فهرست مطالب

معرفت ادیان - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، پاییز 1397)

نشریه معرفت ادیان
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، پاییز 1397)

  • 144 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/01/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد ولی پور *، طاهره عظیم زاده تهرانی، زهرا علیزاده بیرجندی، اردشیر اسدبیگی صفحات 7-24
    اندیشه ورزان مسلمان از سده های نخستین اسلامی با شبهات و ایرادات وارده بر دین از سوی اهل کتاب مواجهه بوده اند و در روند این رویارویی و در پاسخ به شبهات، آثار قلمی از سوی علما تدوین شد. از اوایل سده نوزده میلادی به سبب اوج گیری تکاپوهای استعمارگران و افزایش فعالیت هیئت های تبشیری، مجادلات قلمی علمای مسلمان روند فزاینده ای پیدا کرد. ابعاد شناختی این آثار و نحوه صورت بندی گزاره های معرفتی، جایگاه ویژه ای به این آثار در مطالعات دینی بخشیده است. با توجه به اهمیت این آثار، مقاله پیش رو به بررسی یکی از رساله های شاخص در این زمینه به نام لب الخطاب فی رد شبهات اهل کتاب، اثر محمدباقر بیرجندی اختصاص دارد. این نوشتار با رویکردی توصیفی تحلیلی درصدد بررسی روش و آشنایی با براهین نویسنده لب الخطاب در شبهه زدایی از دین است. یافته های پژوهش نشان می دهد که نویسنده اثر یادشده با بهره گیری از استنادات تاریخی، ارائه براهین عقلانی و استفاده از گزاره های کتب عهدین، تناقضات آن را آشکار کرده و به شبهه زدایی از دین پرداخته است.
    کلیدواژگان: لب الخطاب، شبهات اهل کتاب، جدال احسن، مناظرات، محمدباقر بیرجندی
  • آزاده شریفی مقدم*، فاطمه زهرا نظری رباطی صفحات 25-41
    یکی از ویژگی های کتب مقدس، روانی و سادگی متن است که با وجود معانی عمیق و دقیق به کاررفته در آنها، امکان درک این متون را برای مخاطب عامه فراهم ساخته است. واژگان معمول و مانوس با زندگی بشر، همچون اسامی مربوط به طبیعت، گیاهان و حیوانات در این متون، در عین سادگی، در جهت آموزه های اخلاقی و دینی به کار رفته اند. با توجه به کاربرد نام واژه های حوزه حیوانات در دو کتاب مقدس قرآن کریم و اناجیل مسیحیت با فراوانی قابل توجه، پژوهش حاضر درصدد است تا نام واژه های این حوزه معنایی را به لحاظ فراوانی و نوع، دلالت معنایی و نیز موضوعیت در سه کتاب، بررسی و مقایسه کند. نتایج حاصل از بررسی این دسته از نام واژه ها بیانگر شباهت ها و تفاوت هایی در زمینه های مورد بررسی بود؛ از جمله شباهت ها می توان به فراوانی دلالت های دارای مشخصه های «ارجاعی»، «عام»، «ثابت» و «صریح» و نیز کاربرد موضوعی حیوانات در آیات حاوی موضوعات «راهنماشناسی»، «راه شناسی» و «انسان شناسی» در هر سه متن اشاره نمود. از تفاوت ها نیز می توان گستره و تنوع موضوعی بیشتر در قرآن کریم نسبت به دو پیکره متی و یوحنا را نام برد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، انجیل، دلالت معنایی، موضوعیت، نام های حیوانات
  • زهرا محققیان* صفحات 43-60
    در سالیان اخیر، یکی از انواع تعاملات شاخه های مختلف علوم انسانی با یکدیگر، مطالعات میان رشته ای مرتبط با اسطوره است که گفتمان های مختلفی را در دانش های متعددی همانند تاریخ، اسطوره شناسی، هنر، ادبیات، زبان شناسی و غیره ایجاد کرده است. اندیشمندان و محققان هر یک از این علوم، توانسته اند همگام با این گفتمان ها، نظریه ها، روش ها و حتی تعاریف تازه ای از اسطوره و راهبردهای نوینی برای مطالعه آن ارائه کنند. شناخت تمایزات این علوم مختلف و آشنایی با صاحب نظران هر یک و اندیشه های ایشان، نقش بسیار موثری در توسعه مطالعات قرآنی داشته و راهبردهای نوینی را برای پژوهشگران حوزه دین در این زمینه فراهم ساخته است.
