فهرست مطالب

مطالعات حقوقی - سال دهم شماره 1 (بهار 1397)

فصلنامه مطالعات حقوقی
سال دهم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • داود اندرز*، ابوالفضل احمدزاده صفحات 1-36
    با وجود تحولات زیاد در زمینه حمایت از مالکیت معنوی، قوانین کشورمان در این زمینه با ابهامات زیادی روبروست. به دلیل وجود ابهامات و همگام نبودن آن با قوانین بین المللی، قانونگذار در صدد اصلاح قوانین برآمده و پیش نویس 180 ماده ای از طرف «کارگروه نظام حقوقی مالکیت فکری دبیرخانه شورای اطلاع رسانی» در سال 1389 تدوین شده است. در مقاله حاضر نقاط قوت و ضعف این پیش نویس، انواع حقوق پدیدآورندگان و آثار مورد حمایت، شرایط و مدت حمایت از این حقوق و ضمانت اجرای عدم رعایت حقوق پدیدآورندگان و مرجع حل و فصل اختلافات به طور تطبیقی بر اساس پیش نویس مذکور و کنوانسیون برن مورد مطالعه قرار گرفته است. کشورمان هنوز به هیچ یک از کنوانسیون ها در رابطه با حمایت ازحقوق ادبی و هنری ملحق نشده و در صورت عضویت در سازمان تجارت جهانی خود به خود ملزم به رعایت (مواد 1 تا 22) مقررات کنوانسیون برن خواهیم بود و باید قوانین داخلی خود را منطبق با آن تنظیم نماییم.
    کلیدواژگان: اثر مورد حمایت، مالکیت معنوی، حقوق ادبی و هنری، پیش نویس لایحه حمایت از حقوق ادبی و هنری، کنوانسیون برن
  • حسن بادینی *، فرناز فروزان بروجنی صفحات 37-59
    ترتیب اولویت در اعمال راهکار «اجبار متعهد به اجرای عین تعهد»، در میان راهکارهای دیگر حاکم بر نقض قرارداد، همچون فسخ و پرداخت خسارت، مورد اختلاف نظر سیستم های حقوقی قرار گرفته است. نظام حقوقی ایران، الزام به اجرای عین تعهد را به عنوان نخستین راه حل اجباری که نمی تواند همیشه نیز کارا باشد، در اولویت قرار می دهد. در این راستا، نظام حقوقی آلمان با اعمال اصلاحات قانونی در سال 2001، ضمن تاکید بر اصل وفای به عهد، به بیان شرایطی کارآمد جهت اعمال فسخ پرداخته است. این مقاله با روشی کتابخانه ای و رویکردی تطبیقی، به بررسی روند اصلاحات مذکور در حقوق تعهدات آلمان می پردازد. مقاله حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش است که چگونه می توان در نظام حقوقی ایران با اصل قرار دادن پایبندی به قرارداد، بستر مناسبی برای اعمال فسخ در شرایط ناکارآمد اجرای عین تعهد مقرر نمود؛ وضعیتی که می تواند موجب کاهش هزینه ها و کارایی گردد.
    کلیدواژگان: نقض قرارداد، ضرب الاجل، انتظارات معقول متعهدله، اجرای عین تعهد، فسخ قرارداد
  • بهنام حبیبی * صفحات 61-90
    اصل دسترسی به دادگستری و عدالت، مجموعه عوامل حقوقی و سازمانی سیستم عدالت مدنی در جهت ارائه خدمات قضایی قابل دسترس و موثر است. اصل دسترسی یکی از اصول راهبردی در نظریه عمومی دادرسی مدنی است که دارای بنیانی اخلاقی و رویکردی کاربردی است. از جمله ویژگی های اصل دسترسی به دادگستری و عدالت را باید عبارت از دسترسی آسان، دسترسی رایگان و دسترسی سریع دانست. دسترسی آسان به دنبال تخصیص منابع و امکانات قضایی، به اعتبار آمایش قضایی و مناسب سازی آیینی است. اصل دسترسی ارزان در پی وارسی نهادهای دادرسی همچون بیمه دادخواهی، معاضدت قضایی خصوصی و سیستم وکالت اجباری است. دسترسی سریع نیز به دنبال بهره گیری از امتیازهای سیستم فناوری اطلاعات و ارتباطات در جریان دادرسی مدنی است.
