فهرست مطالب

نشریه معرفت ادیان
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • طاهره حاج ابراهیمی، عاطفه عبدی خان، مجید معارف صفحه 7
    حفظ سلامت و نظم جامعه، برای حرکت در مسیر صحیح پیشرفت، در هر مکتبی جزو اولویت هاست. یکی از راه های رسیدن به این هدف، حفظ سلامت و نظم فردی و خانوادگی و تحکیم روابط خانوادگی و نظم اجتماعی است. دو دین یهود و اسلام، برای دستیابی به این هدف، حفظ عفاف و حجاب را به پیروان خود توصیه می کنند تا سلامت اخلاقی بر جامعه حاکم شود.
    حفظ عفاف و حجاب در این دو دین الهی، به هر دو قشر زن و مرد توصیه شده است و هریک در این مسیر، تکالیف ویژه خود را دارند؛ تکالیفی که جدای از حفظ عفت خودشان، به حفظ عفت همسرشان و جامعه ای که در آن حضور دارند نیز کمک می کند. با مطالعه جزییات این توصیه ها، می توان به شباهت های بسیاری میان این دو دین الهی پی برد.
    این پژوهش، به موضوع عفاف و حجاب در دو دین یهود و اسلام می پردازد و تاکید آن بر مطالب کتاب های فقهی تلمود و من لایحضره الفقیه است که مطالب آنها، تبیین کننده وحی بوده، مورد توجه ویژه ‏فقی هان این دو مکتب می باشند.
    کلیدواژگان: اسلام شیعی، تلمود، زنان، مردان، من لایحضره الفقیه، عفاف، یهود
  • اعظم سادات شبانی، سهیلا جلالی کندری صفحه 29
    ادیان ابراهیمی راه کارهای رفتاری مناسبی در برخورد با دشمن ارائه می دهد که مطابق با رسالت آنان، از اصول اخلاقی مشخصی برخوردار است. این پژوهش، به بررسی و مقایسه اشتراکات و افتراقات قرآن کریم و تنخ در برخورد با دشمنان، برای دستیابی به رفتار مسالمت آمیز بین پیروان این دو دین می پردازد. منظور از «دشمن»، دشمنان عقیدتی جامعه دینی مسلمانان و یهودیان است که براساس آیات قرآن کریم، به گروه های «مشرک»، «کافر»، «منافق» و «اهل کتاب معاند» و در تنخ، به گروه های «ملحد» و «بنی اسرائیل خاطی» تقسیم شده اند. در قرآن کریم، برخورد مسلمانان با دشمن، همراه با تعقل و یاری خداوند است. در تنخ، خداوند با دشمنان برخورد می کند و در این زمینه تعقل انسان ها نقش چندانی ندارد. قرآن کریم در رفتار با دشمن، سیر مشخصی از رفتار ملایم تا قاطع را ترسیم می کند. در کتب موخر کتاب مقدس عبری، می توان شاهد رفتارهای اخلاق محور با دشمن بود، اما تناقضات موجود در تنخ، مخاطب را در دریافت الگوی صحیح رفتاری در برخورد با دشمن دچار تردید می کند. در تنخ، برخورد با دشمن به دلیل نگاه غالب قومی آن، از سنخ طرد مطلق غیر خود و حالت تدافعی است؛ اما قرآن کریم، فارغ از اختلافات قومی، رفتاری مبتنی بر اخلاق ارائه می دهد که شمول گرا و مفید برای همه نژادهاست.
