فهرست مطالب

آموزش محیط زیست و توسعه پایدار - سال ششم شماره 3 (بهار 1397)

مجله آموزش محیط زیست و توسعه پایدار
سال ششم شماره 3 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله پژوهشی
  • امیر نعیمی*، روح الله رضایی، سیده کوثر موسی پور صفحات 9-22
    هدف اصلی این تحقیق تحلیل رابطه بین میراث کشاورزی و پایداری محیط زیستی گردشگری بود. روش این تحقیق، توصیفی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق، سرپرستان خانوارهای روستایی شهرستان باغملک و ایذه استان خوزستان بودند (484N=). حجم نمونه با استفاده از جدول بارتلت و همکاران (2001) 218 نفر تعیین شد. برای مطالعه افراد نمونه از روش نمونه گیری طبقه ای تناسبی استفاده شد. ابزار تحقیق، پرسش نامه بود. روایی محتوایی پرسش نامه با استفاده از نظرات جمعی از متخصصان مورد بررسی و تایید قرار گرفت. همچنین مقادیر محاسبه شده روایی تشخیصی (AVE)، آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی (CR) برای قسمت های مختلف پرسش نامه در حد مطلوب بود. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان می دهد میراث کشاورزی تاثیر مثبت و معنی داری در سطح خطای یک درصد بر روی پایداری محیط زیستی گردشگری دارد. به طوری که میراث کشاورزی و مولفه های آن (میراث مادی و معنوی) 3/21 درصد از واریانس پایداری محیط زیستی را تبیین کردند؛ بنابراین ضروری به نظر می رسد مسئولان، برنامه ریزان و همه ذینفعان تاثیرات توسعه گردشگری روستایی بر روی میراث فرهنگی و جوامع محلی در شهرهای تاریخی و نواحی اطراف پایگاه های میراث کشاورزی را همواره مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: میراث فرهنگی، میراث کشاورزی، پایداری محیط زیستی، گردشگری، مناطق روستایی
  • هادی ویسی * صفحات 23-36
    هدف اصلی این مطالعه تبیین عوامل موثر بر رفتار محیط زیستی کشاورزان تولیدکننده خیار در بوم نظام های پاکدشت و ورامین استان تهران است. در این تحقیق بر اساس نظریه سلامت مزرعه، رفتار محیط زیستی کشاورزان در چهار محور مدیریت تلفیقی آب، آفات، خاک و مواد مغذی تبیین و عوامل موثر بر آن با استفاده از مدل رفتار برنامه ریزی شده واکاوی گردید. در این رابطه، مطالعه پیمایشی با نمونه ای 124 نفری از کشاورزان که با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند اجرا گردید. یافته ها نشان داد که در کشت بوم های گلخانه ای خیار، کشاورزان بیشتر در زمینه های مدیریت تلفیقی و مدیریت مواد مغذی و خاک به رفتار سازگار با محیط زیست مبادرت کرده اند. نتایج تحقیق در مورد عوامل موثر بر رفتار محیط زیستی با رگرسیون گام به گام، نشان داد که رفتارهای محیط زیستی کشاورزان تحت تاثیر عوامل بیرونی مثل خدمات ترویجی و همچنین سن، سطح تکنولوژی، مشارکت اجتماعی و باور به عملی بودن رفتارها هستند. با این وجود اثر عوامل فردی مانند نگرش و شرایط اقتصادی بر رفتارهای محیط زیستی تولیدکنندگان خیار به ترتیب معنی دار تر بود. در پایان با توجه به تاثیر عوامل تبیین شده، رهیافت سیاستی هدفمند شامل دو پیشنهاد برای ارتقای رفتارهای محیط زیستی کشاورزان ارائه گردید.
