فهرست مطالب

معرفت ادیان - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، بهار 1397)

نشریه معرفت ادیان
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، بهار 1397)

  • بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/06/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود مکوند، نرجس توکلی محمدی صفحه 7
    واژه قرآنی «سکینه» تنها شش بار در سه سوره قرآن به کار رفته است. مفسران مسلمان و مترجمان قرآن، این واژه را غالبا به معنای «آرامش و طمانینه»، مطابق با ریشه لغوی آن «سکن» دانسته اند. لغویان عرب نیز همین معنا را برای واژه بیان کرده اند. گاه با استناد به روایات، برابرنهاده هایی دیگری نیز به کار برده اند. در این میان، شمار اندکی از محققان از معنای معهود فراتر رفته و معادل های دیگری برگزیده اند. با این حال، آرای مختلف و عدم وجود شاهدی بر گزینش یکی بر دیگری، فهم مفهوم صحیح این واژه قرآنی را دشوار ساخته است. این مقاله، با روش تاریخی تطبیقی، به بررسی دقیق این واژه در منابع مرتبط، مفهوم صحیح و برابر نهاده مناسب آن می پردازد. بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که واژه «سکینه»، خاستگاه و سیاقی مشترک با کاربردهای آن در متون مقدس یهودی دارد. هرچند نمی توان این واژه را به قطع، وام واژه ای سریانی یا عبری دانست، اما اشتراکات فراوان معنایی و کاربردی این دو واژه در قرآن، روایات و متون مقدس یهودی، بیانگر بار معنایی خاص دینی آن است. براین اساس، «سکینه» عبارت است از «حضور و تجلی شکوهمند الهی» که در شرایطی خاص شامل حال مومنان می گردد.
    کلیدواژگان: سکینه، شخینا، قرآن، کتاب مقدس، مفردات، معناشناسی
  • محمدرضا اسدی، محمدحسین طاهری آکردی* صفحه 27

    چگونگی برخورد با اهل کتاب، به عنوان کسانی که دین شان به اذعان خود اسلام، دست کم، اصل و ریشه ای راستین دارد، مستلزم توجه به ظرایفی است که می باید با در نظر گرفتن آنها در مواجهات، هم وجاهت دین اهل کتاب حفظ شود و هم در صورت وجود توطئه ، با هجمه های آنان مقابله ای مناسب صورت گیرد. مقاله، با شیوه توصیفی تحلیلی، به بررسی سیره نبوی و علوی در مواجهه با اهل کتاب پرداخته و با بررسی جنبه نظامی مواجهه، به این نتیجه رسیده است که واکنش های پیامبر اسلام و امام علی در برابر این گروه، همواره با هدف حفظ اسلام و نه به قصد از بین بردن آنان صورت می گرفت. از این رو، محور برنامه ایشان، توجه به اخلاق، خرد و شرع در همه رویکردها، روش ها و ابزارها بوده و در ضمن صلح طلبی، ویژگی هایی چون دوراندیشی، هوشیاری، آمادگی همیشگی، اقتدار و واکنش متناسب با تهاجم ها نیز از مهم ترین شاخصه های قابل مشاهده در سیره ایشان است.

    کلیدواژگان: تهاجم دینی، دفاع دینی، اهل کتاب، سیره نبوی، سیره علوی، مواجهه نظامی، رویکرد نظامی، روش نظامی، ابزار نظامی
  • عبادالله فضلیان، باغبانی آرانی جواد صفحه 45
    رنج و مشقت از پیامدهای ناگوار عصیان حضرت آدم است که در قرآن کریم، با عبارت «فتشقی» و در تورات عربی «التعب» و در تورات انگلیسی «sorrow» و در برخی از ترجمه ها از آن، به «toil» یاد می کنند که وجه مشترک همه موارد، رنج و مشقت و سختی است. این پیامد در آیات 117، 118و119 سوره «طه» و در فقرات 17، 18و19 باب سوم «سفر پیدایش» آمده و در آنها وجوه مشترک و متفاوتی وجود دارد. این مقاله، در دو بخش قرآن کریم و تورات به مفهوم شناسی، تفسیر رنج و مشقت، مخاطب رنج و مشقت و رابطه میان آن و خوردن از درخت ممنوعه، با استناد به منابع معتبر خواهد پرداخت. اشتراکات و اختلافات و امتیازات آنها را بیان خواهد کرد. نتیجه برآمده از این پژوهش، گویای این است که تعابیر به کاررفته در قرآن کریم، بسیار زیبا و دقیق و برای رساندن پیامی است؛ به ویژه اینکه عبارت «فتشقی»، همراه با توضیحات پیرامون آن تفسیرکننده «فتکونا من الظالمین» هست که یکی از مباحث عمیق در عصمت انبیاء است. همچنین اشتراکات دو کتاب، توجیه کننده تصدیق تورات توسط قرآن است.
