فهرست مطالب

مطالعات حقوقی - سال هشتم شماره 3 (پاییز 1395)

فصلنامه مطالعات حقوقی
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • مصطفی جباری *، جلیل امیدی صفحات 1-18
    در موارد وقوع قتل عمد، برابر نصوص آیات و احادیث و به اجماع فقهای مذاهب مختلف فقهی، ولی دم از حق قصاص قاتل و عفو وی و یا مصالحه بر دیه مقتول یا کمتر و یا بیشتر از آن برخوردار است. این مسئله که آیا طرفین دعوا یعنی ولی دم و قاتل می توانند از قصاص نفس عدول و بر قصاص عضو تراضی کنند، مورد تعرض فقها و تحقیق محققان واقع نشده است. به نظر می رسد باتکیه بر مبانی و دلایلی چون حق بودن قصاص، قابل مصالحه بودن حق، قابلیت تجزیه حق قصاص، مقایسه موضوع با موضوعات مشابه، استحباب عفو، اقتضای قاعده دفع اشد مفسدتین با تحمل اخف آن ها، توصیه ادله شرعی به لزوم تقلیل موارد قتل و قصاص و وجوب حفظ نفس، بتوان قائل به جواز شرعی و قانونی چنین تراضی و مصالحه ای بود و منافع طرفین را با هم جمع نمود. این مقاله بعد از طرح مسئله به تقریر مبانی و دلایل تجویز آن می پردازد.
    کلیدواژگان: حق قصاص، قصاص نفس، قصاص عضو، ولی دم، مصالحه، تراضی
  • علی رضایی* صفحات 19-49
    حل و فصل اختلافات تجاری بین المللی از طریق داوری مستلزم پرداخت هزینه هایی است که بدون صرف آن، انجام داوری امکان پذیر نیست. اگرچه در مقایسه با دادرسی قضایی، داوری اختلافات عموما کم هزینه تر است؛ اما در برخی دعاوی، نظر به میزان خواسته و گستردگی اختلاف، چه بسا هزینه داوری چندین برابر دادرسی باشد. مهم آن استکه رفع اختلاف از طریق این راهکار برای طرفین دارای توجیه اقتصادی باشد تا استفاده از این شیوه ترجیح داده شود. به همین منظور لازم است انواع هزینه های قابل مطالبه مشخص شده و نحوه محاسبه آن ضابطه مند گردد تا برای هر یک از طرفین اختلاف قابل پیش بینی باشد. در این پژوهش تلاش شده است ضمن بیان مفهوم و انواع هزینه های داوری، نحوه تسهیم هزینه ها بین طرفین اختلاف تبیین شده و به این سوال مهم پاسخ داده شود که چنانچه یکی از طرفین اختلاف از پرداخت سهم خود از هزینه ها خودداری کند، سرنوشت داوری چه خواهد شد؟
    کلیدواژگان: حق الزحمه و مخارج، تسهیم هزینه ها، تضمین برای هزینه ها و عدم پرداخت هزینه ها
  • هدایت الله سلطانی نژاد* صفحات 51-65
    نقض قرارداد ممکن است موجب خسارات فراوانی برای طرف قرارداد گردد و با وجود پذیرش اصل جبران کامل خسارت در بیش تر نظام های حقوقی، امکان جبران همه این خسارات وجود ندارد که از جمله آن ها، خسارات غیرمستقیم است. منظور از خسارات غیرمستقیم، خساراتی است که بین نقض قرارداد و ورود خسارت اسباب دیگری دخالت داشته باشد. در این مقاله ضابطه شناسایی و تشخیص این گونه خسارات از خسارات مستقیم، با رویکرد روش شناختی در نظام حقوقی ایران و دیگر نظام های حقوقی، مورد بررسی قرارگرفته است. در این خصوص در نظام های حقوقی مختلف، دو ضابطه «قابلیت پیش بینی خسارت» در هنگام انعقاد عقد و «سببیت» بین نقض قرارداد و ورود خسارت، به عنوان معیار شناسایی خسارات غیرمستقیم مطرح شده است. به نظر می رسد نظریه سببیت از مبانی قوی تری برخوردار باشد. در نظام حقوقی ایران بر اساس مبانی فقهی و حقوقی، نظریه اخیر برای تشخیص خسارات مستقیم از غیرمستقیم قابل پذیرش است.
