فهرست مطالب

مطالعات حقوقی - سال یکم شماره 3 (زمستان 1388)

فصلنامه مطالعات حقوقی
سال یکم شماره 3 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/11/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نسرین مهرا صفحه 1
    کیفر یا مجازات رفتاری است که در ماهیت تفاوتی با جرم ندارد چرا که آزادی های افراد را محدود می کند یا حقوقی را از آن ها نقض می کند. از این رو اعمال این رفتارهای محدود کننده یا نقض کننده نیازمند به توجیه است. از آنجایی که کیفر در برابر بزه یکی از پایه های حقوق کیفری است، هر یک از مکاتبی که تاکنون در عرصه حقوق کیفری ابراز عقیده کرده اند، به نوعی سعی در توجیه کیفر داشته اند. توجیه کیفر در دید این مکاتب عمدتا بر اساس اهداف آن صورت گرفته است که برخی این اهداف را بر اساس تاثیرات آن در آینده شناسانده اند و برخی دیگر بر اساس قابلیت جبران کننده. گرچه عمده این دیدگاه ها در قالب یکی از این دو رویکرد قرار می گیرند با این حال برخی مشخصه های خاص، آن ها را از یکدیگر متمایز می کند که به صورت مفصل بررسی خواهند شد.
    کلیدواژگان: کیفر، مکاتب کیفری، سزاگرایی، اصلاح و درمان
  • فضل الله فروغی صفحه 21
    مفهوم نخستین اصل صلاحیت کیفری جهانی که بر اساس آن، دادگاه های ملی یک کشور می تواند به جرمی رسیدگی نماید که نه در قلمرو آن کشور واقع شده است، نه متهم یا بزه دیده تبعه اوست و نه جرم علیه منافع آن کشور ارتکاب یافته است، در ابعاد مختلف تحول یافته است به طوری که از حق انتخاب برای تعقیب تک جرم دزدی دریایی گذشته، تئوری صلاحیت جهانی، از طریق عرف و معاهدات بین المللی توسعه یافته است به مرحله ای که حالا دولت ها حتی تعهد به انجام مجازات جدیدترین جرایم موضوع اصل را می پذیرند. هرچند نگرش به این صلاحیت در هریک از نظام های حقوقی موجود متفاوت است و لذا امروزه رژیم های مختلفی از قانونگذاری داخلی در این زمینه وجود دارد اما سیر تحول آن به سوی پذیرش و اجرای همگانی یا حداکثری است. بدین صورت که دادگاه های داخلی، منشا صلاحیت خود را در این مورد از عرف یا معاهدات بین المللی و قوانین ملی کشور متبوع کسب نموده و اعمال آن را نیز مداخله در حاکمیت سایر کشورها نمی دانند. در این مقاله تلاش شده است تا منشا و ماهیت حقوقی این صلاحیت، بنا بر فرضیه هایی که بیان شد، مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: صلاحیت جهانی، ماهیت حقوقی، عرف بین المللی، معاهده بین المللی، جرایم بین المللی
  • محمد علی بابایی صفحه 49
    مرور زمان به عنوان یکی از موجبات سقوط دعوی عمومی معمولا به سه نوع تقسیم می شود: مرور زمان شکایت، مرور زمان تعقیب و مرور زمان اجرای حکم. در قوانین قبل از انقلاب مرور زمان صریحا بیان شده بود و انواع آن نیز از مقررات قانون مجازات عمومی و قوانین دیگر قابل استنتاج بود. بعد از انقلاب اسلامی تاسیس مرور زمان با ایراد شرعی مواجه و نهایتا در سال 1378 ضمن مواد 173 و 174 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری، در پاره ای از جرایم پذیرفته شد. در ماده 173 قانون یاد شده در کنار مرور زمان شکایت، سخن از مرور زمانی به میان آمده است که هیچ گونه شباهتی با مرور زمان تعقیب ندارد. مضافا بر این که چنین مرور زمانی با فلسفه پذیرش مرور زمان در تعارض بوده و از منظر جرم شناختی نیز محل ایراد است. در این مقاله تلاش شده است مرور زمان تعقیب به دلیل درک غیر متعارفی که قانون گذار و بعضا قضات از این تاسیس دارند، با توجه به فلسفه پذیرش مرور زمان، اجرای عدالت و جرم شناسی مورد نقادی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مرور زمان کیفری، مرور زمان تعقیب، اطاله دادرسی 4، بزه دیده، بزه دیده شناسی حمایتی
  • جواد صالحی صفحه 69
    حقوق دفاعی متهم؛ به عنوان یکی از مولفه های دادرسی عادلانه، مجموعه امتیازات و امکاناتی است که در اختیار متهم قرار می گیرد تا این که حقوق و منافع وی تامین گردد. یکی از مصادیق بارز حقوق دفاعی متهم، حق سکوت وی در کلیه مراحل دادرسی؛ مرحله تعقیب و انتساب اتهام تا مرحله اجرای حکم است، که از جمله مباحث چالش برانگیز حقوق جزای مدرن است. رعایت حق سکوت از یک سو، منافع جامعه را در سهولت کشف جرم و تعقیب مجرم به خطر می اندازد و از سوی دیگر، عدم رعایت آن، موجب تحدید حقوق مسلم متهم، در فرایند دادرسی منصفانه می شود. حق سکوت اختیاری متهم، برای متهمی که واقف به داشتن چنین حقی است، از اصول بدیهی است؛ اما الزام قانونی مقامات تعقیب، تحقیق و رسیدگی با توجه به آموزه های حقوق بشری و قرائت های نوین از مولفه های اصل برائت؛ مبنی بر اعلام چنین حقی به متهم، با بی مهری مقنن داخلی مواجه شده است. سوال این است که اگر متهم از حق سکوت خویش در مقابل مقامات قضایی ناآگاه باشد، تکلیف چیست؟ در این مقاله سعی می شود تا با بررسی قوانین آیین دادرسی و اسناد بین المللی، تکلیف یا عدم تکلیف مقامات قضایی و محدوده آن در آگاه کردن متهم مبنی بر ساکت ماندن در مقابل اتهامات مشخص گردد.
    کلیدواژگان: حقوق دفاعی متهم، حق سکوت متهم، دادرسی عادلانه، اصل برائت
  • پرویز عامری، سید مهدی نوابی صفحه 95
    قانون مدنی ایران در خصوص شناسایی مسؤولیت ناشی از استیفای نامشروع به عنوان منبع مستقل تعهد ساکت بوده و تنها به ذکر مصادیقی از آن اکتفا نموده است. بدین ترتیب این پرسش اساسی قابل طرح است که آیا با وجود اسباب ضمان قهری در فقه اسلامی و حقوق ایران، اساسا نیازی به تاسیس یک قاعده ی جدید برای جلوگیری ازکسب ثروت های نامشروع وجود دارد؟ بررسی تطبیقی میان دو نظام حقوقی ایران و فرانسه نشان می دهد که هر چند بر خلاف حقوق فرانسه که در آن رویه ی قضایی با توجه به ضرورت های اجتماعی و به پیروی از دکترین حقوقی این کشور، استفاده ی بدون سبب را به عنوان یک منبع مستقل تعهد پذیرفته است، حقوق ایران استیفای نامشروع را به عنوان منبع مستقل تعهد نشناخته است، اما در عین حال اسباب سنتی ضمان قهری نیز به تنهایی قادر نیستند همه ی مصادیق متنوع استیفای نامشروع را پوشش دهند. از این رو نگارندگان بر این باورند که با توجه به مبانی حقوق داخلی و به ویژه با استناد به قاعده ی «حرمت اکل مال به باطل» در فقه اسلامی، در حقوق ایران نیز می توان به تمهید نظریه ای جدید به منظور جلوگیری از کسب ثروت های نامشروع پرداخت و شرایط و آثار قاعده را بر این مبنا تبیین کرد.
