فهرست مطالب

آموزش محیط زیست و توسعه پایدار - سال هفتم شماره 1 (پاییز 1397)

مجله آموزش محیط زیست و توسعه پایدار
سال هفتم شماره 1 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ندا پریشانی، سید ابراهیم میر شاه جعفری *، فریدون شریفیان، مهرداد فرهادیان صفحات 9-18
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نحوه گنجاندن عناوین آموزش محیط زیست در کتاب های درسی دوره متوسطه دوم ایران و اولویت بندی عناوین مغفول در برنامه درسی آموزش محیط زیست دوره دوم متوسطه ایران بود در بخش کیفی برای یافتن پاسخ در رابطه با نحوه گنجاندن عناوین آموزش محیط زیست در برنامه درسی دوره دوم متوسطه، با متخصصان برنامه درسی و محیط زیست مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت. جامعه پژوهشی شامل کلیه متخصصان برنامه درسی دانشگاه های اصفهان و متخصصان محیط زیست استان تهران و اصفهان بود. روش نمونه گیری، هدفمند و زنجیره ای بود در این پژوهش طی مصاحبه با 24 نفر از متخصصان غنای اطلاعات حاصل شد در بخش کمی، برای دسترسی به اولویت بندی عناوین مهم که در برنامه درسی آموزش محیط زیست دوره دوم متوسطه مغفول مانده پرسش نامه ای بین معلمان توزیع گردید. جامعه آماری این قسمت پژوهش شامل کلیه معلمان زیست شناسی، زمین شناسی، شیمی و جغرافیا در استان اصفهان بود. با نمونه گیری به صورت خوشه ایچندمرحله ای تعداد 258 معلم انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان داد بیشتر متخصصان معتقد بودند عناوین آموزش محیط زیست باید به صورت تلفیقی در همه دروس گنجانده شود. نتایج نظرسنجی از چهار گروه معلمان نشان داد معلمان عناوین سه گویه حفاظت از محیط زیست طبیعی کشور پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی حاصل از تولید انرژی الکتریکی از منابع تجدید پذیر و تجدید ناپذیر و ضرورت به کارگیری انرژی های تجدید پذیر و عوارض محیط زیستی ناشی از مصرف سوخت های فسیلی در صدر اولویت عناوین مغفول آموزش محیط زیست ایران می دانند.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، عناوین آموزش محیط زیست، اولویت بندی، عناوین مغفول
  • مطهره حمزه رباطی* ، بهناز مهاجران، میر محمد سیدعباس زاده، حمید جاودانی، مجتبی بذرافشان مقدم صفحات 19-36
    این پژوهش با هدف شناسایی مؤلفه های آموزش پایدار انجام شد. روش پژوهش آمیخته اکتشافی است که به شیوه پیاپی در دو بخش کیفی و کمی انجام شده است. در بخش کیفی، با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با 11 نفر از متخصصان دانشگاهی که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، مؤلفه های آموزش پایدار شناسایی شدند. برای اعتباربخشی یافته های کیفی، از راهبردهای: بازبینی مشارکت کنندگان و بازبینی همکاران استفاده شده است. در بخش کمی در چارچوب روش پژوهش توصیفی- پیمایشی و با پرسش نامه پژوهشگر ساخته، دیدگاه های 262 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده بودند، گردآوری شد. روایی ابزار به وسیله متخصصان، و پایایی آن با محاسبۀ نرخ ناسازگاری تایید شد. برای تحلیل داده ها، در بخش کیفی از روش تحلیل محتوا و در بخش کمی از روش فرایند سلسله مراتبی استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که از دیدگاه اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی، مؤلفه های آموزش پایدار از نظر اهمیت به ترتیب اولویت عبارت اند از: گنجاندن مفاهیم پایداری در فرایند یادگیری با وزن نسبی 075/0، یادگیری یادگیری و کاربست رویکرد میان رشته ای با وزن نسبی 046/0، به کارگیری راهبردهای نوآورانه در فرایند یادگیری با وزن نسبی 034/0، اندیشه ورزی نقادانه با وزن نسبی 0318/0، و بین المللی شدن آموزش با وزن نسبی 0185/0.