    کلیدواژگان: نقض قرارداد، خسارت غیرمستقیم، قابلیت پیش بینی، سببیت، مسئولیت قراردادی
  • پرویز عامری * صفحات 67-81
    درمیان اسباب مسئولیت مدنی و ضمان قهری، گاه به تعدی یا تفریط به عنوان یک سبب مستقل مسئولیت اشاره می شود. ماده 493 قانون مدنی در باب اجاره و همچنین ماده 1238 قانون مدنی در خصوص مسئولیت قیم چنین القا می کنند کهمسئولیت مستاجر، قیم و امثال آنها در حال تعدی یا تفریط مطلق بوده و محتاج احراز رابطه سببیت نیست. علی رغم اینکه بسیاری از فقها و حقوقدانان به این دیدگاه تمایل دارند، مقاله حاضر چنین برداشتی را از مواد قانونی منطبق با اصول حقوقی و عدالت ندانسته و معتقد است مواد مزبور را با مراعات اصول حقوقی باید تفسیر کرد. نظریات برخی فقهای امامیه نیز احراز رابطه سببیت را لازم می داند.
    در نتیجه، مسئول دانستن اشخاصی که نسبت به مال غیر مرتکب تعدی یا تفریط می شوند جز با احراز رابطه سببیت، امکان پذیر نیست و این مورد را نباید از استثنائات رابطه سببیت به شمار آورد.
    کلیدواژگان: تعدی و تفریط، رابطه سببیت، ضمان قهری، مسئولیت مدنی
  • ابراهیم عباسی* صفحات 83-116
    تحقیق حاضر در پی پاسخ به این سوال است که رابطه بسترهای سیاسی و اجتماعی با تحول قوانین انتخاباتی مجلس شورای ملی در ایران عصر مشروطه چگونه بوده است؟ فرض این پژوهش آن است که عوامل اصلی در شکل دهی به بنیادهای این نظام انتخاباتی و تغییرات سه گانه آن عناصری مانند ایدئولوژی، ساختار طبقاتی، عوامل اقتصادی، عرف و سنت، نوع رژیم سیاسی و... بوده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در نظامنامه انتخابات صنفی (1285ش)، قانون انتخابات دو درجه ای سال 1288 و قانون انتخابات یک درجه ای که مبنای انتخابات مجلس سوم تا بیست و چهارم البته با اصلاحاتی بود عناصر فوق هر یک سهم متفاوتی داشته اند. این پژوهش تلاش دارد از منظر جامعه شناسی تاریخی این رابطه را به بحث گذارد. سهم و تاثیر این روش آن است که نمی توان حقوق واقعی یک ملت را بدون شناخت محیط اجتماعی که خالق روابط حقوقی میان افراد است درک کرد.
    کلیدواژگان: ایران، نظام انتخاباتی، جامعه شناسی تاریخی، مجلس شورای ملی
  • سعید محسنی *، رضا معبودی نیشابوری، سید جمال الدین موسوی تقی آبادی صفحات 117-133
    در بعضی از متون قانونی استیفای برخی از حقوق متداعیین و یا انجام برخی از تکالیف ایشان، مقید به مهلت قانونی «تا اولین جلسه دادرسی» شده است. ابهام موجود در اصطلاح مزبور زمینه تفسیرهای مختلفی را ایجاد نموده است. هرچند که ابتدای مهلت فوق الذکر را می بایست زمان تقدیم دادخواست تلقی نمود، لیکن در خصوص تعیین پایان مهلت ممکن است آن را تا قبل از تشکیل اولین جلسه دادرسی دانست یا اولین اقدام ذی نفع را در جلسه اول دادرسی نیز بر آن افزود. به علاوه ممکن است مهلت «تا اولین جلسه دادرسی» را تا پایان جلسه مزبور توسعه داد. با توجه به اشکالات وارد بر دو نظر نخست و مویدات نظر سوم، به نظر می رسد باید با رویه قضایی همراه شده، مهلت «تا اولین جلسه دادرسی» را دارای حقیقتی قانونی دانست که مقطع زمانی از تاریخ تقدیم دادخواست تا پایان اولین جلسه دادرسی را در بر می گیرد.