    در نوشتار کنونی به دنبال مفهوم شناسی اصل دسترسی به دادگستری و عدالت، ویژگی های آن مورد ذکر و تبیین قرار خواهند گرفت. در انتها نیز جلوه هایی از اصل دسترسی آسان به سیستم قضایی تحت توجه قرار خواهند گرفت. لازم است تا اذعان گردد که ادبیات نوشتار مشحون از تحلیل اقتصادی دادرسی مدنی با رویکرد تطبیقی و ترکیبی (هنجاری و اثباتی) خواهد بود.
    کلیدواژگان: اصل دسترسی به دادگستری، اصل دسترسی به عدالت، دسترسی آسان، دسترسی رایگان، دسترسی سریع
  • ابوالحسن شاکری *، امیر آلبو علی صفحات 91-127
    در جایی که رفتار مجرمانه مرتکب جرم منجر به نتیجه ای شدیدتر از نتیجه مورد نظر وی گردد یک حالت ویژه ای است که رکن روانی آن، گونه ای از قصد تحت عنوان «قصد متعدی» است و جرم ارتکابی، فراتر از قصد نامیده می شود. شرایط تحقق این جرم ارتکاب یک جرم مقدم مقصود و در طول آن وقوع یک جرم موخر شدیدتر که خارج از قصد مرتکب است. سوال اساسی تحقیق این است که ماهیت این جرم از حیث رکن روانی-عمد یا غیر عمد- چیست؟ در این تحقیق که با روشی تحلیلی-توصیفی و با هدف تبیین ماهیت و مبنای چنین حالتی انجام گردیده است مشخص گردید که جرم فراتر از قصد دارای ماهیت مستقل بین عمد و غیر عمد است. در حقوق ایران نمونه هایی از این نوع جرائم وجود دارد و در حقوق مصر بدون به کارگیری این اصطلاح در قانون، مفاهیمی از آن مطرح شده است. لازم است در مباحث عمومی حقوق کیفری، نوعی قصد تحت عنوان «قصد متعدی» و نوعی از جرائم تحت عنوان «جرائم فراتر از قصد» در عرض جرائم عمدی و غیرعمدی افزوده و مجازات آن متناسب با ماهیت جرم تعیین شود.
    کلیدواژگان: قصد مجرمانه، قصد متعدی، جرم فراتر از قصد، شبه عمد، رکن روانی
  • الهام شراعی، علیرضا یزدانیان *، رضا عباسیان، سید محمد هادی مهدوی صفحات 129-160
    از جمله انواع عقود به تصریح قانون گذار، عقد معلق است. در حالی که مسئله چگونگی پایان دوره تعلیق، مورد تصریح قانون ایران واقع نشده، با نگرشی به ماده 3-1304 قانون مدنی جدید فرانسه چنین به نظر می رسد که به دو شیوه، وضعیت تعلیق در عقود به انتها می رسد. در این نوشتار ضمن معرفی این دو شیوه به «پایان واقعی» و «پایان حکمی» دوره تعلیق، ثابت گردیده که شیوه های پایان دوره تعلیق منطبق بر مبانی نظام حقوقی ایران می باشند. به این ترتیب که پایان واقعی نوعی تحقق اراده طرفین قرارداد و پایان حکمی اعمال قواعد مسئولیت مدنی است. لیکن امکان استناد به قواعد چگونگی پایان دوره تعلیق محتاج شناخت شرایط ویژه ای است که در این نوشتار به آن توجه شده است.
