فهرست مطالب

نفت، گاز و انرژی - سال سوم شماره 13 (شهریور 1391)

ماهنامه نفت، گاز و انرژی
سال سوم شماره 13 (شهریور 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/21
  • تعداد عناوین: 14
|
  • هاشم نامور، غلامحسین رمضانپور، عبدالوهاب آرامش، امیرمحمد نصرآبادی، محسن پیرزاده صفحه 2
    امروزه انرژی به یکی از مولفه های اصلی تولید در واحدهای صنعتی، پالایشگاه ها و دیگر بخش های اقتصادی تبدیل شده است. در سال های اخیر نیز به دلیل روند فزاینده صنعتی شدن و شهرنشینی فاصله بین عرضه و تقاضای انرژی رو به افزایش می باشد. در این راستا شرکت پالایش نفت بندرعباس به عنوان یکی از مراکز تولید انرژی کشور، با انجام پروژه ها و طرح های مبتکرانه گام هایی را در جهت افزایش ظرفیت خوراک و تولید محصولات جهت تولید انرژی بیشتر برداشته است. یکی از این طرح ها، پروژه افزایش خوراک و تولید بیشتر فرآورده های پالایشگاه نفت بندرعباس با اجرای طرح تزریق مستقیم میعانات گازی به برج اتمسفریک می باشد. در این مقاله واحد تقطیر پالایشگاه بندرعباس با نرم افزار پتروسیم شبیه سازی گردید و موارد مورد نیاز جهت امکان سنجی طرح فوق با استفاده از شبیه سازی بررسی گردید. در نهایت بهینه ترین حالت جهت تزریق پیشنهاد شد که مورد تست میدانی در واحد تقطیر پالایشگاه بندرعباس قرار گرفت و در حال حاضر نیز ادامه دارد.
    کلیدواژگان: میعانات گازی، واحد تقطیر پالایشگاه بندرعباس، برج اتمسفریک و افزایش ظرفیت پالایشگاه
  • مجید گله¬داری، نگین الماسی صفحه 11
    فرایندهای متالورژی پودر مستقیما قادر به تولید محصولات نهایی، خصوصا در صنعت نفت و گاز، پتروشیمی و اتومبیل سازی می باشند. متالورژی پودر یک نوع تکنیک تولید است که محصولات فلزی را از طریق فشرده سازی پودر فلز به صورت شکل دلخواه و سپس تف جوشی آن تحت دمای مورد نظر تولید می کند. در واقع شایستگی متالورژی پودر به کاهش قابل توجه عملیات مکانیکی بستگی دارد؛ چرا که در این تکنیک محصول نهایی با فشرده سازی پودر در قالب به دست می آید، اما در این بین، صرف هزینه های هنگفت و بعضا پیچیدگی اشکال نهایی مورد نظر باعث شده است که از روش های دیگری (عملیات ثانویه) برای اتصال قطعات متالورژی پودر به یکدیگر استفاده کرد. اتصال قطعات متالورژی پودر امکان تولید قطعات پیچیده تر را آسان تر کرده است. بیشتر مواد متالورژی پودر قابلیت متصل شدن یا جوش خوردن را دارند. در این مقاله سعی شده است تاثیر جوشکاری GTAW با دو فیلر مختلف، ER80S-B2 و ER90S-B9 بر خواص مکانیکی در فولاد کرومولی (Cr-Mo) که به روش متالورژی پودر تهیه شده است، بررسی گردد. انتخاب فیلرها بر اساس استاندارد AWS A5.28 می باشد. اجرای جوش با این دو فیلر بر فولاد مورد نظر بسیار خوب بود. نتایج تست سختی با هر دو نوع فیلر، همانطور که در فولاد معمولی نیز بعضا انتظار می رود، نمایانگر مقادیر سختی بیشتر در ناحیه جوش نسبت به نواحی مجاور (HAZ و Base) می باشد. قطعات پس از اینکه تحت تست کشش قرار گرفتند، نواحی شکست مورد بررسی گردید که در هر دو نمونه شکست در ناحیهی فلز پایه (Base) رخ داد.