    کلیدواژگان: قرآن، تنخ، کتاب مقدس عبری، دشمن، شیوه برخورد
  • سید محمد حاجتی شورکی، محمدحسین فاریاب صفحه 53
    باور به حیات پس از مرگ، از اصول اساسی ادیان الهی است. موضوع این نوشتار، بررسی تطبیقی سرنوشت انسان پس از مرگ، در دین زرتشت و اسلام است. دین زرتشت مانند اسلام، معتقد به حیات پس از مرگ بوده و در بندهای متعددی از متون اوستایی و پهلوی، به حیات پس از مرگ اشاره شده است. این نوشتار، نخست به توصیف عالم پس از مرگ و سرنوشت انسان پس از مرگ، از دیدگاه دین زرتشت و اسلام پرداخته و با نگاه مقایسه ای شباهت ها و تفاوت های دو دین در این عرصه برشمرده است. از جمله شباهت های دو دین در آموزه حیات پس از مرگ، می توان به ضرورت جهان پس از مرگ و محدود بودن آن تا رستاخیز، کیفر و پاداش برای مجرمان و نیکوکاران اشاره کرد. و سه جایگاه بهشت و جهنم و همیستگان در جهان پس از مرگ، برای انسان ها در دین زرتشت، و دو جایگاه بهشت و جهنم برزخی برای آدمیان در عالم دیگر در دین اسلام، حضور روان بدون بدن در عالم پس از مرگ، از منظر زرتشتیان و روح همراه با بدن، متناسب با خود، در جهان پس از مرگ از منظر اسلام، از جمله تفاوت ها به شمار می آید. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی تدوین یافته است و تاکید آن در ارائه مباحث بر قرآن، اوستا و متون پهلوی است.
    کلیدواژگان: دین زرتشت، اسلام، حیات پس از مرگ، برزخ، همیستگان، پل صراط، چینوت پل
  • سیدعلی حسنی صفحه 75
    تحولات گسترده ای که غرب مسیحی از رنسانس تا به امروز به خود دیده است، موجب چالش های گسترده در زمینه های مختلف شده است. از جمله این تحولات، تغییر دیدگاه های متالهان مسیحی نسبت به کتاب مقدس است که چالش هایی با دیدگاه سنتی از آن ایجاد کرده است. این مقاله، با روش توصیفی تحلیلی درصدد دستیابی به چالش هایی است که تصاویر جدید از کتاب مقدس، ایجاد کرده است. حاصل یافته های پژوهش حاکی از آن دارد که از جهات مختلف، دیدگاه سنتی از کتاب مقدس، به چالش کشیده شده و قابل پذیرش نمی باشد، به گونه ای که گروه هایی همچون فمینیست ها درصدد حذف کتاب مقدس فعلی و جایگزین کردن کتاب مقدس فمینیستی برآمده اند.
    کلیدواژگان: کتاب مقدس، تصویر سنتی، دیدگاه های جدید، تعارض علم با کتاب مقدس، جریان نقدکتاب مقدس
  • قربان علمی صفحه 97
    این مقاله به بررسی تحلیلی و انتقادی انسان شناسی پولس می پردازد. درک الهیات پولس، در گرو درک انسان شناسی اوست. قلب الهیات او تاثیر مکاشفه و فیض خدا در انسان است. پولس وجود انسان را دارای ساحتی سه گانه جسم، نفس و روح می داند که هر ساحت، خود دو جزء دارد: 1. بدن و تن، 2. عقل یا ذهن و قلب 3. روح و نفس. انسان دو شیوه زیست دارد: در موافقت با خدا و در موافقت با دوره پیش از مسیح. دیدگاه او درباره انسان عبارت از: توضیح ذات او در سه وضع آفرینش، هبوط و نجات است. در باب وضع آفرینش باید گفت: انسان به صورت خدا و برای ارتباط با خدا آفریده شد. آدم قبل از هبوط، با اراده آزاد خود مرتکب گناه شد و وضعیتی نامطلوب یافت. گناه او به فرزندانش انتقال یافت. نتیجه گناه مرگ شد. اراده انسان متمایل به گناه است. انجام عمل نیک و نجات، تنها با فیض خدا ممکن است. نجات هدیه رایگان خداوند است که به وسیله فیض و از طریق ایمان حاصل می شود.