    کلیدواژگان: تعلیق، شرط تعلیقی، شرط فاسخ، معلق علیه
  • مسعود فریادی * صفحات 161-197
    با توجه به اینکه یکی از چالش های حقوق آب در ایران الزام مصرف کننده به استفاده بهینه و معقول از آب است این مساله مطرح می شود که دولت چگونه می تواند مصرف کننده را به تبعیت از روش های بهینهو معقول در مصرف آب الزام کند. به دلیل اینکه آب یک کالای عمومی و ثروت ملی در معرض تهدید است، دولت می تواند با توسل به برخی اصول مهم حقوق عمومی مانند اصل اقتدار، برابری، منفعت عمومی، خدمات عمومی و امنیت حقوقی الزامات بیشتر و سخت گیرانه تری بر نحوه مصرف آب در بخش های مختلف اعمال کند و فروش و توزیع آن را منوط به اصلاحات اساسی در فرایند مصرف در این بخش ها سازد.این مقاله با روش تحلیل حقوقی در صدد است تا از این اصول مبنایی برای مقررات گذاری دولت در کنترل مصرف آب و تفسیر مفهوم استفاده معقول از آب در مراجع اداری و قضایی ایجاد کند. مدیریت عادلانه مصرف آب از چشم انداز حقوق عمومی تا حدود زیادی به توسعه نظری و کاربردی این اصول بستگی دارد.
    کلیدواژگان: حقوق آب، اصول حقوق عمومی، امنیت آب، مدیریت مصرف آب، مدیریت یکپارچه آب، منفعت عمومی، استفاده معقول آب
  • سعید نامدار، غلامعلی قاسمی * صفحات 199-235
    یکی از شیوه های نوین تخاصم درصحنه بین المللی، حملاتی است که در بستر فضای سایبری صورت می گیرد، هرچند این حملات پتانسیل ایجاد تلفات گسترده و خسارات وسیع را دارند اما سرعت بالای تغییرات در این حوزه موجب گردیده است که حقوق بین الملل از وضع قواعد جدید متناسب با فضای سایبری عاجز بماند. توسل به مفهوم دفاع مشروع نیز در خصوص این حملات مورد تردید واقع شده و امکان اعمال این حق در این فضا به استناد ماده 51 منشور ملل متحد و یا حقوق بین الملل عرفی از مهم ترین پرسش هایی است که بی پاسخ مانده است. به نظر می رسد در صورتی که حملات سایبری به زیرساخت های حیاتی یک کشور نفوذ کرده و پتانسیل ایجاد تخریب و اضمحلال در حد یک حمله مسلحانه را داشته باشند، مسلحانه فرض شده و دولت قربانی از حق دفاع مشروع برخوردار خواهد بود. در خصوص حمله کرم رایانه ای استاکس نت در سال 2010 به تاسیسات هسته ای ایران، صرف نظر از مسئله انتساب آن به عنوان یک امر موضوعی، حق دفاع مشروع قابل اثبات است.
    کلیدواژگان: حملات سایبری، اصل عدم توسل به زور، حمله مسلحانه، دفاع مشروع، استاکس نت
  • عباس کریمی*، الهام صادقی راد، ابراهیم تقی زاده صفحات 237-272
    گاهی اشخاص با انجام یک فعالیت قانونی و متعارف ضمن کسب سود، سبب ایجاد مخاطرات و خساراتی برای دیگران می شوند. اسباب بیشتر شناخته شده ضمان قهری شرعی مانند اتلاف و تسبیب نمی توانند جبران ضرر حاصله از این نوع فعالیت ها را پوشش دهند. سیستم ضمان قهری شرعی کثرت گرا است و محدود به قواعد شمارش شده نیست. در چنین مواردی که توازن و ملازمه میان سود و مخاطره بر هم خورده است، تمسک به قاعده نفع- مخاطره مستخرج از عبارات «الخراج بالضمان» و «من له الغنم فعلیه الغرم» می تواند زمینه مناسبی را جهت جبران این گونه از خسارت ها فراهم آورد. در چگونگی ملازمه مستخرج از این دو عبارت، تعارضاتی وجود دارد، اما تبیین دقیق دو عبارت مذکور با ابتناء بر معنای حاصل مصدری برای واژه «ضمان»، می تواند جانی دوباره به قاعده نفع-مخاطره بخشیده و آن رابه عنوان یک قاعده بنیادین در حیطه ضمان قهری شرعی و در مواجهه با چنین خسارت هایی کارآمد سازد.