    کلیدواژگان: آموزش پایدار، پایداری، توسعه پایدار، یادگیری، مدل AHP
  • احمد عابدی سروستانی * صفحات 37-48
    با توجه به کاستی های نظام آموزش رسمی در پاسخ به نیازهای واقعی و بهنگام افراد، نظام آموزش غیررسمی به عنوان یک ضرورت درآمده است. ازآنجاکه موفقیت سازمان های ترویجی در دستیابی به توسعه پایدار به استفاده درست از آموزش های غیررسمی بستگی دارد، پژوهش حاضر با روش توصیفی-همبستگی و با هدف بررسی دیدگاه مروجان کشاورزی استان گلستان نسبت به اهمیت و کاربرد ویژگی های آموزش غیررسمی انجام گردید. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری ساده تصادفی، 71 نفر از مروجان کشاورزی موردمطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مروجان کشاورزی اهمیت متوسطی برای ویژگی های آموزش غیررسمی قائل هستند و اگرچه همبستگی مثبت و معنی دار بین میزان اهمیت و میزان کاربرد ویژگی های آموزش غیررسمی وجود دارد، اما متناسب با اهمیت ویژگی های آموزش غیررسمی، در عمل از آنها استفاده نمی شود. از بین محورهای پنج گانه آموزش غیررسمی، «تعامل محوری» بیشترین وزن و «انعطاف پذیری» کمترین وزن از نظر اهمیت دارد. از نظر کاربرد، «مهارت محوری» بیشترین وزن و «تعامل محوری» کمترین وزن را به خود اختصاص داده است. مهم ترین ضعف مروجان کشاورزی مربوط به «نوشتن اهداف رفتاری» ؛ «شناخت یادگیری بزرگ سالان» و «شناخت تفاوت بین آموزش های رسمی، غیررسمی و آزاد» می باشد. پیشنهاد می شود برای درک صحیح و کاربرد آموزش های غیررسمی در توسعه پایدار، تجارب یادگیری مناسب درباره این نوع از آموزش برای مروجان کشاورزی تدارک دیده شود.
  • سید محمد جواد سبحانی* ، امید جمشیدی، عباس نوروزی صفحات 49-62
    هدف این پژوهش توسعه مدلی نظام مند در جهت ارزیابی تمایل دانشجویان به خرید غذاهای ارگانیک از طریق رهیافت تئوری رفتار برنامه ریزی شده بوده است. علاوه بر مؤلفه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده، این پژوهش مؤلفه هایی مانند تگرش اخلاقی، انگیزه سلامت و نگرانی محیط زیستی را بر رفتار مصرف دانشجویان موردمطالعه قرار داده است. در این پژوهش اطلاعات موردنیاز از میان 420 دانشجوی رشته های کشاورزی به شیوه ی نمونه گیری در دسترس جمع آوری شد. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه ای بود که روایی محتوای آن توسط گروهی از استادان دانشگاه تهران و تربیت مدرس تایید گردید. پایایی پرسش نامه نیز با استفاده از شاخص های مربوطه در حد مطلوب به دست آمد. داده های به دست آمده به روش مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شد تا میزان رابطه علی بین مؤلفه های پژوهش مشخص شود. نتایج نشان دادند که تئوری توسعه یافته رفتار برنامه ریزی شده، تمایل به خرید غذای ارگانیک را در میان دانشجویان را در حد مطلوب تبیین می کند (629/0R2=). در میان مؤلفه های مدل توسعه یافته، دو مؤلفه اضافه شده شامل نگرش اخلاقی و انگیزه سلامت اثر مستقیم و معنی داری را بر تمایل به خرید غذای ارگانیک توسط دانشجویان داشته اند. همچنین نگرانی های محیط زیستی با اثر بر متغیر میانجی نگرش به صورت غیرمستقیم بر تمایل به خرید دانشجویان اثر گذاشته است. بنابراین پژوهش حاضر با افزودن مؤلفه ها و ساختار های جدید در مدل رفتار برنامه ریزی شده، قدرت پیش بینی چارچوب پیشنهادی را در تعیین تمایل دانشجویان برای رفتار خرید مواد غذایی ارگانیک بهبود داده است.
