فهرست مطالب

معرفت ادیان - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، پاییز 1396)

نشریه معرفت ادیان
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، پاییز 1396)

  • 134 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/11/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید محمد حاجتی شورکی، سیدعلی حسنی صفحه 7
    دین زرتشت مانند اسلام، به دو ساحتی بودن انسان باور داشته، معتقد است: انسان علاوه بر ساحت جسمانی و بدن ظاهری، که قابل مشاهده است، دارای ساحت غیرمادی است. این پژوهش به توصیف و بررسی تطبیقی واژگان قرآنی و اوستایی درباره بعد غیرمادی انسان می پردازد. در قرآن، از پنج واژه «روح»، «نفس»، «قلب»، «فواد» و «صدر» یاد شده است که اشاره به بعد مجرد انسانی دارند. در اوستا نیز پنج واژه «اهو»، «دئنا»، «بئوذ»، «اوروان» و «فروشی» واژگانی هستند که به ساحت غیرمادی انسان دلالت دارند. این مقاله با روش توصیفی تطبیقی و با تاکید بر قرآن و اوستا به ویژه گاهان زرتشت، نخست به توصیف این واژگان پرداخته، شباهت ها و تفاوت های این واژگان را برجسته کرده، سپس، تحلیلی نو در این زمینه ارائه می کند. افزون بر شباهت هایی که میان واژگان قرآنی و اوستایی وجود دارد، تفاوت های اساسی نیز به چشم می خورد، از مهم ترین آنها، می توان به تبیین و تحلیل عقلی صحیح از واژگان قرآنی و فقدان تحلیل محتوایی صحیح از تعدد واژگان اوستایی و منافات آن با بداهت عقلی درباره وحدت حقیقی انسان اشاره کرد.
    کلیدواژگان: روح، نفس، قلب، فروشی، اوروان، دئنا، بئوذ
  • محمد امیر عبیدی نیا، علیرضا مظفری، کمال روحانی صفحه 23
    این مقاله به بررسی «تساهل و تسامح» اسلامی و مقایسه آن با «تولرانس» در مسیحیت جدید می پردازد. اندیشه تولرانس(تساهل و مدارا)ی مسیحی، با رویکرد کنونی خود به قرن شانزدهم و هفدهم میلادی باز می گردد و زاده تحولات نهضت اصلاح دینی است؛ پس از دولتی کردن مسیحیت به وسیله کنستانین و بر پایی دادگاه های تفتیش عقاید و سخت گیری بر منتقدان و کشتن بسیاری از روشنفکران. لذا ازاین رو، تساهل مسیحی در این مفهوم «بر دین» است، نه « در دین»؛ یعنی خارج از حوزه مسیحیت بوده و زاده ضرورت اجتماعی و سیاسی است. در مقابل، اندیشه تساهل و مدارای اسلامی، ریشه در قرآن، سنت و احادیث امامان معصوم علیه السلام دارد و اکثر مکاتب اسلامی، به تساهل و تسامح با تفسیری متفاوت از تولرانس غربی معتقد هستند، یا کلیات آن را باور دارند. این مقاله، درصدد رسیدن به این واقعیت است که خاستگاه و وجوه تساهل در اسلام، نسبت به تولرانس مسیحی، تفاوت هایی اساسی دارد و مقوله تساهل و تسامح، نه بر دین(عرضی)، بلکه در دین(ذاتی دین) تفسیر می شود.
    کلیدواژگان: اسلام، خاستگاه تساهل و تسامح، تولرانس مسیحی
  • علیرضا کرمانی صفحه 39
    یاکوب بومه، از جمله عارفانی است که به تحلیل نحوه صدور کثرت از وحدت پرداخته است. از دیدگاه وی، مقام ذات که وی گاه از آن به لاذات و لاوجود تعبیر می کند، قابل شناخت نیست. شناخت آنگاه میسر است که کثرتی متجلی شود و در پرتو آن، معرفتی حاصل آید. بومه حلقه واسطه ظهور این کثرت را، اراده ذات می داند که می خواهد شگفتی های مندرج در ذات را رویت کند. ازاین رو، مرتبه ای قابلی، که وی از آن به مرآت و حکمت ازلی یاد می کند، ایجاد می شود و ذات در آن شگفتی های مندرج در خود را به منزله کلمه صادر از خود مشاهده می کند. از نظر وی، این کلمه که در واقع تصویر منعکس شده در حکمت ازلی است، همان عیسی مسیح است. در گام بعد، این ظهورات علمی به وسیله روح القدس انتشار می یابند.
