فهرست مطالب

مطالعات حقوقی - سال دهم شماره 3 (پاییز 1397)

فصلنامه مطالعات حقوقی
سال دهم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله علمی پژوهشی
  • بهرام اخوان کاظمی* صفحات 1-27
    با توجه به جایگاه مفهوم سترگ عدالت، به عنوان یکی از مهم ترین و بنیادی ترین غایات و اهداف کلیه نظام های سیاسی و حقوقی و نظر به تاثیرپذیری عمیق فلاسفه سیاسی مسلمان از فیلسوفان یونانی، این نوشتار با روش توصیفی- تحلیل اسنادی و نگرشی تطبیقی، پرسش خود را پیرامون معانی گسترده و نظریات دو فیلسوف شهیر یونان؛ یعنی افلاطون و ارسطو قرار داده و آن ها را به نقد می کشد. فرضیه مقاله حاضر آن است که در اندیشه افلاطون، عدالت در اصل ویژگی نفس فردی است که در جامعه انعکاس می یابد و هرکس باید به کار ویژه خویش مشغول باشد و از آن سرپیچی نکند. حکومت نیز شایسته خردمندان و حکیمان است و اما ارسطو، عدالت را اعطای حق به سزاوار آن می داند و آن را فضیلتی می داند که به موجب آن باید به هرکسی آنچه را که حق و استحقاق اوست داد. فضیلت هر چیز در حد وسط است و این حد نیز حدی طبیعی است و طبیعت، خود نابرابر تلقی می شود و عدالت دنباله همین نابرابری ها است. ارسطو به جای آن که مانند افلاطون از عدل تعریف کلی ارائه دهد، می‏کوشد تا با دقت علمی بیشتری انواع آن را برشمارد و این ناشی از روش تجربی و استقرایی وی و پرهیز از کلی‏نگری است.
    کلیدواژگان: ارسطو، افلاطون، عدالت، فلسفه سیاسی، مشروعیت
  • محمدعلی بهمئی*، داوود زارع شیبانی صفحات 29-65
    با وجود معرفی بیع متقابل به عنوان تنها بستر اجرای پروژه های بالادستی صنعت نفت و گاز، به موجب قوانین بالادستی همچون قوانین بودجه و برنامه های توسعه در سال های پس از انقلاب، اواخر دهه 80 و اوایل دهه 90 مقررات جدیدی به تصویب رسید که نمایانگر شکل گیری نظمی نوین در زمینه اجرای پروژه های بالادستی صنعت نفت است. نطفه نظم نوین نفتی ایران که در ابتدا با تغییر نگرش نسبت به مقوله سرمایه گذاری خارجی منعقد شده بود، با تغییر در قلمرو مداخله بخش خصوصی در اقتصاد پرورش یافت و با معرفی و تجویز انعقاد قراردادهای متنوع نفتی، بالنده شد. همگام با تحولات مطرح در حوزه قانون گذاری، وزارت نفت نیز یک مدل جدید قراردادی تحت عنوان «قرارداد نفتی ایران» یا «آی پی سی» را تهیه و معرفی کرد که اگرچه بر مبانی نظم نوین نفتی ایران استوار بوده، اما این پرسش همچنان باقی است که آیا در این طراحی از تمامی ظرفیت های پیش بینی شده در نظم نوین نفتی ایران استفاده شده و یا امکان پرورش و برداشت دیگر ترتیبات قراردادی همچون مشارکت در تولید نیز، در این فضا فراهم است؟ هدف این پژوهش، شناخت مبانی و محتوای این نظم، نسبت قرارداد جدید با این تحولات و سرانجام قابلیت اعمال دیگر الگوهای قراردادی است.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، سرمایه گذاری خارجی، قرارداد جدید نفتی ایران، مشارکت در تولید، نظم نوین نفتی
  • مجتبی جاویدی* صفحات 67-99
    اصل علیت یکی از اصول فلسفی مهمی است که نه تنها در اشیا و پدیده های طبیعی، بلکه در رفتارهای انسانی و ازجمله رفتارهای بزهکارانه نیز جاری است؛ گرچه چگونگی تحلیل آن در رفتارهای انسانی، متفاوت از اشیا و پدیده های طبیعی است. رویکرد علت شناسی جنایی با توجه به مبانی معرفتی خود، توانایی این تحلیل را نداشته است. این مقاله به نقد و بررسی علت شناسی جنایی بر اساس حکمت اسلامی پرداخته و مهم ترین نقاط ضعف این رویکرد در این خصوص را بدین شرح برمی شمرد: عدم تمایز و یا خلط بین مفهوم «علت» و «شرایط و معدات» ، اکتفا به علت کاوی و غفلت از دلیل یابی و معناکاوی، علت شناسی بر اساس پیش فرض و طرح ذهنی قبلی پژوهشگر، اعتقاد به تعین یافته بودن رفتار بزهکارانه، نفی اسباب غیرطبیعی در ارتکاب بزهکاری، تغییر موقف از علت غایی به علت فاعلی مادی و تمرکز بر علیت اعدادی به جای علیت حقیقی و ایجادی.