    کلیدواژگان: نفع، مخاطره، من له الغنم فعلیه الغرم، الخراج بالضمان، ضمان قهری
  • سید هادی محمودی *، عارفه راستگو افخم صفحات 273-304
    اختلافات کشورهای حوزه دریای جنوبی چین، مدتهاست که توجه جامعه بین المللی را به خود جلب کرده است. دولت چین تلاش می کند از طرق مختلفی چون ممانعت از عبور کشتی های خارجی، ادعاهای حاکمیتی خود را به تثبیت برساند، اما با اعتراض شدید سایر قدرت های دریایی، به ویژه دولت آمریکا روبرو شده که تلاش می کند با اجرای برنامه «آزادی دریانوردی» مانع ازشکل گیری عرف بین المللی جدید شود. مسلما، دستاورد مقاله حاضر برای جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یکی از کشورهای هدف در برنامه مذکور، خالی از فایده نیست. در این مقاله که مبتنی بر شیوه تحلیلی-توصیفی است، در صدد تببین اختلافات منطقه و ارتباط میان برنامه آزادی دریانوردی و PSIهستیم. همچنین، این برنامه را به عنوان سازوکاراجرایی موثر در تضمین اجرای مقررات حقوق بین الملل دریاها ارزیابی کرده و ضمن معرفی برنامه، دیدگاه خود را در خصوص مشروعیت یا عدم مشروعیت آن مطرح می کنیم.
    کلیدواژگان: صلاحیت خزنده، دریای جنوبی چین، برنامه آزادی دریانوردی، حل و فصل اختلافات
  • امیر مقامی*، مریم سادات امیرشاکرمی صفحات 305-344
    تفریح و مشارکت در فعالیت های فراغتی و فرهنگی، روشی موثر به منظور رهایی از انزوا، بروز خلاقیت و تضمین سلامتی، به مثابه حقی فرهنگی و اجتماعی در ماده 30 کنوانسیون حقوق معلولین مورد شناسایی قرار گرفته است. مساله پژوهش حاضر اولا اثبات و ثانیا تشریح ابعاد مختلف حق تفریح و فراغت معلولین در اسناد بین المللی است. با روش تحلیلی-توصیفی در خلال موازین حقوق بشر و با توجه به دیگر اسناد بین المللی، به تشریح ماده 30 کنوانسیون مزبور و تعهدات ناشی از آن پرداخته و این نتیجه حاصل می شود که تحقق این حق برای معلولین، نیازمند ارائه تمامی امکانات، تسهیلات و اماکن تفریحی و فرهنگی در پرتو اصل عدم تبعیض، سازوکار تبعیض مثبت و رعایت مولفه دسترسی، با در نظر گرفتن نیازها و شرایط آنان در جامعه است. هچنین مقاله حاضر بعضی راهکارهای لازم را جهت اجرا و تضمین این حق بر می شمارد.
    کلیدواژگان: شخص دارای معلولیت، اصل عدم تبعیض، حق تفریح و فراغت، کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت، تضمین حق
|
  • Davood Andarz *, Abolfazl Ahmadzade Pages 1-36
    Despite many advances in the field of intellectual property protection in the world, the regulations of Iran with regard to the protection of intellectual property are confronted with many uncertainties and ambiguities and are not in line with international legal standards. In this regard, the "working group of legal system of Intellectual Property of Council Information Secretariat" in the past few years has prepared a draft including 180 Articles. This article examines the strengths and weaknesses of this draft, types of copyright, protected works, duration and conditions of protection, remedy for breach of the right, competent authority of settlement of disputes under the draft articles and Bern Convention. It should be noted that Iran is not still the member of an international convention on the protection of literary and artistic rights and if Iran joins WTO, it will automatically be bound by the provisions of the articles 1 to 22 of the Bern Convention.