    کلیدواژگان: یاکوب بومه، معرفت حقیقی، مقام ذات، صدور کثرت، تثلیث
  • مریم امینی صفحه 57
    بررسی ویژگی های زبانشناختی کتاب های مقدس، با وجود کم توجهی به آنها، علاوه بر تعیین زمان تالیف یا قدمت آنها، که سویه تاریخی است، برای ترجمه، فهم وتفسیر آنها نیز به کار می آید. در سویه ادبی، زبان کتاب ایوب در ظاهر عبری است، اما درآمیخته با پیچیدگی ها ومعضلات دستوری، واژگانی و حتی ریخت شناسی است که موجب سر درگمی و ابهام در ترجمه می شود. این ملاحظات، چنان است که محققان و منتقدان ادبی را برآن داشته تا کتاب را اساسا یک ترجمه بدانند. این دیدگاه، منشا تلاش هایی برای یافتن خاستگاه زبانی کتاب شده است. ازاین میان، تاثیر زبان آرامی در یک دایره واژگانی گسترده وصبغه جدی آن حتی از حیث دستوری جالب توجه است. ازاین رو، با استفاده از روش نقد متنی و انتقال از مولفه دینی به مولفه ادبی کتاب تلاش نمودیم فارغ از هرگونه جهان بینی خاصی، به چشم اندازهای موجود در این کتاب به عنوان یک شاهکار ادبی برسیم.
    کلیدواژگان: نقد متنی، ویژگی های زبانشناختی، خاستگاه زبانی، دستور زبان، دایره واژگانی
  • محمدحسین طاهری آکردی، یاسر ابوزاده گتابی صفحه 71
    عطایای قدرت (نیرو بخش) همانند عطیه ایمان و کارهای معجزه آسا و شفابخش، دریافت قدرتی خارق العاده است که از سوی روح القدس اعطا می شود. پنطیکاستی ها معتقدند: این نوع عطایا، از جمله عطایایی کتاب مقدسی هستند که امروزه نیز قابل دستیابی است. از این رو، آنها با تمسک به این عطایا به فعالیت های تبشیری می پردازند. در این پژوهش به بررسی صحت یا سقم این مسئله، با (روش تحلیلی انتقادی) پرداخته و پس از تحقیق در آثار منسوب به پنطیکاستی ها و آیات کتاب مقدس، اثبات می شود، علاوه بر آن که به تصریح خود کتاب مقدس، عصر و زمانه عطایا به سر آمده، حتی کتاب مقدس نیز نسبت به وجود چنین عطایایی در آخرالزمان هشدار داده است و آنها را همیشگی ندانسته، مدعیان آن را دروغ گو خوانده است.
    کلیدواژگان: پنطیکاستی ها، روح القدس، عطیه، ایمان، کارهای معجزه آسا، شفابخشی، کتاب مقدس
  • سید مرتضی میرتبار، الیاس عارف زاده، رحیم دهقان صفحه 87
    گریگوری پالاماس، الاهیدانان عارف مسلک بیزانسی، بنیانگذار آرامش گرایی نوین است که تاثیر زیادی بر شیوه زندگی رهبانی، در سنت شرقی داشته است. آثار او نشان دهنده پویایی و نظام مندی مسیحیت ارتدوکس شرقی است. با وجود این، بیشتر شهرت پالاماس، در سبک رهبانیت اوست که شدیدا تحت تاثیر هسیکاست می باشد. از ویژگی های رهبانی او می توان از سکوت و دعا، ناسازگاری رهبانیت با علوم، مبارزه با وسوسه های شیطان، قلب به عنوان اداره کننده انسان و جایگزین صحرا، شر نبودن جسم و خداگونگی نام برد. برخوردهای دوگانه ای با اندیشه های او صورت گرفته است. از این رو، برخی او را بدعت گذار دانسته، و برخی دیگر قائلندکه الاهیاتش کاملا ریشه در گذشته دارد. نقدهای متعددی به مکتب پالاماس وارد است. از جمله آن پیروی مطلق از مکتب هسیکاست، ناشناخته بودن خدا جز برای راهبان، عدم بهره مندی راهبان از دانش، کنترل انسان به وسیله قلب نه عقل و... . این مقاله سعی دارد با معیار قرار دادن کتاب مقدس و سنت الاهیات رهبانی مسیحی، به تحلیل و نقد مکتب پالاماس بپردازد.