    کلیدواژگان: بزهکاری، پوزیتیویسم جرم شناختی، حکمت اسلامی، علت شناسی جنایی، علیت، فلسفه جرم شناسی
  • سیمین دخت دریابیگی، مجتبی جانی پور *، مهین سبحانی صفحات 100-130
    اهمیت حفظ عدالت دادرسی، نظام های مختلف عدالت کیفری را واداشته است تا مقررات ویژه ای برای تضمین حقوق متهم تعبیه کنند. قاعده ی رد ادله یکی از شدیدترین ضمانت اجراهای این مقررات است که باعث عدم امکان استناد به ادله حاصل از طرق غیرمجاز می شود. دادگاه های کیفری بین المللی یوگسلاوی و روآندا وظیفه تعقیب مرتکبین شنیع ترین جرائم را به عهده دارند و سوال این است که با وجود این مطلب قاعده رد ادله چه جایگاهی می تواند در مقررات دادرسی دادگاه های مذکور داشته باشد. در واقع، هدف اصلی این مقاله تبیین مفهوم و قلمرو قاعده رد ادله در مقررات دادرسی دادگاه های مذکور و راهکار آن ها در ایجاد توازن بین حقوق متهم و بزه دیده در مواجه با ادله فاسد است. مطالعه مقررات دادرسی و رویه قضایی دادگاه های مذکور بیانگر این است که قاعده رد ادله تحصیل شده از طرق غیرمجاز همواره به بی اعتباری نمی انجامد، بلکه چنین نتیجه ای مستلزم تحقق یکی از شروط اطمینان ناپذیری یا به مخاطره افتادن درستی دادرسی است. شروط مذکور که احراز آن ها نیز به عهده قضات است، به قاعده رد ادله خاصیت اختیاری اعطا و قلمرو آن را تا حدود زیادی محدود کرده است.
    کلیدواژگان: اقرار، تفتیش، دادرسی کیفری، شکنجه، قاعده رد ادله
  • محمد سلطانی* ، وحیده غلامی صفحات 131-151
    قاعده قضاوت حرفه ای به این پیش فرض اشاره دارد که مدیران شرکت ها مسئولیتی در برابر ضررهای ناشی از تصمیماتی که با حسن نیت می گیرند، ندارند. این قاعده مدیران را از مسئولیت مدنی و جزایی در برابر خساراتی که به سبب تصمیمات آنها به شرکت وارد شده است، معاف می دارد؛ حتی اگر آن تصمیم گیری اشتباه بوده است. اعمال این قاعده پس از بررسی یک دسته شرایط مقدماتی صورت می پذیرد و قضات در صورت وجود آن شرایط و صرف نظر از نتیجه تصمیم گیری و خسارات احتمالی ایجاد شده، نباید ماهیت تصمیمات مدیران را بازبینی کنند. مبنای این قاعده آن است که اگر صلاحیت اداره امور شرکت به مدیران اعطا شده، لازم است آنها در برابر دعاوی احتمالی سهام داران در خصوص اعمال این صلاحیت حمایت شوند. درغیراین صورت، مدیران حرفه ای امکان مدیریت بهینه شرکت ها را نخواهند داشت؛ چراکه خطر پذیرش مسئولیت، مانع تصمیم گیری و اعمال صلاحیت می شود. بدین ترتیب قاعده قضاوت حرفه ای باید به مثابه قاعده ای در نظر گرفته شود که در صورت عدم نقض تعهدات امانی مدیر (عدم منفعت طلبی شخصی، مراقبت و حسننیت) ، قضات را از هرگونه بازبینی قضایی در خصوص تصمیمات منع کند. این امر بیانگر آن است که قاعده مزبور نباید با قاعده مسئولیت مدنی یکسان شمرده شود. این نوشتار به بررسی پیدایش و شرایط اعمال قاعده قضاوت حرفه ای در محاکم ایالت دلور آمریکا و همچنین بررسی وجود این قاعده در ایران می پردازد.
