فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حقوقی
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین آقایی جنت مکان صفحه 1
    یکی ازمسایل مورد بحث درآئین دادرسی کیفری ملی و بین المللی مساله محاکمه غیابی است. در نظام های حقوقی معاصر از یک طرف، و درآیین های دادرسی کیفری ملی و بین المللی از طرف دیگر، اختلاف نظرهای فراوانی پیرامون این موضوع وجود دارد. هرکدام از نظام های دادرسی کیفری برای ممنوعیت یا مجاز دانستن محاکمات غیابی دلایل و توجی هاتی دارند. درنظام دادرسی اتهامی، علی الاصول محاکمه غیابی جایز دانسته نشده است. در برابر، در نظام دادرسی تفتیشی، انجام محاکمه غیابی متهم رامطابق اصول می دانند. مبنای اصلی ممنوعیت یا جواز رسیدگی غیابی نیز به ماهیت هردو نظام دادرسی پیش گفته بر می گردد. بر این اساس، مقاله حاضرکوشش دارد تا دیدگاه نظام های حقوقی معاصر به ویژه دیدگاه نظام اتهامی، تفتیشی ونظام اسلامی را درخصوص برگزاری محاکمات غیابی در امور کیفری روشن و تبیین نماید. سپس به بررسی این موضوع در رویه عملی دادگاه های کیفری بین المللی بپردازد. مقررات آئین دادرسی کیفری ایران در زمینه برگزاری محاکمات غیابی نیز مطمح نظرخواهد بود. نتیجه حاصل ازمباحث فوق می تواند راهنمای قانون گذار ایران درتصویب مقررات مربوط به نحوه برگزاری محاکمات غیابی و نزدیک کردن قوانین به معیارهای قواعد معاهداتی بین المللی دراین زمینه باشد.
    کلیدواژگان: دادرسی، غیابی، تفتیشی، اتهامی
  • مهرزاد ابدالی صفحه 27
    مفهوم «قصد» در حوزه ی مسؤولیت مدنی به صورتی نادقیق به کار گرفته می شود. این مفهوم گاهی معادل «اراده» و گاهی به معنای انگیزه به کار رفته است، اما اغلب در معنای بی مبالاتی نسبت به نتیجه به کار می رود. در این مقاله تلاش شده معنا و نقش قصد در مسؤولیت مدنی و نیز ارتباط میان قصد زیان بار (عمد) و انگیزه روشن شود. اهمیت حداقلی و نمادین قصد زیان بار از جمله کارکردهای این واقعیت است که مسؤولیت مدنی، خاصه با رویکرد اقتصادی، به همان میزان که با منافع زیان دیده و جامعه سروکار دارد با منافع عامل زیان نیز ارتباط دارد. در واقع، کثرت گرایی هنجاری مبانی مسؤولیت مدنی، برنامه ی کشف و یا تعمیم یک اصل کلی را برای مسؤولیت ناشی از قصد، غیر ممکن و یا حدا اقل نامطلوب می کند. بنابراین مفهوم مسؤولیت که زیربنای مسؤولیت مدنی به صورت خاص و حقوق مدنی به صورت عام است مفهومی «دو سویه» است، به این معنا که نباید این مفهوم را در «تاکید و تمرکز بر رفتار شخص مسؤول زیان» خلاصه کرد. در غیر این صورت، مسؤولیت مدنی فقط ناظر بر منافع شخص زیان دیده خواهد بود و منافع عامل زیان در تحلیل مسؤولیت به فراموشی سپرده می شود.
    کلیدواژگان: مسؤولیت مدنی، قصد، سهل انگاری، بی پروایی، انگیزه
  • علی اصغر حاتمی صفحه 61
    پیش از پیشرفت های اخیر علم پزشکی، توقف ضربان قلب و تنفس، نشان دهنده وقوع مرگ بود، لیکن از آن به بعد جامعه پزشکی دو معیار، که عبارتند از: 1. توقف غیر قابل برگشت عملکردهای تنفسی و گردش خون 2. توقف غیر قابل برگشت تمام عملکردهای مغزی را به منظور تشخیص وقوع مرگ مد نظر قرار می دهد. امروزه قوانین اکثر کشورهای پیشرفته جهان نظیر آمریکا، فرانسه، انگلستان و ژاپن، مرگ مغزی را معادل مرگ تمام قسمت های مغز شمرده و در تعریف خود از مرگ گنجانده اند. با پذیرفتن مرگ مغزی به عنوان معیار مرگ، جامعه پزشکی ایران نیز از این مهم دور نماند. در سال 1378، همایشی سراسری جهت تعیین ماهیت مرگ مغزی برپا شد. پس از آن، در سال 1379، قانون پیوند اعضاء از بیماران دچار مرگ مغزی به تصویب رسید؛ هرچند برخلاف قانون بسیاری از کشورها، مرگ در قانون ما تعریف نشد و به صراحت اعلام نشده است که بیمار دچار مرگ مغزی مرده است. در این مقاله بر آنیم تا ضمن تعریف مرگ مغزی به تبیین آثار حقوقی آن بپردازیم.
