فهرست مطالب

نفت، گاز و انرژی - سال چهارم شماره 19 (آبان 1392)

ماهنامه نفت، گاز و انرژی
سال چهارم شماره 19 (آبان 1392)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/08/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صفحه 2
    مقدمهصنعت برق از جمله صنایع زیربنایی است که گردش چرخ های اقتصادی، توسعه صنعتی و تامین رفاه اجتماعی به استمرار آن متکی است. از طرف دیگر با توجه به افزایش قابل توجه مصرف انرژی الکتریکی به خصوص در سال های اخیر و با وجود کمبودهایی که در تامین منابع لازم در این زمینه به چشم می خورد، لزوم تبیین و اجرای راهکارهای بهینه سازی مصرف انرژی الکتریکی بیش از پیش احساس می شود. در این میان مشترکین صنعتی با توجه به سهم قابل ملاحظه ای که در مصرف برق دارند و با عنایت به ویژگی هایشان، نقش عمده ای در کنترل بار الکتریکی ایفاء می کنند. ماهیت مصرف در بخش صنعت به گونه ای است که این بخش می تواند در زمان پیک بار شبکه، حداقل بار و انرژی را استفاده کند و حداکثر مصرف خود را به زمان غیرپیک بار شبکه منتقل نماید. از طرف دیگر حساسیت مصرف و مصرف کننده صنعتی نسبت به خاموشی ها و قطع برق بیش از سایر مصرف کنندگان است، لذا منطقی است بارهای صنعتی به منطقه ای حرکت کنند که حداقل امکان قطع انرژی الکتریکی وجود داشته باشد. بر این اساس ضرورت اعمال سیاست های مدیریت مصرف در بخش صنعت روشن تر می شود.
  • هوشیار رضایی، مسعود رحیمی صفحه 7
    با توجه به حجم بالای ترکیبات گوگردی در میعانات گازی که یکی از محصولات پالایشگاه گاز ایلام می باشد و به علت ماهیت ترکیبات گوگردی دارای بوی بسیار نامطبوعی هستند، مشکلاتی را از این حیث در زمان بارگیری و حمل ونقل این محصول پالایشگاه به وجود آورده و تا زمان راه اندازی شرکت پتروشیمی ایلام که این تولیدات پالایشگاه گاز ایلام خوراک پتروشیمی می باشد، این مشکل پا بر جا می باشد. بر این اساس تیم آزمایشگاهی پالایشگاه گاز ایلام طی یک سری تحقیقات گسترده موفق به پیدا کردن ماده با نام تجاری SF96 که بیشتر به عنوان بوگیرهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد، شدند که با عمل ماسک کردن مولکول های گوگردی مانع از نشر بوی نامطبوع خواهند شد. در این تحقیق سعی شده که بتوان یک سیستم تزریق مناسب برای تزریق این ماده ماسک کننده به جریان خروجی از تثبیت میعانات گازی در زمان بارگیری این محصول، انجام داد. در این راستا برای انجام شبیه سازی ها از روش دینامیک سیالات محاسباتی و برای تحلیل داده های حاصل از شبیه سازی از نرم افزار تحلیل گر SPSS استفاده شده است. در طی مدل سازی های صورت گرفته، تاثیر همزن ساکن و زاویه تزریق ماده ماسک کننده مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس تحلیل های صورت گرفته بهترین مدل شبیه سازی شده از لحاظ همزن ساکن و زاویه تزریق معرفی شده است.