    کلیدواژگان: تشقی، التعب، رنج و مشقت، قرآن کریم، تورات، سوره طه، سفر پیدایش
  • محمد جواد نیک دل * صفحه 57
    موضوع پیش رو، یکی از مسائل مهم در اندیشه یهودی است. امروزه بسیاری از یهودیان بر این باورند که آموزه های اخلاقی آنان، ناظر به همه انسان هاست و در عمل به این فرامین اخلاقی، تفاوتی میان یهودی و غیریهودی (بیگانگان) وجود ندارد. بااین حال، این مقاله تلاش دارد تا نشان دهد که این ادعا پایه و اساس محکمی ندارد. یافته ها حاکی از این است که در کتاب عهد و تلمود (کتاب های مقدس یهود)، موارد بسیاری وجود دارد که با این ادعا به شدت در تعارض است. این موارد، کلیت ادعای یهودیان را باطل کرد، پایه ادعای یهود را به شدت متزلزل خواهد کرد.
    کلیدواژگان: اخلاق یهودی، اصول اخلاقی، قوم محوری، بشریت محوری
  • سیدعلی حسنی * صفحه 73
    عصر روشنگری مرحله ای بسیار مهم در تاریخ تحولات علمی در غرب به حساب می آید. این تحولات گسترده، تاثیرات فراوان بر الهیات مسیحی بر جای گذاشته است. تحولاتی که متالهان مسیحی را وادار به دست برداشتن از باورها و اعتقادات چند صد ساله خود کرده است؛ تحولاتی که نتایج آن، شکل گیری مکاتب جدید الهیاتی در مسیحیت است. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، درصدد نشان دادن نقش و تاثیر دستاوردهای عصر روشنگری، در شکل گیری الهیات جدید مسیحی، بر اساس اندیشه های برخی متالهان جدید مسیحی (ریچل، بولتمان و پانن برگ) است. یافته های این پژوهش حاکی از این است که دستاوردهای عصر روشنگری، باورهای اساسی مسیحیت، یعنی معجزات، حجیت کتاب مقدس، براهین اثبات وجود خدا، مکاشفه (وحی)، آموزه گناه نخستین و هویت و اهمیت عیسی را در بوته تردید قرار داد. ازاین رو، هریک از متالهان مسیحی، با طرح ایده هایی جدید درصدد رفع این مشکل برآمدند.