    کلیدواژگان: رفتار محیط زیستی، کشاورزان، تولیدکنندگان خیار، تهران
  • محمد صادق جمشیدی راد * صفحات 37-46
    هدف از این پژوهش تعیین «تاثیر آموزش مباحث فقه شیعی در ارتباط با گیاهان و درختان بر میزان آگاهی، نگرش و رفتار محیط زیستی دانشجویان» است. نوع پژوهش، کاربردی است و از لحاظ روش اجرا، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه مداخله و شاهد است. نمونه موردمطالعه شامل 40 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب است که به روش نمونه در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی ساده در قالب دو گروه مداخله و شاهد به تعداد هر یک 20 نفر، گروه بندی شدند. مداخله انجام گرفته شامل آموزش تلفیق مباحث دینی و فقه شیعی مربوط به گیاهان و درختان برای دانشجویان گروه آزمایش به میزان 8 ساعت، طی یک دوره 3 ماهه است. برای هر دو گروه پیش آزمون و پس آزمون انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه های محقق ساخته بود که روایی صوری و محتوایی آنها از طریق افراد متخصص محیط زیست، استادان علوم قرآن و حدیث، فقه و حقوق اسلامی و الهیات تایید شد و پایایی پرسشنامه ها نیز با اجرای آزمایشی بر روی یک گروه 20 نفری و استفاده از آلفای کرونباخ که معادل 78/0 برای آگاهی، 74/0 برای نگرش و 82/0 برای رفتار به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آماره های توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی چون آزمون های t وابسته و t مستقل صورت گرفت. بر اساس نتایج آزمون های آماری، آموزش مباحث فقه شیعی مرتبط با حفاظت گیاهان و درختان بر هر سه متغیر آگاهی، نگرش و رفتار محیط زیستی گروه مداخله تاثیر مثبت و معناداری داشت.
    کلیدواژگان: آموزش، احادیث، احکام و قواعد فقه شیعی، درختان و گیاهان، آگاهی، نگرش و رفتار محیط زیستی
  • ندا رجاییان، نرگس کشتی آرای *، محمدعلی نادی صفحات 47-60
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی تجارب زیسته دانش آموزان ابتدایی در رابطه با مصرف آب بود. این پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از راهبرد پدیدار نگاری انجام شد. محیط پژوهش، دانش آموزان دختر پایه سوم ابتدایی مدارس دولتی ناحیه 3 شهر اصفهان بود که از میان آن ها 22 نفر به عنوان اطلاع رسان از راه نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته گردآوری و پس از پیاده سازی به کمک کدگذاری در سه سطح باز، محوری و گزینشی مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها در سه بخش نگرش، آگاهی و عملکرد طبقه بندی شد. نتایج نشان داد که در بخش نگرش، دانش آموزان آب را به مثابه مایه حیات و نعمت قابل ارزش و احترام تلقی می کنند. در بخش آگاهی، نحوه تولید آب در طبیعت، روش های استفاده بهینه و مضرات آلوده سازی آنها را درک کرده اند. در بخش عملکرد، روش هایی مانند مسئولیت پذیری، ترویج فرهنگ مصرف صحیح، تذکر تربیتی، آموزش مصرف بهینه، صرفه جویی، رعایت بهداشت آب و اجتناب از اسراف و آلوده سازی آب، می تواند در تغییر عادات رفتاری نامطلوب موثر باشد. در مجموع، توجه به سه جنبه فوق می تواند دانش آموزان را به سمت الگوی صحیح مصرف آب سوق دهد.
    کلیدواژگان: مصرف آب، تجربه زیسته، دوره تحصیلی ابتدایی، روش پژوهش کیفی، پدیدارنگاری
  • رسول حیدری سورشجانی، رضا دهقانی بیدگلی *، عظمت عاشری، الهام رحمانی آزاد صفحات 61-78
    آموزش محیط زیستی مناسب از ضروریات مهم جهت حفاظت محیط زیست است. یکی از مهم ترین مسائل آموزش محیط زیست این است که چگونه با راهکارهای موثر تغییر رفتار مشهودی را در افراد نسبت به محیط زیست ایجاد کرده و تعهد آنها را نسبت به طبیعت و محیط زیست افزایش داد. این پژوهش تلاش دارد تاثیر اجرای برنامه های آموزشی محیط زیستی با محور طبیعت گردی را در رفتار و پیوند دانش آموزان با طبیعت در شهر تهران بررسی نماید. روش پژوهش در این مقاله نیمه تجربی با استفاده از طرح تک گروهی است که بخش عمده آن به شکل میدانی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان مقطع متوسطه دبیرستان دخترانه شهید مدنی منطقه 18 تهران هستند که با روش تمام شماری، نمونه آماری در این پژوهش تمامی 74 نفر دانش آموز دوره دوم متوسطه این مرکز آموزشی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات علاوه بر مشاهده و پرسشگری برگرفته از پرسشنامه ای است محقق ساخته که روایی آن با استفاده از نظر متخصصان و پایایی آن با استفاده از روش کرونباخ (مقدار آلفا برابر با 837/0) موردبررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های t دو نمونه وابسته جهت مقایسه رفتارها و نگرش های قبل و بعد از آزمون، ضریب همبستگی و تحلیل عاملی در محیط نرم افزار SPSS استفاده گردید. نتایج نشان داد هر 26 گویه که در 9 نماگر اصلی طراحی شده بود، پس از آموزش های محیط زیستی همراه با بازدید طبیعت گردی، تغییر نگرش و رفتار دانش آموزان را در پی داشته است؛ بنابراین تاکید بر روی این شیوه آموزش محیط زیستی مبتنی بر طبیعت گردی، سبب ایجاد تحول در ارتباط دانش آموزان با محیط طبیعی خواهد شد و تعهد آنها را جهت حفظ طبیعت افزایش خواهد داد.