    کلیدواژگان: حسن نیت، قاعده قضاوت حرفه ای، کنترل، مسئولیت، هیئت مدیره
  • حسین سلطانی فرد، محمود مال میر *، حسن عالی پور صفحات 159-194
    در ایران، جرائم اقتصادی سه جایگاه دارند که از جهت زمانی در طول هم قرار می گیرند؛ نخست، جایگاه مصداقی که در مقررات کیفری مصداق هایی از جرائم می توان یافت که نزدیک ترین مفهوم به جرائم اقتصادی را دارند و نمونه مشهور آن اخلال در نظام اقتصادی است. دوم، جایگاه قضایی و اجرایی که با توجه به سیاست های قوه قضائیه و رویکرد کلان ستاد مبارزه با جرائم اقتصادی با محوریت ادارات دولتی، مفهوم جرائم اقتصادی در سایه جرائم عادی معرفی می شود. سوم، جایگاه عنوانی که قانون گذار به صراحت از عنوان «جرائم اقتصادی» نام می برد ولی به تعریف آن نمی پردازد. بر این اساس، مسئله اساسی آن است که آیا جرائم اقتصادی در بستر سیاست جنایی ایران دارای استقلال ماهوی است و آیا می توان از دادرسی کیفری افتراقی در ارتباط با این پدیده نام برد یا خیر؟ گرایش عنوانی قانون گذار به طرح جرائم اقتصادی، در یک قانون ماهوی و برای اعمال قواعد عام جرائم و مجازات است. همین چالش سبب شده که جرائم اقتصادی هویت قضایی و شکلی پیدا کند یعنی اصالت و هویت ماهوی نداشته و بیشتر عنوان صوری و شکلی داشته باشد. با آنکه در مقررات کیفری، جرائم اقتصادی دارای آیین های گوناگون و متفاوتی هستند ولی واقعیت این است که سامانه قضایی در این زمینه، بر پایه رویه خودساخته ای عمل می کند که پیش از تصویب قانون از طریق بخشنامه های رئیس قوه قضائیه ترسیم شده بود؛ در حالی که رویارویی قضایی با جرائم اقتصادی تنها منوط به معرفی ماهوی آنان است.
    کلیدواژگان: جرائم اقتصادی، دادرسی افتراقی، رسیدگی کیفری، شکل و ماهیت
  • امیر مقامی* ، محمدرضا ملت، مسعود احسن نژاد صفحات 195-225
    بیت المقدس شهر مقدسی برای ادیان بزرگ الهی اسلام، مسیحیت و یهود است که در کمتر دوره ای از تاریخ بوده که مناقشه ای در آن نباشد. در فرآیند صلح میان فلسطین و اسرائیل، ایالات متحده در 1995 با تصویب قانون سفارت، انتقال سفارت این کشور را از تل آویو به بیت المقدس مورد تاکید قرار داد؛ اما دولت های آمریکا از اجرای آن با تعلیق های مکرر سرباز زدند تا اینکه ترامپ فرمان اجرای این قانون را در دسامبر 2017 صادر کرد. وضعیت بیت المقدس مورد مداقه بسیاری از اسناد و مراجع بین المللی بوده است که قدر متیقن آن ها بر اشغالی بودن این سرزمین از 1967 میلادی تاکید دارد و این بدین معناست که بیت المقدس شرقی اکنون در جامعه بین المللی در تصاحب قدرت نامشروع و اشغالگر است. با در درنظرگیری این موارد، مقاله حاضر به دنبال تحلیل حقوقی حول این پرسش است که انتقال سفارت آمریکا به سرزمین های اشغالی فلسطین از منظر حقوق بین الملل چه آثاری دارد؟ یافته های تحقیق حاضر نشان می دهند که این اقدام برخلاف موازین حقوق بین الملل ازجمله حقوق اماکن مقدس، حقوق بین الملل عرفی، نظام حقوقی اشغال، تعهد به عدم شناسایی وضعیت های غیرقانونی و قطعنامه های مجمع عمومی و شورای امنیت است.