    کلیدواژگان: دینامیک سیالات محاسباتی، پالایشگاه گاز ایلام، همزن ساکن، ماده ماسک کننده
  • صفحه 10
    در دهه اخیر، روان آب های شهری به دلیل پیشرفت های چشمگیر در روند شهرنشینی و صنعتی شدن شهرها، حاوی انواع آلاینده ها می باشند. آلاینده های هوا (نظیر ذرات معلق و آلاینده ها هوابرد و گازی) در هنگام بارش باران به سطح زمین منتقل شده و ضمن عبور از نواحی مختلف باعث آلودگی منابع زیست محیطی از جمله بارش باران، به سطح زمین منتقل شده و ضمن عبور از نواحی مختلف باعث آلودگی منابع زیست محیطی از جمله منابع آب های سطحی و زیرزمینی، خاک و محصولات کشاورزی می گردد و نهایتا وارد زنجیره غذایی گشته و موجبات مسمومیت گیاهان و جانوران را فراهم می آورد. در پژوهش انجام شده از طرف مرکز تحقیقات محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران توسط آقای دکتر امیرحسین محوی، آلاینده های روان آب های سطحی، آب های زیرزمینی و خاک شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه پس از مشخص نمودن پارامترهای مورد مطالعه (شامل جامدات معلق و محلول، ترکیبات معدنی مانند کلسیم، منیزیم، سدیم، کربنات، بیکربنات، سولفات، کلرورسدیم، فلزات سنگین مانند روی، سرب، مس، نیکل و کادمیوم و مواد آلی نظیر DOC، BOD، COD و فنانترن و نیز نسبت حذف سدیم، هدایت الکتریکی و اسیدیته، مسیل های شهر تهران شناسایی شدند و سپس ضمن تهیه نقشه، سه مسیل اصلی شهر سرخه حصار، عمادآورد و کن شناسایی و نمونه برداری گردیدند و مورد آزمایش قرار گرفتند. یافته های حاصله بیانگر وجود بیشترین غلظت آلاینده ها در جنوب شرقی شهر تهران و جنوب شرقی شهرری می باشد. ناحیه بین شهرری و ورامین در معرض انواع آلاینده ها می باشد که دلیل آن همگرا شدن مسیل ها در این منطقه است. این مسئله باعث حمل و انتقال تمام آلاینده های شهر تهران به ناحیه می گردد.
  • صفحه 17
    هزینه های زیادی که فعالیت دزدان دریایی سومالی به تجارت جهانی تحمیل کرده اند، کشورهای جهان را وادار کرده است برای یافتن راه حل این مشکل چاره ای بیاندیشند.
    به گزارش هفته نامه انرژی کامپس، در سه سال گذشته، مسئله دزدی دریایی در سواحل شرقی آفریقا، برای جامعه کشتی رانی بین المللی همواره مشکل ایجاد کرده و با وجود تلاش های نظامی، دیپلماتیک و صنعتی، ده ها کشور، فعالیت دزدان دریایی ادامه یافته است.
    طبق گزارش شورای دریانوردی بین المللی، سال گذشته دزدان دریایی سومالی، 217 مرتبه به 47 کشتی حمله کردند که در 60 مورد به هشت تانکر نفتی حمله شد.
    کشورهای زیادی قربانی این ماجرا هستند و برای مثال، در یکی از حمله های اخیر، یک کشتی یونایی دارای پرچم لیبریا با خدمه فیلیپینی، رومانیایی و هندی، در مسیر خود از اوکراین به چین، نزدیک دریای عمان مورد حمله قرار گرفت.
  • حذف بوی نامطبوع ترکیبات گوگردی (مرکاپتان ها) / مطالعه موردی؛ محصول میعانات گازی پالایشگاه گاز ایلام
    امیر سالارآبادی، مسعود رحیمی صفحه 20
    غالبا عامل اصلی بوی نامطبوع در هیدروکربورها، ترکیبات گوگردی هستند و به صورت شاخص می توان مرکاپتان ها را نام برد. در پالایشگاه گاز ایلام به دلیل بالا بودن مرکاپتان میدان گازی آن (تنگ بیجار) و از طرفی نبود واحد مرآکس در فرآیند آن باعث گردیده در عمل دو محصول LPG خام و میعانات گازی دارای مرکاپتان بالایی بوده و مشکل بوی ناشی از ترکیبات گوگردی گریبانگیر این پالایشگاه باشد.
    در این تحقیق سعی شده است مشکل بوی محصول میعانات گازی این پالایشگاه را که باعث گردیده مشکلات فراوانی در زمینه های محیط زیست، سلامتی کارکنان و نارضایتی مردمی ایجاد شود، رفع گردد و بتوان با حمل ونقل پیوسته محصول میعانات گازی، تولید پالایشگاه گاز ایلام را پایدار کرد.