    کلیدواژگان: طبیعت گردی، آموزش، دانش آموزان دختر، حفظ محیط زیست، آزمون تی زوجی، همبستگی
  • حسن مجیدی *، سید مهدی موسوی نیا صفحات 79-90
    هدف مقاله حاضر شناخت اندیشه های محیط زیستی آیت الله خامنه ای است. این مقاله با استفاده از نظریات مطرح در حوزه ارزش گذاری به محیط زیست به این پرسش اساسی پاسخ می دهد که: مولفه های گفتمانی حاکم بر اندیشه های محیط زیستی آیت الله خامنه ای چیست؟ روش این پژوهش تحلیل گفتمان به روایت لاکلاو و موفه است. یافته های مقاله نشان می دهد آیت الله خامنه ای ازدو جنبه معنوی و سیاسی به موضوع محیط زیست می نگرد. در صورت بندی گفتمانی آیت الله خامنه ای در حوزه محیط زیست گرایی، عنصر دینی به منزله دال مرکزی و مردمی بودن آن، روحیه انقلابی و عقلانیت به مثابه دیگر نشانه ها و مولفه ها با آن مفصل بندی شده اند. این دال ها از طریق آگاهی بخشی عمومی، ایجاد رویه های قانونی و نظارتی، الگوسازی مناسب، تقویت و ایجاد همگرایی در قوه اجرایی، بهره گیری از مطالعات علمی و تقویت دیپلماسی محیط زیست، به معنایی تثبیت شده در جامعه تبدیل می شوند. گفتمان غرب به سبب فقدان نگاه الهی در استفاده از محیط زیست، در حوزه میدان گفتمانی و رقیب دیدگاه آیت الله خامنه ای قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: بوم گرایی، محیط زیست، اندیشه س، یاسی، تحلیل گفتمان، آیت الله خامنه ای
  • مریم لاریجانی * صفحات 91-104
    عدم آگاهی کافی کارکنان از دستورالعمل های بهداشت، ایمنی و محیط زیست در محیط های کاری و متعاقبا انجام رفتارهای غیراصولی آنان باعث خسارت به خود، محیط زیست و کارفرمایان آنان می گردد. ازآنجایی که آموزش می تواند نقش موثری در ارتقا آگاهی و تغییر رفتار افراد داشته باشد، مطالعه ای با هدف تعیین «تاثیر آموزش مباحث ایمنی، بهداشت و محیط زیست بر میزان آگاهی و تغییر رفتار کارکنان یک کارخانه صنعت روی» انجام پذیرفت. این پژوهش به روش شبه آزمایشی با یک گروه آزمایش انجام گرفت. 26 نفر از کارگران واحد تولید شمش روی یک کارخانه کشور که از طریق نمونه گیری تصادفی به عنوان گروه نمونه انتخاب شده بودند، مورد مداخله آموزشی در زمینه مباحث ایمنی، بهداشت و محیط زیست قرار گرفتند. ابزار گرداوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته در زمینه آگاهی و رفتار سنجی کارگران بود که روایی و پایایی آنها قبل از مطالعه به دست آمد و همچنین فرم OSHA آمریکا جهت جمع آوری سوابق حوادث قابل ثبت برای تعیین میزان عملکرد ایمنی آنها بود. داده های پرسشنامه ها توسط نرم افزار SPSS از طریق آزمون های اسمیرنف -کولموگروف، t وابسته و ویلکاکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج آزمون ها با سطح اطمینان 95/0 نشان دادند، نمرات آگاهی، رفتارسنجی و میزان عملکرد ایمنی کارگران بعد از آموزش ارتقا یافته و آموزش تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش، ایمنی، بهداشت و محیط زیستی، آگاهی، رفتار و عملکرد ایمنی، واحد تولید شمش روی
  • مجتبی سوختانلو *، نجات واحدی صفحات 105-120