    کلیدواژگان: غذای ارگانیک، نگرانی های محیط زیستی، انگیزه سلامت، نگرش اخلاقی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • آتوسا سلیمانی *، احمد نوحه‏ گر صفحات 63-70
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه و پایش اثربخشی روش تدریس مشارکتی مبتنی بر الگوی تقسیم‏بندی دانش‏آموزان به گروه‏های پیشرفت (STAD) و آموزش سنتی در مباحث محیط زیست شهری است. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش‏آزمون-پس‏آزمون با دو گروه آزمایشی مشارکتی و سنتی می‏باشد. جامعه آماری شامل دانش‏آموزان پسر مقطع چهارم ابتدایی شهر اهواز است که جهت نمونه‏گیری از روش خوشه‏ای تصادفی استفاده شد. حجم نمونه شامل 58 نفر می‏باشد که 30 و 28 نفر آن‏ها به ترتیب در گروه آزمایشی مشارکتی STAD و گروه آزمایشی سنتی قرار گرفتند. همسان بودن گروه‏ها از طریق اجرای پیش‏آزمون سنجیده شد و پایایی آزمون از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 84/0 به دست آمد. روش‏های یادگیری به مدت 3 هفته متوالی اجرا شد و یک هفته و سپس یک‏ ماه پس از پایان مداخله پس‏آزمون به عمل آمد. نمرات با استفاده از آزمون t مستقل و همبسته مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل داده‏ها نشان داد که میزان آگاهی از مباحث محیط زیست شهری در میان دانش‏آموزانی که به روش مشارکتی STAD آموزش دیده بودند، در سطح معناداری بالاتر از دانش‏آموزان آموزش دیده به روش سنتی بود. همچنین نتایج حاصل از پایش اثربخشی، برتری روش مشارکتی STAD را نسبت به روش آموزش سنتی تایید نمود. پیشنهاد می‏شود، دست اندرکاران نظام آموزشی با برگزاری آموزش ‏های ضمن خدمت برای آموزگاران، آنها را با روش‏های مختلف یادگیری مشارکتی به ویژه در مورد مسائل محیط زیستی آشنا سازند تا از این طریق، روحیه همفکری، تبادل نظر و نگرش مثبت نسبت به محیط زیست در میان دانش‏آموزان افزایش یابد.
    کلیدواژگان: محیط زیست شهری، یادگیری مشارکتی STAD، آموزش انفرادی، پایش اثربخشی
  • محمد سینا سرمدی، غلامرضا اسدالله فردی * صفحات 71-86
    در طول سالیان اخیر نگرانی های بسیاری در رابطه با آلودگی خاک ها درنتیجه فعالیت های انسانی در ارتباط با محیط زیست شکل گرفته است. فلزات سنگین و آلاینده های آلی، از آلاینده های مهم منتشرشده در محیط هستند که دستیابی به روشی مقرون به صرفه و پایدار برای پاک سازی آنها ضروری می باشد. پاک سازی الکتروکینتیک در راستای توسعه و کاربرد فناوری های سبز، قادر است محدوده وسیعی از آلاینده ها را پاک سازی کرده و یا آنها را به ترکیباتی با سمیت کمتر تبدیل کند. از سوی دیگر رسانه‏ های ارتباطی، به عنوان ابزاری آموزش دهنده می توانند تاثیرات فراوانی بر روی تغییرات اجتماعی داشته باشند این پژوهش ازنظر هدف کاربردی است و با بهره گیری از ابزار رسانه و در چارچوب ارتباطات محیط زیستی با روش توصیفی- تحلیلی از نوع اسنادی، مفاهیم بنیادین پاک سازی الکتروکینتیک را بررسی کرده است. همچنین با توجه به چالش های پیش روی این فرایند که منجر به کاهش راندمان حذف آلاینده ها می شود، انواع روش ها و فناوری های کاربردی در تصفیه الکتروکینتیک را به منظور ارتقاء عملکرد و راندمان پاک سازی مورد تحلیل قرار داده و در پایان زمینه های تحقیقاتی آتی برای بهبود الکتروکینتیک را ارائه کرده است. یافته های این پژوهش نشان داد که ترکیب تصفیه الکتروکینتیک با انواع شوینده ها با تنظیم pH خاک به جلوگیری از رسوب آلاینده ها در حین فرایند کمک شایانی کرده و ضمن افزایش راندمان حذف آلاینده، امکان کاهش انرژی مصرفی را نیز فراهم می کند. استفاده از مواد ژئوسنتتیک، خوردگی الکترودها را به شکل چشمگیری کاهش داده و روش های زیستی ضمن افزایش زیست دسترس پذیری آلاینده ها با استفاده از انواع مخلوط های جاذب سازگاربامحیط زیست امکان تبدیل پاک سازی الکتروشیمیایی به یک فناوری سبز را به ارمغان می آورد.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، پاک سازی الکتروکینتیک، فناوری سبز، توسعه پایدار، ارتباطات محیط زیستی