    کلیدواژگان: گریگوری پالاماس، مسیحیت شرقی، رهبانیت، الاهیات، هسیکاست
  • علی وحدتی دانشمند، افضل سادات حسینی صفحه 103
    تربیت کل گرا، یکی از جریان های تربیتی در اواخر قرن بیستم است که با بن مایه های معنوی، به مقابله با کاستی های نظریه های تربیتی مدرن برخاسته است. اگرچه ریشه های تکوین این رویکرد را می توان در آثار مربیان معاصر غربی جستجو کرد، اما این مقاله، این ریشه ها را در اندیشه های فلسفی و معنوی کهن شرق، با محوریت مکتب دائوئیسم ردیابی کرده، تصویری از مواجهه صورت معاصر این رویکرد و صورت شرقی آن، در عصر کهن ارائه می دهد. این پژوهش، با روش تحلیل محتوا و استنتاج فلسفی، پس از بیان مولفه های بنیادین تفکر دائویی در متون اصلی این کتب، یعنی دائو ده جینگ اثر لائوتسه و چانگ تزو اثر مولفی با همین نام، دست به ترسیم چگونگی حضور این رویکرد در عرصه تربیت کل گرا زده است. با در نظر گرفتن مضامین بنیادین در دائوئیسم، همچون ماهیت دائو، فروپاشی نظام عرفی ارزش ها، خویشتن بودگی و نفی ذهن و زبان، مفهوم اساسی تربیت «سیالیت» و هدف اساسی آن «رهایی از ضمیر» و مفهوم اساسی یادگیری «نا-یادگیری» به منظور شهود حقیقت دائو می باشد.
    کلیدواژگان: تربیت کل گرا، فلسفه شرقی، دائوئیسم، لائوتسه، دائو ده جینگ، چانگ تزو
  • نمایه الفبایی مقالات و پدیدآورندگان سال هشتم (شماره 29- 32)
    صفحه 117
  • ملخص المقالات
    صفحه 121
|
  • Sayyed Mohammad Hajati Shurki, Sayyed Ali Hassani Page 7
    Like Islam, Zoroastrian religion considers that man has two dimensions and that in addition to his corporal and apparent body, which is visible, he has an immaterial dimension. This study examines what the Quran and Avesta say about man’s immaterial aspect and makes a comparison between the two. In the Quran, five words are used to refer to the immaterial dimension of man:”ruh”,”nafs”,”qalb”,”fu’ad” and “sadr”. In Avesta also five words are used to refer to the immaterial nature of human beings: "ahou", "da’ena", "ba’uz", "oravan" and "farawshi". Using a comparative- descriptive method and emphasizing on the Quran and Avesta, especially the Gathas of Zarathushtra, the present paper first reviews these words, highlights the similarities and differences between them, and then makes a new analysis in this regard. In addition to the similarities between the Quranic words and Avestan words, there are significant differences as well, the most important of which is that we find correct explanation and objective analysis in the Quranic words and lack of proper content analysis in many Avestan vocabulary and its contradiction with the objective evidence about the real unity of man.
    Keywords: Spirit, Soul, Heart, Farawshi, Oravan, Daena, Bauz
  • Mohammad Amir Abidiniya, Ali Reza Mozaffari, Kamal Rouhani Page 23
    This paper examines the Islamic view of "tolerance" and compares it with "tolerance" in the view of modern Christianity. The present view of Christian tolerance dates back to the sixteenth and seventeenth centuries and is the result of the changes brought by the religious reform movement after the officialization of Christianity by Constantine, setting up the courts of doctrinal inquisition, taking a rigid attitude towards critics and assassinating many intellectuals. Accordingly, Christian tolerance was used in this sense of “on religion", not "in religion", i.e. outside the realm of Christianity and the result of social and political necessity. In contrast, the idea of tolerance in Islam has its roots in the Quran, Sunna and the hadiths of the infallible Imams. Most Islamic schools offer a different interpretation of tolerance from that of Western tolerance or its universal ideas. The present paper seeks to establish the fact that the origin and levels of tolerance in Islam are fundamentally different from those of Christianity, and the issue of tolerance is not interpreted as on religion (casual) but as in religion (inherent character of religion).
    Keywords: Islam, The Origin of Tolerance, Christian Tolerance
  • Ali Reza Kermani Page 39
    Jacob Bohme is among the mystics who has analyzed the way in which multiplicity is emanated from unity. He holds that it is possible to know the station of the essence, to which he sometimes refers as non-essence or non-existence. Knowledge will be accessible if multiplicity is manifested and it is in the light of this manifestation that knowledge can be gained. Bohme argues that the intermediary link of the emergence of this multiplicity is the will of the essence, which seeks to see the wonders which the essence has. Therefore, a receptive level which he calls eternal wisdom is developed, and the essence sees the wonders contained therein as a word emanated from it. He believes that this word, which is actually an image reflected in the eternal wisdom, is Jesus Christ. In the next step, these outward appearances of knowledge are spread by the Holy Spirit.