    هدف اصلی این تحقیق، تحلیل مدل رفتار محیط زیستی و بررسی روابط بین متغیرهای اثرگذار در آن، میان بازدیدکنندگان منطقه گردشگری شورابیل در استان اردبیل بود. روش این تحقیق، توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری، شامل کلیه بازدیدکنندگان مراجعه‏کننده به منطقه گردشگری شورابیل بودند. به منظور تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران در شرایط با حجم جامعه نامعلوم استفاده شد که حجم نمونه به تعداد 320 نفر تعیین شد (n= 320). با استفاده از روش نمونه‏گیری تصادفی ساده جمع آوری داده ها در سه مقطع زمانی مختلف (به روش چندمرحله‏ای)، طی ماه های تیر، مرداد و شهریور (سال 1396) انجام گرفت. روایی محتوایی ابزار تحقیق (پرسشنامه) با استفاده از نظرات متخصصان و محاسبه شاخص AVE مورد بررسی و تایید قرار گرفت. همچنین مقادیر محاسبه شده روایی تشخیصی و پایایی ابزار پژوهش نیز با استفاده از مقادیر آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی (CR) انجام گرفت که از مقادیر قابل قبولی برخوردار بود. تحلیل داده ها توسط نرم‏افزارهای SPSS و AMOS انجام شد. یافته ها نشان داد که غالب بازدیدکنندگان (8/32 درصد) دارای رفتار نسبتا مطلوب محیط زیستی بودند. مطابق نتایج تحلیل معادلات ساختاری، متغیرهای دانش، نگرش، نیت و ادراک محیط زیستی به همراه متغیرهای سطح تحصیلات و رضایت از امکانات و فرصت‏ها، 59 درصد از تغییرات واریانس متغیر رفتار محیط زیستی را تبیین می‏کنند. همچنین مهم ترین متغیرهای تبیین‏کننده رفتار محیط زیستی به ترتیب اهمیت، شامل نیت محیط زیستی (ضریب مسیر: 7/55 درصد) در نقش متغیر میانجی، تحصیلات (ضریب مسیر: 1/38 درصد) و رضایت از امکانات و فرصت ها (ضریب مسیر: 8/30 درصد) بود.
    کلیدواژگان: رفتار محیط زیستی، نیت محیط زیستی، گردشگری پایدار، منطقه گردشگری شورابیل
  • صادق صالحی*، لیلا ابراهیمی، ناصر فتاحی صفحات 121-136
    هدف از تحقیق حاضر دستیابی به پاسخ سوالات زیر است: 1. نگرش جامعه محلی نسبت به طرح توسعه بوم گردی چیست؟ 2. اثرات و پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی بوم گردی برای جامعه محلی چیست؟ 3. میزان حمایت جامعه محلی از توسعه بوم گردی چه میزان است؟ 4. آیا امکان بوم گردی در منطقه جنت رودبار وجود دارد؟ چارچوب نظری مطالعه حاضر مبتنی بر مدل توسعه بوم گردی داس می باشد. برای انجام تحقیق حاضر از روش پیمایش و نیز روش مطالعه اسنادی استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه ساکنان روستای جنت رودبار (شهرستان رامسر)، تشکیل دادند. داده های این تحقیق در بهار سال 1395 گردآوری شده است. نتایج تحقیق حاضر نشان داد: اولا، نگرش جامعه محلی نسبت به بوم گردی کاملا مثبت است؛ ثانیا، جامعه محلی نسبت به اثرات و پیامدهای اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و محیط زیستی طرح بوم گردی آگاه است و به خوبی نسبت به اثرات و پیامدهای مثبت و منفی شناخت دارد؛ ثالثا، میزان حمایت جامعه محلی از طرح توسعه بوم گردی بسیار بالاست و نهایتا، امکان توسعه بوم گردی بر اساس مدل داس در منطقه جنت رودبار وجود دارد که البته شکنندگی این مقصد گردشگری نیز قابل توجه است.