  • محسن رضایی، فرزام بابایی* ، هومن بهمن پور صفحات 87-102
    هدف از این تحقیق، ارزشیابی و اولویت بندی مؤلفه های مؤثر در جذب و ارتقای مشارکت سازمان های مردم نهاد در مدیریت پسماند در تهران می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی می باشد. بدین منظور، دو جامعه آماری شامل مدیران سازمان های مردم نهاد و سازمان مدیریت پسماند شهرداری به ترتیب به منظور بررسی و تحلیل عوامل مؤثر بر مشارکت در مدیریت پسماند و رتبه بندی گزینه ها از طریق پرسش نامه و ماتریس تصمیم، موردمطالعه قرار گرفتند. پرسش نامه در طیف پنج گزینه ای لیکرت تهیه و روایی و پایایی آن تائید شد. داده ها از طریق تحلیل عاملی در نرم افزار SPSS 20. 0 آنالیز شدند. نتایج به عنوان گزینه ها در تصمیم گیری چندمتغیره شامل TOPSIS و ANP و در محیط نرم افزار Expert choice بکار گرفته شدند. نتایج نشان داد که بر اساس ملاک کیسر، تعداد 5 مؤلفه مناسب تشخیص داده شد که مقدار ویژه آنها بیش از 1 بوده است. مؤلفه اول بیشترین سهم (751/21%) و مؤلفه پنجم کمترین سهم (446/10%) را در تبیین واریانس کل متغیرها داشتند و درمجموع پنج مؤلفه مذکور توانسته اند 56/71 درصد از واریانس کل متغیرها را برآورد نمایند. بر اساس نتایج فرایند تحلیل شبکه ای، گزینه «تسهیل مقررات و رفع موانع قانونی» (وزن نهایی 232/0) بیشترین اهمیت و تاثیر را در مشارکت سازمان های مردم نهاد در مدیریت پسماند شهر تهران داشته است. فاصله گزینه ها با راه حل ایده آل و عکس راه حل ایده آل نشان داد که گزینه اول با کمترین فاصله (054/0) دارای بیشترین میزان اهمیت اثر محیط زیستی، بهداشتی و اقتصادی تحت تاثیر اجرای طرح مشارکت سازمان های مردم نهاد در امر مدیریت پسماندهای شهر تهران خواهد بود.
    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، مشارکت، سازمان های مردم نهاد، TOPSIS، ANP
  • فاطمه رادان* صفحات 103-114
    در چند دهه اخیر، محیط زیست همواره با تهدیدات و آسیب های فراوانی مواجه شده که امنیت و سلامت انسان ها را با مخاطره روبه رو کرده و بسیاری از این آسیب ها، پیامد رفتارهای نادرست انسان با طبیعت است که ریشه در ارزش ها و باورهای اعضای جامعه دارد. مترو تهران بخش مهم و مؤثری در سیستم حمل ونقل شهری محسوب می شود که افراد زیادی در این بخش فعال اند. این تحقیق توصیفی باهدف بررسی شناسایی رابطه بین متغیرهای اجتماعی- اقتصادی و رسانه های جمعی با نگرش محیط زیست گرایانه کارکنان مترو تهران به شیوه پیمایشی صورت گرفته است. جامعه آماری 9000 نفر از کارکنان مترو تهران در تابستان 1395 بود که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 379 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. روایی پرسش نامه از نوع محتوایی و صوری است که توسط متخصصان در این زمینه و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به تایید رسید. نتایج نشان می دهد میان سن و نگرش محیط زیستی رابطه منفی معنادار و میان جنسیت و وضعیت تاهل افراد به نگرش محیط زیستی تفاوت معنادار وجود دارد و زنان و افراد مجرد از نگرش محیط زیستی بالاتری برخوردارند. همچنین میان استفاده از رسانه و نگرش محیط زیستی نیز رابطه مثبت معنادار وجود دارد و افرادی که از رسانه های جمعی، بیشتر استفاده می کنند از نگرش محیط زیستی بالاتری برخوردارند. نتایج رگرسیون چند متغیره بکار رفته، نشان می دهد که متغیرهای سن، تاهل و میزان استفاده از رسانه ها به میزان 590/0 بر نگرش محیط زیست گرایانه کارکنان مترو تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: رسانه هاي جمعي، محيط زيستي، مترو، نگرش