    کلیدواژگان: دارا شدن بدون سبب، استیفای نامشروع، اکل مال به باطل _
  • سید مجتبی واعظی صفحه 123
    اصول چهارم و یکصد وهفتادم قانون اساسی دو مرجع فقهای شورای نگهبان و دیوان عدالت اداری را برای نظارت بر شرعیت مقررات اداری پیش بینی نموده است. قانون اساسی و حتی قانون عادی به نقش دقیق هر یک از دو مرجع مذکور در دعوای شرعیت مقررات اداری اشاره ننموده است. با این حال، این حداقل قطعی است که با توجه به جایگاه رفیع هردو مرجع، نمی توان نقش هیچ یک را در این خصوص ناچیز تلقی کرد. در این میان، جایگاه و سهم دیوان از ابهام بیشتری برخوردار است. در این نوشتار ضمن در نظر گرفتن سه جنبه شرعی، اداری و قضایی برای دادرسی شرعی مقررات اداری، ضمن در نظر گرفتن واقعیات موجود، نقش بالقوه دیوان، به ویژه با استفاده از نوآوری های قانون جدید دیوان عدالت اداری، مورد مطالعه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دادرسی شرعی، مقررات اداری، شورای نگهبان، دیوان عدالت اداری، قانونیت، شرعیت
  • حبیب طالب احمدی صفحه 153
    پیش از بستن قرارداد، گفتگوهای مقدماتی برای رسیدن به توافق مفید است، ولی ضرورت ندارد. در معاملات روزانه و کم اهمیت، دو طرف در کمترین زمان ممکن به توافق رسیده، بی درنگ با انشای ایجاب و قبول معامله می کنند. اما در معاملات عمده که میان بازرگانان انجام می شود، طی روند گفتگوهای مقدماتی، اجتناب ناپذیر می نماید. گاه در چنین معاملاتی، دوره پیش قراردادی مدت ها به طول می انجامد و پیش از نهایی شدن قرارداد، احتمال دارد هر یک از دو طرف با امید دستیابی به آن هزینه هایی کنند. مخاطره آمیز بودن دوره پیش قراردادی اقتضا می کند هر طرف، زیان خود را تحمل کند ولی در صورتی که پایان دادن به گفتگوها بدون بستن قرارداد با رفتار نکوهیده یکی از دو طرف اتفاق بیافتد، زیان یاد شده، ناروا بوده و باید به وسیله طرف دیگر جبران شود. مسوولیت جبران چنین زیانی را پیش قراردادی می نامند. نظریه «تقصیر در گفتگوهای مقدماتی» تنها نظریه مستقلی است که برای توجیه مسوولیت مزبور ارائه شده است. طبق این نظریه، اگر هر طرف در روند بستن قرارداد، برخلاف حسن نیت با رفتار قابل سرزنش از نهایی شدن قرارداد جلوگیری کند یا سبب بی اعتباری آن را در آینده فراهم آورد، باید از عهده زیان دیگری که به بسته شدن قراردادی معتبر امیدوار بوده براید. کشورهای پیرو نظام حقوق نوشته، رویکرد مثبتی به این نظریه داشته و کشورهای پیرو نظام حقوق عرفی، میانه ای با آن ندارند. این نظریه در حقوق ایران ناشناخته است. از علل مهم آن را می توان عدم پذیرش اصل حسن نیت شمرد که در نظریه مزبور نقش کلیدی دارد.
    کلیدواژگان: گفتگوهای مقدماتی، مسوولیت پیش قراردادی، دوره پیش قراردادی، حسن نیت، زیان اتکایی
|
  • Dr Nasrin Mehra * Page 1
    Punishment is a behavior, which is in essence the same as crime, since it imposes constraints on people's liberty and/or breaches their rights. Accordingly, it is necessary to justify the reasons for exercising this behavior which limits people’s liberty and/or violates their rights. Since punishment versus crime is one of the bases of criminal law, every school of thought, which has expressed views in the field of criminal law, has tried to justify the reasons for punishment. These schools of thought have mainly justified the reasons for punishment based on the purposes of considering it. Some have been of the view that the purposes of punishment are reflected in its future effects, while others believe that they are reflected in its ability to compensate. Although many of viewpoints are expressed in the context of these two perspectives, they are distinguished from each other because of their own special characteristics. Accordingly, this paper attempts to elaborate these viewpoints.
  • Page 21
    There is an esseutial principle in the international criminal law called the principle of universal criminal Jurisdiction. According to this principle, national courts of states can deal with a crime which has the following characteristics: (a) it may be a crime which has been committed in the territory of a state, (b) it may be a crime regarding which the accused and the victim are not the nationals of a state, (c) it may be a crime which has no relation with the interests of a state. The concept of this principle has been evolved and developed since its creation; as follows: (a) First, states could only deal with the crime of piracy, (b) second, states had an option of dealing with international crimes but today they are obliged to deal with these crimes Although, legal systems have had different perspectives on the meaning and application of this principle, all of these systems have recognised this principle and there are various systems of application of it based on national legislations. Accordingly, domestic (internal) courts exercise their jurisdiction on the basises international customs and treaties and their national laws. This paper attempts to examine the origin and the nature of this principle based on the above – mentioned points.
  • Dr Mali Babaei * Page 49
    Prescription, as one of the causes for waiving a general criminal action, is usually divided into the three following types: (a) Prescription of a suit, (b) Prescription of prosecution, and (c) Prescription of enforcement of a judgment. Prescription was explicitly mentioned in the Iranian laws before the 1979 revolution and the existence of its various types could be deduced from the criminal penal code and other laws. After the Islamic Revolution, the concept of prescription was challenged by the religious principles and was finally included in Articles 173 and 174 of the Act on the Criminal Procedural Law of Public and Revolution Courts with regard to some crimes. In addition to the inclusion of the prescription of a suit, Article 173 of the Act has also referred to a prescription which has no similarity with the prescription of prosecution. It should also be added that such prescription is in conflict with the philosophy of acceptance of the prescription and it raises some objections if it is viewed from the perspective of criminology. Due to the non-conventional understanding of the legislator and some of judges of the prescription of prosecution, this paper attempts to evaluate and analyse this type of prescription with a view to the philosophy of acceptance of prescription, administration of justice, and criminology.