    در این راستا، پژوهش حاضر بر آن است که بدون هیچ گونه پیش داوری یا تحمیل باوری، انواع مطالعات میان رشته ای ممکن میان اسطوره (به معنای عام آن) و قرآن کریم را به بحث بگذارد و از آنجا انواع تعاملات ممکن میان این دو حوزه را از دریچه علوم مرتبط بررسی نماید. مطابق یافته های این تحقیق، دست کم چهار شاخه اصلی تاریخ، زبان شناسی، ادبیات و علم کلام را می توان به عنوان رایج ترین گفتمان ها در این زمینه که در دوران معاصر رشد یافته و شکل گرفته اند نام برد. البته هر یک از این شاخه ها، خود زیربخش هایی نیز دارند که در نهایت، تعاملی ترارشته ای را در این حوزه رقم می زنند.
    کلیدواژگان: مطالعات اسطوره ای، نقد اسطوره ای، اسطوره شناسی قرآن
  • سیدمحمدحسن صالح *، محمدحسین طاهری آکردی صفحات 61-78
    با تسلط اسکندر مقدونی بر فلسطین و دیگر سرزمین های خاورمیانه در قرن چهارم قبل از میلاد، دوره تاریخی هلنیسم در یهودیت شکل گرفت که تا سه قرن امتداد یافت. در این دوره به دلیل سیاست تسامح فرهنگی حاکمان یونانی، فرهنگ و اندیشه یونان در لایه های مختلف زندگی و اندیشه یهودیان نفوذ کرد. در این مقاله با مراجعه به منابع یهودی، ابعاد مختلف این تاثیرپذیری واکاوی شده است. بر اساس نتایج این پژوهش، یونانی مآبی در سه سطح اجتماعی، فرهنگی و الهیاتی دارای تاثیراتی بر جامعه یهودی بود. تغییر زبان و تدوین ترجمه سبعینیه، مهم ترین مصداق این تاثیرپذیری به شمار می روند. با این حال به سبب تلاش حسیدیم و برجسته شدن آموزه «برگزیدگی»، یونانی مآبی رو به افول گذاشت و به حاشیه رفت.
    کلیدواژگان: هلنیسم، یونانی مآبی، ترجمه سبعینیه، کتب حکمت، آموزه برگزیدگی
  • علی رازی زاده * صفحات 79-92
    آگوستین، نخستین متفکر سنت مسیحی است که توجه ویژه ای به هنر و زیبایی نشان داد و اقدام به تدوین نظامی جامع در این حوزه کرد که بعدها تاثیر شگرفی بر اندیشمندان پس از خود، به ویژه در قرون وسطی گذاشت. اهتمام ویژه او به هنر و زیبایی، در کنار وفاداری کامل او به آموزه های مسیحی، که نمود کامل آن در کتاب شهر خدا و دفاع از کیان مسیحیت و تقسیم انسان ها براساس باورهایشان، به حضور در شهر خدا و شهر زمین تبلور یافت، این مسئله را پیش روی محقق قرار می دهد که آگوستین چه جایگاهی برای هنرمند در کتاب شهر خدای خود داشت. بدین منظور، این پژوهش با رویکرد تحلیلی و بررسی اسنادی، ضمن توجه به باور عمیق آگوستین به آموزه های مسیحی، به بررسی اندیشه های او درباره زیبایی پرداخته و تلاش می کند دیدگاه او نسبت به انواع هنرها را تبیین کند و بر اساس تلقی آگوستین از انواع هنرها، جایگاه هنرمند در نظام فکری ارائه شده در کتاب شهر خدا معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: آگوستین، شهر خدا، زیبایی، هنر، هنرمند
  • یاسر ابوزاده گتابی *، سیدعلی حسنی صفحات 93-110
    جنبش پنطیکاستی، که در اوائل قرن بیستم و با تاکید بر مسئله بازگشت قریب الوقوع مسیح پا به عرصه وجود نهاد، در ابتدا، تمرکز خود را بر تبشیر مسیحیت و جذب حداکثری وقف کرد. اما با گذشت چند دهه و عدم ظهور مجدد مسیح، رویکردهای تبشیری خود را به مسائل این جهانی، فرهنگی اجتماعی معطوف کرد. توجه به امر کلیساسازی، بومی سازی کلیساها و رهبری آنها و سیاق گرایی فرهنگی، از عمده رویکردهای فرهنگی و توجه به اقشار ضعیف جامعه در کنار توجه به جوانان و مسئله رهبری آنها در کلیساها، تبلیغات شهری و خیابانی و همچنین، مشارکت در امور عام المنفعه، از مهم ترین رویکردهای اجتماعی پنطیکاستی ها محسوب می شود. این پژوهش، با بررسی منابع مکتوب پنطیکاستی در پی آن است، تا پس از معرفی عمده رویکردهای فرهنگی اجتماعی پنطیکاستی ها در حوزه تبشیر، با روش تحلیل داده ها، ثابت کند که مقوله کلیساسازی و رهبری در میان پنطیکاستی ها، با چالش هایی روبرو بوده، توجه نکردن به نخبگان جوامع، از مهم ترین اشکالات این رویکرد محسوب می شود.
