فهرست مطالب

نفت، گاز و انرژی - سال چهارم شماره 18 (مهر 1392)

ماهنامه نفت، گاز و انرژی
سال چهارم شماره 18 (مهر 1392)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/07/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا آقاجری، سیامک مرادی، قاسم زرگر، صاحب طواف صفحه 2
    با هدف کاهش هزینه ها و زمان در مطالعات مخزنی، مطالعه حاضر را به دو بخش تقسیم کرده ایم: تلاش شده تا با تکیه بر مطالعه پتروگرافی و هوش مصنوعی، رهیافتی کاربردی برای تخمین تخلخل و تراوایی از روی تصاویر مقاطع نازک ارائه شود. برای این منظور، دوازده مشخصه پتروگرافی از هر مقطع استخراج شده و با استفاده از سه تکنیک شبکه عصبی، منطق فازی و روش نروفازی مقدار تخلخل و تراوایی تخمین زده شده است. نتایج نشان می دهد که تکنیک های هوشمند در تخمین تخلخل و تراوایی موفق عمل کرده اند و تخلخل را به ترتیب با خطای 0.0256، 0.0214، 0.0226 درصد و تراوایی را به ترتیب با خطای 0.0139، 0.0061، 0.0085 میلی دارسی پیش بینی کرده اند. در ادامه، برای افزایش دقت در تخمین تخلخل و تراوایی از دو نوع ماشین کمیته ای استفاده شد که ماشین کمیته ای مبتنی بر الگوریتم ژنتیک دقیق ترین پیش بینی را از این دو ویژگی پتروفیزیکی داشته و به ترتیب تخلخل و تراوایی را با دقت 0.0165 درصد و 0.0056 میلی دارسی پیش بینی کرده است که مقایسه تخلخل ماشین کمیته ای با تخلخل مغزه در چاه مورد مطالعه، ضریب همبستگی 76 درصد و مقایسه تراوایی ماشین کمیته ای با تراوایی مغزه، ضریب همبستگی 94.2 درصد را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی، سیستم فازی نرو، منطق فازی، ماشین کمیته مبتنی بر الگوریتم ژنتیک
  • یوسف غلامی صفحه 8
    امروزه دانش و اطلاعات به عوامل تعیین کننده ای در موفقیت و قدرت رقابت پذیری سازمان ها تبدیل شده و مدیریت دانش به عنوان یکی از مباحث نوین سازمانی در علم مدیریت مطرح شده است. سازمان ها برای بهبود جایگاه رقابتی خود، مجبور هستند برای نگهداشت دانش موجود و نیز یادگیری دانش های نوین مدیریت دانش را به کار گیرند. دو بعد اصلی مدیریت دانش جهت کسب مزیت رقابتی در سازمان ها عبارتند از یادگیری سازمانی و فراموشی سازمانی. توانمندی سازمان ها در جهت یادگیری دانش های نوین و مفید را یادگیری سازمانی گویند. همچنین سازمان ها باید بتوانند در برخی از موقعیت ها، دانش سازمانی خود را آگاهانه کنار بگذارند و دانش جدیدی را جایگزین نمایند که این بخش نیز فراموشی سازمانی گفته می شود. با توجه به اینکه به مقوله فراموشی سازمانی کمتر توجه شده است، در این مقاله سعی می شود به بررسی این موضوع پرداخته شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، یادگیری سازمانی، فراموشی سازمانی
  • رامین مرادی، علی کیانفر صفحه 12
    امروزه انرژی به عنوان معضل شماره یک بشریت شناخته می شود. یافتن منبع انرژی قابل اطمینان، در دسترس، فراوان، ارزان و پاک چالش همیشگی محققان این بخش است. در این میان منابع انرژی تجدیدپذیر مورد توجه روزافزون کشورهای پیشرفته قرار گرفته اند که استفاده از آنها باعث کاهش قابل ملاحظه تولید گازهای گلخانه ای می شود. به طور خاص گرمایش فضای ساختمانی سهم عمده از مصرف انرژی در کشورهای مختلف را به خود اختصاص داده است. به طور متوسط 40% مصرف انرژی در کشورهای مختلف دنیا به بخش ساختمان مربوط است و 70% از مصرف گاز طبیعی در ایران در ساختمان ها انجام می شود. در این میان سیستم های خورشیدی پرکاربردترین نوع انرژی تجدیدپذیر در ساختمان ها هستند که به منظور تامین انرژی الکتریکی و حرارتی ساختمان کاربرد دارند. هواگرمکن های خورشیدی، به دلیل استفاده از هوا به عنوان سیال عامل و توانایی گردش هوا و یا تامین هوای تازه برای فضای ساختمان، جایگاه خود را در میان سیستم های گرمایش خورشیدی یافته اند. یکی از مشکلات پیش رو در استفاده از سیستم های خورشیدی، مسئله عدم در دسترس بودن خورشید در شب است. این مسئله به ویژه در مورد گرمایش خورشیدی اهمیت بیشتری پیدا می کند، زیرا نیاز به گرمایش در شب به دلیل افت دما نسبت به روز بیشتر می شود. به همین دلیل محققان به دنبال راه هایی برای ذخیره انرژی خورشیدی هستند. انرژی گرمایی خورشیدی با استفاده از تغییر دمای اجسام به عنوان ماده ذخیره کننده انرژی قابل ذخیره هستند، اما روش موثرتر که امروزه مورد توجه قرار گرفته است، ذخیره سازی با کمک تغییر فاز جامد- مایع در مواد با دمای ذوب مناسب است که در این مقاله به معرفی این سیستم ها و نیز کاربرد هواگرمکن های خورشیدی در گرمایش فضا پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: انرژی خورشیدی، هواگرمکن های خورشیدی، مواد تغییر فاز دهنده، ذخیره انرژی، Phase Change Materials، PCM
  • صفحه 23
    تکنولوژی پوشش لوله ها هم زمان با پیشرفت خطوط انتقال نفت وگاز توسعه یافته است. 40 سال پیش coal tar بهترین محافظ برای لوله ها بود.