    برای نیل به هدف ذکرشده می بایست روشی کاربردی با کمترین زمان، اجراء و هزینه انتخاب می شد که در این راستا روش ماسک کردن ترکیبات گوگردی به وسیله ماده دیگری برگزیده شد. پس از بررسی های بسیار زیاد، ماده ای بنام SF96 با قابلیت حذف بوی ترکیبات گوگردی در آزمایش ها بسیار مثبت ارزیابی گردید. با تزریق ماده SF69 به میزان مناسب، بوی ناشی از مرکاپتان های موجود در میعانات گازی حذف یا بسیار ناچیز می گردد.
    در ادامه بررسی ها یکی از آزمایش هایی که بر روی SF96 صورت گرفت آزمون میزان خوردگی بود که مشاهده شد تا اندازه بسیار زیادی خوردگی را کاهش داده و این ماده به مانند یک ضدخوردگی در فرآیند عمل می نماید.
    کلیدواژگان: بوزدایی، مرکاپتان، ترکیبات گوگردی، خوردگی، میعانات گازی، SF96
  • محمد میرزایی صفحه 25
    کارایی انرژی، ایجاد شرایط ضروری برای تسریع ایجاد و توسعه مطلوب با کارایی مناسب است. در حقیقت ایجاد ارتباط با مصرف کنندگان نهایی و دادن اطلاعات لازم به آنها و مشارکت در خطرات با تولیدکنندگان و توزیع کنندگان انرژی و توسعه و تحقیق در زمینه کارایی انرژی و نشر و آموزش یافته های جدید ضروری می باشد. آشنا نمودن مصرف کنندگان نهایی انرژی با راه های فنی گوناگون برای ارتقای کارایی انرژی و نیز آگاه نمودن آنها از هزینه های مربوط به هر یک از این روش ها در طرف مصرف کننده انرژی، باعث کاهش اختلاف قیمت تجهیزات با کارایی بالا و تجهیزات با کیفیت پایین می شود. در حال حاضر تجهیزاتی که از کارایی انرژی بالایی برخوردار هستند، قیمت بالا اما هزینه ای پایین دارند. این امر برای تجهیزات با کارایی پایین بر عکس بوده و در طرف عرضه کننده انرژی (شرکت ملی پخش) موجب کمک به امر تولید و توزیع محصولات و خدماتی می شود که از کارایی انرژی بالایی برخوردار می باشند، بنابراین سیاست ها و اقدامات مربوط به ارتقای کارایی انرژی به دو دلیل ضروری به نظر می رسند: مدیریت منطقی بودجه دولت و مقرون به صرفه بودن دستاوردهای مربوط به کارایی انرژی، بنابراین برای ارزیابی صحیح یک سیاست باید نحوه مدیریت آن سیاست کاملا مشخص شود، به این ترتیب که باید نوع اقدامات، نحوه اجراء و عاملین آنها بطور صریح معین شوند.
    با بررسی های صورت پذیرفته لازم است هزینه های مربوط به تولید انرژی مورد نیاز رشد سریع اقتصادی خود را کاهش دهند. البته مواردی نیز در این میان وجود دارند که فقط بخشی از آنها به ارتقای کارایی انرژی مربوط می باشد. اهمیت مصرف انرژی در یک کشور میزان تلاش دولت در امور مربوط به ارتقای کارایی انرژی را تعیین می کند. به این ترتیب که در کشوری با مصرف سرانه انرژی پایین دولت تلاش چندانی برای ارتقاء کارایی انرژی از خود نشان نمی دهد، بنابراین لحاظ نمودن مصرف سرانه و بودجه سرانه اختصاص یافته به ارتقای کارایی انرژی رشد اقتصادی را دربر خواهد داشت. یکی از شایع ترین مشوق ها، یارانه های مستقیم بوده که معمولا بصورت مبلغی است که بر مبنای مقدار انرژی صرفه جویی شده پرداخت می شود. به هر حال در کشور ما این یارانه ها در اکثر بخش های مصرف به ویژه حمل و نقل و کشاورزی و در مصرف چاه ها پرداخت می گردد. مهم ترین موضوع مورد بحث این است که به رغم پایین بودن قیمت های انرژی تمایل زیادی به اجرای برنامه های ارتقاء کارایی انرژی در سطح بخش کشاورزی وجود ندارد.