    کلیدواژگان: جنبش پنطیکاستی، کلیسا، تبشیر، بومی سازی، سیاق گرایی، رویکردهای فرهنگی، رویکردهای اجتماعی
  • مرتضی آقاطهرانی * صفحات 111-130
    این نوشته «معرفی کابالا در عرفان یهود و نقد و بررسی آن» است؛ بنابراین، نخست به معرفی «عرفان»، «یهود» و «قبالا» پرداخته، سپس آن را نقد و بررسی کرده است. هدف این پژوهش شناخت «عرفان یهود» با اشاره به ظهور یهودیت و تحولات آن، و نقد و بررسی مکتب عرفانی یهود، یعنی «کابالا» است. در این راستا توقع بود که دین یهود و کتاب موسی و ایده های او، در عرفان قبالا اشراب شده باشد؛ لیکن آبشخور این عرفان از نظر فکری عقیدتی، به دوران قبل از موسی و کاهنان و ساحران مصری بازگشت داشته و این همانی است که موسای نبی آن را برنتابیده و رد کرده است. روش این تحقیق، کتابخانه ای و به شکل توصیفی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: کابالا، قبالا، عرفان، یهود، تورات، تلمود، زوهر
|
  • Mohammad Valipour *, Tahere Azimzade Tehrani, Zahra Alizade Birjandi, Ardeshir Asadbighi Pages 7-24
    Muslim thinkers from the early Islamic centuries have been confronted with doubts and objections to the religion by the people of the book, which led to the compilation of various books by the scholars. From the early 19th century, due to colonialism and missionary activities, the textual disputes have steadily increased among Muslim scholars. The cognitive dimensions of these works and the formulation of epistemic propositions have given a special place to these works in the religious studies. Considering the significance of these works, this paper studies one of the major treatises in this field, called "lubb al-khitab", which deals with the issues of the book, by Mohammad Bagher Birjandi. Using a descriptive-analytical method, his paper seeks to study the arguments of the author of lubb al-khitab in disambiguation from religious beliefs. Findings show that, using the historical references, rational arguments and the Bible, the author of the mentioned work has revealed the contradictions and defended the religion.
    Keywords: lubb al-khitab, the doubts of the People of the Book, good controversy, debates, Mohammad Bagher Birjandi
  • Azade Sharifi Moghaddam *, Fateme Zahra Nazari Robati Pages 25-41
    One of the features of the Holy Bible is fluency and simplicity, which has made it easy to understand for the public, despite the deep and precise meaning. Common and accustomed vocabulary to human life, have been used simply for the sake of ethical and religious teachings in these texts, such as names associated with nature, plants and animals. Considering the abundant usage of animal names in the Holy Quran and the Gospel, this paper seeks to study and compare the names of this semantic domain in terms of frequency and type, semantic meaning, and relevance in these Books. Findings show that, there are some similarities and differences in this regard, which some similarities are the abundance of implications with a " referential" "generic" "constant" and "explicit" characteristics, and also the objective usage of animals in the verses of these three Books includes "the recognition of guidance", "the recognition of path" and "anthropology". The scope and diversity of the Quranic subjects can be mentioned among the differences in relation to the Gospel of Matthew and John.