    کلیدواژگان: جوش پذیری، GTAW، فولاد کرومولی متالورژی پودر، ER80S، B2 و ER90S، B9، سختی سنجی، تست کشش
  • حامد نریمانی فر، عبدالنبی هاشمی، کریم سلحشور صفحه 17
    به طور کلی مخازن شکافدار به عنوان مخازنی با عمر کوتاه، شدت جریان تولید بالا و ضریب بازیافت نهایی پایین شناخته می شوند. تزریق های امتزاجی و غیرامتزاجی به عنوان روش های ازدیاد برداشت در مخازن شکافدار به دلیل ساختار ناهمگون این مخازن، مشکلات خاص خود را دارد. نفت و سیال تزریقی تمایل بیشتری به تولید از طریق شبکه شکاف ها دارند و نفت موجود در بلوک های ماتریکس به راحتی جابجا نمی شود. این ویژگی در مخازن شکافدار ممکن است باعث بروز پدیده انگشتی شدن و یا پدیده حرکت جداگانه سیال تزریقی از سیال مخزن، به دلیل تفاوت در چگالی آنها شود. در طی سال های گذشته، استفاده از فرآیند تزریق جهت افزایش تولید از مخازن نفت سنگین و متوسط به طور چشمگیری افزایش یافته است. قسمتی از تزریق شده توسط سیالات موجود در مخزن جذب شده و اندکی از آن بصورت گاز آزاد در مخزن باقی می ماند. به دلیل تاثیراتی که جذب شده بر مجموعه سنگ و سیال دارد، تولید نفت افزایش می یابد. تزریق نتیروژن در فشار بالا به عنوان یک فرآیند ازدیاد برداشت نفت برای یک مخزن کربناته شکافدار طبیعی در نظر گرفته می شود که هدف از این فرآیند، تزریق تثبیت فشار مخزن به منظور افزایش تولید نهایی نفت از لحاظ اقتصادی می باشد. در این تحقیق به طور مفصل فرآیندهای تزریق نیتروژن و دی اکسید کربن در یک مخزن شکافدار مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تزریق غیر امتزاجی، نیتروژن، دی اکسید کربن، شدت تزریق، ضریب بازیاف
  • آزاده تشت زر، فرهاد جمیل زاده، شهرام قاسم پور، مهدی نقی زاده صفحه 26
    بسیاری از افراد در صنعت خط لوله بر این فرض عمل می کنند که حفاظت کاتدی می تواند مشکلات خوردگی خارجی خط لوله را حل کند، اما به درستی ارتباط میان پوشش و حفاظت کاتدی را در نظر نمی گیرند. جریان حفاظت کاتدی هنگامی موثرتر خواهد بود که یک مسیر جریان به سمت لوله وجود داشته باشد. عمده خوردگی خارجی روی خط لوله می تواند بوسیله جدایش پوشش از سطح لوله ای که تحت حفاظت کاتدی است، ایجاد گردد و نه به واسطه نبودن سیستم حفاظت کاتدی برای آن خط لوله. بیشتر پوشش ها هنگامیکه دچار جدایش شوند، جریان را از آن مسیر اصلی منحرف می سازند، از این رو جریان حفاظت کاتدی نمی تواند بطور کامل سطوح خارجی آن لوله را محافظت نماید. این کار تحقیقاتی به بررسی اثر تخریب یک نمونه خط لوله جریانی به واسطه پدیده سپر حفاظت کاتدی می پردازد.