    امروزه از رزین های سنتزی جهت پوشش استفاده می شود ودر کارخانه طی فرآیندهایی که با دقت بالا کنترل می شوند، بر روی لوله اعمال می گردند. پوشش اولین خط دفاعی در برابر محیط خورنده ای می باشد که لوله در آنجا مدفون می شود.
    دومین خط دفاعی حفاظت کاتدیک است که عنصری حیاتی برای حفظ و یکپارچگی خطوط می باشد. از طرفی جریان حفاظتی بیش از حد موجب زوال پوشش می شود و به همین دلیل برای نگهداشتن جریان حفاظتی در سطح ایمن، افزایش راندمان پوشش از طریق اعمال صحیح آن برروی سطح فلزی که بصورت کامل آماده سازی شده باشد، اهمیت زیادی دارد.
    عملکرد خوب پوشش بستگی زیادی به میزان چسبندگی آن به سطح فلز دارد. چسبندگی اولیه و دوام آن در شرایط تماس از عواملی هستند که باعث راندمان بالای پوشش در درازمدت می شوند.
    میزان چسبندگی اولیه ارتباط زیادی با جریان یافتن پوشش و خیس شدن سطح توسط آن در هنگام اعمال پوشش و همچنین به تمیزی و آماده بودن سطح لوله دارد.
    دوام و بقاء چسبندگی به خصوصیات پوشش از جمله مقاومت آن در برابر نفوذ رطوبت و همچنین استقامت آن در برابر پدیده جدایی کاتدیک (cathodic disbondment)]1[.
    عمده ترین این پوشش ها که امروزه بازار مصرف بیشتری نسبت به دیگر انواع آن دارند عبارتند از: 1- FBE (fusion bonded epoxy) پلی یورتان (از نقطه نظر تکنیکی و مواد پلی یورتان بهترین نوع پوشش می باشد که از سال 1970 بکار برده شده است. هزینه بالای این پوشش موجب شده است که کاربرد آن عمدتا در موارد خاص مثل محل هایی با حرارت بالا باشد.
    پوشش سه لایه پلی اتیلن که شامل لایه های epoxy، چسب و پلی اتیلن می باشد.
    هر کدام از لایه ها خواصی را برای پوشش ایجاد می کنند تا کارایی آن را برای عمر طولانی افزایش دهند.
  • کریم ایرانی صفحه 27
    فرصت تبلیغات انتخاباتی ریاست جمهوری دوره یازدهم با تمام حواشی و جوانب آن گذشت و در این مسیر سخنرانی ها، برنامه های رادیو و تلویزیونی، تبلیغات دنیای مجازی و از همه مهم تر مناظرات تاثیرگذار انتخاباتی مورد توجه عموم مردم قرار گرفت که در نهایت منجر به حماسه سیاسی مورد نظر مقام معظم رهبری گردیده و شیرینی این حماسه توام با انتخاب رئیس جمهور منتخب رضایت بر لبان معظم له نشاند و موجب شادی و سرفرازی ملت ایران گردید.