    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، مشارکت محلی، اکوتوریسم، جامعه مبتنی بر گردشگری، مازندران، جنت رودبار
  • مسلم سواری *، حسین شعبانعلی فمی، هوشنگ ایروانی، علی اسدی صفحات 137-156
    این تحقیق با هدف کلی تدوین راهبردهای پایدارسازی معیشت کشاورزان کوچک مقیاس در شرایط خشکسالی انجام شد. بر پایه نتایج تحقیق مهم ترین نقاط قوت و ضعف پایدارسازی معیشت در شرایط خشکسالی به ترتیب «وجود زیرساخت‏های مناسب، تنوع بخشی به تولید و گسترش فعالیت‏های مکمل و غیر زراعی در استان» و «کاهش توان اقتصادی و تولیدی خانوارهای کشاورزی به دلیل خشک سالی های مکرر» بود. همچنین عمده‏ترین نقاط فرصت‏ و تهدیدها در این زمینه «توسعه و ترویج انواع بیمه خشکسالی در کشور (دام، مرتع و محصولات)» و «نبودن ساختار سازمانی برای رصد نمودن اثرات تغییرات اقلیمی بر معیشت روستاییان» می‏باشد. بعد از تعیین راهبردهای مناسب با استفاده از ماتریس کمی مدیریت (QSPM) میزان جذابیت هر کدام از راهبردها مشخص شد در این زمینه نتایج تحقیق نشان داد که مهم ترین راهبردها به ترتیب «متنوع سازی منابع معیشتی و فعالیت‏های غیر زراعی همراه با گسترش کشت‏های گلخانه‏ای با استفاده از زیرساخت‏های مناسب در استان» و «تدوین طرح‏های مناسب ظرفیت‏سازی جوامع کشاورزی در مقابله با مخاطرات با تشکیل خوشه‏ های دانش روستایی و توسعه زیرساخت‏های موردنیاز جهت حفظ معیشت» می‏باشد. همچنین نتایج نشان داد که وضعیت استقرارپذیری فضای استراتژیک سازمان جهاد کشاورزی به ترتیب، ناحیه تغییر جهت، عقب نشینی یا کاهشی، توسعه و تنوع می‏باشد. علاوه بر این، نتایج درخت تصمیم نشان داد که دو متغیر پایداری و آسیب‏پذیری قادرند با صحت پیش‏بینی 7/69 درصد راهبردهای کشاورزان را از هم تفکیک کند.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، خشکسالی، معیشت پایدار، تصمیمات کشاورزان، استان کردستان
  • فرهود حمیدی فراهانی*، سید محمد شبیری، محمد علی ابراهیمی، مریم لاریجانی، مهدیه رضایی صفحات 157-167
    هدف این پژوهش، ارزیابی میزان دستیابی به اهداف آموزشی مدیریت بحران (محیط زیست) در منطقه زلزله زده استان کرمانشاه است. روش تحقیق این مقاله پیمایشی و جامعه آماری، شهروندان ساکن در شهر سرپل ذهاب، سازمان های مردم نهاد درگیر در زلزله کرمانشاه و متخصصین محیط زیست است که حجم نمونه 525 نفر محاسبه گردید. ابزار نظرسنجی، پرسشنامه بسته و با سطح مقیاس لیکرت و فاصله ای است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS، صورت گرفته و پایایی پرسشنامه از طریق همسازی درونی گویه ها (آلفای کرونباخ) تعیین شده است. یافته ها نشان داد که در حدود 63 درصد از پاسخگویان معتقدند که افزایش آگاهی در حوزه محیط زیستی از اهمیت بالای برخوردار است؛ اما 97 درصد پاسخگویان معتقدند که عملکرد سه گانه (دولت، سازمان مردم نهاد و مردم) در مناطق زلزله زده در حوزه افزایش آگاهی قابل قبول نیست. همچنین در حدود 67 درصد معتقدند که ارتقاء دانش در مسائل محیط زیستی از اهمیت ویژه ای برخوردار است که 80 درصد پاسخگویان اذعان داشتند که عملکرد این مقوله در مناطق زلزله زده ضعیف بوده است. در حدود 68 درصد از پاسخگویان معتقدند که نگرش مثبت به مسائل محیط زیستی مهم است و 72 درصد معتقدند عملکرد این مهم در مناطق زلزله زده ضعیف و بسیار ضعیف بوده است. در حدود 70 درصد از پاسخگویان داشتن مهارت را بااهمیت دانستند؛ اما 79 درصد معتقدند عملکرد این حوزه ضعیف بوده است. درمجموع میزان دستیابی به اهداف آموزشی محیط زیست در شرایط بحرانی و واقعی (زلزله سرپل ذهاب) که در این مقاله موردبررسی قرارگرفته در وضعیت بسیار ضعیف قرار دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، آگاهی، دانش، نگرش، مشارکت، مهارت
|
  • Amir Naeimi *, Rohollah Rezaei, Seyyedeh Kosar Mousapour Pages 9-22
    The main purpose of this study was analyzing the relationship between agricultural heritages and environmental sustainability of tourism. Statistical population of the study was rural households in Baghmalek and Izeh township located at Khuzestan province (N=484). Sample size determined via sample size table of Bartlett et al. (2001). (n=218). The proportional stratified sampling method was used for the study of samples. The research instrument was a questionnaire. Content validity of questionnaire revised and verified by a panel of experts. Also, values of discriminant validity (AVE), Cronbach’s Alpha and composite validity were desirable. Results of confirmatory factor analysis showed that agricultural heritage has a positive and significant effect (p value=0.01) on the environmental sustainability of tourism. So that agricultural heritage and its components (tangible and intangible heritages) explained 21.3% variation of environmental sustainability. Therefore it is necessary that authorities, planners, and all stakeholders always consider impacts of rural tourism development on cultural heritage and local communities in historical cities and surrounding areas of agricultural heritage sites.