    کلیدواژگان: تا اولین جلسه دادرسی، تا پایان اولین جلسه دادرسی، مهلت های قانونی، رویه قضایی، دادرسی اختصاری
  • محسن صادقی*، هانیه مدرس صفحات 135-162
    بازار کالاهای فرهنگی از دیرباز با دو مشکل اساسی مواجه بوده است: عدم دسترسی مشتری به صاحبان حق برای کسب اجازه انتفاع و نقض حقوق پدیدآورنده. این موانع در کنار ملاحظات اقتصادی، منجر به ظهور سازمان های مدیریت جمعی به عنوان پل ارتباطی بین پدیدآورنده و مصرف کننده شدند. به طوری که امروزه با توجه به گسترش اشکال و تعداد بهره برداری و تنوع و تعدد آثار ادبی هنری، به جرئت می توان گفت که اجرای کامل حقوق صاحبان این آثار، بدون وجود سازمان های مدیریت جمعی، غیرممکن است. توجه به این واقعیت و همچنین الزامات سیاست بین المللی در اجرای حداقلی از استانداردهای مالکیت ادبی و هنری برای امکان عضویت در مجامع مهم بین المللی و نقش آفرینی سیاسی و اقتصادی در آن ها، باعث شده است که در سال های اخیر توجه ویژه ای به این سازمان ها در کشورمان شکل بگیرد. مسلما ایجاد و تمشیت درست این سازمان ها، درگرو شناخت کافی از آن ها و درک تعامل این بنگاه ها با نهادهای مختلف حقوقی است.
    کلیدواژگان: سازمان مدیریت جمعی، حقوق مالکیت ادبی و هنری، بهره وری، رقابت، انحصار
|
  • Mostafa Jabbari *, Jalil Omidi Pages 1-18
    In case of murder, in accordance to the holy verses, traditions as well as the consensus of jurisprudence scholars, avenger of blood has the right to demand retaliation, pardon of murderer and compromise on blood money. There is no discussion on this question that “can the parties of the claim compromise on limb retaliation instead of soul retaliation?” It seems that relying on the principles and reasons such as the right of retaliation, compromiseability of the right, analyzability of the retaliation, comparability of the similar cases, religious preference, recommendation of shariah sources to reduction of homicide and retaliation as well as the necessity of life preservation, it is possible to say that such compromise is permissible in accordance of Islamic jurisprudence and legal system; and act to the benefits of the both parties. These article first attempts to state the problem and then to discuss its legitimacy reasons.
    Keywords: Right of Retaliation, Soul Retaliation, Limb Retaliation, Pardon of Murderer, Avenger of Blood, Compromise
  • Ali Rezayi * Pages 19-49
    Settlement of international commercial disputes requires pay costs that without them, the arbitration is impossible. Although compared with judicial proceedings, arbitration disputes generally less costly, however, in some disputes in terms of the amount requested and the extent of the dispute, perhaps the costs of arbitration is several times more than litigation. What is important for the parties to resolve disputes through this mechanism are economically feasible to use this method is preferred. For this purpose it is necessary to defined all kind of costs and its assessment be regulated, until it is predictable for each of the parties. In this study, we have tried to explain the concept and types of arbitration costs, the allocation of costs between the parties and the important question to be answered, that if one of the parties refuses to pay his share of the cost, what will be the fate of arbitration?
