. Eslami Pages 115-129

    While environmental concern is often conceptualized as a direct antecedent of environmental purchase intention, empirical findings in support of this relationship are inconsistent at best. This study consequently investigates the direct and indirect effects of environmental concern on environmental purchase intentions in an effort to better understand these inconsistent findings. This research, in terms of purpose is practical, and in terms of methodology is a survey which is based on an analysis of covariance model using structural equation modeling. The sample size of this study were selected randomly from 386 students of Ferdowsi University of Mashhad, which constitute a group of citizen, by using Cochran's formula. In accordance to results of this research, the mediating role of intentional and incidental learning strategies between environmental concern and environmental purchase intention is being confirmed. Consequentely, we can declare that, by using learning startegies we can guide individuals‘environmental concern toward environmental purchase intentions.

    Keywords: environmental concern, environmental purchase intentions, intentional learning, incidental learning