    Keywords: Cultural Heritage, Agricultural Heritage, Environmental Sustainability, Tourism, Rural Areas
  • Hadi Veisi * Pages 23-36
    The primary purpose of the study was to determine the factors affecting the environmental behavior of farmers cucumber production systems of Tehran, Iran. The research framework was developed based on the farm health model for assessing the environmental behaviors of farmers in conversation with the planned behavior model for exploring the factors influencing on their environmental behavior. A survey with a sample of 124 operators selected by clustering sampling was undertaken in Tehran province. Findings revealed that the growers of cucumber greenhouse implemented the measures of integrated soil, plant nutrient, and pest management. Stepwise regression analysis was used to determine the influence of exogenous factors, farm and farmer characteristics upon the environmental behavior of 124 cucumber growers. Analyses revealed that environmental behaviors were influenced by external factors (extension services) as well as the age, mechanization level, social participation; and the feasibility of technologies. However, impacts of farmer characteristics including attitude and economic condition on EB of cucumbers growers were significant respectively. Finally, consideration of these variables as determinant factors in a ‘targeted policy approach’ involving two suggestions is recommended to promote the environmental behavior of farmers.
    Keywords: Environmental Behavior, Farmers, Cucumber Growers, Tehran
  • Mohammad Sadegh Jamshidi Rad * Pages 37-46
    The purpose of this study was to determine “The Effect of Education on Shiite jurisprudential issues in the Field of Plants and Trees on student's Environmental Knowledge, Attitude, and Behavior. The type of research is an applied method, and this study was carried out using a semi-experimental method in the form of pre-test and post-test of two intervention and control groups. The sample consisted of 40 Students of the Islamic Azad University of Tehran Branch who were selected by available sampling method and were randomly assigned to two intervention and control groups of 20 people each. The intervention included training the integration of religious discussions and Shiite jurisprudence related to plants and trees to the students of the experimental group for 8 hours, over a three-month period. For both groups, pretest and posttest were performed. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. Experts confirmed its content validity in the field of environment, Quran and Hadith scholars, jurisprudence and Islamic law and theology. The reliability of the questionnaires was also tested by performing a test on a group of 20 and using Cronbach's alpha, which was 0.78 for Awareness, for the attitude of 0.74 and 0.82 for behavior. Data analysis was performed using descriptive statistics (frequency, mean and standard deviation) and inferential statistics such as dependent t and independent t-tests. Based on the results of statistical tests, the teaching of Shiite jurisprudence issues related to the protection of plants and trees on all three variables had a positive and significant effect on environmental awareness, attitude, and behavior of the intervention group.
    Keywords: Education, Hadiths, Shiite Jurisprudence, Rule, Trees, Plants, Environmental Awareness, Attitude, Behavior
  • Neda Rajaeian, Narges Keshtiaray *, Mohammad Ali Nadi Pages 47-60
    The present study was an attempt to investigate the elementary school students’ lived experiences with water use. This study was qualitative research conducted through the phenomenological approach. The study population covered third-grade female students in public schools of District 3 in the city of Isfahan. 22 students were selected as informants through purposive sampling until the point of theoretical saturation. Data were collected using semi-structured in-depth interviews and analyzed at open, axial and selective levels after being codified. The findings were classified into three sections of attitude, awareness, and performance. The results indicated that in the attitude section, students considered water as a valuable and respectful blessing in life. In the awareness section, the methods of water production in the nature, optimal use methods, and the disadvantages of water pollution were discussed. In the performance section, the means such as responsibility, promotion of correct consumption culture, education of optimized consumption, saving, water sanitation, and elimination of waste and water pollution can be useful in modifying undesirable behavior patterns. In general, considering the aspects mentioned above can lead students toward the correct model of water consumption.