    کلیدواژگان: عصر روشنگری، الهیات جدید مسیحی، اعتقادات مسیحی، آلبرخت ریچل، بولتمان و پانن برگ
  • فاطمه رحیمی ثابت، احمدرضا مفتاح صفحه 93
    با نگاهی به مفهوم «ازدواج» و «خانواده» در گذشته مسیحیت، روشن می شود که این مفاهیم از بستر یهودی، تا نگاهی که عیسی به آن داشته و فهم متفاوتی که پولس و آگوستین، به عنوان مفسر و الهیدان به آن داشته اند، تغییرات معناداری یافته است. آنان مفهوم ازدواج را به قلمرو الهیاتی وارد کردند، به گونه ای که مفهوم رایج و مرسوم ازدواج و خانواده در یهودیت و مسیحیت اولیه، با رابطه محبت آمیز مسیح و کلیسا درآمیخت. کلیسای کاتولیک نیز در قرون وسطی، بیشتر بر بعد الهیاتی و فراطبیعی این مفاهیم تاکید کرد. اما کلیسایی که شریعت را کنار گذاشته بود، در این زمینه قوانین کلیسایی سختی را بر آن افزود و چالش های بسیاری را برای مسیحیان به وجود آورد. کلیسای کاتولیک، پس از شورای دوم واتیکان در رویارویی با این چالش و برای حفظ قوانین کلیسایی، و حفظ جامعه مومنان، باید تدابیری میاندیشید. پاپ ژان پل دوم و پاپ فرانسیس، بیش از دیگران تلاش کردند تا راه حلی برای این مشکل پیدا کنند. این پژوهش، با رویکردی توصیفی- تحلیلی، چگونگی فربه شدن مفهوم ازدواج، با افزودن معنایی مجازی بر آن و جنبه آیینی یافتن آن و نوعی افراط ورزی در قوانین کلیسای کاتولیک و پیامدهای آن را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کلیسای کاتولیک، ازدواج، خانواده، قوانین کلیسایی
  • سمیه حمیدی * صفحه 111
    قرن اخیر، زمانه استیلای تفکر پست مدرن در ساحت فلسفه و الهیات غرب است. همان گونه که در مدرنیته، مرجع حقیقت با انفصال از عالم متافیزیک در عقل خودبنیاد انسان قرار داده شد، بنیاد اندیشه و الهیات پست مدرن مسیحی، بر نفی وجود هرگونه حقیقتی در جهان و انفصال زندگی سیاسی اجتماعی، از عرصه الهیات و عالم متافیزیکی صورت گرفت. طرح مفهوم «الهیات سیاسی» که با اشمیت آغاز شد، نشانی از توجه مجدد متالهان غرب، به نقش دین در عرصه سیاسی اجتماعی است. اریک وگلین نیز با خوانش جدید از مفهوم «حقیقت»، به اندیشه ورزی در این زمینه پرداخته است. وگلین را می توان از قائلان به پیوند میان الهیات، عرفان و سیاست دانست. او مفهوم حقیقت را بنیاد فلسفه خویش قرار دارد. مسئله این نوشتار، این است که وگلین، چه فهم تازه ای از نسبت میان الهیات و امر سیاسی ارائه می دهد؟ به نظر می رسد، وگلین با نقد روایت مدرن و پست مدرن ، بنیاد نظم سیاسی را در پیوند با حقیقت متکی بر وحی و اتصال متجدد به عالم متافیزیکی و عرفانی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: الهیات سیاسی مسیحیت، عرفان، حقیقت، امرسیاسی، مدرنیته، اریک وگلین
  • هانیه پاک باز، مهشید میرفخرایی، محسن ابوالقاسمی صفحه 127
    درباره مغان، خاستگاه اصلی آنها، آیین، آداب و رسومشان بین محققان اختلاف نظرهای فراوانی وجود دارد. بعضی معتقدند آنها نه آریایی و نه سامی، بلکه قومی بودند که در ماد می زیسته اند، آنها را جادوگرانی زبده، دیوپرست، روحانیون کیش پیش زردشتی و مخالفان حقیقی زردشت می دانند که چون یارای مقاومت در برابر فراگیر شدن آیین زردشت را در خود نیافتند، به هیات سردمداران دین زردشت درآمدند. برخی نیز آنها را وارثان برحق زردشت می دانند. برخی نیز معتقدند: آنان روحانیونی بودند که پذیرای پیام زردشت شدند و در رواج آن کوشیدند. بی شک مغان در ترویج آیین زردشت، تاثیری انکارناپذیر دارند. تاثیر مغان و آیین های منسوب به آنها، همانند کشتن خرفستران، خویدوده، به دخمه سپردن مردگان از ترس حمله دیو نسوش و همه تلاش آنها برای دیوزدایی در وندیداد و سایر کتب مذهبی زردشتیان، گویای همین واقعیت است.