  • مریم محمدی استادکلایه* ، بهمن زندی، جواد حاتمی، سید محمد شبیری صفحات 115-126
    هدف از انجام این تحقیق، طراحی برنامه درسی تلفیقی آموزش محیط زیست برای کودکان پیش از دبستان و اعتبارسنجی آن از دیدگاه متخصصان و مربیان است. برنامه درسی آموزش محیط زیست دوره پیش ‏دبستان در این پژوهش، شامل اهداف برنامه درسی، محتوای برنامه درسی، روش های تدریس برنامه درسی و شیوه های ارزشیابی برنامه درسی می باشد و اندیشه تلفیق از کتاب زبان آموزی بهمن زندی (1394) اقتباس گردید. این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی؛ به لحاظ ابزار از نوع ارزشیابی و روش انجام آن، زمینه ای است. برای تعیین حجم نمونه موردنیاز جهت طراحی برنامه درسی از نمونه گیری هدف دار- قضاوتی از جامعه آماری خبرگان استفاده شده است. خبرگان این تحقیق شامل برخی از متخصصان برنامه ریزی درسی و آموزش محیط زیست و نیز مربیان مهدکودک بود. همچنین ارزیابی و اعتبارسنجی برنامه درسی طراحی شده بر اساس دریافت نظرات مربیان و مدیران مهدکودک های منتخب شهر رشت صورت گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته است که بر اساس الگوی برنامه درسی تلفیقی آموزش محیط زیست طراحی و برای تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شده است. در این پژوهش چهار بخش طراحی برنامه درسی، اجرای برنامه درسی طراحی شده، تعیین اثربخشی مداخله آموزش، ارزیابی و اعتبارسنجی برنامه درسی طراحی شده به تفکیک بررسی گردید. پس از روایی سنجی کلیه گویه ها، 25 گویه در بخش اهداف برنامه درسی، 26 گویه در بخش محتوای برنامه درسی، 7 گویه در بخش روش های تدریس برنامه درسی و 6 گویه در بخش شیوه های ارزشیابی برنامه درسی حاصل شد که درمجموع شامل 64 گویه می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، الگو، اعتبارسنجی، کودکان پیش دبستان
  • محمد نجارزاده *، سکینه جعفری، نرگس جعفری، نگار رجبی صفحات 127-142
    هدف این پژوهش، شناسایی رابطه ساختاری نگرش محیط زیستی و دانش محیط زیستی با تمایلات رفتاری گردشگر در حفاظت از محیط زیست با نقش میانجی رضایت گردشگر و فایده درک شده در پارک ملی خار توران بود. پژوهش حاضر با توجه به هدف، کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری کلیه گردشگران پارک ملی خار توران بود. شرکت کنندگان 200 نفر از گردشگران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. همه آنها مقیاس های نگرش و دانش محیط زیستی، تمایلات رفتاری گردشگر در حفاظت از محیط زیست، رضایت گردشگر و فایده درک شده را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از مدل تحلیل مسیر، تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که دانش محیط زیستی اثر معنا داری بر تمایلات رفتاری گردشگر در حفاظت از محیط زیست دارد. دانش محیط زیستی با میانجی گری فایده درک شده اثر غیرمستقیمی بر تمایلات رفتاری گردشگر در حفاظت از محیط زیست نداشت. دانش محیط زیستی با میانجی گری فایده درک شده و رضایت بر تمایلات رفتاری گردشگر در حفاظت از محیط زیست اثر غیر مستقیم داشت. نگرش محیط زیستی اثر معناداری بر تمایلات رفتاری گردشگر در حفاظت از محیط زیست داشت. نگرش محیط زیستی با میانجی گری رضایت گردشگر اثر غیرمستقیمی بر تمایلات رفتاری در حفاظت از محیط زیست داشت. درنتیجه دانش محیط زیستی و نگرش محیط زیستی می توانستند به صورت مستقیم و غیرمستقیم تمایلات رفتاری گردشگر در حفاظت از محیط زیست را تحت تاثیر قرار دهند.