    در این کار تحقیقاتی، به آنالیز رفتار شکست یک خط لوله جریانی پرداخته شده است. برای دستیابی به این مهم، آزمایشاتی چون استحکام مکانیکی، تست ضربه و سختی و نیز بررسی ریز ساختار نمونه هایی از لوله که شامل نواحی خوردگی و یا نواحی عاری از خوردگی می باشند، انجام شده و نتایج مورد ارزیابی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: خوردگی، حفاظت کاتدی، سپر حفاظت کاتدی، پوشش خط لوله، جدایش
  • هاشم نامور، غلامحسین رمضانپور، عبدالوهاب آرامش، امیرمحمد نصرآبادی، محسن پیرزاده صفحه 33
    پس از جنگ جهانی اول و زیادشدن روزافزون وسایل نقلیه موتوری، مصرف بنزین افزایش بسیار یافت و محققین درصدد ابداع روش های جدید جهت تولید بیشتر بنزین برآمدند. روش شکستن حرارتی مولکول های نفت خام از سال 1915 آغاز شد، به طوری که در سال 1935 بنزین تولیدشده از نفت به دو برابر مقدار آن از تقطیر مستقیم رسید که فرآیند شکست حرارتی که در واحد کاهش گرانروی انجام می شود، یکی از آنها بود. واحد کاهش گرانروی، باقی مانده برج خلاء واحدهای تقطیر را به عنوان خوراک دریافت و تبدیل به سوخت مایع و مقدار کمی نیز مواد سبک می کند. در این مقاله واحد کاهش گرانروی پالایشگاه بندرعباس توسط نرم افزار پتروسیم شبیه سازی شد و استفاده از نفت خام هنگام و میعانات مارون به میزان 5000 بشکه در روز به عنوان خوراک ورودی به ظرف تفکیک در نظر گرفته و اثرات آنها را بر روی مقدار تولید و کیفیت محصولات واحد کاهش گرانروی پالایشگاه بندرعباس بررسی شد. در نهایت مورد تست میدانی قرار گرفت که در حاضر نیز ادامه دارد.
    کلیدواژگان: واحد کاهش گرانروی، نرم افزار پتروسیم، میعانات مارون و نفت هنگام، افزایش ظرفیت پالایشگاه
  • ترجمه: محسن داوری_شرکت نفت و گاز پارس صفحه 40
    از سال 2020 میلادی و آغاز کاهش حجم تولید ذخایر متعارف نفت، استفاده از منابع سوخت مایع جایگزین، اهمیت فوق العاده ای خواهد یافت. اگرچه در گزارش سال 2005 موسسه هرش، نگاه بدبینانه ای نسبت به منابع جایگزین انرژی وجود داشت و نویسندگان آن گزارش نگران آثار پایان نفت بودند، اما تنها با گذشت چند سال، بسیاری از فرضیه ها و پیش بینی های پیشین در مورد سوخت های فسیلی، بی اعتبار شده اند. اما در مورد سوخت های زیستی چطور؟ و این منبع جدید تا چه حد می تواند مشکلات فراروی ما را حل کند؟
    در ادامه با محاسبات ریاضی ابعاد مختلف این موضوع مورد بررسی قرار می گیرد.
  • صفحه 48
    سیستم BEMS یک تابلوی مرکزی دیجیتالی است که جایگزین تابلوی متداول گشته و به کمک مدارهای دیجیتالی پیشرفته کنترل های توزیع شده را میسر می سازد.
    به طوریکه تمامی روشنایی های ساختمان، سیستم سرمایش و گرمایش و پریزهای خاص را تحت پوشش قرار می دهد و با خارج نمودن مصرف کنندگان غیر ضروری و خاموش نمودن رشنایی ها در هنگام عدم حضور و به صورت کاملا هوشمندانه عمل نموده و سهم بسزایی در کاهش مصرف انرژی دارد و با عملکرد هوشمندانه، شعار لامپ اضافه خاموش را بدون خطای انسانی و به کمک تکنولوژی ممکن می نماید. عملا و در مجموع به کمک شش روش مجزا و همزمان می توان تا 35% در مصرف انرژی صرفه جویی ایجاد نماییم.
    سیستم در مقابل ولتاژهای مخرب و برق گرفتگی و جلوگیری از نشتی جریان کاملا حساس بوده و با تشخیص نشتی جریان برق، نشتی جریان گاز و نشت جریان آب فرامین لازم را از طریق خطوط تلفن صادر نموده و همزمان دستور قطع ورودی های آب، برق و گاز را صادر می نماید.