    کلیدواژگان: مرگ، مرگ مغزی، حیات غیرمستقر، پیوند اعضا
  • احمد حاجی ده آبادی صفحه 85
    جنایات در شرع تعیین نشده است. در حالی که از یک سو بررسی مستندات قاعده ارش، حاکی از آن است که دیه همه جنایات در شرع تعیین شده است و از سوی دیگر واقعیت آن است که دیه برخی جنایات به دست ما نرسیده است؛ اما روشن است که میان «تعیین نشدن در شرع» و «به دست ما نرسیدن» تفاوت است. این نگاه باعث می شود که ماهیت قاعده ارش حکمی ظاهری شبیه ادله فقاهتی همچون اصل استصحاب بوده و در موطن شک جعل شده باشد. نتیجه این رویکرد به ضمیمه این نکته که تعیین ارش، امری موضوعی نبوده بلکه حکمی یا شبه حکمی است، آن است که در مورد مقام محاسبه کننده ارش و به ویژه در مورد شیوه محاسبه آن - که در واقع از مشکل ترین مباحث این قاعده در مقام اندیشه و از ضروری ترین مباحث آن در مقام عمل است - تجدید نظر صورت پذیرد و برخی از مشکلات موجود در این زمینه مرتفع گردد.
    کلیدواژگان: قاعده فقهی، ارش، حکومت، نسبت سنجی، ادله فقاهتی، حکم واقعی، حکم ظاهری، امر موضوعی، امر حکمی
  • سیروس حیدری صفحه 123
    اصل تناظر در زمره اصول بنیادین دادرسی مدنی است و اقتضا دارد که هر یک از طرفین دعوا در زمان مناسب نسبت به تمام عناصر؛ اعم از ادعاها، جهات و ادله که بوسیله طرف مقابل به دادگاه ارائه شده یا قاضی آنها را راسا استخراج نموده، اطلاع یابد و علاوه بر دارا بودن فرصت مناقشه در خصوص عناصر مزبور، امکان طرح ادعاها، ادله و استدلالات خویش را نیز داشته باشد. این اصل بطور صریح در مواد 14 تا 17 از قانون جدید آ. د. م. فرانسه مقرر گردیده و در قوانین بسیاری از کشورهای تابع نظام حقوق نوشته مورد تبعیت قرار گرفته است. هر چند که مفاد اصل فرانسوی تناظر در قوانین کشورهای تابع نظام کامن لا از جمله آمریکا و انگلیس به صراحت نیامده، لیکن شیوه دادرسی در آنجا به نحوی سازماندهی شده تا با مکانیسم ها و تضمینات بخصوصی همان نتایج حاصله از اجرای اصل تناظر، به دست آید. از این رو، علیرغم تفاوتهای ظاهری که گاهی بین دو نظام حقوق نوشته و کامن لا مطرح می گردد، این دو سیستم را می توان به مثابه دو راهی دانست که اغلب به هدف و مقصد واحدی منتهی می شوند.
    کلیدواژگان: اصول راهبردی دادرسی، اصل تناظر، حق استماع شدن، حقوق نوشته، کامن لا
  • سید ناصر سلطانی صفحه 159
    مشروطیت برای استقرار پایه های خود مفاهیم جدیدی را در نظام اندیشه حقوقی در ایران آفرید. این مفاهیم می بایست نسبت خود را با مفاهیم مشابه و مجاور خود روشن می کردند. مجاورت این مفهوم با مفاهیمی مانند وکالت و ولایت در میراث فقهی یکی از مواردی بود که اندیشه مشروطه خواهی می بایست پاسخی برای آن تدارک می کرد. با ورود این مفهوم موضع گیری های متفاوتی درباره نسبت آن با دیگر مفاهیم فقهی حقوقی آغاز و جدالی میان فقی هان درباره مفهوم نمایندگی درگرفت. در این نوشتار موضع گیری های فقی هان حوزه نجف را درباره مفهوم نمایندگی توضیح خواهیم داد. خواهیم دید که در تکوین اندیشه مشروطه خواهی مفاهیم فقهی نقش اساسی داشته اند. در این نوشتار توضیح خواهیم داد که بر چه مبنایی اندیشیدن این مفهوم نزد آخوند خراسانی و نایینی و محلاتی در مقایسه با فضل الله نوری ممکن شد. چگونه در اندیشه فقی هان حوزه نجف، نمایندگان در زمره «عقلای مسلمین و ثقات مومنین» شناخته شدند تا بدین ترتیب امکان تفویض موضوعات عرفیه و امور حسبیه به ایشان فراهم شود. خراسانی و حوزه فکریش در شناختن مفهوم نمایندگی فراتر از همه فقی هان دوران رفته است آن گاه که «زمام کلیه امور مملکت» را «بالاستقلال و الاصاله» از آن «خود ملت» می داند و ملت را «مالک» این امور می شمارد که می توانند این حق و این «مالکیت» را «در مدت مقرره» به نمایندگان «تفویض» کنند.