    کلیدواژگان: تمایلات رفتاری در حفاظت از محیط زیست، دانش محیط زیستی، رضایت گردشگر، فایده درک شده، نگرش محیط زیستی
|
  • Neda Parishani, Seyed Ebrahim Mirshah Jafari*, Fereydoon Sharifian, Mehrdad Farhadian Pages 9-18
    The present study aimed to investigate the inclusion of environmental education topics in Iranian secondary education textbooks and prioritizing neglected topics. In the qualitative section, a semi-structured interview was conducted with curriculum specialists and environmentalists to find answers on how to include environmental education topics in the secondary education curriculum. The research community included all the curriculum specialists in Isfahan universities and environmentalists from Tehran and Isfahan. In the present study, the information was saturated after an interview with 24 specialists. In the quantitative section, a questionnaire was distributed among teachers to prioritize the relevant topics that were neglected in the environmental education curriculum. The statistical population of this section included all biology, geology, chemistry and geography teachers in Isfahan province with a multi-stage cluster sampling, 258 teachers were selected. The results of the study indicated that most of the experts believed that the topics of environmental education should be integrated with all courses. The results of the survey of the four groups of teachers showed that they think that the three items of protecting the natural environment of the country, the social, economic, and environmental consequences of electric energy production from renewable and non-renewable sources and the need for renewable energies and environmental impacts from fossil fuel consumption are at the top of the list of neglected topics in Iran's environmental education.
    Keywords: Environmental Education, Environmental Education Topics, Prioritization, Neglected Topics
  • Motahareh Hamze Robati*, Behnaz Mohajeran, Mir Mohammad Seyed Abbaszadeh, Hamid Javdani, Mojtaba Bazrafshan Moghaddam Pages 19-36
    This study was conducted to identify the components of sustainable education. The research method is blended exploratory that has been done sequentially in two qualitative and quantitative sections. In the qualitative section, the components of sustainable education were identified by semi-structured interviews with 11 university professionals selected through purposeful sampling. To validate qualitative findings, participant review strategies and reviewers' strategies have been used. In the quantitative section in the framework of descriptive-survey research method and researcher-made questionnaire, 262 faculty members and students from Ferdowsi University of Mashhad were selected by stratified sampling method. The validity of the tool was confirmed by the experts, and its reliability was calculated by the inconsistency rate. For data analysis, content analysis technic has been used in the qualitative section and in the quantitative section hierarchical process method has been used. The findings show that from the perspective of faculty members and students of Ferdowsi University, the components of sustainable education in terms of importance in priority order are: integration of sustainability concepts into learning process with relative weight of 0.075, To learn learning and apply an interdisciplinary approach with weight of 0.046, Applying innovative strategies in the learning process with weight of 0.034, Critical thinking with weight of 0.031, Internationalization of education with weight of 0.018.
    Keywords: Sustainable Education, Sustainability, Sustainable Development, Learning, AHP Model
  • Ahmad Abedi Sarvestani * Pages 37-48
    Regard to shortcomings of the formal education system in response to the real needs of people, the non-formal education system has become a necessity. Since the success of agricultural extension organization to receive sustainable development is associated with appropriate use of non-formal education, this study using descriptive-correlation research aimed to assess view of agricultural extension agents of Golestan province about the importance and application of characteristic of non-formal education. Using a simple random sampling method, 71 extension agents were studied. The results showed that agricultural extension agents advocate a medium importance for characteristics which are attributed to non-formal education. Although there was a significant positive correlation between the level of importance and the use of non-formal education characteristics, they were not used in accordance with the importance of non-formal education characteristics. Among the five pillars of non-formal education, “interaction orientation” has the greatest weight and “flexibility” has the minimum weight of importance. In terms of application, “skill orientation" has the highest weight and “interaction orientation” has a minimum weight. The main weaknesses of agricultural extension agents in non-formal education requirements were “writing behavioral objectives”, “knowing adult learning” and “learning to recognize the difference between formal, non-formal and informal education”. For better understanding and proper use of non-formal education, it is recommended that related learning experiences should be provided for agricultural extension agents.
    Keywords: Non-Formal Education, Extension Activities, Golestan Province
  • Seyyed Mohammad Javad Sobhani *, Omid Jamshidi, Abbas Norouzi Pages 49-62
    The purpose of this study was to develop a systematic model for assessing students’ intention towards organic food purchase through the application of Theory of Planned Behavior (TPB). In addition to the original components of the TPB, this study has explored constructs such as moral attitude, health consciousness and environmental concerns on students’ consumption behavior. In this research, information was collected from 420 agricultural students adopting the convenience sampling method. A research instrument was a questionnaire which its content validity was confirmed by a panel of experts at the University of Tehran and Tarbiat Modarres University. Also, its reliability, using related coefficients, met satisfied threshold value. Data were analyzed using structural equation modeling to determine the causal relationship between research components. The results showed that the developed TPB explains the willingness to purchase organic food among students (R2=0.629). Among the structures of the developed model, two added constructs including moral attitude and health consciousness have a direct and significant effect on the willingness to purchase organic food. Also, environmental concerns with affecting the moderating variable indirectly affect the student's willingness to purchase. Therefore, the present study, by adding new constructs and structures in the TPB, has improved the predictive power of the proposed framework in determining the students' intention for organic food purchase behavior.