    کلیدواژگان: انسان، طبیعت انسان، گناه ازلی، نجات، پولس
  • زهرا اسکندری، سعید رحیمیان، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحه 117
    آموزه مایا که برای بیان چگونگی خلقت در آیین هندو مطرح می گردد، یکی از مهم ترین بخش های الهیات هندو می باشد. این آموزه، بیانگر این است که فرایند خلقت در واقع نوعی تجلی برهمن است و جهان به عنوان سایه برهمن و رویای او صادر شده است. نظریه مایا، که زاییده یک نگاه وحدت وجودی است، بیشتر در کتاب اوپانیشادها مطرح گردیده و از سوی عارفان مکتب ودانتایی، بخصوص متفکر برجسته این مکتب یعنی شانکارا واکاویی، بسط و گسترش یافته است. این پژوهش، بر آن است تا نشان دهد اصل نظریه مایا، هرچند نه به شکلی مفصل، در مجموعه «وداها»، که قدیمی ترین متون مذهبی جهان و آیین هندو به شمار می روند، وجود داشته است. بدین منظور، به کاوش های لغت شناسی و معناشناسی در باب نظریه مایا پرداخته و با نظر به سرودهای وداها، از جمله دو سرود «آفرینش» و «پروشا»، تلاش در اثبات این مطلب صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: مایا، وداها، تجلی، وهم، قدرت اسرارآمیز
  • حمیرا زمردی، الهه آبین صفحه 133
    «تمثیل»، یکی از رایج ترین شیوه های انتقال معانی مجرد و انتزاعی در ادب فارسی است که موضوعات پیچیده و نامحسوس دینی و عرفانی را ساده و قابل فهم می کند. به کارگیری زبان تمثیل، بهترین و نزدیک ترین زبان به فهم و ادراک آدمی است؛ چراکه احوال مربوط به انسان و جهان را در قالبی محدود به حس و تجربه بیان می کند. این شیوه ادبی، در سایر متون عرفانی، به ویژه متون عرفانی هندی نیز قابل مشاهده است. بررسی تطبیقی و دوسویه میان ادب فارسی و ادب هندی، به شناخت دقیق شباهت ها و اشتراکات تمثیلی آنها می انجامد. بدین منظور، این پژوهش با سیری در متون عرفانی هندی و متون برجسته عرفانی فارسی، به بررسی تطبیقی هنر تمثیل پرداخته و تمثیلات داستانی مشترک آن دو، مورد نقد و ارزیابی قرار گرفته است. یافته های پژوهش، حاکی از این است که تمثیلات داستانی در ادب فارسی، علاوه بر مضمون و محتوا، از نظر ساختار و عناصر تشکیل دهنده تمثیل نیز با ادب عرفانی هندی مشابهت دارند و از آن تاثیر پذیرفته اند.
    کلیدواژگان: عرفان، تمثیل داستانی، تمثیلات هندی، تمثیلات فارسی، اشتراکات تمثیلی
  • محمد جواد ذریه، زهرا آبیار، محمدسعید اکبری دهقان صفحه 157
    حسن تفاهم میان ادیان و مذاهب گوناگون، از ضرورت ها و آرمان های بشری در دوران معاصر به شمار می رود، به گونه ای که اندیشمندان گفت وگوی ادیان، روش های متفاوتی برای این امر اتخاذ می کنند. روش گفت وگویی «الهیات شکاف»، تلاش دارد در عین پایبندی به سنت دینی خود، بر شکاف موجود میان سنت های دینی، پلی از شباهت ها بنا کند که نتیجه آن، درک بهتر دیگری و برقراری نوعی زیست همراه با کنش اجتماعی است؛ یعنی برای برقراری تفاهم میان ادیان و مذاهب، لازم است ضمن پایبندی به اعتقادات خود، بر نقاط اشتراک و موضوعات اجتماعی متمرکز شد و گفت وگو را بر محور مسائل اساسی چون حقوق بشر، آزادی بیان و عقیده و یا اموری چون جنگ، خشونت، و نقش ادیان و مذاهب در از بین بردن این امور در جامعه جهانی قرار داد؛ چیزی که دین اسلام تحت عنوان کرامت ذاتی و حقوق طبیعی انسان ها بدان توجه بسیار داشته است. با عنایت به چنین رویکردی در گفت وگو، به واسطه مشترکات دینی مورد وفاق طرفین، امکان تفاهم هر چه بیشتر و بهبود شکاف میان ادیان و مذاهب فراهم می گردد. این پژوهش تلاش دارد، با روش توصیفی تحلیلی، ضمن معرفی روش گفت وگوی «الهیات شکاف» بر مبنای کنش اجتماعی و شواهدی از تاییدات آموزه های اسلامی، روشی تازه برای گفت وگو میان سنت های دینی ارائه کند.