    کلیدواژگان: نمایندگی، وکالت، ولایت، تحول مفاهیم
  • حبیب طالب احمدی صفحه 185
    هدف از مسوولیت مدنی، جبران خسارت زیان دیده است. این مسوولیت بر اساس مبنا به قهری و قراردادی تقسیم میشود. مسوولیت قراردادی در نتیجه نقض یک توافق الزامآور به وجود میآید، در حالی که مسوولیت قهری به حکم قانون محقق میشود. علیرغم هدف مشترک در دو مسوولیت قهری و قراردادی، اصول حاکم بر آنها متفاوت بوده و لزوم تفکیک میان آن دو را توجیه میکنند. تمیز میان دو مسوولیت قهری و قراردادی همواره به سادگی ممکن نیست. تعیین مبنای مسوولیت ناشی از ضمان درک از جمله این موارد میباشد. آراء مختلفی در بیان مبنای مسوولیت مزبور ارائه شده است. برخی آن را مبتنی بر رابطه قراردادی میان طرفین شمرده و گروهی اراده طرفین را غیر مؤثر می دانند و در تحقق مسوولیت، به حکم قانون استناد می کنند. این تحقیق سعی دارد با معرفی هر دو دیدگاه به نقد و بررسی آنها بپردازد.
    کلیدواژگان: مسوولیت مدنی، مسوولیت قهری، مسوولیت قراردادی، ضمان درک
|
  • Page 1
    One of the controversial issues in the criminal procedure is absence of the accused in the trial (trial in absentia) by criminal courts. There are many different viewpoints on this issue in the contemporary legal systems, on one hand, and in the national and international criminal procedures, on the other. Each of the legal systems provides reasons or justifications for the prohibition or permission of trial in absentia. In the adversarial system, trial in absentia is, in principle, prohibited. In contrast, in the inquisitional system, trial in absentia is basically permitted. The main basis for such prohibition or permission relates to the nature of these trial systems. Accordingly, the present paper attempts to examine and clarify the viewpoints of the contemporary legal systems, particularly the adversarial, the inquisitional, and the Islamic systems, concerning trial in absentia in criminal cases. Then, the paper examines this matter in the context of the practical practice of the international criminal courts. The proviisions of the Iranian Criminal Code with regard to trial in absentia will also be considered. The conclusions from this discussion can be a guidance for the Iranian lawmakers in order to accept provisions concerning the procedures of trial in absentia and these conclusions can also assist to bring the Iranian laws more in line with the standards adopted in the international treaties concerning trial in absentia.
  • Page 27
    The concept of intention is used loosely in the law of tort. Some times it is considered as a synonym for determination and some times it is described as a motive. However, it is often used to link recklessness to the consequence. In this paper, it has been attempted to clarify the meaning and role of intention in the law of tort and the relationship between injurious intention and motive. It has been argued that the minor practical and symbolic importance of injurious intention is the reflection of this fact that the law of tort is as much concerned with the interests of victim and of society as with those of the source of injury. In fact, the normative pluralism of the bases of tort law makes the plan of discovering or generalising a general principle of liability for intention impossible or at least undesirable. Accordingly, the concept of liability, which is the basis of the tort law (civil liability) in particular and of civil law in general, is a two-dimensinal concept. This means that this concept should not be soley considered by emphasising or concentrating on the behaviour of the person who is liable for the injury caused. Otherwise, civil liability would focus only on the interests of the injured person and the interests of the source of the injury would be forgotten.
  • Page 61
    Before the recent developments in medical sciences, the stop of the heartbeat and breathing was an indication of the end of life. Nowadays, however, the medical specialists, consider the two following criteria to recognise that death has definitely occurred: (1) the irreversible stop of respiratory operations and blood circulation, and (2) The irreversible stop of brain operations. Today, most of the developed countries of the world, such as the United States of America, France, England and Japan, have considered the cerebral death in their laws as equivalent to the non-operation of all parts of the brain. By accepting the cerebral death as a real death, the Iranian Medical society has accepted the same approach to recognize the occurrence of a definite death. In 1378 (H.S.), a national conference was held in Iran to determine nature and occurrence of the cerebral death. Subsequently, the Act on the Use of Organs of Those Died due to the Cerebral Death for Transplantation was adopted in Iran in 1379 (H.S.). Although, contrary to the law of many countries, death has not been defined in the Iranian law and the occurrence of the cerebral death has not clearly been specified, this article attempts to define the cerebral death and to examine its legal effects.