    Keywords: Protected Works, Intellectual Property, Literary, Artistic Rights, Iranian Literary, Artistic, Rights Protection Draft, Bern Convention
  • Hasan Badini *, Farnaz Forouzan Boroojeni Pages 37-59
    There are different various approaches relating to priorities in application of remedies for breach of contract. Specific performance has been given the first priority among other remedies in Iranian legal system. However, under certain circumstances, applying the specific performance as the first remedy will not always implement the promisee's reasonable expectations and the promisee may prefer to terminate the contract as the first remedy. Therefore, this article seeks to propose an efficient way for applying contract termination with consideration of valuable principle of "pacta sunt servanda". In this way, since amendment to German legal system relating to the law of obligation in 2001 are significant, so comparative study between two legal systems can lead to remarkable results. This article examines an analytical and comparative approach with focus on how the promisee can terminate a contract with availability of specific performance and finally it presents the suggestion for Iranian legal system.
    Keywords: Breach of Contract, Additional Period, Promisee's Reasonable Expectations, Specific Performance, Termination of Contract
  • Behnam Habibi * Pages 61-90
    The principle of access to justice is composed of a set of legal and organizational factors for the civil justice system to provide accessible and effective judicial services. The principle of access is one of the strategic principles in the general theory of civil procedure, which has a moral basis and a functional approach. Among the features of the principle of access to justice should be easy access, free access and quick access to the courts of law. Easy access to the allocation of resources and judicial facilities is based on judicial accountability and ritual compliance. The principle of free access comes into effect once the process of judicial proceedings, such as litigation, private litigation, and compulsory advocacy starts.
    In the present paper, the concepts of access to justice will be Finally, some conclusions will be drawn on the principle of access to the judicial system. The approach taken in this essay is within the purview of comparative studies.
    Keywords: principle of access to justice, judicial proceedings, quick access, Iranian Laws
  • Abolhasan Shakeri *, Amir Alboali Pages 91-127
    Where the criminal behavior of the offender leads to a more intense outcome than the result he is seeking, there occurs a special case in which men’s rea is a form of intention named "transcendent intention" and the offense of committing is called beyond intention. The basic condition for such crimes is the existence of a prior intention for a crime and a resultant crimes which goes beyond the original malice. . The basic question of the research is that what is the nature of this crime – psychologically- intentional or unintentional element? In this research, with an analytical-descriptive method aimed at explaining the nature and basis of such a state, it has been shown that crime is beyond the intentions of an independent nature between intentional and unintentional. There are examples of these types of crimes in Iran's law, and there are some concepts in Egyptian law without the use of this term in the law. It is necessary in the general discussion of criminal law to introduce a kind of intention under the title "Transitional Intent" and to add a type of crimes under the heading "Transgressions beyond intention" in the course of deliberate and unintentional offenses, and the penalties should be proportionate to the nature of the crime.
    Keywords: Criminal Intention, Transcendent Intention, Crime beyond Intention, Transitional Intent, Mens rea
  • Elham Sharaei, Alireza Yazdaniyan *, Reza Abasiyan, Seyed Mohammad Hadi Mahdavi Pages 129-160
    As stipulated by the legislator, condition precedent contracts are acknowledged as valid agreements. Although the question of how to end the suspension period has not been stipulated by the Law in Iran, considering the New French Civil Code, Article 3-1304, it seems that there are two ways to end the pending period in contracts. In this article, in addition to introducing these two ways i.e. "termination in fact" and "termination in law" of pending period of suspended contracts, it has been proved that the procedures of pending period of suspended contracts are consistent with the basis of Iranian legal system. Therefore, termination in fact is a sort of realization of the will of both parties and termination in law is to apply civil liability rules. However, in order to refer to the rules of each type of termination, it is necessary to identify some special circumstances which are discussed in this article.
    Keywords: Suspension, Resolutory condition, suspense Condition, Event in the suspended contract
  • Masoud Faryadi * Pages 161-197
    Because of deficiency in requiring the water user to efficient and reasonable use due to private ownership application in the Iranian water law, it is questionable that how can the legal system urge this user to rationalize its water usage? Since water is a strategic and threatened good, public law is needed to provide some main legal principals such as public authority, equality, public interest, public service and legal security to empower the government to apply more restrictive requirements to control water usage in the various sectors. This essay makes an attempt to apply these principles to empower the government in water usage regulating and interpreting reasonable water usage concept in administrative and judicial tribunals. Fair water usage management depends on theoretical and practical development of these principles.