    Keywords: Jacob Bohme, Real knowledge, The Station of Essence, Emanation of Multiplicity, The Trinity
  • Maryam Amini Page 57
    Despite the little attention to holy books, examining their linguistic characteristics is useful both for determining the time of their composing, which is their historical aspect, and for translating, understanding and interpreting them. Considering the literary aspect of the book of Job, its language is apparently Hebrew, but it has grammatical, lexical, and even morphological problems and intricacies which make the translation confused and ambiguous. These observations are as such that the scholars and literary critics think that the book is just a translation work. This view has been the source of attempts to find the language origin of the book to think of finding out the origin of the language of the book. Meanwhile, the influence of Aramaic language on the vocabulary on a large scale, on its serious tone and on its grammar is worth considering. Thus, using the method of textual criticism and shifting from the religious component of the book to literal one, we sought to investigate the perspective adopted by this book as a literary masterpiece regardless of any particular worldview.
    Keywords: Textual Criticism, Linguistic Characteristics, The Origin of Language, Grammar, vocabulary
  • Mohammad Hossein Taheri Akerdi, Yaser Abuzadeh Getabi Page 71
    The Powerfull gifts, like the gift of Faith and Miraculous and Healing Acts, Are Extraordinary powers which are given by the Holy Spirit. Pentecostals believe that these types of gifts are Biblical gifts that may also be received today. Hence, appealing these gifts, they embark on evangelical activities. In order to investigate whether or not this belief is reasonable, the present research uses a critical -analytical approach to study the works attributed to the Pentecostals and Biblical verses. It is proved that, in addition to the fact that the Bible regards that the age of divine gifts has ended, it warns of the belief the existence of such gifts at the Last Days, considering them as transient and those who have this claim as liars.
    Keywords: Pentecostalist, Holy Spirit, The Gift, Faith, Miraculous Acts, Healing, The Bible
  • Sayyed Morteza Mirtabar, Eliyas Arefzade, Rahim Dehghan Page 87
    Gregory Palmas, a Byzantine mystic and theologian is the founder of a new kind of quietism that has had a great influence on the monastic life in the Oriental tradition. His works display the dynamism and systematization of Oriental Orthodox Christianity. Palamas's reputation is mainly ascribed to his monastic style, which is heavily influenced by Hesychast. Among the features of his monasticism are: silence and prayer, incompatibility of monasticism with science, combating Satan's temptations, heart as the managing organ of man and as the substitute for the desert, the non-evil nature of the body and Godlikeness. His thoughts have been viewed from two sides; some consider him as an innovator, and others believe that his theology is completely rooted in the past. Several criticisms are leveled at the Palamas school, such as his absolute adherence to Hesychast’s school, anonymity of God except for monks, monks’ lack of knowledge, man’s being controlled by heart, not by mind, and so on. This paper attempts to analyze and criticize Palamas’s school by referring to the Bible and Christian monastic theology.
    Keywords: Gregory Palamas, Oriental Christianity, Monasticism, Theology, Hesychasts
  • Ali Vahdati, Daneshmand, Afzal Al-Sadat Hosseini Page 103
    Holistic education is one of the educational trends of the late twentieth century, which, resting on spiritual foundations, attempted to overcome the shortcomings of modern educational theories. Although the origin of this approach can be found in the works of contemporary Western educators, this paper traces its roots in the old Eastern philosophical and spiritual thoughts centered on Daoism, and illustrates the encounter between the contemporary form of this approach and its eastern form in ancient time .Using content analysis and philosophical evidence, this paper first elucidates the fundamental components of Daoism in the original texts of such books like “the Tao Te Ching” by Lao Tseu and Ching tse, and then deals with the part which this approach has in holistic education. Considering the fundamental themes of Daoism, such as the nature of Dao, the collapse of the conventional system of values, self-monitoring and negation of mind and language; the basic educational concept of "fluidity”, its basic purpose of "liberation from mind" and the fundamental concept of learning" not-learning" reveal the truth of Dao.
    Keywords: Holistic Education, Oriental Philosophy, Daoism, Lao Tseu, Tao Te Ching, Ching tse