    Keywords: Fee, Expenses, Allocation of Costs, Security for Costs, Non, payment of Costs
  • Hedayatollah Soltaninejad * Pages 51-65
    The breach of contract usually results in a lot of damages. But it is impossible to compensate all of these. Most of legal systems don’t compensate remote damages. Remoteness refers to damages which are far from proximate cause. This article analyses the test which recognized in some major legal systems. In fact we use a methodological study about the issue. Legal systems commonly adopt two attitude to recognize remote damages. Some adopt the test of “foresee ability of damages” and others recommend the test of “causation”. We believe that basically, “causation” is more fundamental and systematic than other test. Based on jurisprudence and legal, in the Iranian legal system, recent theory to detect direct and indirect damage is acceptable.
    Keywords: Breach of Contract, Remoteness, Foreseeability, Causation, Contractual Responsibility
  • Parviz Ameri * Pages 67-81
    As to causes of civil responsibility , ta,addi or tafrit are mentioned as independent causes. Article 493 civil code of Iran, about rent and also art. 1238 , about the responsibility of guardian, seem to say that the liability of guardian and lessee is absolute and need not to proof the causality relation when they are acting in such a manner of ta,addi or tafrit. A lot of jurists and Islamic juristconsult have tendency to this viewpoint. This essay believes that such viewpoint is not consistent with the legal principles and justice rules. So this article prefers the interpretation which requires the existence of causality requirement. Such liabilities need proof of causality relationship.
    Keywords: Civil Liability, civil responsibility, Causality Relation, Causes of Liability
  • Ebrahim Abbasi * Pages 83-116
    The present research aims to answer the question, that is what has been the relationship between social & political contexts and development in laws & regulations of electoral systems in Iran's constitutional era ? The main hypothesis is that, the main factors in shaping to The foundations of electoral systems in national consultative parliament and its triple changes have been compounded of: ideology, balance of power and class structure of society, economic foundations, common law and tradition, kind of political regime and so on. The research findings show the above components have had different roles in the professional (the Guilds) electoral system of the first parliament (majles), electoral system of the second parliament (two degree electoral law) and in the electoral system of the third parliament until fourth twenty parliament (one degree electoral law). This research tries to study the above-mentioned relationship with explanative-causal method and historical-sociological approach. The impact and influence of historical sociological approach is that, the real right of a nation, cannot been realized without recognition of social context that create the legal relations among peoples. So, the shaping of electoral systems in Iran as other political & legal systems are reflection of Social and political facts.
    Keywords: Iran, Electoral System, Historical sociology, National Consultative Carliament (Majlese Shouraye Melli), the Constitutional Era
  • Saeid Mohseni *, Reza Maboudi Neyshabouri, Sayyed Jamalodin Mosavi Taghiabadi Pages 117-133
    In some statutes, the attainment of some rights and fulfillment of some duties are conditioned by the legal term of “until the first trial session”. The ambiguity of the mentioned term resulted in diverse interpretations. Although the beginning of the term is the presentation of the petition, but with respect to the end of the term there are three probabilities: it can be considered “before the beginning of the first trial session” and it can also be viewed as “the first action of the beneficiary in the first trial session” and the term can be extended to the “end of the first session” too. Owing to the difficulties of the first and second view and due to the reasons for the third view, it seems sensible to agree with the judicial precedent and consider the respite of the expression from the presentation of petition until the end of the first trial session.
    Keywords: Until the first trial session, until the end of first trial session, legal terms, judicial precedent, summary trial
  • Mohsen Sadeghi *, Haniyeh Moddarres Pages 135-162
    The market for cultural and artistic goods has long faced two fundamental problems: unavailability of the copy right holders to the clients, and the illegal usage of intelligent properties of others. These difficulties along with economical considerations have led to the formation of the Collective Management Organizations (CMOs), who closed the communication gap between the producers and the users of their products. Considering the present expansion rate of the usage of all forms of arts, it may be impossible to protect the copy rights without the intervention and management of the CMOs.
    The international policies to require the enforcement of a basic standard to protect the rights of the intellectual property owners within the international community in the recent years has brought special attention to the CMOs in our country. Obviously, formation and development of these organizations largely depends on their interaction with various legal entities and making their presence known to these entities.
    Keywords: Collective management organizations, Copyright, Efficiency, Competition. Monopoly