    کلیدواژگان: الهیات شکاف، گفت وگو، کنش اجتماعی، ادیان، راپارل
  • ملخص المقالات
    صفحه 175
|
  • Tahere Haj Ibrahimi, Atefe Abdikhan, Majid Maaref Page 7
    All schools of thought consider preserving social order and well-being as the priority for moving in the right direction of progress. One of the ways to achieve this goal is to promote personal and family welfare, preserve order and strengthen family relationships and social order. Hence, Judaism and Islam try to attract their followers’ attention to the essential role of chastity and modesty in maintaining the standards of social morality. In these two divine religions, both men and women are recommended to preserve the values of chastity and Hijab, and both sexes are charged with certain duties in this regard. Performing these duties can contribute to preserving their own chastity as well as the chastity of their spouses and society. A thorough study of the prescriptions of the two religions shows that they have a lot in common in this respect. This research deals with the issue of chastity and Hijab in Judaism and Islam by resting on the contents of such fiqhi books like “Man la yahduruhu al-Faqih” and “Talmud”, which expound the idea of revelation, a question which has been a source of interest to the jurists of the two schools.
    Keywords: Shiite Islam, the Talmud, women, men, Man La yahduruhu al-Faqih, chastity, Jewish
  • Azam Sadat Shabani, Soheila Jalali Kondori Page 29
    For confronting the enemy, Abrahamic religions provide appropriate behavioral strategies which, according to their mission, have certain ethical principles. In order to formulate a peaceful strategy for the followers of the two religions of Islam and Judaism, the present research studies and compares the commonalities and differences between the Holy Quran and the Tanakh in confronting enemies. The term "enemy" refers to those who show enmity to the religious ideology of the religious community of Muslims and Jews. Such enemies are classified by the Qur’an into three groups of "idolaters", "infidels", "hypocrites" and "contesting believers". In Tanakh they are divided into two groups: "atheists" and "Israelites". The attitude of Muslims towards the enemy is, as described in the Qur’an, always based on wisdom and divine help. In the Tanakh, God himself confronts the enemies and man’s wisdom has no important role in this regard. For confronting the enemy, the Holy Quran presents a distinct course ranging from a flexible attitude to a rigid one. In the recent versions of the Hebrew scriptures, there is a reference to the moral-based attitude towards the enemy, but the contradictions in Tanakh makes the idea of the correct behavioral patterns of confronting the enemy open to question. Because of its dominant nationalistic view, the attitude adopted by Tanakh towards the enemy is an absolute rejection of the others and it is mainly defensive, but the Holy Quran, regardless of ethnic differences, offers ethical based behavior that is all inclusive and useful to all races.
    Keywords: the Quran, the Tanakh, the Hebrew Bible, enemy, approaching of interaction
  • Seyyed Muhammad Hajati Shooraki, Muhammad Hoseini Faryab Page 53
    The doctrine of life after death is among the basic principles of divine religions. The present paper is a comparative study of man’s destiny after death in the view of Zoroastrianism and Islam. Like Islam, Zoroastrian believes in the life after death, a doctrine which is referred to in several places in Avesta and Pahlavi texts. The paper first addresses the idea of the hereafter and man’s destiny after death from the perspective of Zoroastrianism and Islam, and then, making a comparison between the two, the author mentions the similarities and differences between them. He also points out to some of the similarities between the views of the two religions about the doctrine of life after death including the necessity of afterlife and its continuity until the Resurrection, and the reward and punishment assigned for the righteous and sinners. There are also some differences between them; for example Zoroastrianism believes that man’s abodes in the world after death are heaven, hell and Hamistegan, whereas Islam believes that they are two: purgatory heaven and hell. Zoroastrians think that the soul is brought back to without body in the world after death but Muslims believe that the soul together with a body suited to it is brought back to life in the world after the death. Using a descriptive-analytical method, this paper discusses this subject by referring to the Quran, the Avesta and Pahlavi texts.
    Keywords: Zoroastrianism, Islam, afterlife, purgatory, Hamistegan, the bridge of (Sirat) over hell, the bridge of Chinut
  • Seyyed Ali Hasani Page 75
    The major developments that have occurred in the Christian world in the West since the Renaissance challenge various fields. For instance, the change in Christian theologians’ views about the Bible challenges the traditional view. Using a descriptive-analytical method, this paper seeks to investigate the challenges brought about by the new perspectives about the Bible. The research results indicate that the traditional view of the Bible which faces an enormous challenge is unacceptable, so that some groups such as the feminists began to think of discarding the current Bible and replacing it with a feminist version.