    کلیدواژگان: اشغال، ایالات متحده امریکا، بیت المقدس، تعهدات قدرت اشغالگر، فلسطین
  • محمد مولودی *، بیژن حاجی عزیز، نگین غلامی صفحات 227-258
    در حقوق ایران، جایگاه توزیع خسارت عمدتا در مصادیقی است که دو یا چند سبب باعث ورود ضرر شده و دخالت فعل هر یک در تحقق زیان، مبنای توزیع خسارت بین آن هاست؛ در حقوق کامن لو، توزیع خسارت در مسئولیت مدنی در معنای گسترده تری مورد توجه قرار گرفته و از بحث تعدد اسباب متمایز است. درواقع، ذیل عنوان توزیع خسارت، به بررسی مصادیقی پرداخته می شود که در آن ها خسارتی که زیان زننده باید قاعدتا به تنهایی بپردازد از طریق راهکارهایی بین تمام یا بخشی از اعضای جامعه توزیع می شود؛ اما مشارکت دادن افرادی که در ایراد ضرر دخالت نداشته اند در جبران خسارت زیان دیده در مسئولیت مدنی بر چه مبنایی استوار است و چگونه می توان آن را در مسئولیت مدنی توجیه کرد؟ تحقق کارآیی اقتصادی و عدالت توزیعی، مبانی توجیه کننده توزیع خسارت بین اشخاص غیر دخیل در ایراد ضرر در نظام مسئولیت مدنی هستند.
    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی، توزیع خسارت، عدالت توزیعی، عدالت اصلاحی، کارایی اقتصادی
|
  • Bahram Akhavan* Pages 1-27
    Given the importance of the concept of justice in the existing legal systems of the world and its overwhelming influence on the Islamic philosophy, this research seeks to genealogize the concept of justice in the writings of Aristotle and Plato and critique the basic arguments made by these two giant thinkers. The basic assumption of this research is that in the view of Plato, justice is an inherently individual enterprise which ultimately enters into the public space of society. In his theory, governance is the art of the wise. On the other hand, Aristotle defines justice as a virtue which gives one what he deserves. Aristotle is of the belief that the virtue of everything lies in observing the boundaries of moderation. Aristotle further argues that moderation is in nature of things and nature itself is unequal and justice is the continuation of these inequalities. Instead of giving a generalized definition of justice like Plato, Aristotle applies more caution to the concept of justice. This arises from the inductive and experimental approach of Aristotle and his general avoidance of generalization.
    Keywords: Justice-Plato, Law- Legitimacy, Farabi Justice, Plato, Aristotle, Political Philosophy, Law, Legitimacy, Farabi
  • Mohammad Ali Bahmaei*, Davood Zare Sheibani Pages 29-65
    Even though the Buy-back contracts is introduced as sole method for performing upstream Oil projects, by virtue of laws such as budget and development program laws, after Islamic revolution of Iran, new regulations were passed in recent decades that indicated on formation of new legal order in petroleum industry. The Sprout of Iran's new oil and gas order, initially formed by a change in attitudes towards foreign investment, grew up by changing the scope of private sector intervention in the economy and developed by introducing and prescribing various oil contracts. On the other hand in the event of this developments, petroleum ministry unveiled a new model of contract named Iran Petroleum Contract (IPC). Although IPC is based on the principles of Iran's new oil order, it seems that it has not used all the capacities articulated in this order. Explaining the fundamentals and content of this order, the ratio of the new contract to these developments and eventually the ability to apply other contractual patterns will be discussed in this article.
    Keywords: New Oil Order, foreign investment, privatization, General principles, new Iran Petroleum Contract, production sharing
  • Mojtaba Javidi* Pages 67-99
    The principle of causality is one of the most important philosophical principles which is discussed not only in natural objects but also in human behaviors such as, criminal behaviors. However, the analysis of causality in human behaviors is different from its analysis in natural objects. Due to its epistemological basis, the “criminal causation” approach has not had the ability to analyze this principle. This article has investigated and criticized the “criminal causation” based on Islamic jurisprudence. Moreover, this study has referred to and explained the most important weaknesses of this approach in analyzing causality in criminal behavior, namely, the confusion between the concepts of “cause” and “conditions” of genesis, the sufficiency of seeking for cause and neglect of reasoning and meaning, the etiology based on the presupposition and the previous researcher’s mental plan, the thought of determinism in explaining the criminal behavior , the rejection of unnatural causes in committing crimes, the shift from the ultimate cause to the agentive material cause, and the focus on conditions of genesis instead of real and creative causes of genesis.