    Keywords: Water Consumption, Lived Experience, Primary School, Qualitative Research, Phenomenological Approach
  • Rasoul Heidari Sorshjani, Reza Dehghani Bidgol *, Azemat Asheri, Elham Rahmani Azad Pages 61-78
    Appropriate environmental education is one of the essential principles for protecting the environment. One of the most critical environmental issues of teaching is knowing how to use solutions for effective behavior the people towards the environment, and their commitment to nature and the environment has increased. This study attempts to influence the implementation of environmental education programs outside the classroom (Ecotourism) in the behavior of students in Tehran transplantation with nature itself. The research method was semi-experimental using the single group design that much of it conducted in the field and consisted of 74 high school students in the second period. Tools for data collection in addition to observing interviews from a questionnaire achieved its validity by experts reliability by using Cronbach studied were(Alpha=0/82) for data analysis by SPSS19 software to descriptive statistics from the T-test was used to compare the nature will increase. The results showed that all 26 questions in 4 whole were designed to change attitudes and to change behavior shows significantly. So Focus on the way of environmental education could make a difference in student's relationship with the natural environment will be. Will increase their commitment to preserving nature.
    Keywords: Ecotourism_Education_Female Students_Environmental Protection_Bigeminal T test_Correlation
  • Hassan Majidi *, Seyed Mahdi Mousavinia Pages 79-90
    This paper aims to make known Ayatollah Khamenei, s environmental thoughts. It answers this fundamental Question: What are the dominant discourse factors on Ayatollah Khamenei’s environmental ideas? By using of under consideration views in the field of environmental valuation. The method of this study is Laclau and, Mouffe discourse analysis. The findings of this paper show that Ayatollah Khamenei sees the issue of the environment from spiritual and political aspects. In the framework of this discourse by Ayatollah Khamenei in the field of environment tendency; religion element is as nodal point proving and it's people-oriented, the revolutionary mentality; and rationality as the other points and factors are articulated with religion. This providing changed to dominant meaning in society by public informing; making legal and observing methods, suitable pattern making, empower and making convergence in executive power, enjoying of scientific studies and enabling of environmental diplomacy. Because of the absence of divine looking in using of the environment in west discourse, is located in the discursive field and became the competitor of Ayatollah Khamenei,s view.
    Keywords: Ecologism, Environment, Political Thought, Discourse Analysis, Ayatollah Khamenei
  • Maryam Larijani * Pages 91-104
    The lack of sufficient awareness of the employees about safety, health and environmental guidelines at the work environment and consequently their non-standard behaviors in the areas mentioned above results in damage to themselves, the environment and their employers. Since education can play an effective role in promoting awareness and behavioral change among individuals, a study was conducted to determine “the impact of training on safety, health and environmental issues on the level of Awareness and behavior of employees in a zinc manufacturing Factory.” The present study was carried out using a quasi-experimental method with a test group. In this study, 26 employees of the ingot manufacturing unit in a Zinc factory who were selected by random sampling as a sample group was involved in the educational intervention in the areas of safety, health, and environment. Information gathering tools were researcher-made questionnaires on worker's knowledge and behavior, whose validity and reliability was obtained before the study, as well as the OSHA form for collecting records of recordable events to determine their safety performance. The Data analyzed by SPSS software version 22. The dependent t and Wilcoxon tests were used. The results of the tests showed that knowledge scores, behavior measurement, and the level of the safety performance of the workers after the training were improved and the practice was effective.
    Keywords: Training, HSE, Awareness, Safety Performance, Ingot Factory
  • Mojtaba Sookhtanlou *, Nejat Vahedi Pages 105-120
    The primary purpose of this study was to analyze the model of environmental behavior and the relationships among it's affecting factors and among visitors of the Shorabil tourism area in Ardabil province. The method of this study is descriptive-survey. The statistical population consisted of all visitors who came to the Shorabil Tourism Area. To determine the sample size, the Cochran formula was used in conditions with an unknown population size that the sample size was 320 (n = 320). Data were gathered in three different stages (multi-stage method) during July, August, and September (2017) using a simple random sampling method. The content validity of the research instrument (questionnaire) was evaluated using of experts and calculation of the AVE index. Also, the calculated values of discernment validity and reliability of the research instrument were also performed using Cronbach's alpha and composite reliability, which was of acceptable cost. Data analysis was done using SPSS and AMOS software. The findings showed that the majority of visitors (32.8%) had a relatively favorable environmental behavior. According to the results of the analysis of structural equations, knowledge, attitude, intention, and environmental perception variables, along with variables of education level and satisfaction of opportunities and opportunities, explain 59% of changes in the variance of environmental behavior variable. The most critical variables that describe the environmental behavior are essential, including environmental intention (path coefficient: 55.7%) in the role of a mediator variable, education (path coefficient: 38.1%), and satisfaction of facilities and opportunities (coefficient Path: 30.8%).