    Keywords: the Holy Quran, the Gospel, semantic meaning, relevance, animal names
  • Zahra Mohagheghian * Pages 43-60
    Interdisciplinary studies of myths have been one of the interactions of the humanities in recent years, which have created various discourses in numerous sciences such as history, mythology, art, literature, linguistics and etc. Along with these discourses, the scholars of these sciences have simultaneously been able to present theories, methods as well as new definitions and strategies for studying myth. Recognition of these sciences and familiarity with their experts and their ideas has played a very important role in the development of the Quranic studies and has provided new strategies for researchers in the field of religion. Without any prejudice, this paper studies the various possible interdisciplinary studies between myth (in its general sense) and the Holy Qur'an, and then studies the types of interactions between these two domains from the viewpoint of the related sciences. Findings show that, at least four main branches of history, linguistics, literature, and theology can be counted as the most common discourses in this field that have grown and developed in contemporary times. Of course, each of these branches has its own subdivisions, which ultimately make interactive transitions in this area.
    Keywords: mythological studies, mythological critique, mythology of the Quran
  • Seyyed Mohammad Hasan Saleh *, Mohammad Husain Taheri Akrudi Pages 61-78
    The historical period of Hellenism, which lasted for three centuries, was formed in Judaism with the domination of Macedonian Alexander over Palestine and other Middle Eastern lands in the fourth century BC. During this period, due to the cultural policy of the Greek rulers, the Greek culture and thoughts penetrated into the various layers of Jewish life and thought. Focusing on the Jewish sources, this paper studies the various dimensions of this influence. Findings show that, The Greek culture had three levels of social, cultural, and theological influences on the Jewish community. Changing the language and compilation of Sabinein's translation are the most important examples of this impact. However, due to the efforts of "Hasidism" and highlighting the "chosenness" doctrine, the Greek culture has declined and beaten around the bush.
    Keywords: Hellenism, Greek culture, Sabinein's translation, Books of Wisdom, chosenness doctrine
  • Ali Razizadeh * Pages 79-92
    Augustine is the first Christian thinker that paid a special attention to art and beauty and developed a comprehensive system in this area, which later had a tremendous effect on the post-scholarly thinkers, especially in the middle Ages. The attitude of Augustine towards art and beauty, along with his complete loyalty to Christian teachings, which has fully crystallized in the God's City by dividing man into the inhabitants of heaven and earth, has created a question that, what is the status of the artist in the City of God. Using an analytical-documentary method and concerning Augustine's deep belief in the Christian doctrines, this paper studies his attitude towards beauty and tries to explain his point of view towards types of arts to know the status of the artist in the intellectual system of the City of God.
    Keywords: Augustine, God's city, Beauty, Art, Artist
  • Yaser Abuzadeh Guttabi *, Seyyed Ali Hasani Pages 93-110
    Emphasizing the the imminent return of Christ and focusing on missionary activities and maximum absorption, the Pentecostal movement came to the fore in the early twentieth century. But decades later, due to the non-fulfillment of their prediction, they focused on the global, social culture issues. Church building, localization of churches and their leadership, cultural orientationism are among their cultural approaches as helping poor, paying attention to youth and their leadership in churches, urban and street advertising along with taking part in public affairs are among the most important social approaches of Pentecostalism. Using data analysis method and focusing on the Pentecostal written sources, this paper seeks to introduce the Pentecostal missionary social-cultural approaches and their challenges and problems such as Church building, leadership among the Pentecost and ignoring the elite communities.
    Keywords: the Pentecostal movement, church, missionary, localization, contextualization, cultural approaches, social approaches
  • Morteza Aqatehrani * Pages 111-130
    Introducing and criticizing "mysticism", "Jews" and "Kabbalah", this paper analyzes Kabala in Jewish mysticism. Recognizing the "Jewish mysticism" with referring to the advent of Judaism and its evolution, and criticizing the Jewish mystical school, Kabbalah, is the purpose of this research. In this regard, it was expected that Judaism and the Book of Moses and his ideas would have been imbued with mysticism; however, ideologically the origin of this mysticism is the viewpoints of the Egyptian priests and witches before Moses, which led to the rejection of the Prophet Moses (P.B.U.H.). Using a descriptive-analytical and a desk- research method, this paper studies this issue.
    Keywords: Kabbalah, Kabala, mysticism, Jew, Torah, Talmud, Zohar