    از طرفی سیستم دارای دزدگیر، اعلام حریق و اعلام زلزله بسیار پیشرفته مجهز به سیستم تلفن گویا می باشد، به گونه ای که می تواند در مواقع لزوم از طریق هشدارهای صوتی و تلفنی اعلام خطر نماید.
    سیستم قادر است، کلیه تجهیزات الکتریکی را نسبت به هم مرتبط نموده و برنامه ریزی نماید و اطلاعات مربوطه را به خارج انتقال دهد و یا از خارج منزل می توان به تمامی تجهیزات فرامین مورد نیاز را از راه دور اعمال نماید.
|
  • Jir. Klemes, Ferenc Friedler Page 2
    1. IntroductionThe efficient use of energy is a very important issue for the processing industry, businesses and services, residential sector and agriculture. There are not just monetary incentives but also a growing challenge for a cleaner environment. The impact of energy generation, transport and consumption systems on environmental pollution have both local and global effects. Over the years there have been various powerful methodologies developed to cope with those problems. Heat integration based on pinch technology [1–3] extended into the total site [4] and integration of the renewable energy sources [5] has been one of them. The performance of the heat exchanger network in a system is an important aspect of energy conservation. Its efficiency, flexibility, reliability and maintenance are very important issues. The ways to deal with pollution and emissions including CO2 have received growing attention.Because of the increasing urgency to successfully deal with these and related problems, various conferences are being held to encourage closer collaboration among people of many nations.The series of conferences on ‘‘Process Integration, Modelling and Optimisation for Energy Saving and Pollution Reduction” (PRES) is one such opportunity for cross-fertilisation, running now into its second decade. It has been established originally to address issues relevant to process energy integration in connection with efficient heat transfer issues. The organisers of the PRES conferences are proud to continuously attract delegates from numerous countries world-wide providing a friendly and highly collaborative platform for fast and efficient spreading of novel ideas, processes, procedures and energy saving policies. PRES conferences have a comprehensive publication strategy. This Special Issue is already the tenth of Applied Thermal Engineering dedicated to selected contributions from PRES conferences The collaboration started in 2000 with PRES’99 [6] and successfully continued with PRES 2000 [7], PRES’01 [8], PRES 2002 [9], PRES’03 [10], PRES 2004 [11], PRES’05 [12], PRES 2006 [13] and PRES’07 [14].Beside Applied Thermal Engineering some other well-known journals have been collaborating with PRES conferences – Heat Transfer Engineering [15], Journal of Cleaner Production [16], Cleaner Technologies and Environmental Policy [17], Resources, Conservation and Recycling [18] and Energy [19] supported by related workshops publications [20].However, the collaboration with Applied Thermal Engineering has the longest tradition and has been mutually greatly appreciated.Societal challenges to develop and implement energy efficient, clean and sustainable technologies are taken up by academia and industry. They have been increasingly responding to the economic, environmental and sustainability challenges. The economic crisis is widely regarded as a barrier for implementation of advanced and clean technological solutions. However, should the recent political initiatives towards energy efficiency be translated into legislative, regulatory and economic incentives there is a good chance for a wide range of advanced and sustainable technologies to take off.One of the most established and world renowned conferences in this field is PRES.The 11th Conference on Process Integration, Modelling and Optimisation for Energy Saving and Pollution Reduction – PRES 2008 – which was held in Prague in August 2008, provided an excellent opportunity for researchers and industry for dissemination of novel ideas, processes, procedures and energy saving policies.PRES 2008 was held, following tradition, every second year in collaboration with the 18th International Congress CHISA 2008 in the heart of Europe – in Prague, the capital of the Czech Republic.This Central European capital, known as a city of thousand spires and a golden city, welcomed so far a record number of PRES delegates from more than 55 countries. 987 authors submitted 345 contributions. They represented, beside traditional European countries, Asia, Africa, Australia and North and South America.