  • Page 85
    There is a rule in penal compensation (the Arsh) that provides “all that for which no value has been determined, should be determined by the religious jurist”. By relying on this rule, religious jurists argue with certainty that no compensation has been determined by the Sharia for some crimes. On the one hand, there are materials related to the Arsh that indicate compensations for all crimes have been determined by the Sharia, and on the other hand, the reality is that there are some crimes about which we have no access to documents in order to determine compensations for those crimes. In this regard, we should distinguish between these two situations: (a) the situations where the Sharia has not determined the amount of compensation, and (b) the situations where we do not have documents available to determine the amount of compensation. These are two different cases. By applying this approach, we can examine the nature of the rule of penal compensation (the Arsh) in line with some principles of religious jurisprudence such as “the principle of legal presumption of continuity” (“the principle of Esteshab”). Also such an apaproach may be applied when there is any doubt. Considering the fact that determination of compensation is not a posited matter but it is an ordained or semi-ordained matter, the result arising from this approach is that it is necessary to review rules regarding the determination of the authority to calculate the penal compensation and to particularly revise the mechanism for such calculation. These two aspects of the rule of penal compensation are in fact among the most complex aspects of the rule. Through such process, it can be expected that many problems related to the rule will be resolved.
  • Page 123
    The Adversary Principle (Principe du Contradictoire) is a one of the leading and fundamental principles in the civil proceedings that requires each party to a litigation be properly informed of any assertions, points or evidences provided by other party for the court or inferred by the judge. This Principle also requires each party to be entitled to discuss the assertions, points or evidences provided by the other party and to present his/her owns assertions, points or evidences. This Principle has been expressly stipulated in Articles 14 to 17 of the new French Code of Civil Procedure and it has been followed by many of countries with civil law system where the adversary principle has been included in their laws. Although such a principle has not been included in the laws of the common law countries, such as the United States of America and England, the method of trial in these countries has been organized, through special mechanisms and guarantees, in such a way to bring about the results arising from the Adversary Principle. Accordingly, despite the superficial differences between the Codified Law System (the French Law) and the Common Law System, these systems can be considered as two ways which result in the same goal.
  • Page 159
    To establish its foundations, the Iranian constitutionalism of 1906 had to create new concepts in the system of legal thought in Iran. These concepts had to clarify their relations with their similar and relative concepts. The relativeness of the concept of “representation” with such concepts as Vekalat and Velayat in the heritage of the religious jurisprudence was one of the issues for which the constitutionalism’s thought had to produce a response. With the introduction of the concept of representation, different views were presented with respect to its relation with other legal concepts and concepts of religious jurisprudence and a conflict of views was emerged among religious jurists concerning the concept of representation. In this paper, the viewpoints of the Najaf Seminary’s religious jurists concerning the concept of representation are explained. It will be demonstrated that the concepts of the religious jurisprudence have played an essential role in the creation of the constitutionalism’s thought. Also this paper explains what was the understanding of Akhond-e Khorasani and Naini about this concept in comparison with Fazlollah Nouri’s understanding of this concept. It also shows how representatives were considered among Muslim wise people and trustees of true believers in the thought of the Najaf Seminary’s religious jurists in order to delegate powers related to customary matters and probate affairs to them. Khorasani and his domain of thought in understanding the concept of representation has gone beyond the understanding of this concept by other religious jurists. This is because he considers that the responsibility of managing all affairs of the country belongs independently and originally to the nation itself. He, in fact, considers the nation as the sole responsible body concerning these affairs (or in other words the owner of these affairs). In his view, it is the nation which can delegate this right and responsibility (or this ownership) to their representatives in the period defined.
  • Page 185
    The purpose of considering civil liability is to compensate a person who has suffered damages. This liability derives from two bases: an obligatory liability and a contractual liability. While a contractual liability occurs as a result of a breach of a binding agreement, an obligatory liability occurs due to a rule of law. Although the purpose of considering an obligatory liability and a contract liability is the same, the principles governing them are different. Accordingly, their distinction can be justified. The distinction between these two liabilities is not always easily possible. One of the issues in this regard is the determination of the basis for ‘Security Against Faults in Title”.Various opinions have been expressed concerning the basis of such liability. Some are of the view that such liability is based on the contractual relations between the parties and some takes the view that the intention of the parties are ineffective and invoke on the rule of law for the realization of liability. This paper attempts to introduce these two viewpoints and then to examine them.