فهرست مطالب

ماهنامه نفت، گاز و انرژی
سال یکم شماره 1 (اسفند 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد چاقری صفحه 3
    در این مقاله با ارائه روابطی ساده هزینه های Piping در دو حالت مستقیم و مرکب برای 15 نوع لوله و در سه اندازه قطری محاسبه گردیده است. از آنجا که محاسبات صورت گرفته برای هر نوع لوله براساس هزینه مبنای لوله ای از جنس کربن استیل می باشد، لذا وجود هزینه مبنا برای لوله از جنس کربن استیل ضروری می باشد که می توان آنرا از کتابهای مرجع و یا با استفاده از شکل 1 بدست آورد. پارامتری مهم دیگری که جهت محاسبات لازم می باشد، هزینه مبنای لوله مورد استفاده می باشد.
    با معلوم بودن هزینه کل و هزینه مبنای هر نوع لوله، هزینه غیر مبناء نیز بدست می آید. منظور از هزینه مبناء هزینه های مربوط به خرید لوله، اتصالات و پرداخت لوله می باشد. با تعیین ضخامت بهینه عایق کاری، هزینه عایق کاری لوله مشخص می شود و تقریبا هزینه واقعی بدست می آید. هزینه کل تابعی از فشار سیال موجود در لوله نیز می باشد. زمان کوتاه جهت محاسبه و دقت نسبتا بالا از مزایای این روش می باشد.
    کلیدواژگان: لوله کشی مستقیم و مرکب، هزینه کل، هزینه مبنا، ضریب ماده، ضریب نصب، هزینه عایق کاری
  • محسن بهمنی، سعید صاحبدل فر صفحه 10
    غیر فعال شدن کاتالیست سنتز متانول در شرایط صنعتی مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به اینکه سازوکار غیر فعال شدن کلوخه ای شدن فلز مس (فاز فعال) است، مدلی بر مبنای برخورد-ادغام بلورهای مس فلزی توسعه داده شد. بر این اساس شکل دیفرانسیلی معادله غیر فعال شدن ذاتی به صورت بیان توانی ساده از درجه 4 بدست آمد. اثر محدودیت نفوذی درون دانه ای بر روی شکل رابطه غیر فعال شدن کاتالیست نیز بررسی شد. معلوم شد که شکل توانی ساده حفظ می شود، ولی درجه غیر فعال شدن افزایش می یابد که بسته به شدت محدودیت نفوذی ممکن است تا درجه 7 باشد. داده های آزمایشگاهی این دامنه توانی را بخوبی تایید می کنند. با توجه به این که مقاومت نفوذی در فاز مایع بیشتر است، رفتار غیر فعال شدن مطلوب تری از کاتالیست در فاز مایع انتظار می رود.
    کلیدواژگان: سنتز متانول، غیر فعال شدن کاتالیست، کلوخه ای شدن، سینتیک
  • علی محبی، رسول محمدیخواه نجف آبادی صفحه 29
    در این مطالعه معادله ساده جدیدی بر پایه معادله حالت ویریال جهت محاسبه ضریب تراکم پذیری سیالات خالص غیر قطبی ارائه می گردد. این معادله یک چند جمله ای درجه سوم بر حسب فشار نقصانی و دمای نقصانی و ضریب دوم ویریال می باشد. با توجه به معادله جدید ضرائب ترکم پذیری برای تعدادی سیالات غیر قطبی محاسبه و نتایج با داده های تجربی، معادله لی- کسلر و معادله دو جمله ای ویریال مقایسه شده اند که نشان می دهد توافق خوبی بین داده های تجربی و نتایج این معادله وجود دارد. همچنین این معادله ضریب تراکم پذیری بحرانی را خیلی خوب پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: ضریب تراکم پذیری، معادله حالت، معادله حالت ویریال، معادله لی، کسلر
  • کاربرد نانوتکنولوژی در محیط زیست / شرکت مهندسی و تحقیقات صنایع لاستیک ایران
    علی حمدالله زاده صفحه 40
    فناوری نانو از همگرایی علوم فیزیک، شیمی و زیست شناسی مولکولی بوجود آمده است. نانو دارای ریشه یونانی و به معنی کوتوله می باشد. حوزه بررسی نانومتر یا نانوتکنولوژی، موادی که اندازه آنها در مقیاس یک میلیاردیم متر است،می باشد. بسته به اندازه اتم، بین 3 تا 6 اتم را می توان در یک نانومتر جای داد. این دانش، توانایی کار در سطح اتمی و ایجاد ساختارهایی که نظم مولکولی کاملا جدیدی دارند را دارا می باشد. ماده اصلاح شده در مقیاس نانو، خصوصیات جدید و مفیدی را دارا می گردد که قبلا در آن مشاهده نمی شد. بعبارت دیگر، زمانی که یک ماده از یک اندازه خاص کوچکتر می شود، ابعاد ماده یکی از عوامل تاثیر گذار بر روی خواص ماده، علاوه بر ترکیب و ساختار آن ماده خواهد بود. عوامل مؤثر برای این تغییرات عبارتند از: 1- نزدیک شدن ابعاد ماده به اندازه های مولکولی و اتمی. 2- نسبت سطح به حجم بالا در مواد نانو؛ به این معنی که اتمی با فاصله زیاد از سطح وجود نخواهد داشت و لذا نیروهای بین اتمی و پیوندهای شیمیایی اهمیت می یابند و نقش تعیین کننده ای دارند. 3- افزایش کمی حجم مرزدانه ها که با کاهش اندازه دانه حاصل می شود، که این امر به نوبه خود بر روی خواص فیزیکی ماده تاثیر گذار خواهد بود. از آنجا که چشم انسان به هیچ وجه توان دیدن اشیاء یا مولکولها در این مقیاس را ندارد، لذا از میکروسکوپ های مخصوص به نام «الکترون میکروسکوپ» در این صنعت استفاده می شود.
  • اکبر ناظمی صفحه 44
    در صنعت پرشتاب و سرشار از تحول و رقابت دنیای امروز، آنچه که برتری شرکتها بر یکدیگر را تضمین کرده است، پرورش مدیرانی ریسک پذیر، دارای انگیزه پیشرفت و پرتلاش برای آینده است. شرکتهای بزرگ نفتی با تلاش برای جذب، پرورش، نگهداشت و به کارگیری نیروهای دانشگر و زبده مزیت رقابتی امروز و فردای خود را تضمین خواهند کرد. در این مقاله سعی شده است تا ضمن بیان این موضوع که مدیران علاقه مند به تعالی شرکت می باید پرورش مدیران آینده را به عنوان کلیدی ترین وظایف خود تلقی کنند، به بررسی شرایط حاکم بر شرکت ملی نفت و ضعفهای مورد نظر احتمالی درسالهای آینده و چالش های پیش روی آن خواهیم پرداخت تا مدیرانی که براساس معیارهای مراکز ارزیابی شناسایی، انتخاب و پرورش می یابند، از عهده رویارویی چالش های داخلی و بین المللی صنعت نفت برآیند و در نهایت به آسیب شناسی طرح پرورش مدیران صنعت نفت خواهیم پرداخت و یک پیشنهاد در ارتباط با تاسیس بنیاد پرورش مدیران جوان مناسب با استانداردهای جهانی در صنعت نفت کشورمان ارائه خواهیم کرد.