    Keywords: Water law, Public law principals, Water security, Water usage management, Integrated water management, Public interest, Reasonable water use
  • Saeed Namdar, Golamali Gasemi * Pages 199-235
    One of the modern methods of conflict on the international stage is an attack that occurs in headstock of cyber space which can create widespread fatalities and vast damages. But fast changes in this area have caused international law not to legislate new rules fit for the protection of the cyber space. The concept of self-defense has been challenged under the attacks and in this area the possibility of exercising this right according to Article 51 of the UN Charter or customary international law, is an important question that has remained unanswered. It seems, if cyber-attacks penetrate into a country's vital infrastructure and potentially be destructive as an armed attack they will be assumed to be an act of aggression and the victim will have the right to self-defense. This essay will examine whether the right to self-defense is verifiable with regard to the particular case of Stuxnet.
    Keywords: Cyber-attacks, Principle of prohibition on use to force, Armed attack, Self-defense, Stuxnet
  • Abbas Karimi *, Elham Sadeqi Rad, Ebrahim Tagi Zade Pages 237-272
    Sometimes individuals, by doing a legitimate activity, while generating profits, cause others to be harmed. The more well-known rules of the Sharia's civil responsibility system, such as 'waste' and 'causation', cannot cover the compensation of these types of activitie.s The Sharia civil liability system is pluralistic and is not limited to the rules counted. In such cases where the balance and the relationship between profit and risk have become contradicted, the benefit-risk rule derived from the terms "gain for risk" and "whoever benefits has to face the risk," can be a good ground for compensating for such damages. The extract derived from these two terms is in conflict. Nevertheless, the precise explanation of the two terms by considering the "risk" as a ground can revitalize the risk-benefit principle and it serves as a fundamental rule in the field of civil liability and in the face of such damages
    Keywords: Benefit, risk, whoever benefits has to face the risk, gain for risk. Civil responsibility
  • S. Hadi Mahmoudi *, Arefeh Rastgoo Afkham Pages 273-304
    South China Sea disputes among regional states have long been taken account of by the international community. China, is trying to establish its sovereignty claims over the SCS through different methods such as blocking foreign ships. But these activities have been opposed drastically by other sea powers specifically the U.S that seeks to prevent the existence of new customary rules through the FON. What is achieved in this paper can be also of use for the Islamic Republic of Iran as a target state. This paper in which an analytical-descriptive method is followed, scrutinizes the regional disputes and the relationship between PSI and the FON. It also evaluates the program as an effective mechanism for ensuring the implementation of the international law of the sea and, while introducing the US freedom of navigation program, we present our view on its legitimacy.
    Keywords: Creeping Jurisdiction, South China Sea, FONP, Settlement of Disputes, Law of the Sea
  • Amir Maghami *, Maryam Sadat Shakarami Pages 305-344
    Recreation and participation in cultural, leisure and recreational activities, is considered as effective way for freedom from isolation, indication of creativeness, ensure health and enjoy the right to recreation and participation in cultural activities that is one of the rights listed in the Convention on the rights of persons with disabilities (article 30). The aims of this study are to explain various aspects of the right to recreation and leisure of persons with disabilities in international documents. Secondly. The present paper with analytical – descriptive study in the light of human rights standards explains obligations due to this right and concludes that realization of this human right, is necessary for providing all cultural and recreational facilities with regard to needs and provisions of persons with disabilities in the society, in the light of the principle of accessibility and non-discrimination. Also this paper proposes some alternatives for these rights by effective lawmaking and cultural policy making and appropriating urban space planning.
    Keywords: Persons with Disabilities, Principle of Non-discrimination, Right to Recreation, Leisure, Convention on the Rights of Persons with Disabilities, Ensure Right