    Keywords: Environmental Behavior, Environmental Intention, Sustainable Tourism, Shorabil Tourism Area
  • Sadegh Salehi *, Leila Ebrahimi, Naser Fattahi Pages 121-136
    This research aims at finding an answer to the following questions: What are residents’ attitudes towards ecotourism development? What are social- economic and environmental effects of ecotourism on the local community? Is there any possibility for ecotourism in Janatroodbar district? How will much local community support ecotourism development? This survey has been conducted in JannatRoodbar. To conduct this research, a survey method was utilized as well as documentary method. The population of the study consisted of all residents of JannatRoodbar in Ramsar in 2016. The results of the study show that: First, local people’s attitudes towards ecotourism is highly positive. Second, the local community is aware of the social, economic and environmental effects of the ecotourism. Third, based on Doss’s theoretical model, there is a possibility to develop ecotourism in JannantRoodbar district. However, there is a fragility problem for this destination. Fourth, the level of the community’s support for ecotourism is very high.
    Keywords: Sustainable Tourism, Local Participation, Ecotourism, Community-Based Tourism, Jannat Roodbar
  • Moslem Savari *, Hosein Shabanali Fami, Hooshang Iravani, Ali Asadi Pages 137-156
    This research conducted with the overall object of collecting the Strategies to Stabilize the Livelihood of Small-Scale Farmers in Drought Conditions in Kurdistan Province. Based on the results of the research, the most important strengths and weaknesses of stabilizing livelihood in drought conditions were "good infrastructure, diversification of production and development of complementary and non-farm activities in the province" and "reduction of economic and productive power of agricultural families due to repeated drought" in order. Also, the most paramount opportunities and threats in this field were "development and promotion of drought insurance in the country (cattle, pasture, and crops)" and"lack of organizational structure to monitor the effects of climate change on rural livelihoods." After determining appropriate strategies using quantitative matrix management (QSPM) the attractiveness of each of the strategies identified that the most important strategies were"diversification of sources of livelihood and non-farm activities associated with the greenhouse farming using the right infrastructure in the province" and"collecting the proper plans of capacity-creating in agricultural communities to cope with risks through clustering of rural knowledge and development of the infrastructure needed to maintain livelihood". According to results the establishment of strategic space in Agricultural Organization was the strategy shift, withdrawal or reduction, development, and diversification, in order. Moreover, decision tree analysis showed that two variables, stability, and vulnerability could make agricultural strategies separated from each other with a prediction accuracy of 69.7%.
    Keywords: Climate Change, Drought, Sustainable Livelihood, Farmer's Choices, Kurdistan Province
  • Farhood Hamidi Farahani *, Seyed Mohammad Shobeiri, Mohammad Ali Ebrahimi, Maryam Larijani, Mahdieh Rezaei Pages 157-167
    The purpose of this study was to assess the achievement of educational objectives for management of the crisis (environment) in the earthquake-stricken area of Kermanshah province. The research method of this paper is a survey, and the statistical population is the citizens living in SarPol-e-Zahab, the NGOs involved in the Kermanshah earthquake and environmentalists with a sample size of 525 people. The survey tool is a closed questionnaire with a Likert scale and a distance scale. Data analysis was performed using SPSS software, and the reliability of the questionnaire was determined through internal matching of the items (Cronbach's alpha). Findings showed that about 63% of respondents believe that awareness raising in the environmental field is essential, but 97% of respondents believe that triple action (government, NGO, and people) in the areas of the earthquake is not acceptable in the field of increasing awareness. Also, about 67% believe that promotion of knowledge in environmental issues is of great importance, with 80% of respondents acknowledging that the performance of this category in poorly seized areas has been weak. About 68% of respondents believe that positive attitudes toward environmental issues are necessary, and 72% think that the importance of this in earthquake areas is weak and very weak. Approximately 70% of respondents considered skills to be necessary, but 79% believed that the field was weak. In sum, the achievement of environmental education goals in a critical and realistic situation (SarPol-e- Zahab earthquake), which is considered in this paper, is in a fragile state.
    Keywords: Crisis Management, Awareness, Knowledge, Attitude, Participation, Skill