    Keywords: Organic Food, Environmental Concerns, Moral Attitude, Health Consciousness, Consumer Behavior
  • Atousa Soleimani *, Ahmad Nohegar Pages 63-70
    Abstract: The purpose of this study was two compare and monitoring STAD cooperative method and traditional teaching on urban environmental issues. This study is a quasi-experimental study with pre-test and post-test with two experimental groups. The statistical population was elementary school's fourth-grade male students of Ahvaz city. For sampling, random cluster sampling was used. The sample size included 58 that were 30 in STAD cooperative group and 28 in the traditional group. To equalize the members of groups pre-test were done, and reliability was calculated through Cronbach's alpha 0.84. The learning method for three consecutive weeks. First, the post-test was conducted after a week and then after a month of training. Results were analyzed by independent samples t-test and paired-sample t-test. The analysis showed that urban's environmental awareness in the STAD group was significantly higher than the traditional group. Also, the result of monitoring effectiveness confirmed that STAD cooperative learning is better than the traditional teaching method. It's suggested that Through community-based training courses on environmental issues for teachers, it increased the mentality and positive attitudes among students.
    Keywords: Urban Environmental Education, STAD Cooperative Learning, Traditional Teaching, Monitoring of Effectiveness
  • Mohammad Sina Sarmadi, Gholamreza Asadollahfardi* Pages 71-86
    Recently, many concerns have been raised about the soil contamination as a result of anthropogenic activities associated with the environment. Heavy metals and organic pollutants are the most important pollutants released into the environment. Therefore, to achieve a cost-effective and sustainable technique to remove contaminants is necessary. The Electrokinetic remediation in the development and application of green technologies is able to remove a wide range of pollutants or converting them into compounds with lower toxicity. On the other hand, communication media, as informative tools, can affect social change. This article is intended to be a practical purpose by utilizing the media tool and in the framework of environmental communication through a descriptive-analytical method of the documentary type. This paper also considers the fundamental concepts of electrochemical remediation, considering the challenges facing this process, which leads to reduced efficiency. The removal of pollutants will examine the various techniques and technologies used in electrokinetic to improve the remediation efficiency. At the end of the research, future work to improve the electrokinetic is presented. According to the results of this paper, electrokinetic coupled with various detergents and chemical & biological oxidants greatly helps keep pollutants in solution form by adjusting soil pH. While increasing the efficiency of removing pollutants, and enabling a reduction in energy consumption. While the use of Geo-Synthetic materials reduces electrode corrosion significantly. Also, biological methods, while increasing biodegradability of disintegrating pollutants makes possible to convert electrokinetic into a green technology using a variety of environmentally eco-friendly adsorbent mixtures.
    Keywords: Soil Contamination, Electrokinetic Remediation, Green Technology, Sustainable Development, Environmental Communication
  • Mohsen Rezaei, Farzam Babaei *, Hooman Bahmanpour Pages 87-102
    The purpose of this research is to evaluate and prioritize the effective components in attracting and promoting the participation of NGOs in solid waste management in Tehran. Two statistical societies, including managers of NGOs and Waste Management Department of Tehran Municipality, were studied to study and analyze the factors affecting participation in waste management and ranking the options through questionnaires and decision matrix, respectively. The questionnaire was prepared on a five-point Likert scale. Data were analyzed by SPSS 20.0 using factor analysis. The results were used as alternatives in multivariate decision making, including TOPSIS and ANP, and in the Expert selection software environment. The results of factor analysis showed that based on Kayser's criterion, five suitable components were detected that their specific value was more than 1. The first component had the highest share (21.551%), and the fifth component had the lowest percentage (10.446%) in explaining the variance of all variables. In total, the five components were able to estimate 71.56% of the variance of all variables. Based on the results of the network analysis process, the "Facilitation and Remedies of Legal Barriers" option (final weight of 232/0) has had the most significant impact on the participation of public organizations in waste management in Tehran. The distance between options with the ideal solution and the perfect solution picture showed that the First option with the least distance (0.554) had the most significant impact on the environmental, health and economic impact Implementation of the participation plan of NGOs in waste management in Tehran.