  • رضا آقاجری، سیامک مرادی، قاسم زرگر، صاحب طواف صفحه 31
    ویژگی های مخزن نقش بسیار مهمی در ارزیابی موفقیت اقتصادی، مدیریت و توسعه مخزن ایفاء می کنند. تخلخل و تراوایی از مهم ترین خصوصیات سنگ مخزن هستند که برای مدلسازی پتروفیزیکی مخزن مورد استفاده قرار می-گیرند. در صنعت نفت این پارامترها در آزمایشگاه و با استفاده از روش های تزریق هلیم و هوای خشک اندازه گیری می شوند. استفاده از روش های آزمایشگاهی معمولا زمان بر و پرهزینه بوده و در همه شرایط ممکن نمی باشد و همیشه نمی تواند پاسخگوی تمام نیازهای مهندسین و کارشناسان باشند. با تکیه بر روش های آنالیز تصویر و تشخیص الگو تلاش شده است تا الگوریتمی خودکار برای تفکیک انواع مختلف فضاهای خالی در تصاویر مقطع نازک ارائه شود. در الگوریتم ارائه شده برای طبقه بندی فضاهای خالی از توابع تفکیک کننده خطی، درجه دوم و ماهالانوبیس استفاده شده است. خطای الگوریتم به یک روش بررسی شده است، الگوریتم قادر به تفکیک انواع فضاهای خالی با دقت قابل قبول و مناسبی می باشد. تابع تفکیک کننده خطی بهترین جدایش را برای فضاهای درون دانه ای و بیوملدیک به ترتیب با خطای 9 و 1 درصد، تابع تفکیک کننده درجه دوم بهترین جدایش را از فضاهای قالبی کامل و قالبی ناقص به ترتیب با خطای 6 و 9 درصد و تابع تفکیک کننده ماهالانوبیس بهترین جدایش را از فضاهای بین دانه ای با خطای 10 درصد، داشته است.
    کلیدواژگان: تخلخل و تراوایی، الگوریتم تفکیک فضاهای خالی، خطای الگوریتم
  • صفحه 36
    آیا برخوردهای کوتاه و چند دقیقه ای با یک نفر می تواند بهره وری و کارآیی هفتگی کارکنان را به میزان قابل توجهی افزایش دهد؟
    به گفته استاد مدیریت دانشگاه وارتون، آدام گرنت، در برخی محیط های کاری این امکان وجود دارد.
    گرنت در پی مجموعه ای از تحقیق و پژوهش به این نتیجه رسیده است. در یکی از این پژوهش ها او روی کارمندان رسمی مرکز مخابرات یک دانشگاه دولتی تحقیق کرد. از آنها خواسته شده بود که به صورت تلفنی با کسانی که احتمال داشت داوطلب کمک مالی به دانشگاه باشند، تماس بگیرند. این کار از جمله وظایف سخت به شمار می آید، چون دستمزد کار کافی نیست و اغلب تماس ها از سوی مخاطبان، پس زده می شود. در چنین محیطی احتمال استعفای کارکنان بیشتر و روحیه آنها معمولا پایین است. در چنین شرایطی چگونه می توان انگیزه کارکنان را افزایش داد و آنها را تشویق کرد تا به کار ادامه داده و کمک های مالی جذب کنند؟
    یک راه این است که آنها را به کسانی که از این کمک های مالی استفاده کرده اند، معرفی کنیم.
    در تحقیق یاد شده که در سال 2007 انجام شد، گرنت و تیم پژوهشگران (شامل الیزابت کمپبل، گریس چن، دیوید لاپدیس و کینان کاتن از دانشگاه میشیگان) ترتیبی دادند که گروهی از کارکنان مرکز مخابرات با دانشجویانی که بورسیه گرفته اند و به کمک پروژه جذب کمک مالی دانشگاه هزینه تحصیل شان را تامین کرده اند، ملاقات کنند. این جلسه بسیار کوتاه بود و در واقع تنها 5 دقیقه طول کشید و در آن کارکنان فرصت می یافتند تا از دانشجویان درباره وضعیت تحصیلی شان پرس وجو کنند، اما در طی یک ماه پس از برگزاری این جلسه، همین گپ کوتاه تاثیر قابل توجهی برجای گذاشت. این مرکز مخابرات زمانی را که کارمندانش به تماس با مردم صرف کرده بودند و نیز میزان پولی را که جذب شده بود، اندازه گیری کرد. در این یک ماه کارکنانی که با دریافت کنندگان کمک های مالی ملاقات کرده بودند، دو برابر دیگران وقت صرف تماس با اهداءکنندگان احتمالی کرده و پول بیشتری جذب کرده بودند. این مبلغ به طور متوسط حدود 503 دلار و 22 سنت در هفته بود، در حالی که قبل از آن این مبلغ به حدود 150 دلار و 94 سنت در هفته می رسید.
    این تحقیق تحت عنوان: «تاثیرات و روش های حفظ و افزایش انگیزه: تاثیر ارتباط با ذی نفعان در استمرار یک رفتار» در نشریه رفتار سازمانی و فرآیندهای تصمیم گیری نیروی انسانی منتشر شد. پژوهشگران در پایان گزارش تحقیق نتیجه گرفته اند که حتی تماس ها و تعاملات کوتاه و محدود با ذی نفعان فعالیت های کاری می تواند انگیزه کارکنان را افزایش دهد.