  • Page 69
    Defensive rights of defendant as one of fair trial components is collections of facilities that defendant use for receiving all rights and benefits. One of clear aspects of defendant’s defensive rights as challengeable issues of modern criminal law, is his/her silence right in all processes of proceedings; prosecution and giving accusation to carry verdict. Observance of silence right risk profits of society in ease detecting crime and prosecuting offender in one side, inobservance decrease vested rights of defendant in fair trial process on other side. Volitional silence right of defendant who know his/her right to be silent is clear principle, but lawful force of prosecuting, inquiring and hearing officials by seeing of human right’s doctrine and new recitations of acquittal principle’s components by declaring this right to defendant, internal legislator don’t observe. Question is what is obligation, if defendant doesn’t know his/her silence right in contact of officials? In this paper, try to by examining criminal procedure laws and international deeds show necessity or unnecessary of officials and limitations in declaring to defendant to be silent about accusation..
  • Dr P. Ameri *, M.R. S.M. Navabi Page 95
    This general rule that nobody should enrich without a justified cause, is a moral rule to form the spirit of many legal rules. But in the legal systems at the world, there is no similar answer to the question whether the unjust enrichment can be recognized as an independent source of obligation and bind the person who has enriched unjustifiably to return it: Whereas some of civil codes as German Civil Code and Swiss Obligations Code Recognize this rule as an independent source of obligation, French Civil Code is silent about recognition of it. Jurisprudence of France, however, after a period of doubt, with attention to social necessities and following the legal doctrine which was influenced by Roman law itself, finally recognized it as an independent source among other obligation sources, and cleared its conditions and effects. Iranian Civil Code which is influenced by French Civil Code in the section of “Obligations incurred without a contract”, also is silent about unjust enrichment as an independent source of obligation and has only contented with some examples about it. Therefore, in spite of causes of automatic responsibility in the Islamic Jurisprudence and Iranian law, there is a substantial question: Is it basically necessary to constitute a new rule to prevent unjust enrichment? It could be answered that although unjust enrichment is not been recognized in the present Iranian legal system as an independent source of obligation, the causes of automatic responsibility can not contain all of various examples of unjust enrichment either. Therefore, with attention to the basis of internal law and especially relying on the prohibition of the enrichment by void causes in the Islamic Jurisprudence, the authors believe that it is possible to arrange a new theory preventing unjust enrichment, based conditions and effects on this theory.
  • Dr S.M. Vaezi * Page 123
    Articles 4 and 170 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran has determined two authorities to ensure the compliance of administrative regulations with religious principles. Notwithstanding, neither the Constitution nor the statute law has specified the precise role of each of these two authorities in this regard. Considering the important position of these authorities, the role of each of them can not be underestimated. However, it seems that position and role of the Administrative Court of Justice is more ambiguous. In this article, the author considers three aspects of religious, administrative and judicial in a litigation to examine the compliance of administrative regulations with the religious principles. Then the paper, considering the existing realities, studies the potential role of the Court in the light of the new law concerning the Court, particularly because the new law has provided innovations to deal with such litigations.
  • M.R. H Talebahmadi * Page 153
    It is useful, but not necessary, to have preliminary negotiations before making a contract. In day to day and ordinary transactions, both parties to a contract reach an agreement in the least possible time and make a contract soon after an offer is accepted. However, it is a must to hold preliminary negotiations in the large scale transactions which are done by merchants. Sometimes in such transactions the period before the conclusion of contract lasts for a long time and there is a possibility that each party may spend some expenses before finalizing the contract because that party is hopeful about the conclusion of the contract. There may be some risks for each party in the period before the conclusion of contract. These risks require that each party shares some of the possible loss. If the preliminary negotiations do not result in making a contract due to unreasonable behavior of one of the parties, the loss suffered by the other party should be compensated by that party. This responsibility for compensation is called pre-contractual liability. The Theory of Fault in the Preliminary Negotiations is only an independent theory which has been introduced for the justification of this liability. According to this theory, if each party makes any obstacle in making the contract contrary to the principle of good faith and through a blameworthy behavior, or if each party acts in a way to cause the invalidity of contract in the future, that party should compensate the loss suffered by the other party who has been hopeful of concluding the contract. Countries whose legal systems are based on written laws have had positive views about this theory but countries with common law systems have not adhered to it. In Iran this theory has not been known, mainly due to the fact that the principle of good faith, which plays a key role in the theory, has not been adopted in the Iranian legal system.