    کلیدواژگان: مغان، دیوپرست، زردشت، دیو زدایی، وندیداد
|
  • Mahmood Makvand, Narges Tavakkoli Mohammadi Page 7
    The Quranic word "Sakina" is used only six times in three chapters of the Quran. According to Muslim commentators and translators of the Quran, the word "Sakina" is often translated as "calmness and tranquility" and is formed from the root "Sakan". Arab lexicographers have sometimes stated the same meaning for this term, and some other times, they have chosen other equivalents based on related narrations. However, there are a few translators who have suggested different meanings. Therefore, the existence of differing views and lack of a criterion for preferring one equivalent to the others, has made it difficult to gain a correct understand of this Qur’anic term. Using a historical-comparative method, the present paper conducts a careful study on this term in related sources, its true meaning and equivalent. The study shows that the word "Sakina" has a common origin and meaning with its uses in sacred Jewish texts. Although we cannot definitely consider this term as being borrowed from Syriac or Hebrew languages, abundant semantic and applied similarities of these two words in the Quran, and Jewish narrations and sacred texts indicate its specific religious meaning. Therefore, "Sakina" is the "divine glorious presence and manifestation" which believers experience in certain circumstances.
    Keywords: Sakina, Shakhina, The Quran, The Bible, Single Quranic words, Semantics
  • Mohammad Reza Asadi, Mohammad Hossein Taheri Akerdi Page 27

    Dealing with the people of the Book who believe their religion, Islam, has a true origin and root, requires attention to the finesse in confrontations that help preserve the reverence of the religion of the people of the Book and appropriately confront with their invasions in the event of conspiracy. Using a descriptive-analytical method, the paper examines the prophetic and Alawi lifestyles in dealing with the people of the Book, and by studying the military aspect of confrontation, it has come to the conclusion that the reactions of the Prophet of Islam and Imam Ali to this group were always aimed at preserving Islam and never meant to destroy them. Hence, they mainly focused on morality, wisdom and Shariah in all their approaches, methods and tools. In addition to peacefulness, features such as vision, awareness, perpetual readiness, power and appropriate reaction to invasions are the most visible important features in their lifestyles.

    Keywords: Religious invasion, Religious defense, People of the Book, Prophetic lifestyle, Alawi lifestyle, Military confrontation, Military approach, Military method, military instrument
  • Abdullah Fazliyan, Javad Baghbani Arani Page 45
    Suffering or hardship, which is among the grave consequences of Adam's rebellion, is referred to as “Fatashqa” in the Holy Qur’an, “al- Taeb” in the Arabic Torah, “sorrow” in the English Torah and “toil “in some translations. The common aspect of all these interpretations is suffering and hardship. This consequence is mentioned in verses 117, 118 and 119 of Al-Taha chapter, and in parts 17, 18, and 19 of the third chapter of The Book of Genesis, which have some commonalities and differences. Referring to the Holy Quran and the Torah, and based on reliable sources, this paper studies the meaning and interpretation of suffering and hardship, those who suffer, and their relationship with eating from the banned tree. It also discusses their commonalities, differences and advantages. The result of this research indicates that the interpretations used in the Holy Quran are very beautiful and accurate, and aim at conveying a message; in particular, the phrase “Fatashqa” along with the explanations surrounding it, interprets the phrase "for then you will of the unjust" which is among important issues in the infallibility of the prophets. Also, the commonalities of the two books justifies the confirmation of the Torah by the Quran.
    Keywords: Fatashqa, al- Taeb, Suffering, hardship, The Holy Quran, Torah, Chapter Taha, the Book of Genesis
  • Mohammad Javad Nikdel * Page 57
    The present subject is one of the most important issues in Jewish thought. Today, many Jews believe that their moral teachings are viewed by all human beings, and there is no difference between Jewish and non-Jewish (goyim) in practicing these moral rules. However, this paper attempts to demonstrate that this claim has no solid foundation. The findings show that there are so many cases in the Torah and the Talmud (Jewish sacred books), which completely contradict this claim. These cases totally reject and weaken the basis of Jew’s claims.