    Keywords: criminal causation, causality, positivist criminology, criminality, Islamic Wisdom, philosophy of criminology
  • simindokht daryabeygy, Mojtaba Janipour*, Mahin sobhani Pages 100-130
    The importance of maintaining the fairness of proceedings and protecting the rights of the accused have led various criminal justice systems to provide for special rules to the effect of ensuring fair trial . The exclusionary rule of evidence is one of the most important safeguards-provisions of these regulations, which makes it impossible to cite evidence obtained in an unauthorized manner in the court. Despite the fact that the International Criminal Tribunal for Yugoslavia and Rwanda, bear the task of prosecution of the perpetrators of the most serious international crimes, they have not overlooked the rights of the accused. According to Art 95 of rules of procedure and evidence of ICTR and ICTY, the exclusion of evidence obtained through unauthorized methods does not necessarily lead to exclusion of evidence, except when the methods used to obtain evidence cast substantial doubt on reliability of evidence or damage the integrity of the proceedings. The conditions set forth in this article, which their authenication have been granted to the discretion of judges, gives the rule an optional nature and restricts its scope to some extent. This solution is the result of international criminal tribunals' efforts in striking a balance between the rights of the accused and victim which with all its ambiguity in drawing the scope of the rule has been adopted by the ICC.
    Keywords: Exclusionary Rule of Evidence, Criminal proceedings, Confession, Torture, Search
  • Mohammad Soltani*, Vahideh Gholami Pages 131-151
    Business judgment rule refers to the presumption that directors are not responsible for losses that may be suffered as a result of a decision that directors made or authorized in good faith. It protects directors from personal civil liability for the decisions they make on behalf of a corporation, even though the decision proves to be erroneous. This rule is applicable upon an examination of certain preconditions, but prevents courts to second-guess director’s decisions. The basis of this rule lays on the fact that if discretion of management of the company is referred to directors, they must be protected against claims on application of this discretion. Otherwise, management of modern companies is impossible. Therefore, this article examines the standard of liability as business judgment should be regarded as a rule which prevents courts from reviewing directors’ decisions absent grounds breach of fiduciary duties (such as of self-dealing, lack of independence or irrational decisions). This article will discuss emergence and application of business judgment rule in Delaware courts and analyzes the existence of this rule in Iran’s legal system.
    Keywords: Board, Directors, Business Judgment Rule, Liability, Control, Good Faith
  • Hosein Soltanifard, Mahmood Malmeir*, Hasan Alipour Pages 159-194
    In Iran, economic crimes occupy three positions. The first one is that of the exemplary one. For example, in the Islamic Penal Code, we find crimes that border on the concept of economic crimes. The example of this category is destroying the economic order. The second is the judicial position which are determined as a result of the judicial policy and the third one is the status-based position, which the law-maker explicitly identifies them as economic crimes. Given this, the question is whether the economic crimes have an independent character in the Penal Code? This challenge has caused the economic crimes to be more of a procedural nature and character than a substantive one. This essay examines this challenge in full and introduces its shortcomings in the Iranian penal sysyem.
    Keywords: Economic crimes, Differential procedure, Substance, Process, Criminal proceedings
  • Amir Maghami*, Mohammad reza Mellat, Masoud Ahsan Nejad Pages 195-225
    Al-Quds (Jerusalem) is a sacred city among Abrahamic religions of Islam, Christianity and Judaism. It has been subject of many conflicts during the history from past to the present. The United States of America in 1995 during the peace process between Palestine and Zionist regime passed the Embassy Act under which the U.S embassy relocation from Tel-Aviv to al-Quds was approved. This act was suspended by U.S administrations until Trump administration issued an executive order in this regard in December 2017. Being considered by different international instruments and forums, the emphasis is added that the situation in the city is that of under-occupation since 1967 meaning that the East al-Quds is under the illegitimate authority of occupying power (although the authors believe that the whole lands of Palestine are occupied). Therefore, the present paper seeks international legal analysis of the relocation of U.S embassy to al-Quds. That is contrary to international regulations including the laws regarding holy places, customary international law, international law on occupation, the obligation of non-recognition of illegitimate situations and obligations arising from UN general assembly and Security Council resolutions.
    Keywords: Al-Quds (Jerusalem), Palestine, Occupation, Obligations of Occupying Power, Embassy Act, the Capital City
  • Mohammad Molodi*, Bijan Haji Azizi, Negin Gholami Pages 227-258
    In the Iranian laws, loss distribution is mainly the case when two or more causes impose damage and the interference of each one in the realization of damage is the basis for damage distribution between them. In common law, damage distribution in civil liability is considered in a broader sense and it is differentiated from the number of causes. In fact, under loss distribution, those cases are considered where the damages that should reasonably be paid by the imposer are distributed among members of the community via some mechanisms. Mechanisms that distribute damages are strict liability and insurance. Justifying participation of a group of people, who have no role in this damage and giving indemnity, is possible via economic meanslike promoting economic efficiency and realizing distributive justice in society and this is the subject of present study to investigate and analyze these basics.
    Keywords: Economic Analysis, Loss Distribution, Distributive Justice, Corrective Justice, Economic Efficiency