    Keywords: the Bible, traditional view, new perspectives, the conflict between science, the Bible, the movement of criticizing the Bible
  • Qorban Elmi Page 97
    This paper is an analytical and critical study of Paul’s anthropology. Understanding his theology depends on understanding his anthropology. The effect of divine revelation and grace on man is the heart of his theology. Paul holds that man consists of three dimensions: body, soul and spirit, each of which consists of two components: 1. body and figure 2. mind and heart 3. soul and spirit. There are two ways of living: in accordance with the agreement of God and in accordance with the period before the rise of Christianity. When he discusses man’s essence, he mentions three conditions: creation, Fall and salvation. With regard to the aim of man’s creation, he believes that man was created by God in order to establish strong ties with Him. Before the Fall, Adam committed an original sin of his own free will and was put in an unpleasant situation. His sin was transmitted to his children and his sin led to his death. Man is inclined to sin, and doing good deeds and salvation is not possible without God's grace. Salvation is God's free gift which man can get through divine grace and faith in God.
    Keywords: human, human nature, primordial sin, salvation, Paul
  • Zahra Eskandari, Said Rahimiyan, Sayed Morteza Hosseini Shahrudi Page 117
    The doctrine of Maya which is introduced by Hinduism to show how man was created is one of the most important parts of Hindu theology. This doctrine indicates that the process of creation is, in fact, a kind of Brahman’s manifestation, and the world represents Brahman’s shade and his dream. The theory of Maya, which is one of the results of the pantheistic perspective, is mainly discussed in the book Upanishads and was developed by the mystics of Vedanta school, especially Shankara, one of the prominent thinkers of this school. This study aims to show that the theory of Maya does exist, though not in a detailed form, in the series of “Vedas", the oldest scriptures of Hinduism and the world. For this purpose, the paper makes a philosophical and semantic investigation of the theory of Maya in order to prove it in the light of the hymns of the Vedas, including the hymes of "creation" and "Prosha".
    Keywords: Maya, the Vedas, expression, hallucination, mysterious power
  • Homeira Zomorodi, Elahe Abin Page 133
    "Allegory" is one of the most commonly used methods for expressing abstract meanings in Persian literature, which makes complicated and intangible religious and mystical subjects more simple and easy to understand. The language of allegory is the best and closest language to human understanding, because it expresses the conditions of the human being and the world in the form of sense and experience. This literary style can also be noticed in mystical texts, especially Indian mystical texts. A comparative and bilateral study of Persian and Hindu literature indicates that there are allegorical similarities and commonalities between them. For this purpose, making a review of some Indian mystical texts and prominent Persian mystical texts, this paper makes a comparative study of the art of allegory and comments on the fiction allegories common between Persian and Indian. The research findings indicate that the fiction allegories in Persian literature are similar to those of the Indian mystical literature in content as well as the structure and elements of allegory.
    Keywords: mysticism, fiction allegory, Indian allegories, Persian allegories, allegorical commonalities
  • Mohammad Javad Dhorriye, Zahra Abyar, Mohammad Saeed Akbari Dehghan Page 157
    One of the necessities and aspirations of humanity in the present time is the understanding among the different religions and denominations so that the thinkers on dialogue among religions adopt different methods for dealing with this issue. The Dialectic Method of “division theology” attempts to build a bridge of similarities over the gap between religious traditions while adhering to one’ own religious traditions, which leads to an understanding of the other and creating a certain kind of life with social action, that is, if different religions and denominations want to reach a mutual understanding in addition to adhering to one’s own beliefs, it is necessary that, focus would be on the similar points and social issues and they engage in dialogue focusing on key such issues as human rights, freedom of speech and freedom of belief or on issues such as war, violence, and role of religions and denominations in setting international disputes. Islam seriously considers this issue under the title of inherent human dignity and the natural human rights. Accordingly the religious commonalities between the two sides can lead to a understanding and contribute to healing the divisions among religions and denominations. Using a descriptive-analytical method, this research attempts to give an account of the new dialectical method of "division theology" based on social action citing evidence convincing from Islamic teachings to introduce a new methodology for entering into a dialogue among religious traditions.
    Keywords: division theology, dialogue, social action, religions, Raparel