    Keywords: Jewish ethics, Ethical principles, Ethnic-orientedness, Human-orientedness
  • Seyyed Ali Hasani * Page 73
    The Enlightenment is a very important stage in the history of scientific developments in the West. These widespread developments have had a profound effect on Christian theology; they have led Christian theologians to abandon their several hundred- year- old beliefs and ideas, and have resulted in the emergence of new theological schools in Christianity. Using a descriptive-analytical method, this paper , seeks to show the role and effect of the achievements of the Enlightenment on the formation of the new Christian theology based on the thoughts of some of the new Christian theologians (Ritschl, Bultmann, and Pannenberg).The findings of this study indicate that the achievements of the Enlightenment cast doubt on the basic beliefs of Christianity, namely miracles, the validity of the Bible, the proofs of the existence of God, the revelation (mystical intuition), the doctrine of the original sin, and the identity and significance of Jesus . Therefore, each of the Christian theologians sought to overcome this problem by presenting new ideas.
    Keywords: Enlightenment, New christian theology, Christian beliefs, Albercht Ritschl, Bultmann, Pannenberg
  • Fatemeh Rahimi Sabet, Ahmad Reza Meftah Page 93
    With regard to the concept of “marriage” and “family” in early Christianity, it is clarified that these concepts have undergone sweeping changes from the Jewish context to Jesus Christ and different readings by Paul and Agustin, as theologians and interpreters. They introduced the concept of marriage into the theology realm, in such a way that the common concept of marriage and family in Judaism and early Christianity was mixed with of the love relationship between Christ and church; then in Middle Ages, Catholic Church emphasized further on the theological and supernatural aspects of these concepts. But the Church which had ignored the Law, added rigid Canon law to it and created many challenges for Christians. After the second Vatican council, Catholic Church, should have contrived to take some measures for confronting these challenges and preserving Canon law and the community of believers. Pope John Paul II and Pope Francis had more efforts than the others to find a solution for this problem. Using a descriptive-analytical approach, this research illustrates how the concept of marriage is enriched by adding metaphorical and sacramental meaning to it and by extremism in the laws of Catholic Church, and shows its consequences.
    Keywords: Catholic Church, Marriage, family, Canon law
  • Somayeh Hamidi * Page 111
    The present century is the age of dominant post-modernist thinking in the realm of philosophy and west theology. In modernism, the reality source was established in the self-contained wisdom of human-being by separation from metaphysical world; in a similar vein, the basis of the Christian postmodern thought and theology was established on negating any reality in the world and separation of socio-political life from the realm of theology and metaphysical world. The concept of “political theology” proposed by Schmitt, indicated the reconsideration of the role of religion in socio-political arena by western thinkers. Offering a new reading of the concept of reality, Erik Voegelin has investigated this realm. Voegelin can be considered as believing in a connection among theology, mysticism and politics. He established the concept of reality as the basis of his own philosophy. The question of this study concerns the new reading that Voegelin offers about the relationship between theology and political act? It seems that by criticizing modern and postmodern narratives, Voegelin establishes the basis of the political order on connection with reality based on revelation and reconnecting with metaphysical and mystical world.
    Keywords: Political theology, Christianity, Mysticism, Reality, Political act, Modernism, Eric Voegelin
  • Haniyeh Pakbaz, Mahshid Mirfakhraei, Mohsen Abolqasemi Page 127
    There is a lot of controversy over Magi, their main origin, religion, as well as their customs and traditions. Some believe that they were neither Aryan nor Sami, but belonged to a tribe residing in Media. They were known as adept magicians, demon worshipers, pre-Zoroastrian clerics and true opponents of Zoroaster who joined the Zoroastrian religion after finding themselves unable to stand against the ubiquitous influence of Zoroastrian religion. Some consider them the rightful heirs of Zoroaster. Others believe that they were clerics who embraced Zoroaster's messages and tried to spread them. Undoubtedly, Magi have played an undeniable role in the promotion of Zoroastrianism. The influence of Magi and their specific rituals such as killing xrafstarān, xwēdōdah, carrying the dead to Daxmag from fear of the demon Nasuš’s attack and all their efforts for killing demons as described in Vendīdād and other Zoroastrian religious books, confirm this reality.
    Keywords: Magi, Demon worshiper, Zoroaster, Killing demons, Vendīdād