    Keywords: Solid Waste Management, Participation, NGOs, TOPSIS, ANP
  • Fatemeh Radan * Pages 103-114
    In the last few decades, the envir onm ent has always faced numerous threats and damage that put the human health and safety at risk. Such damages are due to human misconduct with Nature, which is rooted in his values and be liefs. Tehran subway is an important and effective part of the urban trans portation system, with many people active in this section. The present descriptive research in a survey me th od is aimed at identifying the relation ship between mass media and socio-economic variables with the environ ment -oriented attitude of Tehran Sub way staff. Using a random sampling method and according to Krejcie & Morgan table, 379 samples were sel ected out of the population included 9000 employees of Tehran Subway in the summer of 1395. The content validity of the questionnaire was confi rmed by the relevant professors and experts to this field and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. The results of this study showed a significant negative relation ship between age and environmental attitudes. There is also a significant dif fer ence between the gender and the marital status of the people in relation to the environmental attitudes, while wo men and single individuals have a higher environmental attitude. There is also a significant positive relationship between using media and environ mental attitudes, meaning the more mass media use the higher environ mental attitude. The applied multi-variable regression showed that age, gender, marital status, employment status and average use of media are the elements effective on the environment-oriented attitudes of the Subway staff.
    Keywords: Mass Media, Environmental, Subway, Attitude
  • Maryam Mohammadi Ostadkelayeh *, Bahman Zandi, Javad Hatam, Seyed Mohammad Shobeiri Pages 115-126
    The purpose of this study is to design a curriculum pattern for environmental education for pre-primary school children and validate it from the viewpoint of specialists and educators. The curriculum of environmental education in the pre-school period includes curriculum objectives, curriculum content, curriculum teaching methods, and curriculum evaluation practices and the idea of integration was taken from Bahman Zandi's Language learning book (1394). This research, In terms of purpose, is applied, In terms of tools, it is a type of evaluation and the method of doing it is groundless. To determine the sample size required for designing the curriculum, a purposeful-judgment sampling was used from the statistical community of experts. The experts included curriculum specialists, the specialist in environmental education and kindergarten coaches. Also, the assessment and validation of the curriculum were based on the views of 45 coaches and managers of selected kindergartens in Rasht. The data gathering tool was a questionnaire which was designed based on the integrated curriculum design of environmental education and descriptive statistics and inferential statistics were used for analyzing the data. In this study, four sections of curriculum design, designed curriculum implementation, Determining the effectiveness of the educational intervention, assessment, and validation of the curriculum designed to be examined separately. After validating all the items, 25 items in the curriculum section, 26 items in the curriculum content section, 7 items in the curriculum teaching methods and 6 items in the curriculum evaluation practices were obtained Which totally includes 64 items.
    Keywords: Curriculum, Pattern, Validation, Preschool Children
  • Mohammad Najjarzadeh *, Sakineh Jafari, Narges Jafari, Negar Rajabi Pages 127-142
    The aim of this study was to investigate the structural relationship between environmental attitudes and knowledge with behavioral intentions in Conservation of Environment with the Mediating role of tourist satisfaction and Perceived Benefit in Khar Turan National Park. Regarding the goal, the current research was practical and according to the method of data collection, it was considered descriptive - correlation. The study population was consist of all tourists who visited Khar Turan National Park. Participants were 200 tourists selected by using convenience sampling method. All of them completed questionnaire scales. Data analyzed by the path analysis. The results showed that environmental knowledge has a significant effect on tourist behavioral intentions in the conservation of the environment. Environmental knowledge by mediating perceived benefit didn’t have an indirect effect on tourist behavioral intentions in the conservation of the environment. Environmental knowledge by mediating perceived benefit and satisfaction had an indirect effect on tourist behavioral intentions in the conservation of Environment. Environmental attitude had a significant effect on tourist behavioral intentions in Conservation of the environment. Environmental attitude by mediating tourist satisfaction had an indirect effect on tourist's behavioral intentions in Conservation of the environment.In conclusion, environmental knowledge and environmental attitudescould directly affect the tourist behavioral intentions in Conservation of Environment.
    Keywords: Tourist Behavioral Intentions in Conservation of Environment, Environmental Knowledge, Tourist Satisfaction, Environmental Attitude, Perceived Benefit